Lovac na fosile

Tex Willer

TX MX 2 | 352 str.

Loveći indijanskog razbojnika Four Bears, Tex i Carson se, u pratnji razbojnika Reda Barnuma koji u hvatanju Four Bears vidi priliku da konačno počne živjeti normalnim životom, pridružuju ekspediciji Edwarda Copea, prvog tragaca za fosilima u povijesti Divljeg zapada... Na teritoriju Crnih stopala, gdje se Four Bears sklonio, dogodit će se konačni obračun oko stijene koja je sveta Indijancima i u kojoj počivaju ostaci velikog Tyrannosaurusa!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Lovac na fosile
  TX MX 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il cacciatore di fossili
  TX MAXI 2

ZANIMLJIVOSTI

 • "Lovac na fosile" donosi nam dva debitanta u Tex-staffu. Kao scenarista, u pisanju se okušao našoj publici relativno nepoznati Španjolac Antonio Segura (potpisuje stripove Sarvan i Kraken (sa Bernetom) koji će uskoro izaći i na hrvatskom),a kao crtač Texa se po prvi puta na ex-Yu prostorima pojavljuje španjolski majstor Jose Ortiz (u Italiji je debitirao sa kod nas (još) neobjavljenim Texoneom #6). I u Maxiju #1("Oklahoma") imali smo sličnu situaciju, tamo je naime kao scenarista u Tex-staffu debitirao veliki Giancarlo Berardi,tvorac neponovljivog Ken Parkera. Nažalost,to mu je bila i poslednja priča koju je napisao za Texa
 • Antonio Segura potpisuje i Maxi broj 2, 3, 7. Zanimljivo, nije još napisao nijednu priču u redovnoj seriji
 • str. 119; zadnja vinjeta je upotrebljena na zadnjoj korici kod oba Maxija koja je dosad izdao Ludens
 • jedan od protagonista ove price je Four Bears, Indijanac koji je odrastao medu bijelcima, ali sa velikom mrznjom prema njima. Svojim karakteristikama izrazito podsjeca na Jesusa Zainea, jednog od junaka u Texoneu "Posljednja granica", kojeg je crtao Goran Parlov
 • Ime jednog od indijanaca u bandi Four Bears je Tonkawa - to isto ime nosio je i Kit Willer za vrijeme amnezije u epizodi "Čovjek bez proslosti" (LU 54-57), u izvedbi Nizzi/Villa
 • u kratkom sadržaju na zadnjoj korici, navodi se da je Red Barnum lovac na glave. Medutim, ako se pažljivo čita strip, jasno je da se ipak radi o razbojniku te da su lovci na glave lovili njega.
 • u vrijeme nastanka ovog stripa (1996-97) gotovo cijeli svijet je bio zaluđen filmovima Stevena Spielberga; Jurrasic park(1993) i The lost world(1997) i vjerojatno je i Segura pao pod utjecaj "dinosaurus-manije"
 • Edward Cope je autentična povijesna ličnost i predstavlja prvog pravog paleontologa u američkoj povijesti.Zajedno sa Othnielom Marshom, natjecao se oko toga tko će otkriti više fosilnih ostataka. Za više informacija vidjeti link : http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Cope

Ljeto 2006 donijelo je poplavu zanimljivih naslova na kioscima. Maxiji, specijalci I redovni brojevi omiljenih nam Bonellijevaca pljuštali su jedan za drugim. Sve to je izgledalo pomalo nestvarno, baš kao i činjenica da je po drugi put ove godine izasao Tex Maxi. Moram priznati da sam ispočetka bio poprilično skeptičan jer mi se iskopavanja kostiju dinosaurusa nikako nisu činili kao prikladni elementi za western priču pa sam se pribojavao svojevrsnog debakla. Srećom, ispostavilo se da nije blo razloga za brigu. Iako debitant, Antonio Segura je pokazao da itekako ima potencijala za napisati dobru priču i slobodno se moze reći kako njegovo angažiranje u kombinaciji sa crtačkim umijećem Jose Ortiza predstavlja pun pogodak. U dosta dugom uvodu, u različitim situacijama ukratko upoznajemo glavne protagoniste ove price. To su: Edward Cope, koji zajedno sa svojom kćeri i slugom vrši iskopavanja fosilnih ostataka po Divljem zapadu, Charles Suitter, beskrupulozni arheolog koji na svaki način želi zapapriti Copeu pritom se ne odvajavši od biča, Four bears, Indijanac prepun mržnje prema bijelim ljudima koji ga nikad nisu prihvatili iako je odrastao medu njima a usput su mu ostavili i velik ožiljak na licu. Tu su naravno i Tex i Carson (treba li ih uopće predstavljati?), koji dolaze u Buffalo sa namjerom da uhvatiti Four Bears, te Red Barnum, razbojnik koji se, iako ozbiljno ranjen, pridružuje rendžerima u hvatanju Indijanca. Nakon kratkog početnog upoznavanja slijedi lov na Indijanca Four Bears (zanimljivo, ali indijanska imena nisu prevedena na hrvatski vec su ostavljena u engleskom obliku. Moram reći da mi se to ne sviđa, ali vjerojatno je takva bila odluka nove prevoditeljice u Ludensu) po kamenim planinama, a usput Tex otkriva i stravične posljedice rada Charlesa Suittera. Upravo je ovaj dio možda malo predug, ali Segura je vjerojatno trebao nečim popuniti 350 stranica stripa tako da i to treba uzeti u obzir. Nakon što Tex uhvati Indijanca a ovaj pobjegne pritom ubivši šerifovu kćer, počinje prava akcija. Naravno da Tex nikad ne odustaje, a na svoju ruku, u lov za odmetnikom kreću i Barnum te mladi i neiskusni Lynn. Došavši na zemlju Crnih stopala, Indijanaca pod komandom starog poglavice Little Wolfa, Tex, Carson, Barnum i Lynn se pridružuju paleontologu Edwardu Copeu i usput mu pomazu u iskopavanju fosila. Slijedi završna bitka sa Indijancima odanim Four Bears na stijeni u kojoj su naslagane kosti najvećeg mesoždera koji je ikad hodao kuglom Zemaljskom - Tyranosaurusa (naravno, Chico je izvan konkurencije-naime,on je najveci žderac u povijesti svemira) i koja ima veliko religijsko značenja za pleme Crnih stopala te obračun sa Charlesom Suitterom kojeg Tex hladnokrvno pošalje na drugi svijet.

Segura me impresionirao odličnom karakterizacijom likova. Tex je konacno onakav kakav ga i sam zamišljam i kakav bi (po meni, naravno) trebao biti: nemilosrdan, grub,odlučan ali ujedno pravedan i pošten, bas onako »cool«. Ne gubi vrijeme na razgovor i filozofiranje već odmah riješava sve dileme uz pomoć noža i kolta. Ne promašuju ga sa pola metra, a nema ni Nostradamusovu sposobnost predviđanja budućnosti, što je svakako pozitivno.. i Carson je u elementu; sa puno duhovitih komentara a imamo priliku vidjeti i njegove zavodničke sposobnosti. Mozda i najzanimljiviji lik je Red Barnum. Revolveraš sumljive prošlosti, marginalac, nepoželjan u drustvu, sa metkom blizu srca koji ga svakog trena može ubiti-dakle pravi hodajući mrtvac. Ipak, kako priča odmiče, on postaje sve simpatičniji, a na kraju svojom žrtvom konačno dobiva status heroja. Tu je i klasični, nemilosrdni i potpuno ludi kriminalac Four Bears, te u svom svijetu živuci paleontolog Edward Cope sa svojim divovskim slugom i kćeri(što je njih dvoje radilo dok je stari tata kopao po kostima, prepuštam mašti čitatelja). Što se drugog arhitekta Charlesa Suittera tiče, on je mozda daljni predak Sergeja Orloffa, jer njegove metode neodoljivo podsjećaju na one (ne)prijatelja dobrog starog strica Martina Mysterea.

Drugi Segurin adut je izrazito dobar osjećaj za dramaturgiju i pravim western momentima, pa tako Lovac na fosile obiluje dobrim scenama: uvodni susret Tex-Barnum u saloonu, prepun napetosti i iščekivanja, tužna sahrana Baxterove kćeri, Tex koji jaše pored sanduka sa leševima (»Žao mi je momci, ali sami ste to tražili«)stampedo bizona, razgovor Tex-Little Wolf i njegova tuga dok sluša Noćnog orla. Tu je neočekivana Barnumova žrtva I njegov coolerski komentar dok se sam suprotstavlja desecima Indijanaca(»Divan dan..za silazak u pakao«), ali najviše me dirnuo susret Texa sa 15-godisnjim dječakom kojeg je Four Bears skalpirao i mučio do smrti (»Ne znam iz kog si pakla izašao Four Bears, ali vratit ću te tamo dolje«) . Odlično. Segura je u svom debiju napravio ono što Nizziju uspijeva tek svake prijestupne godine, a to je uvesti malo dinamike, zanimljivosti i miris pravog westerna u Tex-u.

Naravno, ima i malih podbačaja. Nejasna je scena na stranici 43; Tex udara mladića, a na sljedecoj vinjeti iznad mladića stoji Carson sa komentarom »Nisi mi dorastao momče« (možda je tu i greška prevoditeljice) . Ili ponašanje serifa Baxtera nakon sto mu Four Bears ubije kcer; ipak je za za očekivati da čovjek malo više tuguje a ne da onako normalno razgovara sa Texom i Kitom oko planova za hvatanje bjegunca kao da se ništa nije dogodilo. i oko Red Barnuma je dosta velika nejasnoća, kao što stoji u zanimljivostima ove recenzije. Po meni, on ipak nije lovac na nagrade vec razbojnik koji u hvatanju Four Bearsa vidi priliku da sa novcem koji bi dobio kao nagradu konačno napusti razbojnički zivot i skrasi se negdje na nekom mirnom mjestu.

Seguri se može prigovoriti i predug uvodni dio u kanjonu te činjenica da priča nije završila na stranici 317, koja je, prepuna simbolike, trebala I morala predstavljati završnu stranicu: na njoj se u kadrovima izmjenjuju opušteno nalazište fosila, Barnumov grob, Indijanci koji odlaze svojim putem, a na završnom Tex i ekipa koji napuštaju mjesto obračuna. Nakon toga,kao da je na stilu stavljen obračun sa Suitterom, koji je doduše spektakularan, ali ostaje cinjenica kao da je do njega došlo samo zato da se nečim popuni 350 stranica stripa.

Pričajući maloprije o zanimljivim scenama, bilo bi nepravedno ne napomenuti da one ipak ne bi vrijedile toliko da nije bilo Jose Ortiza, koji je svojim crtežom Lovcu na fosile dodao završni ton i zbog kojeg ovaj strip spada u kategoriju vrlo dobri/odlični. Od svih Španjolaca koji su crtali Texa (Blasco, Font, De la Fuente, Bernet), on mi je daleko najbolji a uz Ticcija, mozda i najbolji u cijeloj Texovoj ekipi. Upoznao sam ga u Stripoteci preko Tarzana i Hombrea, a zavolio preko Magičnog vjetra kojeg trenutno mozemo pratiti u izdanju Libellusa odnosno System Comicsa u epizodama Fort Ghost, Lady Charity te Olovno nebo. Međutim, nikad me prije nije toliko odusevio kao u ovom Texu. Oštri, brzi, gotovo eksplozivni pokreti kistom daju posebnu dinamiku radnji i omogućavaju čitatelju da se odmah uživi u priču. Sa dobro izbalansiranim osjecajem za crnu boju koju obilato koristi postiže efekt napetosti, tajanstvenosti i mračnog ugođaja. Njegovi likovi su živi, prepuni energije i užitak ih je gledati kako pričaju, jašu, kako se bore, tuguju itd. Ortiz se podjednako snalazi u svim situacijama; dobar je u velikim i u manjim kadrovima, odličan je u akcionim scenama, a zna dodati i dozu romantike.

Volim kad crtac puno pažnje posvećuje likovima, pritom ne zaboravljajući na pejzaže i pozadine, a Ortiz je postigao upravo to. Njegovi likovi jednostavno pucaju od snage i životne energije; Tex I Carson veličanstveni, kao od stijene odvaljeni, Indijanci ponosni, banditi maksimalno prljavi i zli, pejzaži raskošni. Netko će vjerojatno prigovoriti da je njegov crtez previse crn i prljav, ali zar Divlji Zapad nije bio upravo takav? Naslovnica je standardno dobra kad je Villa u pitanju, ali nije ništa posebno imajući u vidu što je on sve sposoban napraviti.

»Lovac na fosile« svakako predstavlja jedan od boljih stripova koji su ove godine izašli na kiosicima. Nije najbolji, jer tu je titulu prejako odnio Mister NO Maxi »Bilo jednom u New Yorku«, ali ga po meni svakako vrijedi pročitati, ako ne zbog drugoga onda zbog fantastične crtačke izvedbe Jose Ortiza. Veliki maestro na 350 stranica - treba li jos nešto za vrhunsko uživanje u stripu?

Naprijed

TX MX 1 Oklahoma

TX MX 3 Zlato Juga

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • jasa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantastična epizoda po meni najkvalitetnijeg strip junaka!
  04.09.2006
  12:01:00 sati
  jasa
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 87%

  9, 10, 8, 6

  Put dvojicu rendžera vodi od Wyominga pa sve do dalekih prostranstva Montane, na teritorij indijanaca Crnih stopala. Tamo Tex pokušava održati mir između indijanskoga plemena Maloga Vuka i bijelih istraživača koji iskopavaju fosile. Divovski fosil za indijance predstavlja pretka svih bizona i za njih je svetinja. Texu najveći problem predstavlja usijana glava Četiri Medvjeda, indijanac otpadnik koji je godinama živio među bijelcima a vrhunac njegove okrutnosti je zapaljivanje ranča na kojem je proveo djetinjstvo. Kakvu mržnju je u njemu probudilo to što je i među bijelcima bio otpadnik, nemoguće je opisati, iz kakve dubine pakla je izašla njegova duša kada je masakrirao bez milosti, skalpirao mladoga lovca na bizone i prepustio ga lešinarima. Njegova majka je otkrila Texu gdje joj se nalazi sin, i zbog velike patnje Četiri Medevjeda, zapravo je povjerila Texu zadaću da njenoga sina ubije i tako riješi muka kroz kojih je prolazio kroz napaćeni život među bijelcima. provlači se tragična priča, koja je prošarana ne/namjernim komičnim trenucima u kojim pretendira simpatični starčić ispičutura Salomon, lik koji se ne zaboravlja, isto kao i lik Reda Barnuma, lovca na ucjene koji je godinama bio ništavna protuha, sve dok ga smrtonosna rana u prsima nije prisilila da stvari pogleda iz drugoga kuta, iz kuta smrti nakon koje nema povratka. Red Barnum se iskupio za barem neka svoja nedjela i zapravo pokazuje koliko je teško procijeniti vrijednost jednoga čovjeka prema njegovim djelima odnosno da i najgore protuhe možda imaju u sebi jedan komadić veličanstvenosti. Lik koji se ne zaboravlja, jedan od najupečatljivijih likova koji su se pojavili kao sporedni likovi. Tragedija se provlači kroz priču, čak i ona mračna vizija Maloga Vuka koji sanja propast njegova naroda. Dolazak Četiri Medvjeda samo je povećao patnju, te poglavica Crnih Stopala samozapaljuje svoj šator zbog sramote mladoga ratnika, koji je uz to i njegov unuk. Tex Willer na kraju priče stavlja pečat na tragičnost kada izjednačava stare fosile dinosaura i indijance kao narod koji nema budućnosti i narod koji će kad tad umrijeti. Tex Willer je bio veliki zaštitnik indijanaca ali čak je i on znao da će okrutnost i oružje bijelaca na posljetku izbrisati sve indijance sa američkoga tla. Veliki genocid naroda koji se nikada ne spominje u povijesnim knjigama
   
  04.09.2006
  13:10:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Tex Willer

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Tex.
  04.09.2006
  19:44:00 sati
  Tex Willer
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Pravo osviježenje u poplavama Nizzia.
  05.09.2006
  00:23:00 sati
  Deers
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Pravi TEX
  05.09.2006
  07:59:00 sati
  draskomisterno
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Priča je odlična i zanimljivu radnju ima, crtež mi je u početku smetao ali sam se priviknuo na njega. I naslovnica je dobra.
  05.09.2006
  11:52:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  genijalnost na delu
  05.09.2006
  13:02:00 sati
  Luxor
  uredi
 • kapetan

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 10, 7

  Segura i Ortiz su pravo osvježenje u Texu. Izvrsno! Villa je imao i puno boljih momenata.
  06.09.2006
  08:25:00 sati
  kapetan
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Čitati ovaj strip bila je prava uživancija! I crtež je jako dobar, pogotovo kada su u pitanju pejzaži, dok je u slučaju našeg omiljenog junaka situacija slična svima dosadašnjima kada su u pitanju gosti-crtači - treba vremena za privikavanje. Naslovnica odlična, ali po mom mišljenju na njoj je umjesto Suttera trebao biti Four Bears.
  06.09.2006
  15:20:00 sati
  76
  uredi
 • sonor

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  jako dobra priča! four bears se pokaza ka jedan od ljućih neprijatelja i to mi se najviše svidilo! crtež vrlo dobar!
  07.09.2006
  11:47:00 sati
  sonor
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Super su ova maxi izdanja Texa! Odličan početak: tmurna atmosfera, crna mačka (kao zloguki prorok) mota se Red Barnumu oko nogu. Segura je napisao kvalitetan scenarij, ali je priča koja se vrti oko Four Bearsa previše standardna za moj ukus. Imam dojam već viđenog! Ipak ostali likovi su odlični: od već spomenutog bounty huntera Barnuma preko gorostasnog crnca Irona do starog Salomona i njegove mazge. Ima dosta duhovitih "podbadanja" između dva stara druga Carsona i Texa. Također je super ona epizodica s Carsonom i "damom" u diližansi. Stari lisac! Legendarne završne riječi Reda Barnuma:"Divan dan za silazak u pakao!" Dojam upotpunjuje izvrstan Ortizov crtež (face u krupnom planu, vizija Little Wolfa, Carsonovo i Texovo penjanje na liticu - kao najbolji primjer). Baš mi je drago što je i pokoji Tex recenziran. Izvrsna je recenzija (i to ne kažem samo zato jer Aco hvali moje recenzije:)!
  08.09.2006
  08:14:00 sati
  Vega
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Uf, ovaj sam Maxi dugo želio pročitati! Jedini koji mi se činio zanimljiviji je Fontov o događajima u Kanadi s Jimom Brandonom, ali vidjet ćemo kad izađe! Zadovoljan sam s Maxijem, pogotovo što nema standardnih gluposti (izbjegavanje mataka sa 2m i sl.). Tex i Carson su izvrsno karakterizirani, kao i ostali protagonisti. Crtež mi je OK, Ortiz je svakako među 4-5 najboljih crtača Texa! "Što se drugog arhitekta Charlesa Suittera tiče..." - ovo me nasmijalo, mislio si valjda arheolog! :-) U svakom slučaju, pohvala Aci na vrlo kvalitetnoj recenziji!
  08.09.2006
  12:47:00 sati
  Thommo
  uredi
 • chavez

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Šta reći-genijalno.Segura i Ortiz su odličan tandem i jedva čekam tex maxi br.3.
  08.09.2006
  19:26:00 sati
  chavez
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Drago mi je što se ovaj drugi Maxi Tex pojavio ovako brzo na kioscima nakon prvoga. Sadrži sve elemente pravog westerna, a to je odlično prikazao Ortiz čiji sam crtež vidio po prvi puta i odmah mi se svidio. Scenariju bh dao ocjenu 20 da mogu, koliko je ovo dobro. Texovi neprijatelji u ovoj epizodi su poprilično žilavi, kao što su i njegovi prijatelji simpatični (poput onog starog pijanca). Red Barnum mi je definitivno najbolje okarakteriziran lik. Segura se odlično snašao i sad se čeka maxi tex 3 od istih autora koji će, nadam se, izaći brzo kao što je bio slučaj i kod ovoga. Villa standardno dobar kad je naslovnica u pitanju. I još nešto: Carson je legenda!!! :)))
  14.09.2006
  00:44:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  čitanje tog stripa je bila prava uživancija i raznoda
  17.09.2006
  13:59:00 sati
  jang
  uredi
 • targon

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Sjajna epizoda! Baš je dobar Ortizov crtež; već sam to vidio u "L'oro del Sud" (u biti maxi "Zlato Juga"), ali ovdje mi se posebno dopao. Nekako darkerski i upečatljiv; dio otpada i na SA, čini mi se dosta taman tisak. Scenarij je mrvicu slabiji, priča sa Four Bearsom puno puta viđena (Ken Parker, pa i kod samog Texa), no ova druga s kojom se isprepliće, lovci na fosile, je zaista kvalitetna i originalna. Naslovnica jako dobra, jedino mi je čudan Suitter, to jest način na koji drži pušku. Možda je taj kut nezgodno prikazati, ali mislim da opaska stoji. Konačan zaključak, najjaču kariku epizode predstavlja maestralan crtež (ona Ortizova vinjeta kad krdo bizona nalijeće na Texa i ostale je nezaboravna).
  20.09.2006
  23:27:00 sati
  targon
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Ponovo gomila sporednih likova koji su fenomenalno okarakterizirani kroz nekoliko paralelnih prica prije nego se povezu i stope u jednu - glavnu!Ne znam sta je prije pisao taj Segura,al ovdje se pokazao na nivou.Ortiz me pak odusevio crtezom i jedva cekam njegov Texone.S naslovnicom sam malo razocaran,jel Villa moze puno bolje,a glavni sporedni lik "Four Bears" se ne spominje ni u naslovu stripa niti ga ima na naslovnici sto mi je pomalo nelogicno
  01.10.2006
  23:29:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • chkuna

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve naj, naj! Jedan od najljepših crteža Texa (osim od Ville) koje sam imao prilike vidjeti.
  10.10.2006
  01:47:00 sati
  chkuna
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  prosječno,bolji je prvi maxi
  23.11.2006
  18:04:00 sati
  lwood
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Uh odlična priča. Scenarij je super i baš mi se sviđa gostovanje scenarista i super je da je Antonio Segura u suradnji sa Jose Ortizom napravio još dva Maxija. Likova ima ipak malo previše, ali daju se pohvatati svi konci priče i na kraju sve ispada odlično. Karson mi je bio odličan, pun humora i ironičnih upadica. Primjetio sam da u ovom maxiju i maxiju "Oklahoma" ima dosta mućnih ubojstava i tragičnih scena. Ne znam da li to ima veze s time da su ovi scenaristi ipak nakratko svratili u Texov Staff ili je nešto drugo u pitanju.
  13.12.2006
  17:58:00 sati
  dcopic
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Segura nije napisao 2,3 i 7. maxi nego 2,3,4 i 8. maxi.
  31.12.2006
  03:51:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Ortiz mi se u početku nije svidio, međutim, ponovnim listanjem ovog maxia postao mi je prvoklasan crtać.
  Drago mi je da je Tex okarakteriziran kao tipičan pionir s Divljeg zapada. Nizziev Tex-pametnjaković, prorok i detektiv postao je suhoparan, pa je ova promjena dobrodošla. Ovakav naćin priče je često bio viđen u western filmovim iz 50-tih. Prije svega mislim na održavanje kontinuiteta radnje; nema velikih vremenskih skokova. Pratio sam Ortiza od situacije do situacije i čovjek zbilja zna crtati sve: konje, kočije, grad, indijance, utvrde, vojnike, saloone... Fantastičan je kontrast unutar samih vinjeta: dio vinjete je potpuno crn, a drugi dio bijel. Jedina zamjerka je nešto slabiji prikaz scena u kanjonu. Villa je solidan.
  04.03.2007
  20:45:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Iznadprosječan Tex. Jedino su možda trebali preimenovat naslov u Lovac na Four Bearsa :)))
  19.03.2007
  18:41:00 sati
  Vorador
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 66%

  7, 4, 8, 9

  Neki stripovi su mi toliko dobri i u malim kolicinama da ih ne procitam cijele nego ih ostavim za poslije (kao npr. Spaghetti Brothers), a neki kao ovaj su mi toliko dosadni pa ih zato moram citati u malim dijelovima jer drugacije ne ide :))) Poslije uzbudljivog prvog Maxija, dolazi ovaj, broj 2 i zijev :) Citao sam i cekao i cekao da me uvuce u pricu, ali nije uspijelo, 348 stranica i nista. Priznajem da sam puno vise uzivao citajuci Covjeka S Crnom Maskom (Zagor Maxi)  nego ovaj strip od cijenjenog umjetnika Segure :)
  18.04.2007
  21:43:00 sati
  D.J.
  uredi
 • pajawizard

  Ukupna ocjena 79%

  9, 9, 6, 7

  Prica je izuzetna, medjutim crtez nije onakav na kakav smo navikli, po meni Ortiz je cist promasaj!
  20.08.2007
  07:58:00 sati
  pajawizard
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlicna epizoda dostojna maxi izdanja
  22.08.2007
  20:35:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Na priču nemam nikakvih zamjerki - jednostavno savršenstvo. Ortiz  je bolji u Magičnom. Ovdje mu je crtež dosta nejasan. Ne slažem se da je Four Bears trebao biti na naslovnici jer bi  onda naslovnica bila previše obična i standardna. Ovako imamo potpuno netipičnu i orginalnu vestern naslovnicu.
  27.01.2008
  13:43:00 sati
  Spock
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Po meni lako moguće najbolji Texov maxi (a i općenito jedan od najboljih Texova koje sam pročitao). Ortizov crtež sasvim dobar, pogotovo s obzirom na kasnije brojeve kada će popusti. Makar naslovnica je mogla malo bolje.
  24.03.2008
  19:30:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Stvarno najbolji Maxi do sada. Pravi užitak je ovo čitati, zbog ovakvih epizoda se čovjek i "navuče" na texa.
  21.04.2008
  20:00:00 sati
  mars1
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Jako dobro.    
  27.04.2008
  21:46:00 sati
  marcho
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Ova Maxi serija je skup stvarno dobrih priča, ali ova me posebno oduševila! Puna je dinamike i obrata. Prava uživancija na 300 stranica!
  21.10.2008
  22:49:00 sati
  Panon
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Jedina mana ovom maxiju je razvučenost. Sve ostalo je odlično. Likova je mnogo i svi su solidno okarakterizirani. Najbolji je Red Barnum, ali imamo i ubojicu Four Bearsa, Charlesa Suttera i druge. Ortiz je perfektan, svaka mu čast na ovom crtežu. Bolji kao što je recenzent spomenuo ovdje nego u MV-u gdje je isto odličan. Villa je meni ovdje prosječan. Taj fosil Tyranosausa trebao je biti veći, na naslovnici izgleda kao fosil raptora. Dobro je da je Sutter na naslovnici jer je on mnogo upečatljiviji lik nego Four Bears.
  15.11.2008
  15:07:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  9, 7, 8, 8

  Jako dobra priča. Uvijek može bolje, ali ovoj se ne može puno prigovoriti. Možda ipak gotovo nepotreban lik Drvenonogog jer nije dovoljno isprepleten s radnjom.   Autor recenzije me je potaknuo nekim primjedbama, pa sam izdvojio samo neke pogreške u prijevodu koje su mi upale u oči svojim nelogičnim tekstom te sam ga usporedio s izvornim, ostavljajući po strani obilje dokaza prevoditeljeva iritantnog nepoznavanja gramatike na osnovnoškolskoj razini:  Str. 17. Tex i Carson susreću u Buffalu mjesnog šerifa, starog prijatelja. Carson: “Tom, stari puranu, nabacio si bar sto kila sala! Ako misliš ostati sa rendžerima, ne bi se smio toliko udebljati!” Ostati s rendžerima? Carson je zapravo rekao: “(…) Da si ostao među rendžerima, ne bi se toliko udebljao!”.Str. 43. Tex mlati jednog žutokljunca, a Carson to, po običaju, gleda i komentira u sebi. U jednom trenutku obraća se Texovom suparniku koji pokušava ustati: “Srećom po tebe, nisi mi dorastao, momčiću…”, a zapravo mu je rekao: “Na tvom mjestu ne bih ustao, momčiću…”.Str. 54. Tex i Carson upadaju u zasjedu. Nakon što je napadač prestao pucati, Tex kaže drugu da ga pokriva jer on ide pogledati što se događa. U sljedećoj sceni izlijeće iz zaklona s usklikom: “Odlazi!”, umjesto: “Idem!” ili “Izlazim!”.Str. 59. Tex i Carson nalaze prolaz kroz koji je napadač pobjegao. Carson pita: “Da ga slijedimo?”, a Tex odgovara: “Preopasno. Taj prolaz među stijenama je savršeno mjesto za gađanje iz sačme i nema šanse da se obranimo.”, a zapravo je rekao: “Preopasno. Taj prolaz među stijenama je savršeno mjesto da umremo napunjeni olovom (ili: izbušeni) bez mogućnosti obrane.” Napadač je, naravno, imao vinčesterku.Str. 109. Šerifov pomoćnik priča o zatvorenom Indijancu koji već tri dana u zatvoru nepomično leži i odbija hranu, a šerifova kći mu uzvraća: “Pa ipak, ne bi li trebao biti dobre volje znajući da će se kroz par dana popeti na vješala!” (?), umjesto: “Pa, ne bi ni ti bio dobre volje znajući da ćeš se kroz par dana morati popeti na vješala!”.Str. 114. Razbojnici bježe pucajući kroz grad. Izlaze Tex i revolveraš Red Barnum, koji kaže: “Pakla mu! Ostavljaju nas za leđima…” (iako idu prema njima), umjesto “Pakla mu! Idu na nas…” (zato mu Tex i uzvraća: “Tim gore za njih…”). Str. 165. Stari Salomon nudi okladu u zlatni grumen da će dokazati istinitost svoje priče: “Ne postoje? Pa ipak, kladim se u grumen zlata da ću ti dokazati suprotno!”, a nakon što je to, po njegovu mišljenju, uspio, kaže (str. 166): A sada… van s tom bocom koju mi dugujete, ljudi!” Salomonova je ponuda oklade zapravo glasila: “Ne postoje? Pa, kladim se u zlatni grumen prema boci rakije da vam mogu dokazati suprotno!”.Str. 182. Red Barnum razmišlja dok se gleda oči u oči s Texom: “Puno si brži od mene, Tex Willeru. Ne želim ti pokloniti zadnje dane koji su mi ostali za živjeti. Radije bih umro u svom krevetu, prihvaćam da si zaslužio da me dobiješ jednom.”, umjesto: “(…) Radije bih umro u svom krevetu, pod uvjetom da si ga uspijem priskrbiti (ili: da mi uspije da si ga priskrbim).”.Str. 183. Tex Carsonu, misleći na dvojicu s kojima su se malo prije sukobili: “A sada zaboravi te dvije vreće zobi…“, umjesto: “A sad zaboravi na te dvije vreće gnojiva…”.Str. 184. Narednik pušta Zaccariju iz zatvora i drži mu prodiku, a ovaj, izlazeći: “Diži se na noge, vojniče!” (iako narednik stoji), umjesto: “Miči se, vojniče!”.Str. 229. Indijanac iz skupine koja je ugledala Texa i Carsona: “Bijeli istraživači… Vidjeli su naše zemljište. Ne možemo ih pustiti da odu.”, umjesto: “(…) Vidjeli su naš logor. (…)”.Str. 269. Nakon što su spustili fosil glave dinosaura, Cope zadovoljno kaže da su svi zaslužili čašicu viskija, a Carson domeće: “Ako mislite da ja nisam zaslužio dvije… Bacam velik dio ove nesreće koju sam vam vukao proteklih sat vremena!”, umjesto: “(…) Povlačim većinu psovki koje sam vam uputio u proteklih sat vremena!”.Str. 275. Manitu se obraća Little Wolfu: “Obećao si wasichuu da ćeš narušiti mir predaka bizona… Da ćeš uznemiriti njihov sveti san…”, umjesto: “Dopustio si wasichuima da naruše mir bizonovih predaka… Da remete njihov sveti san…”.Str. 278. Red Barnum se oprašta od dijela ekipe. Tex za njega govori Carsonu da je promašio zanimanje, mogao je biti izvrstan govornik, a Carson uzvraća: “Ali i prokleta ptičica! Biti će to dugo jahanje sa ovim čudakom pokraj nas!”, a zapravo: “Ali i prokleta ptičurina zloslutnica! Bit će gadno jahati s tom sovom uza se!”.Str. 280. Red Barnum se grči od bolova, a Carson šapće Texu: “Mama, kakav loš posao! Ovaj će umrijeti galopirajući!”, umjesto: “Majko, kakav izraz lica! Ovaj mi galopirajući umire!” (u smislu: brzo, strelovito, užurbano).Str. 310. Tex izlazi pred Indijance. U susret mu kreće poglavica Little Wolf obraćajući se svojima: “Neka svaki ratnik cilja na ovog čovjeka!”, a zapravo je rekao: “Neka ni jedan ratnik ne pogodi ovog čovjeka!”.Str. 312. Nakon dogovora s Texom, Little Wolf se obraća ratnicima: “Očekujemo da bijelci odu odavde bez naših mrtvih!”, umjesto: “Sačekat ćemo da bijelci odu pa da pokupimo svoje mrtve!”.Str. 333. Tex i Carson se veru uz stijenu, Carson gunđa: “Čak i ja imam brige, u slučaju da budeš neoprezan…”, umjesto: “Imam ja i svoje brige, ako nisi zamijetio…”.  Str. 90. Jedan član šerifove ekipe obraća se zarobljenom banditu s “lisičaru”, što govori o tome koliko prevoditelj razmišlja o kontekstu: u izvorniku stoji “gallinaccio”, što u prijevodu znači 1) puran, tukac i 2) gljiva lisičarka.Str. 211. Tex i ekipa nalaze se “u koritu rijeke Judith”, iako već na sljedećoj slici Natalia govori: “Kada stignemo do proklete rijeke…”, pa je jasno da ne idu koritom (treba: “u dolini”, “u kotlini”, “u bazenu”, “u području”).  Tekst je prepun nemaštovitih doslovnih prijevoda: “Koja je tvoja ideja, Chapman?” (134); “Pokrenimo se s oružjem.” (treba: “Ustajmo na oružje.”) (277); “Neka sam udaren!” (= “Neka me zgromi!”) (308); “Ooh… Kakva pojava je san!” (= “ (…) Dovraga i san!”, (…) “Dovraga i pospanost!”) (329); “Stigao je sat da me zamijeniš…” (330)…  Do mnogih je pogrešaka došlo zato što prevoditelj “nije bio unutra”, tj. nije gledao kontekst. Brojne su pogreške posljedica nepoznavanja talijanskog jezika, od osnovnih stvari do frazeologije. Ali nisam siguran da je prevoditeljevo poznavanje hrvatskog na višoj razini.  Ukratko: “dvoje rendžera” i njihovi čitatelji (kupci!) zaslužili su boljeg prevoditelja.
  16.11.2008
  16:10:00 sati
  Stari borac
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Više nego dobar maxi, samo malo previše razvučen. 350 stranica je ipak pretjerano, jer priča je realno završila kojih tridesetak stranica ranije. Likova je jaaako puno, a svi oni usporavaju scenarij, koliko god interesantni bili. Tako da na kraju ispada da je Drvenonogi nebitan lik. Crtež je genijalan, ali na momente ipak pretjerano crn. Villa ovaj put ne briljira.
  19.11.2008
  18:06:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  vrlo dobro
  22.03.2009
  23:25:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Keltoslav

  Ukupna ocjena 95%

  9, 10, 10, 8

  Nema šta, Segura i Ortiz, ubojiti tandem.
  15.04.2009
  16:51:00 sati
  Keltoslav
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Vrhunski strip, meni jedan od najdražihpravo remek djelo, odlična pričanapeti sukobi, humor na visokoj razini, veoma zabavno,a  opet pravi tex, pravi vestern što i očekujemo od njegaodličan crtež ukomponiran sa dobro okarakteriziranim likovima drže vas napetim sve do samog kraja bitke su neizvjesne, pune zasjeda ali i direktnih okršaja, sve ono što volimoosveta i želja za slavom pokretači ljudskih mračnih strana koje tex i carson obuzdavaju rukom pravde svakako pročitati i diviti se ovom djelu 
  03.08.2009
  17:51:00 sati
  alba
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Zašto mi je trebalo makar pet puta započinjati (i niti jednom ne doći dalje od 20-e stranice) prije nego konačno pročitam ovoga Maxija u cijelosti? Za potpuno se opustiti i uživati u "crnom" i "prljavom" Ortizovu crtežu očito mi je potrebna idilična atmosfera, a to svakako nije razdoblje ispita, hehe. No kad se led konačno probije vrijeme čitanja brzo proleti, i čovjeku postaje žao što strip ima samo 350 stranica. Toliko o jednom majstoru. Drugi majstor, Segura, svakako nije razočarao u debiju. Od pomalo martinovske priče i Martinovoj publici omiljenog ubacivanja stvarne povijesne osobe, napetosti pripovijedanja i uglavnom sjajnog "režiranja" pojedinih dijelova radnje, pa do svega ostaloga što je naveo recenzent. (A složio bih se i s navedenim zamjerkama). Red Burnum je jedan od onih likova koji počinju kao negativci da bi se kasnije borili rame uz rame s glavnim junakom. Bilo je već takvih primjera kod Bonellija, ne samo u Texu, čak i bolje razrađenih nego ovdje, no Burnumov odlazak sa scene čini mi se najupečatljiviji. Segura očigledno zna s emocijama, pazeći pritom da ne prijeđe granicu patetike. Četiri Medvjeda (ni meni se ne sviđaju engleska imena u prijevodu, kao ni neke gramatičke greške ekhm..) mi je, s druge strane, s pozornice otišao nekeko prelako. I to ne u smislu neke posebne originalnosti, jer to nije ni slučaj Burnumove smrti, već u izostanku neke emotivnije note koja je ipak bila za očekivati nakon uvjerljivog prikaza odnosa majke i sina te potresnoga flashbacka iz djetinjstva. No možda bi time gore spomenuta granica ipak bila prijeđena, pa mi se čini da je scenarist od toga svjesno odustao. I konačno treći majstor, Villa, za nijansu slabiji nego inače, koji je i fosil T-rexa namjerio na negativca Suttera :-D
  06.08.2009
  16:08:00 sati
  Willer
  uredi
 • selanne

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  SVe je rečeno u recenziji i ostalim komentarima - najbolji Maxi Tex ! ! !
  07.10.2009
  16:19:00 sati
  selanne
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Dobro. Stvarno dobro. Ortiz fenomenalan.

  31.12.2009
  21:15:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 71%

  9, 7, 5, 8

  Crtež koji je na momente crna mrlja, tek za prelaznu ocenu i to samo zbog pejzaža. Dao bi mu zasluženu dvojku, ali ajd' da ne kvarim zbirnu ocenu zbog fine priče. Vidim da je mnogima savršen, ali meni jednostavno nije lego. Scenario ima rupa kao što su već spomenuti besmisleni dijalozi (ok, to je možda i do prevoda, ne znam), ali i pojedini nedorečeni sporedni likovi - npr. Lynn i šerif, dok se neki možda previše forsiraju (starac sa mazgom alkoholičarkom). Razvučenost je isto jedan od problema, ovo je moglo biti malo kraće i dinamičnije. Sama priča je vrlo dobra kao i neki likovi, posebno negativci u koje bi strpao i Red Barnuma jer se ipak radi o ubici. Kad se sve sabere i oduzme ovaj Maxi jeste ok, ali moglo je to i malo bolje.

  08.05.2010
  11:48:00 sati
  ViKing
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Neko je ovde napomenuo da je priča razvučena. Saglasn sam s ti. Meni prenaporno, u nekim delovima dosadno

  01.07.2010
  18:47:00 sati
  legaz
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 8, 9

  Prije svega, ovaj me maxi isprve zadivio svojom dužinom, a potom i naslovnicom kao i naslovom priče , a što se scenarija tiče ...

  Bilo je puno preobrata, a sama činjenica da fosili nisu jedina tema u ovoj epizodi, čini ovaj maxi i više nego li vrlo dobrim.

  28.07.2010
  18:54:00 sati
  drogsy
  uredi
 • MisterYES

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  Ne bih da vam kvarim dozivljaj i euforiju, i sada cete me vjerovatno izgrditi ali...uzeo sam ovaj broj nekidan na kiosku u namjeri da kupim, kad sam prelistao - odustao sam. Baš zbog crteža.

  Još kad procitam kako neki govore da je Ortiz bolji od Ville...    ljudi dragi, teško da je MALO KO bolji od Ville uopšte i mimo Texa i Dilana, a Ortiz to SIGURNO NIJE.

  Od poteza perom, osjecaja za kadar, za formu, atmosferu, sjene, ANATOMIJU?!?!?! ... niđe veze.

  08.02.2011
  01:01:00 sati
  MisterYES
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  28.04.2011
  22:13:00 sati
  jojboli
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Prica aj dobra. Nekako mi je falilo veliko finale. Ortiz mi je inace vrlo dobar, samo ovdje, mi baca previse na "Picassa". Carson nezamljenljiv. Ovo je treci Maxi koji sam procitao. Nekako po sijecanju ni jedan me nije "srusio".

  25.03.2012
  10:25:00 sati
  Tutta
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Segura i Ortiz čine odličan tandem.

  21.09.2012
  09:46:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 72%

  7, 8, 6, 9

  Ortiz kvari stvar... Ne bih ovaj Maxi dizao u visine

  02.03.2013
  11:39:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  Meni je ovo najbolja Seugerina epizoda!!Ovo je odlicno svaka cast!!

  01.08.2013
  00:59:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Super epizoda.

  06.10.2014
  10:33:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  9, 7, 8, 10

  07.07.2015
  19:30:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 70%

  9, 9, 3, 7

  Crtež je KATASTROFALAN, inače nemam posebne zahtjeve kod crtača, može bit i jednostavan, ali brate daj da se može čitat normalno, a ne da me oči zabole od tolike čađe, poslije sam samo dijaloge čitao. Priča i scenarij su super, ali je prijevod užasan, prevoditelj(ica) ne znaju ni hrvatsku gramatiku (ubiti ćemo ih, misliti ću??). Najbolja izjava: Divan dan za silazak u pakao! 

  01.05.2016
  18:45:00 sati
  luxi68
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  15:16:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Ortiz Segura je dvojac kojeg obozavam na Texu

  22.02.2017
  20:54:00 sati
  markotamara
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  vrh!

  31.03.2017
  09:45:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Kada sam prvi put čitao ovaj strip prije dosta godina, nisam bio naviknut na  Ortizov stil crtanja, pa nisam bio oduševljen stripom. Nekoliko godina kasnije, ovaj crtež mi je jedan od omiljenih a i priča mi je vrlo dobra, sve skupa je vrlo dobro ukomponirano u jedan neobični western.

  12.06.2017
  21:58:00 sati
  Deki86
  uredi
 • toni898

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  18.05.2018
  15:21:00 sati
  toni898
  uredi
 • kucak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  wtf?!

  07.06.2018
  00:31:00 sati
  kucak
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Očekivao sam puno bolju priču, a ne više njih izmiješanih. Ortiz je kasnije puno bolji. Čak toliko bolji da je i jedan od najdražih crtača.

  28.01.2019
  15:58:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunski! Čim Tex napravi barem mali odmak od klasičnog vesterna, dobijemo izvanredne pa i antologijske priče. Svojevrsna utrka dvojice znanstvenika u potrazi za fosilima na Divljem zapadu, sa svim svojim obilježjima; jednostavno nije ni mogla završiti drugačije nego jednom odličnom pričom!

  16.07.2019
  11:41:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  03.08.2019
  03:43:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  21.11.2019
  19:47:00 sati
  benx40
  uredi
 • goodpaso

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Konkretno ovaj strip zasluzuje bolje izdanje, mozda cak u gormu Giganta.

  da se i ne gleda prica samo zbog crteza vredi. U Srbiji ga je tesko naci a verujam da bi izdanje od 500 primeraka Ludensa ili ko vec moze da dobije dozvolu bio pun pogodak.

  Tvdred korice,uvodni tekst, A4 i naravno druga naslovnica, mmmmm

  22.11.2020
  12:10:00 sati
  goodpaso
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Fantastično! Sjajni dijalozi, odličan Ortiz, kako je fantastično nacrtao krajolike! Završna Texova bitka i Tex brutalan kao na početku serijala! 

  16.01.2021
  12:26:00 sati
  tex2
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2537
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum