Sjeverozapadni teritorij

Tex Willer

TX MX 5 | 320 str.

Tex Willer i Kit Carson na zahtjev starog prijatelja Grosa Jeana odlaze u Kanadu, na Sjeverozapadni teritorij, s namjerom da otkriju što je razlog nestanka pukovnika policijske konjice, Jima Brandona.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sjeverozapadni teritorij
    TX MX 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Nei territori del Nordovest
    TX MAXI 5

ZANIMLJIVOSTI

  • Jim Brandon se pojavio u sljedećim epizodama: - 10/11 L'orma della paura (G.L.Bonelli/Galep) (1960.); - 11/12 L'impronta misteriosa (G.L.Bonelli/Galep) (1960.); - 75/76 La freccia nera (G.L.Bonelli/Galep) (1967.); - 100 Supertex (Fort Apache) (G.L.Bonelli/Galep) (1969.); - 121/124 La croce tragica (G.L.Bonelli/Ticci) (1970.); - 203/207 Missione a Great Falls (G.Nolitta/Fusco) (1977.); - 239/240 L'isola misteriosa (G.L.Bonelli/Letteri) (1980.); - 340/341 Uragano a Skagway (G.L.Bonelli/Letteri) (1989.); - 343/346 Morte sul fiume (Nizzi/Fusco) (1989.); - 431/435 La strage di Red Hill (G.Nolitta/Giolitti/Ticci) (1996.); - g11 L'ultima frontiera (Nizzi/Parlov) (1997.); - m4 Nei territori del nordovest (Boselli/Font) (2001.)
  • Sva pojavljivanja Grosa Jeana u serijalu: - 10/11 L'orma della paura (G.L.Bonelli/Galep) (1960.); - 11/12 L'impronta misteriosa (G.L.Bonelli/Galep) (1960.); - 75/76 La freccia nera (G.L.Bonelli/Galep) (1967.); - 100 Fort Apache (G.L.Bonelli/Galep) (1969.); - 282/283 Un mondo perduto (G.L.Bonelli/Nicolò/Monti) (1984.); - 340/341 Uragano a Skagway (G.L.Bonelli/Letteri) (1989.); - 343/346 Morte sul fiume (Nizzi/Fusco) (1989.); - 412/414 Yukon selvaggio (Nizzi/Fusco) (1995.); - g11 L'ultima frontiera (Nizzi/Parlov) (1997.); - m4 Nei territori del nordovest (Boselli/Font) (2001)
  • Iz dvije prethodne zanimljivosti proizlazi da su se Gros Jean i Jim Brandon zajedno pojavili u: 10/11; 11/12; 75/76; 100; 340/341; 343/346; g11 i m4
  • Alfonso Font je (uvijek u suradnji s Bosellijem ) osim ove epizode oslikao još: - 523/525 „I luppi rossi“ (2004.); - 538/539 „Colorado Belle“ (2005.); - 556/557 „Morte nella nebbia“ (2007.); - spec12 „Gli assassini“ (1998); - al7 „La legge del deserto“ (2000.)
  • O Windigu je bilo riječi u MV SR 8 „Windigo“, te u ZG SD 40 „Sjene nad Darkwoodom“.
  • Neke smo scene iz ovog maxija imali prilike vidjeti u nekim drugim Texovim epizodama: - mrtvi čovjek u kanuu  TX SR 121 „Dugan il bandito“ - utrka saonicama po ledu  TX LIB 5 „Poruka Dakota“ - Golden Eye - sličan Rogeru Goudretu u TX SR 203 „Il cowboy senza nome“
  • Radnja na momente podsjeća na film „Death Hunt“ (1981.) sa C. Bronsonom u glavnoj ulozi.
  • Dawnino puno indijansko ime glasi: „Jasna-Zora-Koja-Se-Budi-U-Snježnom-Beskraju“

Texove pustolovine na sjeveru su oduvijek privlačile pažnju nas čitatelja. Vjerojatno iz razloga što su ti, snijegom prekriveni predjeli dovoljno daleko od bilo kakvog učinkovitog utjecaja svjetovne vlasti, a takvo okruženje našim junacima omogućava još više slobode. Osim toga, putovanje u divlju i nepoznatu zemlju čiji su stanovnici nerijetko neprijateljski nastrojeni je uvijek bilo interesantno, a Boselli nam je, kako bi pojačao dojam, ponudio i prilično intrigantan misterij:

Sjećaš li se breze? Čovjek sa zlatnim okom sjedi poput patke...
Još uvijek proždire mnoge duše. Mnogi ga se boje, mnogi ga se boje, mnogi su pod njegovim zapovjedništvom...

Tu su poruku pronašli u kanuu jednog mrtvog čovjeka. Malo toga nam može biti jasno iz te poruke. Pošto je bila upućena Jimu Brandonu, pukovniku kanadske policijske konjice i velikom Texovom prijatelju, daje se naslutiti da će u nastavku biti riječi o nekakvoj tajni iz Jimove prošlosti. Boselli zbog toga, po tko zna koji put, sporednom liku prepušta glavnu ulogu, dok će Tex ostati po strani. Kao što ste već mogli zaključiti, ovo je onaj tip priče koji vas zbog nepredvidljivosti i neizvjesnosti, po pitanju što nas čeka na kraj puta, drži čvrsto prikovanim za strip sve do samog svršetka. Scenarij je prilično jasan i jednostavno iskomponiran, a tu jednosmjernost naruši s vremena na vrijeme jedino pokoji flashback. Radnja je u početku malkice razvučena i sporijeg je tempa što bi zapravo trebalo biti normalno za jedan maxi. Rekao bih; nikako u Bosselijevu stilu kojeg inače krasi brza i dinamična izmjena scena bez previše suvišnih dijaloga. Svejedno, ovo ne bi trebala biti neka zamjerka.

A što je s likovima? E, to je ono najjače! To Boselli uvijek napravi kako treba. Uz Jima Brandona i starog lisca Grosa Jeana, spomenimo markantne negativce Jericha i albina Ghosta. Tu je i onaj stari vrač koji je njegovao Brandona, zatim indijanac Sjena Koja Bježi, te mala vragolica Dawn (ista Lara Croft :D) koja ima osobit odnos prema svojim miljenicima, sibirskim haskijima... Ipak, meni je najbolji mali Arvik koji možda nije od previše riječi, ali njegove strijele govore umjesto njega. Možda jedini nedorečeni lik je glavni negativac Red Duck. Trebalo je oko njegove ličnosti postaviti još više mistike i tajanstvenosti, mada je i ovako okay, mislim prije svega na tu štoriju vezano za Windiga. Brandon se s pravom imao ljutiti na tog samozvanog proždirača duša, i svi smo pomislili da će pukovniku pripasti ta čast da ga pošalje na vječna lovišta. Ali Jim dvoji između dužnosti i osobne žeđi za osvetom. On na kraju zahtjeva tek uhićenje glavnog negativca te je jasno na što se opredjelio, a u isto vrijeme prepušta Texu da intervenira umjesto njega. Ovako ili onako, pravda je zadovoljena!

Pričam ti priču...

Atmosfera je jako dobra, ponajviše zbog divljine i živopisnog krajolika. Radnja se zbiva u Skagwayu na Aljasci, Yukonu, zatim u Saskatchewanu, a spominju se i Chilkoot pass, Lindemanovo jezero, Dawson i Klondike. Već pogađate! Sve te lokacije možete pronaći u J. Londonovim romanima poput: „Bijeli očnjak“, „Zov divljine“ i „Kći snijega“. Najzaslužniji za takav ugođaj je zasigurno crtač Alfonso Font. On je nekakva profinjena verzija Fusca (panorama) i Ortiza (crnilo), premda je i dalje vidljiv očit utjecaj iberijske škole (izostavljanje gornje usne). Prizori Skagwaya i unutrašnjosti Kanade su vrlo lijepi (izgleda da je vladala polarna noć – prekrasno), kao i svi oni karakteristični umjetnički rekviziti po indijanskim selima (Sekana, Tahltana i Athna).

Međutim, nije sve tako divno i krasno, pa ću cijeli jedan pasos besramno iskoristiti kako bi naveo neke zamjerke koje, doduše, neće imati nekog velikog utjecaja na konačnu ocjenu. Premda Font zaslužuje sve moguće pohvale, ostaje činjenica da nisam osjetio, kako bi to rekao, stopostotni osjećaj Kanade, stopostotni osjećaj „hladnoće“, a to može kod čitatelja stvoriti osjećaj nelagode. Fontov snijeg izgleda kao „vrhnje“, kao obična stjenovita podloga, a po dubini tragova, visina napadanog snijega djeluje dosta nisko. Svemu tome je vjerojatno razlog to što nije crtao snijeg kako pada, te izostaju prizori mećave (woooosh!). Izgleda da je Fusco i dalje neprikosnoveni car kad je u pitanju crtanje snijega jer on ubacuje neke kvalitetne detalje tipa grančica, grmova, stabala i tako to, a snijeg mu nije tek obična bijela ploha. Nekima se neće svidjeti ni Fontovo crtanje (premršavih) nogu i Texovog lica u an faceu. Ali, ajde, sve su to sitnice, važno da nema velikih oscilacija u crtežu. Nastavimo sa zamjerkama... Većina okršaja su trebala biti bolje prezentirana; s više mašte, „taktike“ i razumnijih riješenjima. Primjerice, obračun kod Lindemanovog jezera je čisti „kupus“. Kakav je ono defanzivni manevar sa saonicama, zašto su oni trgovci izbačeni na uzici van iz barake, kako je Dawn mogla vidjeti Texa, ako je bila svezana duboko u šikari (i slučajno se oslobodila), čemu onaj nemilosrdni Texov dinamit kroz dimnjak, itd...??? Ipak je tu bio jedan zanimljiv obračun (op. a. Brandonovo spašavanje), ponajviše iz razloga što Tex iz zasjede puca bez onog svog famoznog „hica upozorenja“! Tada su sredili bar tridesetak Sekana, hehe! Već smo rekli da je Tex ostao po strani; ali baš doslovno... Većim dijelom radnje je potpuno neaktivan, neučinkovit i nepotreban. Čak ga je zamalo ubila i ona lavina. Nema ni one njegove poslovične umišljenosti i ambicioznosti. Prikazan je nekako samozatajno i nesposobno. To kažem, jer strip se ipak zove: „Tex Willer“!;) Premda je ovo jedna epopeja, opet ne možemo reći da se dogodilo nešto spektakularno i nezaboravno, čemu svjedoči i završetak prema kojem sam ostao malkice ravnodušan. Mislim, neprijatelj na kraju i nije bio na razini slave i tajanstvenosti koju je prethodno posijao (Windigo, nadnaravne moći). Unatoč Windigu i eventualnim nadnaravnim moćima, ipak se sve po tko zna koji put svelo na obično podjarmljivanje naivnih Indijanaca.

Ali ne dajte se zbuniti; ovaj maxi je jedna lijepa epska priča, a s time i odlično strip štivo koje osobno svima toplo preporučam. Zamjerke su tu tek zbog nekakve objektivnosti.

Naprijed

TX MX 4b Strašna mržnja

TX MX 6 Rio Hondo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ismolc34

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    odličan maxi
    11.09.2008
    21:11:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolje kiosk izdanje 2008.godine!
    11.09.2008
    22:31:00 sati
    kico
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Od prve do zadnje stranice, čisti dinamit i vrhunski Tex!!!!! Čista desetka!!!!!
    12.09.2008
    07:23:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično!!!
    12.09.2008
    07:37:00 sati
    miroslav001
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jako dobar maxi pun akcije.jedno od boljih izdanja koje sam procitao u 2008 oj godini.
    12.09.2008
    08:31:00 sati
    boromir
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jako dobra epizoda. Atmosferična, dinamična , u interesantnom ambijentu. Crtež mi se najviše svidio. Pravo osvježenje. Jedino me kraj, kao i recenzenta, malo razočarao.
    12.09.2008
    11:40:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Od ovog broja, Tex maxiji više nisu što su nekada bili.Priča je dosadna i stoputa viđena, a što se tiče scenarija, ne razumijem zašto se Boselli spustio tako nisko, gotovo na Nizzijevu razinu.Žao mi je što je tako odličan crtež potrošen na ovu dosadu. 
    12.09.2008
    16:11:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    najbolji maxi do sada.
    12.09.2008
    16:50:00 sati
    jaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Uff... Sjajno utrošena skoro tri sata za čitanje! Crtež predivan, pogotovo pejzaži. Jedino je šteta što je maestro Boselli u nekoliko navrata pretjerao s Texovim i Carsonovim izbjegavanjem metaka i strelica "za dlaku".
    12.09.2008
    18:40:00 sati
    76
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    maestralno
    12.09.2008
    20:51:00 sati
    karven
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    tex kakvog volimo!
    14.09.2008
    00:07:00 sati
    fred perry
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odličan maxi, ali ne i najbolji od texa (vidi prva 2 tex-ova maxi-ja). Nema značajnijih zamjerki osim što je priča malo rastegnuta.
    15.09.2008
    08:04:00 sati
    mars1
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska priča, vrhunski crtež, odlična atmosfera u stripu. Dvoumio sam se da dam koju devetku, možda za naslovnicu, možda za scenarij, ali nema veze. Rijetko danas na kiosku možemo naići na ovako dobar strip i to je činjenica...
    18.09.2008
    13:10:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Odlično, ali bilo je i boljih Maxija.
    19.09.2008
    06:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    izvrstan strip. Čista desetka.
    19.09.2008
    22:58:00 sati
    Deva
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Za priču koja nam govori o tajni Jima Brandona desetka jer je na neki način dosta originalna, Boselli nije ponavljač kao Nizzi (koji često ispriča istu priču ali na malo drugačiji način, ako shvaćate što želim reći). Također je dobro što ima jako puno zanimljivih likova: novih (Dawn, Ghost, Jericho...), i starih (Jim Brandon, Gros-Jean...). Boselli je svih jako dobro uklopio u priču. Scenarij ima neke male mane, npr. kao i Inferno, ni ja nisam baš zadovoljan krajem jer se nije dogodilo ništa specijalno, završni obračun je malo podbacio. Nekako je sve bilo stvarno prebrzo, kao da je Boselli htio što prije stvar privesti kraju; još 30 stranica bi stvarno dobro došlo. Crtež je jako dobar - krajolici su stvarno dobro nacrtani. Čini mi se da je ovdje bolji nego u gigantu Ubojice, ali i također dosta mračniji. Tex Maxi mi je u zadnje vrime najbolji serijal koji izlazi kod nas, dosad me nijedan nije razočarao, ni blizu toga.
    26.09.2008
    00:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Vrlo dobro, veća zamjerka ide nedovoljno efektnoj završnici...
    29.09.2008
    20:13:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Stvarno dobar Maxi. Ja sam uživao dok sam ga čitao.
    03.10.2008
    14:22:00 sati
    goksi
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Problem Texa je sto scenaristi (Nizzi prvenstveno, iako je ovo napisao Boselli) nemaju muda nesto promijeniti u serijalu. Netko tko nije ranije procitao ni jednu epizodu koja se zbiva na hladnom, snjeznom sjeveru ova ce epizoda biti super. I meni su bile super one koje sam ranije procitao. Ali svaka sljedeca koju sam imao u rukama mi je bila vec "procitana". Tocno znam sto mogu ocekivati. I to je zalostno.Visoke sam ocjene dao jer se radi o zbilja kvalitetnoj epizodi, ali ako bi postojala ocjena za "moj" dojam ona bi bila niska. Recimo 4.
    09.10.2008
    15:02:00 sati
    alen
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Dobar, zanimljiv Maxi sa odlicnim crtezom. Jedini manjak mu je sto je prica pomalo naporna sa previse nepotrebnih dialoga tako da ga nisam uspio procitati u jednom citanju. To se ponekad zna dogoditi kod Bosselijevih prica (kao npr. i u Zagor Specijalu, Pustolovina u Kanadi koji se takoder desava na sjeveru :)) Fontov crtez je odlican kao i u Texoneu sa puno detalja i jos mi vise pase za A4 format nego ovaj manji.
    11.10.2008
    00:16:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 78%

    6, 7, 10, 9

    Vidim pršte desetke ali moram reći kako mi je ovaj maxi ipak dosta slabiji od Segura/Ortiz uradaka. Priča je plitka, sve se svodi na to da Tex i kompanije traže Jima Brandona, puno pričaju, usput malo pucaju i kad ga konačno nađu onda opet pucaju sve do kraja. Od Bosellija sam očekivao višem, nekakav obrat i malo više emocija, jer ipak je on podpisao Carsonovu prošlost i Nepobjedive ali ovo je ipak druga liga u odnosu na te priče. Od likova, glavni negativac je plitak ali zato onaj albino Ghost i INdijanci stvarno opako izgledaju . Od scena, najviše mi se sviđa pucanjava kod kolibe kad se nakon nekoliko hitaca Tex baca kroz prozor unutra u kolibu i upuca svog protivnika - stvarno spektakularna scena. Inače, čitanje na trenutke stvarno monotono , posebno u dijelu kad se Tex i Carson pripremaju za potragu, tu nikad kraja. Generalno gledano, trebala su mi 3 ili 4 dana pročitam ovaj maxi što znači da me scenarijo osvojio. Umjesto toga sam radije uživao u prekrasnim crtežima Alfonsa Fonta, stvarno čovjek zna posao. Sva stranica je lijepa, sa toliko detalja (pogledati samo odjeću Indijanaca, koliko tu ima ukrasa, simbola itd) a i pejzaži su mu odlični. Sa njim je Tex dobio sasvim drugu dimenziju mada se slažem sa recenzentom da Fuscu nema ravnoga kad je riječ o sniježnim epizodama (Divljina, Zlato Klaatua itd.). Sve u svemu - prožvakana priča i odličan crtež!
    12.10.2008
    16:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedna stvarno odlična akcijska priča u zimskom štihu. Ovi Tex maxiji su predobri!!!
    21.10.2008
    22:55:00 sati
    Panon
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zaista pravo prijatno iznenađenje. Priča ima potrebnu dubinu, razrada je odlična, nije besmisleno gomilanje stranica, zanimljiva karakterizacija likova je urađena na pravi način. Snježna atmosfera je ono što priče obično čini boljim, tako je i ovdje. Atmosfera je prikazana do najsitnijih detalja, dočarani su pejzaži sjevera pa se može poptuno uživati u crtežu.
    04.11.2008
    12:32:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 6, 10, 8

    odličan početak i savršen crtež, priča se od sredine do kraja malo pogubi, rastegne i zbrzano završi, tako da nisam baš jako zadovoljan, iako volim sve sniježne pričeipak, vrhunski crtež je veliki adut ovog maxija, pa sve ostalo opraštam
    16.11.2008
    22:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Dobar, ali ne i  odličan. Boselli je u strip unio dosta akcije te zaboravio mističnu stranu o Windigu. Font je solidan na snijegu, ali nije odličan no zadržati visok kvalitet crteža svih 320 strana nije mala stvar. Villu ne treba komentirati.
    17.11.2008
    09:59:00 sati
    cibalia
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    fenomenalan crtež...najbolji maxi...
    03.03.2009
    10:15:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Konacno sam i ja procitao ovaj maxi.Koji strip, ljudi moji.kakva divna prica, a tek Fontov crtez.Milina jedna.Kakvi zimski pejsazi, kakvi likovi, kakva meleskinja.Bravo, bravo i bravo.
    12.03.2009
    20:49:00 sati
    bitola
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    08.05.2009
    00:31:00 sati
    Brdar
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Tex onakav kakav treba biti, savršene doze misterije, akcije, dijaloga, atmosfere, magije, ljubavi, priča na mjestu, ima dušu, dugo će se pamtiti. Willer ima ogroman broj ovakvih epizoda, kvalitetnih, atmosferičnih tako da se ova uklapa u taj sjajni postotak odličnih epizoda. Priča je fantastična, uvrnuta bez mnogo nelogičnosti ako izuzmemo promašaje s 1 m, ali da njih nema, naši bi junaci odapeli u prvih pet brojeva. Likovi su odlični, posebno mi je drago što susrećemo neke stare likove koji su obilježili serijal, onaj Ghost je prejak:O. Crtež je plafon, volim ove neuredne stilove tipa Ticci, Fusco. Font je još jednom pokazao da je veliki crtač. Naslovnica je također odlična, baš onako prezentuje sjever i hladnoću koji izgledaju mirno, ali iza se krije nešto sasvim drugo. Sve u svemu, jedna od 20 najboljih i najzabavnijih Texovih priča, 320 stranica proleti za sekundu!
    29.05.2009
    14:41:00 sati
    jasa
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Odličan zimski western! Font fantasitičan, uz Ortiza, Repetta i Vile meni najdraži Texov crtač.
    17.06.2009
    00:18:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • broj jedan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča.Puno pohvala recenziji.
    22.07.2009
    16:02:00 sati
    broj jedan
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Odličan maxi, prava uzbudljiva epizoda koja se čita u jednom dahu.fantastičan crtež,  sve od likova do krajolika.priča napeta i dobra no možda fali još ono nešto da bude savršeno, možda malo jači obračun s glavnim negativcem.likovi su dobri, detaljno opisani tako da možete u potpunosti spoznati njihov karaktersve u svemu pravi tex koji mi je poslužio da se malo ohladim u ovim toplim ljetnim danima gledajući prekrasne zimske krajolike u kojima je smještena ova uzbudljiva priča 
    03.08.2009
    17:45:00 sati
    alba
    uredi
  • Keltoslav

    Ukupna ocjena 61%

    3, 7, 8, 7

    Ovo mi nije nikako trebalo. Totalno naporna i  sladunjava pričica. I ono silno izbjegavanje strelica i metaka, bože oslobodi.
    09.08.2009
    21:22:00 sati
    Keltoslav
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Nije loše ali iskreno očekivao sam bolje. Ipak mi je Zlato juga bolji maxi od ovog.
    27.10.2009
    08:05:00 sati
    dombac
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    26.12.2009
    19:48:00 sati
    Koresh
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolja tex epizoda koju sam ikad citao...

    19.01.2010
    23:50:00 sati
    wele
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Meni je ovaj maxi super, a kolegi kojem sam dao da pročita izvandredan.

    01.07.2010
    18:50:00 sati
    legaz
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 4, 7

    Zamorno i dosadno, te jedva probavljivo uz bolove glave.Cretež je katastrofa, A Bosellija ovdje ne prepoznajem.

    19.07.2010
    16:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    25.07.2010
    21:07:00 sati
    jojboli
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Boselli&Font = 10

    11.08.2010
    15:42:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svakako jedan od najboljih Texova koje sam dosad citao. A malo je onih po snijegu. Crtež za 10. I to je jos premalo. Naslovncia jednostavna, a opet zanimljiva. Radnja nimalo dosadna, scenaristički odlično zamišljeno, puno akcije, nista neizvedivo...

    25.08.2010
    12:17:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Odlicna epizoda

    30.08.2010
    19:16:00 sati
    Svarog
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Alfonso Font ubija na licu mesta. Sve te Texove zajebancije po Kanadi su me oduvek odusevljavale. Sneg na sve strane, dok Tex roka okolo.

    22.01.2011
    21:28:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.04.2011
    20:17:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Texova uopste, a u ovom Maxi serijalu bez konkurencije za sad

    06.04.2011
    23:54:00 sati
    floki
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Sve je vec receno.

    28.04.2011
    20:29:00 sati
    kasper
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Ovo nije samo najbolji Texov maxi, ovo je jedan od najboljih Texova uopste. Boselli i Font su ne samo pojedinacno vec i kao tim mnogo efikasniji i bolji od spanskog dua Segura/Ortiz.

    Scenariju bih dao cak i 10, samo da se nije desilo nesto sto sam skoro pa predvidio- Nazalost i ovdje nismo postedjeni Texove superiornosti, koja jos jednom prelazi sve granice. Imali smo dva para duelista sa nerasciscenim racunima, Dawn vs Jericho i Brandon vs Red Duck.

    Ocekivalo se , ustvari moralo je doci do licnog okrsaja izmedju ovih parova, jedan jedini put je Tex trebao da se skloni u stranu i prepusti drugima da obave posao, ali ne, naravno da je Tex na kraju morao i ovo dvoje licno da ubije. Veliki promasaj i upravo to je stvar koja je ostavila gorak ukus na kraju. Ne znam zasto je uopste Tex trebao pratnju, mogao je i sam poci na bandu i sve ih poubijati, sto je gotovo pa i uradio. Barem je Boselli trebao ovdje da napravi nesto drugacije od ostalh. 

     

    Font je odlican, veliki sam njegov fan.Da crta tu detaljno kao sto je za Francuze, vjerovatno bi mu trebalo 10 godina da zavrsi ovaj strip. Ipak, Font je po meni najbolji crtac u Texovoj ekipi, mada mu ovdje nije  bas najbolje legla snjezna atmosfera. 

     

    Naslovnica jos jednom pozerska. Villa kao i uvijek bez ideje, Tex u nekoj manekenskoj pozi kao da se slika za neki casopis. Ono sto je najgore je to da 95% njegovih naslovnica su na ovaj isti kalup... Mada kod nas ima svoje fanaticne fanove koji prave od njega bozanstvo. On je dobar crtac, ali bez ideja sa dosadnim uvijek istim naslovnicama.

    16.06.2011
    06:35:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 57%

    6, 4, 6, 9

    Zbog pomalo dosadne radnje trebala su mi 3 dana da pročitam ovaj Maxi, znači da mi je s vremena na vreme bio dosadan. Najveća zamerka priči je što Teks uopšte nije u glavnoj ulozi, čak šta više Karson je bio ispred njega. Priča pomalo dosadna, bez neke spektakularne završnice. Najsmešniji mi je onaj Jerico, kao neki izvikani revolveraš, a u stvari običan šutokljunac, sredili ga ko od šale. I Red Dak je pao ko od šale, nije pokušao ni da pobegne. Bezveze. Crtež pejzaža je dobar, međutim Teksovo lice,a i Karsonovo bezveze, noge tanke. Koliko vidim ovaj Maxi je baš precenjen, a u stvari ništa posebno. Čak i naslovnica nije nešto u akciji, već neka jednolična, statična.

    18.10.2011
    17:24:00 sati
    writer
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 79%

    9, 7, 8, 7

    Recenzija kaze sve!

    15.06.2012
    21:48:00 sati
    Tutta
    uredi
  • dicmanjac

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Zanimljiv Tex. Iako mi nikad nisu bile drage "snježne" priče. Jedina zamjerka oko ove Dawn, nikako da okrivi majku (ipak je ona ostavila i nju i oca da bi otišla sa Red Duckom), a i svog muža zamrzi prejednostavno ( do te mire da bi ga ubila),a i on nju.

    04.07.2012
    13:36:00 sati
    dicmanjac
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Nikad vidio bolji crtež u Texu!

    Svi likovi su odlično karakterizirani posebno onaj ljigavac Jericho, malo je kraj predobar da bi bio istinit ali sve ostalo je u redu.

    13.01.2013
    18:55:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Nažalost, jedna od slabijih Maxi priča, jedina koju sam pročitao da se odvija po snijegu a da nije vrh. Previše se razvlači. Crtež i naslovnica podižu postotak

    02.03.2013
    11:28:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Jako dobro!!!

    01.08.2013
    01:03:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    31.03.2014
    20:00:00 sati
    coszinus
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Vrlo dobra prica,procitana u dahu
    11.08.2014
    16:07:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    07.07.2015
    19:27:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    nakon ovog maxi serija krenula relacijom malo nizbrdo ,malo stagnacija

    31.03.2017
    09:51:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 79%

    10, 6, 8, 7

    Vrlo dobra priča s dovoljno originalnosti u sebi da bude bolje iskorištena, iako sasvim solidno na kraju.

    16.07.2019
    11:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    03.08.2019
    03:41:00 sati
    LL1986
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    15.08.2019
    21:41:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    20.11.2019
    21:16:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 375
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 743
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 554
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1049

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1433
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum