Dolina terora

Tex Willer

TX SA 2 | 224 str.

Na molbu Toma Devlina Tex i Carson odlaze u dolinu Yuba Rivera, blizu grada Sacramenta u sjevernoj Kaliforniji. Tu se događaju okrutne pljačke i ubojstva koja se pripisuju tajanstvenoj sekti "Osvetnika". Dr. Urlich Winckelried i žena mu Mina, Devlinovi prijatelji, povezani su s tim misterioznim zločinima, koji svoje korijene vuku još iz 1848. godine, kada je u kalifornijskoj zlatnoj groznici Minin otac John Sutter privatno i financijski pretrpio goleme gubitke...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Dolina terora
  TX LIBG 9
 • Dolina terora
  TX SA 2
 • Dolina terora
  TX VTX 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La valle del terrore
  TX GI 9

ZANIMLJIVOSTI

 • nevjerojatna je pozornost posvećena detaljima - igra sunčevog svjetla i sjene zavisi od doba dana, sat u prostoriji pokazuje realno vrijeme - sve da bi se dobio stvaran osjećaj prolaska vremena u stripu
 • Magnus je imao običaj pojaviti se u svojim stripovima, prikazujući se u vidu nosatog čovječuljka s velikim brkovima. Ni ovaj Texone nije izuzetak: može ga se naći u grupici rudara na zadnjoj tabli stripa
 • (op.ur.) Magnus je za ovaj strip unaprijed dobio, za ono vrijeme, ogroman honorar od Bonellija, milion lira po stranici. Ono sto je zanimljivo je da mu je Bonelli taj honorar isplatio dvaput, drugi put negdje na sredini posla, samo da ga zavrsi do kraja, pošto ga je crtao preko 7 godina, izluđujući izdavača svojim probijanjem svih mogućih rokova.
 • (op.ur.) Magnus je umro 5. veljače 1996. samo mjesec dana nakon što je završio rad ne Texoneu, od neoperabilnog raka želuca. No, talijanski strip je početkom ’96 ostao bez još jednog strip velikana, relativno nepoznatog kod nas. Naime, Bonvi, veliki Magnusov prijatelj i kolega, poginuo je noseći Magnusove table na aukciju kako bi se skupila sredstva za liječenje. Pregazio ga je auto čiji vozač nikad nije otkriven.
 • (op.ur.) Alessandro editore, talijanski izdavač i veliki Magnusov prijatelj, je objavio dva posebna izdanja ovog stripa. Portfolio u tiražu od samo 210 primjeraka, te ogromno luksuzno A3 izdanje u tiražu od 825 primjeraka. Oba su izdanja prodana za 7 dana, po cijeni od 150 Eura, a današnja mu je vrijednost bar triput veća. Ugled koji je Magnus uživao potvrđuje i priča iz SAF-ove tiskare u Celju (ili u Kopru?), koja je štampala to posebno izdanje. Naime, nakon što se izdanje rasprodalo, jedna je obožavateljica iz Torina sjela u auto i došla u tiskaru kupiti izdanje, nadajući se da je koji broj ostao! Trud nije bio uzaludan, dobila je jednog na poklon!
 • (op. ur.) Izašla je i knjiga koja se bavi Magnusovim radom na ovom stripu, AL SERVIZIO DELL’EROE (tj. U službi junaka).
 • (op. ur.) Romanini je, osim naslovnice, nacrtao i sve konje u ovoj epizodi, pošto je Magnus s njima imao velikih problema.

Moralo je, eto, proći skoro dvadeset godina da se kod nas ponovno pojavi neki specijalni broj Texa Willera. No, uspoređivati onaj pokušaj Dnevnika s kraja osamdesetih s ovim aktualnim Strip Agentovim zaista nije realno. Smanjiti originalni Texone A4 formata na dvije sveske A5 formata, za drugi broj upotrijebiti Galepovu naslovnicu nepovezanu s pričom, i sve to loše otisnuti na roto papiru - može se reći da je to bila ’medvjeđa usluga’ Texu i njegovim ljubiteljima. Kada se doda da je crtež Guida Buzzellija dosta različit od onog na što je prosječan fan navikao, postaje jasnije zašto je taj Texov ’specijalac’ prihvaćen dosta mlako.

Gro plan Texa(© Magnus/SBE)

Ljubitelji stripa većinom su vrlo kruti u prihvaćanju promjena u odnosu na tipičan, kanonski način crtanja omiljenih im junaka. "Zagor je Zagor kad ga crta Ferri, i točka!", "Ferrijev Mister No - to je Zagor u pilotskoj jakni", "Ono od Kuberta da je Tex?!", "Alan Ford kojeg ne crta Magnus je smeće!", i slično.

Moje je mišljenje potpuno suprotno. Ako je crtač kvalitetan, nije toliko bitno što se njegova interpretacija lika razlikuje od onog na što smo navikli, no važno je da se drži osnovnih odrednica po kojima je junak nastao. To je posebno vidljivo u primjeru Texa i njegovih posebnih izdanja.

Tex Speciale, tj. Texone, izdanje u velikom formatu na 240 stranica, stvoreno je da bi se, po riječima samog Sergia Bonellija, otvorio prostor za Buzzellijevu priču, koja je netipičnim crtežom mogla zbuniti fanove da je izdana u regularnoj seriji. Veliki uspjeh izdanja ponukao je šefove u SBE da nastave s izdavanjem Texonea u jednogodišnjem ritmu, s tim da je plan bio da uz Nizzijev scenarij kao crtač gostuje neki poznati svjetski crtač, ili barem priznati autor iz neke druge Bonellijeve serije. Devetnaest do sada izdanih Texonea najbolje pokazuje da je koncept dobro pogođen, a kao crtači okušali su se majstori crteža Giolitti, De la Fuente, Ortiz, Magnus, Bernet, Parlov, Font, Milazzo, Kubert, zatim stari, provjereni Texovi crtači Galep i Ticci, a u novije vrijeme šansu su dobili i talijanski crtači (Brindisi, De Angelis, Ambrosini), već dokazani na ostalim Bonellijevim serijalima.

No, vratimo se na temu recenzije. Po mnogima ’najspecijalniji’ od specijalnih izdanja Texa baš je ovaj, Magnusov. Svako tko ga je imao u rukama bez problema će se složiti s time. Sam Magnusov crtež je nevjerojatan - toliko je ogromna količina detalja na većini tabli stripa da čovjek ima osjećaj da je crtač na pojedinoj sličici izgubio dane rada! Zaista se čini da su npr. šume crtane stablo po stablo, kuće ciglu po ciglu... Sad pomnožimo broj vinjeta s brojem stranica, i ugrubo se može dobiti dojam golemog posla koji je Magnus odradio! To je i razlog što se toliko čekalo da ovaj strip izađe na tržište. Kaže se za Villu ili Civitellija da su ’spori’ crtači, treba im godina-dvije da dovrše neku dugačku priču. Što onda reći za "Dolinu terora"? U predgovoru možemo pročitati da su dogovori Sergia Bonellija i Magnusa počeli u proljeće 1988. godine, a strip je ugledao svjetlo dana tek 1996! Bonelli je zaista bio strpljiv, no dobio je pravo remek-djelo strip umjetnosti.

Roberto Raviola (Magnus)

U hrvatskom izdanju i naslovnica je posebna. Stegnut rokovima i shrvan bolešću, Magnus jednostavno nije stigao napraviti naslovnicu za prvo izdanje, pa je upotrijebljena jedna vinjeta iz samog stripa (str. 71 našeg izdanja). Po njegovoj skici naslovnicu je kasnije nacrtao Magnusov suradnik Giovanni Romanini (on je i pomogao majstoru u samom crtanju; naprimjer, Magnus nikako nije bio zadovoljan svojim crtežima konja, smatrao je da ispadaju groteskni, te je gotovo sve konje u stripu nacrtao Romanini). Naše izdanje krasi ta zamjenska naslovnica, koja je u Italiji upotrijebljena za rijetko, kolekcionarsko izdanje ovog Texonea u A3 (!) formatu. Predgovor Strip Agentovog Texonea također je iz tog A3 izdanja.

Čini se da sama priča ovog izdanja i nije toliko važna, glavna stvar u bilo kojoj raspravi o ovom stripu je svakako Magnusov crtež. No, Nizzi je napisao jednu solidnu avanturu, ubacio malo povijesnog backgrounda zlatne groznice u Kaliforniji, i dobili smo zanimljivo klupko koje Tex i Carson moraju razmrsiti. Možda je malo nategnuta fanatičnost Azijata u sekti "Osvetnika", ali, s druge strane, valjda je scenarist razmišljao da članovi nekakve sekte i nisu baš normalni ljudi koji razmišljaju na realan način.

Ovo naše tvrdokorično izdanje je - za moj pojam opreme stripa - jako, jako dobro napravljeno. Papir je osjetno kvalitetniji nego kod talijanskog originala, naslovnica je ljepša, a i predgovor, iako je mogao biti tehnički bolje izveden, obiluje zanimljivostima o samom procesu nastanka stripa. Iako cijena izdanja nije mala, mislim da ga svakako vrijedi kupiti. Ja nimalo ne žalim potrošene novce!

Originalna Magnusova tabla, primjer nevjerojatno detaljne pozadine

Naprijed

TX SA 10 Vojnik Komanč

TX SA 5 Čovjek iz Atlante

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • dcopic

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Bravo Thommo! Odličan posao. Dijelim tvoje oduševljenje sa ovim izdanjem jer radi se stvarno o monumentalnom izdanju za sva vremena. Prava je šteta što Nizzi nije napravio malo bolji scenarij, ali niti ovo nije loše. Zapravo, radi se o još jednoj klasičoj Texovoj priči koja nikako nije ispod prosjeka i stvarno zaslužuje vrlodobre ocjene. Za A4 izdanje ova naslovnica je fenomenalna, a o crtežu ne želim trošiti puno riječi. Toliko ljubavi i strpljenja je uloženo u taj strip da se to nemože ne vidjeti kod samog čitanja. Na kraju bih zaključio da je ovaj strip jako lijepo imati u HC opremi jer to zaslužuje.
  16.12.2005
  19:07:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  Najprije mala nadopuna recenziji odnosno zanimljivostima:MAgnus se pojavljuje i na stranicama:54, 55 i 56.A što se tiče konja,mislim da su oni prvi(na Bonnerovi kočiji,dok pada kiša)od Magnusa.
  Magnusov Texone je strip kojeg sam najželjnije čekao da izađe kod nas.Slušao sam same pohvale i moram reći da su se očekivanja ostvarila,pa i više od toga.Crtež je - umjetnost.Svaki kadar je crtan sa velikom pažnjom,sa puno detalja,bogatim pozadinama i pejzažima a i sami likovi su odlični i nema ni govora o "Texu koji liči na Alan Forda".Ono što mene fascinira kod crteža su upravo veliki kadrovi u kojima možeš uživati bez da čitaš dalje.Najbolji primjer je možda str.66,kadar 3.Onako na brzaka,vidi se kako Manning bježi sa kočijom i to je to.Međutim - ako se pažljivo promatra,vide se i sva petorica maskiranih napadača!Ludilo!Da ne govorim o događajima u "jami smrti"(izrazi lica ostalih Osvetnika koji se isprva smiju a nakon što pacovi prožderu dvojicu nesrećnika drastično mijenjaju raspoloženje).Pa kad Tex,Carson i Ulrich jašu prema tvrđavi a kadrovi prirode takvi da oduzimaju dah?A završna scena borbe u tvrđavi,kad najprije zapuše vjetar a onda krene pljusak?Ma mogao bi ovako do sutra,ali ću stati da ne gnjavim previše.Samo dvije riječi : BRAVO,MAGNUS!
  Sama priča nije loša ali je nedostojna ovakvog genijalnog crteža.Po meni,Magnus je zaslužio boljeg scenaristu od Nizzija.Kad smo već kod njega,očito da je opsjednut raznim sektama i istočnjacima,npr. epizode "Thonga tiranin",pa "Crni tigar"- zanimljive teme ali mislim da ne pašu najbolje za Texa.Ima nekoliko stvari koje me smetaju i koje Nizzi uporno ponavlja a to su nevjerojatne slučajnosti ;Tex i Carson u dolinu dođu baš u vrijeme dok Osvetnici napadaju,Tex se sagne baš u trenutku kad napadač baci nož,onako slučajno ugledaju May-Ling kako odlazi iz dvorca itd..U neku ruku mi je i žao što upravo Nizzi piše scenarije za Texone jer mislim da bi npr. Boselli to puno,puno bolje napravio.Možda sam prekritičan ali za ovakav crtež mislim da je scenarij mogao i morao biti bolji.Za kraj,zahvala Strip-Agentu što je objavio ovaj strip.Ako neki strip zaslužuje HC opremu i cijenu od 115kuna,onda je to sigurno Magnusov Tex.Po meni,ovakvo remek-djelo svaki stripofil mora imati u svojoj kolekciji jer ono to i zaslužuje.Ako ne vjerujete,posudite i pročitajte pa prosudite sami.
  16.12.2005
  20:00:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  konačno.....
  odlično je.....
  od Strip Agenta je.
  popaj
  20.12.2005
  07:57:00 sati
  popaj
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Bio sam vrlo skeptičan prema ovom stripu prije nego sam ga vidio, da li će to izgledati kao Alan Ford i sl. Kada sam ga prolistao moja skepsa je polako kopnila, a nakon čitanja ovo umjetničko djelo mogu nazvati samo jednom riječu - veličanstveno, još da je i priča malo nepredvidljivija bio bi mi to jedan od najboljih stripova koje sam imao u rukama. Svatko, i oni koji inače nevole Texa, moraju ovo pročitati, a naročito pogledati jer crtež je fascinantan.
  21.12.2005
  08:05:00 sati
  dmar
  uredi
 • VALTER

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Briljantan Magnusov rad, bez obira što ni ne pokušava izbjeći da pojedini likovi izgledaju groteskno.
  Što se Nizzija tiče, on nije na istom nivou: interesantna lekcija iz povijesti o usponu i padu Johna Suttera i otkriću zlata u Kaliforniji ono je po čemu ću najviše pamtiti ovu priču. Likovi poput Victora Suttera i May-Ling površno su okarakterizirani, fanatičnost sekte "Avengera" nedovoljno objašnjena. Victorova kampanja protiv vlasnika rudnika nalikuje na akcije engleskih radnika iz 19. stoljeća koji su razbijali strojeve; ako se baš zelio nekome osvetiti za propast svoje obitelji, pravi objekt osvete trebali su biti političari koji njegovome ocu nisu priznali vlasništvo stečeno od meksičke vlade; ili jadničak koji je pronašao prvi grumen zlata.
  21.12.2005
  10:14:00 sati
  VALTER
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Magnusov rad na ovom stripu pravo je REMEK-DJELO. Šteta što ovaj strip nije izdan u boji, ali i ovako se isplatilo dati svaku kunu samo zbog njega, zbog tolikog uloženog truda, pridavanja pažnje svakom detalju... Gotovo na svakom crtežu se vidi da je rađen s istinskom ljubavi. Mogu ga satima listati samo da bih se divio prvenstveno izvrsnim pejzažima, pa zatim tu je Sutterov dvorac... Niti priča nije loša, ali slažem se sa svima koji smatraju kako nije na razini Magnusova crteža (ali koja bi i bila?). Za moj ukus, naslovnica je ipak prešarena.
  19.01.2006
  14:23:00 sati
  76
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Napokon sam video boga!!!!!!!!!!!!!!!1
  20.01.2006
  14:32:00 sati
  Luxor
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Magnusu doista triba skinit kapu i fenomenalno je odradija svoj posal,ali ipak bolje šta ga nema u texu jer mislin da nije pravi crtač za njega,previše sve to liči na Alana pa na momente iman dojam da se radi o parodiji Texa.Sama radnja je također izvrsna i najjezovitija scena mi je kada ubace onu dvojicu u jamu sa gladnim štakorima brrrr
  24.01.2006
  00:07:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 5, 9, 7

  Magnusa (i AF) inače ne volim, ali ovdje je zaista dobar crtež. Po tome se pamti ovaj strip. A ja, isto kao i Valter, dodajem još malu povijesnu lekciju, uspon i pad Johna Suttera. Ostatak priče je prosjek, moralo je to malo bolje. A ni Tex ovdje nije na nivou, premekan je. Barem Carson odalami Kineskinju.
  07.05.2006
  11:05:00 sati
  stinky
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Crtez, crtez, crtez! Citanje (ili samo gledanje) ovog stripa je pravi dozivljaj. Toliko detalja u crtezu jos nisam vidio. Prica koja bi inace bila malo bolja od prosjecne da je nevjerovatni crtez i kadriranje ne dizu visoko. Ja takoder nisam veliki fan Alan Forda, ali ovo je jednostavno strip koji dise s ljubavlju koju mu je Magnus dao. Ukratko, strip koji se mora imati u kolekciji i pokazati ljudima koji inace ne citaju stripove :)
  01.06.2006
  23:38:00 sati
  D.J.
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča!! A crtež je zbilja prekrasan, sve u detaljima. A naslovnica isto tako prekrasna. Puno bolja nego ova talijanska.
  03.06.2006
  09:05:00 sati
  jack 50
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Nikad nisam bio neki preterani ljubitelj Teksa. Ipak, kada sam video da je SA izdao Magnusovog Teksonea, nisam se ni sekunde dvoumio da li da nabavljam ili ne ovo izdanje. Tim pre sto sam se vec par godina pekao na tihoj vatri, jer sam svojevrsni privju imao prilike da vidim u specijalnoj revijici Dime Press posvecenoj Bonelijevim junacima. U pitanju su bile prvih par tabli ovog Teksonea koje su me jednostavno ocarale. I, nisam se pokajao. Majstor ostaje majstor, Magnus, kojeg inace volim i postujem, je ovde prevazisao samog sebe, ostavljajuci pravu umetnicku oporuku, velicanstveni spomenik samome sebi u vidu Doline terora!!! Uzivao sam u citanju (tj. gledanju) ovog remek dela, a dah mi je zastajao ne samo na detaljnim prikazima suma, doline, tvrdjave dobijenih pre svega sencenjem, vec i izgledom nocnog neba!!! Cak ni nesrecni Nici nije bio bas toliko ocajan sto se scenarija tice. Plitko kao i obicno, od njega se nista drugo ne moze ni ocekivati, ali barem su gluposti, koje je nas uvazeni doktor Aco vec pobrojao u svom komentaru pa ih necu ponavljati, svedene na minimum. Na kraju, hvala ti Maestro, u miru pocivaj! Vjecnaja pamjat!!!
  21.07.2006
  23:18:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Možemo samo reći jedno veliko hvala Magnusu na ovom nevjerojatnom crtežu. Oduvijek mu je Tex bio najdraži junak i zbog toga je uložio ovoliko truda i strpljivosti u ovo izdanje. Želio je da sve bude perfektno, a u tome je i uspio. Ja sam više vremena potrošio na gledanje slika nego na čitanje; jednostavno te ostavljaju bez daha. Najbolje su mi nacrtane šume i okoliš, a dvorac je nacrtan maestralno, pogotovo na kraju kad pada kiša. Jednostavno nezaboravno i neponovljivo… Scenarij je trebao biti bolji, ali i ovo je sasvim ok. Likovi su dobri, završna borba je još bolja… Zasmetalo mi je jedino ono kad se Tex u zadnji čas sagne i izbjegne nož. Tako nešto mi se nikad nije sviđalo u stripovima. Naslovnica je za čistu desetku.
  29.08.2006
  23:31:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Genijalno!Naravno zbog Magnusa.Toliko detalja da se pitas kako je uspio zavrsiti strip za "samo" 7 godina.Fenomenalne sjene,sekvence po kisi,vinjete(posebno me se dojmila ona na kojoj prikazuje skroviste razbojnika),da sam strip nakon sto sam ga procitao jos valjda 7 dana vrtio po rukama i listao,listao...
  Steta sto mu Nizzi nije podario dublju i tezu pricu.Naslovnica koju pripisuju Romaninju takodjer je fenomenalna(i meni se cini kao bolji izbor od orig. Magnusove pa zbog toga bravo za Bookglobe).Jos jednom odgovorno tvrdim,izdavanje Texovih giganta su nesto najljepse sto nam se moglo dogoditi!
  23.09.2006
  20:42:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Ima ovakvih crteža u Dampyru koliko hoćeš. Na str. 88 je nacrtana identična prva vinjeta onoj na str. 84... Isto tako, na str. 142 doli desno je nacrtana vinjeta koja se pojavljuje još dvaput na sljedećoj stranici. A priča, viđena već sto puta, vrlo vrlo slična "crnom tigru"
  29.01.2007
  18:46:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • HC

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nema se tu šta puno reći, mislio sam da ne postoji strip kojemu bih dao četiri 10-ke, dok nisam vidio ovog Texa. Sve je savršeno napravljeno, od uvoda gdje doznajemo kako se Magnus "navukao" na Texa začinjeno sa mnoštvom prelimiarnih skica, preko izvrsne priče i predivnog crteža, do završne fotografije bosonogog Magnusa na krovu. Navoditi bilo kakave negativnosti ovog izdanja bile bi poput besmislenog traženja dlake u jajetu.
  05.03.2007
  11:11:00 sati
  HC
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odli?na epizoda !
  22.08.2007
  20:38:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Bez konkurencije najbolji crtež koji sam ikad vidio u bilo kom stripu! Toliko pažnje je posvećeno detaljima da je to za ne povjerovati. Ovo vrijedi pročitati samo zbog crteža, jednostavno Magnus je neponovljiv. Stvarno izgleda da je i kiša crtana kap po kap, a da ne pominjem cigle, drveće, namještaj, prekrivače. Na nekim stranicama se mora zaustaviti po najmanje 5 minuta dok pregledaš sve te detalje i onda se kasnije vratiš još jednom na isto mjesto. Pa tako više puta. Fascinantno, ostavlja neizbrisiv utisak. Što se tiče Nizzija, nije bio pravi izbor za ovu priču. Magnusovo umjetničko djelo trebalo je da prati bar približno (jer sigurno ne može biti ravna crtežu) kvalitetna scenaristička izvedba. Ovako nismo dobili ništa posebno zanimljivo za čitanje, tek prosječna priča preko koje se preleti zanemarujući glavninu stvari. Akcenat je na savršenstvu crteža i crtež je taj koji i je dalje na prvom mjestu. Jeste da likovi izgledaju malo drugačije nego što smo navikli, Magnusov Teks je neka mješavina Galepovog Teksa i Alana Forda ali Magnus je to izveo na svoj način i ne mogu mu se staviti primjedbe zbog toga. Ovo njegovo djelo ostaje za sva vremena kao savršenstvo stripa. Naslovnica koju je objavio Strip agent je pravi izbor, mnogo ljepša od one koja je išla za SBE original.
  30.11.2007
  14:14:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nisam nikad vidio bolji crtež u bilo kojem stripu (a dosta sam ih pročitao). Ovom remek djelu moraju se pokloniti i oni koji ne vole teksa. Morao sam dati sve 4 desetke (iako priča i scenarij to ne zaslužuju - realnija ocjena bila bi 9) jer se radi o nesvakidašnjem djelu.
  11.04.2008
  10:04:00 sati
  mars1
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  nisam poklonik magnusa, ne zbog toga što mi se njegov crtež ne sviđa, nego me odbijaju AF pričice, ali dobro, ako stavimo na stranu fordovska lica, na koja sam se navikao nakon 50-ak stranica, onda se mora priznati da je crtež jako dobar, toliko dobar da je šteta što i priča nije na tom nivou, iako je i ona sasvim solidna
  11.04.2008
  22:41:00 sati
  ken2
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Smatram da je bio pravi grijeh potratiti Magnusov maestralno bravurozan crtež na Nizzijev mediokritet, i vjerojatno bi bio dao šestice (ili čak petice) za priču i scenarij da mi nije toliko žao da bi to spustilo ukupnu ocjenu ovom gigantu. Šteta, ponadao sam se na početku, dok sam čitao onaj povijesni uvod, da bi Nizzi možda mogao uzdignuti scenarij i iznad svojih mogućnosti, te tako asistirati Maestru u stvaranju jednog istinskog remek-djela, ali nažalost bio sam u krivu. S druge strane, nema riječi kojom bi mogao opisati ovakvu grandiozno besprijekornu grafičku izvedbu jednog od najvećih crtačkih velikana ikada - to se jednostavno treba vidjeti i doživjeti! Ovaj gigant (zbog Magnusovog crteža) vrijedi svake kune koju ste dali za njega!

  Ima još jedna zanimljivost koju izgleda nitko nije primijetio: na 171., 174. i 175. stranici pojavljuje se ni više ni manje nego Magnusov kompanjon iz vremena Alan Forda - Max Bunker!
  04.07.2008
  19:39:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Slozio bi se sa vecinom komentara da je crtez nesto najbolje sto smo dosad videli u stripovima.Magnus je zaista pokazao da je fantastican.E sad ima komentara da crtez vuce prema Alan Fordu.Pa slazem se i razumem one kojima to smeta jer verujem da su navikli na drugacijeg Texa.Medjutim i da se slozim 100% sa time crtez bi ispod ocene 10 bio uvreda.Znaci crtez je toliko detaljan da ne verujem da neko nije uzivao u njemu.Ali da ne bude da pricam samo o crtezu da se malo osvrnem i na pricu.Pa prica je odlicna ali mozda je moglo i bolje.Malo je glupo jer je sve otkriveno pre nego sto treba.To je "mana" price.Mozda prica nije za ocenu za 10 ali ipak je bez veze oceniti ceo ovaj strip sa manjom ocenom od 10 jzbog ovakvog crteza.U svakom slucaju prica nije ni malo dosadna i tvdjave,tajni prolazi,jama smrti... joj daju posebnu draz.Posebno mi se svidelo sto se u zadnjoj borbi ubacuje i kisa koja daje posebno uzivanje.Prica je meni super samo eto mala mana je sto je previse brzo otkriveno sve.
  05.01.2009
  00:54:00 sati
  bora81
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je klasik za sva vremena. Magnus na velikom Texu. Čak mi se i priča svidila. Vidjeli ste koliko može. Legendarno i neponovljivo.
  17.01.2009
  23:42:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Magnus je jednostavno savršeno uradio ovaj fantastičan Specijalac! Stvarno je dao sve od sebe, crtež mu je nenadmašiv. Isto vrijedi i za naslovnicu.
  01.02.2009
  02:50:00 sati
  Panon
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Najbolji Texone! Priča je malo zastarjela,scenarij dobar, ali crtež je fenomenalan! Najbolje su nacrtane scene u dvorcu,u šumi i na kiši! Zanimljiva je činjenica da na sefu na 63.stranici piše MAGNVS, a prva vinjeta na 136.stranici gdje svi likovi stoje na nogama označava žalost zbog Galepove smrti. Onaj tip kojega spominje Flamboyant Soul mi baš i ne liči na Bunkera,ne znam. Originalna naslovnica i nije baš neka,ali je Strip-Agentova prefantastična!
  16.07.2009
  19:14:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  6, 7, 10, 10

  Mogao je taj scenario i bolje.
  22.10.2009
  15:21:00 sati
  kasper
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  Odlican crtez... Ja volim Fusca i Civittelia, ali Magnus ovde briljira.

  28.12.2009
  20:02:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Nakon ovoliko 10-ki, ja odlučih se za 7. Evo i zašto. Pozadina odrađena do perfekcije, ne za 10 već za 100, ali likovi izuzetno loše. Ovo je Teks u Alanfodrovskom fazonu a lično smatarm da ovde  (kod Teksa) tome nema mesta. Pogledajte ruke svakom liku u stripu i sve će vam se reći. Pogledaj te lica, toga ima pegršt u Alan Fordu. To sa Teksom nije smelo da se desi. O Niciju su većinom svi već rekli.

  23.08.2010
  15:57:00 sati
  legaz
  uredi
 • Charlo

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  I ja se slažem sa komentarom da su pozadina i pejzaži odrađeni maestralno, a likovi na ivici karikature. Ruke junaka su, uz konje, vječni Magnusov problem, koji pokojni crtač nije uspio da pobijedi. Te stvari su se savršeno uklapale u AF, ali ovdje im, po mom skromnom mišljenju, nije mjesto. Pored ruku i konja, Magnusovi propusti su i oči junaka i nabori na odjeći. I priče da je ovo najbolji crtež koji je ikad izašao iz kuće Boneli jednostavno ne stoje. Pogledajte bilo koju priču koju je radio gospodin Claudio Villa. Da, dosadno je više pričati o njemu, ali upoređivati njegov i Magnusov crtež jednostavno je smiješno. Priča i scenario su prosjek, Deja Vu.
  29.11.2010
  23:30:00 sati
  Charlo
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  O crtežu nemam što posebno reći, od mene desetka.

  Sama priča je dosta solidna, ima akcije, misterije, par zanimljivih obrata i interesantan motiv iza svega. Nizzi je uradio dobar posao a na kraju krajeva on je ovdje uvijek bio u sporednoj ulozi a vjerujem da bi tako bilo i da je neki drugi scenarist u pitanju.

   

  Umjetnička oporuka - dio predgovora hrvatskog izdanja...

  "Ogroman talent, moćan i izrazito karakterističan crtež, neprekidni pokušaji za nadmašivanjem samog sebe čine od Magnusa jednog od najvećih crtača stripova svih vremena, a mi, ushićeni čitatelji, ne možemo ne biti zahvalni i ponosni što smo živjeli u pravoj epopeji autora čija je produkcija pridonijela učvršćivanju Stripa u njegovoj ulozi najmlađe i najživotnije od Umjetnosti: Devetoj."

  01.03.2011
  01:16:00 sati
  solar
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Priča kao i sto sličnih i već ispričanih,ali dosta dobro "drži vodu",što zbog crteža,što zbog sveukupno dobre ukomponiranosti u jednu cjelinu. Vidi se da si je Magnus dao truda(detalji u krajoliku,razlika dan-noć i slično),ali po meni minus ovom crtežu je to što je stvarno previše Alanfordovski,t.j. crtež likova mi previše vuče na karikature,a karikaturama nije mjesto u Texu,što bi značilo da je crtež jako dobar,ali nažalost, nije savršen... Naslovnica je također jako dobra,ali kao i u stripu,ocjena niže zbog pretjeranih udubina na Texovom i Carsonovom licu.
  24.03.2012
  20:06:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 5, 10, 10

  Magnusov crtež mi je odličan. Dopada mi se mogučnost, da uživamo i u njegovoj viziji Texa. Želeo bi, da svi ti sjajni crtači Texoneov imaju i priče na njihovom nivoju crtanja. Ova mi je solidna, ali opet veliki je razkol između crteža i priče.

   

   

  21.05.2012
  22:39:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  30.06.2012
  14:28:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je bila uživancija za čitati, a i za oči.

  05.08.2012
  12:40:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  21.11.2012
  15:03:00 sati
  coszinus
  uredi
 • darkw00d

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovo svaki ljubitelj stripa mora imat u kolekciji. Magnus je vrhunski odradio crtež. Klasika!
  23.02.2013
  22:16:00 sati
  darkw00d
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 5, 9, 7

  Lepo zamišljeno, ali je opet Nizzi upropastio pri kraju. Deo kad se Kineskinja vuče po podu i beži od njih, a oni to ne primećuju je tragikomičan. Crtež, koliko god da sjajno crta detalje, toliko su mi lica grozna.

  edit: Moram da ispravim, na drugo čitanje je bilo bolje ili mi je možda trebalo vremena da se naviknem na Alan Forda u Teksu :D

  05.05.2013
  15:03:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  6, 7, 9, 7

  Odličan i nesvakidašnji Magnusov crtež, dok je priča prosjek ali u cjelini dovoljno naginje na pozitivnu stranu i ne kvari doživljaj.

  02.01.2014
  23:59:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Nije mi jasno kako itko ovdje može vidjet Alan Forda, ali dobro nema veze.

  Vidi se da mu konji nisu baš previše ležali ;)

  Magnusova oproštajna...šta više reći.

  Hvala ti Roberto !

  06.01.2014
  16:08:00 sati
  paro
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 6, 7

  loša priča,minuciozan crtež pozadine,karikaturalni likovi. tex izgleda kao paul stanley bez make upa.

  04.05.2016
  13:41:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Crtež je fenomenalno detaljan. Pročitao sam strip već jednom pred dosta godina, drago mi je da sam mu opet posvetio nešto vremena. Recenzija i komentari čitatelja su mi ostali u sjećanju još od vremena kad je recenzaija napisana. Kultni strip.

  01.07.2016
  20:13:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 35%

  1, 1, 8, 5

  Nisam ovo pročitao do kraja jer mi je nečitljivo i ne paše crtež za Texa nikako, ali ocjene su visoke zbog crteža Magnusa i samo zbog njegova truda, ništa više. Nizzijeva najveća mrlja na besprijekornoj karijeri na Texu, ali ne pomaže mu puno ni taj stil crteža koji ne paše za Texa.

  27.09.2016
  09:11:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  03.12.2016
  21:43:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  20.02.2017
  09:51:00 sati
  goghy
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 54%

  5, 2, 9, 6

  Ja nisam veliki ljubitelj Alana Forda, tj. nisam uopste tako da moje odusevljenje ovim Teksovim specijalnim izdanjem je odmah umanjeno. Krenucu od crteza jer je on najbitnija komponenta ovog stripa, zaista je odlican crtez ali meni licno ne pristaje Teksu. Previse je Teks oblih i blagih crta lica, neki likovi previse karikaturalni pa mi deluju neozbiljno. Da bi se razumelo koliko je bitan i znacajan crtacki deo ovog stripa valja procitati preko 80 strana dodataka sadrzanih u izdanju Veselog cetvrtka koje je za svaku pohvalu. 

  Dakle od mene ocena za crtez je 9, zbog objektivno zaista detaljnog, iscrpnog crteza, odlicnog kadriranja i atmosfere usled crno belih kontrasta ali mi Teks i ostali likovi deluju previse karikaturalno.

  Prica je interesantno pocela i deo o usponu i padu Johna Suttera i otkriću zlata u Kaliforniji je ono sto je najinteresantnije i sto moze privuci citaoca, ali sve posle toga je cista glupsot. Nikakav scenario, dijalozi izmedju Teksa i Karsona su na nivou umobolnika kakva pitanja postavlja Karson, karakterizacija likova, uopste svi dijalozi su katastrofalni i zao mi je sto je ovako losa prica morala da isprati ovakav crtez. 

  Naslovna strana je uvecani kadar iz samog stripa jer Magnus nije mogao da je dovrsi usled bolesti, mogli su i neki reprezentativniji kadar da uzmu.

  Dakle ovu epizdou valja nabaviti u izdanju Veselog cetvrtka gde se moze videti na interesantan nacin izuzetna slozenost i rad i trud i napor koji je ulozen kako bi nastao ovaj strip sto je sigurno poslastica za svakog strip ljubitelja i ja sam ustvari najvise uzivao upravo u tim dodacima. 

  02.03.2017
  01:52:00 sati
  going going
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 53%

  6, 6, 4, 5

  Nizzi je napisao standardni rendzerski scenario bez bilo kakvih inovacija. Prvi dio je dosta zatrpan tekstom, poslije to srecom koriguje i ubacuje i dosta akcije u igru. Pa ipak, za ovu ediciju su autori trebali da smisle nesto bolje price od uobicajenih, a ne nesto sto je vec vise puta vidjeno.

   

  Sto se tice Magnusa, Tex jednostavno nije za njega! Promjene su uvijek dobre kada vode prema boljem, to ovdje nije slucaj. Magnus je tip koji ima taj svoj upecatljivi stil, taj stil nije cak tesko ni kopirati, sto smo u toku vremena vise puta vidjeli u Alan Fordu. Magnus ipak nije covjek koji je bio u stanju da crta drugacijim stilom, vec tim jednim jedinim. Ovdje sam u vise navrata imao osjecaj kao da citam Alana, cak se na momente pojavljuju likovi koji neodoljivo podsjecaju na Sir Olivera i ostarjelog Bob Rocka. Oko pozadine se Magnus zaista potrudio, mozda je cak i pretjerao sa svim detaljima, bilo da se radi o kucama ili sumama, sve je to detaljno i realisticno odradio, djelomicno cak i zagusio crtez s previse detalja. Problem nastaje zato sto je likove crtao karikaturno, pa se nikako ne uklapaju sa realisticnom pozadinom. Na momente sam imao osjecaj kao da su pozadinu i likove crtali dva razlicita crtaca. 

  30.07.2017
  10:24:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 81%

  8, 6, 10, 9

  Stoji mi ova knjižurina još od Sajma... U dva-tri navrata sam započinjao da čitam, ali nisam mogao, jer sam svuda "video" likove iz Alana Forda, a settings mi je delovao isforsirano; uprkos tome što je neosporno lep crtež. I jeste ovo Bonelli, pa još (naivni?) Tex, ali ipak priča zahteva određenu koncentraciju. (Nije moj prvi Tex, ali kao da jeste.) Elem, grdno sam pogrešio... Jeste da lica junaka "vuku" na AF, ali ova priča je sjajno ispripovedana ponajpre - crtežom. Magnusov poentilizam i šrafiranje su svuda toliko precizni, da odlično reflektuju njegovu opsesiju perfekcionizmom. Malo mi je to zasmetalo, rekoh, ali evo, u pravom trenutku - leglo kako jedino i može. Ostaju prateći tekstovi, zbog kojih smo ovom izdanju tepali Veliki Text (prelepo VČ izdanje).

  Glede ideje, vrlo domišljat odabir Sutter's Forta i priče o Johnu Sutteru, ali Nizzi... Nekonzistentan, nažalost. Pomalo i banalizovao priču, glede činjenica.

  18.08.2017
  00:05:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • boris84

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  22.12.2017
  18:16:00 sati
  boris84
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  24.12.2017
  23:00:00 sati
  velka031
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  19.05.2018
  03:46:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 57%

  8, 1, 8, 6

  Da nije Magnus ovo bi bilo za zaborav, a ni maestro nije na nekoj razini. Scenarij sramota. Znači, postoji tajni prolaz kojim se može ulaziti i izlaziti iz utvrde, ali eto, ne koristi se nego se...ma...zaborav
  21.10.2018
  23:16:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Super izdanje isključivo zbog Magnusove priče oko njega, ostalo je u prosjeku.

  23.07.2019
  11:08:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo.
  10.04.2020
  02:29:00 sati
  benx40
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  23.04.2020
  09:13:00 sati
  Gris
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Sve je rečeno, vrhunski crtež i malo manje scenarij! 

  17.06.2021
  11:10:00 sati
  tex2
  uredi
 • Neustrašivi Nikola

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Sve je to jako dobro. Priča je imala dobar tok, nije bilo dosadnih mesta i imali smo dobar rasplet. Ali ipak nosilac ove priče je neverovatan crtež! Svaki detalj odrađen sa mnogo pažnje, a svaki ambijent kao da je stvaran. Ipak, crtež je i pored tolikog kvaliteta meni pravio problem. Nekako mi Magnusov stil crtanja likova ne ide uz Teksov univerzum. Suviše me podsećaju na likove iz Alan Forda što me je više puta nateralo da zaboravim šta čitam. Ali kako se radi o specijalnom izdanju, pa time i o specijalnoj kolaboraciji ne mogu to uzeti za nešto previše strašno. Uživao sam.

  02.01.2022
  19:20:00 sati
  Neustrašivi Nikola
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  Ovaj strip se čita zbog crteža! Iako mi nije njegov najbolji rad, Magnusov crtež na ovom stripu je fantastičan. Izvrsno dočarana atmosfera i gomila detalja na pejzažima i građevinama. Svidjeli su mi se i likovi i nisam imao feeling da čitam AF. Najmanje dragi su mi bili crteži masovnih scena, npr. one scene na skeli gdje svi salutiraju vođi ili napad na utvrdu, dok su mi najdraže bile scene jahanja Texa i Carsona kroz predivne krajolike.

  Nažalost priča i scenarij ne prate crtež! Već u samom početku priči je oduzeta svaka misterija i intriga te čitatelj svjedoči egzekuciji na autopilotu. Ni trunkice originalnosti, sve već viđeno u Nizzijevim pričama. Na momente me priča podsjeća na Grofa Monte Crista. Uvijek mi je bilo nevjerojatno na kakve priče Bonelli troši vrhunske crtače.

  Usprkos tome uživao sam čitajući ovaj strip tj. Magnusovo oproštajno pismo ljubiteljima stripa.

  27.09.2022
  14:01:00 sati
  Vorador
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Jedan od boljih koje sam procitao. Crtez top interesantan.

  19.03.2023
  23:34:00 sati
  noFrks
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršeni Magnus! Perfekcionizam u detaljisanju.

  Strip-agentova naslovna je mnogo bolja od originalne i ostalih izdavača.

  27.04.2023
  17:55:00 sati
  Mummy
  uredi
 • Raoul Duke

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  09.03.2024
  16:54:00 sati
  Raoul Duke
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zidovi koji plaču
  Kod: GL BO 17
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 12.4.2024. 0:12:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 837
 • Hellraisers
  Kod: LL SD 2
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 10.4.2024. 21:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1103
 • Dječak sa Divljeg zapada
  Kod: TD ROS 1a
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.4.2024. 12:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1141
 • Nestali istraživač
  Kod: ZG SD 09/11
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 8.4.2024. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 0
 • Zlato Colorada
  Kod: TX LIB 23
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1474

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum