Krv na Koloradu

Tex Willer

TX SA 9 | 224 str.

Tex i njegova tri druga dolaze u Silver Creek na poziv Texova prijatelja Millera i njegovih sumještana iz Carbon valleya, rudarskog naselja u blizini Silver Creeka koji je „na piku“ gazdi grada, Guyu MacLeanu. MacLean je ovladao okolicom uz pomoć korupcije i zakona jačeg, a zna se tko taj zakon ne podnosi i tko će spriječiti tog podmuklog gada u njegovim namjerama. To je najjači rendžer u Arizoni, najveći poglavica plemena Navajo u povijesti i najbrži colt Divljeg zapada. To je Willer. Tex Willer.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 64%

Priča 5

Scenarij 6

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Krv na Koloradu
    TX SA 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sangue sul Colorado
    TX GI 13

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovom gigantu nalaze se tekstovi: „Udahnjivanje duše“ (Sergio Bonelli), „Ivo Milazzo: Bit Nostalgije“ (Luca Crovi i Graziano Frediani), „Gradovi opsjena“ (Renato Genovese).
  • Osim Milazza na Tex gigantima su gostovali i neki drugi crtači Ken Parkera, tu su Parlov, Alessandrini, Frisenda i Ambrosini i mnogi, mnogi drugi.
  • Strip–agent je ovu epizodu objavio pod brojem 9, a u originalu je objavljena pod brojem 13.

Kada sam na poklon dobio ovaj strip, malo je reći da sam se oduševio vidjevši ime iza „crteža“ i nakon dvotočke; i budući da je Texone u pitanju mislio sam da ovo ne bi smio biti loš strip, bez obzira na potpis scenarija (jer i Nizzi zna zablistati) i ne baš privlačnu naslovnicu. No ipak nije sve išlo kako sam se nadao, Nizzi je ponovno ostavio dojam bezidejnosti i takoreći poništio umjetnički dojam dobiven Milazzovim crtežom.

Nizzi zamislio, Milazzo realizirao

Za scenarij je Claudio Nizzi odabrao klasiku, dobro nam poznatu priču o zlatnoj rudi i borbi oko nje. Mnogo puta viđenu priču koja se već vraćala, kako u Texu, tako i u drugim Bonellijevim serijalima, npr, Zagoru („Plaćenici“, „Šake i zlatno grumenje“ ), ili u Pričama s Divljeg zapada ( „Kalifornijsko zlato“ ). Mogu samo konstatirati da su Canzio i ekipa ipak puno bolje i kreativnije formirali scenarij nego Nizzi ovoga puta. U priču je uveo podosta likova koji se bez problema mogu svrstati u dvije jednostavne skupine: good guys i bad guys. Među pozitivcima valja istaknuti Howarda MacLeana, osobu koja je unaprijedila Silver Creek i s poštovanjem se odnosila prema građanima i rudarima iz Carbon valleya. Što je kasnije poništio njegov stariji sin Guy (koji u potpunosti pripada onoj suprotnoj skupini – bad guys), beskrupulozni političar, spreman na sve samo radi povećanja svog bogatstva. Tog lika smo već upoznali, nekada se on zove Ray Haggarty, nekada se zove Tom Wallace, ali to je, bez obzira na ime i vanjski opis, uvijek ista osoba. S druge strane njegov brat Norman je na glasu kao lovac na suknje, a loša sudbina dočeka djevojke koje ga odbiju.

Ukratko, Silver Creek i okolica su njihovo kraljevstvo, jedino tko im se usudio usprotiviti su rudari iz Carbon valleya ne prodavši im zemlju punu zlatne rude. U Carbon valleyu živi i Maud Milligan, djevojka na koju je Norman MacLean u posljednje vrijeme bacio oko, ali ona i njezina majka Linda zbog vlade njegovog brata ne žele s njim imati posla. Ujedno i najveći plus Nizziju je razotkrivanje pravog odnosa između Maud i Normana (da vam kažem o čemu se točno radi bio bi to spoiler 'ko kuća, a želim biti pošten prema onima koji strip još nisu čitali/pročitali). Drugi plus Nizziju je humor, koji mu je dosad bio nepoznat, a u ovoj epizodi je na par puta procvjetao. Slabe ocjene proizlaze iz toga što je ovo priča koju smo ipak vidjeli mnogo puta i iz nekoliko nelogičnih objašnjenja, no to ćete već i sami čitajući primijetiti.

Kroz godine stvaranja Ive Milazza naveliko se primjećivao utjecaj Texa, uostalom, i sam Ken Parker je poput drugog Texa. Kako se i napominje u uvodnom tekstu „Ken Parker je zasigurno Texov sin…

Stoga je bilo logično da će jednom i sam crtati Texa, eto, dogodilo se, nacrtao je jedan gigant i svoj je posao napravio vrloa dobro. Njegov prije svega umjetnički crtež neće se svakome svidjeti na prvu, ponajviše zbog „škrtarenja“ na pozadini, ili zbog ne prevelike brige oko crtanja ruku. Ali vizualne karakterizacije likova koje Ivo Milazzo svojim crtežima dočarava su nevjerojatne, gotovo koliko i prikazivanje osjećaja na licu likova. Ocjene nisu maksimalne jer smo na Ken Parkeru vidjeli pravu Milazzovu kvalitetu, a u ovom stripu ju nije do kraja iskoristio. Naslovnica je pomalo nemaštovita, ali je u redu.

Na žalost, Milazzo nakon ovog nije postao redovni crtač Texa, ali i ovaj crtački biser je dovoljan, a ostaje nam samo da jedva čekamo najavljeno zajedničko pojavljivanje Texa i Kena.

Sve u svemu, „Krv na Coloradu“ i nije loš strip. Vrlo dobar Milazzo koji je ipak zaslužio bolji scenarij iz Nizzijeve kuhinje. Na kraju sedmica kao ukupna ocjena, dvama riječima: čisti prosjek.

Naprijed

SA TX GIG4 Ubojice!

TX SA 1 Usamljeni jahač

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Combatrock

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Tex u svom prirodnom okruzenju u sred rudnika... tu i tamo imamo provejava ideja o modernizaciji ekspolatacije rudnih nalazista, sto je jako dobro za studente rudarstva koji u pauzama izmedju ispita mogu da uzivaju u Milacovom crtezu. Nici mulja nesto sa prezvakanom ljubavnom pricom i njenim pateticnim zavrsetkom, dok nasi drugari rokaju redom bez puno razmisljanja. Jos jedna cigla u nizu klisea zvanog Tex Willer. Nici i Milaco u totalnom mismatchu... Jednom recju uzivancija.

    08.11.2012
    23:37:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 5, 5

    Aj, aj, aj... Scenarij i priču i nekako mogu progutati, ali Milazzo mi ne leži. Skoro da me Texova faca na naslovnici odbila od čitanja stripa.

    08.11.2012
    23:41:00 sati
    selanne
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Teks, pa još sa milacovim crtežom - ne može da ne valja - što combatrock napisa gore - uživancija.

    Jeste totalni kliše, ali meni je ovaj strip iz nekog razloga baš legao.

    Završnica totalni kliše, ali mi je i ona legla.

    Ipak je to Teks;pa još u Milacovoj izvedbi!

    09.11.2012
    08:03:00 sati
    anto
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Mogli su se malo vise podruditi oko ovoga.

    09.11.2012
    09:54:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Iako je Nizzi samo malo preinačio scenarij Eastwoodova "Blijedog jahača", dodavši neke scene u završnici iz Wylerove "Velike zemlje" i Peckinpachove "Divlje horde", Milazzo je majstorski odradio posao. Koliko se sjećam jednom je izjavio da mu je rad na Texoneu bio najveći autorski izazov, i mislim da je u njemu samo potvrdio svoj dramski dar za psihologiju likova. Što se tiče 'impresionističke' ležernosti kojom Milazzo samo ovlaš skicira eksterijere, dajući prvi plan karakterima, to je njegova autorska osobitost kojoj se nema što prigovoriti. Izvrsno je dočarao atmosferu rudarskog grada i jeseni u brdima Colorada. A i naslovnica je jedna od najboljih. Uz Fontove "Ubojice" i Frisendinu "Patagoniju", crtački najbolje izveden Texone. Da je kojim slučajem scenarij povjeren Berardiju vjerojatno bismo dobili jedan Texov klasik za pamćenje.  

    09.11.2012
    13:43:00 sati
    Godot
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 78%

    6, 8, 9, 9

    "Poslušaj me, sinko! Na ovom svijetu ne postoji samo zarada... već moral također!"

     

    Sviđa mi se način na koji Teks i Karson mažu oči šerifu da bi izvukli Kita iz zatvora, onako hladnokrvno uz kriglu piva.

     

    Ono što mene privlači ovom stripu su vrijednosti koje danas nisu previše cijenjene u zapadnom svijetu. Što želim reći? Teks je muškarac, a ne neka plačljiva ženica s nježnom stranom. Kod njega nema kukanja, plakanja zbog neprilika u životu. Ustaneš i i muški to podneseš.

     

    Iznimno mi se sviđa scena na 130. str. gdje Teks, samouvjereno pušeći cigaru, prelazi na stvar - Mcleana. Nekako se ugodno osjećam gledajući tu vinjetu jer se mogu poistovjetiti s Kayom i njegovom obitelji. Ne na doslovan način ali kao i uvijek, slabiji, pošteniji likovi su nam bliže srcu. I onda kad vidiš Teksa i njegove kompanjone da pitaju - što je s Macleanom? osjećaš se kao da su tebi došli u pomoć. Prožme te neki osjećaj sigurnosti i vjere da će sada sigurno pravda doći.

    To je ostatak onog osjećaja djetinjstva, gdje se cijelim bićem suživiš s tim svijetom u stripu.

    Danas, kada su godine prošle nema tog osjećaja, ipak njegovi tragovi su ostali tu da nas podsjećaju kako je to nekoć bilo. Barem ja to tako sebi objašnjavam.

     

    22 str. 4 vinjeta - miss Maud!

     

    Ukratko, ugodno sam iznenađen ovom Nizzijevom pričom. Posebno su dobri ovi obrati i happy-end na kraju.

    Što se tiče crteža, dovoljno je pročitati komentar iznad moga!

    06.12.2012
    20:51:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    3, 4, 7, 6

    04.03.2013
    13:36:00 sati
    coszinus
    uredi
  • dicmanjac

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Crtež me je toliko fascinirao da mi je "malo lošija" priča svejedno odlično legla. Da bar Milazzo nacrta za Texa još nekoliko priča. Moglo bi se ispravit par nelogičnih situacija, ali ko će dati savršenu priču svaki put.

    15.08.2013
    20:39:00 sati
    dicmanjac
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 9, 7

    Nije mi uopće ovo bilo loše. Priča je totalni klišej i vidili smo je milijun puta dosad ali smatram kako to ponekad i triba zanemariti kod stripa "koji uvik priča jednu te istu priču" kako bi rekli neki ne-fanovi(da se tako izrazim) ovog stripa. Ovu priču izvlači činjenica da je prva polovica skoz dinamična, sve pršti od zanimljivih događaja i dobre akcije. Kasnije tempo malo-pomalo opada i Nizzi još jednom rješava priču na donekle miroljubiv način, što radi sve češće (i sve bezveznije) u najnovijim pričama. Nije to toliko loš rasplet ali nije baš za pamćenje. Mogu reći da su tek nakon drugog čitanja stvari stale na svoje misto, da san odma ovo iša ocjenjivati ocjene bi bile manje. Milazzo mi je baš pasao ovaj put, noćne scene su fenomenalne. Naslovnica ipak nije toliko dobra.

    21.08.2013
    14:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Sviđa mi se Tex u Milazzovoj izvedbi. Ovo je bilo užitak gledati, a ni priča nije loša. Iako kliše, kako je več neko uočio sličnust sa Eastwoodovim Pale raiderom ali u westernu je teško izmislit nešto novo, dobro izvedeno. Čini mi se, da je ovo jedan od boljih giganta.

    18.09.2013
    20:31:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Paka01

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Meni je ovo zapravo vrlo drag strip i nekako mi pašu i crtež i priča. Laganini tema, al funkcionira.

    14.04.2015
    09:03:00 sati
    Paka01
    uredi
  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    12.01.2016
    22:04:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 9, 6

    Nizzijev prosjek u kojem kopira druge, a i samoga sebe, dok je crtež odličan, ali budući da mi se ne sviđa kako Milazzo crta Texovu facu, ide ocjena manje. Naslovnica dosta slaba.

    08.08.2016
    17:41:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Jedan od najbolje nacrtanih Texova

    18.10.2016
    17:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    29.12.2017
    19:32:00 sati
    goghy
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršen Milazzov crtež na izvanredan Nizzijev scenarij.

    16.06.2018
    17:15:00 sati
    kucak
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Finale
    Kod: AF SS 419
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 25.6.2019. 1:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 436
  • Nueces Valley
    Kod: TX MX 21
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 558
  • Yukonski kozaci
    Kod: ZG MX 34
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:00:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 515
  • The Wrong Earth
    Kod: TWE AHOY 1/6
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 22.6.2019. 18:41:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 305
  • Dadilja
    Kod: DD SD 38
    Ocjena: 42%
    Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 638

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1855
  • Prljava afera
    Kod: MN LIB 8
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1593
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1518
  • Krvna zakletva
    Kod: MN LIB 63
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1414
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1270

Aukcije

Forum