Izgubljeno selo

Tex Willer

TX SA G8 | 240 str.

Postoji legenda o izgubljenom selu Anasaza negdje u brdima Mesa Dorada, u kome se nalazi basnoslovno blago Isusovaca. Profesor Montoya uspio je doći u posjed karte koja označava put do tog mitskog mjesta, ali da bi dokazao njezinu autentičnost, morat će pronaći starog vrača Tumaka iz plemena Papago koji čuva tajnu sela i može potvrditi autentičnost karte. Profesor međutim ni ne sluti da mu je na tragu i njegov bivši asistent Rochas, koji se zajedno sa beskrupuloznim Jacksonom želi domoći karte po svaku cijenu. Nakon Tumakove otmice, na scenu stupaju Tex i Carson. Slijedi napeta potraga za blagom te završni obračun u selu skrivenom u labirintu stijena Mesa Dorada.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*6

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Izgubljeno selo
  TX SA 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il pueblo perduto
  TX GI 7

ZANIMLJIVOSTI

 • Sa Anasazima (na jeziku Navajo Indijanaca ta riječ znači "drevni") odnosno njihovim blagom susreo se Blueberry u epizodama Zlatna planina/Planina duhova, Ken Parker u epizodi #42 "7 zlatnih gradova" te Zagor u SD 19-21 (Sedam gradova Cibole)
 • Više o Anasazima sa mnoštvom interesantnih fotografija
 • Nakon Galepa, Ticci je drugi predstavnik redovnog tima crtača Texa koji je dobio tu čast i privilegiju crtati Texone. Podsjetimo se, Sergio Bonelli najavio je kako će na Texoneu raditi samo gostujući crtači.

Uoči CRŠ-a 2008 Strip-agent nas je obradovao izdavanjem 4 velika Tex giganta. U ovoj turi naše kolekcije obogatili su Milazzo, Ortiz, Ticci i Galep. Kako sam najviše priželjkivao upravo Ticcijev gigant - jer jednostavno obožavam tog crtačkog velemajstora - red je napisati nešto više o njemu.

Nije nikakva tajna da Tex giganti barem što se priče tiče nisu ništa posebno a zasluge za to ima uglavnom Claudio Nizzi, koji imam dojam da se nije posebno potrudio napisati nešto baš specijalno i tako iskoristiti ogromne potencijale crtača koji su radili na velikom Texu (možda najbolji primjer za to je Magnusov Texone u kome je priča ispod svake kritike odnosno ne odgovara trudu koji je Magnus uložio u crtanje). Ovog puta, Nizzi uzima već provjerenu ideju o izgubljenom blagu. Ta ideja korištena je bezbroj puta, ali iz nekog razloga, uvijek iznova volim takve priče ako je scenarijo dobar.Možda je to nasljeđe od "Dobar, Loš, Zao" koji mi je najdraži film svih vremena pa tako oduvijek obožavam priče o izgubljenom zlatu koje je okrvavilo mnoge ruke, legende oko njegove ukletosti, beskrupulozne pustolove koji ga se žele domoći itd. Nizzi postavlja Texa i Carsona baš blizu mjesta "kriznog žarišta", ubacuje legendu o Anasazima i blagom te dodaje već tradicionalno bandu loših momaka na čelu sa sposobnim šefom, pa tako avantura može početi. Nakon brojnih peripetija, pucnjava i potraga, završni obračun odvija se među stijenama izgubljenog sela te se još jednom potvrđuje legenda koja kaže da će svi koji kroče u Izgubljeno selo umrijeti strašne smrti. Svi? Pa, mogao bih se opkladiti da će barem dvojica preživjeti ;-)))

Naravno, Nizzi nije mogao bez svojih standardnih mana, a to je već legendarno Texovo izbjegavanje zasjede. U ovom Texoneu imamo ih nekoliko, a od svih najviše u oči bode druga zasjeda, u kojoj Tex, Carson i mlada Malpay idu na spavanje i već su legli, a bandit - udaljen svega nekoliko metara - ipak promaši iako su njegove mete potpuno nepomične. Također, dojma sam da se Nizzi (opet) nije snašao u ovoj priči i da je puno bolje mogao iskoristiti interesantan zaplet. Mogla je ovo biti epska priča o dugotrajni potrazi za blagom, savladavanju različitih poteškoća na tom putu sve do finalnog revolveraškog obračuna a la Sergio Leone, ali sve su to ostale samo želje. Umjesto toga, Tex i Carson na prvih 100-ak stranica upadaju iz jedne zasjede u drugu a da pritom ni sami ne znaju zašto, dok prava potraga za blagom počinje tek negdje od sredine. Završni obračun je doduše eksplozivan kako i dolikuje ovakvoj priči ali imam dojam da se moglo puno bolje i zanimljivije.

Ipak, Nizzi je ponudio i nekoliko interesantnih scenarističkih riješenja od kojih mi se najviše svidio trik sa gušterom pomoću kojeg je prevario bandita. A upotrijebio je i malo Segurine surovosti i brutalnosti, pa tako imamo Apača koji odreže vjeđe sirotom profesoru i ostavlja ga da cijeli dan gleda u sunce. Brrrr...

I gušter je saveznik Noćnog orla!

O crtežu ne treba puno trošiti riječi, treba jednostavno uzeti ovaj gigant i pogledati Ticcijeve bravure.Opće je poznato da je najbolji u epizodama koje se odvijaju u prirodi,a kod crtanja kanjona i pustinje mu ionako nema ravnoga tako da je jasno koliko mu odgovara ovakav tip priče. Ticci je odličan u crtanju pejzaža, ali i kod likova ne zaostaje. Njegove figure su čvrste, pokreti likova dinamični, borbene scene eksplozivne, a zli momci stvarno izgledaju opako i stvarno je šteta što se radi o poprilično sporom crtaču, koji zbog toga nažalost nije nacrtao previše epizoda. Kakav je njegov status kod konzervativno nastrojenog Bonellija možda dovoljno govori činjenica što je upravo on nacrtao Tex redovni broj 500, dakle prvi čovjek koje je crtao jubilarni broj nakon pokojnog Galepa što je u svakom slučaju velika čast za nekoga iz Italije. U ovom gigantu, Ticci je ponudio i nekoliko za Bonelli produkciju nesvakidašnjih kadrova od! preko pola stranice (amerikanci bi rekli half-splash page) koji su stvarno prelijepi:

Kiša kamenja by Ticci

Ako za većinu crtača koji su radili na velikom Texu možemo reći kako su pri kraju sve više popuštali i nisu se dovoljno trudili (možda najočitiji primjer za to je Kuberov i Fontov Tex), Ticci je svoj posao odradio maksimalno te sve do samog kraja drži visok nivo kvalitete. Naslovnica u akvarelu bi mogla biti maštovitija, ali usporedimo je sa drugim gigantima, dolazimo do zaključka da je ipak jedna od boljih. I kad smo već kod usporedbe, iako Ticci možda nije tako zvučno ime kao Bernet, Font, Milazzo ili Magnus, ipak se radi o dobrom gigantu, po meni jednom od boljih.

Naprijed

TX SA 6 Znak zmije

TX SA 2 Dolina terora

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  8, 6, 10, 10

  Ovo je Tex na kojeg sam oduvijek bio naviknut kad sam bio mali.A ovaj gigante je remek djelo fenomenalnog crteža.Obratite pažnju nasjenu kod prelaska planine.Bravo.bravo.bravo!
  29.12.2007
  11:40:00 sati
  kico
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Nakon Galepovog Texonea,"Izgubljeno selo"mi je doslo kao pravi melem za oci.Crtez stvarno dominira nad pricom,ali ni prica nije losa(malo kliseizirana i predvidljiva,u prvoj polovici previse razvucena)ali ipak citljiva.(za razliku od "Znaka Zmije" s kojim sam se davio 4 dana)Sto se tice vjestog izbjegavanja zasjeda,sta rec,u prva dva slucaja(dnevna)vjerojatno su Tex i Kit imali sunce za ledjima sto je omelo bandite,a u onom nocnom pokusaju sve je jasno ko dan - nedostatak nocnih nisana na wincesterki debelog propalice koji ih je uzeo na zub!Logicno ne!Ne kuzim kaj bi vi htjeli,pazi Mirko metak i te spike...I da,za kraj, odrezane vjedje i buljenje u sunce...brrrrrrr,koja brutalka,bolno skoro ko i scena s Apasima i djetetom iz "nemilosrdnog Butch-a"!
  03.01.2008
  21:18:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 5, 10, 10

  Jako dobra ideja, ali realizacija je morala biti bolja. Pri ocjenjivanju scenarija ocjenu sam spuštao za jedan svaki put kada bi sreća spasila Texa i Carsona (rekordna četiri puta u jednoj priči). Šteta je bila izvrstan Ticcijev crtež potrošiti na takve trivijalnosti... Naslovnica - MOĆNA!
  08.01.2008
  20:11:00 sati
  76
  uredi
 • zacko

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Uživao sam čitati ovog Texa.Odlična priča sa još boljim crtežom.jedva sam čekao da kod nas iziđe i isplatilo se.
  08.01.2008
  22:18:00 sati
  zacko
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Ah kako sam se guštao listajuči ovaj strip. Prekrasan crtež!
  09.01.2008
  00:56:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Odličan TEX. Za preporuku.
  10.01.2008
  08:24:00 sati
  miroslav001
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Ticci mi je jedan od omiljenih crtaca Texa tako da mi je bilo uzivanje vidjeti ga u velikom formatu. Meni je ovaj Texone sto se tice crteza na istom nivou s Milazzovim. Istina je Ticcijev Tex mi bolje izgleda, ali to je stvar navike. Prica je solidna, jedini manjak mi je kao sto je 76 vec primjetio to Texovo i Kitovo prezivljavanje zasjeda kroz cijelu epizodu! Ta zavrsna zasjeda na kraju mi je stavrno prepunila casu i naljutila me! Radi nje sam snizio ocjenu za scenarij za 1. Nizzi me podsjeca na Burattinija kod Zagora, obojica imaju dobre ideje za pricu, ali ih ne privedu kraju kako treba i nekako se brzopleto zavrse.
  16.01.2008
  22:20:00 sati
  D.J.
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 81%

  8, 6, 10, 9

  Uobičajena priča o skrivenom blagu, a to uvijek može biti zanimljivo. Međutim, ovdje Nizzi nije ponudio ništa novo, ovo je sve već viđeno, a posebno me nervira višestruko promašivanje Texa iz neposredne blizine i stvarno se pitam kad će Nizzi prestati koristiti takve gluposti. Likovi nisu ništa posebno, tu je uobičajena banda bezveznjaka sa malo pametnijim šefom, i to je to. Za Ticcija mogu reći samo brdo pohvala, sve je fenomenalno nacrtano, a pogotovo krajolici. Također su lijepo nacrtane scene kad banditi ruše kamenje na Texa i Carsona te ona eksplozija i rušenje svega na kraju.
  09.05.2008
  18:45:00 sati
  mpavin
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 77%

  8, 5, 10, 8

  Ma sve je to lijepo, luksuzno izdanje, puno stranica, vrhunski crtež, ali, ne smije se Nizziju davati da piše priče za Texa, barem ne gigante. Opet dolazimo do toga da bi neki drugi scenarist od ove priče napravio fantaziju. Umjesto toga čovjek s mukom mora promatrati sve te (već tisuću puta viđene) gluposti, za koje nema i ne smije biti opravdanja.
  14.01.2009
  13:26:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Jedan od najboljih Giganata. Crtez je maestralan. Jednostavno izvrstan strip (za svaku preporuku).
  18.10.2009
  07:48:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  3, 3, 10, 8

  Jedan od onih stripova gde crtez potpuno jede scenario, koji skoro i da ne postoji.
  18.12.2009
  14:19:00 sati
  kasper
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 64%

  6, 5, 8, 7

  Na stranici 28., Teksove nepristojne misli: Kugo! Majmun izvlači riječi na kapaljku.

  Ovakva misao me ne bi previše smetala da se radi o nekom ubojici, ali u pitanju je dobrodušni službenik, koji još k tome pokušava pomoći Teksu i Kitu da dođu na trag razbojnicima!?

  Možda je u pitanju krivi prijevod, ne znam...

   

  Kod scene gdje kamenje pada na naše junake, oni uspijevaju preživjeti sklanjajući se uza zid pećine, i onda "mudro" odluče da se pretvaraju mrtvima tako da bi razbojnici mislili da su poginuli. Pitam se kako im nije palo na pamet da su ti koljači mogli odmah sasuti kišu metaka u njih, pa bi onda stvarno ostavili kožu u kamenjaru.

   

  Negdje na pola priče, smorila me nevjerovatna banalnost scenarija i apsolutna predvidivost budućih događaja.

  Cijeli scenarij bi se mogao sažeti u jednu rečenicu: Hrpa razbojnika ide u potragu za blagom, usput ubijajući svakoga na koga nalete, a Teks i Kit ih pokušavaju spriječiti.

  I to je doslovce to. Čak je predvidivo i dosadno bilo gledati kako razbojnici upadaju u one Indiana Jones zamke na kraju. Nizzi je npr. mogao iskoristiti Malapayn lik u romantičnom kontekstu, ali čak ni to...

   

  Zato crtež valja... evo nekoliko meni najljepših kadrova...

  Konjanici u žurbi.... Grmeći štapovi.... Vatra i sjene.... Pećina smrti....

  06.03.2011
  00:28:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  04.05.2011
  15:05:00 sati
  jojboli
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Ništa posebno,samo jednostavno i dobro.
  14.04.2012
  15:27:00 sati
  Oki
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Moze se procitat. Vrlo jednostavna prica. Scenario pokvario "Super" Tex. Prejednostavno eliminira protivnike. Tex postavlja zasjede,u njih on ne ulazi. I ako bi slucajno unisao,ruk cuk, rijesen problem. Crtez i naslovnica su ok.

  01.11.2012
  11:13:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  6, 3, 9, 7

  28.02.2013
  13:20:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 79%

  7, 6, 10, 10

  Crtež odličan, priča ništa posebno. Otmica starog indijanca i skriveno selo u stijeni me strašno podsjetilo na Zagorovu epizodu "Tajna Anasaza", koja je slična, ali mnogo bolja od ove. Najnaivniji dio mi je to što je Tex preživio 2 zasjede i situaciju gdje mu je neprijatelj iza leđa i ne uspjeva ga pogoditi. E moj Nizzi, ponekad briljiraš, a ponekad žešće brljaviš.

  16.06.2016
  17:48:00 sati
  Deki86
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  30.12.2017
  12:22:00 sati
  goghy
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  09.09.2018
  17:35:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Volim ovakve Texove priče, teško da me priče vezane uz relikte drevnih civilizacija mogu razočarati. Odličan crtež!

  23.07.2019
  11:22:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  7, 8, 10, 9

  ocjena više za samu priču radi izvrsnog crteža

  25.04.2020
  18:28:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Voštana maska
  Kod: KT LU 9/10
  Ocjena: 65%
  Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 415
 • Prvi ciklus: Iza i Oel
  Kod: NV STKON 1
  Ocjena: 97%
  Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
  Autor: koze123
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 538
 • Seminole
  Kod: TX SA 17
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 869
 • Zamak ludila
  Kod: DRGN LIB 13b
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
  Autor: kandraks
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 464
 • Posljednja bitka?
  Kod: AF SS 418
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2768
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1878
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1448
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1275
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum