Sin vatre

Tex Willer

TX SAGK 45b/46/47a | 246 str.

Tijekom lova na Mesi Kostura – nepristupačnom terenu kojeg Indijanci u pravilu zaobilaze, mladog Kita otimaju Indijanci Hualpai. Tex zajedno sa Carsonom, Tigerom i svojim Navajima kreće Kitovim tragom te nailazi na srebrni medaljon s urezanim slovom „M“. Tko ili što se krije iza tog tajanstvenog znaka? Odgovor na to pitanje leži u Texovoj prošlosti i jednoj od prvih avantura koje je proživio. Morat će se ogledati sa svojim starim neprijateljem kojeg Hualpai zbog svojih moći/trikova nazivaju Sinom vatre.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Okršaj na jezeru
    TX SAGK 45
  • Brzaci Bijeloga Konja
    TX SAGK 46
  • Na granici Nevade
    TX SAGK 47
  • Sin vatre
    TX ZS 392
  • Mefistov krah
    TX ZS 393

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La gola della morte
    TX SR 39
  • Il ponte tragico
    TX SR 40
  • La gola della morte
    TX TT 39
  • Il ponte tragico
    TX TT 40

ZANIMLJIVOSTI

  • Kronološki gledano 53. Texova avantura.
  • Epizoda je premijerno izlazila u striscija formatu između 12. prosinca 1958. godine i 15. ožujka 1959. godine. Sadrži 23 striscija, a svaka striscija se sastoji od 10 stranica i 2 pasice, odnosno ako ćemo gledati po pasicama, svaka striscija sadržavala je točno 32 pasice. Izlazile su jednom tjednom, a skup epizoda koje imaju zajedničku priču objavljivane su u istoj seriji. Ova epizoda je, zajedno s idućom, objavljena u 21. seriji koja se zove „serie Mefisto“.
  • Prije nego je izašla u redovnoj seriji, epizoda je izašla u još par edicija. Albo d''oro (7°, 8° serie) u brojevima 8-12 (u sedmoj) te 1-7 (u osmoj seriji), Tex Raccoltina (2° serie o bianca u brojevima 66-69, Tex Gigante 1° serie (o 1/29) u brojevima 26-28, Tex Raccoltina (3° serie o rossa) u brojevima 85-89.
  • U Bonelli formatu (redovna serija) izlazi u brojevima 39 i 40 koji su premijerno objavljeni u siječnju i veljači 1964. godine. U broju 39 se nalazi prvih 128 stranica priče, a završnih 118 se nalaze u broju 40.
  • Reprinti: Tex Tre Stelle (brojevi 39 i 40 izašli u svibnju i lipnju 1967. godine), Tutto Tex (brojevi 39 i 40 izašli u listopadu 1988. godine), Tex Nuova Ristampa (brojevi 39 i 40 izašli redom u travnju i svibnju 1999. godine), I Classici del Fumetto Serie Oro: Tex contro Mefisto (broj 2 objavljen u listopadu 2004. godine), Tex – Collezione Storica a Colori (brojevi 20 i 21 izašli u lipnju 2007. godine), Le Grande Storie di Tex: Mefisto, il nemico, parte 1 (broj 6, izašao u veljači 2016. godine), Tex Classic (brojevi 89, 90, 91, 92 i 93 izašli između srpnja i listopada 2020. godine), Tex contro Mefisto: La gola della morte (broj 1, izašao u svibnju 2020. godine).
  • U izdanju Strip-agenta epizoda je izašla u brojevima 45 „Okršaj na jezeru“, 46 „Brzaci Bijeloga konja“ i 47 „Na granici Nevade“. U broju 45 priča se proteže od 22. stranice do kraja, a u broju 46 kroz čitav broj, a u broju 47 od početka do 11. stranice.
  • Dnevnik je objavio epizodu bez rezova.
  • Naslovi striscija su redom: „Mesa kostura“, „Prijetnja u pustinji“, „Kanjon smrti“, „Bacači strelica“, „Zmijska glava“, „Sin vatre“, „U jazbini Mefista“, „Koliba na Coloradu“, „Viseći nad ponorom“, „Klanac smrti“, „Brzaci Bijeloga konja“, „Ratnici Hualpai u zasjedi“, „Most tuge“, „Čarobnjak Mefisto“, „Sotonski plan“, „Kit protiv Texa“, „Mefistov bijeg“, „Zlikovci“, „Lov na bandite“, „Paklena spletka“, „Veliki lov“, „Put smrti“, „Kraj noćne more“.
  • Svih dosadašnjih 53 avantura je napisao Gian Luigi Bonelli, a Galepu je ovo 50. angažman na crtežu.
  • Postoje indicije kako je Galepov crtež u ovoj epizodi tuširao Virgilio Muzzi.
  • 32. pojavljivanje Kita Carsona, 30. pojavljivanje Kita Willera i 18. pojavljivanje Tiger Jacka. Po 9. put se pojavljuju sva četvorica prijatelja.
  • 3. pojavljivanje Mefista. Prethodna 2 pojavljivanja su bila u epizodama „Napad na Santa Fe“ (7. avantura, SR: 3) i „Montales, El Desperado“ (9. avantura, SR: 3/4). Do trenutka pisanja ove recenzije, Mefisto se ukupno pojavljivao 12 puta, a ovo su iduća njegova pojavljivanja: „Noćna mora“ (92. avantura, SR: 78/79/80), „Tragedija u džungli“ (106. avantura, SR: 93/94/95), „Mefistov sin“ (121. avantura, SR: 125/126/127/128), „Yamin povratak“ (137. avantura, SR: 162/163/164), „Mefistova sjena“ (188. avantura, SR: 265/266/267/268), „Mefisto!“ (299. avantura, SR: 501/502/503/504), „Yamin znak“ (380. avantura, SR: 673/674/675), Umobolnica doktora Weylanda (411. avantura, SR: 738/739/740), Mefistov trijumf (413. avantura, SR: 741/742/743/744).
  • Prvo pojavljivanje Indijanaca Hualpai u serijalu. Ponovno se vraćaju u idućem Mefistovom povratku, epizodi „Noćna mora“ (92. avantura, SR: 78/79/80). Iduća pojavljivanja: „Smaragdni idol“ (140. avantura, SR: 168/169), „Kristalni idol“ (156. avantura, SR: 200), „Žuti Pas“ (173. avantura, SR: 233/234/235/236). (zanimljivost by tex2)
  • Indijanci Hualpai su vjerojatno Bonellijeva verzija plemena Hualapaija. (jedno „a“ razlike u imenu). Hualapai ili Walapai danas žive u rezervatu koji se nalazi na području sjeverozapadne Arizone (dakle nedaleko od rezervata Navajo Indijanaca).
  • Zanimljiv kontrast povezan uz Indijance: u priči se pojavljuju Hualpai koji su jedini zakleti neprijatelji Navaja i Hopi koji su uvijek obožavali Noćnog Orla. (zanimljivost by tex2)
  • Epizodu možemo povezati i sa Zagorovom pričom „Leteći čovjek“ (3. Zagorova avantura, ZG SR: 2/3). Marcus iz te priče je poput Mefista hipnotizer i ima Indijance kao pomagače. Uz to, jednako kako Navaji misteriozno ginu na početku ove priče, tako i ljudi nestaju na početku Zagorove epizode. Ferri je očito bio pod utjecajem Bonellija u svom drugom radu na Zagoru. (hvala tex2-u koji mi je ukazao i na ovu zanimljivost! 😊)
  • Gradić Lees Ferry se pojavio po drugi put u serijalu. Prvi put je radnja u njemu bila u epizodi „Vražji skok“ (15. avantura, SR: 7/8). Austin se pak pojavljuje po 3. put u serijalu (s napomenom kako Tex nije bio u Austinu u ovoj epizodi, ali na jednoj tabli vidimo radnju u zapovjedništvu rendžera u Austinu). Ranije smo radnju u Austinu mogli vidjeti u epizodama „Satania“ (12. avantura, SR: 5) i „Vražji skok“ (15. avantura, SR: 7/8).
  • Pravo Mefistovo ime je Steve Dickart. To saznajemo u njegovom prvom pojavljivanju, a zanimljivo, ovdje se to ime niti jednom ne spominje. Za nas je on sada Mefisto.
  • Uopće nije objašnjeno kako je Mefisto pobjegao iz zatvora i izbjegao vješala koja su ga čekala. Također, ne saznajemo ni što se dogodilo s njegovom sestrom Lily koja je uhićena zajedno s njim. Lily viđamo kasnije u 9. Mefistovom pojavljivanju, već spomenutoj epizodi „Mefisto!“ (299. avantura, SR: 501/502/503/504).
  • Mefisto po prvi put koristi anagram za svoje ime. U ovoj epizodi naziva se doktor Anatas. Pročitamo li ovu riječ unatrag, dobit ćemo ime Satana. Uvijek dijaboličan!
  • Sa svakim novim povratkom, rast Mefistovih moći opravdat će se njegovim susretom s raznim čarobnjacima. Prvo se u epizodi „Noćna mora“ (92. avantura, SR: 78/79/80) susreće s tibetanskim redovnikom Padmom, a zatim u epizodi „Tragedija u džungli“ (106. avantura, SR: 93/94/95) s barunom Lafayetteom, Voodoo sljedbenikom. Međutim, ništa nam nije rečeno o tome kako je Mefisto prešao iz iluzionizma u magiju, a nešto nejasno o tome će se samo spomenuti u epizodi „Mefistov sin“ (121. avantura, SR: 125/126/127/128).
  • Polazeći od ove priče, Tiger počinje Texa zvati njegovim imenom. Ranije ga je većinom zvao njegovim indijanskim imenom „Noćni Orao“.
  • Klasik 45, str 31 – Tiger Jack nosi ogrlicu oko vrata i majicu mu je malo drugačija. Njegova standardna majica se vraća već koju stranicu naprijed, ali ogrlicu nosi sve do pada u rijeku. Kasnije, kad ga Tex zatiče u nesvijesti (klasik 45, str 69) ogrlice više nema. Zanimljivo, i kako drugi Navaje na početku priče također nose tu istu ogrlicu oko vrata. Kasnije također vidimo Indijance bez ogrlica. Je li to neki drugi crtač uletio u prvom dijelu priče?
  • Klasik 45, str 43 – nailazimo na slomljeno koplje položeno u znak križa za koje Tiger govori kako je poruka smrti. Isti znak smo mogli vidjeti i u Zagorovoj epizodi „Slomljeno koplje“ (9. Zagorova avantura, ZG SR: 6), samo što je tamo taj znak označavao simbol osvete. Indirektno je i ovdje riječ o osveti tako da možemo slobodno reći kako je značenje tog znaka isto u obje epizode. Zanimljivo, tu Zagorovu epizodu također je napisao Bonelli i ona je premijerno izašla kroz lipanj i srpanj 1962. godine, dakle 2 i pol godine nakon početka objavljivanja ove epizode. Slomljeno koplje nam se ponovno vraća kod Zagora u epizodi „Indijanska magija“ (ZG SR: 500).
  • Klasik 46, str 75 – završava prvi dio i počinje drugi. Također, u toj izmjeni piše „kraj epizode“, ali po službenim popisima, ovo je sve jedna cjelina, dakle jedna avantura.
  • Klasik 46, str 82 – Mefisto govori: Texu „Zapisano je u mojoj sudbini da moj život neće oduzeti ruka čovjeka“. Ono što je ovdje bila samo oštra šala koju je Mefisto nadobudno uputio Texu kao odgovor na njegove prijetnje, na kraju je i pretvoreno u stvarnost, budući da je zanimljiv kraj dočekao Mefista u epizodi „Mefistov sin“. Ako mu je tu bio kraj, kako se vratio? Samo čitajte dalje epizode, neću Vam sve spoilati! 😊
  • Možete pročitati i tekst o Mefistu na ubc-u. Napomena: tekst je pisan 1997. pa ovdje možete vidjeti samo sažetak prvih 9 njegovih pojavljivanja. A na kraju ove recenzije možete pročitati sažetak njegovih prvih 10 pojavljivanja koji je napisao naš forumaš i texolog tex2.
  • Neke stranice iz talijanskog classic izdanja možete vidjeti na sljedećim linkovima: link 1, link 2, link 3, link 4, link 5.

Kad sam davnih dana počeo sve više čitati Texa, stalno sam nailazio na spomen njegovog najvećeg neprijatelja – Mefista. Slučaj je htio da od svih Mefistovih pojavljivanja prvo pročitam baš njegov debi u avanturi „Napad na Santa Fe“, a odmah zatim i njegovo drugo pojavljivanje u avanturi „Montales, El Desperado“ i malo je reći da sam bio razočaran. Nemojte me krivo shvatiti, nisu to uopće loše epizode, pogotovo kad se uzme u obzir vrijeme njihovog nastanka, ali nikako mi nije išlo u glavu da jedan običan špijun ni po čemu poseban kasnije postane Texov arch enemy. Ali upravo to se i desilo, a ova priča je najbolji pokazatelj kako je to ipak moguće i čitajući nju shvatit ćete koji potencijal sve leži iza dijaboličnog Mefistovog lika. Pred Vama je recenzija 3. Mefistovog pojavljivanja, ali prvog pravog!

S ovom epizodom dobivamo pravu Mefistovu karakterizaciju koja će se kasnije samo još malo nadograđivati. Ranije je Mefisto opisan kao agent u službi meksičke vlade koji je, koristeći svoju profesiju „mađioničara“ kao paravan, putovao iz grada u grad u pograničnom teritoriju između Meksika i Texasa kako bi prikupio informacije o kretanju neprijateljske vojske. No, sada zaboravite na onog običnog špijuna mađioničara iz prva dva pojavljivanja. U tim pričama meni osobno je upečatljiviji lik bio njegova sestra Lily, a upravo njen plan je i izvukao njih dvoje iz zatvora i namjestio Texu prljavu zamku. Mefisto tad uopće nije imao tu neku karizmu koju mora imati najveći neprijatelj glavnog junaka, ali tu se sve mijenja i postavka ove priče je zapravo temelj za sva buduća Mefistova pojavljivanja. Zahvaljujući iluzionističkim trikovima koje vuče iz rukava u kritičnim trenucima, uspio je podčiniti cijelo pleme Indijanaca Hualpaija koji ga zbog njih nazivaju Sinom Vatre. Dijaboličan, karizmatičan, osvetoljubiv, lukav i prepreden – to su sve epiteti koje možemo podariti ovom novom Mefistu. Možemo se usput pitati i zašto je Bonelli htio baš od ovakvog lika stvoriti Texovog glavnog neprijatelja. Ono što karakterizira pojam „arch enemyja“ su povratci i ponovni sukobi. A složit ćemo se da revolveraši ili banditi baš i ne mogu imati puno povrataka jer bi kad-tad došlo do revolveraškog obračuna u kojem bi ih Tex ubio. Ne čudi zbog toga da su najveći Texovi neprijatelji upravo oni atipični, poput Mefista, Proteusa, Učitelja ili Crnog Tigra – oni koji neće sami izaći pred Texov revolver nego će nam ponuditi u potpunosti drugačiju avanturu.

Usput, kad već pričam o Mefistu kao liku, ne mogu a da ne povučem i paralelu sa Zagorovim arch enemyjem – profesorom Hellingenom. Također, nakon što sam pročitao prvu Zagorovu priču u kojoj se pojavljuje Hellingen, nisam imao dojam da bi on mogao postati budući Zagorov neprijatelj broj 1. A zanimljivo obojica, i Mefisto i Hellingen, donose ponešto drugačije epizode u pripadnim serijalima. Oko tih epizoda se dosta i lome koplja jer fanovima serijala te epizode većinom budu ili odlične ili jako loše – sve zavisi oko toga da li vam paše doza mistike i magije kod Texa i Zagora. Meni osobno se uglavnom veoma sviđaju Texove priče u kojima se pojavljuje Mefisto ili kasnije njegov sin Yama, dok zanimljivo nikad nisam bio nešto pretjerano očaran s Hellingenom.

Motiv koji pokreće Mefista u ovom broju je osveta prema Texu koji je davnih dana okončao njegovu karijeru. Tex je njegova primarna žrtva, no ne želi ga odmah ubiti. Njegova mržnja je toliko jaka da ga prije smrti želi navesti na patnju. Zbog toga ga pokušava uloviti živa, a također to isto želi napraviti i s njegovim najbližima – dvojcem Kit & Kit. Mladi Kit nije ni došao na svijet u trenutku prvog okršaja Texa i Mefista, ali Mefisto zna da će Tex najviše patiti upravo ako udari na njegovog sina. S druge strane, Carson je vjerojatno proračunata žrtva. Ipak, ako se sjetimo prvog sukoba, upravo je Carson dao Texu pištolj dok je bio u zatvoru i omogućio mu bijeg nakon kojega je Tex uspio uhvatiti Mefista. Iako se Mefisto i Carson tada nisu ni sreli, ne treba zanemarivati činjenicu kako je Mefisto vjerojatno i njega smatrao odgovornim za to što je završi u zatvoru. Ovdje radi i jednu ogromnu grešku! Previdio je Tigera koji, iako nije toliko čest Texov suputnik kao dvojac Kit & Kit, važan je kotačić u Texovoj ekipi. Upravo on ovdje svojom odlučnošću završi priču s Mefistom. Ali, bez brige, u budućim epizodama će i Tiger završiti na Mefistovoj crnoj listi.

Ovu priču možemo podijeliti na dva dijela koji, iako su odvojeni s natpisom „kraj epizode“, svejedno tvore jednu cjelinu. Prvi dio je veoma napet s atipično nadnaravnim elementima kod Texa i on zapravo predstavlja svojevrsnu šablonu koju će autori koristiti i pri budućim Mefistovim povratcima. Javljaju se brojni trademarci poput toga da se Mefisto okruži saveznicima (u ovom slučaju Hualpai), koji su ključni u postavljanju zamki našim junacima. Nadalje, Mefisto djeluje iz daleka te izbjegava direktan sukob s Texom, ali je svjestan svakog njegovog koraka jer zahvaljujući magijskim moćima koje posjeduje, uspijeva projicirati svoju sliku na daljinu i tako izbliza pratiti naše junake. Obavezno im se i javi! Nije mu dakle dovoljno da ih zarobi, već želi da su cijelo vrijeme svjesni toga tko plete mrežu oko njih i tko će im u konačnici stati na kraj. Ovo bi mogli istaknuti i kao svojevrsnu manu budući da zahvaljujući tom njegovom egu kojeg mora hraniti na način da obznani svoje prisustvo, naši junaci uvijek znaju protiv koga se moraju boriti pa se mogu unaprijed pripremiti na to što ih čeka. Ali, opet kad malo bolje razmislimo, Mefisto ne bi bio Mefisto da se unaprijed ne javi i da pritom ne koristi brojne iluzionističke i magijske trikove. To je jednostavno u srži njegovog karaktera.

Tabla u kojoj po prvi put u serijalu
svjedočimo Mefistovom javljanju Texu.

Ovaj prvi dio je pamtljiv po raznim stvarima zbog kojih nećete tako lako zaboraviti ovu epizodu. Prvo, po zanimljivom uvodu i načinu na koji su se Hualpaiji sakrili i ubijali redom Texove Navaje. Pamti se i Mefistov izlazak na scenu u onom svom plavom plaštu i crvenoj haljini. Zarobljavanje Kita i Carsona nije samo po sebi toliko upečatljivo, koliko su legendarne one scene u kojima njih dvojica hipnotizirani pucaju na Texa i Navaje. Tiger Jack popije metak od njih! Nesvakidašnje scene!

Kako su Kit i Carson zarobljeni, a Tiger poslan da okupi Navaje, Bonelli nam u priču baca još jednog lika. Riječ je o Gentryju, Texovom prijatelju koji živi blizu teritorija koji je zauzeo Mefisto. Tokom prvog dijela priče, upravo on je bio najveći Texov oslonac, a scena s njim koja me nasmijala je bila ona kad smo saznali da ne zna plivati. Možda bi bilo još zanimljivije da je bilo ili još par humornih scena s njim ili da je dobio Carsonov pesimistički identitet, ali i ovako je bio zanimljiv lik.

Izuzetno moćna i atraktivna vinjeta
s kojom završava prvi dio priče!

Drugi dio priče je nastavak na prvi. Na kraju prvoga, Tex je ostao u uvjerenju kako su njegovi najmiliji zajedno s Mefistom ostali pokopani u špilji. Kako im tada nije uspio naći traga, nakon par dana potrage otišao je u rezervat. Sada, dva mjeseca kasnije, odlučio se zajedno s Tigerom vratiti na poprište tragičnih događaja. Malo mi je ovdje bilo neuvjerljivo to što je čekao 2 mjeseca na povratak. Nekako mi ne ide u Texov karakter toliko dugo čekanje što je i glavni razlog zašto sam spustio scenariju ocjenu na 9.

Za razliku od prvog dijela koji je sav počivao na mističnoj atmosferi u sjeni koje smo pratili Mefistove opsjene, ovaj drugi se radnjom više uklapa u standardni vestern duh serijala. Ipak, unatoč tome napravljen je veoma originalno. Mefisto ima dijaboličan plan po kojem Kit i Carson pod utjecajem hipnoze pljačkaju banke. Istodobno, upravo Mefisto baca ljagu na njihovo ime i javno ih prokazuje, a također sprema im i sotonsku klopku na kraju priče. Ni sada nije mogao izdržati, a da se ne javi Texu govoreći mu što sada rade njegovi najmiliji! Sprema se luda borba koju je najbolje rezimirao šerif Lees Ferryja: „Otac protiv sina! Prijatelj protiv prijatelja! Naježim se kad samo pomislim na to.

Usput, ovaj plan s hipnozom i pljačkom banaka me odmah asocirao na Zagorovu epizodu „ Sotonski napitak“ (ZG SR: 203/204/205) u kojoj je Chico pod utjecajem napitka također pljačkao banke. Svakako je zanimljivo za vidjeti kad naši junaci zbog nekog razloga prijeđu s one strane zakona! Još jedna mala zamjerke ide na sam kraj u kojem se Tex i Tiger razdvoje i svaki ode na suprotnu stranu, a ipak Tiger relativno brzo dolazi natrag do Texa.


Galep je još jednom odradio posao na visini. Tko voli njegov klasičan crtež, definitivno će uživati čitajući ovu priču. Atmosferičan crtež kojeg boja dodatno poboljšava. No, i bez boje je vidljiv ogroman napredak u odnosu na početne epizode. Crtež je sve detaljniji, a najviše mi se standardno sviđaju facijalne ekspresije kod likova. Pohvale idu ovdje i za dijaboličan izgled Mefista koji se u licu puno promijenio u odnosu na prva dva pojavljivanja pa ga je i Tex jedva prepoznao. Ne čudi budući da je unutar samoga serijala prošlo 20-ak godina. Na donjoj slici možete vidjeti usporedbu između „starog“ i „novog“ Mefista. Ovaj njegov novi izgled je puno uvjerljiviji i upečatljiviji, baš odaje dojam opasne osobe.


Naslovnice su definitivno najslabija točka ove priče. Ako pogledamo naslovnice redovne serije, vidjet ćemo da niti na jednoj od njih nema Mefista što je ogroman propust, a osim toga ni motivi za njih nisu baš nešto. Ne mogu vjerovati da tako kultni lik nije završio na naslovnici. S druge strane, imamo i 5 naslovnica koje krase talijansko classic izdanje. Prva od njih je već bila korištena kao naslovnica 15. broja redovne serije i baš se vidi kako ne paše ovoj epizodi. Druga je jako lijepo nacrtana, no opet se stječe dojam kako uopće ne paše priči. Treća prikazuje postojeću scenu iz stripa, uz razliku što je na naslovnici Carson umjesto Gentryja (bar se meni tako čini, a odjeća koju nosi Carson/Gentry na naslovnici ne paše niti jednome od njih dvojice). Četvrta nije ništa posebno, a peta je, uz drugu, jedina vrijedna spomena. Što zbog toga da je ovo rijedak slučaj da se Tiger pojavljuje na naslovnici (u classic naslovnicama ovo je prvi put da ga vidimo na naslovnici, a u redovnoj seriji smo ga do ovoga trenutka vidjeli možda jednom – upitno je je li ovo on na naslovnici broja 9), a što zbog toga što je riječ o značajnijoj sceni iz priče. Ispod možete vidjeti i Villinu naslovnicu koja je zapravo i najbolja i izvlači neku mršavu šesticu za skup svih ovih (većinom) promašenih naslovnica.


Zaključak? „Sin vatre“ je ponešto drugačija Texova epizoda. Predstavlja svojevrsni odmah od standardne vestern tematike, naročito u prvom dijelu priče u kojem do izražaja dolaze mistični dijelovi u obliku Mefistovih iluzija. Drugi dio je pisan više u maniri vesterna, ali svakako je neuobičajeno vidjeti dvojac Kit & Kit s one strane zakona. Priča je veoma originalna, pogotovo kad je gledate iz perspektive vremena u kojem je napisana. Vjerujem kako će neki imati dojam da su sve priče s Mefistom i Yamom pisane na istu foru, ali budući da je ovo prva takva priča, ovdje takvih zamjerki ne bi smjelo biti. Mada ja se osobno ne bi složio niti u kasnijim pričama s tom konstatacijom. Svaka Mefistova priča koju sam čitao dosad (čitao sam prvih 9 pojavljivanja) je imala dašak originalnosti u sebi. Priče su nas vodile na razne lokacije, Mefisto i Yama su pritom koristili razne saveznike, a jedina zajednička točka im je bila sve veća mržnja prema Texu + nadrealni elementi.

Za kraj dajem svima preporuku za ovu priču, pa čak i onima koji inače ne vole epizode s Mefistom. Ipak treba pročitati ovo djelo, jer ne možeš tvrditi da znaš serijal, ako se ne upoznaš s glavnim negativcem serijala. Uživajte! 😊

Naprijed

TX SAGK 44/45a As pik

TX ZS 445/446 Samoubilački eskadron

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Salkan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Još uvijek nemam ZS 392. Veliki gospodin Steve Dickart. I malo manja gospodža Lilly. :) Odlična epizoda, odlična recenzija, Ivane!

    27.11.2023
    14:54:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.11.2023
    15:33:00 sati
    srlekralj
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    27.11.2023
    15:55:00 sati
    goghy
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Volim sve epizode sa Mefistom.

    27.11.2023
    16:50:00 sati
    Mummy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Mefisto je jedan od arhetipova Texovih neprijatelja, ali i ne samo tu, nego i u čitavoj SBE galaksiji.Super su mi epizode u koje je on involviran.

    Inače, spektakularna recenzija, čestitke autoru! Vidi se da je dotični pravi Texov znalac i da ide utabanim stazama Texove personilizacije ovog portala, a koga drugog nego - texa2. 

    27.11.2023
    16:57:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 53%

    6, 2, 7, 8

    Govorim sam sebi kako dobra epizoda, sve dok nisam ugledao Mefistov kip hahahahaha. Kraj je prilično loš.

    27.11.2023
    17:42:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 7, 2

    Dojmljiv i uzbudljiv povratak Mefista, staroga Texova neprijatelja, samo s bitno drugačijim karakteristikama nego u prošlosti. Steve Dickart (pravo ime lika) zapravo je bio agent u službi meksičke vlade, koji se, koristeći svoju profesiju mađioničara kao paravan, (zajedno sa svojom sestrom Lily) selio iz grada u grad u pograničnom području Teksasa i Meksika. Njihov zadatak bio je prikupiti podatke o kretanju američke vojske. U ovoj priči, međutim, Mefisto je vođen isključivo željom za osvetom Texu i pokazuje da je prešao s jednostavnog i bezopasnog iluzionizma na pravu magiju, budući da je, primjerice, u stanju projicirati se na drugo mjesto, kao i promatrati događaje iz daljine, samo što umjesto čarobne kugle ima golemi srebrni disk.
    Nažalost, ništa nam nije rečeno o tome kako je Mefisto prešao s iluzionizma na magiju (neki nejasni nagovještaji bit će dati u "Mefistovu sinu", SR 125/128). G. L. Bonelli također odustaje od objašnjenja kako se Mefisto spasio od vješanja za koje se činilo da mu je suđeno, niti nam se trudi reći što se dogodilo s Lily.

    Budući da su Kit i Carson vrlo brzo zarobljeni, a Tiger Jack zauzet traženjem pojačanja protiv Hualpaija, stari Texov poznanik Gentry prvi i posljednji put igra ulogu Texove desne ruke na ruti do Mefistova utočišta. Izgledom jako podsjeća na Carsona, što se može vidjeti i na naslovnici Strip-agentova klasika broj 46, a u ovoj epizodi tragično je završio svoju karijeru, baš kao i ogroman broj sporednih likova. Činjenica da se Tex i njegovi Navaji moraju boriti protiv hipnotiziranih Carsona i Kita golica znatiželju, ali taj element je preslabo iskorišten. Iako je u vremenu radnje već dobrano bio poznat pojam hipnoze, pozitivno je da nitko od protagonista nikad nije čuo za nešto slično. Ipak je riječ o većinom nepismenim ljudima s Divljeg zapada.
    Inače, pojam "etničko čišćenje" je šala za masakr koji se odigrao u ovome stripu, ali bila su to neka druga vremena...

    S obzirom na Mefistov povratak, naslovnice u Strip-agentovu izdanju su zaista razočaravajuće, baš kao i one koje pripadaju originalnoj seriji.
    Galep je standardno odradio svoj posao, ali nije se previše trudio (ili nije imao vremena) da sve digne na višu razinu. To dokazuje i veliki broj međusobno sličnih likova.

    Na kraju, moram se složiti s obožavateljima i pravim poznavateljima ovoga serijala da je ovdje očigledan ogroman napredak po pitanju uzbudljivosti i napetosti naracije u odnosu na ranije epizode

    27.11.2023
    18:32:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    27.11.2023
    21:24:00 sati
    14act3
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Fantastična priča! Netko voli laganije početke priča, a ovdje imamo frenetičan početak pravu bombu! Meni osobno jedan od najboljih početaka jednog stripa uopće. Početak podsjeća i na jednu od prvih Zagorovih priča "Leteći manijak", koja je nastala 3 godine poslije ove priče. Ova priča je jedna od najboljih priča u kojoj se pojavljuje Mefisto. Mefisto se dakako pojavljuje najviše na serijalu, baš kao što je i recenzent spomenuo, baš zato što nije revolveraš. U ovoj priči imamo prilike vidjeti Texa shrvana bolju, zabrinutog za sudbinu sina i Carsona. Crtež je odličan, ali me previše detaljan. Naslovnice SR solidne, šteta što nije Mefisto na njima, ali brzo će i to doći. Sve u svemu odlična priča, uzbudljiva od prve do zadnje stranice. Tko kaže da nadnaravno ne odgovara Texu? Hvala Ivanu na odličnoj recenziji, inicijativi za pisanje ovakvih kultnih priča, reklami. Ne sumnjam kako će i dalje nas razveseljavati Texovim recenzijama. Hvala i Herculeu za lijepe riječi! 

    27.11.2023
    22:05:00 sati
    tex2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne mogu dati nego najviše ocjene za svaki element pojedinačno, pa i za samu recenziju, ali epizode s Mefistom su mi totalna bezvezarija. Sami zapleti priča kako tako ali raspleti su nemaštoviti, naivni... Doduše, kakvi bi i mogli biti? Više vrijedi VRAČ DIJABLERO, koji također ima elemente natprirodnog, nego sve o Mefistu zajedno. 

    27.11.2023
    23:00:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Epizoda u kojoj sam prvi put bio oduševljen Texom, mada je to bilo ponajviše pojavom Mefista, od tada sam počeo sve češće čitati epizode sa Texom.

    05.12.2023
    14:25:00 sati
    pajawizard
    uredi

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2023
    Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 530

Magazin

Recenzije

  • Na tragu titana
    Kod: ZG LEX 46/47
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.2.2024. 0:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0
  • Gusar Yorik
    Kod: VB LU 14
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 18.2.2024. 0:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1100
  • Metuzalemov sindrom
    Kod: MM LIBG 13
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 16.2.2024. 0:06:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1208
  • Lovci na buffale
    Kod: TX ZS 609
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 15.2.2024. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1287
  • Amnezija mali
    Kod: AMNM SMZD 1
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 14.2.2024. 0:50:00
    Autor: Deers
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 826

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2023
    Vrijeme: 05.02.2024 23:42:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 530

Magazin

Recenzije

  • Sin vatre
    Kod: TX SAGK 45b/46/47a
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 27.11.2023. 14:48:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1914
  • Crni ljudi
    Kod: VB LU 12
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 13.12.2023. 20:17:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1745
  • Klopka na brodu
    Kod: KM LU 2b
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 4.12.2023. 10:52:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1732
  • Potpuna kontrola
    Kod: NN LIB 69c/70a
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 25.11.2023. 21:15:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1682
  • Pravo i krivo
    Kod: KP FB 36
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 26.12.2023. 10:11:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1625

Aukcije

Forum