Bijeli vrač

Tex Willer

TX SAK 3 | 160 str.

Osamljena i divlja dolina posljednje je utočište plemena Zmija, plemena koje potječe od Indijanaca Šošona, koje su prije mnogo godina pobili Mormoni. Zmije sada imaju novog vrača, Shenandoaha, kojem su na tragu Tex i Tiger Jack. Za Zmije svetac, za Texa beskrupulozni ubojica, koji je nekoliko puta mijenjao identitet i posijao mnoštvo zla putem, a Tex ga već godinama traži! Priča o osveti, mržnji i žeđi za pravdom!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 77%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bijeli vrač
    TX KLSP 3
  • Bijeli vrač
    TX SAK 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lo sciamano bianco
    TX COLT 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Treći broj kolor Texa. Priča je u Italiji prvi i jedini put izašla 2013. godine.
  • Na ovim prostorima ova priča prvi put izlazi 2015. godine (LL KSP 3). 2019. godine izlazi drugi put na ovim prostorima (Strip agent Tex kolor 3).
  • 55. Bosellijev rad na Texu, drugi na ovoj ediciji.
  • Ticcijev jubilej: 45 godina crtanja Texa, ovo mu je 35. priča koju je nacrtao. Nakon SR 600 (2010. godina, recenzija) eto nam opet Ticcija u koloru!
  • Indijanci se pojavljuju u sva 3 kolor Texa.
  • Boselli je inspiraciju našao i u kultnom westernu Johna Forda i Johna Waynea „Divlje staze“.
  • Ime vrača Shenandoaha podsjeća na istoimeni western film iz 1965. godine, redatelja Andrewa McLaglena s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi.
  • Ovo je priča koja se dotiče Texove prošlosti. Sve Texove priče koje govore o njegovoj prošlosti možete vidjeti ovdje.

Treći broj edicije, mogli smo se već naviknuti na kolor, na redu je opet Boselli, ali i prvi put u ediciji crtež je povjeren provjerenom imenu crtača Texa, jednom od veterana iz Texovog crtačkog stafa, maestru Ticciju! Od teme koja nije previše originalna, Boselli uspijeva stvoriti scenarij, koji čitatelja drži zalijepljenog za stranice stripa od početka do kraja, drugim riječima Boselli je napisao još jednu dobru priču, a Ticci je uobičajena garancija kako će s crtežom sve biti u redu!

Tex i Tiger Jack moraju privesti pravdi Shenandoaha, flashbackovi, doticanje Texove prošlosti, potjera, osveta, kazna, mržnja, indijansko zlato, tragedija koja direktno pogađa Texa, neprijateljski indijanski teritorij, Mormoni, stup za mučenje, Tex i Tiger Jack polumrtvi, metis, zarobljavanje, dramatična i mračna atmosfera, samoubilačka misija, zamka, dana riječ, zakletva, mučenje…

Priznat ćete pravi čušpajz od ideja, a neki su detalji svakako suvišni, dok je recimo stari, dobri wampum opet zaboravljen.

Narativni dio priče je vrlo jednostavan, priča je tečna, zaplet jednostavan i akcijski, svakako dramatičan, početna ideja i dijalozi su ok, ritam je brz, ponekad prigušen flashbackovima, pa se stvara osjećaj kako i nema previše radnje. Tko voli klasičnog Texa s mirisom prošlosti, svakako će doći na svoje, a opet tu je i klasični Boselli sa svojim klasičnim stilom. Kad se sve zbroji rekao bih ipak na kraju kako je sve ispalo pomalo nedorečeno, ali zabava zagarantirana, bar do posljednjih nekoliko stranica.

Galerija likova: malo je likova u ovoj priči, što je rijedak slučaj kad je Bosellijev scenarij u pitanju, a njihova karakterizacija je korektna. Ističe se lik kako i naslov govori „Bijelog vrača“; Shenandoaha (alias Roy Harper, alias Joshua Parker): plavokosi metis (sin Indijanke Kimawe iz plemena Šošona i Mormona Davida Harpera), nakon što se odrekao naslijeđa svog oca kako bi prihvatio majčinu kulturu, postao je svetac i heroj za svoj novi narod, pleme Zmija. Vrlo zanimljiv i dobro konstruiran lik, prevarant, pronicljiv, okrutan, opasan protivnik, karizmatičan, beskrupulozni ubojica, koji je nekoliko puta mijenjao identitet, vrač, šarlatan, čisto zlo, iskvaren skroz, uspio je Texa i Tiger Jacka sportskim rječnikom nadigrati, a između ostalog odgovoran je i za istrebljenje obitelji Ross, obitelji drage Texu. Njegova prošlost je okrutna, a i on sam je za života bio okrutan! Pravi gad! Kao dječak doživio pokolj, a nakon toga i sam krenuo stazom pokolja. Lukav i ljigav do kraja, negativac koji zna koristiti i mozak, lukav, pronicljiv i pohlepan čovjek, zaradu ostvaruje prijevarom i zavodljivim načinima/riječima Indijancima, kršćanima, mladim ljudima… U svakom slučaju zlikovac s mozgom!

Jim, mladić koji se našao na teritoriju Zmija u potrazi za zlatom Indijanaca, spašavaju ga Tex i Tiger Jack, a onda im zapravo samo predstavlja smetnju, prava prepreka da se ne može lakše obaviti misija upada u selo Zmija i zarobljavanja Shenandoaha, ali s obzirom na okolnosti nemaju naši junaci druge nego ga vući za sobom. Toliko je loše okarakteriziran da se uopće pitamo kako se našao u akciji, to jest zašto ga je njegov prijatelj Hoss poveo sa sobom, kad je ustrašeni plačljivko? Jedno je naivnost, a drugo je pretjerana naivnost. Pohlepan i kukavica.

Indijanci Zmije: naivni sluge zlog vrača, većina ih je fanatika, a kako to obično biva, kad je Tex stjeran u kut, pojavi se pošteni poglavica i spasi stvar! Srećom po naše junake!

Naši junaci: mora se priznati kako je Boselli ovaj put pretjerao u prikazu naših junaka ranjivijim nego inače, puno patetike i emocija na kakve nismo navikli. Tex upada u zamku unatoč tome što je uvelike predvidio zamku, a zatim bude bijesan kao nikada do sad… Dosta neobičan Tex!


Flashback: napad Mormona

Crtež: kao i uvijek kad je Ticci u pitanju podario nam je odličan crtež, dinamičan, dobro prilagođen mjestu radnje i sa izvanrednim prikazom pejzaža, pucnjave, konja... Postoji i pokoja sitna nepreciznost kad su lica u pitanju, ali generalno Ticci je još jednom napravio odličan posao! Lice Shenandoaha podsjeća na pokojnog Jeffa Hannemana. Iako mi je Ticci draži u crno/bijelom, kolor je dao Ticciju neki poseban šarm, a kao i uvijek Ticci je maestralno dočarao atmosferu i scenografiju priče! U svakom slučaju Ticcijevi crteži uvelike doprinose užitku čitanja ove priče i od mene visoka ocjena!

Naslovnica: naslovnica je odlična i intrigantna, mistična i neuobičajeno obojena. Krajolik kao da nije ovozemaljski! U svakom slučaju posebna i spektakularna naslovnica, baš i ne tipična za western tematiku, ali prelijepa svakako! Indijanac sliči robotu ili nekom junaku borilačkih sportova. Puno neuobičajenog blještavila, ali prikladno s naslovom i temom. Sve u svemu jako lijepa naslovnica, koja doslovno zrači svjetlošću! Boje su impresivne, ali nadrealne. Pa ipak kako god se čini kako je pretrpana detaljima, zapravo je jednostavna i evokativna naslovnica.

Rezime: zanimljiva i dobra priča, intenzivna, uzbudljiva, napeta, ugodna za čitanje, a pročita se u jednom dahu. Dobro napisan scenarij, odličan tempo, dijalozi u duhu serijala, odličan negativni lik, koji uspijeva naše junake nadmudriti! Tex i Tiger Jack u akciji sami protiv svih i majstor Ticci u akciji, dovoljan razlog da apsolutno ne zaobiđete ovu priču i za kupovinu ovog stripa! Ipak, treba reći kako je ovaj put Boselli pretjerao sa mnogim scenarističkim detaljima, pa zato ne dajem više ocjene, ali sve u svemu svidio mi se ovaj strip i preporučam ga za pročitati! Za sam kraj još jedna Ticcijeva tabla:


Naši junaci s Jimom

Naprijed

TX SAK 2 Razbojnici iz magle

TX SAK 4b Zvjerinji brlog

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    21.09.2023
    19:53:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    21.09.2023
    20:15:00 sati
    coszinus
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Možda je ova treća obojena priča i ponajbolja. Nije baš često da Teks i Tiger budu ranjeni i polumrtvi. A lik ovog Harpera je zbilja do kraja iskvaren. I na kraju pravedna odluka ko treba da strada. Tiči umije dobro da dočara ovakve scene, a posebno je fascinantno kako crta glupane i idiote. Naslovna je zaista dobra.

    21.09.2023
    21:01:00 sati
    delboj
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    21.09.2023
    22:12:00 sati
    goghy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Meni odlično.

    21.09.2023
    22:56:00 sati
    velka031
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ljubav. Prijateljstvo. Ludilo. Izdaja. Naivnost.

    Teks - sve mu boje dobro stoje.

    22.09.2023
    10:23:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 10, 1

    Naslovnica bezvezna, Ticcijev crtež izvrstan. Priča i scenario bili bi jako dobri da kraj i rasplet nisu totalna bezvezarija.

     

    22.09.2023
    11:17:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 9, 6

    Dosta toga uvučeno u priču. 

    22.09.2023
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Mržnja stvara mržnju, okusio je to Roy Harper, dječak koji je doživio pokolj i smrt majke, a nakon toga i sam krenuo putem osvete i zločina. Godinama kasnije, zemlja iz koja izvire vatra biti će poprište završne borbe između Texa Willera i vrača šarlatana, opsanoga kriminalca Shenandoaha. 

    22.09.2023
    11:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Najvise mi se ovdje svidio lik Roya Harpera iako mi nije djelovalo tako na prvu. Jer kad se Tex prisjecao trenutka u kojem je upoznao Roya, djelovalo mi je da ce biti rijec o jednom „andelu osvetniku“ poput onog ludaka iz istoimene Zagorove epizode. Srecom, nije prica otisla u tom smjeru, u smjeru Royevog sirenja vjere, a s druge strane krvolocnog ubijanja, vec ga zaticemo u selu plemena Zmija gdje je otisao s pohlepnim namjerama. Zanimljiva je i njegova prica i na neki nacin razumljivo otkud mu tolika mrznja prema bijelcima. Boselli se ovdje posluzio klasicnim klisejem (ubojstvo majke) ali na atipican nacin – njegov otac je sudjelovao u tom pokolju. Sto sam vise isao prema kraju, to mi je bila bolja prica, a napetost se pojacava kroz epizodu. Jedino mi je Jim bio na neki nacin nepotreban lik ovdje. Stvarno je napravio vise stete nego koristi, ali i njega je dostigao zasluzeni kraj. Volim epizode u kojima Tiger dobiva vecu ulogu, malo su drugacije od onih u kojima je Carson Texov jedini pratioc. Fora je bio trenutak na 87. stranici kad se Tex malo nasalio s Tigerom. :)

     

    Crtez je bio odlican! Ticci je stari majstor, a kolor jos dodatno pojacava dojam. Stvarno prekrasno kolorirane one scene u kojima u ranu zoru Tex i Tiger sreduju dvojicu Indijanaca kako bi preko njih prenijeli poruku poglavici plemena. Inace, smatram kako Ticciju najbolje leze price s Indijancima, narocito u pocetku karijere, tad ih je bas sjajno crtao, a ni sad unatoc godinama kvaliteta ne opada puno. Ono sto ga jos definitivno krasi je i veoma dinamican crtez. Naslovnica najbolja dosad u ovoj ediciji!

     

    Zanimljivosti:

    - Treca avantura kolor edicije.

    - Ticcijev crtez po drugi put izlazi u boji. Prvi put mu je crtez koloriran u broju 600.

    - Spominju se Sam Willer i Gunny Bill koje smo prvi put upoznali u prici „Texova proslost“ (SR: 83/84/85)

    - Likovi: Tex (3), Tiger Jack (2), Wehanewa (poglavica Zmija)

    - Negativci: Shenandoah alias Roy Harper alias Joshua Parker 

    - Indijanci: Zmije

    - Mjesto radnje: teritorij Zmija, nije precizirano gdje tocno

    22.09.2023
    14:16:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Jako dobra epizoda, baš mi je odlično sjela jutros. Crtež u boji je odličan, možda su mi malo lica neobična u pojedinim scenama. Kraj je mogao biti i bolji, ta lokacija je baš teški klišej, ali nije to veliki nedostatak. Naslovnica je vrlo dobra. Sve skupa - odlično!

    22.09.2023
    23:27:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    23.09.2023
    03:01:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Tematika ovih "prijelaza" bijelaca na stranu Indijanaca je prilično česta u Bonelliju, iako sad trenutno ne bih mogao navesti makar jednu takvu priču. Pada mi na pamet neki strip u kojem je malac otet kao dijete i toliko se sjedinio s otmičarima da neće nazad među svoje, ili "svoje". 

    Ime epizode je, osim ovdje, još barem dvaput korišteno za naziv epizode: u Komandantu Marku (LU 4), radnje čije se epizode ne sjećam, i Zagorovom Almanahu br. 2 gdje je Bijeli vrač zapravo doktor Sand, očito prozvan tako zbog svoje sposobnosti, a ne što obavlja tu ulogu u plemenu.

    Što se tiče epizode, nije loša, ali ni posebno dobra iako nije ono što bi mogli smatrati klasičnim Texom. Recimo da mi se svidio izbor Tigera Jacka za Texova partnera jer u radnji nema potrebe za puškaranjem već se sve nastoji odraditi tiho i oprezno, u što se savršeno uklapa Tigerova sposobnost čitanja i uklanjanja tragova. Nema ni one klasične Bosellijeve želje da u priču uključi milijun likova kojima potom, misle mnogi, vješto podijeli uloge. Uz to, priča se razvija postupno i kraj nije zbrzan.

    U čemu je onda problem? Pa, recimo da je puno toga s kukavicom Jimom prilično neuvjerljivo. Koliko god bio iritantan, sudbina mu je dosta dugo, a opet prilično daleko od završnice, bila neizvjesna. Imao je sreću jer nikoga nije prethodno ubio i zapravo je napadnut te su ga glavni likovi uzeli u zaštitu. Sluti na dobro. Međutim, kad je iskazao ljubav prema grumenju zlata vrag ga je odnio. Ne mogu razumijeti to, valjda nepisano, pravilo da svi likovi koji iskažu sklonost zlatu moraju poginuti, u svim Bonelli serijalima. To je ono što mnogima može poslužiti kao argument da su dječiji. Znači, nakon tog trenutka bilo je samo pitanje kako će ga vrag odnijeti. I tu Boselli bira najgluplje moguće rješenje, a to je izdaja spasitelja i suradnja sa Shenandoahom kao još jedan dokaz njegove sposobnosti da zavodi pojedince.  Ma, možda čak to nije ni loše rješenje koliko je odluka da nam kukavicina izdaja bude servirana pred očima! Zar se to nije moglo sakriti pa da Tex, zbog načina na koji se sve odvilo, sam zaključi? Takva završnica zatim producira rijetko viđene dvije strelice u tijelu junaka (Tiger Jacka) i još jedno ponosno klanjanje Indijanskoj časti. Doduše, od početka je tu nejasan odnos između bijelog vrača i poglavice tako da je dojam da su poglavica i njegovi navijali za Texa.

    Dalje, međusobna mržnja Texa i Shenana mi se čini pretjeranom, koliko god se u flashbacku i dijalozima Shenandoaha nastojalo ocrniti. Mislim, činjenica je da je do ove misije Tex njega susreo jedanput, i to kao nekog svećenika. Tad ga je mogao iziritrati, ali nije isto kad si nečijim zlodjelima svjedok i kad čuješ za njih. Nekako je nestvarno koliko je, slušajući kroz priče što je učinio, Tex zamrzio ovog lika i, obrnuto, koliko se ovaj Texa prepao zbog svega što je čuo o njemu. Nekako mislim da nije zaslužio da mu Tex kaže da ima najcrnju od svih duša, iako je to izgovorio tijekom bičevanja pa će prije biti da mu je u boli važno samo da brblja, bez obzira šta.

    Zanimljivost je vidjeti da u ovo moderno doba autor ne precizira mjesto radnje, ali ovdje je to u skladu s pričom da je ovo pleme pobjeglo od svijeta i daje svemu dodatnu mističnost.

    Ticci je uvijek imao problema s facama likova (Indijanci svi isti), ali ostalo je crtao dobro. Na naslovnici Shenandoah previše fensi-šmensi za doba u kojem se priča odvija.

    23.09.2023
    12:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Početak mi je bio dosta generičan, do pred kraj je postalo dosta bolje. Ona Texova priča o novom pijetlu u kokošinjcu me natjerala da razmislim o tome kakvim sam ljudima i sam okružen.

    24.09.2023
    03:05:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    25.09.2023
    00:27:00 sati
    noFrks
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1782
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1756
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1755
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1748
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1729

      Aukcije

      Forum