Limene zvijezde

Tex Willer

TX SAK 6a | 32 str.

Dvojica bivših limenih zvijezda, Meeks i Cobb danas žive lagodnim životom u gradu Black Rust Townu. Kako izgleda obojica nešto skrivaju, nešto za što vrijedi čak i ubiti! Tex i Carson se zatiču u gradu i usput rješavaju slučaj od prije 30 godina koji je poslužio kao okidač i za cijelu ovu priču.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Limene zvezde - Susret u Tularosi - U mraku - Talični Rendi
    TX BOP 10
  • Limene zvijezde i druge priče
    TX KLSP 6
  • Limene zvijezde - Susret u Tularosi - U tami - Sretni Rendi
    TX SAK 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Stelle di latta - Incontro a Tularosa - Nel buio - Randy il fortunato
    TX COLT 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Ukupno gledajući 9. avantura kolor edicije i 5. po redu kratka priča edicije.
  • U Italiji priča je originalno izašla u prosincu 2014. godine kao prva priča u 6. broju Kolor edicije. Na našim prostorima prvo izlazi 23.10.2016. godine u izdanju Veselog Četvrtka kao 10. broj Biblioteke Obojeni program, inače edicije u kojoj izlaze razni strip serijali u boji. Zatim ju Libellus objavljuje 29.03.2017. godine kao 6. broj Kolor specijal edicije. Naposlijetku, izlazi i u izdanju Strip agenta 23.07.2019. godine i možete je čitati u 6. broju kolor edicije. U svim našim edicijama, jednako kao i u originalu, ovo je prva od 4 priče koje se nalaze u tim brojevima.
  • Gledajući samo kolor ediciju, Tex se pojavio u svih dosadašnjih 9 avantura, a Carsonu je ovo 5. pojavljivanje u ediciji.
  • Ovo je Meddin treći angažman na serijalu i on dolazi 20-ak godina nakon zadnjega. Prije ove priče napisao je još dvije priče objavljene u redovnoj seriji: „Suparničke bande“ (256. avantura, SR: 403/404/405) i „Strah“ (259. avantura, SR: 410/411).
  • Beneventov debi na Texu. U međuvremenu su još dvije njegove epizode izašle u redovnoj seriji: „Voštana maska“ (396. avantura, SR: 705/706/707) i „Čudovište iz Gran Lago Salatoa“ (408. avantura, SR: 730/731).
  • Na fotografijama na zidu Crownove sobe Carson nailazi na široku paletu poznatih likova Divljeg zapada. Tamo su fotografije Divljeg Billa Hickoka, Wyatta Earpa, Colea Youngera i Jesseja Jamesa. Osim ovih poznatih ličnosti, tu su još fotografije Cobba i Meeksa te Jima Landona, bivšeg šerifa čija smrt se rasvijetli na kraju priče. Zanimljivo, Carson ugleda i Pata MacDonalda, patrijarha obitelji koja je protagonist serijala „Priče s Divljeg zapada“ koji je 1967. stvorio Gino D'Antonio.
  • Starija verzija Willa Cobba podsjeća na Kita Carsona Rina Albertarellija, dok je izvor inspiracije za lik mogao biti šerif Cobb iz filma „Silverado“ (1985., redatelj Lawrence Kasdan).
  • Za kolor u epizodi bio je zadužen Oscar Celestini.

U zadnje vrijeme sam se dosta posvetio recenziranju starih Texovih epizoda koje trenutno izlaze kod nas u Strip agentovom Klasik izdanju. Mnogi te epizode zaobilaze govoreći kako ih je vrijeme pregazilo. Ja sam u potpunosti suprotnog mišljenja i, iako ima loših epizoda, ima i nekih za to doba odličnih! Ipak, nakon serije napisanih recenzija tih starih epizoda, pojavila se kod mene želja za pisanjem recenzije neke malo modernije Texove epizode pa sam se prirodno okrenuo drugom Strip agentovom kiosk izdanju, a to je Kolor edicija.

Kolor edicija je u Italiji pokrenuta 2011. i u početku je bila osmišljena kao edicija koja bi godišnje izbacila jedan broj, međutim vrlo brzo prelazi na ritam od 2 broja godišnje i do kraja 2022. godine izašlo je ukupno 22 broja. Srećom, ni mi ne zaostajemo puno za njima, pa stripove ove edicije možete čitati u čak 3 različita izdanja (Strip-agent, Libellus, Veseli Četvrtak), a u Strip-agentovom, u kojem ja čitam, u trenutku pisanja recenzije već je objavljen i broj 19! Ono što još valja napomenuti je to, da otkako se u Italiji krenulo na ritam od 2 broj godišnje, prvi broj u godini predstavlja jednu cjelovitu priču, a drugi broj nam daje više kraćih (4 ili 5) priča.

Ova epizoda izašla je kao prva od četiri priče unutar 6. broja Kolor edicije. Broj 4 je bio taj koji je označio početak ovih kraćih avantura na serijalu, tako da ovo je ukupno gledajući peta kratka Texova priča u ediciji, a njen autor je Medda kojeg vrlo dobro poznaju fanovi serijala Nathan Never. Medda je jedan od trojice tvoraca (popularno nazvani „Banda sa Sardinije“) tog zanimljivog serijala u budućnosti, a meni osobno je i nekako najkvalitetniji od njih. Ovo mu nije prvi angažman na Texu (vidi zanimljivosti) tako da riječ je o osobi koja već otprije poznaje serijal i moram priznati da mi se generalno gledajući svidjela ova epizoda s kojom smo otvorili broj 6.

Radnja je pozicionirana u gradiću imenom Black Rust Town i u kanjonu Grey Bear Rock koji je udaljen od gradića nekoliko milja. Početne scene prikazuju Crowna, fotografa koji uživa u slikovitom pejzažu te fotografira krajolik. Njegov zanos fotografiranjem jasno pokazuje da mu je to i strast, a ne samo posao. Iznenada, nakon što mu je objektiv pao, on nailazi na jedno otkriće koje nama čitateljima ostaje tajna do samoga kraja priče no odmah je jasno da je riječ o nečemu velikom.

Ubacivanjem fotografa u priču, Medda je omogućio Texu i Carsonu trenutak slave i mjesta u Crownovoj kolekciji koja broji fotografije mnogih slavnih ličnosti koje je kroz godine Crown fotografirao. Upravo gledajući te njegove fotografije, Carson prepoznaje dvojicu starih prijatelja koje nije vidio dugi niz godina. Riječ je o dvojici bivših rendžera, Willu Cobbu i Stanleyju Meeksu. Obojica žive u Black Rust Townu te nisu više u službi, no zadivljujuće je kakvu su karijeru stvorili u gradu budući da posjeduju takoreći pola grada.

Medda vodi priču na način da nam odmah daje do znanja kako nešto s njima dvojicom nije u redu. Obojica se ne vole prisjećati svoje prošlosti i bivše rendžerske karijere iz čega se može stvoriti zaključak kako nešto skrivaju. Ono što je mene fasciniralo u ovoj priči je to što je Medda na samo 32 stranice napravio dosta dobru karakterizaciju likova, s jedne strane postavio čvrstog i odlučnog Cobba, a s druge naizgled velikodušnog, no u stvarnosti kukavicu Meeksa kojeg definitivno nešto muči i nema tu hladnokrvnost kao Cobb. Još ako pogledamo koliko je sporednih likova još sudjelovalo u priči, od šerifa, do Cobbove žene i Meeksove kćeri te svećenika od kojeg i saznajemo cijelu priču na kraju epizode, mislim da možemo biti zadovoljni s njihovim ulogama u epizodi.

Priča mi se svidjela. Od kraćih priča i nemam toliko visoka očekivanja, ali ova avantura je pokazatelj da se može napisati sasvim pristojna priča i na iznimno malom broju stranica. Jedino žalim za tim što nismo imali prilike vidjeti fotografiju koju je Crown fotografirao u kanjonu. S njom bi još bolje mogli shvatiti njegove postupke jer dojma sam da je ovaj dio ostao pomalo nedorečen.

Crtež je djelo Meddinog imenjaka, Michelea Beneventoa. Ova priča označila je moj prvi susret s njegovim radom, ali i njegov prvi rad na Texu. No, ovo mu nije prva suradnja s Meddom, budući da je karijeru u Sergio Bonelli Editoreu započeo upravo s jednom epizodom Caravana i dvije Lukasa (upravo Benevento je i grafički kreator Lukasa), a idejni začetnik oba serijala je upravo Medda. Njegov crtež u ovoj priči mi se iznimno svidio. Posebno bih istaknuo tu uvodnu vinjetu u kojoj nam je podario stvarno prekrasan prikaz krajolika. Nemam neke veće zamjerke niti na crtanje likova, no kako je Tex serijal sa stvarno fantastičnim crtačima, ne bi mi ovo baš bilo za desetku, no generalni dojam je zadovoljavajući. Rekao bih i kako mu kolor isto lijepo paše.

Naslovnice ove edicije su sve pozerske s čime i nisam pretjerano zadovoljan. Iskreno, bilo je nekih stvarno lijepih naslovnica, međutim ono što vrijedi kod takvih naslovnica je da one pašu uglavnom svim Texovim epizodama pa samim time i nisu baš najupečatljivije. Mala zanimljivost vezana uz te naslovnice je ta da je sve naslovnice brojeva u kojima je bila jedna duga priča nacrtao Claudio Villa, a naslovnice ovih brojeva u kojima su kraće priče su crtali razni autori. Ovdje je zadatak za izradu naslovnice povjeren Giuliu De Viti, crtaču kojeg smo imali prilike vidjeti i kasnije na Texu, u priči „Izazov u Montani“. Prvo što treba ovdje primijetiti je da naslovnica ne odgovara niti jednoj od 4 priče koje se nalaze unutar ovoga stripa. Ona prikazuje Texa i Carsona kako stoje u zasjedi dok na konjima galopira skupina Indijanaca. Najbolja stvar u cijeloj ovoj priči je ta da se Indijanci ne pojavljuju niti u jednoj epizodi ovoga broja, ali kako sam već i rekao, naslovnice ove edicije su pozerske i nekako sam dojma da su rađene više po tome da predstave Texa i duh serijala, a ne po tome da točno pašu nekoj epizodi. Budući da je ovo naslovnica kojom su predstavljene čak 4 priče, odlučio sam zanemariti taj aspekt nepodudaranja i dati ocjenu za njen izgled neovisno o motivu. Ocijenit ću je sa sedmicom, a ista ocjena će ići i u kategoriju naslovnica drugih priča iz ovoga broja.

Naprijed

TX SAK 5 Delta Queen

TX SAK 7 Put za Serenity

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • goghy

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    11.11.2023
    09:18:00 sati
    goghy
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Priča mi je pomalo neobična, ali ipak je dobro uklopljena na malom broju stranica.

    11.11.2023
    09:49:00 sati
    delboj
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    11.11.2023
    15:38:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Simpatična pričica. Kitovo fotografiranje je legendarno.

    11.11.2023
    17:53:00 sati
    Deki86
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Medda mi je inače omiljen scenarist, sve što sam čitao od njega nije me razočaralo, pa tako i spomenute Texove priče u recenziji, koje su mi super. Briljirao je i na Nicku, Nathanu. Ovdje se odlučio za lagani početak i to mi se najviše svidjelo i akcija za kraj.  Crtež mi je isto odličan, kasnije će Benevento biti lošiji, ako me sjećanje ne vara. Kolor mi je pretaman, ne znam jel samo moj primjerak ili? Sve u svemu jako dobra kratka priča!

    11.11.2023
    21:54:00 sati
    tex2
    uredi
  • Macbeth

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Solidna pričica, Texu skroz dobro leži ovaj kraći format. Crtež je lijep, boja mi se sviđa. Početak s fotografiranjem je stvarno odličan, to diže čitavu priču na višu razinu. Naslovnica je solidna.

    13.11.2023
    11:30:00 sati
    Macbeth
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    “Limena zvijezda” je naslov koji daje smisao ovoj priči, inače bi sve bilo neuvjerljivo, jer niti na jednoj vinjeti nije prikazano da je jedan od tri kostura imao limenu zvijezdu…
    13.11.2023
    17:50:00 sati
    Oki
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    A ne znam, ne drži mi priča vodu iako je Medda stvarno dobro iskoristio prostor i nastojao stvoriti neizvjesnost.

    Znači, ovaj fotograf je našao kosture i povezao s pričom otprije 30 godina zaključivši tko su krivci. I, ok, njih uhvatila muka pa kad ga ubiju, idu se tamo spuštati da sklone kosture da opet netko za 30 godina ne bi na to naišao i nove im muke stvorio. Izvukli su pouku, hehe. Samo su trebali znati da se ne rade takva sranja dok su naši rendžeri u blizini.

    Nije mi se svidio fratar koji odaje ispovjednu tajnu, ali kako bi drukčije sve saznali?

    Meddina priča "Strah" mi je jedna od najboljih u serijalu, šteta što nije napisao više tih "pravih", iz redovne serije. 

    14.11.2023
    19:20:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Napraviti smisleno nešto na ovolikom broju stranica je pravo remek djelo. 

    19.11.2023
    14:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Komentar s foruma od 25.3.2017.

    Prva prica: Limene zvezde Medda/Beneveneto
    Autorski tandem prvog broja serijala Lukas nam donose odlicnu pricu o dvojici starih Karsonovih poznanika koji ocigledno nisu produzili istim putem pravde kao Karson i Teks.
    Benevenetov crtez je sjajan, nemam ni jednu zamerku, kadriranje, pejzazi, govor tela, odlicno!
    Medda se takodje bas lepo snasao u kratkoj formi i dao nam scenaristicki najinteresantniju pricu.
    Ocena 10/10

    01.06.2024
    17:46:00 sati
    going going
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1790
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1785
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1774
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1768
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1736

      Aukcije

      Forum