Sretni Randy

Tex Willer

TX SAK 6d | 32 str.

Randy Rogers je lopov i ubojica koji je bio poznat po sreći koja ga je cijelu razbojničku karijeru pratila u stopu te je zbog toga dobio i nadimak „Sretni Randy“. No, nakon što je upoznao Texa, Randyjev život se promijenio!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*7

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Limene zvezde - Susret u Tularosi - U mraku - Talični Rendi
    TX BOP 10
  • Limene zvijezde i druge priče
    TX KLSP 6
  • Limene zvijezde - Susret u Tularosi - U tami - Sretni Rendi
    TX SAK 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Stelle di latta - Incontro a Tularosa - Nel buio - Randy il fortunato
    TX COLT 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Ukupno gledajući 12. avantura kolor edicije i 8. po redu kratka priča edicije.
  • U Italiji priča je originalno izašla u prosincu 2014. godine kao četvrta priča u 6. broju Kolor edicije. Na našim prostorima prvo izlazi 23.10.2016. godine u izdanju Veselog Četvrtka kao 10. broj Biblioteke Obojeni program, inače edicije u kojoj izlaze razni strip serijali u boji. Zatim ju Libellus objavljuje 29.03.2017. godine kao 6. broj Kolor specijal edicije. Naposlijetku, izlazi i u izdanju Strip agenta 23.07.2019. godine i možete je čitati u 6. broju kolor edicije. U svim našim edicijama, jednako kao i u originalu, ovo je zadnja od 4 priče koje se nalaze u tim brojevima.
  • Gledajući samo kolor ediciju, Tex se pojavio u svih dosadašnjih 12 avantura, Carsonu je ovo 7. pojavljivanje u ediciji, Tigeru 5., a Kitu Willeru tek 3.
  • Recchionijev debi na serijalu. Veoma ubrzo ga ponovno gledamo u ovoj ediciji, u broju 7 pod nazivom „Put za Serenity“. Osim ove dvije priče, okušao se i u ediciji Mladi Tex Special u 2. po redu priči pod nazivom „Miran čovjek“.
  • Na crtežu je ovo Accardijev debi u serijalu, a za sada i jedina Texova priča koju je nacrtao.
  • Za kolor u epizodi bio je zadužen Oscar Celestini.

Završna priča 6. broja Kolor edicije donosi jednu veoma originalnu priču u kojoj se spajaju dva motiva.

Sreća. Kad krenemo u školu svi nas pitamo što želimo biti u životu. Odgovori su raznovrsni, netko želi biti liječnik, netko policajac, netko nogometaš, a netko glumac. Ipak, jedna povijesna osoba je to pitanje shvatila na drugačiji način i odgovorila da želi biti sretan. Naravno, riječ je o Johnu Lennonu koji je u toj mladoj dobi shvatio poantu života. „Božica Fortuna“ kako popularno volimo zvati sreću na žalost nije sklona svima pa neki ljudi razočarani mnogim stvarima u svom životu smatraju kako nikad nemaju sreće. Netko drugi pak s druge strane nevjerojatno lako prolazi kroz život i sve što poželi mu se i ostvari. Takav je i naš Randy koji kako i sam naslov priče sugerira uvijek ima sreće i to do te mjere da izgleda kako je Božica Fortuna zaljubljena u njega.

Samo naš Randy ne koristi tu sreću u neke plemenite svrhe. Ne, naprotiv, Randy je pljačkaš i ubojica kojeg nitko ne može uloviti, a njemu sve pljačke polaze za rukom točno onako kako je i sam zamislio. No kako ništa u životu nije vječno, tako nije ni njegova sreća.

Opsesija. Drugi motiv koji prožima ovu priču i koji zamjenjuje Randyjevu sreću je opsesija. Nakon što je jedna pljačka pošla u krivo te ga je Tex zajedno s Kitom, Carsonom i Tigerom uhvatio, Randy završava u zatvoru. Ipak, srećković poput njega ponovno zavodi Božicu Fortunu koja mu još jednom pomaže šaljući mu na suđenje suca koji zbog velikih kockarskih dugova prema Randyjevim prijateljima odluči napraviti farsu od suđenja te ga oslobađa optužbi. No tu stvari kreću po zlu. Po izlasku iz zatvora, gdje god bi pošao, Randy bi nailazio na Texa. Tex mu je postao opsesija i vjerovao je kako ga svuda prati. Na trenutke sam se i mogao poistovjetiti s Randyjem budući da mi je itekako poznat osjećaj kad jednu osobu ne želite nikako sresti i ko za vraga od svih ljudi na svijetu, baš na nju naletite. Međutim, za Randyja ovo postaje i nešto više. Počinju ga proganjati halucinacije te nikome nije jasno vidi li on to zaista Texa ili to njegov um zbija grozne šale s njim?

Kao što sam već i rekao veoma originalna priča u potpunosti atipična za serijal koju je napisao Roberto Recchioni, tvorac serijala Orfani. Recchioni je meni ipak najpoznatiji po svom radu na Dylanu Dogu. Zbog načina na koji je pisana cijela priča i toga da na kraju nismo sigurni je li sve to bila Randyjeva halucinacija ili ga je Tex stvarno pratio, mislim da bi se ova priča najviše i svidjela upravo ljubiteljima slavnog „istražitelja noćnih mora“. Meni osobno najviše su se svidjeli početak i kraj. Početne scene su stvarno moćne u kojima Randy sanja Texa koji se odjednom poput duha pojavljuje iza njegovih leđa te puca u njega. Završnica je također odlična i svatko je može interpretirati kako želi. Moje mišljenje je pak da Tex nije ni postojao u ovoj priči, što su mi pak sugerirale one torbe s novcem koje ostaju nepokupljene. No, netko drugi će definitivno moći dati svoju, drugačiju interpretaciju. Zanimljivo, i Recchioni poseže za jednim od trademarka kratkih priča Kolor edicije, a to je retrospektiva. Flashback smo imali u 3 od 4 priče ovoga broja i jedino ga je Boselli odlučio izbjeći. No to nije samo posebnost priča iz ovoga broja, već i općenito u mnogim kratkim pričama upravo kroz ta prisjećanja i saznajemo glavne motive i postupke likova.


Flashback u kojem se pojavljuju sva 4 kompanjona i pokazuju tko je glavni s oružjem u rukama

Crtež je djelo Andree Accardija i s njim sam veoma zadovoljan. Smatram da je odradio vrlo dobar posao, a bio je potpomognut s Oscarom Celestinijem koji je bio zadužen za kolor po drugi put u ovome broju. Njegov kolor imali smo prilike vidjeti i u prvoj priči ovoga broja „Limene zvijezde“.

Za kraj mogu dati i komentar cijelog broja. Rekao bih da se radi o dosta dobrom kolorcu. Uvijek kod stripova koji se sastoje od više kraćih priča neka će odskočiti kvalitetom, a neka druga će pak biti ispodprosječna što je i razlog zašto više preferiram da svaka priča dobije zasebno svoju recenziju. Inače se nekako izgubi smisao ocjenjivanja kroz računanje aritmetičkih sredina ocjena. Po mom mišljenju, ovaj cijeli broj nudi jednu odličnu priču, dvije jako dobre, skoro pa odlične i jednu ispodprosječnu priču što pak pokazuje kako sam veoma zadovoljan s njim. Dakle, Tex može i na malom broju stranica ponuditi dobru zabavu!

Naprijed

TX SAK 5 Delta Queen

TX SAK 8b Okršaj kod stare misije

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Ovo mi je omiljena epizoda u stripu. Prvi put čitam Recchionia u Texu i mogu reći da me ugodno iznenadio sa Dylan/Tex epizodom.

    27.04.2024
    15:57:00 sati
    Deki86
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Tex&Co. ubijali samo u flashbacku. Jako lijep crtež, ne previše detaljan, ali lijep. Priča klasična potjera za pljačkašima banke, malo paranoje i originalni lik sretnog Randyja. Sve u svemu jako dobra priča.

    27.04.2024
    17:41:00 sati
    tex2
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 56%

    6, 5, 6, 5

    27.04.2024
    19:55:00 sati
    Koresh
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    28.04.2024
    11:13:00 sati
    goghy
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    5, 7, 8, 7

    Tematika lova na poznatog i opasnog kriminalca je previše korištena u ovim mini pričama, ali scenarij je uistinu neobičan za Texa i danas mi se, za razliku od prvog čitanja, dopalo što nam je zapravo ostavljeno na izbor je li se Tex pojavio na kraju epizode. Crtež nije izvanredan, ali najbolji od priča u ovom koloru.

    28.04.2024
    19:26:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Možda realno je najbolja priča u tom kolorcu ali me se na prvo čitanje nije dojmila. Očekivao sam od autora više. Sa distance vidim da je Rrobe lukavo iskoristio trik da mu se priča istakne a da je Accardi dao taman koliko je trebao. Specifičan je njegov stil, bojao sam koliko će odgovarati westernu jer se , sada, ipak radi o specijaliziranom crtaču. Možda su ipak moja očekivanja kriva što mi se priča nije toliko svidjela.

    01.05.2024
    19:55:00 sati
    Deers
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Ovo mi je najbolja priča iz ove knjige, a Tex se nije ni pojavio:)
    03.05.2024
    21:06:00 sati
    Oki
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Čudna priča, Teks se uopšte ne pojavljuje, nego samo kao iluzija.

    04.05.2024
    15:31:00 sati
    delboj
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Sjene nad „Golden Baby“
        Kod: ZG LU 318/320
        Ocjena: 71%
        Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2205
      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1790
      • Hitroruki
        Kod: TX ZS 688/690
        Ocjena: 86%
        Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
        Autor: Koresh
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1775
      • Kalahari
        Kod: MN LIB 78
        Ocjena: 59%
        Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
        Autor: prozirna senka
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1769
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1723

      Aukcije

      Forum