Pravda za Navahose

Tex Willer

TX SD 1/2 | 155 str.

Banda razbojnika, koji uz pomoć vojnika iz Fort Defiancea kradu namirnice za tu vojnu utvrdu, napada diližansu kojom putuje Joshua, sin zapovjednika utvrde pukovnika Barryja. U njegovoj je pratnji kapetan Curtis, koji je ubijen, a ranjenog dječaka nalaze i liječe Navajoi. Kad ga otac pronađe, optuži ih za njegovu otmicu, a da bi ga uvjerili u suprotno i spasili Navajoe, Tex i Carson moraju pronaći i uhititi bandite…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*5

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Konjanici
    TX SD 1
  • Pravda za Navahose
    TX SD 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Soldati a cavallo
    TX SR 377
  • Giustizia per i Navajos
    TX SR 378

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je predzadnja epizoda velikog Galepa, vizualnog kreatora Texa Willera. Odradit će još #400 "La voce nella tempesta" u veljači 1994., a umire 10. Ožujka 1994.
  • U najavi na kraju prvog broja, drugi je naslovljen „Pravda za Navajoe“, a na samoj naslovnici piše „Pravda za Navahose“, iako je prva verzija pravilnija.
  • U Italiji je ova epizoda izašla poslije Texovih pustolovina s Thongom (Tex SD 8 i 9) i krivotvoriteljima dolara (Tex SD 11 i 12) , ali ju je Slobodna Dalmacija ipak uzela za svoj prvi broj.
  • Fort Defiance (Tsehootsooi, na jeziku Navajo Indijanaca) je uistinu postojala, a sada je to naselje s oko 4000 stanovnika, u Arizoni.

Budući da mi je western najdraži žanr, kako u filmovima, tako i u stripovima, jedva sam dočekao priliku da napišem recenziju za Texa. U prvoj Texovoj pustolovini koju je izdala Slobodna Dalmacija, Tex je prikazan kao klasični western, što u nekim kasnijim epizodama i nije bio slučaj. Pod pojmom „klasični western“ podrazumijevam sve ono što su imali filmovi iz zlatnog doba Johna Waynea: Indijance, "plave košulje" (i poštene i korumpirane), razbojnike koji pljačkaju kočije, mjesnog moćnika koji se nepošteno obogaćuje… Sve je to sadržano u ovom Texu.

Priča i nije baš originalna, ponovo se za nedjela bijelaca optužuju Indijanci, koji su ni krivi ni dužni završili u zatvoru, pa onda glavni junak mora dokazivati njihovu nevinost. Iako, kako sam rekao, nije baš ori ginalna, nije ni loša, ali imam dojam da je to priča za neku kraću epizodu, možda oko 100 stranica, jer scenarij ima dva mjesta koja su me stvarno začudila. Prvo, kad pukovnik Barry dolazi u selo Navajoa i nalazi svoga sina Joshuu živog i zdravog. Sin ga zajedno s Indijancima i Texom uvjerava da su ga Indijanci liječili i njegovali, da nisu oni napali diližansu i ubili kapetana Curtisa, ali pukovnik odlučuje Indijance zatvoriti dok mu Tex ne donese dokaze da su Indijanci nevini. Nije baš logično da ne vjeruje svom sinu, iako je on bio onesviješten za vrijeme napada. Drugo, još čudnije mjesto u scenariju, je kada Tex u uredu razgovara s pukovnikom Barryjem, a Carson vani čeka da uvede glavnog krivca, mjesnog bossa Sammyja Wallacea. Tex je saznao koji su vojnici radili za Wallacea i onda se pravi da je on mrtav, ali da ih je izdao, pa pet minuta kasnije ipak uvodi Wallacea. Što je očekivao, da će se njih dvojica sami izdati kad čuju da im je gazda mrtav? Imam dojam da je to urađeno tek da bi se dobilo na broju stranica, i zato me i čudi, jer bi ovakvoj priči bolje odgovarao kraći scenarij. Nizzi je to mogao i morao puno bolje odraditi. Da ne bih samo kritizirao, moram reći da ima i lijepih malih dijelova u priči (lov Navajoa na divokozu, Carsonovo skrivanje u špilji, odlazak Wallaceovih ljudi po dinamit…)

Sve su to sitnice koje kod čitanja bude osjećaj pravog westerna, atmosferu Divljeg zapada. Ono što me najviše razočaralo u ovoj priči je gospodin Galleppini. Možda sam malo subjektivan, jer nikada nisam volio njegov crtež, ili su me razmazili meni najdraži crtači, Della Monica i Villa (koji, doduše, nisu crtali puno epizoda, ali svojim realističnim stilom i od nekakve prosječne epizode naprave remek-djelo). Tex i bilo koji drugi likovi su nekako premekani, bez nekih velikih detalja na licima. Da pojasnim slikovitije: kad bi se Galepov i Villin crtež ekranizirali, Galepov bi izgledao kao crtić, a Villin kao film. Pogotovo loše prikazuje oči, nekako su neprirodno smještene na licima likova, pa izgleda kao da je lica crtalo dijete od 12 godina. Uz to i na nekoliko vinjeta nije baš proporcionalno prikazao likove, pa se pojedini doimaju kao patuljci (Carson-treća stranica, druga vinjeta, ili Navajoi na zadnjoj vinjeti na osamdesetoj stranici) a već na idućoj vinjeti su normalne veličine. Sve su ovo zasebno sitnice, ali kad ih se previše nakupi, značajno pokvare užitak čitanja. Ni naslovnice nisu bajne, prva još kako-tako može proći, ali kad na drugoj vidim Texa da udara vojnika sa izrazom lica kao da se sprema pojesti nešto što mu se gadi, preko toga ne mogu prijeći. Možda je to prikazivanje lica i glavni razlog što mi se ne sviđa Galepov crtež, ali sam mu zbog nekih stvarno lijepo nacrtanih sekvenci (razbijanje diližanse, Carsonov bijeg pred progoniteljima, standardno udaranje glavnog negativca - u ovom slučaju Wallacea – dok ne prizna krivnju) i zbog toga što je ipak on tvorac Texa dao prolaznu ocjenu.

Sve u svemu, ovo je jedna prosječna epizoda, nije dosadna i zamorna, čak je i zanimljiva, ali ipak nije dovoljno „komplicirana“ i intrigantna za čitatelje da bi im se urezala u pamćenje i da bi stala uz bok najboljim epizodama, poput „Carsonove prošlosti“ ili „Crnog tigra“. Ipak, svaki ljubitelj Texa bi je trebao imati u svojoj kolekciji!

Naprijed

TX SD 11/12 Pozlaćeni ranč

TX SD 2/5 Izdajica

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 40%

    3, 5, 4, 4

    Ah, Galep, ostatak drevne Texove prošlosti; nikad ga nisam previše volio... Nizzijeva priča govori o zatucanoj tvrdoglavosti pojedinaca čija mržnja prema Indijancima je takva da je možemo nazvati slijepom. Ako nisu civlizirani i konstantno su prljavi, ne znači da nemaju ljudske vrijednosti. Konflikt kao takav, polazna je ideja našem Nizziju.
    23.09.2009
    11:55:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Prosječna epizoda, nemam puno zamjerki, a ni pohvala što se tiče Galepovog crteža. Ipak, lijepe su mi epizode gdje Tex spašava Indijance. Da je bar takvih ljudi bilo više u stvarnosti. Druga naslovnica je koma: osim što Tex ima čudan izraz face, izgleda kao da je i ćelav...
    23.09.2009
    13:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 50%

    6, 6, 3, 5

    Prosječno. Crtež slab; fali dinamike, likovi drveni i čudnih proporcija; krajolik i pozadine jednolične.
    23.09.2009
    16:52:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    23.09.2009
    19:38:00 sati
    Brdar
    uredi
  • ozasloscena_sovuljaga

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    24.09.2009
    02:30:00 sati
    ozasloscena_sovuljaga
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 43%

    4, 5, 4, 4

    Bezvezna epizoda , više puta prožvakana tema i grozan crtež. Neznam što bih drugo rekao..Galepe,počivao u miru, svaka ti čast na svemu,ali ono što si radio zadnjih godina života je stvarno loše.
    24.09.2009
    10:58:00 sati
    Aco
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Uh, ovo sam zadnji i prvi put pročita 94te. Uvik se sitim one zadnje: ISUSE, ŠPILJA!
    24.09.2009
    12:59:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Torghal

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    24.09.2009
    16:56:00 sati
    Torghal
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prosjecna epizoda, ali je prva od SD .
    25.09.2009
    10:38:00 sati
    mars1
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 4, 4

    Priče o zlim bijelcima-rasistima koji teroriziraju mirne Indijance, jer smatraju da potonji nisu ništa više od životinja, su ponavljane (u Texu i Zagoru) toliko puta da mogu stati uz bok legendarnim Trgovcima oružjem. Priča ima dobrih momentata, ali ipak prednjače loši, poput samog kraja, gdje Tex bezveze laže o smrti Wallacea (da bi dobio na vremenu?). Mrtvi klišej.Galep užasno loš, kao i inače u zadnjim epizodama koje je napravio. Naslovnice isto loše.  P.S. Čestitke novom recenzentu za prvu recenziju! 
    25.09.2009
    13:33:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 69%

    8, 6, 7, 6

    Puno hvala na čestitkama! I da odgovorim mpavinu: nisam se slučajno uhvatio tih epizoda, Tex mi je najdraži Bonellijev junak, imam sve epizode u izdanju SD i Ludensa, pa se osjećam dužnim da recenziram one kojih još nema. Tri sam odradio, a sad su mi počela predavanja na faksu, pa ne znam kad ću uhvatiti vremena, ali trudit ću se da ih što više napišem.
    25.09.2009
    15:09:00 sati
    selanne
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 4, 5

    Solidna priča, ali pošto je izašla u jednom periodu kad je bilo mnogo boljih epizoda i nije ostavila neki jači utisak.
    26.09.2009
    09:09:00 sati
    delboj
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    26.09.2009
    20:43:00 sati
    teller
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Da pravo kažem, ja se ove priče baš i ne sjećam. Ni po dobru ni po zlu. Vjerojatno je riječ o nekakvom prosjeku, a na takav sud u velikoj mjeri utjeće kvalitet kasnijih priča. Isto vrijedi i za Galepa. Možda i nije toliko loš koliko su drugi bolji od njega. Mnogo godina poslije sam podigao mišljene o Galepu, ali i dalje je on za mene ostao Texov crtač nižeg ranga.
    29.09.2009
    14:18:00 sati
    Inferno
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 40%

    3, 4, 5, 4

    Prosječna priča, viđeno već 1000 puta. Posebna je samo zbog toga što je SD upravo s ovim počela. Uglavnom dosta slabo, s dvije velike gluposti koje je naveo recenzent. I još kad tome dodam da me onaj pukovnikov sin totalno nervira i da je ovo crtao Galep kojemu likovi izgledaju kao isprebijani psi s onim debilnim facama i jednim okom 2 centimetra ispod drugog, onda je lako doći do zaključka da je ovo jedna od najgorih SD/LU epizoda. Još kad se tome dodaju dvije kriminalno nacrtane naslovne, učinak je potpun. Pohvale selanneu na prvoj recenziji i lipo je što si se uhvatio ovih nerecenziranih SD epizoda. Samo tako nastavi, recenzije su ti super. Two thumbs up!
    06.10.2009
    14:03:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    14.10.2009
    22:54:00 sati
    Deva
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    26.12.2009
    19:37:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 36%

    3, 4, 4, 3

    Tjah, viđeno x puta u serijalu, a k tome servirano u paketu sa katastrofalnim Galepovim crtežom. Uistinu krasan početak.

    03.01.2010
    01:48:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    3, 5, 4, 4

    Prethodnici su sve rekli, milijun puta vidjeno s losim Galepom. Bezveze. Prirucnik za upotrebu: Procitati, spremiti i sto prije zaboraviti.

    27.07.2010
    11:34:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    04.05.2011
    15:03:00 sati
    jojboli
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Galep je u ovom broju stvarno loš. Prevelike glave, čudne oči, proporcije smiješne, likovi mu ne sliče sami na sebe na mnogim vinjetama. Da nemaju istu robu na sebi pomislila bi da je to neki drugi lik. Mislim, takve stvari se događaju ali ovog puta je bilo malo previše tih kikseva da bi ovom crtežu mogla dati bolje od 5.

    Priča nije originalna ali da se pročitati i nije dosadna. Završnica kada Tex raskrinkava dvojicu pokvarenjaka iz vojske je totalno suvišna.

    05.05.2011
    11:26:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Neloša priča. Izgleda da je upravo Galep odabran za prvi broj Texa.

    12.12.2011
    10:27:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 59%

    6, 6, 6, 5

    Stvarno ništa posebno. Naporno u nekim trenucima jer je predvidljiv tijek radnje. Naslovnice loše.

    11.05.2012
    22:04:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Prilično naivna i previdljiva priča koja je mogla biti puno ozbiljnija i bolja od samo obične krive optužbe i pucačine.

    30.07.2012
    18:38:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    19.12.2012
    18:04:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Ispodprosječna epizoda.

    04.03.2013
    18:11:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Prica nije losa al i nije nesto bog zna sto. Scenario je previse previdljiv. Ono, sve je islo prejednostavno bez velikih uzbudjenja. Dobri momci su smlatili zlikovce,ono rutinski. Crtezu zamjeram uglavnom,kako je Tex crtan. Okolina,tj.,priroda,tvrdjava,selo,vojnici,doneklen Indijanci,su poprilicno ok nacrtani. Naslovnice su dobre. Kolor je samo prejako dosao do izrazaja.

    26.05.2013
    11:51:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Kratka, lagana, i predvidljiva epizoda. Crtež pun disproporcija. Naslovnice legendarne- ipak su to prvi brojevi. Ali više ocijene jednostavno ne mogu dati :)

    25.08.2013
    20:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    29.09.2013
    23:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    22.01.2016
    01:57:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 3, 3

    Prvi Tex koga sam pročitao. Priča me nije ni malo zaintrigirala, a ubrzo nakon što sam pročitao počeo sam da zaboravljam o čemu se radi, ugl. ništa spec. Već po okončanju zapleta zna se kakav će biti rasplet. Loše u smislu - ne žalim (previše!) za utrošenim vremenom ali neću ovo pročitati više nikad. Možda da mi plate.

    Galepov crtež mi je očajan, Tex izgleda odvratno sa onim napućenim ribljim ustima, zapravo svi likovi izgledaju tako uključujući i klinca, imaju facu da čovek poželi da ih udari, pritom su mu likovi kao od kamena, pozadina bela, loša proporcija u scenama gde se drže puške... jedino valja kako je nacrtao rasturenu kočiju na početku i poneka panorama.
    Opet sve Galepove naslovne su mi ogavne na prvi pogled i dugo su me odbijale od Texa, upravo suprotno od Vilje čije su odlične. Kruti likovi, šarene boje poput nekih slikovnica, potpuno demode i tako godinama (!) Dobro su se setili da ga zamene Viljom. Mislim da nijednoj Galepovoj naslovnoj u budućnosti neću dati više od 6.

    29.12.2016
    08:54:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Kultni prvi strip u ono vrijeme nove edicije za koju se dugo vremena vjerovalo da ni neće zaživjeti. Pročitao sam ovu epizodu puno puta, i mada se ne događa ništa senzacionalno u njoj, ima dovoljno šmeka u priči i crtežu da mi čitanje bude prava uživancija.

    02.02.2017
    17:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    30.12.2017
    12:30:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Ništa spektakularno, ali ni loše.

    17.07.2019
    10:36:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Dobra epizoda, ali ne tolikoj mjeri kao što su prethodne priče (ako gledamo kronološki SD sveske). Najzanimljiviji dio je kod špilje sa Carsonom, gdje je bilo samo pitanje vremena kad će Tex priskočiti u pomoć u borbi protiv razbojnika. Pukovnik Barry je ispočetka iritantan bio, točno se vidjelo da će ići na štetu Navajoa. Ali, dobro pa nije izvršen masakr u njihovom rezervatu zbog gluposti vojske. Tako da mi je drago da se neka moja predviđanja u tom pravcu nisu obistinila. Sve ovo stoji što su ljudi pisali o Galepu, naročito taj dio gdje se priča o izgledu lica pojedinih likova. Ne mogu, a da nisam primjetio, pukovnik Barry mi je u nekim vinjetama izgledao pljunuti Tex. 

    05.02.2020
    19:58:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • koze123

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Originalni brojevi 377 i 378 su ujedno i prvi brojevi koje je SD odlučila da objavi (pa će kasnije malo pretumbati brojeve i objaviti u 8. i 9. broju epizode koje dolaze pre ove, ali otom potom). Za mene nema boljeg načina za početak izdavanja Teksa od epizode koju crta Galep - a ovo mu je inače predzadnja priča na kojoj je radio. 
    Kočija koja vodi sina kapetana utvrde je napadnuta, svi vojnici su ubijeni i jedino je dečak preživeo. Mladi Indijanci iz Teksovog sela spasavaju dete i vode ga u selo, dok vojska te znake pogrešno tumači kao kidnapovanje i sprema se da se obruši na Navahose u želji da se osvete i privedu krivce pravdi. Na Teksu i Kitu je zadatak da pronađu prave krivce i uhapse ih pre nego što dođe do krvoprolića. Ovako po opisu u pitanju je jedna prilično jednostavna i sto puta viđena priča, ali Nici je veoma lepo vodi, bez nepotrebnih scena i dijaloga. Najbolji deo priče su poslednjih 50 strana i obračun u noći gde je Kit pritisnut u pećini dok se ceo odred bandita obrušio na njega, a Teks smišlja kako da mu pomogne. Ta atmosfera u noći i tenzija koju je Nici stvorio je veoma dobra, Galep je tu najviše zasijao i približio nam tu scenu savršeno. Ostatak epizode je prilično pravolinijski, i crtež nije nešto poseban (pritom je štampa takva kakva je, što znači da nije svaka linija u potpunosti tu, što je i skroz očekivano za izdanje iz 1994. god), ali je u pitanju jako opuštajuća epizoda koja broji svega 150 stranica. Budući da sam ljubitelj kratkih priča meni je bilo skroz zabavno pročitati ovu priču, pa polako idem dalje, kad vreme dozvoli. Naslovnice mi nisu nešto privlačne.

    21.03.2021
    21:03:00 sati
    koze123
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Šeikova robinja
    Kod: KM ZS 303/307
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 726
  • Winnipeg
    Kod: TX LIB 108
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 906
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1511
  • Kraljica tame
    Kod: KT VG 84/85
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1038
  • Dreamtravel
    Kod: MM SUPB 4c
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 788

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2121
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2043
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2037
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2025
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1642

Aukcije

Forum