Crni Tigar

Tex Willer

TX SD 13/15 | 315 str.

Tajanstveni i okrutni "Crni Tigar" terorise malo mesto negde u zabiti Colorada,no ubrzo ce se ispostaviti da je to sve deo mnogo veceg plana,plana koji moze ugroziti samo postojanje SAD....

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crni Tigar
    TX LIBKB 26
  • Crni Tigar
    TX MV 1
  • Malajska tvrđava
    TX MV 2
  • Crni Tigar
    TX SD 13
  • Malajska tvrđava
    TX SD 14
  • Paklenski prolaz
    TX SD 15

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il regno del silenzio
    TX SR 381
  • La tigre nera
    TX SR 382
  • La fortezza malese
    TX SR 383
  • Percorso infernale
    TX SR 384

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi susret Texa i "Crnog Tigra"

Uspon SAD kao najvece politicke sile savremenog doba oduvek je bio dobra inspiracija za literarna ili filmska dela u kojima je bila prikazana simulacija raspada te drzave “iznutra”, najcesce od strane raznih sekti, komunista, “stranih placenika i domacih izdajnika” i sl. Mahom su se ta dela ogranicavala na sadasnjost ili blizu proslost, dok varijacija na temu vesterna prakticno nije bilo. Na srecu, Claudio Nizzi je resio da osvezi pomalo ustajali zanr sa zaista zanimljivom idejom koja je rezultirala jos jednom odlicnom pricom iz njegovog opusa.

Leadville,Colorado. Mirno mestasce skriveno medju obroncima Stenovitih planina zapljusnuo je talas zlocina, iza kojih stoji tajanstveni “Crni Tigar”. Detektivska agencija “Pinkerton” je nemocna da suzbije nasilje, pa su prinudjeni da se obrate za pomoc “nekome” u rezervatu Navajo. Pogadjate ko je taj “neko”…. Poznavaoci Texa se secaju da je pre nekih 13 godina u okviru Zlatne Serije objavljena epizoda “Davitelji”(ZS 969/971) u kojoj su protagonisti bili Indusi, tacnije Tuge, postovaoci kulta okrutne boginje Kali. Sad ponovo imamo tzv “azijski faktor” , samo se ovog puta radi o Malajcima. Malajski princ Sumankan, koji je dolaskom britanskih kolonizatora izgubio presto i zatim bio prinudjen da se kao gusar bori protiv ugnjetaca, sticajem okolnosti obreo se u Americi i resio da sprovede svoju osvetu prema belcima. Uvidevsi na koji se nacin ostvaruje “americki san (“ sto sam vise upoznavao vasu zemlju, to mi je bivalo jasnije kako je lako zgrnuti bogatstvo samo uz malo pameti i hrabrosti”,SD 14 str 106), Sumankan kuje plan o podrivanju SAD a za bazu izabira Leadville,u kome polako “plete” paukovu mrezu kao “Crni Tigar”. Ironicno,za orudje svoje osvete koristi belce zeljne pohlepe koji ni ne sanjaju da su samo “potrosna roba” koja ce na kraju biti eliminisana. Shodno tome, Nizzi je Sumankana prikazao kao lukavog planera i kalkulatora koji je spreman da se resi svojih ljudi cim proceni da mu vise nisu potrebni, i to na vrlo surov nacin(npr SD 14,str 17), a uz leseve ostavlja propratni element, cedulju sa znakom “Crnog Tigra”. Sama prica je uradjena u detektivskom maniru, gde je akcija u znatnoj meri ustupila mesto dedukciji, ali nisu zaobidjeni ni stari dobri revolveraski sukobi(SD 13,str 106-126). Greske su neznatne, ali ipak prisutne, kao u mnogim pricama ovog autora beznacajna sitnica skida naizgled savrsenu masku negativca, u ovom slucaju rupcic sa monogramom postavlja Texa na pravi put, iako je potpuno nelogicno da ga Sumankanov alter-ego beleznik Madison nije na vreme uocio i sklonio. Inace,na samom pocetku epizode se potkrala omaska u vezi sa pozorisnom predstavom. Naime, Tex na strani 8 zacudjeno pita ko je Hamlet, mada je u broju 220 “Il complotto”, koji nije objavljen na ovim prostorima, tokom misije u Virginia Cityju prisustvovao generalnoj probi pomenute Shakespearove tragedije. Zavrsni okrsaj Texa i Carsona sa Sumankanom podseca na neki film o Indijani Dzonsu, jer je Sumankanova tvrdjava prepuna zamki i prolaza.(npr SD 15,str 29-31 i 38-42). No, ”zavrsni okrsaj” bi se moglo reci uslovno, jer “Crni Tigar” uspeva da pobegne uz kliseiranu recenicu “vidjet cemo se opet jednog dana”. I videli su se, no nazalost ta epizoda jos nije objavljena kod nas (443/445 “Il ritorno della Tigre Nera”) . Kao slag na zaista odlicnu pricu dolazi crtez jednog od najboljih italijanskih crtaca Claudia Ville. Od pojedinih scena zastaje dah, recimo jedna od zavrsnih sekvenci u kojima se Tex i Carson obracunavaju sa dvojicom gorostasnih Sumankanovih cuvara je uradjena izuzetno. Takodje je odlicno oslikan enterijer tvrdjave, prepune ornamenata i simbola malajske religije. Prvi broj ove trilogije “Crni Tigar” (SD 13) je izasao na 144 strane, sto nije nikakva usluga citaocima vec pokusaj da se nadomesti pogresan raspored objavljivanja prethodnih brojeva jer je iz ko zna kojih razloga “Slobodna Dalmacija” promenila originalni redosled.

Naprijed

TX SD 2/5 Izdajica

TX SD 15/18 Ponos Navajoa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Dobra i napeta prica.Jedan od boljih Teksova.Steta sto u srpskom izdanju nikad nije objavljen kraj.
    27.07.2002
    03:28:00 sati
    djnd
    uredi
  • Top

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Jedna od boljih Texovih prica, vrlo uzbudljiva a i misticna, sve zacinjeno sjajnim Villinim crtezom. Jedino Galepove naslovnice kvare cjelinu, al to je njegov stil. Sve u svemu jedna od boljih prica koje su izdate u okviru SD.
    30.07.2002
    17:46:00 sati
    Top
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 9, 3

    Ukratko jako dobra priča, pogotovo završni dio koji se odvija u Tigrovoj tvrđavi. Možda je previše vremena potrošeno na detektivski dio da bi se sve riješilo banalno ali to je česta neusklađenost u Nizzijevim pričama. Ipak, ovdje prevladavju pozitivne strane: intrigantan kontekst radnje (zapadna kultura tlači i dominira), odličan negativac i ponavljam, sjajna završnica priče.
    Što se crtačkog djela tiče unutra odlično, naslovnice vizualno nasilje, pogotovo prva i treća.
    04.08.2002
    13:27:00 sati
    Billy
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 10, 5

    Kada trash postane slatkojestiv :). Nema puno vakih epizoda u Nicija Texa (uglavnom su Cviline).
    08.08.2002
    20:40:00 sati
    kasper
    uredi
  • desperado

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 10, 3

    Fantasticna prica, odlicno scenario maestralan crtez!

    p/s. Sve se bojim da "Il ritorno di Tigre Nera" sto ga jos nisam procitao da ce mi pokvariti utisa. Moram priznati da sam subjetivan, i to da taj nastavak crta neko drugi a ne Cllaudio Villa.
    26.08.2002
    20:09:00 sati
    desperado
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    sjajna priča,možda i najbolja Nizzieva,dok o Villi nije potrebno trošiti riječi
    19.11.2002
    22:05:00 sati
    ante
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve odlično, jedino mi se crtež pomalo ne sviđa.
    15.03.2003
    21:00:00 sati
    eagle
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 10, 4

    Ne radi se o klasičnom westernu a i radnja je malo naivna pa zato nešto niže ocjene.Legendarna scena je kad Tex i Kit upadnu u zasjedu.Dvojica prijatelja bježe na konjima i Kit uzvikne "Što ovi imaju protiv nas?!" a Tex mu uzvrati "Ne znam.Stani pa ih pitaj!".Sviđa mi se i završna scena i borba sa onim grdosinama.O Villi neću trošiti riječi.Naslovnice loše(osim možda druge).
    27.03.2003
    11:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Odlicna prica sa nevjerovatnim crtezom i scenarijom. Kad sam citao ove epizode imao sam osjecaj kao da gledam film! Na nacin na koji se kutevi kadrova mjenjaju poslije gotovo svake slike, me je stvarno odusevilo, kao i super-realisticni Villin crtez i njegova igra sa sjenama!
    04.04.2003
    00:29:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Fenomenalna priča, s izvrsnim negativcem, izvrsnim backgroundom, a crtež jako dobar. Meni jedna od 10-tak najboljih Texovih dogodovština (istina, sveukupno sam ih pročitao cca. 30% postojećih!). Sve u svemu, vrlo dobro.
    28.08.2003
    12:52:00 sati
    tdornik
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Villa rulezz.
    08.09.2003
    19:24:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Zanimljivo, nestandardni protivnici (u ovom slučaju Malajci) uvijek imaju efekta. Još i ambiciozna ideja rušenja SAD-a, sve to skupa može zagolicati maštu. Crni zmaj je opasan protivnik, pronicljiv i genijalan (gotovo da rezonira ko i Tex, hehe). Najjače face su braća poludivovi, uh što mi je bilo drago kad je Tex popušio šamarčinu. Mali nedostatak je završnica, krene rasturačina po starom rudniku-tvrđavi i odjednom - paf, kraj. Ko da je presječeno, nešto je tu zbrzano. Naslovnice su iznenađujuće dobre, za Galepa.
    01.10.2003
    13:57:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Rasplet je mogao biti bolji. Ovako se sveo na:"Gle, Dinamit!"
    06.10.2003
    00:38:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    13.11.2003
    20:58:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Logan

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    Meni možda najbolja trilogija o Texu ikad.Villa majstor,scenarij odličan,ali mi naslovnice kvare doživljaj.Galep je užas-ne želim se hvaliti,ali i ja sam bolji crtač od njega.
    03.12.2003
    20:28:00 sati
    Logan
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Inače ne čitam texa,ali da su sve epizode ovakve nebi bilo tako.
    28.02.2004
    11:44:00 sati
    Mate
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Sam vrh Texa Willera. Pomalo čudna, mračna epizoda, vjerojatno zbog crteža Ville koji je nacrtao zastrašujući ambijent. Ne znam zašto drugi ne vole Galepove naslovnice, ali meni su jako dobre. Za godinu dana čekamo Povratak Crnog Tigra!
    15.01.2005
    16:05:00 sati
    Koresh
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    super je...jako zanimljivo i napeto
    19.01.2005
    16:54:00 sati
    crta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Villa mi je najdraži crtač. Gallepini me je ugodno iznenadio s naslovnicama a sama priča je fenomenalna, jedna od najboljih uopće, puna napetosti i preokreta iz doba kad je Nizzi bio na vrhuncu.
    26.09.2005
    21:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    odlične naslovnice,radnja pomalo naporna,toliko puta viđena,samo još ken parker nije imao posla s indijcima:)))))ili je!
    22.10.2005
    12:04:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Fenomenalna ideja koju je uspeo da zaseni Villa. Svaka cast majstore, ako nije do tada zasluzio slavu, Crni tigar ga je ovencao lovorikama.
    14.12.2005
    13:07:00 sati
    Luxor
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalna epizoda. Prvo upoznavnje sa crnim tigrom mi je bilo savrseno. Jedva cekan nastavak a to ce doci za dva broja tako da ne trebam puno cekati. Villa je crtao odlicno kao i uvijek, meni je daleko najbolji crtac Texa, a Galep i nije toliko lose nacrtao naslovnice!
    06.02.2006
    12:49:00 sati
    ijo
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Dosta dobra priča koju sjajno dočarava Villin crtež...Jedva čekan nastavak za par mjeseca
    05.04.2006
    15:27:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Odlično.Istina je da je među najboljim Texovima.
    18.05.2006
    20:05:00 sati
    jack 50
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 87%

    10, 7, 10, 6

    Malo naivan kraj ali pravim ljubiteljima Texa to nesmeta.
    17.07.2006
    23:43:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 10, 5

    Slabašno i prenaivno, sve u svemu. U Bonelliju su, čini se, opsjednuti motivom istočnjačkog princa koji se osvećuje zapadnjacima (Žuti Zmaj u Zagoru), valjda su je preuzeli od Julesa Vernea. Ovdje imamo toliko nelogičnosti, od Sumankanove savršene glume bilježnika Madisona i ineženjera Prstona, do obračuna dinamitom, iz neposredne blizine s dvojicom tjelohranitelja, da je potencijalno zanimljiva priča o osveti i zavjeri time temeljito nagrižena. Crtež, kakakv god bio, tu ne može bitno popraviti ukupni dojam.
    Oco
    07.08.2006
    07:35:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Ne pretjerano originalan strip; ne odudara previše od ,već davno, utvrđenih obrazaca kojima se pišu scenariji za Texove priče. Jedino što mi je zaokupilo pažnju jest relativno karizmatičan negativac koji u maniri džemsbondovskih superzločinaca želi zavladati SADom, što nije toliko česta pojava kod Texa (barem u onim epizodama koje sam ja čitao). Villin crtež je uistinu predivan pa se , makar zbog njegovog truda isplati pročitati ovih tristotinjak stranica. Naslovnice su mi čak i solidne, pogotovo prva i druga (koje odskaču od Galepinijevog prosjeka, pogotovo imamo li u vidu da se njegov dugogodišnji rad na Texu tada polako privodio kraju) dok je treća nešto lošija. U svakom slučaju radi se o izrazito zabavnoj detektivsko-pustolovnoj priči koja kombinira elemente više žanrova, ali kao što sam već naglasio ne odudara previše od ostalih Texovih priča osim ambijentom i likovima. Ajd za promjenu nisu u điru podmukli banditi i raznorazni indijanci :-)
    21.08.2006
    04:08:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Prije čitanja "Povratka Crnog tigra" po treći put sam pročitao i ovu priču i svaki put mi je sve lošija, ali ipak zaslužuje najviše ocjene. Villa je bolji kada crta naslovnice, a ne sam strip, na nekoliko mjesta su i Tex i Carson, kada im se na licima trebalo iščitati čuđenje, ispali očajni. Prve dvije naslovnice još i mogu proći, ali treća je užas.
    09.11.2006
    22:37:00 sati
    76
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Vrlo dobra epizoda, Nizzi je ovdje bolji nego inače, pa tako Tex dobije malo i po glavi. Nije sad baš da ga iscipelare kao Zagora, ali batine su batine. Villa je maestralan, a njegove su vinjete tek najava onoga što će doći - crtanja naslovnica. Jedino što je ovdje pomalo ispod prosjeka su upravo naslovnice, ali ni one nisu toliko loše. Na kraju, puno se stvari poklopilo, te ova epizoda zaslužuje vrlo visoke ocjene.
    10.11.2006
    12:39:00 sati
    targon
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Jako dobra epizoda iako nije klasičan western. Nizzi je opet pokazao da se odlično snalazi s temama o zločinačkim organizacijama/sekatama. Radnja je zbilja interesantna. Kraj je naravno zbrzan i gotovo katastrofalan: Tex i Carson jednostavno zaključu da je Crni Tigar pobjegao i da ga više ne mogu uhvatiti, a cijelu radnju su tapkali u mraku i to ih onda nije bilo obeshrabrilo. Kakav čudan optimizam!? Villa je naravno majstor bez premca, ali što mi to koristi kad sporo crta. Naslovnice su očajne, ali uzimam u obzir da su to bili posljednji Galepovi radovi. Sve u svemu fino.
    14.07.2007
    19:40:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    spreman se pročitat povratak crnog tigra, pa se malo prisjetih, i što reći, crtež je odličan, priča solidna, s uvijek istim neuspjelim zasjedama, koje zaista iritiraju, nadam se da je drugi susret bolji
    16.07.2007
    07:23:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 10, 5

    Pa nije loša epizodica, ali nije ni ništa posebno. Ja inače nisam neki extra ljubitelj Texa, ali dobru epizodu volim pročitati uvijek. Ova je onako, za ubit vrijeme, malo naivna ali korektna. Villa je kralj, šta drugo reći, nema mu premca. Galep balansira po ivici prosjeka.
    18.12.2007
    00:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    Nakon apstinencije od stripa dobrih 5-6 godina,ovo mi je bio prvi Tex, i BUM u glavu.Priča,crtež,broj stranica...ludilo.U mjesec dana pročitao sam ga,brat bratu,deset puta.Tad počinje lov na ostale epizode.Slobodna Dalmacija je tad,srećom,izbacivala sve vrhunske priče i povratka nije bilo.Ili se  ustvari desio povratak stripu?No,ocjene za ovog Tigra su,isključivo,iz sadašnje perspektive,kad se "prašina malo slegla".
    24.02.2008
    02:35:00 sati
    MaTex
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Solidna epizoda koja bi bila bolja da Tex tako brzo nije sve skopča i poveza. Ko Sherlock Holmes je ispa. Villla odličan, a Galepove naslovnice iznad njegova prosjeka.
    11.03.2008
    19:23:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalna epizoda. Sve valja osim naslovnica koje su za nijansu slabije. Crtež mrak. Zanimljivo do boli, pravi užitak. Zato je tex broj 1, nema boljeg junaka od Bonelijevih stripova.
    09.06.2008
    10:48:00 sati
    mars1
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Dobra epizoda sa zanimljivim protivnikom. Crni Tigar je pravo osvježenje u postavi Texovih neprijatelja, beskrupulozni bivši malijski princ žedan moći. Villa je ovdje odličan, a Galeove naslovnice su solidne.
    18.11.2008
    19:39:00 sati
    cibalia
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    jedan od najboljih i najzanimljivijih texova.priča je odlična,crtež isto,od naslovnica je druga za klasu bolja pa sam nju i ocijenio.glupo je što Tigar na kraju pobjegne kako bi se mogao još 2-3 puta vratiti i susresti se sa texom.
    03.03.2009
    22:16:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedan od najboljih Teksova.
    20.03.2009
    09:43:00 sati
    writer
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Odlična epizoda! Crtež praznik za oči
    30.03.2009
    11:32:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Nažalost, ovdje je Nizzi podbacio kad se radi o dugačkim epizodama. Početak epizode pokazuje potencijal da priče krene u dobrom smjeru, ali što se dalje čita to je radnja otegnutija, da bi na kraju sve prenaglo završilo. U redu je što Tex nije dokrajčio Crnog Tigra, ali je taj okršaj na kraju mogao biti dramatičniji i duži. Što se tiče crteža, Villa je jednostavno nenadmašiv!
    15.04.2009
    13:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...vrh ;)
    22.05.2009
    14:51:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Odlična priča, maestralan crtež, majstorski odrađena spletka, no naslovnice ,nažalost, malko snizuju ocjenu.

    18.02.2010
    19:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Odlicna prica sa odlicnim crtezom

    Naslovice nisu bas nesto

    06.01.2011
    12:47:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Fantastična epizoda,meni jedna od prvih koje sam pročitao.Atmosfera je fenomenalna,kako samo uživam kad god ga čitam.

    Crtež je što reći osim Villa.

    Naslovnice,bah ipak je to Galep.

    02.03.2011
    20:47:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve najbolje,super prica!

    Svaka prica sa Crnim Tigrom meni je dobra,i bice sve dok ga Tex ne sredi zauvijek!

    16.02.2012
    20:50:00 sati
    Kojot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    odlična priča koju crtež još više podiže, prekrasna atmosfera. galepove naslovnice su upravo amaterske

    24.04.2012
    10:16:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    02.05.2012
    18:19:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 3, 7, 8

    21.05.2012
    22:59:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan odličan negativac koji se svaki put izvuče.

    31.07.2012
    14:23:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Vrlo dobra epizoda sa par klišeja koji su se mogli izbjeći. Propala zasjeda, Crni tigar uhvati Texa i Carsona ali onda ga odjednom obuzme manija pa ih odluči održati na životu; normalno to mu se obije o glavu. Jurnjava po palači mi je najslabiji dio sa onim Indiana Jones stupicama i onim interfonom (neka mi netko objasni po kojem principu to funkcionira) no usprkos svemu strip ima odličnu atmosferu i odličan crtež koji izvlači sve. Naslovnice nisu baš nešto.

    13.08.2012
    20:01:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 10, 7

    Nisam baš ljubitelj epizoda s ovim negativcem, mogao je laganini ubiti Texa i Carsona, ali eto nije. Na kraju mu za uslugu Tex čini to što smatra kako je nemoguće otkriti gdje je pobjegao. Da mu je oteo sina, našao bi ga... ali ovdje se stvorio prostor za Povratak crnog tigra. Mislim da naslovnice nisu toliko očajne za ocjene 1 ili 2

    01.03.2013
    14:25:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Ok prica. Scenario poprilicno dobro prati pricu. U zadnjoj cetvrtini stripa/price ide malo ubrzano. Texovo koristenje dinamita,veliki je promasaj.Uglavnom, Crni Tigar je ostavio interesantan,ne nesto pretjerano, dojam. Vidjet cemo kako ce ici dalje sa njim. Crtez mi je se svidio,al ne vise od osmice. Naslovnice,ok.

    04.06.2013
    10:00:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    05.08.2013
    22:04:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična epizoda uz majstorski rad CVille! Pravi pustolovno-avanturistički western triler. Kraj možda malo i jest brz, ali sve je to ok. Nažalost zamjerka ide naslovnicama, i to drugoj i trećoj. Prva je odlična, čak i u Villinom stilu. Druga je čak i ok, samo što je Tex zdepast. A treća- koji je smisao dinamita kad dvojica trče iz zida!? Vrlo rizično.

    22.12.2013
    23:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    29.05.2014
    12:04:00 sati
    alen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Top prica, nema mnogo teksta pa se brzo cita. Crni Tigar je interesantan i harizmatican protivnik, svidja mi se otvoren kraj. Ovo je Villin najbolje nacrtan Tex, mnogo mu bolje lezi kada moze da crta i pomalo posebne stvari, kao sto je na primjer unutrasnjost Tigrove jazbine, nego kada radi samo western okruzenje. 

    06.04.2015
    17:13:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda, odličan Villa...

    Zamjerka Slobodoj Dalmaciji, što je izbacila čak 7 stranica napram ITA originalu

    20.10.2015
    20:55:00 sati
    magnus
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Vrlo dobar.
    27.10.2015
    00:56:00 sati
    El Niño
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    16.07.2016
    15:13:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 84%

    9, 6, 10, 9

    "Tex na strani 8 zacudjeno pita ko je Hamlet, mada je u broju 220 “Il complotto”, koji nije objavljen na ovim prostorima, tokom misije u Virginia Cityju prisustvovao generalnoj probi pomenute Shakespearove tragedije." Evo što je dobra priprema za pisanje recenzije :D Ovo je jedna od boljih i popularnijih epizoda iz razdoblja Slobodne Dalmacije. I sam sam ju pročitao nebrojeno puta. Najveći minus mi je to što Tex i Kit sami idu u Tigrovu jazbinu, nisam vidio razloga tome, te ona zamka u podu. Pod koji se izmiče je jedan od največih Bonelli klišeja ikad viđenih. Ipak, pozitivne strane stripa i više nego nadoknade ukupni dojam.

    04.02.2017
    09:17:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    16.01.2019
    07:47:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična, zanimljiva i zaokružena priča,uz vrhunski crtež!

    18.07.2019
    16:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Solidni Nizzi i odlični Villa. Po meni jako dobra epizoda.

    27.07.2019
    17:05:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    10.10.2019
    13:32:00 sati
    savas
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Prekrasna priča, najbolji mi je bio ovaj detektivski dio priče. Završnica u rudniku isto OK, a sami finiš nam je dao do znanja da ćemo ovog upečatljivog negativca još jednom vidjeti. Odlična atmosfera, baš prava uživancija od epizode sa vrhunskim crtežom. Meni su i Galepove naslovnice dobre, naročito ova prva sa paucima (brrrr..).

    13.03.2020
    18:52:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Početak odličan, no kraj pokvario ukupni dojam, ali svejedno visoke ocjene, ideja je bila dobra, priča je uzbudljiva i brzo se čita, daleko od toga da je loša, ali ipak velim kraj kvari dojam.

    04.08.2020
    09:32:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 298
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 717
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 544
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1042

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1837
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1715
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1430
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum