Spletka u Santa Feu

Tex Willer

TX SD 24/26 | 252 str.

Tex i Carson nastoje osujetiti zaveru ciji je cilj likvidacija predsednika Granta....

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*7

S*7

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Spletka u Santa Feu
    TX SD 24
  • Atentat
    TX SD 25
  • Svjedok
    TX SD 26

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Intrigo a Santa Fe
    TX SR 393
  • Una pallottola per il Presidente
    TX SR 394
  • Il testimone
    TX SR 395

ZANIMLJIVOSTI

  • Jedno od retkih pojavljivanja predsednika SAD u pricama sa vestern tematikom

Ulysses S.Grant(1822-1885) je bio 18-ti predsednik SAD, a dosao je na tu funkciju posle Andrewa Johnsona,1869 godine. Proslavljeni general iz Gradjanskog rata je imao srecu da ga izaberu u dva uzastopna mandata, te je njegovo vladavina trajala od 1869 do 1877 kad ga je smenio Chester A.Arthur. Razlog ove kratke lekcije iz istorije lezi u cinjenici sto se ova epizoda bazira na fiktivnom pokusaju atentata na pomenutog Granta. Iako se funkcija predsednika SAD smatra mozda i najvaznijom u savremenom drustvu , ne tece uvek med i mleko za nosioce ove funkcije. Moraju se pomiriti sa cinjenicom da ce tu i tamo neki fanatik ili grupa zaverenika pokusati da im smrsi konce i posalje ih na prevremenu partiju obaranja ruke sa Jovankom Orleankom ili saha sa Ivanom Groznim. Najbolji primeri za to su Lincoln, Garfield(nije u pitanju simpaticna prozdrljiva macka) i Kennedy. Sama prica je locirana na jugozapad SAD, koji Grant obilazi u okviru izborne kampanje. U Washingtonu je grupa zaverenika donela odluku da Grant mora biti likvidiran pre zavrsetka kampanje, a najidealnije mesto za to je Santa Fe. Sve tece po planu dok se u pricu ne umesaju dva nasa stara poznanika…

Pre nego sto je poceo da pise scenarija za Texa, Nizzi je bio poznat kao autor kriminoloskog stripa Nick Raider koji sa uspehom izlazi u Italiji od 1988. Stoga ne cudi sto ova epizoda sadrzi poprilicno elemenata koji se mogu sresti u detektivskim romanima. Zaverenici koji iz senke kuju svoje planove, misteriozni atentator koji se skriva iza lika na koga bismo poslednjeg posumnjali, ”zrtveni jarci”, tragovi koji nikud ne vode (“red harrings” sto bi rekli Englezi) itd, na pravi nacin pomazu citaocu da “uroni” u pricu i uzivi se u dogadjaje koji lagano vode ka atentatu. Obzirom da je ovo ipak vestern,nisu zapostavljeni ni akcioni elementi kojima narocito obiluje prvi deo(SD 24) dok je sredisnji deo price relativno spor , a tenzija se ponovo podize pred kraj. Okrsaj na mostu(SD 24,str 43-58) je izuzetno eksplozivan, Tex i Kit Carson u formi kao iz najboljih dana, s tim sto je nacin na koji prezive prvi talas metaka blago receno neverovatan. Cini se da je prica dobro “odmerena”, tj data joj je dimenzija tacno po meri ovakve vrste scenarija. Ideja o snajperisti-atentatoru je verovatno inspirisana ubistvom Kennedyja u Dallasu, pogotovo sto predsednik Grant treba biti ubijen u kociji, dok tokom parade otpozdravlja gradjanima . Pored Granta, od istorijskih licnosti treba istaci pojavu Allana Pinkertona, osnivaca prve detektivske agencije u SAD koja je dugo godina bila oslonac borbe protiv organizovanog kriminala, kao i Elyja Parkera, poverenika za indijanska pitanja, cije je indijansko ime bilo Donehogawa. Sam Parker se vec ranije nekoliko puta susretao sa Texom(npr ZS 1014/1016). Kao zanimljivost se uocava presretanje telegrafske poruke “u letu” pomocu malih prislusnih uredjaja, nesto sto je tehnicki bilo moguce ali se retko pominjalo u vestern epopejama (SD 24,str 91-93). Zamerke se najvise mogu uputiti atentatoru koji tumaci lik slepca fenomenalno, tesko je verovati da takav glumac moze biti ujedno i vrhunski ubica, kao i na okolnosti koje vode njegovom otkrivanju, Nizzi je mogao malo bolje to da odradi. Isto tako, nacin na koji jedan od zaverenika, Kennan, biva uhvacen “in flagranti” je relativno otrcan, hvatanje u toku prisluskivanja nije bas inventivno. No, to su samo sitne greske u inace odlicnoj prici. Za kraj treba izdvojiti crtez sjajnog Fabia Civitellija, njegov cuveni “chiaro-scuro”(svetlo-tamno) stil dolazi ovde do izrazaja u punoj meri a krupni kadrovi su mu naprosto briljantni. Posebno bih stavio akcenat na likove Wallacea koga Civitelli portretira zaista izvanredno,kao i Allana Pinkertona, doduse samo u par scena,ali upecatljivih. Kao kuriozitet se javlja prevod broja 25: U izdanju SD je “Atentat”, dok je u italijanskom originalu “Una pallottola per il Presidente”, tj “Metak za predsednika”. Verovatno je izdavac smatrao da je takav naslov isuvise provokativan…

Naprijed

TX SD 18/23 Povratak u Pilares

TX SD 26/28 Svjedok

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Heyoka

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Vrlo zanimljiva priča u kojoj treba istaći zanimljiv način hvatanja Kennana gdje Tex iskorištava odvojenost saučesnika (nešto slično kao u Glas u Oluji koji je kilometrima ispod kvalitete Spletke u Santa Feu).
    Ne slažem se s Coltom u pogledu plaćenog ubice i njegove preuvjerljive glume; pravi profesionalni ubica mora biti čovjek sa 1000 lica jer to donosi ne samo veću mogućnost uspješnosti u poslu nego i širu mogućnost zaposlenja. Istina je, međutim, da je prevara otkrivena poprilično banalno.
    26.07.2002
    17:25:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 10, 3

    Odlična recenzija, da prvo istaknem iako mislim da je ocjena previsoka. uistinu priča kombinira tipične motive političkog thrillera u vestern ruhu i dobrim dijelom vješto ali kao da su sva ključna mjesta u radnji naivno izvedena. Definitivni highlight je okršaj na mostu i Civitellijev crtež u cjelini. Naslovnice? Ne dao Bog većeg zla.
    03.08.2002
    18:30:00 sati
    Billy
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 10, 5

    Dobra epizoda ali neke stvari me užasno smetaju.Činjenica je da banditi jednostavno ni sa pola metra ne mogu ni okrznuti Texa i Carsona a kamoli raniti/ubiti ih.Nije mi jasno kako su se izvukli iz one zasjede na mostu bez i jedne ogrebotine.Atentat je spriječen stvarno slučajno a najviše me smeta priznanje onog pijanca na kraju(u stilu : "Prije nego što je izdahnuo sve je priznao...").Civitelli?Ne znam koje superlative da upotrijebim da bih izrazio svoje divljenje tom majstoru.
    06.06.2003
    19:50:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Sve pet, jedina zamjerka sta nisu bas morali staviti u pricu onu zasjedu na mostu. To bi stvarno profesionalni revolverasi trebali srediti iz prve.
    Ali onda opet, kako sami kazu "Texa i Carsona stiti sam pakao". ;))
    11.09.2003
    23:09:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 10, 6

    Zanimljiva priča. Atentat je dobro organiziran. Ne sviđa mi se što Tex istog trena kad mu priopće da je pronađen leš kapetana, prokuži i stigne spriječiti ubojicu. Na mostu se također izvuče bez ogrebotine iz bezizlazne situacije, on i Carson pogađaju napadače koji su zaklonjeni iza stijena, a sami su izloženi na otvorenom, međutim, nekim čudom izbjegavaju metke. A u zadnje vrijeme mi idu na živce upadice Texa i Carsona, tj. Tex stalno podjebava Carsona, a ovaj to, glupavo se smješkajući, prihvaća, umjesto da mu odalami jednu pedagošku šamarčinu iza uha.
    05.10.2003
    13:56:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    Civitelli se izgleda specijalizirao za atentate.
    06.10.2003
    00:35:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    13.11.2003
    20:57:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Odlična epizoda, meni najbolja u izdanju hrvatskih izdavača. Još da je manje naivna jedna scena... (vidi: okršaj na mostu!), bilo bi skoro pa tris desetki! Crtež - 10/10, naslovnice - šteta što nije Villa...
    22.12.2004
    16:02:00 sati
    Thommo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    Tek sam prije nekoliko dana uspio ovu epizodu skupiti. Priča je jako dobra, s puno akcije, a i zavjera je dobro osmišljena. Dobro dođu svako malo ovakve pomalo političke epizode. Po meni, ovo je u vrhu Texovih pustolovina. Ističe se Civitelli koji je meni još bolji u epizodi Krijumčari.
    31.08.2005
    12:35:00 sati
    Koresh
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    pomalo iritiraju promašaji na texa i staru devu,inače,priča je vrlo dobra,crtež odličan!
    22.10.2005
    12:07:00 sati
    globinjo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 10, 6

    Civitelli je zakon, a naslovnice su ponovno očajne. Zaplet je odličan. Glupo mi je jedino kako Tex otkrije ubojicu. Na kraju naš dobri Tex se bori u svinjcu i preskače male praščiće (da je u blizini bio Carson samo bi mu odresci bili na pameti i sigurno bi koju svinju "slučajno" upucao da je more poslužiti sebi s prženim krumpirićima. :))))
    30.10.2005
    23:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 5, 2

    Tex na drugoj naslovnici izgleda ka da se upravo ispovraća, jebote
    05.04.2006
    19:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 8, 6

    Dobra priča! Zna se i Nizzi-u zalomit!:) Sviđa mi se što Tex i Carson bivaju nasamareni. Tex se čak okomi na federalne agente kad žele pretražiti sobu "slijepog kapetana Grady-a"(ne znajući da je upravo on atentator). Dobro mi je Tex-ovo podbadanje Carsona, ali mi kao i Stinky-u smeta što mu ovaj ne vraća! Uz to, zašto samo Carson primjećuje komade? I onda mu još Tex trubi da je prestar!!! Civitelli je jako dobar crtač, ali mi je nekako presterilan. Previše mi je "čist" njegov crtež. Mislim da bi bio odličan za Dylan Dog-a! Naslovnice su slabe.
    22.04.2006
    17:15:00 sati
    Vega
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Solidna epizodica, naslovnice loše...
    18.05.2006
    19:57:00 sati
    jack 50
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Osrednje plagiranje Charliera i Blueberryeva albuma Angel Face. Po običaju, imamo čudesna izvlačenja živih glava rendžerskog dvojca iz savršeno postavljenih zasjeda, a iritantnu Texovu intelektualnu nadmoć Nizzi nastoji ublažiti time što dopušta da u jednom trenutku atentator uspije zavarati Mr.Svemoćnog. Zanimljivost je pojavljivanje Ellya Donehogawe Parkera, pravnika irokeškog podrijetla i povjerenika američke vlade za indijanska pitanja, viđenog i u zs 1014. Atentat u Vašingtonu i u Ken Parkeru br. 4.
    08.08.2006
    23:33:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 7, 2

    Zabavno ali ništa više od toga. Epizoda se lako i brzo čita iako je naivna i predvidljva na nekim mjestima. Slažem se s Vegom glede crteža. Sterilan je. Naslovnice očajne; interesantna je intervencija SD na 2. naslovnici, gdje su zatamnili lice atentatora da se, nedaj Bože, ne bi unaprijed otkrilo tko je on :-)
    01.09.2006
    09:28:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Pa jel se zapitaju ponekad oni razbojnici jesu li odabrali pravo zanimanje. Sa 70m, s winchesterkom, ima da skineš jarebicu u zraku. One cool poštapalice na mostu su, koliko god nerealne, ipak legendarne: Tex: "Jedan je krenuo za pakao!" Kit: "Vidim! A koliko vidim i njegovu se drugaru žuri za njim!" Tex: "Da mu pokušam udovoljiti!?" Kit: "Plemenita dušo!" -)) Bang, Bang, Argh! Priča o zavjerama i spletkama me privlači kao govno muhe. Jako dobra priča sa doziranim elementima krimića, tajanstvenosti... tek toliko da se ne naruši western štih. Nizzi obožava sebe dovesti u pat poziciju, pa se mora izvlačiti s čudnim rješenjima poput one "auto-sugestije vlastite krivnje". Sam trenutak atentata je prilično napeto dočaran. Scenarist je dopustio da Grady zajebe Texa, premda bih rekao da je to Nizzi dopustio na jedvite jade. Ne razumjem zašto u Italiji vole perfektne junake?!?!?! Dijalozi su sjajni. Crtež je perfektan. Civitteli obožava crtati grad i "fiškale", a mora se priznat da mu to ide bez ikakve zamjerke. Volim kako crta Texa prilikom razbacivanja macho poštapalica. Galep je oduran. Na drugoj naslovnici Tex izgleda ko da se usro, a na trečoj je Tex ušao u se.
    14.09.2007
    19:12:00 sati
    Inferno
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Bilo je i boljih epizoda na temu atentata. Malo je smiješno što Teks pola epizode trči sa povicima ”sklanjaj se” i obara ljude. Za crtež desetka.
    30.10.2007
    12:16:00 sati
    delboj
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 10, 5

    ah taj civitelli, kako je on dobar crtači priča je dobra, iako moram priznat da je miješam s onom prošlom atentatorskom, još je i crtač isti, ali ovdje je još bolji
    09.02.2008
    17:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Solidna epizoda. No bilo je tu podloge za više. Potez slobodne dalmacije na 2. naslovnici je dobar, jer sakrivaju ko je atentator...
    15.04.2008
    20:22:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Dosta dobra prica. Zaista niz jako dobrih epizoda u SD. Crtež odlican, naslovnice tako-tako. Nije mi se svidio nacin kako je tex otkrio tko je atentator (zaista malo prenavuceno). 
    24.06.2008
    08:29:00 sati
    mars1
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Ova prića mi je izvrsna jer sam je jučer ponovo čito i svidjelo mi se ta urota i tako. Nizzija ne volim zbog tog ponavljanja jednog dijela prerađenog u nekoj drugoj no ovaj put je unio nešto u strip što ga je prevelo na viši level! Civitelli velik, a stari majstor Galep još jednom nije razočaro. Sve u svemu super  
    18.11.2008
    19:30:00 sati
    cibalia
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Dobra i zanimljiva priča. Odličan crtež. Najbolje mi je kako je na kraju Tex odbio predsjednika na račun Karsona!
    17.01.2009
    22:35:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Jako dobra priča. Sam plan atentata je prilično jednostavan, a već sam i po drugoj naslovnici skužio tko će biti atentator. Jedino Civitelli ima previše ''čist'' crtež.
    05.09.2009
    20:25:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 2, 8, 7

    Kako samo proživljavaju klopku na mostu. Pa to je neverovatno. Ovakve gluposti mi ubiijaju volju za čitanjem Teksa.

    21.05.2012
    23:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ona pucačina na mostu je čisti promašaj. Prva naslovnica mi nije nešto pretjerano zanimljiva. Crtež, a crtež, što reći osim Civitelli.

    06.08.2012
    17:39:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Stvarno se mora stati u kraj sa preživljavanjem onolike količine metaka, prečesto se to događa, ali eto, neću radi tog sniziti ocjene.

    01.04.2013
    17:52:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Prica je sasvim ok i poprilicno je dobro prenesena u strip. Akcije nije nedostojalo. F.Cvitelli je se u nekim trenucima trebao vise potruditi,vjerodostojnije nam neke scene / dogadjanja (Npr.zamka na mostu),prikazati. Al je crtez sve u svem vrlo dobar. Zamjeravam Texovim prebrzim zakljuccima i naslinome provodjenju pravde. Precesto je na ivici (I)legaliteta.Zao mi je sto atentator Kap.Grady,nije dobio vise prostora u prici. I na kraju krajeva , Tex je ga prejednostavno izbacio iz igre. Uglavnom je bilo dosta interesantnih likova u prici. Naslovnice su,ne bas zadovaljajuce.

    15.06.2013
    11:14:00 sati
    Tutta
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 10, 5

    06.08.2013
    17:39:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Prva od epizoda koje sam ove godine pročitao na moru, i odmah pogodak. Napeto, zanimljivo. Crtež odličan! Zasmetalo me naravno što je SD podamnila naslovnicu, iako se već i po tome može vidjeti tko bi mogao biti tajanstveni atentator. Općenito sad vidim da sve naslovnice SD imaju tamnije boje od originalnih.

    25.08.2013
    20:14:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    17.01.2016
    22:45:00 sati
    magnus
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Prvi dio sam pročitao odavno, i konačno sam uspio nabaviti druga dva broja i pročitati epizodu do kraja. Nije bilo loše, ali očekivao sam više. Tex je imao više sreće nego pameti, mogao je komotno ostati bez značke. Mogao je scenarij biti bolji. Prepad na mostu je prekrasno nactan, ali opet Nizzi dozvoljava perfektnu zamku i neobjašnjivu Texovu sreću u izvlačenju iz zasjede.

    12.02.2017
    15:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    30.12.2017
    12:26:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dobro, bez posebnih upečatljivosti.

    18.07.2019
    16:51:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Ne sviđaju mi se epizode sa političkim spletkama. Crtež nije loš ali mi je nekako sterilan. Naslovnice ispod prosjeka.

    29.01.2020
    11:32:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 378
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 743
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 555
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1050

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1433
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum