Zlato Klaatua

Tex Willer

TX SD 32/34 | 244 str.

U zabiti Kaibab Plateaua, usred rudarskog mjestašca Mine Creek, probudila se lokalna legenda o mjestu na kojemu se sam Manitou obratio svim Indijancima visoravni, te je ono postalo svetište crvenoga naroda ispunjeno neizmjernim bogatstvima. “Stijene koje sjaje” neodoljiv su mamac i najpostojanijima. Tex i Carson sasvim slučajno nailaze na poruku ispisanu krvlju, a taj će ih vapaj upomoć uvući u mrežu zlatne groznice iz koje se teško izlazi.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zlato Klaatua
    TX SD 32
  • Krv u snijegu
    TX SD 33
  • Suparničke bande
    TX SD 34

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L' oro di Klaatu
    TX SR 401
  • Sangue sulla neve
    TX SR 402
  • Bande rivali
    TX SR 403

ZANIMLJIVOSTI

  • epizoda je u Italiji izašla 1994. godine
  • Kaibab Plateau stvarna je geografska lokacija i nalazi se na sjeveru Arizone; ti su predjeli veoma bogati zelenilom, pretežno nepreglednim borovim šumama, što će reći da je mjesto radnje potpuno autentično
  • Mine Creek je najvjerojatnije izmišljen, ili je davno zaboravljeni “ghost town” (možda baš zato što nisu našli zlato Klaatua :)
  • naslovnica za “Zlato Klaatua” prva je naslovnica koju je za Texa nacrtao Claudio Villa ikada; upravo je ovim brojem preuzeo tu veliku odgovornost od grandioznog Aurelija Galleppinija koji je nosio Texov serijal punih 45 godina
  • izgleda da se Ferdinando Fusco (u svijetu stripa poznatiji kao Fernando) specijalizirao za snježne priče, a i treba se priznati da mu zaista leže
  • isto tako izgleda da se prevoditelji Slobodne Dalmacije nikako nisu mogli dogovoriti oko naslova prvog broja; tako u najavi stoji “Zlato Klaatua”, na hrbatu samog stripa “Blago Klaatua”, glavni je naslov opet “Zlato Klaatua”, dok se na prvoj stranici ponovo javlja “Blago Klaatua” – mislim da je “Zlato Klaatua” ipak najbolji prijevod
  • Klaatu je inače i ime relativno poznatog progressive rock benda iz Kanade koji je “žario i palio" u kasnim 70 – ima, te bio svojevrstan nasljednik Beatlesa

Priča započinje intrigantnim, gotovo mističnim uvodom na snijegom zatrpanim visoravnima Kaibab Plateaua. Paula Scofielda, bivšeg rudara iz Mine Creeka, u potrazi za legendarnim zlatom Klaatua zaustavlja smrtonosna strijela nepoznatog indijanskog ratnika. Više nego dovoljno da zagolica maštu čitatelja. Teškom mukom Scofield uspijeva vlastitom krvlju ispisati poziv upomoć, te ga za ogrlicom vjernog mu psa mješanca šalje kao jedinu nadu. Tada na scenu stupaju Tex i Carson, nailaze na psa, no ne mogavši ga slijediti spuštaju se u jedino naseljeno mjesto u okolici – Mine Creek. Nakon dobre barske tučnjave koja je praktički nezaobilazna u westernima, Tex shvaća da lokalni gazda Nick Guerrero, zvan Calavera iliti ga lubanja po naški, uporno traži ranije spomenutog Scofielda. Sutradan Tex i Carson, prateći Scofieldova mješanca kojeg je Carson maštovito prozvao “Dronjak” nalaze i samog Scofielda, no ovaj je već odavno izdahnuo.

Slijedi malo povuci – potegni, nekoliko pušketanja s Guerrerovim momcima, a od jednog od njih, Smilea, Tex saznaje i cijelu priču. Sad već pokojni Scofield bio je jedan od Guerrerovih bandita, te je nezadovoljan uobičajenom podijeom plijena (pola Guerreru, ostatk drugima) ukrao kartu koju im je na samrti bio ostavio stari planinski vrač, i koja je u njihovim srcima raspirila grozničavu žudnju za zlatom Klaatua. Iako Tex i Carson kod Scofielda nisu pronašli dotičnu kartu, Guerrero, uvjeren da je imaju, nemilosrdno ih progoni i na kraju, uz pomoć meksikanskog bandita El Tigrea, zarobljava. Uvjeren kako je Tex naučio kartu napamet, Guerrero ga prijeteći smrću starog Carsona uskoro prisiljava da mu pomogne pronaći to zlato. Iako nema pojma o karti, Tex, jasno, vrhunski rezonira i u stilu samog Poirota zaključuje da je ta famozna karta zapravo za ogrlicom Dronjka, Scofieldovog psa. Tako započinje očajnička utrka s vremenom koja će i Texa i Nicka Gurrera naposlijetku dovesti do sudbonosnog cilja – zlata Klaatua.

Da se odmah razumijemo, priča o lovu na blago kod Bonellijevih junaka općenito nije nikakva rijetkost, no isto tako nije svaka izvedena poput ove. Decio Canzio neobičan je autor. U biti je više u izdavačkim poslovima u Sergio Bonelli Editore i kao takav nije mnogo pisao za Texa, svega 2 epizode (5 brojeva). Koliko mi je poznato radio je ponešto i na Zagoru i Kitu Telleru, no i tamo bez dubljeg traga (na Kitu je ostavio prilično dubok trag, napisavši velik broj epizoda nakon odlaska Lavazzola, op.ur.). Zašto je uskočio u ovih 5 brojeva (“Poruka” – suradnja s Nizzijem) ostaje misterij (u to je vrijeme (početak 90-tih) – Nizzi bio u stvaralačkoj krizi pa su drugi autori uskočili da popune rupe, op.ur.), no što se tiče ove epizode uopće mi nije žao. Jasno je da se radi o autoru s istančanim osjećajem za priču, i što je posebno važno, s originalnim scenarističkim rješenjima, poput onog da zaplete priču oko ni manje ni više nego običnog četvoronožnog psa. Sjetite se također i starog Murphyja koji je pomogao Texu da se oslobodi Guerrera (e sad bi Aco rekao da je baš taj Murphy zapravo klišejizirani starčić koji je neizbježan inventar svakog westerna, i ne bi bio u krivu). Dakle, nije se nabasalo na nekakvog običnog trapera u nekakvoj običnoj kolibi kakvu imate u svakom drugom stripu, nego na brod koji je uslijed ranog dolaska zime ostao okovan ledom nasred rijeke.

Upravo ta lakoća odvijanja radnje, kao i povremena orginalnost scenarističkih rješenja, imponiraju, a jedva da smo zagrebali pod površinu. Najveće Canzijevo ostvarenje u ovoj epizodi nije nitko drugi doli sam Nick Gurrero. Mladi razbojnik koji je i Texu jednostavno simpatičan donekle podsjeća na Nizzijevog Kobru Galindeza, ali se ipak ne doima toliko okrutnim. On je vođa bande koja živi na grbači rudara i ostalih stanovnika Kaibab Plateaua, ubija one koji odbijaju platiti danak, ali se isto tako smiluje starom vraču na samrti, ne puca na Texa i Carsona kad se stari rendžer nađe u nevolji nošen jakom riječnom strujom. Kako i sam kaže za sebe, on je negdje između dobra i zla:

Nick: “U životu nije sve crno i bijelo, rendžeru. Postoji i siva boja, a čitav moj život je baš u tim neodređenim predjelima…”

No, njegov karakter, u neku ruku doista sličan Texovom, ipak nije dovoljno snažan, i pod utjecajem zlatne groznice on popušta:

Nick: “Ja… Tex… nisam htio… kunem se da te nisam htio ubiti, ali to zlato… to zlato je za mene previše važno…”

Na kraju ovog kratkog komentiranja scenarija, a kako ne bi ispalo da Canzia kujem u zvijezde, nađe se tu i klasičnih gafova kojima obiluje čitav Texov serijal. Tex lakoćom svojim nadmoćnim intelektom razbija sve zagonetke, predviđa poteze protivnika, a uz to stigne još i izbjegavati metke iz neposredne blizine. Dakle, ništa što ne biste našli i u ponajboljim epizodama omiljenog nam junaka. Stoga ipak nešto niža ocjena scenariju od one koju bih bio dao na prvi pogled.

Crtež? Eh, da, crtež. Jednom sam negdje pročitao da je Ferdinando Fusco crtač naturalistčkih, gotovo lirskih pejzaža, i ta tvrdnja nije daleko od istine, a to posebno do izražaja dolazi u jednoj ovakvoj snježnoj priči punoj nezaboravnih vinjeta. Stoga uopće ne čudi što u svega desetak brojeva Fusco potpisuje čak dvije epizode s praktički istim mjestom odvijanja radnje (“Divljina” TX SD 43/45). Sljedeće najvažnije obilježje Fuscova crteža je sirova snaga, ta gotovo eksplozivnost koja izvire iz njegovih likova, pokret, akcija. U tom segmentu jedino se veliki Giovanni Ticci može mjeriti s njim, ali ruku na srce mali je broj crtača koji imaju takav osjećaj za pokret. Stoga se njegovi likovi u odnosu na primjerice Letterijeve doimaju veoma živima. Moram spomenuti ipak da ovo nije kritika Letterijevog crteža, jer postoje situacije, a i tematika općenito, kojoj odgovara baš takav statičan crtež, no ovo nije jedna od tih tema, ovdje je Fusco svoj na svome, a majstor ostaje majstor. Treba se također uzeti u obzir da je čovjek rođen daleke 1929. godine, a u Texov staff ušao je 1974. epizodom “L’Idolo di smeraldo” (TX SR 168/169, u slobodnom prijevodu “Smaragdni idol” možda totem?) u kojoj mu je pomogao, pogađate, upravo Ticci, i koja nažalost do dan danas kod nas nije objavljena, no kako sada stoje stvari možda Libellus uskoro to ispravi.

A kao krunu ovoj vrlo dobroj epizodi istaknuo bih naslovnice. O Claudiu Villi spjevano je mnogo hvalospjeva, i iako su mu ove naslovnice prve i predstavljaju sam početak njegova uspona svejedno su teško nadmašive, a naročito “Zlato Klaatua” koje je, koliko vidim, uz “Krv na snijegu” na visokoj poziciji i na ovoj web stranici. Zvijezda je rođena. Treća naslovnica ipak ne pripada ovoj epizodi, pa je neću zasebno komentirati, iako je više nego dobra.

Za kraj rakao bih kako je priča baš po mjeri, nije razvučena kao neke druge sa sličnom tematikom, daje malo mozganja, malo pucnjave, nema praznog hoda, a u crtežu se može samo uživati. Strip kao stvoren za hladne zimske noći koje dolaze, dok se vi naravno nalazite uz toplu peć, ili još bolje – u krevetu.

Naprijed

TX SD31 Glas u oluji

TX SD 34/36 Suparničke bande

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prvo je bilo veliko iznenađenje kada sam vidio prvu naslovnicu, koja loodnica :0, šestogodišnjaku još veće iznenađenje, drugo priča razvaljuje, prava texovska, odlični likovi i lokacije, treće veliki Fusco, kvaliteta u svim segmentima, u top 20 TEX epizoda!
    23.10.2006
    16:23:00 sati
    jasa
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedan od najboljih Texova, jedan od stripova koji se mogu čitati puno puta a da ne dosadi.nedostataka nema, priča je zanimljiva,mjesto radnje idilični snježni predjeli..i kako kaže recenzent, samo sjesti pred peć i uživati u čitanju. o fuscu sam promjenio mišljenje, sada mi je među najboljima.druga naslovnica ville je super.
    23.10.2006
    16:35:00 sati
    Koresh
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    U stvari sasvim klasična priča, ali svejedno odlična! Ni posle par čitanja nije dosadna.
    Naslovnice sjajne!!!!
    23.10.2006
    16:59:00 sati
    manhunter
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    ova priča ima onaj poseban "šmek" jer je prva u kojoj crtanje naslovnica započinje maestralni claudio villa, čime apsolutno kvalitetom nadmašuje već legendarnog aurellija galeppinija. a scenaristi(ma) je odlično uspjelo da jednu, na prvi pogled, tipičnu (a vrlo često i dosadnu) western tematiku o traganju za zlatom, pretvori u vrlo dobar outcome, pri čemu vrlo uspješno pridodaje elemente indijanske mitologije. ne znam zašto, ali meni je skoro svaka texova "sniježna" priča odlična. a i fusco briljira u tom zimskom miljeu.
    23.10.2006
    17:32:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Da vam kažem, ovaj strip će mi ostati u sećanju pre svega zbog Fernanda Fusca, koji je moj omiljeni crtač iz Texovog stafa, a ovo je prva epizoda koju je on radio na koju nailazim posle dužeg vremena. A i ovaj Cancio je nekakvo osveženje od Nizzija. U svakom slučaju, Fusco je zakon!!
    23.10.2006
    17:54:00 sati
    henry
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Odlična recenzija. I odlična priča!! Volim ovakve sniježne avanture.
    Fuscov crtež odličan, a naslovnice su kao i uvijek za 10.
    23.10.2006
    19:06:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Super zabavna i zaniljiva priča. Idiličan setting i puuuno uzbudljive akcije i nezaboravnih likova. Među boljim epizodama.
    23.10.2006
    19:30:00 sati
    Vorador
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Dobar tex! Posebno mi se sviđa onaj dio sa grobljem indijanaca ili tako nešto...Fusco je solidan, barem nije Leterri crta. Naslovnice savršene!
    24.10.2006
    07:35:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Atmosfera je fenomenalna, snjeg čini svoje...a i iduća epizoda u Bostonu je pod snjegom, tako da se nadovezuje na godišnje doba...realno, plus autentične lokacije.Pohvalno.
    24.10.2006
    14:05:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Potpisujem recenzenta i ostale komentare.Iako smo se načitali priča o potrazi za zlatom,ova ipak spada u gornji dom.Zanimljiv je tajanstveni Indijanac te legenda o zlatu te Nick Guerrero,kod kojeg su mi simpatije koje prema njemu gaje Tex i Carson ipak nekako preuvelićane i bez osnove.Mislim,bilo je razbojnika koji su bez pardona dobili metak u galvu iako po dobrom ponašanju nisu zaostajali za Nickom.Od zanimljivih situacija,posebno bih izdvojio scenu kad Tex hladnokrvno pošalje metak pravo u čelo El Tigrea,koji drži nož pod Carsonovim grlom.Što reći o Fuscu osim sljedeće :sirova snaga likova,dinamičnost pokreta,rajski pejzaži.Snježne epizode su kao stvorene za njega i tu se odlično snalazi,mada mislim da je u idućoj epizodi,"Divljina",čak i bolji..E da,jedna od najboljih stvari koja se mogla dogoditi Texu je angažiranje Ville kao crtača naslovnica.On je za klasu bolji od Galepa,Texu je dao sasvim novu dimenziju i mislim da ima veliku ulogu u popularizaciji tog junaka.Zlato Klaatua je sigurno jedna od njegovih najboljih naslovnica.Pohvale za vrlo detaljnu recenziju.
    24.10.2006
    21:35:00 sati
    Aco
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    25.10.2006
    13:31:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Snježna predjela, skriveno zlato, tajnovitost, puno akcije... Ti elementi stvaraju podlogu za stvaranje jedne fenomenalne priče poput ove. Canzio je uspio izmijeniti klasičan motiv sa zlatom u nešto posve novo. Ideja o mitskome čuvaru mu je stvarno briljantna. Dobar je scenarist i šteta što nije napisao više priča. Fusco je postao pravi maher za ove snježne price, nabolje crta krajolik (sjetite se samo one prelijepe slike vulkana u SD 45). Villa je odlično započeo posao na naslovnicama
    09.11.2006
    20:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    jedan od lošijih Texova
    12.11.2006
    17:41:00 sati
    lwood
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Poslije pročitane recenzije potrudio sam se da nabavim ove epizode i nisam se pokajao. Stvarno odlična priča, Slobodna Dalmacija je objavljivala odlične epizode.
    22.01.2007
    09:47:00 sati
    delboj
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    "Krv u snijegu" je moj prvi pročitani Tex, a u jedno i moj prvi strip uopće. Nisam mogao bolje proći. Ovo je epizoda koja sigurno upada u top-10 svih vremena. Prekrasna priča o potrazi za zlatom začinjena briljantnim scenarističkim rješenjima. Prije svega mislim na Texovo spašavanje Carsona nakon što se oslobodio Gurerra (sličan problem se javlja i kod "Oružana pratnja", ali Nizziju nije palo na pamet ovo Canzijevo riješenje). Ipak, ono što se najviše ističe u ovoj epizodi jest krajolik, nepregledna, divlja i snijegom prekrivena prostranstva sjeverne Arizone. Briljantnoj atmosferi doprinosi mećava i zaleđeni Devil Creek. Imao sam sreće što sam priču pročitao baš u hladnoj veljaći. Fusco nikad nije bio bolji. Perfekcija! Naslovnice - fantazija. Zbilja uzbudljiva priča s puno akcije, preokreta i događaja.
    10.12.2007
    12:52:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    sve je odlično, jako dobra priča u kojoj sam doista uživao, i čudi me da je do sada nisam komentirao
    09.02.2008
    17:33:00 sati
    ken2
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Prekrasna priča. Lik Guerre je odličan. Napeto, tajanstveno i zanimljivo. Prva naslovnica je po meni najbolja naslovnica Texa.
    03.03.2008
    21:30:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Zaista izvrsna epizoda. Naslovnice izvrsne, pomak u kvaliteti u odnosu na Galepa (mislim da su to prve od Ville). Kao što je netko rekao ovu epizodu zaista možeš nekoliko puta citati.
    24.06.2008
    08:35:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    legendarni tex
    16.10.2008
    21:44:00 sati
    ninny
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Meni jako dobra priča. Netko bi rekao već puno puta viđena western epizoda. A mene takve zabavljaju. Svidjela mi se po tome što Gurrero ipak nije klasična zmija. Fusco je najjači na snijegu što se lijepo može vidjeti. Canzio je mogao bolje uraditi one nevjerovatne promašaje. Villine prve Texove naslovnice pa time i kultne. Nekome tko želi probat Texa ja ovu priču svakako preporučujem. Živjeli! 
    20.01.2009
    14:16:00 sati
    cibalia
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Eto dočekali smo i Villu koji je sa svojim naslovnicama dao jednu novu dimeziju cijelom serijalu. Zanimljiva priča, sa negativcem kojega kao da Tex i Karson vole. Malo neuobičajeno za Texa. Fusco je vrhunski nacrtao zimski ugođaj.
    01.02.2009
    16:26:00 sati
    dcopic
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    još jedna odlična epizoda
    05.03.2009
    16:02:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    08.05.2009
    00:34:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Prava uživancija od epizode, a posebno sam oduševljen što je Villa preuzeo crtanje Texovih naslovnica. Mislim, svaka čast Galepu, ali ruku na srce, rijetko koja od njegovih naslovnica me oduševila. Likovi su zanimljivi, ali mi je ipak najbolji ispao onaj indijanski ratnik, čuvar zlata. Njegova tajnovitost daje epizodi posebnu draž.
    08.09.2009
    15:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjedni 10

    15.09.2011
    08:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Nevjerojatno je koliko se zapravo osjeti da Nizzi nije napisao scenarij za ovu epizodu, i upravo zbog svoje neobičnosti, različitosti i općenito kvalitete odudara od večine ostalih.

    18.10.2011
    15:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Priča mi je bila dosadna, jer se usprkos svemu svela na traženje blaga i uobičajeno puškaranje do njega. A to znači da Teks i Carson pokušavaju spriječiti nekoga da otuđi zlato koje je, vidi čuda, indijansko. Slične priče sam sto puta čitao u raznim edicijama. Unaprijed znamo da će Teks uspjeti spriječiti "krađu" zlata, jedino je pitanje na koji način.

    Sjećam se da je u jednom Gigantu (mislim Ticcijevom) bilo ono isto selo uklesano u brdo na kraju priče. Jedini interesanti moment je bio Indijanac na kraju.

    25.02.2012
    22:36:00 sati
    solar
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Čim je snijeg tu, epizoda će biti zanimljiva. Ne znam je li mi u top 10 ali vrti se tu. Jedini minus što onaj Indijanac nije pokušao ubiti Texa, kao on zna da je Tex čovjek bez mrlje i bez pretenzija da uzme malo zlata, a Texa ne zanima tko je on. Budući da je uvijek označen kao "njuškalo" to mi nije moglo promaći, iako opet to ne bi ništa vele donijelo priči, jer je Guerrerovom smrću misija završena. Slatki psić... trebali su ga povesti sa sobom :-D. Naslovnice (računam samo prve 2) odlične, crtež skoro pa odličan.

    01.03.2013
    13:51:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Prica mi nije nesto. Lijepo je pocela, al da bi zatim brzo postala previdljiva,dosadna i sto je najgore,nelogicna. Puca se,gine se,cak je Carsonova krv potekla a Tex ima nesto kao simpatiju prema Nick Guerreru. Zasto? Nikad necemo saznati. Na snjegom zatrpanim brdima,Tex mi se prebrzo krece,velike udaljnosti su se prebrzo prelazile. A borbeni ishodi su,kao sto se more i ocekivati,lose obradjeni. Crtez je doneklen ok,al nazalost,konji su uzasno crtani.Naslovnice su ok,pogotovo mi se "Zlato Klaatua" svidja.

    24.06.2013
    12:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Evo nam i Ville, čime je ipak došlo do jedne velike prekretnice u naslovnicama. Kao što će jednog dana očito doći do promjene i kod Zagora. Fusco briljira po snijegu! Prekrasno! Puno drugačiji nego kad je epizoda pod suncem, u prašini. Nema one ukočenosti i udova pod kutem od 90 stupnjeva. Zanimljive scene borbe. Možda ja malo u nekih dijelovima priča razvučena i nije mi do kraja jasna simpatija Texa prema Nicku, zato 9 za scenarij.

    02.09.2013
    22:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.11.2013
    03:42:00 sati
    Wayto
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Upali vatru i uživaj...

    24.06.2014
    13:00:00 sati
    kucak
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična epizoda.

    06.10.2014
    10:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:15:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    15.10.2016
    01:06:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 54%

    3, 6, 7, 6

    Priča mi je baš slaba. Potraga za tajanstvenim zlatom i to je sve. Nema zanimljivih likova, nema zanimljivih obračuna i da nema tog početnog misterija ništa me ne bi vuklo dalje.

    Scenarij te iste priče mi je puno bolji. Nema žurbe; to putovanje preko snijegom zametene planine traje li ga traje (kako uostalom i treba), rudarski gradić je čmrljava rupetina, tajna se otkriva sporo i Carsona pogode (dobro, okrznu) dvaput, moment mistike bez silovanja iste ubačen pred kraj i tako. Jedino što ona je ona sekvenca s brodom na rijeci izvučena iz guzice (da se ima na što potrošiti drugi svezak), jedino što je prilično bizaran Texov (i Carsonov) osjećaj simpatije prema Calaveri (c'mon - lik reketari, pljačka i ubija radničku klasu jer eto, al štaš' - u biti je to jedan dobar momak koga je zlato iskvarilo....qe?), jedino što Calavera prestaje pucat po Texu i Carsonu dok prvi izvlaći drugoga iz zaleđene rijeke jer je to kao nečasno, al bez pardona puca po njima iz zasjede jer je to okej i tako. Kad promislim, mogo se od Calavere napravit dobar psihotik, šizofreni, nepredvidljivi lik koji je čas dobar ko kruv, čas zvijer krvoločna al džaba to sad sve...al džukela - džukela diže bodove.

    Dobri su mi Fuscovi pejsaži i izgradnja atmosfere, dobre su mi njegove face, al mi se zapravo ne sviđa kako gradi likove, kako postavlja tijela u prostor i kako brlja s proporcijama. Al neka, funkcionira to sve u standardnom Texovom stilu jedino što se sve skupa malo podiže sniježnim nanosima.

    Prva naslovnica moćna, druga bez veze i inspiracije, treća nema veze s pričom.

     

    22.10.2016
    10:30:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dugo vremena nisam pročitao ovaj strip. Pamtim ga po odličnom zimskom ambijentu i vrlo dobroj priči. Jedino mi je smetala scena gdje je Smile na stablu iznad Texa koji ga uopće nije primjetio, i umjesto da ga jednostavno upuca, odlučio je skočiti na njega.

    19.02.2017
    21:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 67%

    8, 4, 7, 10

    Počeo da čitam jednu od jačih Teksovih priča ''''Zlato Klaatua''''... i odustao na 80-oj strani.

    Teks upuca liku prvo pušku... pa pištoj... pa nož... pa ga prebije.

    Karson postavlja nerealno glupa pitanja, kao da je debil. Kaže mu Teks da se odmakne od vrata, ovaj pita zašto, i odmah zatim izrešetaju zlikovci vrata... Karson mumla mmmm. I debil bi provalio zašto, negativci su opseli brvnaru u kojoj se ova dvojica nalaze.
    Stalno zapitkuje Teksa, a ovaj ga zajebava. Pa ni Dilan toliko ne podjebava Gruča koliko Teks Karsona. 

    Suština Karsona je u tome da on pita nešto Teksa kako bismo mi kao čitaoci imali uvid u Teksov odgovor i saznali šta smeraju.

    Trebalo bi da se i Karson kao stariji nešto pita. Skroz nezanimljiv sporedan lik, jedan od najbednijih u Boneliju.

    Karsonu dvaput skidaju šešir u 30 strana. 

    Suviše pucačine na otvorenom, mnogo bacakanja i izbegavanja metkova. 
    Kada znaš da će glavni likovi da prežive, sva ta pucačina nije zanimljiva.

    Negativac ima prilike da upuca Teksa više puta, ali to ne čini jer brblja.
    Sve to je iskadrirano i nacrtano kao da je reč o onim bednim filmovima Y produkcije.

    Debilna naracija kao iz stripova 50-ih, poput: Teks i Karson se spuštaju s brda (u kadru se Teks i Karson spuštaju s brda), ili Teks i Karson su napokon ugledali konje (Teks i Karson gledaju konje).

    Upravo je u scenariju problem, kao i kod vestern filmova - u vestern filmovima likovi PREMALO pričaju (što odaje utisak izveštačenosti i nerealnosti), u Teksu pak pričaju i razmišljaju u oblačićima PREVIŠE (što odaje utisak NAIVNOSTI). Da bar likovi govore pametne stvari... nego suviše razvežu jezičinu i otkriju čitaocu i ko i šta i kako, umesto da čitaoci SAMI zaključuju i povezuju... Po tome se razlikuju krš scenaristi od onih kvalitetnih. 

    Naracija kaže da negativac beži do šumarka na jedva kilometar odatle. Kilometar se po normalnom vremenu pređe za 10ak minuta srednje-brzim hodom, po jakom snegu za najmanje 15 minuta, ako ne i 20. Teks ima konja i kreće za negativcem u GALOPU, međutim ovaj je VEĆ stigao do šume.

    Ajde Fuscov crtež mi je sasvim ok, mada je u više kadrova Teksova glava nerealno mala u odnosu na telo.


    Zaključak: Teks je baš ono vestern za pustiti mozak na ispašu, i kao takav mi uopšte me leži.

    Stvarno više ne mogu da se mučim kad mi ne ide. Džabe i velikani crtali, kad je scenario bajat.


    ........................


    Završio sam, napokon. 

    U nastavku je bolji, ali i tu ima nelogičnosti. 

    Deki86 je našao jednu: Jedino mi je smetala scena gdje je Smile na stablu iznad Texa koji ga uopće nije primjetio, i umjesto da ga jednostavno upuca, odlučio je skočiti na njega.

    Zatim kada Gerero puca iz sela na njih, a ovi trče 300 metara u cik cak sa pauzama, i ovaj ne uspeva da ih pogodi. Meci lete pod nenormalnim uglom, naročito jedan metak kada su se već dograbili sela...

    Pritom Teksova i Karsonova opčinjenost Gererom, kao da je on neki dobrica a nije. Htedoh da navedem kao manu što je prestao da puca na njih kada je Karson upao u reku, ali Teks je objasnio u čemu je stvar.. pa su ga valjda zato zavoleli ?!?! Još mu Teks tepa na kraju ''''sinko''''... Bljak.

    Ideja priče mi je jako zanimljiva, a najviše su mi se svideli delovi sa psom, zatim u brodu na reci i scena sa indijancem na kraju. Priča vuče da je završiš a u isto vreme je na granici da ispadne debilna. 

    Ako budem dobar pa stavim na stranu sve stvari koje mi se generalno ne sviđaju u ovom serijalu (repetitivni dijalozi Teksa i Karsona, Karson nezanimljiv lik, obilje nerealne akcije...), scenario može da dobije maksimalno 5.
    Ocene su nevažne, mogu da budu i poklonjene... ali gorak utisak ostaje.
    Što je najgore kontra-argument kako tražim dlaku u jajetu ne stoji, jer inače ne tražim. Ovde je klupko našao mene.
    Sve je to nekako fino i kompaktno i atmosferično, pa se olako pređe preko toga da su Teksa mogli da ubiju a nisu, da izbegava metke sa dva metra rastojanja... Ne volim ništa što ima previše pucanja a likovi ne umiru, jer prelazi u apsurd poput: 'sada ćeš umreti, Tekse, umri!', brblja umesto da ga upuca, onda ga Teks šutne u muda a ovaj promaši. I umesto da ga odmah zatim pogodi kad već drži pištolj u ruci, ovaj čeka da mu Teks priđe i udari ga. Ma msm, loša gluma e, Čak Noris petparački filmovi sa IMDB ocenom 4.8 koji se daju na regionalnim televizijskim stanicama u dva ujutru i koje niko normalan ne gleda jer je gluma na nivou skupile se pijandure iz kraja i prave se da se šibaju.   

    Crtež je, i pored smanjenih glavica (tzantze hehe) skroz ok i odgovara snežnoj priči. Likovi imaju zatovrene oči, kao daleki Azijati :)

    Sreća pa je Villa preuzeo crtanje naslovnica, ove dve su odlične!

    07.01.2019
    05:14:00 sati
    Jocko
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    16.01.2019
    07:50:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Nakon par posljednjih epizoda ova predstavlja savršen strip.

    19.07.2019
    20:49:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    29.03.2020
    13:56:00 sati
    savas
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 8, 9

    Nakon dugo vremena ponovo pročitao...

    Sasvim solidna priča koja povremeno pati od uobičajene Canzijeve naive po pitanju likova, osobito Nicka koji je zanimljiv lik ali je poimanje njegovih zločina naivno od strane Texa; skoro ga je pretvorio u dobricu, plus tu su već i spomenuti pomalo neusvisli postupci likova. Dobra je priča vezana uz blago, vuče na daljnje čitanje, ali na trenutke je razvoj događaja preblentav za hvalospjeve koje joj neki daju. Meksikanci su kao neki opaki revolveraši, a Tex cijelu bandu riješi bez previše muke. Snježna atmosfera koju vrlo dobro dočarava Fusco podiže dojam, kao i Villine odlične naslovnice, tako da je sveukupno ovo jedna dobra priča.

    A u stripu mi je najbolja zajebantska scena koja se Jocku nije nikako svidjela: "Teks upuca liku prvo pušku... pa pištolj... pa nož... pa ga prebije". Ali upravo to i je nešto što bi Tex uradio u svom kaubojskom, sad ću te ja razjebati stilu. A po pitanju Carsona, iako on jest gunđalo i ponekad postavlja nesuvisla pitanja, ipak dosta krivnje snosi Canzio sa svojim ponekad glupavim vođenjem scenarija. Iako što li je tek Nizzi u kasnijim epizodama od Carsona uradio, više ga je koristio kao posrednika za pojašnjavanje radnje i opravdanje postupaka pojedinih likova...

    U svakom slučaju, ovo je skoro pa premija u odnosu na većinu redovnih epizoda i maxija koji posljednjih nekoliko godina izlaze na kioscima.

    03.04.2020
    12:48:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 303
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 524
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 859
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 458
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 343

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2766
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1870
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1438
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1272
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1193

Aukcije

Forum