Carsonova prošlost

Tex Willer

TX SD 38/40 | 336 str.

Čekajući Texa i Kita u gradiću Tucsonu, Carson ubija člana bande «Nedužnih» koja je prije 25 godina, pljačkala, a nerijetko i ubijala kopače zlata iz Montane. Carson ostavlja poruku Texu te kreće u novi lov na «Nedužne», nanovo okupljene iz osvete prema bivšem šefu Rayu Clemmonsu koji ih je u prošlosti prevario. Slijedeći Carsona, Tex priča sinu Kitu o davno prošlim događajima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 94%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Carsonova prošlost
    TX LIBKB 19
  • Carsonova prošlost
    TX SD 38
  • Razbojnici iz Montane
    TX SD 39
  • Posljednji okršaj u Bannocku
    TX SD 40

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il passato di Carson
    TX SR 407
  • I fuorilegge del Montana
    TX SR 408
  • Ultimo scontro a Bannock
    TX SR 409

ZANIMLJIVOSTI

  • na radost mnogih konačno je «Srebrna kosa» dobio glavnu ulogu, ostavljajući Texa u sjeni sve do zadnjeg dijela
  • 40. i 50. godina 19.stoljeća na zapadu je stvarno bila zlatna groznica

Mauro Boselli. Bonelliev trenutno najvrijedniji autor čiju smo maštovitost (čitaj:genijalnost) upoznali u novijim epizodama Zagora, po drugi se je put prihvatio Texa. I nakon što se Claudio Nizzi «odužio» Tiger Jacku tako što mu je dao glavnu ulogu u epizodi «Ponos Navajoa» (sd.15,16,17,18) Boselli je glavnu riječ odlučio dati Kitu Carsonu, opisujući nam, preko Texa, naravno, zanimljive dijelove iz njegove prošlosti. Prema onima koji ovu epizodu nisu pročitali ne bi bilo fer odugovlačiti sa opisom epizode, pa ću samo reći da je sama ideja o gradu Bannocku, zlatnoj groznici četrdesetih godina 19.stoljeća, bandi «Nedužnih», njihovom šefu Rayu Clemmonsu i njegovom (ne)prijateljstvu sa Carsonom odlična. A fantastična realizacija, savršeno uklapanje Texove priče sinu Kitu, Carsonovog ponovnog lova na «Nedužne» (nanovo okupljene radi osvete i ostatka zlata), te prisjećanja prošlosti i od Carsona i od «Nedužnih» je za Bosellia samo dodatan bod. Također, posebno je okarakterizirana ličnost samog Carsona u prošlosti, isticanjem, između ostaloga njegovih slabosti i grešaka te njegovo neobično prijateljstvo s Rayom. Iako su se nalazili na suprotnim stranama, Clemmons je Carsonu jednom zgodom spasio život.

Tex: Čak i najlošiji ljudi mogu osjetiti ljubav prema prijatelju. Barem dok se to ne kosi s njihovim ciljevima.

I sama banda «Nedužnih» je lijepo osmišljena jer je sadržavala više od 100 članova sa puno zanimljivih likova poput šepavca Johnnya Lamea, bankara Larrya «na kojeg možeš računati», trgovca Grimesa, blizance Dobbs, «ljudoždera» Bonnea i druge. Posebno su istaknuti znakovi raspoznavanja među članovima bande kao što su neobični stisak ruke, crveni rubac ili dijalozi poput «jeste li našli zlato?», a odgovor bi bio «ne, ali dobri prijatelji vredniji su od zlata». Prilično originalno, ne??? U trećem dijelu ove epizode priče i sjećanja prestaju, a ostaje samo okršaj, posljednji nakon 25 godina… Za kraj bi ipak bilo važno reći da je Clemmons u konačnom obračunu poginuo, ali je sa pozornice otišao u velikom stilu, jer je unatoč mogućnosti bijega sa zlatom i otetom kćeri, mladom Kitu spasio život.

Tex: Što je htio da kažeš? Carson: Mislim da znam, htio je da kažem «tako treba među prijateljima».

Da zaključimo: ovu epizodu Texa ne bi smio propustiti nitko, jer se zbilja radi o odličnoj priči sa čak pokojim elementom trilera. Dakle poruka je jasna: OBAVEZNO PROČITATI!!!!

Što se tiče crteža Marcello je svoj posao odradio odlično i mislim da mu crtanje Texa ide odlično iako je već u poodmaklim godinama. Jedina zamjerka mu ide na to što je neke članove novokupljene bande (poput kockara Lavala, recimo)nacrtao mlađim nego što bi trebali biti. Izgledaju kao da su ostarjeli tek koju godinu, a prošlo ih je punih 25.To se ipak ne odnosi na sve članove bande(na Chestera, primjerice) kao i na samog Carsona na kojima se vidi vremenska razlika. A naslovnice??? Što reći o njima? Najbolje ništa. O Villi je rečeno i previše hvalospjeva.

Boone: Šteta što nema gledalaca. Sve same legende sa zapada.

Naprijed

TX SD 36/37 Poruka

TX SD 41/42 Strah

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Izvrsna priča, dobar crtež. Jedna od meni najdražih epizoda, kad se posjetim zašto ipak najviše volim Texa od svih Bonellijevih junaka. Super!
    20.08.2003
    13:23:00 sati
    tdornik
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova prica mi je jedna od najboljih Texovih prica koje sam procitao u zadnjih par godina!
    10.08.2003
    00:38:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kako bi rekli u žargonu... strip je do jaja.
    11.08.2003
    18:27:00 sati
    gari
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ova prica je od onih koje su me navele da pocnem da citam Teksa
    12.08.2003
    04:44:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo se zove maestralan strip u pravom smislu rijeci:-))) Od kako je SD pocela sa objavljivanjem Bonellijevih stripova jedan prijatelj me stalno pokusavao prosvijetliti da krenem sa skupljanjem Texova! U proslosti mi Tex nije bio jedan od omiljenih stripova, tako da sam njegove sugestije glatko odbijao. Kada je taj isti prijatelj otisao u vojsku, zamolio me da mu kupujem sve SD stripove ukljucujuci i Texa. Iz puke znatizelje procitao sam dvije epizode ukljucujuci i ovu. Reakcija je bila za mene do tada nevjerojatna, stripovi koje sam procutao bili su maestralni. Vrlo brzo nabavio sam sve SD Texovi od kojih me vecina istinski odusevila. Ipak CARSONOVA PROSLOST spada mi u najbolju epizodu Tex Willera...
    15.08.2003
    19:14:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Imao sam kolekciju Teksa SD ali nikako mi se nije dalo da to sve pocnem citati. Poslije ove recenzije procitao sam Carsonovu proslost, prica je jednostavno fenomenalna izgleda da je Teks dobio jos jednog fana.
    16.08.2003
    12:12:00 sati
    Ado
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je meni najbolji i zaista i danas najbolji TEX.One robijaške face poput Waca i Indijanaca, mladiči poput Chestera i onaj dvostruki Ray ili kako se več zvao onaj kojemu su oteli kčer.Zanimljiv je i okršaj na samom kraju, kada ostaju samo glavni.Pa čak i Ray prije umre kaže ono slavno reklo....
    16.08.2003
    17:53:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Sve je već rečeno, vrhunska epizoda. Dobri su likovi, najjači među njima su Indijanac Hawk, Boone "Ljudožder", Waco Dolan. Marcello rastura, naslovnice najslabiji dio priče. Inače, ni ja baš nisam volio Texa, ali kad sam počeo čitati ove nove od SD, iznenadio sam se. Moram priznati da su odlični.
    17.08.2003
    18:57:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neponovljivo.Priča je fenomenalna,Nedužni rasturaju 100 na sat(pogotovo te njihove marame) a i Carson je konačno dobio ulogu kakvu zaslužuje.Smeta mi što ga u novije vrijeme predstavljaju kao kukavicu i nespretnjakovića,nikad spremnog za akciju a u stvari je jednak Texu.Ovdje je sasvim cool za svoje godine.A i rečenica "Tako treba među prijateljima" je kod mene već običaj.Za mene najbolji strip o Texu a možda i najbolji Bonelli uopće.
    01.09.2003
    20:10:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo sjajna i odlična epizoda za svaku pohvalu. Napetosti nikad ne nedostaje, a i puna je zanimljivih likova poput Waca, jednookog Hawka i dr.
    03.09.2003
    18:17:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Najbolji Tex i gotovo!
    06.10.2003
    00:46:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    13.11.2003
    20:50:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji strip o Texu Willeru koji sam ikad procitao!!! Ako ikad nekome padne na um da pravi filmove o Nocnom Orlu ili neke seriju od dvosatnih epizoda, ova epizoda je neizbjezna.

    Nevjerovatno je koliko su epizode koje govore o proslosti Texovim saputnika kvalitetnije od onih obicnih (koje su, pogotovo ove od SD, odlicne). Prica o fenomenalnoj organizaciji bande Neduznih je briljantna, pogotovo spoj proslosti i sadasnjosti. Scenario je odlican, dijalozi izmedju likova se doimaju stvarnima poput onih iz filmova Humphreya Bogarta - toliko stvarni da pomislite da su u vasem omiljenom kaficu, a toliko umjetnicki vrijedni da je ocigledno da su plod kreativnog autora. Napetost izmedju likova se moze rezati nozem, svaki citalac pozeli da Carson izreseta Waca Dolana i bracu Dobbs pred saloonom.
    A Waco Dolan, taj odvratni clan Neduznih, je tako dobro i realisticno oslikan od strane Marcella da se covjek uplasi pomisli da bi mu negdje u nekoj kafani mogao slucajno stati na zulj i zapeti za oko. Njega bi mogao utjeloviti Jeff Kober, najodvratniji holivudski glumac.
    Sam "Ljudozder" Boone podsjeca na likove kakve glumi Robert De Niro: opasne likove koje biste najradije izbjegavali, koje biste, ako vec morate, odabrali za prijatelje i cije prijateljstvo smatrate teretom. Pravi lider takve beskrupulozne bande kakva je bila banda Neduznih. Odan prijateljima, ali kakav je najbolje pokazuje prica kako je dobio svoj nadimak o karavanu koji je ostao zameten snijegom i iz kojeg je jedino on prezivio. "Pogodi kako," rece Boone mladoj djevojci.
    Ray Clemmons je prevrtljivi tip koji je bezdusan i okrutan ubica no odan prijateljima i porodici. Scena u kojoj ubije Johnnyja Lamea je jedna od najokrutnijih i najrealisticnijih u Texu.
    Moram istaknuti i domisljatost u vezi pozdrava i sifri dostojna Sclavijevih najboljih radova.
    Odnos izmedju likova je odlicno razradjen, pogotovo izmedju Kita i Raya Clemmonsa. Interesantan je i kratki prikaz odnosa Texa i Clemmonsa - obojica znaju onog drugog i koliko su razliciti, ali su obojica u odnosu uzajamnog postovanja. Dirljiv je odnos izmedju Chestera i gospodina Grimesa, a dodatnu draz cijeloj epizodi daje i odnos Carsona sa pjevacicom (zlobnik u meni bi rekao da nikakvog odnosa nije bilo ;-)) te onaj Kita Willera sa njenom kcerkom.
    Crtez je odlican, Marcello je fenomenalan u zimskom ambijentu. Villine naslovnice su vec opjevane bezbroj puta, nemam nista pametno za dodati. Prva odaje neku sjetu za mladim danima Kita Carsona, druga je onako dok treca covjeka tjera da kupi, pozajmi ili ukrade strip cak i ako nije citao prva dva nastavka.
    26.12.2003
    16:59:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • byoman

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uistinu jedan od najboljih Texova koje sam ikad procitao.
    Posebno su mi dobri flashbackovi u kojima polako otkrivamo radnju iz proslosti paralelno sa sadasnjosti. Prica je odlicna, a Marcello je jedan od najboljih crtaca Texa. U svakom slucaju: cista desetka i must have.
    03.01.2004
    00:00:00 sati
    byoman
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    zaista odlična epizoda,po meni ne najbolja texova,kit karson u pravom naletu poručuje da još u svići ima uja:))))
    24.10.2004
    09:41:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Dobra priča, pogotovo završna borba u Posljednjem okršaju. Odlična je ideja bila ponovno okupljanje bande. Od naslovnica mi se najviše sviđa druga, a ostale dvije nisu baš predojmljive. Ima puno boljih epizoda od ove, ali i gorih.
    13.01.2005
    07:58:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve je već više-manje rečeno, priča koju bi trebali pročitati i oni kojima se okreće želudac na riječi Bonelli, Tex i western. Boselli je ovo super osmislio i još bolje proveo, šteta što svojevrsni nastavak priči, epizoda Sette assassini neće izaći kod nas još 5-6 godina...
    Marcello se također pokazao na visini zadatka, crtež mu je dinamičan i pun detalja, iako mu neki likovi i nisu baš ostarili 25 godina u završnom dijelu priče, kako je recenzent i primjetio. Objektivno, crtež je za 9 ali dajem desetku jer ovaj strip kao cjelina ne zaslužuje 97% ni 99% već čistu stotku.
    19.02.2005
    16:02:00 sati
    Bullzeye
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan strip, puno zanimljivih likova, prožimanje prošlosti i sadašnjosti je vrhunski odrađeno, crtež je fantastičan, a naslovnice isto, pogotovo zadnja, druga je nešto lošija, ali nisam zbog nje htio kvarit zasluženih 100%
    06.03.2005
    23:12:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    nisam neki texov fan, ali me šokiralo kako strip može biti savršen. definitivno najbolji tex koji sam ikada čitao. ovo je grijeh ne pročitati
    09.07.2005
    11:27:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čitao sam Texa još dok sam bio mali, ali ovako dobru priču sa toliko akcije još nisam pročitao! Fantastično. Sva tri stripa pročitao sam u jednome dahu, jedan za drugim...
    11.07.2005
    11:37:00 sati
    hrvojehorvat
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji TEX do sada!
    18.09.2005
    10:24:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fantastična epizoda!Svi elementi su izvrsni osim crteža s kojim se i dalje ne slažem.U svakom slučaju sa deset nije.
    18.09.2005
    18:49:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji TEX ikada i ZAUVIJEK !!! Bez puno riječi, ko ovo nema brzo nabaviti i pročitati ! Ma ko bi se usudia uopće dati ocjenu 9 za bilo što...
    02.04.2006
    22:45:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno najbolja Texova priča!! Scenarij odličan, crtež odličan, sve odlično!!
    17.05.2006
    19:49:00 sati
    jack 50
    uredi
  • K.G. 21

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ljudi moji - RIJEČI SU SUVIŠNE kada je u pitanju ovakvo REMEKDJELO jer zapravo i nema dovoljno dostojnih riječi kojima bi se te epizode Texa i Carsona mogle opisati !
    17.07.2006
    23:38:00 sati
    K.G. 21
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FANTAZIJA. Nevjerojatno kako je ovo dobro. Priča, scenarij, crtež....ma fantastično.
    23.10.2006
    19:45:00 sati
    Vorador
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    :)
    21.11.2006
    16:01:00 sati
    jasa
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U životu sam proćitao tisuću stripova ali ova "trilogija" je apsolutno remek djelo. Sve je savršeno i do sada neviđeno. Prvo, priča je originalna do ludila. Isto se može reći i za brojnost likova i njihovu karakterizaciju. Najjači su Boone,
    Waco i pošteni Grimes. Boselli se bez sumnje ovim kompleksnim scenarijem vinuo u neslućene visine slave. Sve je puno flashbackova, neke posebne atmosfere koja nije u Texu nikada ovako dobro dočarana. Jedini tko je mogao nacrtati ovu priču je Marcello iz razloga što mu crtež odiše truležom i žestokim naturalizmom kojeg možemo jasno vidjeti na patološkim prikazima gadnih negativaca i oronulim zgradama napuštenog Bannocka. Detaljan je crtač i
    najviše mi se sviđa kod crtanja izraza lica što je bio težak zadatak u ovoj priči punoj obrata gdje se ne zna točna granica između dobra i zla, pravde i nepravde. Slažem se da bi po ovom trebalo snimiti film. Naslovnice su sjajne, a za razliku od mnogih, meni se najviše sviđa druga koja je puna zanosa i energije.
    20.01.2007
    22:03:00 sati
    Inferno
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna priča, nemam zamjerki osim malo lošije druge nalsovne, ali moraju 4 desetke.
    22.01.2007
    09:48:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.05.2007
    09:57:00 sati
    popaj
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nevjerovatno remek-djelo!!! banda nedužnih je nešto genijalno od organizacije, do članova i činjenice da se i nisu poznavali međusobno!!!?!?? naprosto me fascinira ta organizacija!!! Kit carson kao glavna uloga je pun pogodak, živcira me kad tu legendu opišu kao oronulu kukavicu!!! Marcelov crtež totalno odgovara epizodi. Odlične naslovnice, maestralna priča. Legendarna scena kad ray Clemmon ugazi na ćale četverookog larrya, i unda mu kaže;U paklu ti neće tribat ćale!! I zatim ispali jedno 10 metaka s užitkom na licu!!! E to je realnost, to je divlji zapad!!!!!!!!!!!!!!!! A onog gada Waca Dolana ne bi htio srest, usra bi se u gaće!!!! Koji likovi, koji dijalozi, pa konačni obračun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ma naprosto remek-djelo!!!
    03.09.2007
    14:48:00 sati
    Poncho
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    ha...boselli...genije. carson kao glavni lik odlično funcionira. marcello mi se u zadnje vrijeme sve manje sviđa...ne znam zašto. naslovnica ipak ima puno boljih kod texa,
    06.10.2007
    17:45:00 sati
    piquet
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo ispovijesti još jednog velikog ljubitelja westerna, koji začudo nikad nije bio lud za Texom. Čudna stvar, ustvari. ;)) Nikada mi Tex nije bio sinonim za neku extra zabavu, ono, ako bi slučajno naletio na neki broj, ubio bi vrijeme njime, ali ništa više. Čak i ako bi epizoda bila odlična, a bilo ih je i takvih, nije mi dolazila ta želja da Texa aktivno počnem kupovati i čitati. Međutim ovo je nešto drugo, ovo je pravo remek-djelo, koje čovjeka malo-pomalo uvlači u radnju, i u kojemu jedva čekaš svaku sljedeću stranicu. O Boselliju je puno toga rečeno, čovjek je istinski majstor i to mu treba priznati. Marcello je jedan od crtača koje sam obožavao od malih nogu, a obožavam ga još uvijek. Plus majstor Villa. Čet'ri desetke k'o kuća!
    24.12.2007
    01:35:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

     Jednostvno nisam mogao odoliti želji da dam ocjene najboljem Texu.I opet mi se čini malo.
    30.01.2008
    19:59:00 sati
    MaTex
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uh! Ocjene govore sve. Primjedba je 1 naslovnica koja je malo lošija od ostalih, ali sveskupa mora biti 100%. Zato je tex zakon. Oni koji ga ne vole trebaju ovo procitati, jednostavno fantazija. Šteta što prica nije razvucena na još 100 strana.
    25.06.2008
    19:23:00 sati
    mars1
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Potpuno se slažem sa recenzentom...apsolutno jedan od najboljih (ako ne i najbolji ) Texova....  jedina mala primjedba je Marcello koji je zbilja odličan crtač,ali pojedini članovi bande izgledaju ko da su stariji za 5-10,a ne 25 godina...Villa je kao i obično,odlično obavio svoj dio posla
    14.09.2008
    14:56:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ep!
    15.11.2008
    13:01:00 sati
    cibalia
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Morao sam jednostavno dati sve desetke...
    18.12.2008
    14:11:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sve je već rečeno. Jadna od najkvalitetnijih Texovih priča. Puno legendarnih sporednih likova, Carson konaćno u ulozi kakvoj bi trebao biti češće i prava je šteta što o njegovoj prošlosti nije napisana još koja priča. Naslovnice su mi vrhunske!  Epizoda za TOP 10 najboljih Bonellija svih vremena...
    18.01.2009
    19:04:00 sati
    dcopic
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Daleko najbolji TEx u svih 60 godina, e da nam je više Bosselija.Da bi se postalo Texovim fanom treba obavezno pročitat to remek djelo.A ako si njegov fan samo uživat u svakoj stranici stripa.Majstorski!
    19.01.2009
    11:50:00 sati
    teller
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    među najboljima...
    05.03.2009
    16:00:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Disko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajan strip. Jedan od najboljih koji sam procitao od Texa.
    19.03.2009
    12:17:00 sati
    Disko
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    obično ne dajem visoke ocjene za ništa u životu (pa tako i za stripove) ali ovoj epizodi stvarno nemogu naći nikakvu zamjerku.
    26.03.2009
    13:28:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Tvrdnja autora recenzije da je Boselli ponajbolji scenarista u Bonelliju je definitivno nesto sa cim se ne slazem, ova prica je definitivno mozda i najbolje sto je doticni uradi jer nema vilenjaka, vampira, cudovista, i drugih-trecih pa i cetvrtih dimenzija. Definitivno prica na tragu Gianluiggija Bonellija, ali to da je najbolji Teks je bas ona vrsta preterivanja, ako da su oasis bolji od beatlesa..
    09.04.2009
    02:49:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Boselli je uistinu genijalno razradio ovu priču. Cijela je epizoda zanimljiva, ma prava uživancija! Carson je kao glavni lik u ovoj avanturi ispao prava legenda, svaka mu čast!
    15.04.2009
    14:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Stvarno dobra epizoda. Malo tko ne voli ove Bonellijevske priče o prošlosti pojedinih junaka. Znači u startu je ideja zanimljiva. Scenarij je odlično odrađen. Radnja je dinamična i naprosto te vuče dalje. Zadnji strip mi je definitivno vrhunac ove epizode. Jako dobro završena priča. Marcelov crtež je jako dobar, ali ipak nisam se mogao oteti dojmu da mi u njemu nešto fali, zato osmica. Prve dvije naslovnice su mi zakon, ali mi se treća nikako ne sviđa.Inače, bojao sam se da se zbog velikih pohvala na račun ovog stripa i posljedično velikih očekivanja ne razočaram, međutim, progutao sam ga u dahu i uživao u svakoj sekundi.
    04.06.2009
    10:45:00 sati
    bacho
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nešto najbolje ikad napisano.trebalo bi uvesti kao obaveznu lektiru u sve škole  
    14.08.2009
    21:34:00 sati
    alba
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Potpuno!
    18.08.2009
    21:19:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Da, za razliku od mojih ostalih /doduše malobrojnih/ komentara na Boselli-jeve epizode, sve odreda negativne, ovo je za /skoro/ svaku pohvalu. Crtež izuzetan, naslovnice vrlo dobre.
    19.08.2009
    13:43:00 sati
    farrar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Sam naslov "Carsonova proslost", me natjerao da pomislim da se radi o jednoj epizodi koja opisuje vise njegovu mladost, medjutim to nije bio slucaj jer se u prvoj epizodi prikazuju tek nekoliko scena 25 godina unazad, tek toliko da se napravi prica. Ne vidim u prici nista novo, nekoliko razbojnika zeli da se obogati i Tex i ekipa im na kraju posole rep. Tek toliko za pricu mogu reci da je ok, i nista vise a to ne mijenja ni jedna polu-emocijalna scena na kraju izmedju serifa i Carsona. Crtez je solidan, okolina detaljno nacrtana, likovi tek prosijecno. Naslovnice su daleko od onoga sto je majstor Villa znao da nacrta za neke druge Texove epizode.

    Iskreno se nadam da ovo nije najbolji Tex, a komentari nekih poznavalaca i fanova ovog serijala upravo govore da jeste. Po meni zalosno da ovako jedna prosijecna prica bude najbolja u jednom serijalu koji traje preko 60 godina, na zalost to govori i mnogo o tome kakve su tek ostale.
    21.08.2009
    13:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlična epizoda, samo što mi u Texu nikad nije bila jasna ta razlika u godinama između Texa, Karsona i mladog Kita.
    24.08.2009
    11:10:00 sati
    writer
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vjerujem da je za svakog ljubitelja Texa ovo No1 epizoda i zato mislim da je svaki komentar suvisan. Samo bih ponavljao sto su drugi rekli... ;)

    12.02.2010
    00:21:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • Renky

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Već površnim listanjem Texovih stripova lako se može zaključiti da ima najjaču crtačku postavu u Bonelliju. Samim tim nije ni čudo da je Marcello bio u tom probranom društvu. Definitivno jedan od najboljih. Maestralno je odradija ( ne samo ovu ) priču koja bi funkcionirala čak i u rangu najboljih westerna ikad. Sama priča nije ništa epohalno novo ali ništa više ni ne tražim niti triba. Pametno, ponekad pomalo opširno ali... sto mu gromova, ako je ovo uzorak za sud o Bonelliju morat ću češće posezati za stripovima ove kuće ;o) Mislija san da sam zbog nenaviknutosti na Bonelli pretjerano oduševljen  ovom pričom ali čitajući ostale komentare nemam šta dodati osim, Boselli i Marcello rasturaju!!!!

    Začudo, naslovnice su ovdje najlošiji dio što ne znači da je Villa loš nego samo znači da me je svojom virtuoznošću razmazija.

    18.03.2010
    20:20:00 sati
    Renky
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FENOMENALNA PRICA! Iako sam bio poprilicno skeptican kada sam je uzeo za citanje jer su je mnogi proglasili najboljom Texovom pricom,moram priznati da sam malo je reci odusevljen! Izvanredni tandem Boselli i Marcello je ovdje napravioi pravo malo remek djelo! Prica mi je od samog pocetka pitka i zanimljiva do te mjere da prosto nisam bio u stanju da popustim strip dok ga ne procitam do kraja! Svi likovi su odlicno okarakterisani i u skladu sa tim im je Marcello podario izgled i u tome je maksimalno pogodio! Ipak najgenijalnija stvar mi je sto je Carson konacno u glavnoj ulozi i tu se maestralno snasao(lijepo je nekad i Texa vidjeti kao sporednog lika)!!! Sve u svemu jedna genijalna prica sa genijalanim crtezom i naslovnicama koje su malo losije ali ipak nemam srca da Villi dam manje od desetke jer ova epizoda definitivno zasluzuje najvecu mogucu ocjenu!!!

    19.03.2010
    18:27:00 sati
    kandraks
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da još malo popravim prosjek - ovo je jedan od najboljih Bonellija uopće...

    04.06.2010
    01:00:00 sati
    velka031
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    dosadno

    16.08.2010
    11:37:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.10.2010
    16:12:00 sati
    vitezkg
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 8, 7

    Inače fenomenalna epizoda.. jeli se to samo meni tako čini, ili je Lena 2 puta kada je Carsonu iza leđa spominjala Doninog oca, u stvari mislila to na njega?

    17.11.2010
    15:40:00 sati
    lendava1
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednom recju REMEKDELO.

    07.02.2011
    21:03:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovi iznad mene su sve rekli.

    02.03.2011
    20:54:00 sati
    Leonid
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Malčice precijenjeno, ali i dalje jedan od najboljih Bosellijevih Texova, ako ne i najbolji.

    30.04.2011
    22:37:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dovoljno je pogledati TOP 10 epizoda, gdje ih je vecina iz "zlatnog perioda", brojevi izmedju 100 i 200. I koliko god bilo fenomenalnih epizoda, u "novijem" razdoblju Tex-a, ni jedna nije medju 10. Ni jedna osim ove!  Pravo remek dijelo, koje je tesko ponoviti i apsolutno nemoguce ostati ravnodusan prema njemu. Mislim da cu svom malom, za koju godinu, dati upravo ovu epizodu da je prvo procita i i jasno je da ce se "zaljubiti" u Tex-a na prvi pogled. Cista desetka!!!!

    17.06.2011
    21:40:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zasluzuje sve desetke !!!

    03.08.2011
    22:17:00 sati
    alexauzice
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    savrsenstvo!

    28.08.2011
    07:35:00 sati
    krem
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Recite što god želite, ali Kit je otac. 100% sam siguran.

    12.11.2011
    17:05:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    apsolutni vrh!

    11.12.2011
    06:04:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislim sta reci, osim da je savrsena prica!

    Citao vise puta!

    16.02.2012
    20:54:00 sati
    Kojot
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Nekih scena se sjećam s posebnim zadovoljstvom, poput Doyleovog izbjegavanja Carsona u brijačnici, Marcellovih sjetnih crteža prerije, trave povijene vjetrom, oblaka u daljini... To su sitnice koje mi puno znače.

    Za sve desetke, nedostaje bolji kraj priče, nešto više od obračuna oružjem. Nema onog katarzičkog momenta...

    10.04.2012
    02:15:00 sati
    solar
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.04.2012
    15:30:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Priča o prošlosti mi je bolja od događaja u sadašnjosti. Ovaj dio o sadašnjosti i konačnom obračunu u Bannocku je previše razvučen, previše je likova, puno dosadnih dialoga, svi znaju pucati, čak i blagajnik, koji prije nije držao pušku u ruci. Priči ide u plus što ipak nudi nešto novo kod Texa, iskače iz oubičajnih okvira Texovih priča.

     

     

     

    21.05.2012
    22:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Mislim da bi prica bila 100 puta bolja da ima vise emotivnih scena, i da su ovi zlokobnici vise interesantniji kao likovi.  Na zalost, to ovdje nije slucaj.  Prica je dobra, ali nije vrhunska kao sto neke ocjene ovdje to predlazu, niti pripada na prvom mjestu Texovih prica na UBC-u.  Previse je sve ovo razvuceno, nepotrebno na 300 plus stranica, kad le lagano moglo sve da stane na 250 stranica, ili manje.  Sto se tice negativaca, jednostavno ih ima previse, i cesto sam mogao da razlikujem izmedju njih, i da znam ko je ko.  Ponavljam, da su malo vise zanimljivi, ali ne, samo pljackaju zlato iz kocija sa onim maramama preko lica, kao pravi kliseji ovog zanra.  Zadnja sveska je isto tako previse razvucena, na neko revolveraski obracun koji traje preko 100 stranica, pa je to onda toliko pucnjave da se ne zna ko pije, a ko placa.  Kit Carson zasluzuje bolju pricu o svojoj proslosti, ali ova je, na zalost, mozda malkice iznad mediokriteta.  Crtez je ok, ali nisam lud za onim Marcelom, kao sto nisam bio na njegovom radu na Zagorovoj epizodi "Nestali Istrazivac".  Naslovnice su odlicne, pogotovo ona prva i ona treca, koje za mene pripadaju u sam vrh ovog serijala. 

    14.08.2012
    01:01:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nije me toliko oduševila ova epizoda da bih joj dao sve 10-tke. Smatram da je priča prerazvučena, previše likova ima u njoj. Nakon nekog vremena više ne znaš tko je tko. Zasmetalo me i to što je Tex ukrao Carsonovo mjesto u epizodi, za razliku od "Ponos Navajoa" gdje je Tex zapostavljen,a glavnu ulogu je preuzeo Tiger Jack.  Puno bolja mi je ta priča o prošlosti jednog od ekipe. Sve mi djeluje prefosirano.

    16.08.2012
    18:30:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Ova ide u top 10, iako mi nekako ovdje Marcello nije bio na vrhuncu, kao ni Villa na 2. naslovnici... Nedavno sam pročitao, upravo nakon svih ovdje viđenih pohvala, nije da sam razočaran ali nije ni za 100%.

    01.03.2013
    14:00:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Sve u svem ,jedna vrlo dobra prica. Dosta je dugacka i razlicitih likova je u velikom broju na raspolaganju. Neki su vise interesantni,neki manje. Uglavno mi se svidjaju price iz proslosti nasih "junaka". Ova je neka kombinacija proslosti i sadasnjosti. Poprilicno je dobro  obradjena. Al ipak je se scenario malo razvukao na nekim tockama,sto nije bas za pohvalu. Steta sto se neki likovi mozda vise nece pojaviti.Crtez je ok. Carson,crna brada,crna kosa,odlicno. Ja ga inace samo znam kao "dedu". 

    30.06.2013
    00:04:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Malo mi je trebalo u pečetku da 'polovim' likove, i popamtim imena, ali kad se krene s čitanjem, nema stajanja. Pravo istinsko remek-djelao. Sigurno će uvijek biti u vrhu vrhova Texovih epizoda. Osjeti se vrijeme Montane. Marcello je odlično nacrtao, pogovtovo ghost town u koji svi stižu, sve je trulo, zaraslo, raspadnuto...

    29.09.2013
    20:49:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Najbolja Texova epizoda, barem od ovih iz novijeg perioda (ZS period ne poznajem, pa ću se suzdržati od ocjene o "najboljoj" epizodi). Nije mi jasan čest prigovor onih kojima se baš i nije svidjela o prekrcanosti negativcima i da se isti slabo razlikuju - ne znam kakvu su oni epizodu čitali, mislim da svatko tko čita s koncentracijom bez problema može razlikovati sve likove jer su odlično karakterizirani. Ali dobro, jasno mi je da sve mora imati svoje hejtere i da oni ne moraju imati racionalne zamjerke, pa tako i ovakve epizode. Marcelo odličan, a Villine 1. i 3. naslovnica remek-djela, zbog njih ću zanemariti malo slabiju drugu naslovnicu i dati mu desetku.

    18.05.2014
    13:46:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odakle uopće početi... kako opisati univerzalno najbolju epizodu westerna. Neovisno o mediju, bilo strip/fim/književnost/glazba... Naravno, kako zanemariti kultove poput "Dobar,Loš., ..C`era una volta" koji mi se također jako sviđaju. Autor je očito dugo razgrađivao ovu priču i kada bi počeli analizirati svekupnu vrijednost spomenute krenuli bi u širinu zato najbolje komentar samo o likovima:

    Carson , prikazan kao stari iskusni fosil koji pozna sve moguće kodekse časti/poštenja/prijateljstva bilo iz zapadne kulture - ili direktno Nedužne bande, ne preza od mogućeg sukoba glavnih zvijerki koji su već selektirani kao Nedužni.. Svi sve znaju, svi znaju tko je Nedužan, svi krajićkom oka promatraju događaje ali nitko nema dokaza tko spada u nedužne. Sve do raskrinkavanja šefa.

    Kad se sjetimo Clemmonsa prve riječi koje padaju na pamet su: "Čak i najgori ubojice mogu imati suosjećanja prema prijateljima..barem dok se to ne kosi s njegovim ciljevima" (Tako nekako) On, iako ubojica, ima zamišljenu granicu dokle je spreman ići sa svojom savjesti.. Kao i svi mi. Prijatelj mu je nesumljivo važan, ali novac je važniji.. Kako završiti priču sa takvim likom koji je ptreban do posljednje stranice a koji jednostavno ne smije ostati živ? Clemmons osjeća da mora nešto izvanserijsko napraviti (iako mu je vraćena kćer) te riskira svoj život za sina Willera. Carson ga poznaje i ne sudi ga.. Ni Tex ga ne sudi. Iako je šef Nedužnih Clemmons, gori su njegovi kompanjoni jer oni su 25 godina željeli vratiti zlato ali još više i osvetu. Clemmons je želio zlato ali ima iskru prijatelstva koja se na raspletu pretvara u vatru prijateljstva

     

    Sve Texove i Carsonove odluke su izvrsne. Od prve Texove - nemiješanje u Carsonovu "vezu" sa Lenom do zadnje - raspodijela zlata. Priča koju je teško zavoljeti na prvu loptu, treba joj vremena da sjedne, a jednom kad sjedne nemoguće ju je zaboraviti.

    22.09.2014
    21:16:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršena epizoda.

    06.10.2014
    10:35:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odnedavno sam počeo redovito kupovati svaki Ludensov Tex za privatnu kolekciju i u međuvremenu sam kompletirao prvih 51 broj od SD, 6 komada VG, 18 Maxija i sve Ludensove regularne (ukljućujući i Moć tame nedavno izašao).

    Nikada prije nisam komentirao niti jednu recenziju ali nakon ovog vikenda i pročitane Carsonove prošlosti i sljedeća dva nastavka morao sam dati ocjene. Izuzetno sam zadovoljan sa maštovitošću priče, opisima, povezanosti radnje, ma svime jednom riječju. Baš odlična epizoda. Krenuo sam čitati po redu SD brojeve prvo pa ću onda na Ludensa i Carsonova prošlost me totalno oduševila u svakom pogledu! Remek-djelo! Makar je bilo jako dobrih epizoda koje sam čitao u prvih 40 brojeva SD-a ovo mi je totalno vrh :D. 

    18.03.2016
    09:02:00 sati
    Banana King
    uredi
  • magnus

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh svega i mjerilo stvari za svaki strip

    01.04.2016
    10:35:00 sati
    magnus
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista desetka!!!

    24.06.2016
    00:01:00 sati
    Wayto
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    16.01.2017
    22:37:00 sati
    wele
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    20.02.2017
    09:55:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    05.03.2017
    18:46:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je bila jedna od omiljenih epizoda iz perioda Slobodne Dalmacije. Zadnju epizodu sam prvu nabavio, ostale dosta kasnije. Crtež, priča i naslovnice, sve mi je fantastično!

    15.03.2017
    22:11:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    legendarna, po meni ipak malo precijenjena epizoda.

    16.11.2017
    10:05:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.12.2017
    15:58:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfekcija. Najbolji Tex. Scenario, likovi, crtež i priča savršeni. Kad bi neko snimao film o Texu, ova epizoda bi bila idealna za ekranizaciju.

    05.08.2018
    16:42:00 sati
    Mummy
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Klasik!

    03.02.2019
    13:50:00 sati
    SSM
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.06.2019
    17:53:00 sati
    savas
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Vrhunski! Sjajna, smislena, zaokružena priča sa smislenim detaljima, koja je toliko perfektna da joj nije naštetio ni Marcellov crtež. Sjajno!

    19.07.2019
    20:55:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum