Carsonova prošlost

Tex Willer

TX SD 38/40 | 336 str.

Čekajući Texa i Kita u gradiću Tucsonu, Carson ubija člana bande «Nedužnih» koja je prije 25 godina, pljačkala, a nerijetko i ubijala kopače zlata iz Montane. Carson ostavlja poruku Texu te kreće u novi lov na «Nedužne», nanovo okupljene iz osvete prema bivšem šefu Rayu Clemmonsu koji ih je u prošlosti prevario. Slijedeći Carsona, Tex priča sinu Kitu o davno prošlim događajima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 94%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Carsonova prošlost
  TX LIBKB 19
 • Carsonova prošlost
  TX SD 38
 • Razbojnici iz Montane
  TX SD 39
 • Posljednji okršaj u Bannocku
  TX SD 40
 • Karsonova prošlost
  TX VCZS 51
 • Karsonova prošlost
  TX ZSR 51

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il passato di Carson
  TX SR 407
 • I fuorilegge del Montana
  TX SR 408
 • Ultimo scontro a Bannock
  TX SR 409
 • Il passato di Carson
  TX TT 407
 • I fuorilegge del Montana
  TX TT 408
 • Ultimo scontro a Bannock
  TX TT 409

ZANIMLJIVOSTI

 • na radost mnogih konačno je «Srebrna kosa» dobio glavnu ulogu, ostavljajući Texa u sjeni sve do zadnjeg dijela
 • 40. i 50. godina 19.stoljeća na zapadu je stvarno bila zlatna groznica

Mauro Boselli. Bonelliev trenutno najvrijedniji autor čiju smo maštovitost (čitaj:genijalnost) upoznali u novijim epizodama Zagora, po drugi se je put prihvatio Texa. I nakon što se Claudio Nizzi «odužio» Tiger Jacku tako što mu je dao glavnu ulogu u epizodi «Ponos Navajoa» (sd.15,16,17,18) Boselli je glavnu riječ odlučio dati Kitu Carsonu, opisujući nam, preko Texa, naravno, zanimljive dijelove iz njegove prošlosti. Prema onima koji ovu epizodu nisu pročitali ne bi bilo fer odugovlačiti sa opisom epizode, pa ću samo reći da je sama ideja o gradu Bannocku, zlatnoj groznici četrdesetih godina 19.stoljeća, bandi «Nedužnih», njihovom šefu Rayu Clemmonsu i njegovom (ne)prijateljstvu sa Carsonom odlična. A fantastična realizacija, savršeno uklapanje Texove priče sinu Kitu, Carsonovog ponovnog lova na «Nedužne» (nanovo okupljene radi osvete i ostatka zlata), te prisjećanja prošlosti i od Carsona i od «Nedužnih» je za Bosellia samo dodatan bod. Također, posebno je okarakterizirana ličnost samog Carsona u prošlosti, isticanjem, između ostaloga njegovih slabosti i grešaka te njegovo neobično prijateljstvo s Rayom. Iako su se nalazili na suprotnim stranama, Clemmons je Carsonu jednom zgodom spasio život.

Tex: Čak i najlošiji ljudi mogu osjetiti ljubav prema prijatelju. Barem dok se to ne kosi s njihovim ciljevima.

I sama banda «Nedužnih» je lijepo osmišljena jer je sadržavala više od 100 članova sa puno zanimljivih likova poput šepavca Johnnya Lamea, bankara Larrya «na kojeg možeš računati», trgovca Grimesa, blizance Dobbs, «ljudoždera» Bonnea i druge. Posebno su istaknuti znakovi raspoznavanja među članovima bande kao što su neobični stisak ruke, crveni rubac ili dijalozi poput «jeste li našli zlato?», a odgovor bi bio «ne, ali dobri prijatelji vredniji su od zlata». Prilično originalno, ne??? U trećem dijelu ove epizode priče i sjećanja prestaju, a ostaje samo okršaj, posljednji nakon 25 godina… Za kraj bi ipak bilo važno reći da je Clemmons u konačnom obračunu poginuo, ali je sa pozornice otišao u velikom stilu, jer je unatoč mogućnosti bijega sa zlatom i otetom kćeri, mladom Kitu spasio život.

Tex: Što je htio da kažeš? Carson: Mislim da znam, htio je da kažem «tako treba među prijateljima».

Da zaključimo: ovu epizodu Texa ne bi smio propustiti nitko, jer se zbilja radi o odličnoj priči sa čak pokojim elementom trilera. Dakle poruka je jasna: OBAVEZNO PROČITATI!!!!

Što se tiče crteža Marcello je svoj posao odradio odlično i mislim da mu crtanje Texa ide odlično iako je već u poodmaklim godinama. Jedina zamjerka mu ide na to što je neke članove novokupljene bande (poput kockara Lavala, recimo)nacrtao mlađim nego što bi trebali biti. Izgledaju kao da su ostarjeli tek koju godinu, a prošlo ih je punih 25.To se ipak ne odnosi na sve članove bande(na Chestera, primjerice) kao i na samog Carsona na kojima se vidi vremenska razlika. A naslovnice??? Što reći o njima? Najbolje ništa. O Villi je rečeno i previše hvalospjeva.

Boone: Šteta što nema gledalaca. Sve same legende sa zapada.

Naprijed

TX SD 36/37 Poruka

TX SD 41/42 Strah

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Izvrsna priča, dobar crtež. Jedna od meni najdražih epizoda, kad se posjetim zašto ipak najviše volim Texa od svih Bonellijevih junaka. Super!
  20.08.2003
  13:23:00 sati
  tdornik
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova prica mi je jedna od najboljih Texovih prica koje sam procitao u zadnjih par godina!
  10.08.2003
  00:38:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kako bi rekli u žargonu... strip je do jaja.
  11.08.2003
  18:27:00 sati
  gari
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ova prica je od onih koje su me navele da pocnem da citam Teksa
  12.08.2003
  04:44:00 sati
  ---dp---
  uredi
 • Darkwood Devil

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo se zove maestralan strip u pravom smislu rijeci:-))) Od kako je SD pocela sa objavljivanjem Bonellijevih stripova jedan prijatelj me stalno pokusavao prosvijetliti da krenem sa skupljanjem Texova! U proslosti mi Tex nije bio jedan od omiljenih stripova, tako da sam njegove sugestije glatko odbijao. Kada je taj isti prijatelj otisao u vojsku, zamolio me da mu kupujem sve SD stripove ukljucujuci i Texa. Iz puke znatizelje procitao sam dvije epizode ukljucujuci i ovu. Reakcija je bila za mene do tada nevjerojatna, stripovi koje sam procutao bili su maestralni. Vrlo brzo nabavio sam sve SD Texovi od kojih me vecina istinski odusevila. Ipak CARSONOVA PROSLOST spada mi u najbolju epizodu Tex Willera...
  15.08.2003
  19:14:00 sati
  Darkwood Devil
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Imao sam kolekciju Teksa SD ali nikako mi se nije dalo da to sve pocnem citati. Poslije ove recenzije procitao sam Carsonovu proslost, prica je jednostavno fenomenalna izgleda da je Teks dobio jos jednog fana.
  16.08.2003
  12:12:00 sati
  Ado
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je meni najbolji i zaista i danas najbolji TEX.One robijaške face poput Waca i Indijanaca, mladiči poput Chestera i onaj dvostruki Ray ili kako se več zvao onaj kojemu su oteli kčer.Zanimljiv je i okršaj na samom kraju, kada ostaju samo glavni.Pa čak i Ray prije umre kaže ono slavno reklo....
  16.08.2003
  17:53:00 sati
  Anton Mikl
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Sve je već rečeno, vrhunska epizoda. Dobri su likovi, najjači među njima su Indijanac Hawk, Boone "Ljudožder", Waco Dolan. Marcello rastura, naslovnice najslabiji dio priče. Inače, ni ja baš nisam volio Texa, ali kad sam počeo čitati ove nove od SD, iznenadio sam se. Moram priznati da su odlični.
  17.08.2003
  18:57:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Neponovljivo.Priča je fenomenalna,Nedužni rasturaju 100 na sat(pogotovo te njihove marame) a i Carson je konačno dobio ulogu kakvu zaslužuje.Smeta mi što ga u novije vrijeme predstavljaju kao kukavicu i nespretnjakovića,nikad spremnog za akciju a u stvari je jednak Texu.Ovdje je sasvim cool za svoje godine.A i rečenica "Tako treba među prijateljima" je kod mene već običaj.Za mene najbolji strip o Texu a možda i najbolji Bonelli uopće.
  01.09.2003
  20:10:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrlo sjajna i odlična epizoda za svaku pohvalu. Napetosti nikad ne nedostaje, a i puna je zanimljivih likova poput Waca, jednookog Hawka i dr.
  03.09.2003
  18:17:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Najbolji Tex i gotovo!
  06.10.2003
  00:46:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  13.11.2003
  20:50:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji strip o Texu Willeru koji sam ikad procitao!!! Ako ikad nekome padne na um da pravi filmove o Nocnom Orlu ili neke seriju od dvosatnih epizoda, ova epizoda je neizbjezna.

  Nevjerovatno je koliko su epizode koje govore o proslosti Texovim saputnika kvalitetnije od onih obicnih (koje su, pogotovo ove od SD, odlicne). Prica o fenomenalnoj organizaciji bande Neduznih je briljantna, pogotovo spoj proslosti i sadasnjosti. Scenario je odlican, dijalozi izmedju likova se doimaju stvarnima poput onih iz filmova Humphreya Bogarta - toliko stvarni da pomislite da su u vasem omiljenom kaficu, a toliko umjetnicki vrijedni da je ocigledno da su plod kreativnog autora. Napetost izmedju likova se moze rezati nozem, svaki citalac pozeli da Carson izreseta Waca Dolana i bracu Dobbs pred saloonom.
  A Waco Dolan, taj odvratni clan Neduznih, je tako dobro i realisticno oslikan od strane Marcella da se covjek uplasi pomisli da bi mu negdje u nekoj kafani mogao slucajno stati na zulj i zapeti za oko. Njega bi mogao utjeloviti Jeff Kober, najodvratniji holivudski glumac.
  Sam "Ljudozder" Boone podsjeca na likove kakve glumi Robert De Niro: opasne likove koje biste najradije izbjegavali, koje biste, ako vec morate, odabrali za prijatelje i cije prijateljstvo smatrate teretom. Pravi lider takve beskrupulozne bande kakva je bila banda Neduznih. Odan prijateljima, ali kakav je najbolje pokazuje prica kako je dobio svoj nadimak o karavanu koji je ostao zameten snijegom i iz kojeg je jedino on prezivio. "Pogodi kako," rece Boone mladoj djevojci.
  Ray Clemmons je prevrtljivi tip koji je bezdusan i okrutan ubica no odan prijateljima i porodici. Scena u kojoj ubije Johnnyja Lamea je jedna od najokrutnijih i najrealisticnijih u Texu.
  Moram istaknuti i domisljatost u vezi pozdrava i sifri dostojna Sclavijevih najboljih radova.
  Odnos izmedju likova je odlicno razradjen, pogotovo izmedju Kita i Raya Clemmonsa. Interesantan je i kratki prikaz odnosa Texa i Clemmonsa - obojica znaju onog drugog i koliko su razliciti, ali su obojica u odnosu uzajamnog postovanja. Dirljiv je odnos izmedju Chestera i gospodina Grimesa, a dodatnu draz cijeloj epizodi daje i odnos Carsona sa pjevacicom (zlobnik u meni bi rekao da nikakvog odnosa nije bilo ;-)) te onaj Kita Willera sa njenom kcerkom.
  Crtez je odlican, Marcello je fenomenalan u zimskom ambijentu. Villine naslovnice su vec opjevane bezbroj puta, nemam nista pametno za dodati. Prva odaje neku sjetu za mladim danima Kita Carsona, druga je onako dok treca covjeka tjera da kupi, pozajmi ili ukrade strip cak i ako nije citao prva dva nastavka.
  26.12.2003
  16:59:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • byoman

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uistinu jedan od najboljih Texova koje sam ikad procitao.
  Posebno su mi dobri flashbackovi u kojima polako otkrivamo radnju iz proslosti paralelno sa sadasnjosti. Prica je odlicna, a Marcello je jedan od najboljih crtaca Texa. U svakom slucaju: cista desetka i must have.
  03.01.2004
  00:00:00 sati
  byoman
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 8, 10

  zaista odlična epizoda,po meni ne najbolja texova,kit karson u pravom naletu poručuje da još u svići ima uja:))))
  24.10.2004
  09:41:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Dobra priča, pogotovo završna borba u Posljednjem okršaju. Odlična je ideja bila ponovno okupljanje bande. Od naslovnica mi se najviše sviđa druga, a ostale dvije nisu baš predojmljive. Ima puno boljih epizoda od ove, ali i gorih.
  13.01.2005
  07:58:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve je već više-manje rečeno, priča koju bi trebali pročitati i oni kojima se okreće želudac na riječi Bonelli, Tex i western. Boselli je ovo super osmislio i još bolje proveo, šteta što svojevrsni nastavak priči, epizoda Sette assassini neće izaći kod nas još 5-6 godina...
  Marcello se također pokazao na visini zadatka, crtež mu je dinamičan i pun detalja, iako mu neki likovi i nisu baš ostarili 25 godina u završnom dijelu priče, kako je recenzent i primjetio. Objektivno, crtež je za 9 ali dajem desetku jer ovaj strip kao cjelina ne zaslužuje 97% ni 99% već čistu stotku.
  19.02.2005
  16:02:00 sati
  Bullzeye
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odličan strip, puno zanimljivih likova, prožimanje prošlosti i sadašnjosti je vrhunski odrađeno, crtež je fantastičan, a naslovnice isto, pogotovo zadnja, druga je nešto lošija, ali nisam zbog nje htio kvarit zasluženih 100%
  06.03.2005
  23:12:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nisam neki texov fan, ali me šokiralo kako strip može biti savršen. definitivno najbolji tex koji sam ikada čitao. ovo je grijeh ne pročitati
  09.07.2005
  11:27:00 sati
  brzopotezni
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čitao sam Texa još dok sam bio mali, ali ovako dobru priču sa toliko akcije još nisam pročitao! Fantastično. Sva tri stripa pročitao sam u jednome dahu, jedan za drugim...
  11.07.2005
  11:37:00 sati
  hrvojehorvat
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  najbolji TEX do sada!
  18.09.2005
  10:24:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Fantastična epizoda!Svi elementi su izvrsni osim crteža s kojim se i dalje ne slažem.U svakom slučaju sa deset nije.
  18.09.2005
  18:49:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji TEX ikada i ZAUVIJEK !!! Bez puno riječi, ko ovo nema brzo nabaviti i pročitati ! Ma ko bi se usudia uopće dati ocjenu 9 za bilo što...
  02.04.2006
  22:45:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Apsolutno najbolja Texova priča!! Scenarij odličan, crtež odličan, sve odlično!!
  17.05.2006
  19:49:00 sati
  jack 50
  uredi
 • K.G. 21

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ljudi moji - RIJEČI SU SUVIŠNE kada je u pitanju ovakvo REMEKDJELO jer zapravo i nema dovoljno dostojnih riječi kojima bi se te epizode Texa i Carsona mogle opisati !
  17.07.2006
  23:38:00 sati
  K.G. 21
  uredi
 • Vorador

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  FANTAZIJA. Nevjerojatno kako je ovo dobro. Priča, scenarij, crtež....ma fantastično.
  23.10.2006
  19:45:00 sati
  Vorador
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  :)
  21.11.2006
  16:01:00 sati
  jasa
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U životu sam proćitao tisuću stripova ali ova "trilogija" je apsolutno remek djelo. Sve je savršeno i do sada neviđeno. Prvo, priča je originalna do ludila. Isto se može reći i za brojnost likova i njihovu karakterizaciju. Najjači su Boone,
  Waco i pošteni Grimes. Boselli se bez sumnje ovim kompleksnim scenarijem vinuo u neslućene visine slave. Sve je puno flashbackova, neke posebne atmosfere koja nije u Texu nikada ovako dobro dočarana. Jedini tko je mogao nacrtati ovu priču je Marcello iz razloga što mu crtež odiše truležom i žestokim naturalizmom kojeg možemo jasno vidjeti na patološkim prikazima gadnih negativaca i oronulim zgradama napuštenog Bannocka. Detaljan je crtač i
  najviše mi se sviđa kod crtanja izraza lica što je bio težak zadatak u ovoj priči punoj obrata gdje se ne zna točna granica između dobra i zla, pravde i nepravde. Slažem se da bi po ovom trebalo snimiti film. Naslovnice su sjajne, a za razliku od mnogih, meni se najviše sviđa druga koja je puna zanosa i energije.
  20.01.2007
  22:03:00 sati
  Inferno
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajna priča, nemam zamjerki osim malo lošije druge nalsovne, ali moraju 4 desetke.
  22.01.2007
  09:48:00 sati
  delboj
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  27.05.2007
  09:57:00 sati
  popaj
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nevjerovatno remek-djelo!!! banda nedužnih je nešto genijalno od organizacije, do članova i činjenice da se i nisu poznavali međusobno!!!?!?? naprosto me fascinira ta organizacija!!! Kit carson kao glavna uloga je pun pogodak, živcira me kad tu legendu opišu kao oronulu kukavicu!!! Marcelov crtež totalno odgovara epizodi. Odlične naslovnice, maestralna priča. Legendarna scena kad ray Clemmon ugazi na ćale četverookog larrya, i unda mu kaže;U paklu ti neće tribat ćale!! I zatim ispali jedno 10 metaka s užitkom na licu!!! E to je realnost, to je divlji zapad!!!!!!!!!!!!!!!! A onog gada Waca Dolana ne bi htio srest, usra bi se u gaće!!!! Koji likovi, koji dijalozi, pa konačni obračun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ma naprosto remek-djelo!!!
  03.09.2007
  14:48:00 sati
  Poncho
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  ha...boselli...genije. carson kao glavni lik odlično funcionira. marcello mi se u zadnje vrijeme sve manje sviđa...ne znam zašto. naslovnica ipak ima puno boljih kod texa,
  06.10.2007
  17:45:00 sati
  piquet
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Evo ispovijesti još jednog velikog ljubitelja westerna, koji začudo nikad nije bio lud za Texom. Čudna stvar, ustvari. ;)) Nikada mi Tex nije bio sinonim za neku extra zabavu, ono, ako bi slučajno naletio na neki broj, ubio bi vrijeme njime, ali ništa više. Čak i ako bi epizoda bila odlična, a bilo ih je i takvih, nije mi dolazila ta želja da Texa aktivno počnem kupovati i čitati. Međutim ovo je nešto drugo, ovo je pravo remek-djelo, koje čovjeka malo-pomalo uvlači u radnju, i u kojemu jedva čekaš svaku sljedeću stranicu. O Boselliju je puno toga rečeno, čovjek je istinski majstor i to mu treba priznati. Marcello je jedan od crtača koje sam obožavao od malih nogu, a obožavam ga još uvijek. Plus majstor Villa. Čet'ri desetke k'o kuća!
  24.12.2007
  01:35:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • MaTex

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   Jednostvno nisam mogao odoliti želji da dam ocjene najboljem Texu.I opet mi se čini malo.
  30.01.2008
  19:59:00 sati
  MaTex
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uh! Ocjene govore sve. Primjedba je 1 naslovnica koja je malo lošija od ostalih, ali sveskupa mora biti 100%. Zato je tex zakon. Oni koji ga ne vole trebaju ovo procitati, jednostavno fantazija. Šteta što prica nije razvucena na još 100 strana.
  25.06.2008
  19:23:00 sati
  mars1
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Potpuno se slažem sa recenzentom...apsolutno jedan od najboljih (ako ne i najbolji ) Texova....  jedina mala primjedba je Marcello koji je zbilja odličan crtač,ali pojedini članovi bande izgledaju ko da su stariji za 5-10,a ne 25 godina...Villa je kao i obično,odlično obavio svoj dio posla
  14.09.2008
  14:56:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ep!
  15.11.2008
  13:01:00 sati
  cibalia
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Morao sam jednostavno dati sve desetke...
  18.12.2008
  14:11:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Sve je već rečeno. Jadna od najkvalitetnijih Texovih priča. Puno legendarnih sporednih likova, Carson konaćno u ulozi kakvoj bi trebao biti češće i prava je šteta što o njegovoj prošlosti nije napisana još koja priča. Naslovnice su mi vrhunske!  Epizoda za TOP 10 najboljih Bonellija svih vremena...
  18.01.2009
  19:04:00 sati
  dcopic
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Daleko najbolji TEx u svih 60 godina, e da nam je više Bosselija.Da bi se postalo Texovim fanom treba obavezno pročitat to remek djelo.A ako si njegov fan samo uživat u svakoj stranici stripa.Majstorski!
  19.01.2009
  11:50:00 sati
  teller
  uredi
 • soulfly tribe

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  među najboljima...
  05.03.2009
  16:00:00 sati
  soulfly tribe
  uredi
 • Disko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajan strip. Jedan od najboljih koji sam procitao od Texa.
  19.03.2009
  12:17:00 sati
  Disko
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  obično ne dajem visoke ocjene za ništa u životu (pa tako i za stripove) ali ovoj epizodi stvarno nemogu naći nikakvu zamjerku.
  26.03.2009
  13:28:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • tiberije

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 7, 6

  Tvrdnja autora recenzije da je Boselli ponajbolji scenarista u Bonelliju je definitivno nesto sa cim se ne slazem, ova prica je definitivno mozda i najbolje sto je doticni uradi jer nema vilenjaka, vampira, cudovista, i drugih-trecih pa i cetvrtih dimenzija. Definitivno prica na tragu Gianluiggija Bonellija, ali to da je najbolji Teks je bas ona vrsta preterivanja, ako da su oasis bolji od beatlesa..
  09.04.2009
  02:49:00 sati
  tiberije
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Boselli je uistinu genijalno razradio ovu priču. Cijela je epizoda zanimljiva, ma prava uživancija! Carson je kao glavni lik u ovoj avanturi ispao prava legenda, svaka mu čast!
  15.04.2009
  14:13:00 sati
  Panon
  uredi
 • bacho

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Stvarno dobra epizoda. Malo tko ne voli ove Bonellijevske priče o prošlosti pojedinih junaka. Znači u startu je ideja zanimljiva. Scenarij je odlično odrađen. Radnja je dinamična i naprosto te vuče dalje. Zadnji strip mi je definitivno vrhunac ove epizode. Jako dobro završena priča. Marcelov crtež je jako dobar, ali ipak nisam se mogao oteti dojmu da mi u njemu nešto fali, zato osmica. Prve dvije naslovnice su mi zakon, ali mi se treća nikako ne sviđa.Inače, bojao sam se da se zbog velikih pohvala na račun ovog stripa i posljedično velikih očekivanja ne razočaram, međutim, progutao sam ga u dahu i uživao u svakoj sekundi.
  04.06.2009
  10:45:00 sati
  bacho
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nešto najbolje ikad napisano.trebalo bi uvesti kao obaveznu lektiru u sve škole  
  14.08.2009
  21:34:00 sati
  alba
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Potpuno!
  18.08.2009
  21:19:00 sati
  kasper
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Da, za razliku od mojih ostalih /doduše malobrojnih/ komentara na Boselli-jeve epizode, sve odreda negativne, ovo je za /skoro/ svaku pohvalu. Crtež izuzetan, naslovnice vrlo dobre.
  19.08.2009
  13:43:00 sati
  farrar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 7, 6

  Sam naslov "Carsonova proslost", me natjerao da pomislim da se radi o jednoj epizodi koja opisuje vise njegovu mladost, medjutim to nije bio slucaj jer se u prvoj epizodi prikazuju tek nekoliko scena 25 godina unazad, tek toliko da se napravi prica. Ne vidim u prici nista novo, nekoliko razbojnika zeli da se obogati i Tex i ekipa im na kraju posole rep. Tek toliko za pricu mogu reci da je ok, i nista vise a to ne mijenja ni jedna polu-emocijalna scena na kraju izmedju serifa i Carsona. Crtez je solidan, okolina detaljno nacrtana, likovi tek prosijecno. Naslovnice su daleko od onoga sto je majstor Villa znao da nacrta za neke druge Texove epizode.

  Iskreno se nadam da ovo nije najbolji Tex, a komentari nekih poznavalaca i fanova ovog serijala upravo govore da jeste. Po meni zalosno da ovako jedna prosijecna prica bude najbolja u jednom serijalu koji traje preko 60 godina, na zalost to govori i mnogo o tome kakve su tek ostale.
  21.08.2009
  13:25:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Odlična epizoda, samo što mi u Texu nikad nije bila jasna ta razlika u godinama između Texa, Karsona i mladog Kita.
  24.08.2009
  11:10:00 sati
  writer
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vjerujem da je za svakog ljubitelja Texa ovo No1 epizoda i zato mislim da je svaki komentar suvisan. Samo bih ponavljao sto su drugi rekli... ;)

  12.02.2010
  00:21:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • Renky

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Već površnim listanjem Texovih stripova lako se može zaključiti da ima najjaču crtačku postavu u Bonelliju. Samim tim nije ni čudo da je Marcello bio u tom probranom društvu. Definitivno jedan od najboljih. Maestralno je odradija ( ne samo ovu ) priču koja bi funkcionirala čak i u rangu najboljih westerna ikad. Sama priča nije ništa epohalno novo ali ništa više ni ne tražim niti triba. Pametno, ponekad pomalo opširno ali... sto mu gromova, ako je ovo uzorak za sud o Bonelliju morat ću češće posezati za stripovima ove kuće ;o) Mislija san da sam zbog nenaviknutosti na Bonelli pretjerano oduševljen  ovom pričom ali čitajući ostale komentare nemam šta dodati osim, Boselli i Marcello rasturaju!!!!

  Začudo, naslovnice su ovdje najlošiji dio što ne znači da je Villa loš nego samo znači da me je svojom virtuoznošću razmazija.

  18.03.2010
  20:20:00 sati
  Renky
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  FENOMENALNA PRICA! Iako sam bio poprilicno skeptican kada sam je uzeo za citanje jer su je mnogi proglasili najboljom Texovom pricom,moram priznati da sam malo je reci odusevljen! Izvanredni tandem Boselli i Marcello je ovdje napravioi pravo malo remek djelo! Prica mi je od samog pocetka pitka i zanimljiva do te mjere da prosto nisam bio u stanju da popustim strip dok ga ne procitam do kraja! Svi likovi su odlicno okarakterisani i u skladu sa tim im je Marcello podario izgled i u tome je maksimalno pogodio! Ipak najgenijalnija stvar mi je sto je Carson konacno u glavnoj ulozi i tu se maestralno snasao(lijepo je nekad i Texa vidjeti kao sporednog lika)!!! Sve u svemu jedna genijalna prica sa genijalanim crtezom i naslovnicama koje su malo losije ali ipak nemam srca da Villi dam manje od desetke jer ova epizoda definitivno zasluzuje najvecu mogucu ocjenu!!!

  19.03.2010
  18:27:00 sati
  kandraks
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da još malo popravim prosjek - ovo je jedan od najboljih Bonellija uopće...

  04.06.2010
  01:00:00 sati
  velka031
  uredi
 • poison

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  dosadno

  16.08.2010
  11:37:00 sati
  poison
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.10.2010
  16:12:00 sati
  vitezkg
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 10, 8, 7

  Inače fenomenalna epizoda.. jeli se to samo meni tako čini, ili je Lena 2 puta kada je Carsonu iza leđa spominjala Doninog oca, u stvari mislila to na njega?

  17.11.2010
  15:40:00 sati
  lendava1
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jednom recju REMEKDELO.

  07.02.2011
  21:03:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • Leonid

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovi iznad mene su sve rekli.

  02.03.2011
  20:54:00 sati
  Leonid
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Malčice precijenjeno, ali i dalje jedan od najboljih Bosellijevih Texova, ako ne i najbolji.

  30.04.2011
  22:37:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dovoljno je pogledati TOP 10 epizoda, gdje ih je vecina iz "zlatnog perioda", brojevi izmedju 100 i 200. I koliko god bilo fenomenalnih epizoda, u "novijem" razdoblju Tex-a, ni jedna nije medju 10. Ni jedna osim ove!  Pravo remek dijelo, koje je tesko ponoviti i apsolutno nemoguce ostati ravnodusan prema njemu. Mislim da cu svom malom, za koju godinu, dati upravo ovu epizodu da je prvo procita i i jasno je da ce se "zaljubiti" u Tex-a na prvi pogled. Cista desetka!!!!

  17.06.2011
  21:40:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zasluzuje sve desetke !!!

  03.08.2011
  22:17:00 sati
  alexauzice
  uredi
 • krem

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  savrsenstvo!

  28.08.2011
  07:35:00 sati
  krem
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Recite što god želite, ali Kit je otac. 100% sam siguran.

  12.11.2011
  17:05:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  apsolutni vrh!

  11.12.2011
  06:04:00 sati
  draskomisterno
  uredi
 • Kojot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Mislim sta reci, osim da je savrsena prica!

  Citao vise puta!

  16.02.2012
  20:54:00 sati
  Kojot
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Nekih scena se sjećam s posebnim zadovoljstvom, poput Doyleovog izbjegavanja Carsona u brijačnici, Marcellovih sjetnih crteža prerije, trave povijene vjetrom, oblaka u daljini... To su sitnice koje mi puno znače.

  Za sve desetke, nedostaje bolji kraj priče, nešto više od obračuna oružjem. Nema onog katarzičkog momenta...

  10.04.2012
  02:15:00 sati
  solar
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  14.04.2012
  15:30:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  9, 6, 8, 9

  Priča o prošlosti mi je bolja od događaja u sadašnjosti. Ovaj dio o sadašnjosti i konačnom obračunu u Bannocku je previše razvučen, previše je likova, puno dosadnih dialoga, svi znaju pucati, čak i blagajnik, koji prije nije držao pušku u ruci. Priči ide u plus što ipak nudi nešto novo kod Texa, iskače iz oubičajnih okvira Texovih priča.

   

   

   

  21.05.2012
  22:49:00 sati
  tekumze
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 7, 10

  Mislim da bi prica bila 100 puta bolja da ima vise emotivnih scena, i da su ovi zlokobnici vise interesantniji kao likovi.  Na zalost, to ovdje nije slucaj.  Prica je dobra, ali nije vrhunska kao sto neke ocjene ovdje to predlazu, niti pripada na prvom mjestu Texovih prica na UBC-u.  Previse je sve ovo razvuceno, nepotrebno na 300 plus stranica, kad le lagano moglo sve da stane na 250 stranica, ili manje.  Sto se tice negativaca, jednostavno ih ima previse, i cesto sam mogao da razlikujem izmedju njih, i da znam ko je ko.  Ponavljam, da su malo vise zanimljivi, ali ne, samo pljackaju zlato iz kocija sa onim maramama preko lica, kao pravi kliseji ovog zanra.  Zadnja sveska je isto tako previse razvucena, na neko revolveraski obracun koji traje preko 100 stranica, pa je to onda toliko pucnjave da se ne zna ko pije, a ko placa.  Kit Carson zasluzuje bolju pricu o svojoj proslosti, ali ova je, na zalost, mozda malkice iznad mediokriteta.  Crtez je ok, ali nisam lud za onim Marcelom, kao sto nisam bio na njegovom radu na Zagorovoj epizodi "Nestali Istrazivac".  Naslovnice su odlicne, pogotovo ona prva i ona treca, koje za mene pripadaju u sam vrh ovog serijala. 

  14.08.2012
  01:01:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Nije me toliko oduševila ova epizoda da bih joj dao sve 10-tke. Smatram da je priča prerazvučena, previše likova ima u njoj. Nakon nekog vremena više ne znaš tko je tko. Zasmetalo me i to što je Tex ukrao Carsonovo mjesto u epizodi, za razliku od "Ponos Navajoa" gdje je Tex zapostavljen,a glavnu ulogu je preuzeo Tiger Jack.  Puno bolja mi je ta priča o prošlosti jednog od ekipe. Sve mi djeluje prefosirano.

  16.08.2012
  18:30:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Ova ide u top 10, iako mi nekako ovdje Marcello nije bio na vrhuncu, kao ni Villa na 2. naslovnici... Nedavno sam pročitao, upravo nakon svih ovdje viđenih pohvala, nije da sam razočaran ali nije ni za 100%.

  01.03.2013
  14:00:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Sve u svem ,jedna vrlo dobra prica. Dosta je dugacka i razlicitih likova je u velikom broju na raspolaganju. Neki su vise interesantni,neki manje. Uglavno mi se svidjaju price iz proslosti nasih "junaka". Ova je neka kombinacija proslosti i sadasnjosti. Poprilicno je dobro  obradjena. Al ipak je se scenario malo razvukao na nekim tockama,sto nije bas za pohvalu. Steta sto se neki likovi mozda vise nece pojaviti.Crtez je ok. Carson,crna brada,crna kosa,odlicno. Ja ga inace samo znam kao "dedu". 

  30.06.2013
  00:04:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Malo mi je trebalo u pečetku da 'polovim' likove, i popamtim imena, ali kad se krene s čitanjem, nema stajanja. Pravo istinsko remek-djelao. Sigurno će uvijek biti u vrhu vrhova Texovih epizoda. Osjeti se vrijeme Montane. Marcello je odlično nacrtao, pogovtovo ghost town u koji svi stižu, sve je trulo, zaraslo, raspadnuto...

  29.09.2013
  20:49:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Dudley Smith

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Najbolja Texova epizoda, barem od ovih iz novijeg perioda (ZS period ne poznajem, pa ću se suzdržati od ocjene o "najboljoj" epizodi). Nije mi jasan čest prigovor onih kojima se baš i nije svidjela o prekrcanosti negativcima i da se isti slabo razlikuju - ne znam kakvu su oni epizodu čitali, mislim da svatko tko čita s koncentracijom bez problema može razlikovati sve likove jer su odlično karakterizirani. Ali dobro, jasno mi je da sve mora imati svoje hejtere i da oni ne moraju imati racionalne zamjerke, pa tako i ovakve epizode. Marcelo odličan, a Villine 1. i 3. naslovnica remek-djela, zbog njih ću zanemariti malo slabiju drugu naslovnicu i dati mu desetku.

  18.05.2014
  13:46:00 sati
  Dudley Smith
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Odakle uopće početi... kako opisati univerzalno najbolju epizodu westerna. Neovisno o mediju, bilo strip/fim/književnost/glazba... Naravno, kako zanemariti kultove poput "Dobar,Loš., ..C`era una volta" koji mi se također jako sviđaju. Autor je očito dugo razgrađivao ovu priču i kada bi počeli analizirati svekupnu vrijednost spomenute krenuli bi u širinu zato najbolje komentar samo o likovima:

  Carson , prikazan kao stari iskusni fosil koji pozna sve moguće kodekse časti/poštenja/prijateljstva bilo iz zapadne kulture - ili direktno Nedužne bande, ne preza od mogućeg sukoba glavnih zvijerki koji su već selektirani kao Nedužni.. Svi sve znaju, svi znaju tko je Nedužan, svi krajićkom oka promatraju događaje ali nitko nema dokaza tko spada u nedužne. Sve do raskrinkavanja šefa.

  Kad se sjetimo Clemmonsa prve riječi koje padaju na pamet su: "Čak i najgori ubojice mogu imati suosjećanja prema prijateljima..barem dok se to ne kosi s njegovim ciljevima" (Tako nekako) On, iako ubojica, ima zamišljenu granicu dokle je spreman ići sa svojom savjesti.. Kao i svi mi. Prijatelj mu je nesumljivo važan, ali novac je važniji.. Kako završiti priču sa takvim likom koji je ptreban do posljednje stranice a koji jednostavno ne smije ostati živ? Clemmons osjeća da mora nešto izvanserijsko napraviti (iako mu je vraćena kćer) te riskira svoj život za sina Willera. Carson ga poznaje i ne sudi ga.. Ni Tex ga ne sudi. Iako je šef Nedužnih Clemmons, gori su njegovi kompanjoni jer oni su 25 godina željeli vratiti zlato ali još više i osvetu. Clemmons je želio zlato ali ima iskru prijatelstva koja se na raspletu pretvara u vatru prijateljstva

   

  Sve Texove i Carsonove odluke su izvrsne. Od prve Texove - nemiješanje u Carsonovu "vezu" sa Lenom do zadnje - raspodijela zlata. Priča koju je teško zavoljeti na prvu loptu, treba joj vremena da sjedne, a jednom kad sjedne nemoguće ju je zaboraviti.

  22.09.2014
  21:16:00 sati
  Access Virus
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršena epizoda.

  06.10.2014
  10:35:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odnedavno sam počeo redovito kupovati svaki Ludensov Tex za privatnu kolekciju i u međuvremenu sam kompletirao prvih 51 broj od SD, 6 komada VG, 18 Maxija i sve Ludensove regularne (ukljućujući i Moć tame nedavno izašao).

  Nikada prije nisam komentirao niti jednu recenziju ali nakon ovog vikenda i pročitane Carsonove prošlosti i sljedeća dva nastavka morao sam dati ocjene. Izuzetno sam zadovoljan sa maštovitošću priče, opisima, povezanosti radnje, ma svime jednom riječju. Baš odlična epizoda. Krenuo sam čitati po redu SD brojeve prvo pa ću onda na Ludensa i Carsonova prošlost me totalno oduševila u svakom pogledu! Remek-djelo! Makar je bilo jako dobrih epizoda koje sam čitao u prvih 40 brojeva SD-a ovo mi je totalno vrh :D. 

  18.03.2016
  09:02:00 sati
  Banana King
  uredi
 • magnus

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrh svega i mjerilo stvari za svaki strip

  01.04.2016
  10:35:00 sati
  magnus
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Čista desetka!!!

  24.06.2016
  00:01:00 sati
  Wayto
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  16.01.2017
  22:37:00 sati
  wele
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  20.02.2017
  09:55:00 sati
  goghy
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  9, 7, 7, 8

  05.03.2017
  18:46:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je bila jedna od omiljenih epizoda iz perioda Slobodne Dalmacije. Zadnju epizodu sam prvu nabavio, ostale dosta kasnije. Crtež, priča i naslovnice, sve mi je fantastično!

  15.03.2017
  22:11:00 sati
  Deki86
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  legendarna, po meni ipak malo precijenjena epizoda.

  16.11.2017
  10:05:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.12.2017
  15:58:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Perfekcija. Najbolji Tex. Scenario, likovi, crtež i priča savršeni. Kad bi neko snimao film o Texu, ova epizoda bi bila idealna za ekranizaciju.

  05.08.2018
  16:42:00 sati
  Mummy
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Klasik!

  03.02.2019
  13:50:00 sati
  SSM
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.06.2019
  17:53:00 sati
  savas
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Vrhunski! Sjajna, smislena, zaokružena priča sa smislenim detaljima, koja je toliko perfektna da joj nije naštetio ni Marcellov crtež. Sjajno!

  19.07.2019
  20:55:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih Texovih epizoda. Boselli i Marcelo su zaista top tandem.

  27.07.2019
  16:58:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Epizoda koja spada u sam vrh Tex serijala.

  20.01.2020
  00:40:00 sati
  domegus
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Klasik! 

  04.10.2021
  01:38:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Vauuuuu. Nisam čitao baš puno Texa u životu, ali ovo je uvjerljivo najbolja epizoda koju sam do sada pročitao. Jednostavno je sjajna. Od priče i scenarija do crteža. Jedino su naslovnice malo slabije. Sviđa mi se kako je Tex ovdje malo ostavljen po strani, i Carsonu je dana glavna uloga. Zaista vrhunska epizoda. Marcello je bio majstor zanata i gušt je gledati njegove stripove. Top!!!

  17.05.2022
  17:03:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Jedno je sigurno, uživati ćete u čitanju ove priče. Meni recimo ovo prijateljstvo između Carsona i Clemmonsa sa svim pratećim raspletima može imati smisla jedino uz pretpostavku da je u mladosti i Carson “održavao” Clemmonsovu Lenu, pa ga je ovaj znajući to zbog toga olako i dao ubiti, a nakon 25 godina sve pada u zaborav i prijatelji ostaju prijatelji😁
  25.05.2022
  23:22:00 sati
  Oki
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo! Baš sam lani pročitao po treći put i dojam sa svakim novim čitanjem ne opada - remek-djelo! Kod mene dojam ovisi o godinama na grbači, kao dvadesetogodišnjak prilikom prvog čitanja (SD) sam i našao koju manu, ali danas ne. Sigurno u top 3 Texove priče po mom izboru, a meni i najdraža priča uopće! Naslovnica prvog broja jedna od najljepših uopće. Ma, što reći nego čitajte, uživancija zagarantirana!

  30.08.2022
  12:02:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon što sam nekoliko godina pauziro s čitanjem Texa jednom me uhvatila neka nostalgija tako da sam odlučio potrošti ušteđevinu i na trafici kupiti par paketića Texa s remitende.

  Taj period Slobodne Dalmacije dao je nekoliko uistinu dobrih epizoda, ali nijednu toliko koliko Posljednji Okršaj u Bannocku, tako da sam ga "slistio" u sekundi, a potom i sveske koje su mu prethodile. Po pročitanom odmah sam pomislio kako se kvaliteta Texa ili iznimno podigla, ili je ovo njegova najbolja priča ikada napisana. Dan danas siguran sam da je.

  Meni stripove dobrim djelom nosi negativac, a u Bonelliju nismo vidjeli boljega od bande Nevinih s posebnim naglaskom na "poštenog" Billya Grimesa koji je maestralno osmišljen lik, kako vizualno tako i tekstualno. U njegovu čast na kraju ostavljam epitaf:

  "Grimes je bio dobar strijelac... Smiren i hladnokrvan..."

  "Ali ovaj je put loše ciljao..."

  03.05.2023
  21:08:00 sati
  BatBaterton
  uredi
 • jogurt

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Kako sam do sad čitao samo epizode preko 500 iz redovne serije (koje važe za najslabije) od ove epizode sam očekivao mnogo s obzirom na njen kultni status.

  Epizoda je jako dobra, ima glavu i rep, ali ponovo nadam se da ovo nije jedna od najkvalitetnijih epizoda Teksa uopšte. Čak su mi i par epizoda preko broja 500 malo bolje legle ili su u rangu sa ovom epizodom.

  Što se tiče zamerki to bi bilo previše likova na kraju, slobodno se neki bandit mogao izostaviti kao i nedostatak emotivnih scena jer sa njihovim ubacivanjem i dalje je lako mogla da se izbegne neka vrsta patetike. Ali to su sitne zamerke jer epizoda funkcioniše i bez njih.

  Svakako sam zadovoljan, ali očekujem i (dosta) bolje Teksove epizode.

  22.11.2023
  18:09:00 sati
  jogurt
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Moj prvi Tex, od kog sam imao izgleda prevelika očekivanja, jer mi je na kraju ispalo većim delom dosadno, priča je sasvim solidna, ali moglo se više pažnje posvetiti likovima članova bande, a ne njihovim metodama, jako predvidljivo ko je njihov vodja, obračuni su mi bez napetosti, mislim da u stripu nije lako napraviti dobru pucačinu. Finalni obračun je bio natprosečan, originalan, ali i teško je osetiti napetost kad znaš da likovi dožive još hiljadu epizoda i kad su zlikovci svi slični. Mada mogu da vidim zašto bi se nekome priča izuzetno dopala, iskreno ne vidim zašto ljudi toliko vole ovaj crtež, ni po čemu mi se ne izdvaja, rutinski odradjen. 

  26.11.2023
  09:37:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  07.12.2023
  00:15:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  09.12.2023
  00:21:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • wintermute

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dugo sam slusao o ovoj epizodi i drzao je na listi za citanje. Kada ju je nedavno izdao Veseli Cetvrtak i obnovio hype, odlucio sam da je procitam i evo danas sam je dovrsio. Najbolji dokaz koliko je ovo dobro je da sam namerno otezao sa citanjem, prekidao, vracao se da "utvrdim gradivo" sve u cilju da uzivanje traje sto duze. Sve ostalo je vec receno i u recenziji i u dosadasnjim komentarima. Nema sta, cista desetka.
  15.01.2024
  03:20:00 sati
  wintermute
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Bez sumnje top10 kompletnog serijala i ujedno najbolji Bosellijev Tex. Sjajno izvedeno, bez nedostataka u priči. Pravi užitak za čitanje. Prva naslovna odlična, druga vrlo lijepa, treća ne baš.

  25.02.2024
  12:55:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Raoul Duke

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  09.03.2024
  16:44:00 sati
  Raoul Duke
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  20.03.2024
  22:15:00 sati
  reso1991
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Stvarno jedna od najboljih epizoda Teksa koju sam ja citao.Retko imam obicaj ostavljati komentar u recenzijama ali je ovo epizoda pod obavezno za to

  Procitao sam u jednom dahu,i kada se desi da mi se stegnu grudi citajuci neke scene u stripu onda je to za mene ono pravo jer bar 98 posto stripova jednostavno procitam i odlozim na policu

  Neko je vec komentarisao,zaista sam i ja imao utisak kada Lena govori o ocu da misli na Kita.Ne pratim toliko serijal detaljno,posebno ne ono izdato nakon ove epizide pa ne znam da li je to iskorisceno kasnije

  Inace mnostvo likova,ali su lepo uvedeni u pricu,i svako je bio specifican po necemu tako da nisam imao preveliku potrebu da se navracam na prethodno da bih znao ko je ko

  16.05.2024
  20:28:00 sati
  nebkv
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Odličan vestern, do jaja. Boselli i Marcello dobitna su kombinacija i na Zagoru i na Texu. Neizmjerno i opetovano guštam u njihovim pričama, a ovu sam prvi put pročitao u izdanju Veseljaka. Marcello je nacrtao neke kadrove u kojima su Carson i Lena, a u kojima suptilno govori da je Dona njegova kćer.

  19.05.2024
  09:49:00 sati
  igor 12
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1939
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1680
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1615

   Aukcije

   Forum