Divljina

Tex Willer

TX SD 43/45 | 302 str.

Tex, Carson, Kit i Tiger na poziv starog prijatelja Gros Jeana odlaze u Aljasku, kako bi pomogli pronaći zlatno nalazište, čiji je vlasnik, geolog Colter, ubijen. Njegovu kćerku Lindu, nasljednicu bogatoga nalazišta, otme grupa razbojnika, kako bi doznali točnu poziciju zlata. No zaboravili su u jednadžbu uvrstiti Texa i društvo...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

 • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Divljina
  TX SD 43
 • Zatočenica svjetionika
  TX SD 44

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Yukon selvaggio
  TX SR 412
 • La prigionera del faro
  TX SR 413
 • Il risveglio del vulcano
  TX SR 414

ZANIMLJIVOSTI

 • u Italiji je ova priča izdana 1995. godine
 • originalni naslov prve epizode je "Divljina Yukona", no Slobodna Dalmacija je upotrijebila naslov "Divljina"
 • na naslovnici SD #44 je greškom napisano "zatoćenica"; umjesto mekog treba biti tvrdo č

Na osvrt o ovoj Texovoj priči potaknula me nečija opaska na forumu kako Ferdinandu Fuscu baš ’leže’ snježne priče. Zaista, u ovih tridesetak cjelovitih priča koje su u Hrvatskoj izdali Slobodna Dalmacija i Ludens, Fuscovih je pet, a od toga su dvije smještene u snježni ambijent: ova, te "Zlato Klaatua", SD 32/34.

Svako malo scenaristi ’pošalju’ Texa u snijegom prekrivena područja SAD-a i Kanade. Dva Texova dobra prijatelja, koji se dosta često pojavljuju u tim pričama, baš su Kanađani: traper Gros Jean, te Jim Brandon, pukovnik u Kraljevskoj konjičkoj policiji. Osim spomenute priče "Zlato Klaatua", još neke snježne epizode kojih se možemo prisjetiti su: Letterijeva "Uragan u Skagwayu" (ZS 1061/1062), Nicolova priča o legendi o Gundarima (ZS 856/857), a i jedan od najboljih maxi Texova, "Nei territori del Nordovest" iz 2001. godine, odvija se u snježnim prostranstvima Kanade. U toj priči, dvojca Boselli/Font, također se pojavljuju pukovnik Brandon i Gros Jean.

Tex i Carson

Brineš se za još ’zelenog’ nećaka, a on tako...(© Fusco/SBE)

U našoj se priči Tex pojavljuje tek na 23. stranici, jer je početak rezerviran za svojevrsni prolog. Tu se upoznajemo sa starim geologom Johnom Colterom, koji ranjen, bježeći od bande ubojica, naleti na Gros Jeanov noćni logor. Colter, prije no što izdahne, zamoli Francuza da kartu bogatoga zlatnoga nalazišta, plod njegove dugogodišnje potrage, isporuči njegovoj kćerci Lindi. No, i Gros Jeana zarobe isti zločinci, ali ne prije nego je zapamtio kartu i bacio je u vatru! Tako Larsen i njegova banda moraju ostaviti Francuza na životu, jer je sada ON njihova karta! Hm, stvarno velika karta – 2 metra i 120-tak kilograma!

Gros Jean kasnije uspije pobjeći, te kako poštom nije uspio pronaći Lindu u San Franciscu, odluči pozvati našu četvorku u pomoć. Na brodu kojim putuju u Skagway Tex i društvo susretnu baš Lindu Colter (!), ni ne znajući da im je putovanje povezano. Linda se, ne primivši dugo vijesti od oca, pomalo lakoumno sama uputila u bespuća Aljaske kako bi ga pronašla. Već na brodu djevojka upadne u probleme s nasilnicima. Naravno, naša joj četiri kavalira priskoče u pomoć, i na palubi parobroda dogodi se prva od pet ili šest zanimljivih humorističnih scena.

Braneći Lindu od napasnika, Tex i Carson se potuku s pet-šest probisvijeta, a kad kapetan broda želi zaustaviti tuču, slučajno od Carsona dobije dobar direkt u bradu! Kit mu se nakon toga po tisuću puta ispričava, a Tex ne propušta priliku nemilosrdno ga zafrkavati zbog toga! Dobro me nasmijala i scena gdje Carson ispadne ’stari petljavac’ jer je primjetio da je mladi Kit Willer bacio oko na zgodnu Lindu... Ima dosta komičnih trenutaka koje je Nizzi dobro ukomponirao u tok priče, a Fusco maestralno dočarao crtežom.

U Skagwayu naši prijatelji doznaju da je Soapy Smitha (bivšeg gazdu grada kojeg su Tex i Carson maknuli sa scene u gore spomenutoj priči "Uragan u Skagwayu") u mutnim poslovima naslijedio stanoviti Al Coxey. Uz dosta napora - puškaranje s Coxeyevim plaćenicima, borba kod svjetionika u kojoj je ranjen Kit Willer - Tex i ekipa stalno su za petama banditima. Tek kada u Coxeyevoj trgovačkoj postaji White Horse oslobode Lindu i Gros Jeana, doznaju koji je cilj bandita - bogata zlatna bonanza Lindina oca, skrivena u grotlu ugašenoga vulkana negdje u bespućima Aljaske.

Rasplet priče pomalo je ’eksplozivan’! Ala Coxeya i njegovu ekspediciju raznese erupcija vulkana koju su sami, svojom pohlepom, pokrenuli. Tako smo prikraćeni za konačni obračun u kojem Tex i ekipa najprije promaše par bandita (dok se ne zagriju!), a onda poskidaju jednoga po jednoga, ili eventualno kojega zarobe. Ovaj put se ’majka priroda’ pobrinula za tipove s one strane zakona. Eto, čak i najveći cinici i ’antitexovci’ ne mogu reći da je baš svaka epizoda na isti kalup! ;-)

Što reći o crtežu? Fusco, kao i svaki crtač, ima i svoje poklonike, ali i kuditelje. Iako mu je crtež na neki način pomalo grub, slažem se s čitateljima kojima baš taj stil jako odgovara za western strip. Smjestio bih ga u neku sredinu, iza genijalaca tipa Villa, Civitelli, ali u usporedbi s primjerice Ticcijem ili Ortizom, nema se čega sramiti.

Kit Carson u akciji

Carson je još u dobroj formi... (© Fusco/SBE)

Naslovnice su standardne Villine iz ovoga perioda - vrlo, vrlo dobre, ali majstor će se kasnije još više iskazati. Ona iz broja SD #44, "Zatočenica svjetionika", malo odskače zbog lijepo ukomponiranoga noćno-snježnoga ugođaja. Dobar posao, Claudio!

* * * * *

Zanimljivo je pogledati koliko je ogromno područje Sjeverne Amerike na kojemu je scenarist smjestio radnju ove priče. Ovo je put koji je naša četvorka morala proći:

 • Navajo rezervat - Flagstaff - Seattle (vlakom, otprilike 1500 km, 3 dana)
 • Seattle - Skagway (parobrodom, cca. 1800 km, 5 dana)
 • Skagway - trgovačka postaja White Horse (psećom zapregom, oko 200 km, 2 dana)
 • White Horse - vulkan na pritoku rijeke Porcupine (kanuima, otprilike 800 km, 7 dana)

  U jednom smjeru Tex i društvo prošli su preko 4300 km, za što bi im bez puno gubljenja vremena trebalo 20-tak dana. Ako ubrojimo i povratak u Arizonu, lokalni banditi imali su oko mjesec i pol dana mira, bez da im dobro isplanirane ’posliće’ pokvare rendžerski gnjavatori! :-)

  Prekrasna Fuscova vinjeta - parobrod ulazi u Skagway (© Fusco/SBE)

 • Naprijed

  TX SD 41/42 Strah

  TX SD 45/47 Bostonska misija

  Naprijed

  Recenzije čitatelja

  • I like girlz

   Ukupna ocjena 81%

   8, 8, 8, 9

   meni jedna od stvarno boljih texovih priča u izdanju SD. naslovnice "zatočenica svjetionika" i "buđenje vulkana" su fenomenalne (villa majstore!), a i fusco je odlično odradio svoj posao i odlično se snalazi u sniježnim predjelima. sve to skupa čini jednu odličnu epizodu. isto tako pohvale i thommi za još jednu super kvalitetnu recenziju.
   11.04.2005
   14:46:00 sati
   I like girlz
   uredi
  • Aco

   Ukupna ocjena 88%

   8, 8, 10, 10

   Dobra epizoda.ODlične je tučnjava na brodu,tu sam se nasmijao do suza.Super je Texov komentar "Kit,udaraj jače,prebrzo ustaju" ,a da ne govorim o Kitovom nokautiranju kapetana.I nakon toga je čitanje dosta zanimljivo iako se sve svodi na pucnjave na različitim lokacijama(zasjeda,svjetionik,tvrđava..).Što se zasjede u koju upadnu Tex i kompanija na saonicama tiče,to je ujedno najslabiji dio epizode.Opet ih razbojnici nikako ne mogu pogoditi iako su ovi fino izloženi i na potpunoj čistini.Nije mi jasno zbog čega se uvijek iznova javljaju takve gluposti u Texu.Ali dobro,sve ostalo je dosta OK.Fusco je moj najomiljeniji crtač Texa a izgleda da se specijalizirao za priče o zlatu(prije ove radio Blago Klaatua).U ovoj epizodi je stari majstor maksimalno došao do izražaja.Sjajno je dočarao snježnu atmosferu Kanade i Aljaske,noćni napad na svjetionik,erupciju vulkana itd., a pozadine su mu zakon(kad je crtanje pejzaža u pitanju,tu mu nitko nije ravan).Jedino nije ostao dosljedan u količini nacrtanih (upaljenih)cigareta,za razliku od prošlih epizoda ovdje ih ima tek nekoliko ali možda je to zbog hladnog vremena;-)).Naslovnice su također fenomenalne a Zatočenica svjetionika mi je (dosad)najbolja koju je Villa nacrtao.To je bio prvi Tex kojeg sam kupio u životu(kod preprodavača na Trešnjevci),toliko mi se svidjela naslovnica.
   14.04.2005
   12:03:00 sati
   Aco
   uredi
  • Koresh

   Ukupna ocjena 93%

   9, 9, 10, 9

   14.04.2005
   15:54:00 sati
   Koresh
   uredi
  • Ukupna ocjena 62%

   6, 4, 8, 8

   Nakon jaaaaaaaaaaako slične teme u Zlatu Klaatua, koji je nekoliko puta bolji, ovo je samo ponavljanje. I to ne baš tako kvalitetno...
   30.04.2005
   11:53:00 sati
   Verfalk2003
   uredi
  • Ukupna ocjena 96%

   10, 10, 9, 9

   Izvrsna priča i scenarij.Doduše imam samo"Divljinu" i
   "Buđenje vulkana",ali u ta dva dijela sam uspio saznati
   sve o priči.Fuscov crtež je dobar,ali nije za 10.Isto
   vrijedi za naslovnicu.
   29.05.2005
   21:44:00 sati
   zerovnik
   uredi
  • Prodigy

   Ukupna ocjena 85%

   8, 9, 8, 10

   Solidna epizoda,iako mi Fuscov crtez Texa ne lezi.Mislim da je Villa s naslovnicama napravio izvrstan posao pa zato i maksimalna ocjena za njega.Previse razvucena prica sa nepotrebnim dijalozima.Moze i bolje!!!
   09.06.2005
   08:38:00 sati
   Prodigy
   uredi
  • Ukupna ocjena 71%

   6, 7, 8, 8

   Najbolja fora je kad tipovi nose Gros Jeana i kao težak im je, "sigurno ima 100kg"; haha, pa 100kg imaju normalni ljudi, a onakvi divovi imaju valjda 150kg.
   15.07.2005
   20:32:00 sati
   stinky
   uredi
  • globinjo

   Ukupna ocjena 75%

   7, 7, 8, 9

   priča se možda već prije odigrala,ali nije loša,crtež vrlo dobar,i opet par baza kita carsona...gros jean ipak nije deblji i jači od "irske spužve":)))))
   25.09.2005
   08:38:00 sati
   globinjo
   uredi
  • SnotMan

   Ukupna ocjena 91%

   9, 9, 9, 10

   Emocionalno vezan za epizodu.Genijalno.
   26.09.2005
   18:39:00 sati
   SnotMan
   uredi
  • mpavin

   Ukupna ocjena 91%

   9, 8, 10, 10

   Sve mi  je super u ovoj epizodi. Crtež je odličan, Fusco se uvijek odlično snalazio u snježnim epizodama. Zadnja naslovnica je jako dobra, ali ni ostale dvije ne zaostaju. Carson je legenda: "Čovjek u moru?! Dobra ideja." hahaha...
   26.09.2005
   20:59:00 sati
   mpavin
   uredi
  • npetros2@htnet-dsl

   Ukupna ocjena 58%

   5, 6, 5, 10

   Prvi tex koji san nabavio...Prožvakana tema po ko zna koji put...ali što se može
   16.04.2006
   01:39:00 sati
   npetros2@htnet-dsl
   uredi
  • jack 50

   Ukupna ocjena 87%

   9, 9, 8, 9

   Baš sam danas pročitao cijelu priču i dosta je zanimljiva. Crtež odličan.
   25.06.2006
   10:55:00 sati
   jack 50
   uredi
  • VALTER

   Ukupna ocjena 69%

   5, 6, 9, 9

   Nezanimljivi likovi, predvidljivost, ponavljanje. Uragan u Skagveju/Neočekivani saveznik (ZS 1061. I 1062.) koji se bavi likom Soapay Smitha (inače povijesna osoba, obrađena i u Lucky Lukeovu albumu Klondike) je daleko bolja priča od ove, s kojom dijeli isti ambijent i isti motiv negativca-moćnika koji je preuzeo Soapyevu funkciju u Skagwayu. Plus za Fusca, mojeg favorita u Texu.
   07.08.2006
   11:45:00 sati
   VALTER
   uredi
  • Vorador

   Ukupna ocjena 67%

   6, 6, 7, 10

   Solidna priča. Izvrstan ambijent, volim kad se radnja odvija u Kanadi ili nekim drugim sniježnim predjelima. Crtež podnošljiv, naslovnice fantastične.
   22.11.2006
   19:33:00 sati
   Vorador
   uredi
  • Inferno

   Ukupna ocjena 82%

   7, 8, 9, 10

   Ako govorimo o maštovitosti cjelokupne radnje, ova epizoda mi ne odskače od prosjeka. Ništa me u njoj nije iznenadilo. Iznenadila me samo coolerska lakoća i nadnaravan intelekt kojim Tex savlađuje svoje neprijatelje. Takvog juriša poput Texova (i ekipe) nije bilo još od Crecya ili Waterloa. Tip jednostavno ide naprijed, puca i tjera neparijatelja da se sakriju u posljednju rupu i ... i sve mu polazi za rukom. Međutim, priča je sasvim zadovoljavajuća, sa finom pustolovnom atmosferom na dalekom sjeveru. Toj atmosferi uvelike doprinosi i Fusco koji je u ovoj epizodi briljirao kao i u Zlato Klaatua.Zbilja ima pregršt odličnih vinjeta. Nakon ove epizode Fusco nikad više neće dosegnuti ovu razinu. Naslovnice su prepredivne, iako imam zamjerku na onu zadnju koja prikazuje provalu vulkana. Upravo zbog nje sam 2 mjeseca prije izlaska tog stripa znao kako će završiti epizoda. No, s estetskog osvrta, nemam nikakvu zamjerku. I još nešto, Carson je legenda!
   24.05.2007
   11:25:00 sati
   Inferno
   uredi
  • ken2

   Ukupna ocjena 88%

   8, 9, 9, 10

   meni je ovo jedna od najdražih teksovih priča, čim odu na sjever bude dobrocrtež odličan, naslovnice još bolje, pogotovo za zatočenicu svjetionika 
   09.02.2008
   17:25:00 sati
   ken2
   uredi
  • delboj

   Ukupna ocjena 84%

   8, 8, 9, 9

   Kad je snejžna priča onda obično ne može da omane. Sviđa mi se i crtež, lijepo je dočarana atmosfera. Naslovnice su mogle biti bolje, posebno prva i treća. Druga je za desetku.
   23.02.2008
   12:18:00 sati
   delboj
   uredi
  • Ukupna ocjena 91%

   9, 9, 9, 10

   Jako dobro i zanimljivo. Crtež i naslovnice izvrsni. Prica dobra i razradena. Zaista kad god se radnja odvija u Kanadi ili Aljasci epizoda bude odlicna.
   27.06.2008
   08:23:00 sati
   mars1
   uredi
  • cibalia

   Ukupna ocjena 97%

   9, 10, 10, 10

   Još jednom vidimo koliko je Fusco jak na snijegu. Priča je odlična i nabijena akcijom. Nizzi je jako dobro kreirao radnju no opet nevjerovatni promašaji. Meni osobno to ne smeta, ali glupo izgleda. Za Villu ne treba govorit. Preporučujem! 
   23.01.2009
   11:08:00 sati
   cibalia
   uredi
  • dcopic

   Ukupna ocjena 88%

   8, 8, 10, 10

   Odlazak ekipe ne sjever gotovo nikada nije bio promašaj! Oduvijek sam volio Texove priče smještene u područja okovana snijegom, pogotovo na dalekom sjeveru. Ova epizoda ima stvarno zabavnih trenutaka, a neki su i gore spomenuti, kao npr tučnjava na brodu.  Fusco je odradio posao vrhunski, naslovnice su odlične.
   26.01.2009
   13:37:00 sati
   dcopic
   uredi
  • Ukupna ocjena 84%

   8, 8, 9, 9

   08.09.2009
   16:22:00 sati
   Brdar
   uredi
  • Panon

   Ukupna ocjena 78%

   8, 6, 9, 9

   Dobar dio epizode je zapravo već sve viđeno, ali je zato najžešća bila erupcija vulkana! Taj događaj je jedino što sam čekao, samo šteta što je trajao prekratko. Od ove tri, najbolja Villina je treća naslovnica.
   26.09.2009
   14:52:00 sati
   Panon
   uredi
  • bjelolasica

   Ukupna ocjena 84%

   9, 8, 8, 9

   Krasna pričica nema što.

   05.08.2012
   20:14:00 sati
   bjelolasica
   uredi
  • drogsy

   Ukupna ocjena 69%

   7, 6, 7, 9

   OK epizoda, ali ništa više od toga. Opet je najveći problem u cijeloj priči što razbojnici promaše Texa i ekipu kad im postave finu zasjedu, što je već stvarno prevelika glupost za jedan serijal poput Texa, a još će se, nažalost, ponavljati. Priča započinje obečavajuće, i upravo takvih početaka bez glavnih protagonista serijala bi treblo biti što više. Kasnije se radnja pretvara u već viđeno pa mi je bilo veoma naporno ovo pročitati do kraja. Sam kraj je nekako zbrzan, ali da nije, Nizzi bi morao ponovno sve riješiti klišej-radnjom, pa je možda i bolje ovako. Fuscu izvrsno ide crtanje priridnih krajolika, toliko da ljudi samo smetaju i kvare vinjete, s obzirom da mu crtanje istih baš i ne ide.

   10.01.2013
   16:20:00 sati
   drogsy
   uredi
  • Maki_Mostar

   Ukupna ocjena 86%

   9, 8, 9, 8

   Opet vrlo dobra epizoda, kao i sve kad se Tex nađe u snijegu... ovaj put tu je cijela ekipa, što je veliki plus za radnju jer ima strategije, akcije... Samo mi smeta što mafijaši nisu uhićeni već ih je odnijela vulkanska lavina, a to je nekako bilo za predvidjeti. Ali, eto, Nizzi nije htio da Tex sredi još i Coxeyja, njega je ubila glad za zlatom. Za drugu naslovnicu sam emocionalno vezan, pošto je ovo bio moj početak čitanja Texa... prva i treća su mogle bolje

   03.03.2013
   13:17:00 sati
   Maki_Mostar
   uredi
  • Ukupna ocjena 58%

   5, 4, 8, 7

   Klišejska več sto puta viđena priča se pamti po lijeoim Fuscovom crtežu.

   03.04.2013
   23:23:00 sati
   tekumze
   uredi
  • Tutta

   Ukupna ocjena 73%

   7, 6, 9, 7

   Ok prica. Simpaticni likovi,Linda i G.Jean. Zlocinci okupljeni oko svog sefa Coxey'a,nista posebno. Nisu ostavili neki zapamtljiv dojam. To je uglavnom radi scenarija cijele price. Ekipi iz Arizone je sve prejednostavno uspjevalo,kao da su na izletu. Crtez je vrlo dobar. Odlicna atmosfera. Zamjerka, sto se nije u akcijskim djelovima vise na realnost obracalo. Tu "pametan" crtez more lijepo prici/scenariju pridonjeti. Naslovnica SD.44,odlicna.

   04.07.2013
   11:20:00 sati
   Tutta
   uredi
  • hrvoje23

   Ukupna ocjena 82%

   8, 6, 10, 10

   U počektu solidno, a kako idemo prema kraju, sve se razvodni. previše je toga predvidljivo i slučajno, a i već viđeno. A pogotovo sam ostao razočaran krajem, koji je bezvezan i zbrzan. A mislio sam dati 8 za scenarij. Fusco je pravi majstor za snježne epizode i prikaz krajolika.

   31.08.2013
   16:26:00 sati
   hrvoje23
   uredi
  • Ukupna ocjena 100%

   10, 10, 10, 10

   09.05.2016
   00:51:00 sati
   žalosna_sova
   uredi
  • Deki86

   Ukupna ocjena 87%

   9, 8, 9, 9

   Vrlo dobra snježna epizoda. Prvi dio epizode mi je bolji, a legendarna je scena na palubi. Fusco i snijeg - odlična kombinacija.

   18.03.2017
   15:54:00 sati
   Deki86
   uredi
  • Ukupna ocjena 59%

   5, 5, 7, 8

   19.03.2017
   00:40:00 sati
   Eddie Monsoon
   uredi
  • goghy

   Ukupna ocjena 85%

   8, 8, 9, 10

   16.01.2019
   07:52:00 sati
   goghy
   uredi
  • Hercule Poirot

   Ukupna ocjena 80%

   8, 8, 8, 8

   Jako dobro.

   19.07.2019
   21:00:00 sati
   Hercule Poirot
   uredi

  Najnovije

  Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Kraljica tame
   Kod: KT VG 84/85
   Ocjena: 79%
   Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 498
  • Dreamtravel
   Kod: MM SUPB 4c
   Ocjena: 68%
   Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
   Autor: prozirna senka
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 653
  • Očeva sablja
   Kod: KM ZS 236
   Ocjena: 85%
   Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 1197
  • Grbavac
   Kod: AF SA 158/159
   Ocjena: 52%
   Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 619
  • Rodijevi otmičari
   Kod: VB LMS 728
   Ocjena: 63%
   Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1320

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Nevidljiva barijera
   Kod: KT LMS 326/327
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 9
   Broj pogleda: 3316
  • Krik vile smrti
   Kod: ZG LU 301/302
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 15
   Broj pogleda: 2018
  • Ku Klux Klan
   Kod: KT LMS 508/509
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 2012
  • Kad grad umire
   Kod: NN LIB 65c/66
   Ocjena: 94%
   Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
   Autor: Jerry Krause
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1898
  • Osveta
   Kod: NN LIB 67a, b
   Ocjena: 96%
   Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
   Autor: Jerry Krause
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 1844

  Aukcije

  Forum