Bostonska misija

Tex Willer

TX SD 45/47 | 228 str.

Tex i Carson stižu u Boston s ciljem da razotkriju zločinačku organizaciju upletenu u krijumčarenje oružja iz Europe za jednog meksičkog generala. Nakon upoznavanja sa novom sredinom naši prijatelji, malo pomalo, stjecanjem okolnosti, pletu mrežu oko najvećih riba bostonske zločinačke organizacije.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Buđenje vulkana
    TX SD 45
  • Zločin u luci
    TX SD 46
  • Krijumičari
    TX SD 47

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il risveglio del vulcano
    TX SR 414
  • Delitto nel porto
    TX SR 415
  • L contrabbandieri
    TX SR 416

ZANIMLJIVOSTI

  • Stigavši u Boston Tex i Carson su odsjeli u povijesno poznatom hotelu Regency koji i danas postoji.
  • Boston je osnovan 1630. godine, a 2005. je brojio 596,638 stanovnika.
  • Ovo je prvi Texov posjet Bostonu, a dokaz tome je sama njegova izjava: "Ovo mi je prvi posjet Bostonu uopće."
  • Jednom prilikom u ovoj epizodi Tex i Carson posjećuju krčmu pod nazivom "Admiral Benbow". "John Benbow" je, uistinu, povijesna ličnost. Pustolovine Jima Hawkinsa, glavnog lika iz romana R. L. Stevensona "Otok s blagom" započinju u svratištu "Admiral Benbow" gdje on, nakon tajanstvene smrti starog mornara, pronalazi kartu otoka sa skrivenim blagom.
  • Jedan od negativaca se odaziva na ime Requin što na francuskom jeziku znači "morski pas".
  • U epizodi dolazi do obračuna u krčmi pod nazivom "Perroquet" što na francuskom jeziku znaci "papiga".
  • Na 75. stranici se spominje borba korzikanskih iredentista protiv francuske vlasti. To je povijesna činjenica premda ta pobuna u stvarnosti nije bila širokih razmjera.
  • Krčma u kojoj stanuje glavni negativac Beaumont zove se "Le Crabe d’Or" što u prijevodu znači "Zlatni rak". Jedna epizoda Tintina se naziva dosta slično: "Le Crabe Aux Pinces D’Or" ("Rak sa zlatnom kandžom").
  • Civitellijev rad na Texu započinje 1985. godine na epizodi "Fuoco incrociato" koja je u nas izašla pod nazivom "Miltonov testament" TX ZS 801/802. Nakon toga su usljedile epizode "Ubistvo u Korpus Kristiju" TX ZS 921/923, "Zabranjen pristup" TX ZS 998/999, "Korumpirani grad" TX ZS 1008, "Zenda" TX ZS 1080/1083. Jedna epizoda nije objavljena u nas: "Lampi sul Messico" TX SR 367/369. Poslije toga se sa Civitellijem počinjemo upoznavati kroz izdanja Slobodne Dalmacije: "Spletka u Santa Feu" TX SD 24/26 i "Bostonska misija" TX SD 45/47 (čiju recenziju upravo čitate). Nakon perioda Slobodne Dalmacije Texa počinje izdavati Ludens koji je do sada objavio tek jednu epizodu koja sadrži Civitellijev crtež, a to je: "Povratak Crnog Tigra" TX LU 75/77. Oslikao je i jedan almanah te par novih epizoda koje još nisu objavljene u nas.

Kad god Tex i Carson dođu u velegrad čeka nas zanimljiva pustolovina. U ovom slučaju riječ je o jednom od najstarijih gradova na tlu američkog kontinenta, Bostonu, u kojem Tex do sada nije bio. Najvjerojatniji razlog našem oduševljenju kad čujemo da se radnja zbiva u velegradu jest želja za promjenom repetativnog western ambijenta. Boston je, upravo temeljem tog razloga, pravo osvježenje, ne samo zbog toga što je Boston velegrad, već je on jedan prilično unikatan velegrad. Naime, Boston se nalazi na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, tik uz atlantsku obalu, što rezultira prilično hladnom klimom. Boston je bio, također, veliko lučko središte, te kao takvo, središte svih trgovačkih linija između Starog i Novog kontinenta. To je itekako utjecalo na raslojavanje društva, na način da se na jednom kraju gomilalo bogatstvo, a na drugom bijeda i siromaštvo. Kao protest protiv društvene nepravde rađa se podloga za razvoj, kako sitnog, tako i krupnog (globalnog) kriminala. Upravo ova obilježja Bostona garantiraju specifičnu i, nadasve, zanimljivu atmosferu, te scenaristu daju velik broj mogućnosti za stvaranje dobre i originalne pustolovine.

Scenarij ove pustolovine potpisuje Claudio Nizzi, čovjek koji je zaslužan za razvoj krimi-stripa Nick Raider. Ne spominjem tu činjenicu uzalud jer je Nizzi sa sličnim stilom (ali ne i potpuno istim!) pristupio ovoj Texovoj epizodi. Ipak bi već na početku trebalo raščistiti da ovo nije krimić u klasičnom smislu, već samo jedna priča koja za temu ima kriminal, korupciju, krijumčarenje... U krimićima se često pokušava otkriti tko je zločinac i ta nepoznanica najčešće opstane do samog kraja. Za razliku od tog principa, ovdje se imena glavnih negativaca saznaju relativno na početku, dok je problem u tome kako i na koji način savladati te negativce. Nadalje, ovdje je riječ o razotkrivanju jedne globalne mega-tvorevine, odnosno, zločinačke organizacije (Al Capone štih), dok se krimići baziraju na pojedince i individualne slučajeve kriminala. Kod krimića se da osjetiti mračna, sablasna i podmukla atmosfera koja, međutim, u pričama poput ove koju recenziram, potpuno izostaje.

Da se malo vratim na samu priču, točnije na uvod, koji je dosta zabavan, lepršav i ima par dobrih duhovitih dosjetki. Naime, Tex i Carson, nenavikli na novo okruženje upadaju u brojne "zamke" modernog velegrada. Mnogi građani ih ismijavaju zbog njihovih "zapadnjačkih" (čit. seljačkih) manira. Skrenut ću moment s teme i reći da upravo ti uštogljeni, fino obučeni i podšišani građani daju jedan drugačiji štih nego smo navikli kod Texa. Tipičan pristup stvaranja atmosfere u Texovim epizodama je nalik onome kojeg vidimo u John Wayneovim filmovima. Medutim, Nizzi je uz, dakako, neizostavnu Civitellijevu pomoć, uspio dočarati dosta realniju atmosferu druge polovice 19. stoljeca. Tu uštogljenost je primijetio i sam Tex odbrusivši dvojici uglađenih bostonskih građana:

"Vidiš, Stara Devo!? U našim krajevima lutke stoju u izlogu i prikazuju odjeću, a ovdje ih, čini se puštaju u šetnju!"

Nije to bio zadnji put da napuhani Bostonci podcjenjuju Texa i vjernog mu prijatelja Kita Carsona. Tako je Tex i šefu policije dao do znanja kakvog su kalibra njih dvojica:

"Nije ni čudo s obzirom da novine sa Zapada ne stižu ovamo. Ali vjerujte mi kad vam kažem da gdje god nas vide, grobari trljaju ruke jer znaju da će ih čekati puno posla."

Nakon propedeutičkog početka radnja se fino razvija bez ikakve veće zamjerke. Posebnu pažnju privlači ugodna konverzacija između Texa i starog Carsona:

Kit: "Neka me uhvate ospice ako imaš i najmanju namjeru održati obećanje koje si dao kapetanu!"
Tex: "Po čemu to zaključuješ?"
Kit: "Uh! Poznajem te kao svoj džep!"

Akcija je na razini, a to možemo zahvaliti majstoru Civitelliju koji ima osjećaj za prostor te je, stoga, u stanju jasno predočiti Nizzijeve zamisli. Mnogi su Nizzija optuživali da je njegov Tex previše pametan jer strahovito brzo dolazi do ispravnih zaključaka. Nizzi, kao da je čuo njemu upućene kritike i ovog puta je pustio da Tex upadne u jednu bezizlaznu situaciju iz koje ga je u posljednji čas izvukao Kit Carson. I to nije sve! Tex je u jednoj situaciji došao do krivog zaključka, naime, nije predvidio da će Requin, sukladno sporazumu, napisati upozoravajuću tajnu poruku kapetanu Corbettu. Scenarist je i u ovom stripu prikazao Texa kao ciničnog tipa koji ima pozamašan repertoar "finih" riječi:

Tex: "Samo ti razmisli na miru, ali ako je u tvome usmrđenom mozgu ostalo imalo soli, brzo ćeš shvatiti da nemaš izbora."
Requin: "Što ću dobiti u zamjenu?"
Tex: "Ni novčića, ako si to očekivao."

Sam rasplet radnje je odličan, uzevši u obzir našu bojazan kako je Nizzi sklon upropastiti završetak lijepe priče. Fabio Civitelli? Što reći drugo za njega nego majstor nad majstorima. Bez sumnje su on i Villa najbolji crtači u Tex staffu, ali i u Bonelliju, uopće. Civitelli je crtač koji se iz epizode u epizodu sve više usavršava. Ova epizoda nije iznimka. Teži finim i preciznim linijama te nije čudo što je dobio zadatak oslikati ovu epizodu. Gradske epizode mu, naprosto, pašu. Ovaj put me ostavio bez daha sa par novih majstorija. Spomenuo bih fantastično osjenčanu kanalizaciju u koju dopiru škrte zrake zimskog sunca.

Što se tiče naslovnica, pošto su Villine, ne treba ih previše komentirati. Ocjenu, ipak, umanjuje naslovnica "Krijumčari" zbog onog prenabildanog tipa i znamo što je Villa sve sposoban nacrtati.

Zaključak; ovo je nesumnjivo jedna od (naj)kvalitetnijih Texovih epizoda zbog uspjele kombinacije scenarija i crteža. Grijeh je ne pročitati ovu epizodu; dakle, topla preporuka onima koji je nisu pročitali. Iz istog razloga ovom recenzijom nisam htio previše spominjati konkretne događaje, već sam se odlučio na jedan uopćavajući stil (s namjerom otkrivanja skrivenih ideja koje su prethodile ovom stripu).

Naprijed

TX SD 43/45 Divljina

TX SD 47/49 Čitači tragova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Vorador

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Zabavna epizoda, koliko se sjećam iako ne previše originalna. Dakle, prisutna je hrpa klišeja i već viđenih fora. Radnja je atmosferična i dinamična i strip nije nimalo dosadan. Crtež mi se ovdje prilično dopao.
    06.07.2007
    22:48:00 sati
    Vorador
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Pa gde bre Villi da daš devetku!? Pa gde to ima...
    07.07.2007
    10:31:00 sati
    henry
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    08.07.2007
    16:10:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna prica
    08.07.2007
    20:24:00 sati
    bresh
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od boljih stripova...
    09.07.2007
    13:03:00 sati
    Spookey
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

     Je da nema onih tipično Nizzijevih gluposti, ali jednu (onu posljednju) nije mogao sakriti. Nije mogao izdržati. Kada, ako se dobro sjećam, glavni negativac ne može ubiti onu ženu sa nekoliko metara. Ovo je već četvrti put da to pišem u komentarima u njegovim pričama. Sve sam rekao. Civitelli je puno bolji na Mister NO-u a ni ovdje nije nimalo loš. Ulogu najboljeg će preuzeti Frisenda. I zanimljivo da Boselli (bar još)nikad nije surađivao sa Civitellijem. Šteta...
    09.07.2007
    17:07:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 74%

    9, 9, 4, 8

    Priča jako intresantna jedino što po meni kvari ugodjaj je što se meni crtež nekako ne dopada.....
    09.07.2007
    23:26:00 sati
    boromir
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Meni jako dobra epizoda, priča zanimljiva, a crtež, kao i uvijek kad je majstor Civitelli u igri - maestralan!
    Napomena - "Le Crabe d’Or" znači "Zlatni rak"! Or, oro, gold -> zlato!
    10.07.2007
    09:29:00 sati
    Thommo
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    E sjajna epizoda, i Nizzi je ovdje dosta dobar. Inače ove gradske priče su pravo osvježenje, zanimljivo je prikazana prilagodba naših "stočara" na gradske uvjete, odnosno nedostatak iste. Još jednom se Tex prikazuje kao tip koji ne trpi kompromise. Naročito su dobre scene u Regency-u kako je recenzist i napomenuo. Civitelli je pravi majstor, čak i u kombinaciji s lošijim scenarijem užitak je gledati njegov precizan crtež (vjerojatno spada u "sporije" crtače). Ipak kad se s tim crtežom spoji i dobra priča, dobijemo ovakvu epizodu. Sigurno jedna od najboljih u izdanju "Slobodne" i "Ludensa" uopće. Naslovnica, ona posljednja, nije me oduševila, Tex je nekako zdepast, a Requin izvan proporcija. Jasno, meiner Meinung nach rekli bi Nijemci. Druga je dosta dobra, a prva nije vezana za ovu priču, pa je ne bih komentirao. I na kraju svaka pohvala recenzistu na odlično odrađenom poslu. Samo tako dalje!
    11.07.2007
    09:34:00 sati
    targon
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Očito NIzziju više odgovara ovakav stil priče, dakle kriminalan organizacija i gradsko okruženje - nešto na čemu se kalio na NIk Rideru i na čemu stakao renome. Priča možda nije vrhunska,ali ima svoju glavu i rep te sa nekoliko stvarno duhovitih dialoga između Texa i Carsona pruža dobru zabavu kod čitanja. Međutim, ono po čemu se ova epizoda(pa i ostalih 80-ak % )pamti je svakako crtež. Civitelli kao predstavnik čiste i jasne linije,svoju je tehniku doveo gotovo do savršenstva i u crtanju portreta nitko mu u Bonelliju nije ravan. Također, njegov način kadriranja se pomalo razlikuje od ostalih,pa tako nije rob pravila od 6 jednoličnih kvadratića na svakoj stranici, toliko osporavanoj i omraženoj kad je Bonelli u pitanju. Izdvojio bih uvodni dio, gdje pod snježnom kulisom nkegov stil dolazi do potpunog izražaja i u noćnim scenama gdje vješto barata sjenama.Majstor. I Viliine naslovnice su također mala majstorija,iako bi ona za 3.dio mogla biti bolja. 
    14.07.2007
    15:12:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    priča dobra, gradska, sniježna i sve ok, ne baš vrhunsko...ali, crtež...
    27.08.2007
    22:26:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jako dobra priča, crtež izvrstan, a o naslovnicama ne treba trošiti riječi (kod Ville možeš dati 9 ili 10 ovisno o raspoloženju). Postoje manje mane (već spomenute od prethodnih recenzenata - npr. na samom kraju promašaj glavnog negativca s 2-3 metra), ali ovakva kvaliteta se ne može naći niti kod jednog strip junaka (osim eventualno kod Mr. Noa). 
    08.07.2008
    08:01:00 sati
    mars1
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Meni jedna od najdražih Texovih avantura. Zanimljiva priča, sve je odlično posloženo, Civitellijev crtež u ovoj priči mi je vrhunski! Izgleda da mu odgovara crtati priče u urbanim sredinama. Ocjena za zadnje dvije naslovnice, koje su vezane uz priču je čista desetka!
    08.07.2008
    17:23:00 sati
    dcopic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Evo, da nastavim kao i prethodnici s ocjenom 94, trećom u nizu ;) Ova priča mi je uvik bila jako dobra: puno akcije, snježni Boston, dobri likovi. Zanimljiv je onaj crnac, dobar otpor je pružio Texu kad su se tukli, a to malo tko može. Crtež je GENIJALAN! Kakav majstor je Civitelli, pogledajte samo kako je nacrtao nekoliko prvih stranica dok pada snijeg. Nenadmašno. Za naslovnice - Villa standardno.
    24.11.2008
    13:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna prica, odlican crtez , jedna od epizoda , zbog kojeg sam sve vise i vise zavoleo texa.
    21.12.2008
    19:45:00 sati
    bitola
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Odlična priča, atnosfera, protivnik i radnja. Nizzi me potpuno zadovoljio. Civitelli je veliki majstor kad se prihvatio crtanja ove epizode. Uzbudljiva i u nekim djelovima humoristična. Villa čista desetka. Civitelli isto. Scenarij će dobiti manju ocjenu zbog one blokade na brodu. 
    23.01.2009
    12:29:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    08.09.2009
    16:24:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Nije loša priča, ali mi Civitellijev crtež nikako ne paše Texu. Civitelli bi više odgovarao Nathanu Neveru. Epizoda je uistinu spoj svega suprotnog Divljem zapadu: radnja se odvija u istočnom gradu, pada snijeg,...dobra priča koja ipak ima svoje nedostatke.
    10.11.2009
    12:29:00 sati
    Panon
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Urbano. Pravo osvezenje od predela Arizone ili New Mexica. Prijaju ovakvi izleti na istok ili sever u Canadu (ne racunaju se Kanadski pobunjenici gde nema zimske atmosfere).

    26.12.2009
    20:05:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Trivijalan serijal. Priča nije nešto originalna da bi ostala u dugom sjećanju, mada radnja nije toliko dosadna. Naslovnice su odlične.

    12.02.2010
    00:15:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    21.05.2012
    22:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Priča mi je predkraj imala neku greškicu. Naslovnica pa imao je Villa i bolje. Crtež bez riječi sam.

    03.08.2012
    11:06:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Dobra i nedosadna epizoda. Nizzi ovdje rabi puno puta iskorištenu formulu, ali je priča barem zanimljiva. Odlična mi je ona scena kada Carson zaglavi u vratima hotela i viče "Tex! Tex! Izvuci me iz ove zamke!". Od srca sam se nasmijao. Civitelli je jedan od najboljih crtača u Texovom staffu, i uistinu je iz svake epizode sve bolji i bolji, ali jednostavno se ne mogu složiti s njegovim shavaćanjem fizionomije lica ljudi, a isti su mu previše statični. I baš me ti problemi sprječavaju da mu dam maksimalnu ocjenu, iako je, kako već rekoh, na svakom novom radu sve bolji. Villa je na prvoj izabrao dobar motiv, ali, poznavajući njegov rad, nije se kvalitetom najbolje iskazao, dok je druga super.

    11.01.2013
    15:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sjajna epizoda, šta drugo reći, prije par dana sam ju opet čitao... Humor je kao i uvijek tu, Tex i Carson non-stop rade, dobro je što sniježi, upleten je i šef policije,  široka mreža je tu. Sve za vrhunsku priču, na kraju ih spašava crnac-Pinkertonov agent što je veliki plus za moj doživljaj. Nisu se mogli sami izvući. Civitelli rastura, naslovnica "Zločin u luci" jedna od najljepših, budi emocije, to su prve epizode mog Texa...

    01.03.2013
    13:34:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Fenomenalna prica. Zimska gradska atmosfera je odlicna. Ne mora se stalno pod vrelim Arizonskim suncem puskarati. Interesantni likovi se pojavljuju u prici. Neki su imali dovoljno prostora,dok su neki ostali kraci. Scenario svoje gura uredno. Jedna zamjerka,zasto Tex nije mogao  izgubiti boks-duel protiv Pierreta T. Da,gdje ce Tex izgubiti. Nije do sad,ne mora ni sad. Crtez je ok. U akcijskim djelovima stripa,ipak je g.Civitelli se vise trebao potruditi. Naslovnica,"Zlocin u luci" je vrlo dobra. Za drugu to ne mogu reci.

    06.07.2013
    01:20:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Iskreno sam uživao u ovoj snježno-smrznutoj epizodi. Civitelli je pravi majstor. Ostao sam očaran kako je prikazao snježnu noć u gradskoj ulici. Nizzi se i ovdje pokazao odličnim.

    31.08.2013
    16:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Crtež i (zimski/morski) ambijent odlični, priča solidna. Kao neka kombinacija novog i provjerenog.

    19.03.2017
    13:55:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    29.03.2017
    20:45:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    30.12.2017
    12:24:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Izvrsno!

    19.07.2019
    21:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od najbolje nacrtanih Texovih epizoda. Civitelli je zaslužio 10+.  

    27.07.2019
    16:47:00 sati
    Ernie Pike
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 373
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 742
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 553
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1048

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1772
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1433
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum