Bostonska misija

Tex Willer

TX SD 45/47 | 228 str.

Tex i Carson stižu u Boston s ciljem da razotkriju zločinačku organizaciju upletenu u krijumčarenje oružja iz Europe za jednog meksičkog generala. Nakon upoznavanja sa novom sredinom naši prijatelji, malo pomalo, stjecanjem okolnosti, pletu mrežu oko najvećih riba bostonske zločinačke organizacije.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

 • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Buđenje vulkana
  TX SD 45
 • Zločin u luci
  TX SD 46
 • Krijumičari
  TX SD 47

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il risveglio del vulcano
  TX SR 414
 • Delitto nel porto
  TX SR 415
 • L contrabbandieri
  TX SR 416

ZANIMLJIVOSTI

 • Stigavši u Boston Tex i Carson su odsjeli u povijesno poznatom hotelu Regency koji i danas postoji.
 • Boston je osnovan 1630. godine, a 2005. je brojio 596,638 stanovnika.
 • Ovo je prvi Texov posjet Bostonu, a dokaz tome je sama njegova izjava: "Ovo mi je prvi posjet Bostonu uopće."
 • Jednom prilikom u ovoj epizodi Tex i Carson posjećuju krčmu pod nazivom "Admiral Benbow". "John Benbow" je, uistinu, povijesna ličnost. Pustolovine Jima Hawkinsa, glavnog lika iz romana R. L. Stevensona "Otok s blagom" započinju u svratištu "Admiral Benbow" gdje on, nakon tajanstvene smrti starog mornara, pronalazi kartu otoka sa skrivenim blagom.
 • Jedan od negativaca se odaziva na ime Requin što na francuskom jeziku znači "morski pas".
 • U epizodi dolazi do obračuna u krčmi pod nazivom "Perroquet" što na francuskom jeziku znaci "papiga".
 • Na 75. stranici se spominje borba korzikanskih iredentista protiv francuske vlasti. To je povijesna činjenica premda ta pobuna u stvarnosti nije bila širokih razmjera.
 • Krčma u kojoj stanuje glavni negativac Beaumont zove se "Le Crabe d’Or" što u prijevodu znači "Zlatni rak". Jedna epizoda Tintina se naziva dosta slično: "Le Crabe Aux Pinces D’Or" ("Rak sa zlatnom kandžom").
 • Civitellijev rad na Texu započinje 1985. godine na epizodi "Fuoco incrociato" koja je u nas izašla pod nazivom "Miltonov testament" TX ZS 801/802. Nakon toga su usljedile epizode "Ubistvo u Korpus Kristiju" TX ZS 921/923, "Zabranjen pristup" TX ZS 998/999, "Korumpirani grad" TX ZS 1008, "Zenda" TX ZS 1080/1083. Jedna epizoda nije objavljena u nas: "Lampi sul Messico" TX SR 367/369. Poslije toga se sa Civitellijem počinjemo upoznavati kroz izdanja Slobodne Dalmacije: "Spletka u Santa Feu" TX SD 24/26 i "Bostonska misija" TX SD 45/47 (čiju recenziju upravo čitate). Nakon perioda Slobodne Dalmacije Texa počinje izdavati Ludens koji je do sada objavio tek jednu epizodu koja sadrži Civitellijev crtež, a to je: "Povratak Crnog Tigra" TX LU 75/77. Oslikao je i jedan almanah te par novih epizoda koje još nisu objavljene u nas.

Kad god Tex i Carson dođu u velegrad čeka nas zanimljiva pustolovina. U ovom slučaju riječ je o jednom od najstarijih gradova na tlu američkog kontinenta, Bostonu, u kojem Tex do sada nije bio. Najvjerojatniji razlog našem oduševljenju kad čujemo da se radnja zbiva u velegradu jest želja za promjenom repetativnog western ambijenta. Boston je, upravo temeljem tog razloga, pravo osvježenje, ne samo zbog toga što je Boston velegrad, već je on jedan prilično unikatan velegrad. Naime, Boston se nalazi na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država, tik uz atlantsku obalu, što rezultira prilično hladnom klimom. Boston je bio, također, veliko lučko središte, te kao takvo, središte svih trgovačkih linija između Starog i Novog kontinenta. To je itekako utjecalo na raslojavanje društva, na način da se na jednom kraju gomilalo bogatstvo, a na drugom bijeda i siromaštvo. Kao protest protiv društvene nepravde rađa se podloga za razvoj, kako sitnog, tako i krupnog (globalnog) kriminala. Upravo ova obilježja Bostona garantiraju specifičnu i, nadasve, zanimljivu atmosferu, te scenaristu daju velik broj mogućnosti za stvaranje dobre i originalne pustolovine.

Scenarij ove pustolovine potpisuje Claudio Nizzi, čovjek koji je zaslužan za razvoj krimi-stripa Nick Raider. Ne spominjem tu činjenicu uzalud jer je Nizzi sa sličnim stilom (ali ne i potpuno istim!) pristupio ovoj Texovoj epizodi. Ipak bi već na početku trebalo raščistiti da ovo nije krimić u klasičnom smislu, već samo jedna priča koja za temu ima kriminal, korupciju, krijumčarenje... U krimićima se često pokušava otkriti tko je zločinac i ta nepoznanica najčešće opstane do samog kraja. Za razliku od tog principa, ovdje se imena glavnih negativaca saznaju relativno na početku, dok je problem u tome kako i na koji način savladati te negativce. Nadalje, ovdje je riječ o razotkrivanju jedne globalne mega-tvorevine, odnosno, zločinačke organizacije (Al Capone štih), dok se krimići baziraju na pojedince i individualne slučajeve kriminala. Kod krimića se da osjetiti mračna, sablasna i podmukla atmosfera koja, međutim, u pričama poput ove koju recenziram, potpuno izostaje.

Da se malo vratim na samu priču, točnije na uvod, koji je dosta zabavan, lepršav i ima par dobrih duhovitih dosjetki. Naime, Tex i Carson, nenavikli na novo okruženje upadaju u brojne "zamke" modernog velegrada. Mnogi građani ih ismijavaju zbog njihovih "zapadnjačkih" (čit. seljačkih) manira. Skrenut ću moment s teme i reći da upravo ti uštogljeni, fino obučeni i podšišani građani daju jedan drugačiji štih nego smo navikli kod Texa. Tipičan pristup stvaranja atmosfere u Texovim epizodama je nalik onome kojeg vidimo u John Wayneovim filmovima. Medutim, Nizzi je uz, dakako, neizostavnu Civitellijevu pomoć, uspio dočarati dosta realniju atmosferu druge polovice 19. stoljeca. Tu uštogljenost je primijetio i sam Tex odbrusivši dvojici uglađenih bostonskih građana:

"Vidiš, Stara Devo!? U našim krajevima lutke stoju u izlogu i prikazuju odjeću, a ovdje ih, čini se puštaju u šetnju!"

Nije to bio zadnji put da napuhani Bostonci podcjenjuju Texa i vjernog mu prijatelja Kita Carsona. Tako je Tex i šefu policije dao do znanja kakvog su kalibra njih dvojica:

"Nije ni čudo s obzirom da novine sa Zapada ne stižu ovamo. Ali vjerujte mi kad vam kažem da gdje god nas vide, grobari trljaju ruke jer znaju da će ih čekati puno posla."

Nakon propedeutičkog početka radnja se fino razvija bez ikakve veće zamjerke. Posebnu pažnju privlači ugodna konverzacija između Texa i starog Carsona:

Kit: "Neka me uhvate ospice ako imaš i najmanju namjeru održati obećanje koje si dao kapetanu!"
Tex: "Po čemu to zaključuješ?"
Kit: "Uh! Poznajem te kao svoj džep!"

Akcija je na razini, a to možemo zahvaliti majstoru Civitelliju koji ima osjećaj za prostor te je, stoga, u stanju jasno predočiti Nizzijeve zamisli. Mnogi su Nizzija optuživali da je njegov Tex previše pametan jer strahovito brzo dolazi do ispravnih zaključaka. Nizzi, kao da je čuo njemu upućene kritike i ovog puta je pustio da Tex upadne u jednu bezizlaznu situaciju iz koje ga je u posljednji čas izvukao Kit Carson. I to nije sve! Tex je u jednoj situaciji došao do krivog zaključka, naime, nije predvidio da će Requin, sukladno sporazumu, napisati upozoravajuću tajnu poruku kapetanu Corbettu. Scenarist je i u ovom stripu prikazao Texa kao ciničnog tipa koji ima pozamašan repertoar "finih" riječi:

Tex: "Samo ti razmisli na miru, ali ako je u tvome usmrđenom mozgu ostalo imalo soli, brzo ćeš shvatiti da nemaš izbora."
Requin: "Što ću dobiti u zamjenu?"
Tex: "Ni novčića, ako si to očekivao."

Sam rasplet radnje je odličan, uzevši u obzir našu bojazan kako je Nizzi sklon upropastiti završetak lijepe priče. Fabio Civitelli? Što reći drugo za njega nego majstor nad majstorima. Bez sumnje su on i Villa najbolji crtači u Tex staffu, ali i u Bonelliju, uopće. Civitelli je crtač koji se iz epizode u epizodu sve više usavršava. Ova epizoda nije iznimka. Teži finim i preciznim linijama te nije čudo što je dobio zadatak oslikati ovu epizodu. Gradske epizode mu, naprosto, pašu. Ovaj put me ostavio bez daha sa par novih majstorija. Spomenuo bih fantastično osjenčanu kanalizaciju u koju dopiru škrte zrake zimskog sunca.

Što se tiče naslovnica, pošto su Villine, ne treba ih previše komentirati. Ocjenu, ipak, umanjuje naslovnica "Krijumčari" zbog onog prenabildanog tipa i znamo što je Villa sve sposoban nacrtati.

Zaključak; ovo je nesumnjivo jedna od (naj)kvalitetnijih Texovih epizoda zbog uspjele kombinacije scenarija i crteža. Grijeh je ne pročitati ovu epizodu; dakle, topla preporuka onima koji je nisu pročitali. Iz istog razloga ovom recenzijom nisam htio previše spominjati konkretne događaje, već sam se odlučio na jedan uopćavajući stil (s namjerom otkrivanja skrivenih ideja koje su prethodile ovom stripu).

Naprijed

TX SD 43/45 Divljina

TX SD 47/49 Čitači tragova

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Vorador

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Zabavna epizoda, koliko se sjećam iako ne previše originalna. Dakle, prisutna je hrpa klišeja i već viđenih fora. Radnja je atmosferična i dinamična i strip nije nimalo dosadan. Crtež mi se ovdje prilično dopao.
  06.07.2007
  22:48:00 sati
  Vorador
  uredi
 • henry

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Pa gde bre Villi da daš devetku!? Pa gde to ima...
  07.07.2007
  10:31:00 sati
  henry
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  08.07.2007
  16:10:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlicna prica
  08.07.2007
  20:24:00 sati
  bresh
  uredi
 • Spookey

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedan od boljih stripova...
  09.07.2007
  13:03:00 sati
  Spookey
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

   Je da nema onih tipično Nizzijevih gluposti, ali jednu (onu posljednju) nije mogao sakriti. Nije mogao izdržati. Kada, ako se dobro sjećam, glavni negativac ne može ubiti onu ženu sa nekoliko metara.
  09.07.2007
  17:07:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • boromir

  Ukupna ocjena 74%

  9, 9, 4, 8

  Priča jako intresantna jedino što po meni kvari ugodjaj je što se meni crtež nekako ne dopada.....
  09.07.2007
  23:26:00 sati
  boromir
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Meni jako dobra epizoda, priča zanimljiva, a crtež, kao i uvijek kad je majstor Civitelli u igri - maestralan!
  Napomena - "Le Crabe d’Or" znači "Zlatni rak"! Or, oro, gold -> zlato!
  10.07.2007
  09:29:00 sati
  Thommo
  uredi
 • targon

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  E sjajna epizoda, i Nizzi je ovdje dosta dobar. Inače ove gradske priče su pravo osvježenje, zanimljivo je prikazana prilagodba naših "stočara" na gradske uvjete, odnosno nedostatak iste. Još jednom se Tex prikazuje kao tip koji ne trpi kompromise. Naročito su dobre scene u Regency-u kako je recenzist i napomenuo. Civitelli je pravi majstor, čak i u kombinaciji s lošijim scenarijem užitak je gledati njegov precizan crtež (vjerojatno spada u "sporije" crtače). Ipak kad se s tim crtežom spoji i dobra priča, dobijemo ovakvu epizodu. Sigurno jedna od najboljih u izdanju "Slobodne" i "Ludensa" uopće. Naslovnica, ona posljednja, nije me oduševila, Tex je nekako zdepast, a Requin izvan proporcija. Jasno, meiner Meinung nach rekli bi Nijemci. Druga je dosta dobra, a prva nije vezana za ovu priču, pa je ne bih komentirao. I na kraju svaka pohvala recenzistu na odlično odrađenom poslu. Samo tako dalje!
  11.07.2007
  09:34:00 sati
  targon
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 83%

  7, 8, 10, 8

  Očito NIzziju više odgovara ovakav stil priče, dakle kriminalan organizacija i gradsko okruženje - nešto na čemu se kalio na NIk Rideru i na čemu stakao renome. Priča možda nije vrhunska,ali ima svoju glavu i rep te sa nekoliko stvarno duhovitih dialoga između Texa i Carsona pruža dobru zabavu kod čitanja. Međutim, ono po čemu se ova epizoda(pa i ostalih 80-ak % )pamti je svakako crtež. Civitelli kao predstavnik čiste i jasne linije,svoju je tehniku doveo gotovo do savršenstva i u crtanju portreta nitko mu u Bonelliju nije ravan. Također, njegov način kadriranja se pomalo razlikuje od ostalih,pa tako nije rob pravila od 6 jednoličnih kvadratića na svakoj stranici, toliko osporavanoj i omraženoj kad je Bonelli u pitanju. Izdvojio bih uvodni dio, gdje pod snježnom kulisom nkegov stil dolazi do potpunog izražaja i u noćnim scenama gdje vješto barata sjenama.Majstor. I Viliine naslovnice su također mala majstorija,iako bi ona za 3.dio mogla biti bolja. 
  14.07.2007
  15:12:00 sati
  Aco
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  priča dobra, gradska, sniježna i sve ok, ne baš vrhunsko...ali, crtež...
  27.08.2007
  22:26:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Jako dobra priča, crtež izvrstan, a o naslovnicama ne treba trošiti riječi (kod Ville možeš dati 9 ili 10 ovisno o raspoloženju). Postoje manje mane (već spomenute od prethodnih recenzenata - npr. na samom kraju promašaj glavnog negativca s 2-3 metra), ali ovakva kvaliteta se ne može naći niti kod jednog strip junaka (osim eventualno kod Mr. Noa). 
  08.07.2008
  08:01:00 sati
  mars1
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Meni jedna od najdražih Texovih avantura. Zanimljiva priča, sve je odlično posloženo, Civitellijev crtež u ovoj priči mi je vrhunski! Izgleda da mu odgovara crtati priče u urbanim sredinama. Ocjena za zadnje dvije naslovnice, koje su vezane uz priču je čista desetka!
  08.07.2008
  17:23:00 sati
  dcopic
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Evo, da nastavim kao i prethodnici s ocjenom 94, trećom u nizu ;) Ova priča mi je uvik bila jako dobra: puno akcije, snježni Boston, dobri likovi. Zanimljiv je onaj crnac, dobar otpor je pružio Texu kad su se tukli, a to malo tko može. Crtež je GENIJALAN! Kakav majstor je Civitelli, pogledajte samo kako je nacrtao nekoliko prvih stranica dok pada snijeg. Nenadmašno. Za naslovnice - Villa standardno.
  24.11.2008
  13:33:00 sati
  mpavin
  uredi
 • bitola

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlicna prica, odlican crtez , jedna od epizoda , zbog kojeg sam sve vise i vise zavoleo texa.
  21.12.2008
  19:45:00 sati
  bitola
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Odlična priča, atnosfera, protivnik i radnja. Nizzi me potpuno zadovoljio. Civitelli je veliki majstor kad se prihvatio crtanja ove epizode. Uzbudljiva i u nekim djelovima humoristična. Villa čista desetka. Civitelli isto. Scenarij će dobiti manju ocjenu zbog one blokade na brodu. 
  23.01.2009
  12:29:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  08.09.2009
  16:24:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  Nije loša priča, ali mi Civitellijev crtež nikako ne paše Texu. Civitelli bi više odgovarao Nathanu Neveru. Epizoda je uistinu spoj svega suprotnog Divljem zapadu: radnja se odvija u istočnom gradu, pada snijeg,...dobra priča koja ipak ima svoje nedostatke.
  10.11.2009
  12:29:00 sati
  Panon
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Urbano. Pravo osvezenje od predela Arizone ili New Mexica. Prijaju ovakvi izleti na istok ili sever u Canadu (ne racunaju se Kanadski pobunjenici gde nema zimske atmosfere).

  26.12.2009
  20:05:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • Zlotvor

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 9, 10

  Trivijalan serijal. Priča nije nešto originalna da bi ostala u dugom sjećanju, mada radnja nije toliko dosadna. Naslovnice su odlične.

  12.02.2010
  00:15:00 sati
  Zlotvor
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  21.05.2012
  22:27:00 sati
  tekumze
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Priča mi je predkraj imala neku greškicu. Naslovnica pa imao je Villa i bolje. Crtež bez riječi sam.

  03.08.2012
  11:06:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Dobra i nedosadna epizoda. Nizzi ovdje rabi puno puta iskorištenu formulu, ali je priča barem zanimljiva. Odlična mi je ona scena kada Carson zaglavi u vratima hotela i viče "Tex! Tex! Izvuci me iz ove zamke!". Od srca sam se nasmijao. Civitelli je jedan od najboljih crtača u Texovom staffu, i uistinu je iz svake epizode sve bolji i bolji, ali jednostavno se ne mogu složiti s njegovim shavaćanjem fizionomije lica ljudi, a isti su mu previše statični. I baš me ti problemi sprječavaju da mu dam maksimalnu ocjenu, iako je, kako već rekoh, na svakom novom radu sve bolji. Villa je na prvoj izabrao dobar motiv, ali, poznavajući njegov rad, nije se kvalitetom najbolje iskazao, dok je druga super.

  11.01.2013
  15:23:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajna epizoda, šta drugo reći, prije par dana sam ju opet čitao... Humor je kao i uvijek tu, Tex i Carson non-stop rade, dobro je što sniježi, upleten je i šef policije,  široka mreža je tu. Sve za vrhunsku priču, na kraju ih spašava crnac-Pinkertonov agent što je veliki plus za moj doživljaj. Nisu se mogli sami izvući. Civitelli rastura, naslovnica "Zločin u luci" jedna od najljepših, budi emocije, to su prve epizode mog Texa...

  01.03.2013
  13:34:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Fenomenalna prica. Zimska gradska atmosfera je odlicna. Ne mora se stalno pod vrelim Arizonskim suncem puskarati. Interesantni likovi se pojavljuju u prici. Neki su imali dovoljno prostora,dok su neki ostali kraci. Scenario svoje gura uredno. Jedna zamjerka,zasto Tex nije mogao  izgubiti boks-duel protiv Pierreta T. Da,gdje ce Tex izgubiti. Nije do sad,ne mora ni sad. Crtez je ok. U akcijskim djelovima stripa,ipak je g.Civitelli se vise trebao potruditi. Naslovnica,"Zlocin u luci" je vrlo dobra. Za drugu to ne mogu reci.

  06.07.2013
  01:20:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Iskreno sam uživao u ovoj snježno-smrznutoj epizodi. Civitelli je pravi majstor. Ostao sam očaran kako je prikazao snježnu noć u gradskoj ulici. Nizzi se i ovdje pokazao odličnim.

  31.08.2013
  16:28:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Crtež i (zimski/morski) ambijent odlični, priča solidna. Kao neka kombinacija novog i provjerenog.

  19.03.2017
  13:55:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  29.03.2017
  20:45:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  30.12.2017
  12:24:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Izvrsno!

  19.07.2019
  21:02:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Jedna od najbolje nacrtanih Texovih epizoda. Civitelli je zaslužio 10+.  

  27.07.2019
  16:47:00 sati
  Ernie Pike
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 481
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 651
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1195
 • Grbavac
  Kod: AF SA 158/159
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 3.6.2021. 3:19:00
  Autor: Kila Banana
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 619
 • Rodijevi otmičari
  Kod: VB LMS 728
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 28.5.2021. 23:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1320

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Nevidljiva barijera
  Kod: KT LMS 326/327
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 3316
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2018
 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2012
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1898
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1844

Aukcije

Forum