Skriveni pištolj

Tex Willer

TX SD 9/10 | 157 str.

Tex, Carson i Tiger Jack slijede bandu Jubala Lanceya, koji su u Prescottu opljačkali banku i ubili lokalnog šerifa. Razdvajaju se s namjerom da se nađu u gradiću Wickenburgu, gdje prvi stiže Tiger i u samoobrani ubija šerifa, koji je suradnik bandita, a Jubal lažima nagovori nekoliko građana da im pomognu uhvatiti Tigera prije nego mu Tex i Carson stignu u pomoć…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lažna uzbuna
    TX SD 9
  • Sakriveni pištolj
    TX SD 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Falso allarme
    TX SR 373
  • La pistola nascosta
    TX SR 374
  • Falso allarme
    TX TT 373
  • La pistola nascosta
    TX TT 374

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda koja je u originalu u Italiji izašla prije prvih 5 brojeva koje je u nas izdala Slobodna Dalmacija, ali kod nas je slijedila poslije njih.
  • Gilbert je pseudonim crtača Alberta Giolittija.

Nedavno sam nakon dugo vremena ponovo pročitao ovu Texovu epizodu i budući da me je ponovo očarala, a uz to sam i primijetio da nije recenzirana, osjetio sam se dužnim da je približim svima vama koji je možda niste čitali, a vama koji jeste dajem priliku da je komentirate.

Budući da smo navikli hvaliti epske epizode, dosta nas je zaboravilo koliko dobre i zanimljive mogu biti nešto kraće pustolovine Texa i ekipe. Doduše, ova priča sa skoro 160 strana i ne spada u kategoriju prekratkih epizoda, već je bliža svojevrsnoj zlatnoj sredini. Nizzi nas ubacuje u priču nakon što se glavni događaj, pokretač cijele priče, već odigrao (ubojstvo šerifa u Prescottu ). To je način koji se nekome sviđa, a nekome ne. Po mom mišljenju je to dobra ideja, ali sam scenariju u ovom slučaju s desetke snizio ocjenu na devetku samo zbog toga, jer bih više volio da je Nizzi ubacio i te prijašnje događaje, pa bi dobili jednu punokrvnu epsku pustolovinu. Da ne bih ispao previše sitničav, Nizziju to opraštam jer je ostatak stripa odradio bez greške. Priča je ono što mi se posebno svidjelo, a pogotovo je zanimljiva ideja da su trojica naših junaka zajedno u epizodi, ali ipak sva trojica djeluju zasebno.

Također, Nizzijeva ideja da u lov na Tigera uključi i lokalne „heroje“ je dodatno podigla ocjenu, jer je u nekoliko mjesta u priči sjajno prikazana razlika između sirovih pljačkaša i običnih ljudi. Osim toga, nekoliko je scena posebno upečatljivo, a poboljšane sjajnim Giolittijevim crtežom, djeluju kao prave filmske sekvence. Prije svega mislim na Tigerov ulazak u saloon i sukob sa šerifom, jer s tih nekoliko stranica naprosto izbija napetost, a druga takva je na samom kraju, kada liječnik kojega su banditi poveli u pratnji, šokiran svim što je vidio i doživio, skuplja hrabrosti i ubija zadnjeg preživjelog iz bande koji je Carsona držao kao taoca. Odlična vinjeta i Texova izjava: „Kugo! Zavjesa je pala.“, doprinose strašnoj dramatičnosti scene. Budući da već dva puta spominjem crtež, vrijeme je i da o njemu nešto napišem. Mislio sam da me nakon Ville i Marcella nijedan crtač iz Texovog staffa ne može više oduševiti, ali me Giolitti u potpunosti demantirao. Crtež mu je zbilja odličan, likovi nisu toliko „tvrdi“ kao u spomenute dvojice, ali nisu ni vodnjikavi i mekani kao u Blasca ili Galleppinija. Našao je pravu mjeru, lica mu izgledaju odlično, a i ostatak stripa je u skladu s tim. Možda se mnogi neće složiti sa mnom, ali za ono što je uradio u ovoj epizodi je zaslužio čistu desetku. Šteta što Galep nije bio na njegovoj razini, jer su naslovnice najslabiji dio ove epizode. Ni jedna ni druga nemaju praktički nijednu grešku, ali su nekako preobične i bezidejne, izgledaju kao da su nacrtane tek tako da se nešto nacrta, a ne s idejom da lijepo izgleda.

Sve u svemu, ovo nije epizoda koja spada u epske, kako sam i rekao na početku, ali je svakako epizoda koja će vas zanimljivom temom (jer nakratko naši junaci od lovaca postaju lovine) i sjajnim crtežom očarati te vam dokazati da priča ne mora imati preveliki broj stranica da bi vam se urezala u pamćenje.

Naprijed

TX SD 7/9 Thonga tiranin

TX SD 11/12 Pozlaćeni ranč

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • velka031

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Super priča, odličan crtež, pravi Tex.

    20.05.2010
    13:45:00 sati
    velka031
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    jedna od najboljih naslovnica

    20.05.2010
    14:59:00 sati
    split85
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ranjavanje Tigera i obračun sa šerifom spadaju u najbolje scene Texa ikad.

    20.05.2010
    16:45:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ova epizoda mi se nije nešto posebno urezala u pamćenje, ali radnja je uistinu intrigantna. Slažem se s recenzentovim komentarom o crteži, a i o naslovnicama. Galepove su definitivno najslabija točka Texa. Možda su u prijašnjim vremenima bile solidne, ali su danas već zastarjelog dizajna.

    20.05.2010
    23:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Jedino po čemu pamtim ovu epizodu je konačan broj mrtvaca na kraju,i odličan crtež.Tex i ekipa brutalni i bez milosti,pucaju da ubiju!Predugo su se lovili po stjenjaku i vrtili u krug,što jedni druge što sami sebe da ne bi bilo malo zamorno.A o scenama kad meci fijuču tik kraj glave dok su tex i banda na streljani neću ni trošit riječi.A i Tiger se u dva tri navrata prišuljao neprijatelju - da se smrzneš! ;-)

    25.05.2010
    15:28:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Ova epizoda podsjetila me na neke dobre stare western filmove. Stvarno ima jakih scena poput one u saloonu na početku. Posebno mi se sviđaju likovi zločinaca i običnih građana koji su na trenutak umislili da su heroji. Dobar kontrast. Također, lipo je viditi Tiger Jacka u elementu, on je pravi maher samo što je to dosad prikazano  u svega 5-6 epizoda. On je možda čak i jači od Texa i Carsona. :D Nizzi je nekad pisao ovakve epizode, a danas piše neke gluposti koje nemaju veze s pravim westernom i u kojima ima sve manje i manje akcije. Crtež je detaljan, likovi su baš prave face. Samo Tex nije nacrtan onako kako smo navikli.

    16.09.2010
    18:23:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Slažem se, kao odličan western film! Zanimljiv je isti put kojim u različito vrijeme prolaze Tiger, Carson i na kraju Tex nastojeći pomoći jedan drugome, te tok njihovih misli dok slijede tragove.

    29.02.2012
    17:59:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Glup kraj upropaštava vrlo napetu priču.

    21.05.2012
    22:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Drago mi je vidjeti Tigra u glavnoj ulozi. Ne mogu vjerovati kakve gluposti NIzzi danas piše pogotov nakon ove priče.

    31.07.2012
    11:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Odlična epizoda.

    03.03.2013
    18:46:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 58%

    7, 6, 4, 7

    Prica je doneklen ok,zahvaljujuci opsirnijoj ulozi Tigar Jack'a. Sve se i odvija dobro,dok Super Tex ne krene u akciju. Prejednostavno i premocno se odvijaju okrsaji,gledajuci sa Texove strane. I cijela car price od u k. .  Nizzi kao i drugi,cesto zaboravlja,Tex Willer je "samo" jedan dobar rendzer,a ne neki americki Superhero. Nekom to odgovara,meni ne. Crtez je katastrofa! Tex i Carson,u facama kao neki stoti ljudi.Naslovnica,ok.

    01.06.2013
    21:29:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Kratka, ali vrlo dobra epizoda. Baš sam pred koji tjedan razmišljao u kojoj je epizodi netko upucao Tigera u nogu u saloon-u, i nikako da se sjetim, i evo, naletim na tu scenu. Čitao sam to davno, i vrlo mi je upešatljiva ta scena za šankom. Kasnije slijedi igra mačke i miša, i sve se nekoliko puta okreće. Možda nisu trebali svi izginuti osim doktora, što se tiče ostalih ljudi u pratnji iz grada. Crtež sasvim ok, malo jesu lica izobličena i čudna, ali atmosfera je kao u pravom westernu. Naslovnica ostala u sječanju kao i od ostalih junaka prvih brojeva SD.

    22.12.2013
    23:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    17.04.2016
    01:24:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Priča čista akcija, što ponekad baš dobro legne. Crtež je sam po sebi odličan, ali mi nikako ne odgovara način na koji je Giolitti crtao Texovu facu.

    29.01.2017
    21:49:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    30.12.2017
    12:30:00 sati
    goghy
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    16.04.2019
    22:58:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Vrlo dobra, na trenutke i odlična epizoda. Tex u klasičnom izdanju.

    17.07.2019
    10:44:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Tko bi očekivao na početku da ćemo od jedne jednostavne priče dobiti ovakav vrhunski scenarij? Nevjerojatno! A sve je počelo ganjanjem jedne skupine negativaca koji su, između ostalog, ubili jednog šerifa. Naša trojka (Tex, Carson i Tiger) razdvajaju se kako bi pokušali ući u trag zločincima. I ona prava akcija, napetost kreće nakon okršaja Tigera i korumpiranog šerifa kad Tiger mora bježati. Ima tu dosta upečatljivih scena, a spomenuo bi onu kad se Tigerov konj prestrašio čegrtuše pa pao u provaliju ili kad je Tiger napokon mogao malo odmoriti, zaspao i nije mogao upozoriti Carsona koji je, takoreći, prošao tik pored njega i upao u ralje zločinaca. Tex, kao glavni junak zadnji stiže na poprište sukoba sa velikim očekivanjem nas čitatelja da pripomogne svojim kolegama. Jedna od zaista najboljih Texovih epizoda koje sam imao prilike pročitati. Druga naslovnica, odnosno jedina koja pripada ovoj priči, na neki način nam spoila ono što će biti. Bilo je tu puno više motiva da se napravi neka bolja naslovnica.

    25.01.2020
    12:06:00 sati
    ReemCP
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prvak
    Kod: MN SA 23
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 18.1.2021. 9:24:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 414
  • Krater strave
    Kod: TX ZS 301
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 14.1.2021. 16:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1045
  • Put osvete
    Kod: KM LU 24
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 13.1.2021. 12:49:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1049
  • Šumske priče
    Kod: ZG MX 37
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 13.1.2021. 10:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 590
  • Buđenje Tiamat
    Kod: MM VEC 54
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.1.2021. 23:41:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 366

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1838
  • Hellingenova sudbina
    Kod: ZG SR 648/650
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 24.12.2020. 14:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1767
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1702
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1448
  • Gorka istina
    Kod: KM ZS 870
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 28.11.2020. 23:37:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1339

Aukcije

Forum