Veliki Tex!

Tex Willer

TX SP 1 | 224 str.

Na poziv Irca Pata Mac Ryana Tex i Carson odlaze pomoći Thompsonu, vlasniku male pilane kod kojeg Pat radi kao drvosječa, na čije imanje su oko bacili braća Patterson. Oni ne biraju sredstva da ostvare svoj cilj – da zavladaju cijelim područjem. Naravno, uz pomoć velikog Pata, planove će im pomutiti dolazak dvojice rendžera...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 69%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Veličanstveni Tex
    TX LIBG 1
  • Veličanstveni Tex
    TX SA 26
  • Tex! 1. deo
    TX SP 1
  • Tex! 2. deo
    TX SP 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Tex: il grande
    TX GI 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je prvo izdanje Speciale Tex u Italiji, izašlo 1988, povodom 40. godišnjice izdavanja Texa, popularno nazvano "Texone"
  • Dnevnik je epizodu podijelio u dvije A5 knjižice
  • U uvodu priči na 10-tak stranica ukratko su predstavljeni scenaristi i crtači Texa kroz četrdesetogodišnju povijest izlaženja
  • Crtež je povjeren velikanu talijanskog stripa Guidu Buzzelliju, koji je 1973.g. nagrađen nagradom "Yellow Kid", strip ekvivalencijom nagrade "Oscar"

Akcija počinje u šumama Oregona, gdje je mučki ubijeno troje ljudi, svi drvosječe kod g. Thompsona, koji je među radnicima cijenjen kao dobar poslodavac. Strahujući za vlastiti život, zaplašeni radnici napuštaju Thompsona jedan po jedan, svi osim Irca Pata Mac Ryana, koji odlučuje pomoći gazdi i njegovoj ljupkoj kćeri. Iza svih nevolja stoje moćni veleposjednici braća Patterson, uz uobičajenu svitu plaćenika i advokata, ali dokaza protiv njih nema. Nakon još jednog oružanog napada na Thompsonovu kuću, Pat povlači zadnjeg asa iz rukava – zove u pomoć Texa i društvo. Uz uobičajene prosvjede mladog Kita Willera, na put na sjever kreću samo Tex i Carson, te odmah po dolasku stupaju u akciju izmlativši Kafmana, advokata moćne braće. Uz mnogobrojne izbjegnute zamke uspjevaju pritjerati uza zid Maxa Pettersona, glavnog zlikovca, ali najveća iskušenja tek predstoje. Drugi brat, Gerald, po zanimanju računovođa, otima miss Jane Thompson, kćerku Patovog gazde, te ucjenjuje dvojicu rendžera njenim životom. Naravno, Tex uzima stvar u svoje ruke, te uz pomoć Pata i Carsona zaključuje poglavlje o moćnoj braći, te vraća Jane sretnom ocu...

Ovo je jedna od meni omiljenih epizoda Texa, uz "Ubojstvo u Corpus Christiju". Klasična je to western priča o borbi pravde i zla, bez ikakvih nadnaravnih elemenata, koji su također dio velike Texove sage. Nizzi uobičajeno dobro vodi napetu priču prema završnom obračunu, dok je Buzzellijev crtež stvar individualnih afiniteta. Meni osobno sviđa se Buzzellijev stil crtanja, sa puno detalja, finih poteza pera, te se čini kako je autoru zaista stalo detaljno dočarati atmosferu priče. Tex i Carson su malo drugačiji u liku nego kod recimo Galepa ili Letterija, ali nakon par stranica to se više ne primjećuje, jer je priča vrlo dinamična, puna akcije i zanimljivih dijaloga. Možda malo smeta što bad guys uvijek promaše Texa za par centimetara, ali i to je dio karakteristika Texovog lika, koje se ne moraju svidjeti svakome. Izvrsni su i komični elementi, kao što su verbalno prepucavanje Carsona i Pata, uobičajeno Kitovo gunđanje o (ne)udobnosti vagona Union Pacifica, kao i nespretno Patovo udvaranje lokalnoj konobarici Flori, uz usputno nehotično demoliranje podruma gostione!

Naslovnica prvog dijela Dnevnikova izdanja je vrlo uspjela, rad samog Buzzellija, dok je za drugi dio uzeta loša Galepova naslovnica, koja nema baš veze sa pričom. Zato ocjenu dajem samo za prvi dio. Sve u svemu ova Texova epizoda jedna je od najdražih djelova moje kolekcije!

Naprijed

N/A

TX LIBG 2 Zemlja bezakonja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Uobičajena priča, ništa posebno inventivna ili specijalna, iako se radi o spec. izdanju. Sve već viđeno, na momente iritirajuće upadice Teksa i Karsona, protivnici koji promašuju za konjski nokat, Teksova ispitivanja i maltretiranja negativaca i to ustaljenim redosljedom, od "nižih" prema "visokim", nepogrešivo zaključivanje i predviđanje poteza protivnika itd. Znači, ludnica od epizode za tvrđe fanove, za ostale na granici podnošljivog. Evo, dajem plus za reklamiranje drvne industrije i trupaca, toga nema prečesto u Teksu.
    16.10.2003
    22:43:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    13.11.2003
    20:46:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Jako loše,jedva sam uspio pročitati do kraja.Već nakon 10 stranica se zna kako će se priča razvijati i kako će završiti.Jedino što ću zapamtiti je način na koji se Tex ušuljao u jazbinu zlikovaca(po oluku za spuštanje trupaca u dolinu)a sve drugo je za zaboraviti.Tex je očito potomak Nostradamusa jer uvijek točno predvidi tijek događaja.Smeta mi i što ga ne mogu pogoditi ni sa nekoliko metara odstojanja ali dobro,to je već standard.Crtež može proći iako Tex a posebno Carson jako malo liče na sebe ali dobro,nije loš.Sve u svemu,razočaran sam potpuno jer sam od specijalca očekivao više.
    01.12.2003
    20:46:00 sati
    Aco
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 50%

    6, 5, 3, 8

    Nije losa epizoda iako je na momente predvidiva. Meni najvise smeta crtez koji je apsolutno uzasan. Uglavnom imajuci u vidu da je ovo ipak specijalni broj ocekivanja su bila veca.
    09.12.2003
    16:35:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Jedna od posebnijih priča. Crtež je uistinu na vrhunskoj razini-pravo osvježenje!
    16.11.2004
    16:29:00 sati
    kapetan
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    solidan strip,ali još bolje izdanje,naravno original.u veljači u italiji izlazi reprint.
    10.01.2005
    21:04:00 sati
    fantom
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 48%

    6, 6, 2, 6

    dosadna epizoda,deja vu,crtež užas...
    17.10.2005
    07:47:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Okosnica ovog izdanja je crtez autora koji do tada nije radio Texa(a ni od tada). Slazem se da je prica predvidljiva i neinventivna, ali je crtac iskoristio raspon price najbolje sto je mogao. Sve u svemu, ok za kupiti!
    14.12.2005
    13:05:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Ne vidim ništa specijalno u ovom stripu, očekivao sam bolje s obzirom da je to prvi Texone. Buzzelli vrlo neujednačen, od oduševljavajućeg na jednom crtežu do razočaravajućeg na prvom sljedećem. Originalna naslovnica najbolji dio stripa.
    22.06.2006
    16:32:00 sati
    76
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Remek djelo stripa, Buzzeli je pravi umjetnik koji je dobio čast da crta Texa i napravio je ponajbolji crtež u 60+ godina Texa Willera! Klasik i remek djelo Buzzelija
    28.06.2006
    14:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 6, 8

    Navikao sam odavna da svi specijalci ne nude ništa specijalno.Isti slučaj je i sa ovim Texoneom.
    06.06.2007
    19:48:00 sati
    kico
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Toliko je zanimljivo da san ja i zaboravio o čemu se tu radi...
    27.03.2008
    11:56:00 sati
    Poncho
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Klasična zamorna Nizzijeva priča. Nakon već petnaeste stranice znaš šta će se dešavati: Tex će nepogrešivim razlučivanjem, i pokojom šamarčinom, razotkriti i poraziti negativce. Između tih nekoliko važnijih trenutaka, slušati ćemo uvijek iste zajebancije Texa i Carsona (plus kolosa Pata u ovoj kombinaciji)... Slabo. Buzzelli gotovo očajan, pretpostavljam zbog katastrofalnog tiska u domaćem izdanju. Također, ove dvije Dnevnikove naslovnice ne liče na ništa.
    05.11.2008
    11:27:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Uh koliko smo samo godina čekali da se nakon ovog prvog objavi još koji Veliki Tex. Jako mi se sviđa gostovanje drugih crtača u Texu i već ovaj crtež Guida Buzzellija pravo mi je osvježenje i odmak od Texove standardne šablone. Danas ima mnogo odličnih crtača i ponekad  mislim da ima premalo kvalitetnih scenarista i njihovih priča. Sve u svemu jedna iako predvidljiva, zanimljiva Texova avantura...
    18.01.2009
    19:46:00 sati
    dcopic
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Klasičan Tex-takav mi se najviše sviđa.Čekam ga u izdanju Strip Agenta.Sasvim solidno, kad se ne očekuje previše.
    19.01.2009
    11:40:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 7, 7

    Solidan pocetak Texovih giganata.

    07.01.2010
    12:04:00 sati
    mars1
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 36%

    4, 4, 3, 3

    Eh. Dobra zamisao ali nešto fali. Možda  je NIci problem. Već viđeno. Nije Nizi, već crtež, živi užas. Korigovaću svoje ocene.

    18.12.2010
    22:14:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    07.09.2012
    10:35:00 sati
    coszinus
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Naslovnica nikakve veze s pričom. Sve ostalo uobičajeno.

    07.03.2014
    20:04:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek delo Italijanskog stripa.

    Crtez je najbolji u istoriji Texa!
    Steta sto Buzzelli nije nacrtao jos koju Texovu pricu. 

    17.04.2014
    21:28:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    22.05.2015
    17:30:00 sati
    DJ DEX
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 3, 7, 8

    Odprilike mjesec dana nazad sam pročitao epizodu iz Priče s divljeg zapada gdje se bave problemima drvosječa u Oregonu. Ovaj Tex slične tematike se niti slučajno ne može mjeriti s tom pričom. Libellusovo izdanje koje sam pročitao je naravno tehnički izvanredno ali unutra je težak šund. Ni priča, a ni crtež se ne diže iz prosjeka. Pročitao sam hrpu boljih Texova.

    12.01.2016
    15:19:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Pokušao sam pročitati ovaj strip prije nekoliko godina u crno bijeloj varijanti, ali nikako mi nije išlo. Crtež mi je izgledao nedovršen, priča dosadna i onda sam odustao. Par godina kasnije evo knjige u boji u mom posjedu. Boja je dodala nekakav dojam dovršenosti, pa sam dao novu priliku stripu i moram priznati da se nisam razočarao. Epizoda sama po sebi nije kultna, nema ničeg nadnaravnog u njoj, kako i piše u recenziji, ali je jedna solidna western epizoda koja ne pokušava biti ništa više od toga.  Preporučujem.

    31.01.2016
    09:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:32:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    13.12.2016
    14:21:00 sati
    goghy
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Finale
    Kod: AF SS 419
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 25.6.2019. 1:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 435
  • Nueces Valley
    Kod: TX MX 21
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 557
  • Yukonski kozaci
    Kod: ZG MX 34
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 24.6.2019. 15:00:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 514
  • The Wrong Earth
    Kod: TWE AHOY 1/6
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 22.6.2019. 18:41:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 305
  • Dadilja
    Kod: DD SD 38
    Ocjena: 42%
    Vrijeme: 19.6.2019. 0:56:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 638

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ledene zemlje
    Kod: ZG MX 33
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 3.5.2019. 1:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1855
  • Prljava afera
    Kod: MN LIB 8
    Ocjena: 56%
    Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1593
  • Spirale multiverzuma
    Kod: NN LIB 64b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 14.5.2019. 0:36:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1518
  • Krvna zakletva
    Kod: MN LIB 63
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1414
  • Monstrum iz Philadelphie
    Kod: ZG VC 137/138
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 14.5.2019. 18:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1270

Aukcije

Forum