Bjegunci

Tex Willer

TX SR 500 | 110 str.

Nepoznati počinitelji oskrnavili su grob pokojne Texove žene Lilit, što je izazvalo gnjev Noćnog Orla i svih Navaho indijanaca. U želji za osvetom kreću u potjeru, ne znajući šta je bio pravi cilj počinjenog nedjela…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 32%

Priča 1

Scenarij 1

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*4

S*4

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bjegunci
    TX LU 132

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uomini in fuga
    TX SR 500

ZANIMLJIVOSTI

  • Stranice 5, 6, 113 i 114 nacrtane su izrazitom pažljivošću (ostaje jedino pitanje kojom tehnikom ;))
  • Stranica 62, vinjeta 3, crtačka greška: rijeka počinje na vrhu litice i nastavlja se normalno u dolinu bez ikakvog spusta. Znači, umjesto da rijeka teče normalno dolje u kanjonu, nacrtana je i u vrhu kanjona. (by corto33)
  • Referenca na epizodu ZS #179 "Dugina brda"

Jubilarne brojeve koji u Italiji izlaze u boji trebalo bi da prati i posebna priča. Sa Texovim jubilarcima to nije slučaj, a najveći promašaj predstavljaju brojevi 400 i 500. Dok bi broj 400 (SD TX #31 Glas u oluji") mogli pamtiti kao Galepov oproštaj od crtanja, broj 500 vjerovatno će moći samo da se pamti kao najlošiji jubilarac u boji. Priča ima zanimljiv početak, i više nego obećavajućih prvih 5 stranica, a poslije je sve besmisleno. Nizzi je opet napravio mnogo gluposti, čak još više nego u broju 400. Kao što rekoše na uBC-u: Nizzi nije G. L. Bonelli! Priča nije nimalo originalna, a scenario je još gluplji. Iako je ovo period kada su priče iz originalne serije lošijeg kvaliteta, zar se nije mogao potruditi da bar za jubilarni broj 500 smisli nešto interesantnije od toga da Tex sa društvom cijelu epizodu juri grupicu bandita? Jeste da je prilično teško očekivati da može biti dobra epizoda Texa na 110 stranica ali ovo je nedopustivo. Nizzi je koristio mnogo puta ponavljane motive, a posebno je dosadan dio kad kradljivci nose zlato kroz podzemne pećine i njihova pohlepa, zbog čega na kraju i stradaju. Već viđeno hiljadu puta.

Dva motiva su bila zamišljena kao dominantni: osveta i ljudska pohlepa za zlatom. Prvi je slabo iskorišten, čak i ono što je upotrijebljeno nije interpretirano na odgovarajući način. Drugi motiv je malo bolje izražen, ali na klasičan način, odavno prevaziđen. Tu su i sve one nevjerovatne gluposti kod praćenju tragova. Banditi su kao planirali da Teksa odvuku što dalje iz rezervata, a sami su upadali u neke zamke, kao da nisu poznavali teren. Čak su umjesto dovoljno vode ponijeli čuturicu viskija u pustinju! Sve se namještalo tako da se zbije priča na fiksni broj strana, pa su maksimalno zbrzali kraj. Poslije svega, priča i scenario moraju dobiti najnižu ocjenu.

Što se tiče crteža, Ticci je solidno odradio posao. Lijepo je nacrtao pejzaže, atmosfera koja vlada u pustinji prikazana je prilično uvjerljivo, kao i onaj dio u podzemnim pećinama. Meni se nikad nije sviđalo kako on crta neke likove ali ostalo dobro odrađuje. Izgled Ticcijevog Texa mi je uvijek bio nekako neobičan, nikad se nisam navikao na to. Boja fino izgleda i podiže kvalitet crteža, šteta što je protraćena na ovaku lošu priču. Ni Villina naslovnica nije baš nešto. Zamišljena je u stilu nekog postera, malo šarenila i to je sve. Morao je to bolje odraditi. Inače, odlično je to u odnosu na ranije Galepove nemaštovite naslovnice za jubilarne brojeve ali teško je to porediti, Galep je crtač iz nekog drugog vremena.

Navaho rezervat

Lilythin grob

Naprijed

TX LU 126-128 Maska užasa

TX VEC 1/4 Mefisto!

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    Epizoda je tek mrvicu bolja od ''Glasa u oluji'', znači svejedno je sramotno loša. Ne razumijem kako si Sergio Bonelli može dopuštati da objavljuje ovakve jubilarce, pogotovo uzevši u obzir da su naklade njegovih izdanja sve manje i manje? Nevjerojatno.

    PS: Ovo je vjerojatno najgora Villina naslovnica za koju znam.
    30.07.2008
    18:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 58%

    6, 3, 8, 7

    Istina da je priča prilično isklišejizirana i da su se neki aspekti poput osvete mogli više iskoristiti. Usudim se čak reći da je scenarij na ravnini nekih ranijih Zagorovih epizoda. Ipak, strip je lijepo obojan. Naslovnica mi isto nekako ne paše - kao da taj ogroman broj 500 remeti nekakav sklad, a Tex i ekipa kao da padaju u drugi plan.
    04.05.2009
    12:59:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Meni i nije tako losa epizoda (mada je klisej). Lijepo obojan crtez. Sve skupa soilidno.
    18.10.2009
    07:51:00 sati
    mars1
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 6, 5

    Bruka, teks toliko šeta te svoje konje da bi uhvatio loše momke i na kraju prc. Ništa. Vila preko one stvari nacrtao  naslovnicu.

    02.02.2011
    19:26:00 sati
    legaz
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Sramota od recenzije, kada je očito da je ovo Nizzijeva posveta radu G.L.Bonellija... Odlično štivo sa starinkim štihom i odlično za proslavu 500. broja

    12.02.2012
    19:07:00 sati
    Koresh
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Meni se ovaj kolorirani jubilarni jubilarac svidio. Koliko sam očekivao, toliko sam i dobio. Ima klišeja, ali nije to tako loše. Velika četvorka nije svemoguća, traže pomoć veće grupe indijanaca (to bi možda trebalo i inače da se proširi plejada likova). Čak jedan indaijanac spašava mladom Kitu život. Crtež ok. Volim Ticcijev crtež. Možda na nekim vinjetama nije bio dobar izbor boja, ali sve je to ok. Nekoliko predivnih prikaza krajolika. Naslovnica prava pozerska, i ne znam kakava bi trebala biti osim ove koja je za 500.ti broj.

     

    25.09.2013
    00:08:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 8, 4

    Prosječna priča prepuna klišeja, ali teče bez većih problema zahvaljujući Ticcijevom vrlo dobrom crtežu i iznenađujuće ugodnom koloru. Posebno bih istaknuo početne i završne stranice slikane akvarelom. Šteta što cijeli strip nije takav jer bi zasigurno bio među vizualno najljepšim Texovim epizodama. Sve u svemu, ugodnih pola sata uz Texa.

    P.S.

    Sve pohvale Ludensu za izdanje!

     

    22.09.2015
    19:05:00 sati
    Shaner
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Oke Tex epizoda. Na početku kod groba imamo u Teksu čak i neke emocije. Sam plan zločin relativno zanimljiv, rasplet i kraj klišejčina. Ticci standardno dobar, boja se slaže s njegovim crtežom. Na naslovnci Tiger Jack ima kožu kao bijelac, i malkice su mi kljakave proporcije.

    28.09.2015
    20:35:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    1, 1, 7, 9

    prdez

    29.09.2015
    09:08:00 sati
    kasper
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Sve je to nekako...prosječno. Da je epizoda bila još malo duža, bila bi OK za redovni broj. Ali, za broj 500, trebalo je smisliti nesto bolje i kvalitetnije, na vecem broju stranica(kao Alan Ford jubilarni broj 500).

    29.09.2015
    15:55:00 sati
    brancika
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 9, 10

    Priča niti smrdi niti miriše, jedni bježe, drugi ih hvataju, a treći namaču noge u hladnoj vodi....i nakon svega, jedino će nam biti jasnije zašto Texu nikada ne fali za biftek i krumpiriće. Crtež "simpatičan", šaren...naslovnica pozerska...a jesu face;)
    30.09.2015
    08:35:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    Sramotno loše. Nedostojno "Texove zakletve", jubileja, serijala u cjelini. 

    02.10.2015
    23:43:00 sati
    Willer
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Ovo bi bilo uredu da nije jubilarac. 

    19.12.2015
    18:33:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 8, 8

    Jedva čitljivo, a katastrofalno za proslavu 500. broja. Nizzi je u to vrijeme zapao u scenarističku krizu i sve što je kasnije pisao za Texa (ili barem 90 posto priča) bilo je loše. Da stvar bude gora, uvod i završetak priče ostavljaju dojam kao da Nizzi vjeruje da je ispričao nešto što će čitatelji pamtiti (ili bi se trebalo pamtiti), a radnja je skroz predvidljiva, bezidejna i relativno nezanimljiva. Početna zamisao još nekako, ali sve ostalo krajnje traljavo odrađeno i zbrzano da stane u jedan broj.

    Otprilike bi ovo moglo proći kod desetogodišnjeg djeteta, nabrzaka sklepano i za održavanje mjesečnog ritma izdavanja. Jedino crtež malo popravlja dojam, ali to je i inače čest slučaj kod Texa...

    13.08.2016
    20:31:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.02.2017
    08:17:00 sati
    morski
    uredi
  • etmgosa

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 5, 3

    Na naslovnoj strani mi smeta "poziranje" naravno, ali ponajvise mi je upalo u oci da svi nose cizmice kao neke curice, najveci broj 36?

    24.12.2018
    23:06:00 sati
    etmgosa
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 62%

    5, 4, 9, 8

    16.01.2019
    09:16:00 sati
    goghy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 36%

    2, 2, 6, 6

    A onda se u SBE svijetu još i čude zašto u strip svijetu jubilarni brojevi i nisu na osobito velikom glasu...

    22.07.2019
    11:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    Nevjerojatno za ovako dugačak serijal kako jubilarni brojevi nisu ništa specijalno, kao što bi morali biti, a nije da strip od 110 stranica i Tex ne može biti super (sjetimo se Balade o Zeke Colteru ili Glorietta Passa), ovdje klišej do klišeja, početak i odličan plan bande, a onda lagana potjera i to je to! Svejedno nije tako loše kao što kruži legenda!

    20.08.2019
    09:55:00 sati
    tex2
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Kakvi su inače znali biti jubilarci, ovaj je još i ok, mada je krajnje nedopustivo to ponavljanje motiva kao ganjanje kradljivaca i indijanaca koje se ponavlja upravo u samim jubilarcima. Ticci je ovdje već u laganom padu, ali stari majstor je ipak dao maksimum za petstoti broj, posebno su upečatljive dvije uvodne i zadnje stranice obojane u akvarelu.

    14.03.2020
    10:00:00 sati
    drogsy
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 412
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum