Crveni vukovi

Tex Willer

TX VC 523/525 | 330 str.

Priča o indijanskom ratu na granici, dvojici sjajnih ratnika suprotstavljenih plemena, te mnoštvo istorijskih događaja i ličnosti, sastavni su deo jedne gotovo neodoljive Texove priče. Ako se za neke Texove priče može reći da su bliske stvarnim događajima i realnosti onda je to ova. Priča koja će se prepričavati.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crveni vukovi
    TX LU 155
  • Dva neprijatelja
    TX LU 156
  • Pravda sa granice
    TX LU 157
  • Crveni vukovi
    TX VEC 23
  • Dvojica neprijatelja
    TX VEC 24
  • Pravda na granici
    TX VEC 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I lupi rossi
    TX SR 523
  • I due nemici
    TX SR 524
  • Giustizia di frontiera
    TX SR 525

ZANIMLJIVOSTI

  • Rat između Čejena, Sijuksa i Paunija je istorijska činjenica. Čak je i Frank North istorijska ličnost kao vođa jedne Pauni skupine indijanskih izviđača. Link ka činjenicama o Frenku Nortu.
  • U svetlu ovih istorijskih činjenica možemo dodati da je baš kao što je i opisano u broju 524 najslavnija pobeda Pauni bataljona bila nad čuvenim „Dog Soldiers“ 1869. godine.
  • Sve priče koje je Font radio na Texu napisao je Mauro Boselli! To su pored ove još i: Maxi 5 – Severozapadna teritorija (LU Maxi 5), Specijal 12 – Ubice (SA Gigant 4 ), Almanah 7 – Zakon pustinje (LL Almanah 4), IT Tex – 538,539, IT Tex 556,557, IT Tex 573,574, IT Tex 593-595.
  • Priča je prvobitno bila namenjena Maxi ediciji ali je ipak prebačena u redovnu!

U svojoj mudrosti Veliki Duh često šalje na zemlju srodne duše... I čini da se one rode u protivničkim taborima...

Bio je mesec spržene trave…

Nakon što su počele da se objavljuju epizode izašle posle originalnog broja 500 morali smo da čekamo 25 brojeva da bi pročitali jednu izvanrednu epizodu. Bosellijev ep o indijanskom ratu na granici to svakako jeste. Mada bi meni više legla definicija odrastanja dva sjajna indijanska ratnika. Inteligentna i hrabra.

Beli Konj i Smeli Udarac

Crveni vukovi su priča koju bi moglo objaviti i u Ken Parker ili Magični Vetar serijalu a da ne izgubi ništa od svoje specifičnosti. Možda se mnogi neće složiti samnom zbog onog revolveraškog okršaja tako tipičnog za serijal Texa na kraju priče ali bi se to moglo srediti uz minimalne korekcije. Tex ovde nema toliko presudnu ulogu kao što je to slučaj u većini njegovih pustolovina. On je samo jedan od mnoštva likova koji upotpunjuju 330 strana priče o ratu na granici kao i događajima 10 godina nakon njega. Odrastanju, izazovima, hrabrosti i lojalnosti. Čini mi se da je Pauniju Belom Konju posvećen gotovo podjednak broj stranica kao i samom Texu.

Čejen Smeli Udarac i Skidi Pauni Beli Konj su sve samo ne dva obična indijanska ratnika. Njihov sukob nikako ne ide klišeiziranim tokom, naprotiv, u jednom trenutku poprima neočekivani obrt. Stavlja jednog od njih na veliki izazov i iskušenje jer gubitak slobode za Indijance isto je što i kraj života. Oduševljavaju još kao momčići, pa tako početna scena u kojoj Beli Konj kao dečak, tada naravno bez tog imena koje krasi ratnike, izvodi jednu krajnje maštovitu i hrabru krađu konja prikazuje Paunije kao jedne od najvećih kradljivaca konja među Indijancima. Da li su Pauniji ponosan i hrabar narod ili narod koji je prodao sve belim osvajačima i okrenuo se obrađivanju zemlje? Ben Lušbau, agent za indijanska pitanja ih je čak privoleo da pohađaju škole i uče jezik belaca kao i njihovu kulturu. U jednom periodu Skidi Pauniji postaju izviđačka jedinica američke vojske. Naći će se pod komandom njihovog prijatelja kome bezgranično veruju Frenka Norta. Sve su to stvari koje kod Indijanaca nisu bile popularne, međutim Pauniji su ponosan i hrabar narod. Njihov najhrabriji ratnik Beli Konj je to u nekoliko navrata potvrdio svojim ponašanjem i postupcima.

Deset godina nakon završetka rata ništa više nije isto. Smeli Udarac više nije ponosni ratnik Čejena, Ben Lušbau ne zastupa više interese Paunija a njegovo mesto zauzima beskrupulozni Kvejl. Mala nedoumica je kako je Kvejl kao običan putnik karavana sa početka priče dospeo do ovog položaja. Tu dolazi do zaokreta u priči i pažnja se usmerava na planove novog indijanskog agenta da malo pomalo oduzme sve teritorije Indijancima.

Ova kombinacija crtača i scenariste napravila je sličan posao u Maksiju 5 – Severozapadna teritorija gde takođe Texova uloga nije primarna i gde iza svega stoji snažna priča sa nekoliko jakih likova. Boselli je napravio odličnu priču a o Fontovom crtežu možda najbolje govore same vinjete. Crtež indijanskog sela iz prvog dela je jedan od najdetaljnijih crteža koji prikazuju indijanska sela u Bonelli stripovima. Treba pogledati samo vigvam, na kome sve vrvi od detalja i indijanskih simbola. Pogled zastaje na svakoj tabli. Font je ovde odradio maestralan posao, da li ga je inspirisala priča ili je jednostavno čovek koji toliko uživa u svom poslu nije ni važno. Uz njegov crtež i Villine naslovnice ovde nema promašaja. Prva naslovna strana je priča za sebe, Pauni koji gleda karavan koji predvodi Tex samo Villa može ovako maestralno da nacrta. Kada se ovakva dva majstora spoje sve sem dve desetke je greh dati.

Crveni vukovi su priča kojoj ćete se vraćati, da je pročitate ponovo.

Shvatio sam da je trebalo da mi crveni ljudi budemo braća... To što ste vi Pauniji ušli u savez s belcima je delom i naša krivica...

Indijansko selo by Alfonso Font

Sijuksi by Alfonso Font

Naprijed

TX VEC 18 Kiša

TX VEC 30-33 Jezero Athabasca

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Aaa, Boselli... Zna unijeti dašak svježine u Texov serijal. Drama o odrastanju i (ne)prijateljstvu, nostalgija, akcija, povijesne činjenice, sve isprepleteno u epskih 300-tinjak stranica. Definitivno su intrigantne pojedine vinjete, ako ih se promatra izvan konteksta, baš su kao prave slike. Tex je očito zlatna koka, čim na njega dovode legendarne crtače poput Fonta. Villa kao i uvijek na visini zadatka, samo što je mogao odabrati neke znakovitije motive za naslovnice.

    03.08.2010
    18:54:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ukratko - fenomenalno.

    03.08.2010
    19:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    jedna od boljih epizoda!

    03.08.2010
    19:54:00 sati
    cronos six
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    izuzeo sam iz ocene bljutavu patetiku na kraju jer sam generalno dobra osoba

    03.08.2010
    23:58:00 sati
    karven
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dobar Tex. Dobar.

    10.08.2010
    18:21:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Uz "Povratak u Kalver Siti", najbolji VČ Tex. Villa maestralan na prvoj naslovnici.

    20.08.2010
    20:57:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Uz dužno poštovanje prema Fontu, crtež mi nije skroz legao. Ima kockica gde je crtež prazan. Priča bi bila za 10 da nema onih raskkenjavanja na kraju.

    21.08.2010
    10:21:00 sati
    legaz
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Ovo je najbolja Texova priča koju sam pročitala unazad pola godine a zadnje vrijeme ga čitam dosta. Djelovao mi je istrošen i kao da pomalo nestaje ideje ali s ovim brojevima su dokazali da je Tex poput žohara i da ga ništa, pa ni nuklearna katastrofa ne može uništiti.

    29.09.2010
    09:46:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Maestralno! Svakako jedan od najboljih Texova u zadnje vrijeme. Moglo bi se raspravljati o kraju priče, ali ipak je to strip. Možda je priča malo i razvučena, ali ne mogu reći da je dosadna. Teoretski, moglo se napraviti i dvije priče. Zanimljivo mi je i da su svi likovi nakon 10 godina ostarjeli, ali Tex je ostao isti. Font i njegov crtež-priča za sebe. Nadam se da će se sve više angažirati u Bonelliju. Villa-prva naslovnica najbolja, ostale dvije i nisu baš nešto. može on i bolje.

    21.12.2010
    08:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Prva dva nastavka odlicni, treci patetican, naporan, obrti katastrofa. Tu nemam milosti.

    27.12.2010
    10:27:00 sati
    kasper
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Svaki put kad je Boselli napisa trodijelnu epizodu to je bio spektakl i vatromet akcije, pljuštanje olova. Ovdje sam na temelju toga i ostalih komentara očekivao isto. Međutim, dobio sam pomalo dosadno prepričavanje prošlosti u skoro prva dva dijela, a u trećoj se sve svelo na banalni okršaj Tex vs lokalni moćnik. Razočaranje, ali ipak bolje od smeća koje nam Nizzi servira u VČ ediciji.

    04.04.2011
    20:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    odlican!

    29.07.2011
    22:59:00 sati
    alexauzice
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 84%

    9, 7, 9, 9

    Boseli stvarno zna da piše fenomenalne priče i odlično se koristi istorijskim činjenicama. Ali isto tako zna da pokvari utisak banalnim razrešavanjem priče. Tako je bilo i ovde, uživao sam u prva 2 dela, fantastično osmišljena priča i jako dobar razvoj događaja, međutim 3. deo je bio pomalo razočaravajuć. Ipak, ukupno gledano dosta visoku ocenu je zaslužio Boseli. Fontov crtež je vrlo dobar, jako detaljan, a Viljine naslovne me uvek oduševljavaju. Mada mi se ovog puta 3. naslovna nije baš svidela pa zbog toga ocena manje.

    30.07.2011
    21:11:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Nisam siguran da je ovo priča za Texa,gdje glavnu rolu vode  dva  adolescenta,a nekad slavni rendžer dijeli ocjene iz vladanja.Boselli,koj ti je ...Vrati nam Texa,ili piči Burattiniju.

    Što me najviše izjeda,priča i nije toliko loša,samo što 'miris' žute košulje nije više isti.

    01.01.2012
    18:54:00 sati
    MaTex
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ova prica mi se ne dopada toliko,neznam zasto?

    Inace Tex mi je najomiljeniji junak!

     

    21.02.2012
    00:35:00 sati
    Kojot
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zna Boselli kako čovjeka prikovati za strip.

    01.08.2012
    15:48:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Boselli nije priču baš održavao zanimljivom kroz cijela tri broja, na kraju zaključak: ima jako dobrih elemenata, ali priča nije baš za najviše ocjene

    10.09.2013
    18:23:00 sati
    Koresh
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Prica je imala potencijal, zamjerka je ta jer se nije drzala centralne teme o sukobu dvojice Indijanaca. Sve je pocelo kako treba, onda odjednom se radnja premjesta u grad, glavne uloge preuzimaju vec izlizani negativci poput korumpiranog serifa i bezobraznog posrednika, koji se bogate na racun Indijanaca. Taj dio me je na momente smorio. Djelimicno se zaboravlja na Indijance, i tek u finisu epizode oni opet dolaze u nesto vecoj mjeri do izrazaja, pa cak je i taj dio srozan prevelikom dozom patetike. Steta, zaista bi bilo bolje vidjeti ovu pricu da su kojim slucajem Cejen i Paun dominirali radnju tokom cijele epizode. 

    01.04.2015
    08:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Samo malo zbrzan kraj, sve ostalo besprekorno!

    02.12.2015
    19:59:00 sati
    Villain
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan TEX!

    Ovo tražim od tog junaka!

    10.09.2018
    10:27:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    meni ipak razvučeno, na kraju i naporno, precijenjena priča.

    30.11.2018
    16:38:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Slažem se s recenzetom kako je ovo više priča o odrastanju dva indijanska ratnika, što je osobito vidljivo u pogledu kraja koji je nešto slabiji (i neočekivaniji?) nego što se na temelju prva dva broja moglo očekivati. Ipak, u pitanju je jedna sjajna epizoda gdje Boselli u prva dva broja briljira, a treći dio je nešto slabiji, prevenstveno zbog tipičnog westernskog obračuna i spomenutog kraja. Štoviše, moglo bi se reći da je zamjerka što je priča scenaristički mogla biti bolje "raspoređena" (prvi broj se većinom sastoji od prepričavanje bez akcije, a zadnji broj je većinom akcija u prvom planu), no navedeno u konačnici ne šteti previše cjelokupnom dojmu. Vizualni dio stripa je prava poslastica, a osobito Fontov crtež koji je, iako nešto slabiji nego ranije, i dalje na visokoj razini.

    09.12.2018
    15:39:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svakako se slažem sa tvrdnjom da je ovo jedna maestralna epizoda koja će se pamtiti i kojoj ću se kad - tad vratiti.. Priča o dva ratnika, dva prijatelja, koji odrastaju na suprotnim, međusobno zaračenim, stranama.. Tex nema glavnu ulogu u ovoj priči, ali svakako je nazaobilazan.. Promatrati Texovu uplatenost u događaje u vrijeme indijanskih ratova i deset godina kasnije, kada su se stvari podosta promijenile, je gušt za čitanje.. O crtežu i majstoru Fontu samo najbolje.. Detaljan i pregledan crtež koji predstavlja melem za oči.. Naslovnice isto tako.. Villa se potrudio (za razliku od Nathanovih almanaha) i odradio je mega posao.. Kada želi, ovaj majstor može napraviti ovako vrhunske i predivne naslovnice.. Ajde, možda mu je saloon na trećoj naslovnici malo bezveze ispao, ali tu mu pregledam kroz prste.. Moja preporuka i za ljubitelje i za neljubitelje Texa..

    15.01.2019
    17:23:00 sati
    allessi
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    16.01.2019
    09:18:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    11.02.2019
    21:09:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Vrhunski Tex, epizoda za više čitanja.

    22.07.2019
    12:03:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 9, 7

    Razočarao sam se, jer je ovo poprilično dosadna epizoda. Prepričavam ti priču o čemu smo sve pričali. Pričali smo o prodaji krave, o pomirenju, o prošlosti, hrpa teksta. Jedini živ trenutak je rađanje rivalstva između dva dječaka iz neprijateljskih plemena. Nema nečeg posebno lošeg, osim možda epiloga, ali mi u cjelini priča djeluje prerazvučena, pretjerano fragmentirana, i bez pravog cilja.

    12.08.2019
    07:01:00 sati
    Dexters
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Zanimljiv i obečavajući početak, na kraju dosadno i nezanimljivo. Stvar donekle spašava solidan crtež.

    02.11.2019
    19:58:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    06.11.2019
    00:09:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1491
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1491
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum