Kiša

Tex Willer

TX VEC 18 | 112 str.

Na molbu svog starog prijatelja, rendžera Jimmyja Evansa, Tex kreće u potragu za njegovim sinom Steveom. Naime, Steve je član bande koja je upravo opljačkala banku, ali njegov otac je uvjeren da je Steve spreman da se vrati na pravi put jer je svjestan da se spetljao s pogrešnim društvom. Tex kreće u rupu od sela gdje se vjerojatno skrivaju banditi, dok oblaci najavljuju kišu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*7

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kiša
    TX LU 150
  • Kiša
    TX VEC 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pioggia
    TX SR 518

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi rad braće Cestaro na Texu.
  • Kao i u svakom broju VČ-a, i ovdje imamo uvod povezan s temom stripa. Ovom prilikom ćemo naučiti nešto više o meteorologiji.

Pišući recenziju za priču „Zadatak u Sierra Visti“, poprilično sam iskritizirao Nizzija zbog njegovog pristupa Texu kojim našeg rendžera pokušava pretvoriti u detektiva. Na prvi pogled, ova je priča poprilično slična spomenutoj, jer se Tex ponovo nalazi u rupčagi od sela, bez ikoga od ekipe, ali Nizzi je ovdje ipak pokazao da zna napisati sjajan scenarij, iako sama priča i nije vrhunac originalnosti.

Dakle, ovaj put se Nizzi ostavio detektivskih brljotina s ispitivanjima, traženjem dokaza i pripadajućim stvarima, a servirao nam jedan čistokrvni i pravi western. Već sam rekao da priča nije originalna, što i nije začuđujuće, jer ako već hoćete pravi western, onda ste ograničeni određenim brojem tema koje se često pojavljuju u svim djelima ovakve tematike. Ocjena je zato nešto niža, iako s njom ne želim poručiti da je priča loša, dapače. I na neoriginalnu priču se može nasaditi dobar i odgovarajući scenarij, pa će epizoda ispasti vrlo dobra, i to je upravo ono što se ovdje dogodilo.

Tex je prihvatio poziv svog starog prijatelja, rendžera Jimmyja Evansa. Naime, njegov sin Steve se spetljao sa stanovitim Jessom koji ga je uvukao u bandu pljačkaša koju predvodi poznato lice s potjernica Roy Sheldon. Tokom zadnje pljačke Jess je upucao ženu, i otada je Jimmy u strahu da i Steve ne plati cijenu kao i ostali banditi, jer je uvjeren da bi se Steve već vratio na pravi put da nije Jessovog utjecaja. Budući da radi ozlijeđene noge ne može sam riješiti taj problem, zamolio je Texa da mu pomogne, a ovaj, kao pravi prijatelj, nesebično pristaje. Jimmy je već saznao gdje bi se banditi mogli kriti, pa Tex prema njegovim uputama kreće u selo Dos Alamitos, koje se nalazi na rubu pustinje. Vrteći u glavi opcije i moguće planove, Tex shvaća da će imati mnoštvo problema ako se Jimmyjevo povjerenje u sinovu dobrotu ipak pokaže neosnovanim, ali da zna što se događa među banditima, možda bi mu bilo malo lakše. Pokazuje se da je Jimmy imao pravo u vezi svoga sina, jer se mladi Steve lomi i premišlja oko nastavka svoje zločinačke karijere, a Texov dolazak će mu itekako pomoći pri odluci.

Zagovornici teze da je Tex površan junak će u ovom broju doći na svoje. Nema svrhe pisati o nekim dubljim porukama ove priče i izvlačiti neke teze kako kiša u ovom broju simbolizira i Steveovo pročišćenje i obraćenje, kao što je navedeno u uvodu, jer iskreno sumnjam u to da je Nizzi imao tako dubokoumnu ideju pri pisanju ovoga scenarija. Čovjek nam je jednostavno htio podariti pravu western priču, brzu, eksplozivnu, bez previše mozganja, ali zato s puno pucnjave i akcije. Ako joj pristupite tako, priča će vas zadovoljiti, ali ako budete očekivali previše, ponovo će biti žaljenja tipa kako Tex nije ni do koljena Kenu Parkeru i Magičnom Vjetru. Mislim da nema potrebe niti da ja u ovoj recenziji previše tupim, jer jedino što bih mogao uraditi je prepričavanje događaja, a to ipak nije dobra ideja.

Ono što pojačava moju ionako jaku preporuku da ovo pročitate je crtež. Ovo remek-djelo braće Cestaro bi bilo lijepo listati i da nema nikakvog teksta, jednostavno bi samo uživali u njihovoj umjetnosti. Na svakoj stranici ćete naći nešto što će vas očarati, od svinja ograđenih ogradom pored koje prolazi Tex, preko tragova noža na stolu u krčmi gdje su se sklonili banditi, pa do mrlja i nakupina prašine na šeširima protagonista – gdje god pogledate, iskače mnoštvo detalja koji se na prvi pogled možda i ne primijete, ali zbog kojih podsvjesno shvaćate da se radi o savršenom crtežu. Čvrst, pomalo prljav crtež, pun detalja – baš ono što volim i što me privlači stripu. Tako nešto radi i Villa, koji je radi naslovnica premalo zastupljen u crtanju epizoda, ali nadam se da će braća Cestaro zato biti puno više uposleni.

Da ne bi puno zaostajao za njima, Villa je ponovo nacrtao sjajnu naslovnicu. Nema mu se što progovoriti, jedino gospodin koji je bio zadužen za boju nije odradio vrhunski posao. Ovi plavi nokti jednostavno ne prolaze i gotovo.

Mislim da sam već sve rekao, uzmite ovu epizodu, zavalite se u fotelju i omogućite sebi nekih pola sata bijega od stvarnosti uz buku gromova i pištolja.

Naprijed

TX LU 147-149 Pernata zmija

TX VC 523/525 Crveni vukovi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Epizoda je pocela kao i mnoge druge, ali mi se finalni okrsaj izuzetno dopao, djelimicno zaslugom i dvojice novih crtaca.

    23.11.2012
    16:36:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Kojot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Super prica!

    Hvala selanne,i da znas da nisam primetio plave nokte!

     

    23.11.2012
    18:31:00 sati
    Kojot
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je pravi pravcati western koji sam dugo čekao.

    23.11.2012
    19:14:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Strip koji većina smatra najboljim veseli cetvrtak Texom, ali ne i ja... Tex u solo roli skenja nekoliko opasnih pistoljerosa i kraj. Kiša nije smetala puno u krvničkom pohodu.

    23.11.2012
    19:58:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je bio prvi Tex kojeg sam procitao!

    I za prvo upoznavanje sa Texom sam slucajno odabrao ovu epizodu zato sto me je privukla naslovna strana koja je odlicna!

    Ja sam inace veliki obozavalac westerna tako da me je prica odusevila! Od ovog broja sam se navukao na neumoljivog Teksaskog rendzera 

    Meni najdraza Texova epizoda

    23.11.2012
    21:15:00 sati
    going going
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Au sunce ti tvoje, kako je dobar ovaj Teks. Naslovnica ubija a tek strip unutra. Ovo je onaj pravi Teks.

    23.11.2012
    21:22:00 sati
    legaz
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvo što mi je privuklo pažnju i ubedilo me da kupim ovaj broj je fantastična naslovnica, jedna od meni najboljih na Texu! Pravo malo savršenstvo! Ništa manje dobri nisu ni braća Cestaro koji su me već sa svojim prvim radom potpuno kupili. Priča podseća na mnoge western duele koje smo gledali u starim filmovima, nema previše filozofiranja i lepo je to sve uklopljeno u jednu svesku.

    24.11.2012
    12:44:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sve na vrhunskom nivou, braća Cestaro su strašni crtači, jedna od najboljih Villinih naslovnica, jednostavno najbolji kratki Tex ikad!

    24.11.2012
    21:14:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Fina epizoda, al nista vise od toga.

    26.11.2012
    11:20:00 sati
    kasper
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Ako su ovo uporedi sa ostalim vrhunskim kauboj-stripovima, onda je utisak veoma tanak: klisej prica, klisej likovi, sa tipicnom pucnjavom u kojoj Tex naravno sam samcat ubije nekoliko ljudi bez ijedne ogrebotine na njemu.  Drugacije receno, nista narocito.  Sada, ako se ovo gleda iz druge perspektive, samo iz Texovog ugla, onda nije lose, pogotovo za pojedinacnu epizodu koja pocinje i koja se zavrsava u jednoj svesci.  Tex je odavno prestao da bude zanimljiv strip, sa dimenzialnim likovima i nekim zanimljivim temama, tako ako se ovo kritikuje sa tog gledista, podosljivo je.  Ipak, ne vjerujem da cu ovo ikad ponovo htjeti da procitam, jer stvarno nema nista ovdje sto bi moglo da zahtjeva drugi pogled.  Usput, crtez je dobar, ali naslovnica je zakon.  Cista klasika!

    26.11.2012
    19:04:00 sati
    acestroke
    uredi
  • herzegovina.boy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    27.11.2012
    00:43:00 sati
    herzegovina.boy
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlično! To je pravi Tex. Užitak za čitanje. Daje barem svaka epizoda takva. Priči ocjena 9 a ne 10 jer je već poznata tematika. Naslovnici sam mislo dati 10, ali ipak 9- nisam ni ja primjetio prije plave nokte kao što je gore već spomenuto.

    28.11.2012
    09:06:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    12.02.2013
    17:16:00 sati
    goghy
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    SPOJLER!Trebalo se izvesti da Sheldon ostane živ i priveden pravdi a ne da skonča od metka, to mije najveća zamjerka priči...

    04.03.2013
    08:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda

    30.03.2013
    18:07:00 sati
    jova
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Tek nešto više od prosjeka, opet se pokazalo da ove jednodijelne epizode u Texu ispadnu prosječne u većini slučajeva. Priča standardna, jedino mrvicu iskače šef bande sa svojim prisjećanjima na prošlost i olujna atmosfera na kraju koju je nažalost uništio očajan VČ otisak. Naslovnica i crtež fenomenalni.

    24.07.2013
    11:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    28.04.2014
    10:52:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedno doba, jedna priča! Lepo vozi...

    12.09.2014
    16:17:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 9, 9

    Za usporedbu bih samo stavio prvi strip iz Bosselijevih Crvenih vukova, gdje se toliko toga dogodi, te imam dojam kao da sam odgledao jedan mali film s odličnom ravnotežom jednostavnih i kompleksnih (iako pomalo propovjedačkih i utopijskih) dijelova. Ovo je tada jedno neinspiratvno prežvakavanje prastare priče, gdje nije problem u samoj priči koja je već kako sam rekao puno puta viđena, već u samom pripovjedaču koji ju ne zna ispričati na način da mi bude stalo i da me uvuče u radnju, a to je posebno bitno kod Texa koji se ne mijenja godinama. Stvaranje umjetnog (neživotnog) osjećaja pri čitanju, a posebice nezainteresiranost za dubinu same cjeline je Nizzijeva specijalnost. Čak ni završni obračun nije vrijedan spomena ni pamćenja što govori sve.

    30.11.2014
    18:58:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Priča ništa posebno,ali u ovom fenomenalnom crtežu ne može biti loše.

    03.12.2014
    19:12:00 sati
    Oki
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Priča je skup klišeja pristojno povezanih u cjelinu. Najveća Nizzijeva zasluga je ta što nije scenarij učinio napornim, lako se čita. Ipak, dalje od toga nije išao, likovi ne doživljavaju nikakav razvoj, sve ono što smo znali na početku vrijedi i na kraju, nema iznenađenja.

    Drugi prigovor je sama kiša, jer mi se po naslovnici činilo da će imati veću "ulogu", očekivao sam bolju atmosferu, tjeskobu i konstantan osjećaj truleži u zraku, a to se nije dogodilo. Zadnjih tridesetak stranica, bez obzira na vlažnost, nisu toliko uvjerljivi.

    Crtež je vrlo dobar, naslovnica odlična.

    08.02.2015
    09:00:00 sati
    solar
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    krasan strip..preporka.

    13.12.2017
    12:44:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    13.12.2017
    23:48:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • MisterYES

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Slazem se i sa argumentima kritičara, ali ovo je naprosto osvježavajuća epizoda, baš paradoksalno.

    30.12.2017
    20:19:00 sati
    MisterYES
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Maloprije pročitao. Fenomenalan crtež. Priča je solidna texovska. Možda je kiša trebala padati veći dio stripa ali ajd i ovako je dobro.

    Ništa specijalno u scenariju, banditi koje treba uhapsit i čvrsti Tex. Moglo se smislit nešto bolje za lik Tomasita....da ne bude tipični žgoljavi Meksikanac.

    Kako bilo, osvježavajuće jer je kratko i dinamično.

    30.12.2017
    20:33:00 sati
    Leonid
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Naslovnica prelijepa, na crtež nemam zamjerki, ali scenarij, pogotovo kraja priče dosta naivan, tema već dosta puta viđena, sve u svemu solidno, daleko od vrha!

    02.01.2018
    08:29:00 sati
    tex2
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 82%

    6, 8, 10, 10

    Jako dobar čistokrvni western u skroz solidnoj Nizzijevoj izvedbi (naravno, uz nezaobilazni Nizzjev trademark u vidu dobrog starog prisluškivanja iza vrata/ispod otvorenog prozora kao mehanizam razvoja radnje. Koliko god bio izlizan, uvijek mi izmami osmjeh kad vidim da ga Nizzi i dalje koristi u tolikoj mjeri u svojim pričama da sam ga čak i počeo promatrati kao neki njegov running gag kod Texa). Kraj je malo naivan, ali ne ruši toliko konačni dojam. Mada, kao i većina, više mislim kako je za pozitivan dojam najviše zaslužan stvarno odličan crtež i atmosfera koju su braća Cestaro u ovoj priči uspjeli savršeno dočarati. Definitivno preporuka za ljubitelje klasičnog westerna.

    06.01.2018
    12:50:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ovo je epizoda koja ne nudi ništa posebno u svom scenariju, nema nekih do sad neviđenih spektakularnih dijelova priče, nema tu nekog iznenađenja, ubacivanja nečeg na što prosječan čitatelj Texa do sad nije navikao.. Pa ipak, ovo je epizoda koja spada u vrh Texovih jednodijelnih epizoda, priča koja čitatelja zaokupi toliko da čitajući jednostavno ne može razmišljati ni o čemu drugom.. Epizoda koja je zanimljiva, napeta i vrijedna čitanja.. Crtež je jako lijep, sa puno detalja.. Braću Cestaro nisam do sad imao prilike upoznati, ovo mi je prvi njihov rad i mogu reći da su stvarno dobri.. Naslovnica je jako lijepa, da, nažalost, nije tih noktiju koji odmah bodu u oči.. Ali i bez tog detalja, jedna od najboljih Texovih naslovnica u dugo vremena..

    12.03.2018
    17:10:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    dobar( čitao ludens)

    19.03.2018
    15:33:00 sati
    toni2017
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 72%

    5, 7, 9, 9

    Pljačka banke. Stari rendžer moli Texa da mu povrati sina kojeg su zaveli potencijali razbojničkog života. Sin se kaje dok Tex putuje do banditske jazbine. Prisluškivanje kulminira radnju. Tex ih ucmeka jednog po jednog i spašava stvar. 

    Ok, brzo se čita, preznojavanje velikog Sheldona dok Veliki Rendžer krči put do njega je dobro odrađeno s onim roditeljskim flashbackom, ali inače je sve to jedna skroz standardna epizoda popraćena veoma dobrim crtežom. Texova sreća je da ima možda i ponajbolje crtače u Bonelliju koji automatski i tek čitljivim pričama vizualnom atmosferom i sugestivnošću podignu dojam. Crtež braće Cestaro pršti emocijama (Sheldonov raspad) i dinamično iskadriranim obračunima i to je ujedno jedino što ovu epizodu čini makar prosječnom. A u ovom kasnijem Nizzijevom neinspirativnom periodu to ni nije loše.

    02.12.2018
    18:10:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Onaj osjećaj kad iz nikakve priče dobiješ vrhunski strip.

    22.07.2019
    12:02:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Descender

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Ugodno utrošenih pola sata. Pokazuje da se i od skromne početne premise može napraviti pristojan strip. Uz odličan crtež - sasvim prolazna ocjena.

    11.08.2020
    14:24:00 sati
    Descender
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum