Rendžer je izdajnik!

Tex Willer

TX VEC 6/7 | 224 str.

Nakon obračuna s egipatskim sljedbenicima Jesse i Raza su promijenili svoje živote. Jesse se povukao u mirovinu, a Raza se pridružio rendžerima. Nakon što Raza bude optužen za izdaju a Jesse nestane, Tex i Kit će biti pozvani da srede stvar.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 61%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Južno od Rio grandea
    TX VEC 6
  • Rendžer je izdajnik!
    TX VEC 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • A sud del Rio Grande
    TX SR 506
  • Un ranger ha tradito!
    TX SR 507

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je svojevrstan nastavak priče "Moriscov povratak" (LU 84-86) i ponovno se pojavljuju Juan Raza i Jesse.

Tijekom ovih šezdeset i kusur godina u Texu smo bili svjedoci različitih istinskih pokajanja i promjena u životu. U velikoj većini slučajeva pokajanje se događalo zbog žene ili je bilo povezano s ženom. Bandit bi odslužio svoju kaznu i iz ljubavi prema nekoj djevojci bi postao dobar, ili bi se zbog ljubavi povukao iz bande, ili bi zbog izgubljene ljubavi shvatio besmislenost svoga poziva, ili bi je ostavio u drugom stanju pa bi se morao povući. Za razliku od tih otpjevanih i ne otpjevanih heroja, Juan Raza je promijenio posao zbog Jesseja poluslijepog starog rendžera koji je u mladosti lovio njegovog oca Razu seniora. Prijašnja priča završava dijalogom između njih dvojice:

Raza: "Neka sam proklet!... Nalazim se u društvu trojice rendžera! Da me samo vidi moj otac!"
Jesse: "Sigurno bi ga pogodila kap!"

U ovoj priči ih ponovno susrećemo. Jesse se povukao u mirovinu i sada ima jedan mali ranč, a njegov vid sve više slabi dok se Raza pridružio rendžerskom odredu i sada lovi bivše poslovne suradnike. Tex i Kit su navratili u središnjicu rendžera, no ovaj puta su došli samo da vide kako je Juan, a ne da se upuste u neku opasnu pustolovinu. Barem su oni tako mislili. Nakon kratkog posjeta Jesseju Kit i Tex su se mislili vratiti u rezervat, ali ih je Raza uvjerio da ga vide u akciji. No, akcija se ispostavila kao klopka za Razu koju je smislio neka opasna otrovna ljutica, ali naravno pošto su u priču bili umiješani Tex i Kit svi su se sretno izvukli jer bi u suprotnom došlo do gašenja serijala. Ubrzo upoznajemo Vancea koji je Razin partner u korpusu i koji ga izvlači iz nove klopke. Činilo se da su problemi ovdje završili, ali dolazi do krađe zlata i nestanka Jesseja te su Kit i Tex pozvani da riješe slučaj, a jedina osoba koja vjeruje u Razinu nevinost (osim njih dvojice) je Vance. Ostatak radnje možete više manje sami pretpostaviti jer je to uobičajeni dio Texa.

Boselli ovaj puta nije bio na svojoj uobičajenoj razini ili sam ja uvijek kod njega naviknut na perfekcionizam pa mi sada greškice bodu oči. Previše je lako bilo za pretpostaviti tko će biti izdajnik. U cijeloj priči imamo pet udarnih likova. Od toga je jedan dao ime serijalu, drugi ga prati u stopu, treći je star i poluslijep, četvrti je bivši kriminalac dok je peti tek sada predstavljen. Hmmmm, vrlo teško za otkriti tko je krivac. Na karakterizaciju likova se ne treba trošiti previše riječi jer su svi više manje jednodimenzionalni kao da je Boselli ostao bez inspiracije za njih. Dobro, odlična pucnjava savršeno je dočarala Wild West. Letteri je uobičajeno dobar, ali možda ima koja mala greškica u crtežu. Villa me je najviše razočarao ovaj put. Kod prve naslovnice Kit se utapa, a Tex bez problema gazi po vodi. Zar se ne bi trebao držati konop kao što to lijeva šaka ukazuje ili je konop boje neba pa se to ne primijeti. Druga naslovnica mi je previše „obična“ s Jessejem i/ili Razom se moglo nešto puno efektivnije postići.

Naprijed

TX VEC 4/5 Rat u pustinji

TX LU 145/146 Šume Oregona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 55%

    4, 6, 5, 10

    Nekako mi priča i nije baš sjela uz Letterijev neinspirativan i rutinerski crtež; banditosi, rendžeri izdajnici i krivo optuženi pozitivci, imao sam dojam da čitam sve već viđeno. Jedino antiherojski lik Juana Raza drži priču malo zanimljivijom, ostalo tako tako. Naslovnice savršene kao i uvijek, blažen bio Villa!

    29.03.2013
    22:48:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Ni tamo ni 'vamo... Izdajnika sam pogodio čim se pojavio, toliko o napetosti.

    29.03.2013
    22:51:00 sati
    selanne
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 39%

    4, 4, 2, 9

    Sve skupa jednom rječju RUTINSKI: i priča, i dramaturgija, i likovi, i njihovi međuodnosi, i detektiranje negativca, i hrpa klišeja posijanih na svakom koraku. Suprotno recenzentu, meni je Letteri i ovdje uobičajeno loš. Sasvim predvidljivo i dosadno.

    29.03.2013
    23:23:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 41%

    5, 4, 3, 5

    jednostavno loše, tu se nema što puno reći osim - jedan od najlošijih Texova koje sam pročitao

    29.03.2013
    23:24:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    Ova epizoda mi je tada sasvim lepo legla. Doduše crtež nikako, ali priča mi je bila sasvim okej.

    30.03.2013
    01:08:00 sati
    goksi
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Raza klasican Boneli junak... neuravnotezen poput Zagora i impusivan poput Mister Noa. Veseli cetvrtak na stazi najboljih dana ocajnog otiska Zlatne serije. Sve u svemu jedna divna i nezaboravna epizoda.

    30.03.2013
    12:07:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 6, 9

    Ma zapravo nije Boselli ni ovdje toliko loš, nekakav solidan scenarij, ali ne mogu se uživjeti u priču kad Letteri odradi crtački dio. Nekad mi je bio i više nego dobar, ali u brojevima koji izlaze zadnjih 7,8 godina, a koje on crta, uvijek imam dojam da bi mi i priča ostavila bolji dojam da je bolji crtač. Uvijek jedan te isti, osrednji, rutinski, nezanimljiv crtež. Villa standardan, tj. odličan.

    30.03.2013
    12:58:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Nit` smrdi, nit` mirise...vec vidjeno dosta puta i bez nekih epskih preokreta u prici. Leterri mi je uvjek bio drag i samo zbog toga dobija 7 (zasluzio je dosta manje)... naslovne prosjecne, druga je za nijansu bolja od prve...

    30.03.2013
    20:16:00 sati
    kandraks
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Povratak Raze! Odlično! To sam cekao.. Bilo je opitanje vremena! No, mislim da je do toga trebalo doci i ranije. A na kraju opet odlati bez da je iskoristen njegov potencijal koji je mogao imati u jos nekoliko epizoda. Sama radnja ovog stripa i nije nesto posebno-sve isprepleteno, sve sto ej trebalo biti napeto-nije. Predvidljivo. Na momente čak i dosadno da se jedva ceka kraj, koji opet nije donio nista posebno. Crtez Leterija losiji za 1 ocijenu nego inace. Valjda godine donose svoje. Naslovnice-prosjecne Villine. Druga mi je bolja.

    04.04.2013
    10:29:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 7, 7, 5

    04.04.2013
    17:17:00 sati
    gorstak2010
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Prosjek, i priča i crtež.Možda i najlošija Bosellijeva epizoda Texa, jedino je dobro što vraća stare likove i ima neki voj kontinuitet. Moglo se puno toga boljeg izmisliti kad je Raza u pitanju ali ipak je jako kad hladnokrvno puca u onog na kraju. Ostali likovi su nekako bezdušni, čak su i dijalozi glupavi u nekim prilikama. Nadam se da će se Raza ponovo pojavljivati.

    24.07.2013
    06:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    Predvidiva i dosadna prica. Kao slag na tortu je Letterijev katastrofalni crtez. Jedan od najlosijih Texova novog doba, za ne povjerovati da je ovu pricu potpisao Boselli. 

    27.03.2015
    09:59:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni osobno se ova epizoda jako svidjela i smatram da je radnja baš posložena kako bi i trebala biti.. Likovi su interesantni, priča je zanimljiva, napetosti ne manjka..

    Crtež mi se jako sviđa, dinamičan je, baš odgovara radnji.. A naslovnice su odlične, bez sumnje.. Pogotovo prva sa Kitom u rijeci..

    10.10.2016
    07:50:00 sati
    allessi
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    05.04.2017
    22:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 9, 7

    30.12.2017
    11:38:00 sati
    goghy
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Phantom Stranger - Footsteps
      Kod: THPST DC 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 17.4.2019. 0:36:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 333
    • Prljava afera
      Kod: MN LIB 8
      Ocjena: 56%
      Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 850
    • Osjećaj bola
      Kod: KORI CARK 1
      Ocjena: 74%
      Vrijeme: 7.4.2019. 22:13:00
      Autor: bojan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 596
    • I vaskrsni u boli
      Kod: SIR DW 6
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 30.3.2019. 0:43:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 680
    • Killer Jim
      Kod: KT LU 14/15
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 23.3.2019. 1:10:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1023

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Venus Sky-Lab
        Kod: NN LIB 63a
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 2428
      • Tajna druida
        Kod: ZG MX 32
        Ocjena: 65%
        Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 2218
      • Zemlja
        Kod: NN LIB SB 11g
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2020
      • Šume Oregona
        Kod: TX LU 145/146
        Ocjena: 43%
        Vrijeme: 25.1.2019. 19:47:00
        Autor: Gru
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1741
      • Derbi
        Kod: AF SA 49
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1683

      Aukcije

      Forum