Tiha smrt

Tex Willer

TX ZS 1028/1030 | 256 str.

Profesor Doberado izgubljen u pustinji, Tex i Carson između smrtonosnih bodlji Pima na užarenom pustinjskom pijesku i pod zlokobnom prijetnjom “tihe smrti” traže odavno zaboravljeni brod…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*7

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pustinjski duhovi
    TX LIBKB 25
  • Tiha smrt
    TX ZS 1028
  • Pustinjski duhovi
    TX ZS 1029
  • Slana laguna
    TX ZS 1030

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mulino abbandonato
    TX SR 328
  • Gli spiriti del deserto
    TX SR 329
  • Il fiume sotterraneo
    TX SR 330
  • Il mulino abbandonato
    TX TT 328
  • Gli spiriti del deserto
    TX TT 329
  • Il fiume sotterraneo
    TX TT 330

ZANIMLJIVOSTI

  • epizoda je u Italiji izašla 1988. godine
  • Profesor Doberado pojavljuje se u VČ 15-17.
  • osim uobičajenih “ristampi” epizoda je izašla i u posebnom kartoniranom Mondadori izdanju #13 (i to u koloru) koje predstavlja svojevrsni “best of” Texovih epizoda
  • Riito (El Riito u originalu) - postoje dva istoimena mjesta u današnjem Meksiku, oba u Sonori; ovaj koji je interesantan za recenziju zaista jest predvorje pustinje, a danas je poznat po brojnim rančevima i seoskom turizmu
  • Prolaz Anian dio je tzv. Sjeverozapadnog prolaza koji je navodno povezivao Tihi i Atlantski ocean, predstavljajući tako rutu do mirodijama krcatih zemalja Azije; ime mu najvjerojatnije potječe od kineske pokrajine Ania, koju je spominjao još Marco Polo, a moreplovci toga vremena bili su uvjereni da Anian zaista postoji, te da je moguće kroz Kalifornijski zaljev ponovo uploviti u Tihi ocean; ipak budućnost je pokazala da takav prolaz uopće ne postoji, ali ime je ostalo zabilježeno kao jedna od najvećih pomorskih zabluda
  • Pime, ili Akimel O'odham u originalu (riječni ljudi, ljudi rijeke), indijansko je pleme koje je nekada naseljavalo područje oko rijeke Gila; jedna su od podgrupa velikog O’odham plemena kojemu pripadaju i Papagosi, s kojima su Pime u bliskom srodsvu, što ovdje nije baš u skladu s pričom - u stvarnosti neprijatelji Pima bili su uglavnom Apači
  • Papagosi, ili Tohono O’odham (pustinjski ljudi, ljudi pustinje), naseljavali su južne pritoke rijeke Gila, San Pedro i Santa Cruz (južna Arizona i Sonora), kao i Pime danas žive u rezervatima jer je Gila isušena; prvi kontakt s Papagosima 1687. godine ostvario je poznati jezuitski misionar i istraživač, otac Francisco Eusebio Kino (Kühn)
  • Juan Velarde nije stvarna osoba, ali zato jest Juan Velarde Fuertes, jedan od najpoznatijih španjolskih ekonomista
  • u epizodi se pojavljuje popularni El Morisco, a saznajemo i neke zanimljive potankosti o njemu, kao na primjer da je po dolasku iz Egipta predavao na katedri u Mexico City-u
  • profesor Manuel Doberado, osim u ovoj epizodi, pojavljuje se i u kod nas neobjavljenom Il lungo viaggio( TX SR 515/517)
  • prva originalna naslovnica pripada ranijoj epizodi koja je kod nas izašla u ZS-u pod radnim naslovom "Braća Border" TX ZS 1021/1022
  • dakle, kako je Dnevnik ostao bez prve naslovnice (koja uostalom pripada sasvim drugoj priči), pomaknut je redoslijed, pa je posljednja naslovnica djelo Miodraga Ivanovića Mikice koji ih je nacrtao popriličan broj za ZS; o izdavačkoj politici Dnevnika proliveno je mnogo tinte (a bogme i jala), tako da ovdje neću to posebno komentirati
  • u nekoliko navrata Papagosi Texa nazivaju Crni Orao, a ne Noćni Orao kako bi trebalo biti, no zaista nisam siguran da li je to jednostavno prevodilački propust, ili je Tex poznat i po toj varijaciji imena

Primivši telegram staroga znanca, El Morisca, Tex i Carson stižu u Pilares. “Brujo” im priča o svom prijatelju, profesoru Manuelu Doberadu, koji se nije javio otkad je prije šest mjeseci otišao u potragu za brodom izgubljenim u pustinji. Istim stopama ranije je pošao i njegov kolega, Juan Velarde, no cijela njegova ekspedicija netragom je nestala. Čini se da se isto dogodilo i nesretnom Doberadu. Bez puno razmišljanja dva rendžera kreću najprije do doktora Quintane, Doberadova učenika, na kojeg ih je uputio Morisco. Uskoro, stigavši u meksičko selo (El) Riito, predvorje pustinje, saznaju od seoskog fratra, oca Joaquima, da je doktor Quintana mrtav. Riito živi u velikom strahu od tihe smrti, strašnoga kraja od kojeg se leš u svega nekoliko trenutaka pretvara u kostur, a dobro je znano: tiha smrt svojim hladnim prstima dotiče samo one koji se zanimaju za legendu o brodu izgubljenom u pustinji. U mrkloj noći Tex i Carson jedva uspijevaju izbjeći smrt od tajanstvenog Pime, Yakala, koji ne nalazeći izlaz sam gura ruku u tobolac s otrovnim bodljama. Na sav užas Tex kod nesretnog Yakala otkriva i pozamašnu količinu opijuma.

Na Carsonov nagovor renđeri najprije odlaze do To-kay-naha, poglavice Papagosa, zakletih neprijatelja Pima i Texova poznanika. Mudri ih poglavica upozorava na zlu sreću koja pogađa one koji traže “veliku pticu zarobljenu na dnu kanjona”. No daje im i nekoliko dobrih savjeta, a Pagua, mladi Papago kome su Pime ubili oba brata, pristaje poći s njima u užarenu pustinju.

U uzanom kanjonu Pime postavljaju gotovo smrtnonosnu klopku našim junacima, a mladi Pagua biva ubijen. Gonjeni željom za osvetom i privučeni nezemaljskom aurom stravične legende o pustinjskom brodu Tex i Carson ulaze u kanjon smrti kako bi se obračunali s gospodarom svetoga broda…

Klikni za uvećanje

Slika 1: Mitski prolaz Anian koji je navodno povezivao dva oceana

Nizzijev labuđi pjev, barem prije krize koja ga je uhvatila 90-ih. Priča je na stabilnim temeljima, klasična Nizzijeva, ali dobra. Sve se vrti oko izgubljenog broda i bisera koje je navodno prevozio, no autor je dobro iskoristio i drugi motiv - opijum. Kako spojiti Indijance i Kineze u istu priču i istovremeno izbjeći nečitljivi koktel? Pitajte Nizzija. Vrlo dobro zamišljena priča i vješto ispleten scenarij. Fantastična? Da; što drugo očekivati od autora koji je na fantaziji, točnije raznoraznim ukletim misijama, izoliranim plemenskim zajednicama, crnoj magiji i sličnim elementima izgradio karijeru, pa još u jednom westernu. Ali to su bila druga vremena, promjenama je Nizzi udahnuo nov život ustaljenom žanru. Ovo je svakako jedna od najboljih epizoda toga razdoblja (nije uzalud svrstana u luksuzna Mondadori izdanja). Da je barem tu stao, vjerojatno bi izbjegao oštre hridi repetitivnosti koje su mu poprilično srozale ugled, ali to je druga priča.

Dosta lamentiranja! Likovi su fino okarakterizirani, makar se mora priznati da autor nije imao pretjerano težak posao; uglavnom klasična podjela na dobre i loše. Odlično je prikazana skupina Pima koja u gospodaru izgubljenog broda vidi gotovo pa boga zahvaljujući opijumu kojim ih ovaj opskrbljuje. Ima mnogo vatrenih obračuna koje naši junaci uglavnom lakoćom odrađuju. Hajde jednom da Tex nije izbjegao smrt zahvaljujući odsjaju cijevi ili sličnoj gluposti. Kraj je odlično isceniran i donosi neke nezaboravne trenutke, no glede toga ne bih želio previše otkrivati onome tko će tek pročitati.

Klikni za uvećanje

Slika 2: Malo podzemne koreografije by Villa

Crtež potpisuje veličanstveni Claudio Villa, koji ipak u to vrijeme nije bio ni približno toliko razvikan kao danas. Upravo je ova epizoda ta koja ga je izbacila na veliku scenu. Sjetite se, tada još nije crtao naslovnice, a nacrtao je svega jednu epizodu “Ranč izgubljenih” TX ZS 965/966, te se čekao njegov sljedeći potez. Tada je Claudio nacrtao ovu epizodu, a ostalo je povijest (koja srećom još uvijek traje). Nacrtao je do danas drastično mali broj epizoda, no treba biti svjestan činjenice da je nedugo nakon ove serije počeo raditi naslovnice. Ako vam se baš i ne sviđa Nizzi kao autor, ovaj crtački biser nemojte preskočiti; od pustinjskog pijeska, preko skrivenih dolina, do podzemnih rijeka, sve je prikazano specifičnim Villinim stilom, a slijed slika uvijek vodi do neke zastrašujuće scene koja je vrhunski pogođena. Indijanci su odlično prikazani, baš onako ispijeni opijumom. Kasnije je Claudio u nekim epizodama prikazao Indijance kao dosta nabildane, što ovdje nije slučaj.

Naslovnice su solidne, kod Texa je nažalost bilo i puno gorih. Djelo su superpoznatoga Aurelija Galleppinija, koji je nacrtao gotovo 400 naslovnica i to samo u originalnoj seriji, bez specijalnih i inih izdanja. Prva se doduše ne odnosi na ovu epizodu, već na ranije spomenutu epizodu “Braća Border” ZS 1021/1022 (u ZS nema te naslovnice jer je već ranije izašla u sklopu te epizode), druga prikazuje scenu koja se nije baš tako odigrala u samom stripu, ali je solidna, a treća je proporcijski promašaj s dobrim gro-planom. Ukupna ocjena osrednja.

Što reći za kraj?! Ovo je bez sumnje jedna od Texovih top epizoda, i prava je sreća da ju je Dnevnik izbacio na izdisaju svojih izdavačkih snaga; u protivnom bismo ostali uskraćeni za pravo malo remekdjelo. Ne želim vas dalje zasipati tiradama hvalospjeva jer smatram kako je ova recenzija sasvim dovoljna pozivnica. Jednostavno pročitajte strip!

Naprijed

TX ZS 1021/1022 Braća Border

TX ZS 1035/1038 Smrt dolazi rijekom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Koliko se sjećam ova je priča bila jedna u nizu od nekolicine polunadnaravnih pričica kao ona o Ljudima krokodilima, staroj kripti s blagom, prokletim rudnikom, i to je baš izlazilo u razdoblju mog života kad sam obožavao čitati taj spoj horrora/avanture s westernom... Misterija, intriga, orijentalne finte, prolaz na sjeverozapad, El Morisco, zaboravljeni narod u nekoj zabačenoj i skupina oportunista koji znaju dobro iskoristiti situaciju. Plus Villa.
    16.11.2007
    12:25:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 10, 6

    jedan od mojih najomiljenijih texova dok sam bio klinac. prosto sam "gutao" svaku tablu savršenog villinog crteža.
    16.11.2007
    13:11:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Odlična i vrlo zabavna priča, sa mnogo detalja vezanim uz prošlost, koja se čita u jednom dahu.
    16.11.2007
    14:06:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Makar predvidiva, priča je jako dobra. Ali me iživciralo što Papagosi tijekom čitave priče, a ne samo povremeno, Texa zovu "Crni orao".
    16.11.2007
    21:51:00 sati
    76
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Davno sam pročitao prva dva dijela ali do trećeg sam došao tek prije dvije godine u skeniranom izdanju. Meni je ovo među tri najbolja Teksa, fenomenalna priča. Smeta mi ta glupost sa Crnim Orlom ali šta se može.
    19.11.2007
    11:12:00 sati
    delboj
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Nije uopće loše. Čak je i Galeppini vrlo ugodno zadovoljio. Nizzi je pokušao sastaviti mračnu priču te mu u početku to i uspijeva zahvaljujući dobrom Villinom crtežu. Polako stvara mračan scenarij, a onda se polako sve više i više razvodnjava, po očekivanju. A tu je i epogrešivi prorok tex! Čak mu i kita od Carsona jednom prilikom kaže: " uvijek sve pogodiš!". >zip it!<
    01.12.2007
    14:04:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    2, 3, 9, 7

    Kandidat za najgoru Texovu epizodu svih vremena.Jedrenjak se nasukao baš iznad oaze sa vodom, a četvero preživjelih KIneza osnovali su novu dinastiju i usred pustinje počeli proizvoditi opijum. Tu je naišao sposobni arheolog i zavladao Kinezima, a uz pomoć opijuma i Indijancima Pima koji izvršavaju svaku njegovu zapovjest...užas! Scenarijo također kriminalan,prva polovica priče sastoji se iz brojnih razgovora i beskrajnih dialoga koji ne vode ničemu, dok se nastavak sastoji iz pucnjave,pucnjave i još jedne pucnjave sve do kraja. Mislim da su Tex i Carson oborili rekord u broju pobijenih neprijatelja - kladim se da su istrijebili čitavo jedno pleme Pima Indijanaca te da su ovi nakon okršaja s njima postali ugrožena vrsta. Crtež je naravno odličan, posebno na kraju u podzemnim tunelima, to je stvarno spektakularno nacrtano. Da će se Villa crtački razvijati, vidljivo je iz njegove sljedeće epizode Čovjek bez prošlosti u izdanju Ludensa, gdje je još bolji i dovršeniji. I Galep se potrudio oko naslovnica ali džaba sve to uz ovakvu priču.
    02.12.2007
    14:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Prica koja zapocinje misticno da bi se po mojoj procijeni malo prerano pretvorila u klasicnu tematiku sa krijumcarem koji koristi indijance da sije strah u svoju korist. Villin crtez naravno dize epizodu na visi nivo. Nizzi otkriva misteriju citateljima vec na 80. stranici, prvog dijela ubijajuci radoznalost citatelja, ali na srecu u isto vrijeme pocinje i Texovo i Carsonovo prepucavanje, tj. istrazivanje :)) Gundanje stare sove i njegov pesimizam su zabavni kroz cijelu pricu. Kad prica u drugom dijelu postaje puna akcije tad i Villin crtez dolazi do punog izrazaja sa stalnom promjenom kuteva gledista, pogotovo u krupnijim kadrovima kad mu je sjencanje najizrazenije. Sve u svemu jako dobro.
    11.01.2008
    03:06:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

            VRHUNSKA  AVANTURA, JEDNA OD NAJBOLJIH TEKSOVIH PRICA
    13.05.2008
    15:52:00 sati
    fujo83
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Teksa sam prestao da čitam nakon gašenja Dnevnika (al ću ponovo starovati sa VČ-om upravo sjutra :)))) i ova epizoda mi je jedna od najboljih uopšte. Početak u stilu the x-files, grozničavo vas uvlači u priču o čudesnoj naseobini u srcu pustinje... Vilja je maestro.
    17.09.2008
    13:53:00 sati
    vope
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neponovljivo TEKS VILER!!!!ZAKON EPIZODA!!!!KAD SAMO POMISLIM DA SAM 5 GODINA TRAZIO TIHU SMRT
    23.03.2009
    12:36:00 sati
    misa
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 10, 5

    Odlična epizoda, dosta mistike, pogotvo u prvoj svesci. Jedino su naslovnice očajne, druga je OK, ali zadnja bolje da je bio samo beli list sa naslovom epizode.
    24.08.2009
    11:28:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    08.09.2009
    12:24:00 sati
    Brdar
    uredi
  • E1 Letteri

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Teks je Teks! Sve valja, ali je naslovnica na trećem delu možda mogla biti malo domišljatija..ako već treba tražiti dlaku u jajetu.
    28.09.2009
    17:31:00 sati
    E1 Letteri
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Najbolje od vraga Nizzija.... akcija, zabava (prica je ili zabavna ili glupa, ja je gledam kao prvo), akcija. Inace najbolje nacrtani Tex.
    15.10.2009
    16:00:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    2, 4, 10, 7

    Jako tanka i nelogicna prica (to s tim jedrenjakom i kinezima je cista koma - stvarno teska nebuloza). Crtez je maestralan i to je jedino sto vrijedi.
    18.10.2009
    07:55:00 sati
    mars1
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Super je ova epizoda. Obozavao sam je kao klinac, obozavam je i sad. Jeste da je Nizzi zeznuo neke stvari u scenariju ali nista toliko bitno da bi upropastilo dozivljaj. Odlicna stvar je to sto je crtez odradio Claudio Villa, koji je doprineo da ova epizoda postane jedna od Texovih najboljih. Galleppini nije bas odusevio sa naslovnicama, ali je sasvim dobro odradio posao.

    04.01.2010
    22:46:00 sati
    Wicked
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovde nema zajebancije. Vrh vrhova.

    03.04.2011
    12:54:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 3, 8, 7

    Priča je več viđena. Crtež je dobar.

    21.05.2012
    22:22:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 10, 6

    Kako ovaj strip nevjerojano dobro počinje. Mislio sam da će to biti misteriozni-krimi horror. Oduševlejnje je naravno splasnulo s tom pomalo i nemogućom situacijom : indijanci Pime, Kinezi, opijum, šverc... No crtež sve to dobro popravlja. Villa je ovo genijalno nacrtao, samo jedna zamjerka što su svi indijanci nevjerojatno iste mišićave građe. I naravno mora se spomenuti i ona scena borbe gdje Kit i Tex sami pobe oko 30 indijanaca. Svaka im čast. Naslovnice su mogle biti i bolje. Ok mi je za zs -1029.

    13.08.2012
    12:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 10, 6

    Nizzi je prebrzo otkrio karte te samim time mi je dramatičnost brzo splasnula. Onaj Indijanac na početku se mogao više iskoristiti. Uz to, Kinezi uopće nisu iskorišteni u ovoj priči tako da ne vidim ni razlog njihovog pojavljivanja.

    18.05.2013
    17:20:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    13.12.2014
    22:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    20.09.2015
    01:47:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Nategnuta priča, ali to je Tex, uz dobar crtež i puškaranje, svemu automatski dam nešto veću ocjenu.

    02.10.2016
    10:45:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 74%

    8, 5, 9, 8

    05.10.2016
    21:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Još jedna u nizu dobrih priča iz ovog perioda kojih se rado sećam

    svakako za preporuku

    10.10.2017
    12:37:00 sati
    djukak
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    23.10.2017
    09:50:00 sati
    goghy
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Nije loše, volim te priče koje odišu nadnaravnim, pa se ispostavi da je sve ipak ljudsko maslo

    08.04.2018
    10:59:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Vrhunski! Zanimljiva priča sa nekoliko dotjeranih detaljčića koji daju još bolji dojam, a sama atmosfera ionako je dodatno naglašena vrhunskim crtežom.

    Super epizoda!Da je ovo izdala jedna druga izdavača kuća imali bi cjelovitu epizodu, s tvrdim koricama, koja bi koštala petsto kuna. Ovako se ovo može nabaviti za puno manji iznos u izdanju Dnevnika...

    31.07.2019
    11:15:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 4, 10, 7

    Nažalost ovdje mi toliko smeta ta neviđena glupost s Indijancima/Kinezima/profesorom dilerom da ne mogu dati veću ocjenu. Inače epizoda dosta dobro funkcionira kao avantura, pomalo na tragu Indiane Jonesa, ako se uspije zanemariti već navedena mana. Uz to sve je i fenomenalno nacrtana, Villa rastura pogotovo u prikazu podzemnog kanjona. Mala zanimljivost: Nizzi baš kao i u Rudniku straha koristi naglo sjiedenje kose uzrokovano strahom kod jednih od likova koji nas uvodi u priču.

    04.08.2019
    11:28:00 sati
    Manetola
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Odličan strip, jedino mi se nisu svidjele opet puhaljke kad je El Morisco u pitanju, a i opet preživjeti vodopad, opet nevinih žrtava kao u priči, ostalo sve 5, napeta priča koja se pročita u dahu, crtež fantastičan, naslovnice baš i ne! 

    06.09.2019
    08:19:00 sati
    tex2
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Uzbudljivo i zabavno, šteta što se misterij otkriva prerano. Svakako se isplati pročitati zbog vrhunskog crteža.

    06.01.2020
    22:04:00 sati
    domegus
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Skate-board boys
      Kod: AF SS 417
      Ocjena: 66%
      Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 295
    • Davitelj s Manhattana
      Kod: NR LIB 1c
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 404
    • Strange Planet
      Kod: STP MOG 1/2
      Ocjena: 69%
      Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 262
    • Zvezda sa juga
      Kod: KM ZS 1013
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 780
    • Čovjek bez lica
      Kod: DD LIBKB 26a
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 522

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 356 kn
        Broj ponuda: 11
        Broj pogleda: 419
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 199 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 216
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 253 kn
        Broj ponuda: 12
        Broj pogleda: 214
      • Zagor lms br 96
        Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
        Prodavač: sale75zagor
        Cijena: 100 kn
        Broj ponuda: 7
        Broj pogleda: 207
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 166

      Forum