Smrt dolazi rijekom

Tex Willer

TX ZS 1035/1038 | 317 str.

Tex i ostatak "bande" dolaze na poziv šerifa Nata McKenneta u New Orleans kako bi pronašli Pierra de la Rochella. Pierre je brat bogataša Juliena de la Rochella, te je utekao iz ludnice. Pierre umišlja sebi da je veliki vojskovođa te pokušava odcijepiti Louisianu od Sjedinjenih država i vratiti je Francuskoj. Pretpostavlja se da se krije u močvarama nedaleko od grada, gdje se sakrila skupina odbjeglih robova s kojima je on već jednom pokušao izvesti suludu ideju. No izgleda da ti odbjegli robovi, okupljeni oko kulta velikog Aligatora, imaju drugačije planove.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 60%

Priča 7

Scenarij 2

Crtež 9

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Močvare Luizijane
  TX ZS 1035
 • Veliki aligator
  TX ZS 1036
 • Smrt dolazi rekom
  TX ZS 1037
 • Noć krokodila
  TX ZS 1038

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il fiume sotterraneo
  TX SR 330
 • Nelle paludi della Louisiana
  TX SR 331
 • Acque mortali
  TX SR 332
 • La notte degli agguati
  TX SR 333
 • Il fiume sotterraneo
  TX TT 330
 • Nelle paludi della Louisiana
  TX TT 331
 • Acque mortali
  TX TT 332
 • La notte degli agguati
  TX TT 333

ZANIMLJIVOSTI

 • Pojavljuje se Texov prijatelj Nat McKennet. Šerif New Orleansa se pojavljuje svaki put kad Tex svrati do tog grada. Dosad se pojavio u mnogo epizoda kao što su: ZS 533 "Galija gusara Lafita", LU 67/69 "Povratak učitelja", LU 75/77 "Povratak Crnog Tigra", TX SR 354/357 "La congiura".
 • Francuzi su prodali Louisianu Sjedinjenim državama 1803. godine za 15 milijuna dolara.
 • Tex spominje Mefista i sukob s vuduom.
 • ZS 1037 «Smrt dolazi rekom» ima dodataka Karabina Slim na 34 strane.
 • ZS 1038 «Noć krokodila» ima dodatak Gorak na 27 strane.
 • Naslovnica za ZS 1038 «Noć krokodila» je djelo jednog od Dnevnikovih crtača. Naslovnica se odnosi na jednu scenu iz stripa.

Nema ništa bolje, nego kad se cijela banda (u sastavu Tex, sin, Carson i Tiger) okupi i krene negdje izvan uobičajenog ambijenta Arizone i okolice. Te epizode uvijek bude dodatni interes, bilo da idu na sjever (Aljaska, Kanada) ili kao u ovom slučaju u močvare Louisiane.

Četvoricu prijatelja nalazimo na brodu stereotipnog imena "Riječna kraljica" gdje putuju za New Orleans na poziv starog prijatelja Nata McKenneta. Lagano se upoznajemo sa cijelim problemom: sa odbjeglim poludjelim bratom lokalnog moćnika ali i tajanstvenim crncima koji napadaju naše junake i spominju nekakvog velikog Aligatora. Kako se priča razvija, saznajemo više o Pierru de la Rochellu i njegovom planu da Louisianu vrati Francuskoj. Tex i društvo se počinju pitati tko mu je pomogao u bijegu iz ludnice. U priču se uključuje i desna ruka Juliena de la Rochella, Martin Stingo. U svakom slučaju sumnjiv lik, koji je Texu za sve priče o ljudima-krokodilima dao racionalno objašnjenje. I cijela priča naglo staje, izgleda da je Pierre utekao s brodom u Europu i da od potrage nema ništa. A onda slijedi jedna jako sporna izvedba Nizzija, inače poznatog u nekim krugovima kao "Kralj klišeja".

No prije nego se osvrnem na taj trenutak, trebam upozoriti na sam način na koji Nizzi vodi cijelu priču. Umjesto da stvara famu oko ljudi-krokodila i cijele urote koja se odvija u močvarama, on nam sve objašnjava i sve nam postane jasno nakon 20-tak stranica. Najprije oni crnci napadači naivno spominju velikog Aligatora. Dobro, ima to svoju svrhu ali je jako naivno i staromodno. A zatim nam jasno prikazuje Manbelu i njegove ljude-krokodile i Stinga. I odmah saznajemo sve o Manbelinim planovima, a i o Stingovim. I tako je jednu dobru ideju, raskrinkao i uništio napetost. Već sve znamo o planovima negativaca i o planovima guje u njedrima-Stinga. Dok bi bolji scenaristi barem Stingove namjere prikrili i ostavili za zadnjih 30-tak stranica gdje će nam naglim obratom, kad smo već pomislili da je sve gotovo, otkrili pravog neprijatelja. No Nizi je zauvijek ostao prosječan scenarist. Kronično mu nedostaje ono nešto da se vine u rang velikih.

Inače smeta mi i sama koncepcija Nizzijevog Texa. Da se razumijemo Nizzi ga je preporodio i napisao je par odlični epizoda, no čak i njegove najbolje nisu ni do koljena kako Boselliju tako ni Bonelliju senioru u najboljim danima. Naprosto je Nizzi previše toga pokupio iz Nicka Raidera. Njegov Tex je često detektiv, nekakva CSI Arizona. Istina, Texov hladnokrvni karakter je odlično iskovao, tu ima zasluga, no u vođenju radnje je slabašan. Tex cijelo vrijeme (u bilo kojoj epizodi) ispituje, saslušava, skuplja dokaze. Izgleda da je on zarobljenik detektivskih priča, i iz toga se ne može izvući. Ono što ja očekujem od Texa je to da više bude u stilu špageti vesterna. Znači šutljiv, hladnokrvan lik, koji malo priča i puno puca. Lik koji nije policija, nego revolveraš u službi zakona. Nešto bliže lovcu na ucjene. Ovako Tex ispada Sherlock Holmes na divljem zapadu. Kad još svemu tome dodamo Nizzijevu sklonost klišejima i hiperprodukciju, dobivamo katastrofu. No u ovoj fazi Nizzi ne smeta, dobar je, ali ovako, s vremenskim odmakom i s upoznavanjem Nizzijeve kasnije faze, i ove epizode gube na draži.

Da se vratim trenutku, u kojem je Nizzi Texa i ekipu vratio na zadatak. Naime Stingo organizira zasjedu. E sad se ja pitam, čemu ta zasjeda ako je bilo očito da će Tex ostati samo još para dana i možebitno otići u močvaru. No on skrovište ljudi-krokodila zasigurno ne bi pronašao. Ovako s zasjedom, Tex po prvi put vidi crnačke protivnike u nošnji ljudi-krokodila. I tako se uvjerio da Stingovo racionalno objašnjenje nije točno. I umjesto da mu protivnik ode kući, Stingo sa debilnom zasjedom izda cijelu stvar i ima Texa koji je odlučan da skrši ljude-krokodile pošto se uvjerio da postoje. A zatim Nizzi kroz Stinga uvodi i zasjedu broj 2, u kojoj se ljudi-krokodili izdaju i omoguće Texu i društvu da im nađu skrovište. Inače ga ovi ne bi našli da cijelu vječnost tragaju po močvari.

Sa tim potezima Nizzi razvodnjuje efekt cijele epizode koja je imala odličan potencijal. Jedina pozitivna strana vođenja scenarija je vrač Kabagi. Moram priznati da nadnaravni element nisam očekivao, i zato svaka čast, no ipak to je kapljica u moru Nizzijevih promašaja. Jer nakon uništenja sela ljudi-krokodila, mi znamo gdje se krije Pierre, tko ga krije, i znamo tko je odglumio smrt. Tako da neka napetost, obrat radnje, ne dolazi u obzir, jer je čitatelj sa svime upoznat i sve mu je jasno. Do kraja sve se giba u jasnom smjeru, od prisluškivanja, do saznanja tko igra dvostruku ulogu, i do spašavanja Pierra. Tex je opet nekoga izmaltretirao, dok će se moralisti pobuniti, ja uživam. Jer stvarno nema ništa napornije od perfektnog pozitivca koji uvijek igra pošteno. Pa onda tipični klišej kad pozitivac uhvati negativca. Negativac mu se smije u facu, jer zna da pozitivac rabi samo nježne metode i da su mu prijetnje jalove. Zato što se u krugu od 1000 kilometara zna da dotični borac za pravdu nikad nikoga nije mučio. No Tex je drugačiji, on tuče i razbija, pa i bez razloga ako treba. Samo da mu se ne događa taj klišej kao drugim junacima. Pošteno je izmlatio krčmara i izvukao iz njega sve što treba, i usput raširio o sebi glas u krugu od 1000 kilometara da Tex Willer uvijek muči da bi došao do informacija. Tako i treba, da svi zadršću kad Tex Willer ulazi u krčmu.

Podrobnije o likovima:

Tex – Pravi Nizzijev. Hladnokrvan, brz na revolveru, analitički jači od Sherlocka Holmesa.

Carson – Lik koji je uvijek nekako podcijenjen. Po meni on bi trebao biti taj koji je pametniji. U par navrata da se naslutiti da voli zaviriti na dno čaše. On je taj koji je u ekipi zadužen za skepticizam.

Kit Willer – Slabašan lik, bespotreban. Umjesto da se stvori nekakav problematičan odnos na relaciji otac-sin, vlada idila. Kit bi trebao biti buntovan, arogantan, ženskar, i podložan alkoholu. Trebao bi biti taj koji je uvijek kontra Texa.

Tiger Jack – Izgovorio svega par rečenica u cijelom stripu. Tako i treba, Nizzi nam da naslutiti da je Tiger psihopat sa mračnom prošlošću. Mada bi tu mračnu stranu trebalo još više naglasiti. On bi trebao biti onaj koji je u ekipi zadužen za prljave poslove. Inače ono pero mi užasno smeta, nekako baš strši i smeta.

Nat McKennet – Veliki prijatelj je slabo korišten. Ispada da je zovnuo Texa i ekipu da odrade sve što bi on kao šerif trebao uraditi, sve su obavili za njega. Nizzi ga je tek upotrijebio da kao «Deux et machina» riješi problem s aligatorima.

Pierre de la Rochell – Brat bogatuna Juliena de la Rochella. Umišlja sebi da je veliki vojskovođa. No u stvari on je, kako bi to rekli u primorju, oriđinal. Ima ih u svakom mjestu. Ima baš jedan sličan u Imotskom, zovemo ga general. Razlika između generala i Pierra je to što je Pierre bogatun i njegove ideje bi netko mogao iskoristiti da dođe do love. Opasan za okolinu, držati u ludnici.

Julien de la Rochell – U biti pozitivac. No ide mu u prilog da mu je brat sve luđi i luđi, tako je sve nasljedstvo prigrabio sebi. Inače teški naivac koji i ne sluti što mu se sprema.

Martin Stingo – "guja u njedrima", premazan svim mastima, neprijatelj iz sjene. Za razliku od praznovjernih i primitivnih robova, smatra vrača ishlapjelim starcem, i ne vjeruje kopljima. Odličan potencijal, no Nizzi ga raskrinkao već na početku i time je taj lik uništen.

Manbela – Vođa ljudi-krokodila. Zatucana, praznovjerna budala. Dobro, neko bi ga proglasio i idealistom i romantikom. Pokušava ostvariti crnačku državu s kopljima i strijelama, vatreno oružje prezire. Zasigurno kandidat za najgoreg vođu u povijesti. Usto je ispao i naivčina jer ga Stingo zapravo cijelo vrijeme iskorištava za svoje interese.

Ljudi-krokodili – Osmišljeni kao opasna organizacija koja terorizira šire područje Louisiane. Nitko ne poznaje močvaru bolje od njih, nečujno se šuljaju do žrtava a imaju i opasnog vrača. No Nizzi ih od početne ideje kroz strip srozava na hrpu naivčina koje s kopljima žele narušiti ustavni poredak SAD-a.

Vrač Kabagi – Glavninu stripa sam smatrao da se radi o ishlapjelom starkelji koji priča praznovjerne gluposti. No onda naglim obratom ispada da taj starkelja ipak nije šarlatan. Jedini sposobni lik, kad su ljudi-krokodili u pitanju.

Loana – Zgodna konobarica koja špijunira za novce (a najvjerojatnije i mnoge druge stvari radi za novce). Na kraju ispada da se jedina izvukla.

Kapetan Curtis – Morski vuk, smutljivac, švercer… malo baca na Corta Maltesea.

Fernando Fusco je crtač za kojega se kaže da je najbolji kada su u pitanju priče čija se radnja odvija u snježnim predjelima. No kad su i močvare Louisiane u pitanju, Fusco je napravio odličan posao. Pejzaž je dobro pogodio, i imate taj ugođaj. Krokodile je izbliza slabašno nacrtao jer sliče na likove iz crtića. Lica po običaju, crta gruba, bez uljepšavanja. U par navrata neka lica nacrtao neprepoznatljivo, posebno kad je Kit Willer u pitanju. No konačan dojam bi ipak bio dosta dobar.

Galleppinijeve naslovnice je teško ocijeniti. On je naprosto crtač iz nekog drugog vremena. Crtao je naslovnice tako dugo, čisto zbog stare slave. Jer kada ga usporedite s Villom shvatite koliko je on djelovao na dojam cijele priče. Jer svaka priča kojoj je naslovnicu crtao Villa, izaziva dojam da se radi o maestralnoj epizodi, dok Galleppinijeve naslovnice i na najveća remek-djela bacaju mrlju i srozavaju dojam. No u ovom slučaju dojam je ipak pozitivan (no dalje od nekakvog prosjeka nikad ne može, kad su u pitanju naslovnice dotičnog autora). Prva (mislim na originalne) je vezana za priču prije, druga ima dobar motiv (mada ambijent više odgovara preriji nego močvari), treća i četvrta su pozerske naslovnice.

Naprijed

TX ZS 1028/1030 Tiha smrt

TX ZS 1043/1045 Desperadosi

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 52%

  5, 7, 4, 4

  Ova epizoda mi je ostala u sjećanju kao jedna od boljih Nizzijevih priča. Stvarni povijesni kontkest,, western zaplet plus trunčica nadnaravnog. Naravno, s vuduom i ostalim ljudima-(upiši životinju) bavio se i tata Bonelli i to još u davnim i zaboravljenim epizodama, no mislim da je Nizzi ipak dao i neki svoj touch priči. Kombinacija Fuscovog crteža i Dnevnikovog tiska dala je jako jadne rezultate...
  10.11.2008
  16:20:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  10.11.2008
  17:41:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Osrednje-moglo je biti i puno bolje.
  10.11.2008
  17:50:00 sati
  miroslav001
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 60%

  6, 4, 8, 6

  čitao sam ovu epizodu prošle godine, razočarala me, očekivao sam puno više, i moglo je, a bila mi je poprilično dosadnainače, volim te južnjačke epizode, kad se tex makne nekud, dođe do starih prijatelja i tako to... općenito je bolji kada ode na sjevercrtež je solidan, ali ga je zs izdanje dobrano unakaziloeh, da, dnevnikov biser u naslovima: veliki aligator vs noć krokodila - pa koji gmazovi tamo žive, odlučite se
  10.11.2008
  21:49:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  Osrednji teks, ali s dosta akcije (pa valjda je to kod teksa bitno) pa može proći (jer nije dosadno). Crtež mi nije legao. Dnevnikovo izdanje je stvarno užasne kvalitete.
  11.11.2008
  08:57:00 sati
  mars1
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 74%

  6, 7, 9, 8

  čitao sam ovu priču baš onda kada je i izašla... sjećam se poslije škole sam kupovao ove nastavke, tada mi je bila pravo zanimljiva... sada, nakon toliko godina - onako, ništa posebno, ali miljama bolje od onog što danas "moramo" čitati... fusco sjajan, galepove naslovnice sasvim okej.
  12.11.2008
  01:22:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • henry

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 9, 5

  Epizoda je poprilično dobra, što se za recenziju ne bi moglo reći. 
  14.11.2008
  18:22:00 sati
  henry
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 9, 6

  Manje-više klasika kad je Nizzi u pitanju, dakle opet imamo neku sektu onosno urotnike koji prijete da će srušiti sve živo i onda dolazi Tex sa svoja 3 parda i naprave masakr bez da se pošteno oznoje. Ova epizoda mi je draga prvenstveno zbog duhovitih komentara Texa i Carsona dok kokaju po ljudima-aligatorima i crteža Fernanda Fusca koji je za mene bio i ostao pojam u Texu te uz Ticcija najbolji crtač "stare garde". Kako se samo potrudio oko detalja i kostima na ljudima-aligatorima, svaka mu čast. Galpove naslovnice ne volim ali u ovom slučaju radi se o sasvim solidnim naslovnicama.
  24.11.2008
  12:54:00 sati
  Aco
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 6, 6

  Najveća mana ove priče je što je preduga. Bespotrebno je toliko razvučeno, a neke stvari onda moraj biti predvidljive. Najzanimljiviji je onaj dio kad se slijepi starac pretvori u krokodila. Crtež mi se baš i ne sviđa.
  30.11.2008
  14:04:00 sati
  delboj
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 9, 4

  četvrtu naslovnicu ZS je radija Fusco,tj.nije je crta nego je dnevnik uveličao sličicu iz stripa i obojio je.
  15.12.2008
  02:56:00 sati
  jaki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  E ovo ja zovem stripom. Savrseno. Najzad svi na okupu u ZS.Ovo je medju 10 najboljih prica o Teksu Vileru. Zakon stripZANIMLJIVOSTI-dnevnik je prvu naslovnicu italijana iskoristio za ZS#1029(Pustinjski duhovi) koja nema veze sa onim sta se desavalo u Luizijani
  17.02.2009
  13:35:00 sati
  misa
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 50%

  6, 1, 8, 5

  Priča je imala potencijala, ali sve je upropašteno katastrofalnim scenarijem.

  25.09.2011
  10:52:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 64%

  7, 3, 9, 7

  Ima dosta akcije ali je scenaristički vrlo loše razrađeno.

  21.05.2012
  22:19:00 sati
  tekumze
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 65%

  8, 3, 8, 8

  Čitljivo,na momente jedva Iipak sam očekivao puno puno više, barem sudeći po naslovnicama i radnji koja se iz njih može zaključiti. Nisam čitao ovu epizodu ranije, iako sam kao mali imao 2, ili 3 broja, ali ne i cijelu epizodu. Ima nekoliko zanimljivih scena, ali sve je to na kraju slabašno.

  09.08.2012
  09:44:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 79%

  9, 5, 9, 10

  Zamjerka na priču i scenario je ta da je Tex posumljao u Natove namjere jer kao možda on želi pomoći Francuzu jer kao ovaj će ga podržati kod reizbora. Pa si ja mislim, daj Nizzi ne kenjaj. Onda su tjekom noći Tex i Kit otišli spavati u druge sobe (Tex sa sinom, a Kit s Jacom) iz nekog meni nepoznatog razloga. S druge strane, pozitivno mi je to što se vrač može pretvarati u krokodil. I na kraju Tex uvjerava kapetana da bih ih pronašli i bez sretne okolnosti. Hahaha!

  18.05.2013
  19:09:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 72%

  7, 5, 10, 6

  Ono što mi je najviše pokvarilo cijelu pricu je taj da naši junaci nemogu bit cak ni pogođeni i ranjeni strelicon il kopljen a kamoli da in se dogodi štogod ozbiljnije,jednostavno o cijelom stripu previše se toga oslanja na dobru srecu naših junaka.Crtež sjajan.

  07.05.2014
  20:37:00 sati
  Wayto
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  30.05.2015
  10:36:00 sati
  velka031
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  24.09.2015
  22:48:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  U redu je epizoda, ali moglo je to biti puno bolje razrađeno na puno manje stranica.

  02.10.2016
  16:05:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ebenezer Snare

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  03.10.2016
  18:04:00 sati
  Ebenezer Snare
  uredi
 • djukak

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Stara dobra Luizijana

  Obožavam Fuskov crtež i dajem mu bolju ocjenu nego scenariju.

  Naslovnice OK. GAlep je ipak tata.

  Sama priča kao takva, beh. moglo je i bolje. Ipak epizoda koja ostaje u sjećanju.

  10.10.2017
  12:32:00 sati
  djukak
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  13.12.2017
  19:10:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Sasvim ok, ponajviše zbog bogatstva sporednih likova.

  31.07.2019
  11:18:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 73%

  8, 5, 9, 7

  Nije sjajno, ali je veoma dobro odrađena avantura.

  08.01.2022
  23:05:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  20.05.2024
  13:17:00 sati
  AMS
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1790
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1785
   • Stijena koja se miče
    Kod: KM LU 8b
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1768
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1767
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1736

   Aukcije

   Forum