Tajanstveni totem

Tex Willer

TX ZS 42 | 32 str.

Usamljeni osvetnik Tex Willer pomaže Indijanki Tesah preoteti tajanstveni totem iz ruku Johna Coffina i negove bande; no, pravi cilj razbojnika nije totem, već zlato plemena Pawnee skriveno u podzemnom hramu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 55%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 53%

P*5

S*4

C*5

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crvena ruka
    TX LIBKB 1
  • Tajanstveni totem
    TX SAGK 1
  • Tex #1
    TX VCBT 1
  • Zaseda u kanjonu
    TX ZS 42

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La mano rossa
    TX SR 1
  • La mano rossa
    TX TT 1

ZANIMLJIVOSTI

  • legendarna prva epizoda Texa Willera u Italiji, izašla u ’kaiš’ formatu 1948. godine
  • priča je u Italiji izdana (i reprintana) u sljedećim izdanjima: Tex Striscia (1°serie), Serie Raccoltina (1°serie), Albo d’oro (1° serie), Serie Raccoltina (3°serie, tzv. "crvena"), Tex regularna serija br.1, Tex tre stelle br.1, TuttoTex br.1, Nuova ristampa br.1, te naposljetku u "I Miti", Mondadorijevom izdanju u boji s 4 kaiša po stranici
  • Galep je prve stranice Texa crtao noću, jer je danju bio zaokupljen stripom "Occhio Cupo", u kojeg su on i Bonelli polagali velike nade. Danas se malo tko sjeti tog stripa, dok je Tex na kioscima već skoro 60 godina!
  • Cenzura! Da, na ovu (stripofilima omrznutu) djelatnost nije bila imuna čak ni Italija četrdesetih i pedesetih godina 20. stoljeća. Oštriji su dijalozi mijenjani, docrtavana je odjeća na ženskim likovima - sve da se zaštiti ćudoređe mlađih čitaoca (vidi slike dolje). Naravno, Dnevnik je, prema svojoj ’dobroj’ tradiciji, u "Zlatnoj seriji" objavio cenzurirane verzije stripa
  • Tex u ovoj epizodi još nije rendžer
  • većina stranica koncipirano je u formatu 3x3, tj. 3 pasice s 3 vinjete, pa su sličice stripa dosta sitne
  • više o Pawnee Indijancima može se naći na http://en.wikipedia.org/wiki/Pawnee
  • prvo pojavljivanje konja Dinamita, vjernog Texova pratioca u ranoj fazi serijala, već na trećoj vinjeti stripa

Prva epizoda Texa Willera, naslovljena "Il totem misteriozo", pojavila se u ’striscia’ (’kaiš’) formatu na talijanskim kisocima u rujnu daleke 1948. godine.

Striscia n.1, disegno di A.Galleppini (c) 1948 Audace - SBE

Prva Galepova vinjeta Texa

Autori stripa, Gianluigi Bonelli i Aurelio Galleppini, nisu previše očekivali od Texa, puno veće nade polagali su u spomenuti "Occhio Cupo", čija je radnja bila smještena u Kanadi, u doba francusko-engleskih ratova. No, svi znamo kako su se stvari dalje odvijale. U vrijeme popularnosti ’špageti’ vesterna Tex je naglo dobio na popularnosti, a ostalo je povijest - do sada je izdano 546 regularnih brojeva, 19 A4 specijalaca, 9 Maxi izdanja, almanasi, kratke priče, ogroman broj reprinata, posebna Mondadorijeva izdanja, specijalizirane knjige...

Prva epizoda prikazuje nam Texa kao odmetnika, koji je među stanovnicima zapada poznat kao ’Usamljeni osvetnik’. Ne spominje se zašto i kome se osvećuje, niti zašto bježi od zakona. No, osnovne crte Texova karaktera već su određene - Bonelli ga predstavlja kao zaštitnika slabijih i borca protiv nepravde. U ovoj priči Tex staje na stranu Indijanke Tesah, čijeg ubijenog oca, sakema plemena Pawnee Sivog Medvjeda, poznaje od prije. Djevojka bježi od Johna Coffina i njegovih razbojnika kojima je preotela sveti totem svog plemena. Totem je Coffinu potreban da odgonetne put do podzemnog hrama plemena u kojem je skriveno zlato Pawnee Indijanaca.

Znači, elementi tipičnog westerna su tu - ubojstvo, osveta, potraga za zlatom, tajna mapa koja vodi do skrivene riznice s blagom. Gledajući sa skoro šezdesetogodišnje distance priča je pomalo ’klišeizirana’, no kao uvod u Texov svijet dobro funkcionira. Ovoga puta autorima ćemo oprostiti male propuste - Tex gotovo netaknut preživi metak iz Coffinova pištolja s 2-3 metra i posljedični pad s litice u rijeku; razbojnici su nemilosrdni, ali ostave Tesah na životu pa je Tex uspije spasiti; Galep je u pojedinim vinjetama dosta različito crtao glavnog junaka, vidi se da u to vrijeme izgled Texa još nije bio potpuno razrađen i definiran.

Cenzura na djelu: originalna i docrtavana verzija Tesah © www.ubcfumetti.com

Zanimljiva je Dnevnikova odluka da ovu priču objavi u ZS 42 kao sporednu, nakon Texove priče "Zaseda u kanjonu" (orginalna SR 2 "La banda di Kid Billy"), te epizode Malog rendžera "Ukleti ranč". Tako naš "Tajanstveni totem" počinje tek na 88. stranici spomenuta stripa, no pozitivna je stvar da nema izostavljenih stranica. Uglavnom, vrlo zanimljiva priča za sve prave fanove Texa Willera!

Naprijed

N/A

TX ZS 5b Banda Kida Billyja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Tex Willer

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Drago mi je da je konacno obradjena i prva epizoda Texa. Nadam se da ce ova recenzija biti uvod u njeno sto skorije objavljivanje.
    04.04.2006
    23:20:00 sati
    Tex Willer
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 60%

    5, 8, 5, 6

    Prvi put sam pre par dana procitao ovu epizodu i polako zakljucujem zaszo je Tex toliko popularan. Jedna krajne stereotipna prica je ispricana na vrlo dobar nacin. Jedino sto mi crtez pomalo ne lezi, ali ipak je to bio pocetak!
    22.08.2006
    11:20:00 sati
    osim
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Ja uopće ne mogu prepoznati Texa! Ima neku duguljastu facu i mršavo tjelo. Slično kao i kod Zagorove prve epizode, crtež prilično loš. Naslovnica tako-tako. Isto vrijedi za priču. Ali strip je dosta star pa...
    30.11.2006
    23:51:00 sati
    jack 50
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Prvi Tex!.....i odličan Tex.Nasmijao sam se kao nikad!....zanimljivo je to za sve prve epizode Bonellijevih junaka da se u premijernoj epizodi ponavlja u nedogled ime glavnog junaka.Ovde je sličan slučaj.Meni osobno ne smeta,ali je presmiješno.Uglavnom,bolje od prvog Bleka koji je uslijedio 7 godina kasnije.....
    06.06.2007
    19:46:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 33%

    3, 4, 3, 3

    Izuzetno naivna i bedasta priča. Njabedastiji je texov potez kad šest metaka zatuče u onu kartu. Crtež je užas ali prva epizoda pa...
    14.07.2007
    13:44:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 43%

    5, 5, 2, 7

    Rođenje legende o Texu Willeru. Svaki stripaš koji drži do sebe trebao bi pročitati ovaj strip. Za današnje vrijeme to je sasvim sigurno pomalo naivno i bedasto, ali naspram western stripova kakvi su izlazili prije 60 godina, djeluje gotovo nadmoćno. Galep očajan, i iako nisam ljubitelj njegovog crteža, moram priznati da se kasnije vidno popravio. ZS naslovnica dobra!
    16.04.2008
    20:51:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 54%

    5, 6, 5, 6

    Bila su to neka druga vremena. Tex je tada bio serijal od kojega se nije puno očekivalo, ali autori nisu mogli niti sanjati koliko će trajati. Uglavnom ove prve epizode su stvarno dosta loše, Gallepini je tek učio crtati ;-) 
    01.02.2009
    15:40:00 sati
    dcopic
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hahahahahahahahahaahahahahahahahah! Prvi Tex. Zaboli mene k***c za epizodu, prvi je prvi ma bio i dno dna.
    07.02.2009
    11:32:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 48%

    5, 5, 4, 6

    Prvi broj legendarnog Texa,uvijek mi je Tex bio ozbiljniji od Zagora i Mr.Noa,nemaju baš isti karakter,ili je to možda samo zbog settinga.Ova epizoda je prastara i naivna,ali se bar lagano čita i zabavna je,radnja se jako brzo odvija,dijalozi su za današnje standarde jadni.Nebuloze nije potrebno nabrajati ali ono kada Coffin ne prepoznaje "čovjeka iz groba" je presmiješno kao i to što svi preživljavaju metak sa pola metra.Tako je to bilo prije 60 godina,nije se vodilo računa o tome,znali su i scenaristi da su to naivnosti,ali stripovi su imali 30 stranica,trebalo je brzo razviti radnju,zapravo su bili zabavan šund.:)Crtež lošnjikav,ali simpatičan,Tex nimalo ne nalikuje na sebe.Baš bih bio sretan da uglednam jednog dana na kiosku Texa u striscia formatu za 10kn.Joj,kako bih bio sretan:)
    01.05.2009
    22:54:00 sati
    Andrey
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    prva priča kasnije legende i ne mora biti brilijantna ali več što je prva zaslužuje čast...malo naivno ali u duhu 60-tih godina prošlog stoljeća...jedva čekam tu epizodu u boji Libellusa.
    07.07.2009
    08:27:00 sati
    teller
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 7, 7

    šaljivo

    29.04.2010
    20:23:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 4, 5

    Realno gledajući, Tex je triba biti mrtav već u prvom broju. Pa ovaj je puca dvaput (!) u njega iz pola metra. I nakon toga se Tex diže kao da ništa nije bilo. Ovo je tragikomično i stvarno loše štivo i nema potribe uspoređivati ovo s prvim Zagorovim epizodama koje su puno bolje. Najjače je kad im Tex pošalje poruku kroz prozor, a već 5 sekundi kasnije ulazi na vrata. Teško, ali baš teško sranje haha...

    16.09.2010
    18:44:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    Definitivno nema potrebe pričati naširoko i nadugačko o naivnosti epizode, ali za ona vremena to je valjda bio vrh. Ali eto, i to valja pročitati...

    10.11.2010
    22:24:00 sati
    Panon
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    02.02.2011
    20:05:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Za prvu epizodu, sasvim solidno.

    09.04.2011
    15:16:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    16.05.2011
    18:13:00 sati
    jojboli
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 18%

    1, 1, 3, 3

    Ovo je zaista necitljivo. Cak je i Galep crtao nekoliko verzija Texa u prvoj epizodi.

    27.06.2011
    12:50:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 40%

    4, 3, 4, 7

    Texovi dijalozi među likovima su toliko napredniji i nedjetinjastiji od onih kapetana Mikija i Malog rendžera da je to nevjerojatno, pa zbilja šteta da početna ideja za priču (kao i loša rješenja u scenariju) nije baš najzanimljivija. Galepov crtež prilično nedetaljan, ali vidi se napredak iz stranice u stranicu. Definitivno ispred svog vremena.

    24.10.2011
    09:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 2, 8, 8

    Prenaivno ali dobro to je prvi broj napisan 1948 godine. Največa glupost je kada bandit puca dvaput sa polametra direkt u Texa a njemu ništa. Svejedno priča lepo teče.  Galleppinijev crtež mi se sviđa.

    21.05.2012
    22:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    9, 5, 5, 10

    Bubnuo sam ocjene, jer ne znam kako ocijeniti ovako star strip. Uglavnom, ovdje je sve počelo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    24.06.2012
    06:22:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 46%

    2, 2, 8, 10

    Trebalo je samo 6 strana prve epizode Texa da vidimo kako biva promašen pucnjem sa pola metra! :) Na 30-tak strana te prve epizode Tex tri puta puca u goruću petrolejku kako bi nestao u mraku! :) Sveusvemu,priča je na razini zabave za osnovnoškolce,pleme zadrtih indijanaca u pustinjskoj pečini imaju tonu zlata i raznoraznog blaga! :) Sve je to toliko primitivno da ima za nuspojavu često izazivanje osmjeha! :) Za razliku od priče,meni se sviđa ovaj starinjski Galepov crtež,a 10-ku dajem ovoj Villinoj retro naslovnici jer se ubiti radi o precrtanoj prvoj Galepovoj vinjeti,t.j. prvom pojavljivanju Texa u povjesti.
    04.08.2012
    16:27:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 37%

    5, 3, 3, 4

    Ova priča je čak bila i prihvatljiva, sljedećih par je groznih.

    17.07.2013
    11:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • zackoljicofil

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    07.05.2016
    15:48:00 sati
    zackoljicofil
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 29%

    3, 3, 2, 5

    Ovo je svakako jedan od najlošijih Texova ikad, jest da je prvi, ali je top 3 najlošija ikad. Vidi se da je Galep ovo crtao pritisnut tjednim rokovima, svaki tjedan Tex Stricia jedna, pa je crtež stvarno loš, ali svaki je početak težak!

    14.06.2018
    13:16:00 sati
    tex2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 65%

    7, 6, 6, 8

    Zahvaljujući fantastičnom Strip-Agent Klasik izdanju u boji, došao sam u posjed ovog stripa, iako uopće ne kupujem Texa.

    Zanimljivo je pročitati prvi broj Texa uopće i, unatoč kritikama, ova prva kratka epizoda nije toliko loša. Odiše onim starinskim štihom, a ne može se uspoređivati s današnjim stripovima. Samim tim i ocjene su više subjektivne. Ipak sam uzeo u obzir vrijeme kad je priča nastala i činjenicu da je ovo sami početak ovog junaka.

    Za crtež idu slične primjedbe kao i za priču. Daleko je to od modernog stripa, ali i prošlo je puno vremena od nastanka ove epizode. Kao i kod Malog rendžera i Gambe, zanimljivo je vidjeti koliko je Galleppini kasnije napredovao.

    Ocijenio sam Galepovu naslovnicu u Klasik izdanju, koja kao i cijelo izdanje odiše starinskim štihom.

    Za izdanje ide čista desetka, a Tex je dobio još jednog čitatelja.

    26.06.2018
    00:04:00 sati
    Spock
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 40%

    5, 3, 4, 4

    Evo i mene malo na Texu. Zagorove porođajne muke sam već odavno apsolvirala. Imam potrebu baciti oko i na Texove. Krenula sam u to dobre volje i nadam se da to neće graničiti s mazohizmom.

    Ova epizoda ima sve osobine prastarog stripa. Prvo što upada u oko je starinski crtež koji je prilagođen striscia formatu. Uz to imamo i dugačke dijelove naracije koje preskaču radnju koja bi kroz sliku i dijalog djelovala prerazvučeno za tempo koji nameće striscia. Osim jednih te istih kadrova puškaranja, kamenjara i jahanja, čak i lice Indijanke Tesah ukazuje na davna vremena. Skroz baca na glumice tog doba. (Ava Gardner i te starinske klasične ljepotice.)

    Naivnosti ima na pretek. Indijanac Vučji Zub se uopće nije trebao uortačiti s Kofinom da bi se dokopao blaga. Ne vidim razlog zašto sam nije mogao ukrasti medaljon. Bačen je u funkciju sporednog lika iako od njega sve počinje. Bez njega Kofin ne bi ni znao za medaljon, a bez njegovog umijeća čitanja znakova Kofin bi i dan danas jahao po kamenjaru tražeći totem. Ali to je tako, dramaturgija, brzi tempo i stotine sitnih preokreta na malom broju stranica su bitniji od logike.

    Medaljon koji je „mapa“ blaga, tajanstveni totem, blago, tajna skrovišta koja se otvaraju na poluge ipak daju ovoj pričici neki šarm. Baš me zanima daljini razvoj Texa, kada će postati rendžer, kada će upoznati Karsona, što će biti s konjem Dinamitom.

    17.07.2018
    15:23:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Legendarna prva Texova epizoda me nije razočarala ni u kom pogledu.. Zahvaljujući odličnom Strip-Agentu imao sam priliku ovu epizodu pročitati (i to u boji) a da ne moram kupovati poprilično skupo Libellusovo izdanje.. Tex na samom početku, "usamljeni osvetnik", prije rendžerskih dana i druženja sa Carsonom.. Sama spomen svega toga, bez da imalo komentiram naivnost priče, izaziva radoznalost.. Priča je kakva je, naivna i dosadnjikava, al je činjenica da bez nje nebi imali Texa kakvog ga imamo danas.. Galleppini je bio stari majstor svog zanata, mada je sasvim očito da ovdje Tex još nije imao svoj klasičan izgled.. Naslovnica je lijepa, simpatična, u duhu vremena u kojem je nastala.. Mogu samo reći da Strip-Aget ima i dalje moju punu potporu što se tiče ovog kiosk izdanja..

    21.07.2018
    22:14:00 sati
    allessi
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Zahvaljujući strip agentu počeo sam skupljati Texa klasik i u boji, nadam se samo da budu opstali što duže.

     

    Zanimljiva i vrlo naivna pričica kojoj ne bi smjeli zamjeriti na naivnosti ako uzmemo u obzir godinu kada je nastala.Priča baš prastara, mnogo puta viđena, recimo Coffin je sličan Zagorovom Reganu u prvom broju, radnja oko totema isto među prvih par brojeva Zagora,odličan odabir naziva strip-agenta za ediciju "klasik".Unatoč svemu, priča je solidna.

     

    Scenariji je najlošiji dio ovog stripa, teško je ignorirati dva pucnja u Texa s manje od pola metra udaljenosti i preživljavanje istoga,vidimo i u nekim drugim situacijama da su u to doba takve greške bile česte.Ostavljanje Coffina na životu Texa i Tesah je još jedan u nizu propusta u scenariju, također čuđenje Coffina tko bi mu mogao ostavljati prijeteće poruke.I na kraju kraj smješten u par vinjeta i nejasnog završetka Coffinove sudbine.

     

    Crtež je meni sasvim ok, malo iznad prosjeka, možda mu boja daje dodatan bolji dojam, bez nekakvih detalja,čisto solidno.

     

    Naravno da naslovnicu ocjenjujem iz klasik edicije strip-agenta, vrlo dobra naslovnica koja govori o priči no ne otkriva mnogo.

     

    Solidna,klasična priča u kojoj odmah vidimo beskrupuloznost koja je tako česta kod ljudi,lošijeg scenarija i solidnog crteža.Cijelo izdanje strip-agenta je za svaku pohvalu, baš je napravljeno da odiše tim davnim vremenima.

    31.12.2018
    17:08:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 24%

    2, 2, 3, 3

    Za zaborav.

    27.07.2019
    10:50:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 62%

    5, 7, 7, 5

    10.08.2019
    18:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    06.10.2019
    00:17:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 63%

    7, 6, 6, 6

    Ono za početak su mi te priče OK . Kad se zna da su nastale daleke 1948. godine . Crtež u ovakvoj kolor verziji dosta lijepo izgleda .
    A lijepo je gledati te početne poteze Galleppinia .
    Onako grube i jednostavne .

    Sam priča djeluje odlično , mada se vidi da se je radnja brzopleto dovršavala .
    A u odnosu na Zagora djeluje i dosta ozbiljnije .
    Sam prvi villan Coffin tako tako.
    Radnja sa Crvenom Rukom odlična , kao i kasnije odlazak u Mexico i sukob sa El Diablom , gdje će ići avantura dalje u sljedećem broju .

    19.04.2020
    13:43:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 8, 6, 6

    05.06.2020
    13:12:00 sati
    okuklist01
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 406
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 537
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1446
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum