Banda Kida Billyja

Tex Willer

TX ZS 5b | 45 str.

Kit Carson je upućen u zonu Tonto River radi ispitivanja učestalih krađa stoke, ali je nestao prije tjedan dana. U toj zoni se pojavila banda iz Nevade koju vodi Kid Billy. Tex dobiva zadatak da pronađe Kita i sprovede istragu sa šerifom Tomom Linkom u gradu Springervilleu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 34%

Priča 4

Scenarij 2

Crtež 4

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 40%

P*3

S*3

C*4

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crvena ruka
    TX LIBKB 1
  • Vatra u noći
    TX SAGK 2
  • Tex #1
    TX VCBT 1
  • Jedan protiv dvadeset
    TX ZS 7
  • Zaseda u kanjonu
    TX ZS 42

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uno contro venti
    TX SR 2
  • Uno contro venti
    TX TT 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je druga priča po redu objavljena u stripu ZS 7 „Jedan protiv dvadeset“.
  • Naslovnica koja je korištena u Zlatnoj seriji 7 je zapravo naslovnica prve epizode objavljene u Italiji.
  • Strip je originalno izdan 1949. godine u striscia izdanju, a godine 1958. je izdan u Bonelli formatu kakvog i danas poznajemo.
  • Iz nepoznatog razloga Dnevnik je u ovoj epizodi preimenovao Kita u prezime Kerson umjesto Carson.
  • Ovo je prvo Texovo spašavanje Kitovog života, definitivno ne i zadnje.

Što napisati o jednoj ovako staroj epizodi i to s manje od pedeset stranica? Počnimo s time da je ovo prva prava avantura u kojoj surađuju Tex i Kit Carson!

Kit je nestao na zadatku u Springervilleu i Texov posao je pronaći ga. Dolazi u Springerville i odlazi na razgovor kod šerifa Toma Linka koji zna da je Tex tajni agent i upućuje ga u slučaj nestanka Kita Carsona. Tex odlučuje preuzeti dužnosti šefa čuvara stoke na ranču „Two Bears“ čiji je vlasnik bio najviše potkradan...

Tex ne gubi smisao za humor.

Uskoro doznajemo da je Kit zarobljen i da ga kradljivci stoke namjeravaju prodati Vabinogi, vraču plemena Piute kako bi ga žrtvovali prilikom „plesa tri skalpa“. Tex se zaputio do kanjona Black Mountain gdje počinje pratiti kradljivce stoke koji stoku prebacuju preko rijeke uz pomoć splavova. Texov sistem praćenja je inače prilično jednostavan – uhvatiti se za jednu od krava koje banditi kradu:D Tex dolazi do pećine u kojoj je za stup vezan Kit Carson. Počinje okršaj u kojem Tex ubija nekoliko bandita. Kid Billy je shvatio da mu se sprema poraz pa je očajničkim potezom krenuo s nožem prema nemoćnom Kitu. Tex u zadnji trenutak ulijeće u pećinu i ubija Kida Billyja točno u trenutku kada je on s nožem htio ubiti Kita. Tex odmah šalje Kita po šerifa, dok on sam planira uništiti ostatak bande Kida Billyja kao i Vabinogu kod kojega se nalaze dva zarobljenika.

Uskoro započinje okršaj s ostatkom Billyjeve bande. Iako je Texu sasvim dobro išlo i samome, pojačanje koje je doveo Kit označava kraj bande Kida Billyja. Šerif s pomoćnicima odvodi bandite koji su preživjeli okršaj, a Tex i Kit kreću sami tragom Vabinoge, koji surađuje s Velikim Gromom, indijancem koji je pobjegao iz rezervata i namjerava započeti opći indijanski ustanak. Uz pomoć velikog požara i gustog dima kojeg su sami napravili, uspijevaju osloboditi oba zarobljenika i vraćaju se u Springerville, zadovoljni da su izvršili zadatak.

Baš kada se Tex ponadao zasluženom odmoru, stiže telegram u kojem Kit dobiva prekomandu u Washington a Tex dobiva naređenje da ode do tvrđave Wellington pokraj Santa Fea gdje ga čeka nova avantura... Naravno, Dnevnik je izbacio te stranice, to jest preselio ih je u slijedeću epizodu (ZS 8 Smrt u senci), ali tek toliko da se zna... Inače najveće razočaranje u stripu je to da nedostaje konačni okršaj s Vabinogom i Velikim Gromom. Indijanci spremaju veliki ustanak, a Tex se zadovolji s činjenicom da je oslobodio zarobljenike. Hm.

Možda čitajući ovu recenziju dobivate dojam da je zbrzana i puna banalnih zapleta, ali takav je i sam strip. U jednoj sceni vidimo kako Tex traži okršaj s Kidom Billyjem i njegovom bandom, a već nekoliko sličica dalje Kid Billy pada pogođen. Takve su te prve epizode gdje se Galep trudio da na vrijeme nacrta svaku epizodu, i samim time nije bilo dovoljno vremena za veliku količinu i samu detaljnost crteža. Dok je u ovoj crtačkoj fazi Galep već polako pokušavao definirati konačni izgled Texovog lica, Carson ne izgleda ni približno slično kao u budućim pojavljivanjima.

Demonstracija pucačkih sposobnosti.

Naprijed

TX ZS 42 Tajanstveni totem

TX ZS 8 Smrt u senci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • mpavin

    Ukupna ocjena 29%

    3, 2, 3, 5

    Slabo se sićan ove epizode ali znan da je i dalje ultra glupava kao i prethodne jer san ovaj prvi obojeni broj Texa u Libellus izdanju pročita skoro pa na silu koliko je bio loš, reda radi.

    05.09.2012
    08:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 2, 2

    Mada je samo 50 stranica, pravi je podvig ovo procitati do kraja.

    05.09.2012
    11:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • selanne

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Ništa posebno, ali Texu ne mogu dati manje ocjene.

    05.09.2012
    12:22:00 sati
    selanne
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 34%

    2, 1, 5, 10

    Nakon par tih ranijih epizodica koje su mi se čak i svidjele zbog nekog trash efekta koji nenamjerno izaziva humor,ova epizoda mi se baš i nije svidjela. Tex prenapuhan i pun sebe,Carson uopće ne liči na sebe... 10-ka za Villu.
    05.09.2012
    13:19:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Izdvojiti valja prvo pojavljivanje Kita Carsona. Inače sasvim solidna priča, pogotovo ta godinu nastanka.

    05.09.2012
    18:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 32%

    4, 3, 3, 2

    Nakon jednog udarca oni već proglašavaju Toma poraženim; Kita nema par dana, ali Tex i šerif su već alarmirani; Tex se tako prozirno skriva u rijeci; onaj što se popeo na stjenu je trebao ponesti pušku i zašto vrač ako mu je potreban još jedan tip nije zavezao nekog Indijanca za stup.

    05.09.2012
    21:47:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 34%

    4, 2, 4, 4

    Nisam razumeo zastave gužvu, znao sam  tek nešto je važno, jer otac me tad prigrli snažno, reče mi sine gledaj i pamti...

     

     

     

    Danas sam ja vidio Texa prvi put.

    06.09.2012
    00:54:00 sati
    Deki86
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Epizoda koja je mozda kultna samo zbog toga sto Kit i Tex konacno zajedno rade, i suprodstavljaju se indijancima koji drze dva bijela covjeka kao taoce.  Crtez isti kao prije, nista narocito, scenario takodje.  Strip standarni onaj i 1950-ih.  Tex je ovdje predstavjen kako racista i ubica, covjek kojeg savjest nimalo ne grize kad je u pitanju bilo kakav grijeh na njegovoj dusi.  Takav je i dan danas ost'o.  Osrednji lik koji je legenda italijanskog stripa, i ciji uspijeh nadmasio puno bolje likove i stripove iz italije.  To ti je zivot (na zalost).

    06.09.2012
    16:41:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 35%

    3, 3, 4, 5

    Prethodna pričica mi je bila puno bolja, u ovoj opet slijedi pad i lagano pilanje. Dvije teme, lov na kradljivce stoke i spriječavanje pobune Indijanaca obrađene na minimalnom broju stranica. Sve se odvija brzo, nema predaha. Mastermind krađe stoke, Kid Billy je dobio metak, a da se jedva pojavio u stripu. Naravno, nađe se i pokoja nelogičnost. Prilikom oslobađanja dvojice sa stupa za mučenje nisu trebali odvezivati konje koje su Indijanci vezali za iste te stupove. Samo su privukli pažnju na sebe. U tim ranijim epizodama je najbitnija neka muvaona, pucačina i ganjanje, pa i pod cijenu toga da likovi rade smiješne poteze.

     

    Tex i Kit po prvi put rade u paru, što je bilo lijepo za vidjeti. Ipak je uzbudljivo promatrati početke i razvoj najveće talijanske strip uzdanice. Ima i to svoje čari. Ono što je bezvremensko su svakako Texove humoristične izjave. Ni vrijeme izlaženja, ni format ne mogu izblijediti autora koji ima duha. To se jednostavno kuži u startu. Izdvojila bi situaciju kada je Tex izrešetao kartu karine šestice te rekao 'Uzmite tu kartu... Možete ju dati Kid Billyju. Neka bude moja vizitka!'

    26.07.2018
    12:34:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    - peta Texova epizoda 


    Vjerovali ili ne:
    - Kao i prethodnu, Dnevnik je i ovu epizodu objavio dvaput u kratkom vremenskom razdoblju; u ZS 7 i u ZS 42.

    Kratki sadržaj:
    Kit Carson je upućen u zonu Tonto River radi ispitivanja učestalih krađa stoke, ali je nestao prije tjedan dana. U toj zoni se pojavila banda iz Nevade koju vodi Kid Billy. Tex dobiva zadatak da pronađe Kita i sprovede istragu sa šerifom Tomom Linkom u gradu Springervilleu...

     

    Komentar:

    Tex i Carson prvi put zajedno u akciji - neprocjenjivo!

    Naivno, ali nije ovo toliko loše kako se po komentarima da zaključiti. Prvi dio sa spašavanjem Carsona i uništenjem bande nije nimalo dosadan, a u drugom mi se sviđa to što Tex i ekipa bježe glavom bez obzira od Indijanaca. Netko je spomenio da nisu riješili indijansku pobunu. Pa nije Tex Zagor da sve može sam!! Ima vojska koje će to riješiti. On je svoje napravio. Uz pomoć Karsona spasio dvojicu i omeo planove indijanske bande. Dovoljno za jedan dan!

    Definitivno boja  u SA Klasik izdanju daje ogroman doprinos izgledu i užitku čitanja. Ne znam kako bi to izgledalo bez boje, ali gledajući ove vinjete iz ZS izdanja, okačene na recenziji, to je čisti užas. Moje ocjene idu za izdanje u boji, ali Galep sam ni blizu ne zaslužuje tu ocjenu. Naslovnica koja pripada ovoj epizodi je izadana u četvrtom broju talijanskog izdanja Klasika, a u našem izdanju na poleđini drugog broja SA Klasika - i to bez Klasik Tex loga koji oduzme pola naslovnice! Ma predivno izdanje!!

    14.08.2018
    17:01:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Ovo je jedna poprilično kratka i zbrzana epizoda iz ranog Texovog razdoblja koja ostaje upamćena po tome da su ovdje Tex i Carson po prvi puta skupa u akciji.. Malo je banalna jer odaje dojam da Tex nije dovršio do kraja posao sa indijancima, ali uzevši u obzir i vrijeme nastanka ove epizode i razne druge okolnosti, recimo da mu je oprošteno.. Galleppini se u svom dijelu posla trudio, ali nedovoljno.. Trebat će mu još nešto vremena da ovaj strip poprimi onaj svoj klasični izgled..

    28.10.2018
    09:59:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 21%

    1, 1, 3, 6

    Kad god pomislim da ne može gori strip, ono...

    27.07.2019
    10:44:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 43%

    3, 5, 5, 4

    16.08.2019
    18:09:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Slabo , ali ipak nije tako loše .

    Dobar mi je dio u krčmi , gdje Tex izaziva sa posjetnicom pucanjem u kartu .  

    Tex i Carson prvi put zajedno u akciji .Iako baš i nije nešto previše trajala sama akcija .  

    Tek je početak Texa i mogu reći da mi nije čudno što je sam scenarij uzbrzan .  I zadovoljan sa time .  

     

    12.05.2020
    20:07:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osujećena zavjera
    Kod: KM ZS 799
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 25.1.2021. 21:34:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 69
  • Smirnoffova osveta
    Kod: ZG LU 308
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 24.1.2021. 19:51:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 736
  • Tročlana banda
    Kod: TX VEC 54/55
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 23.1.2021. 0:22:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 718
  • Dva gerilca
    Kod: TX LIB 57
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 23.1.2021.
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 472
  • Jezero čuda
    Kod: MXM SA 3
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 20.1.2021. 19:15:00
    Autor: GitaristRoko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 563

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum