Smrt u senci

Tex Willer

TX ZS 8 | 111 str.

Tex dobije poziv za pomoć od zapovjednika utvrde Wellington. Kada dođe tamo pukovnik Cabot mu ispriča priču o tajanstvenoj Indijanki, zlatnom idolu i zagonetnim ubojstvima koja su se dogodila u utvrdi. Zamoljen da razriješi ta pitanja Tex odlučuje preuzeti zlatnog idola u svoje ruke i otkriti što se krije iza svega.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 36%

Priča 6

Scenarij 2

Crtež 3

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*6

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Odmetnik
    TX LIBKB 2
  • Vatra u noći
    TX SAGK 2
  • Krv na granici
    TX SAGK 3
  • Tex #1
    TX VCBT 1
  • Smrt u senci
    TX ZS 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Uno contro venti
    TX SR 2
  • Fuorilegge
    TX SR 3
  • Uno contro venti
    TX TT 2
  • Fuorilegge
    TX TT 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Treći Texov strip koji je objavila Zlatna serija.
  • Na početku Libelusovog izdanja se nalazi tekst od Sergia Bonellija koji se bavi pitanjem dječaka-junaka u talijanskom stripu.
  • Ovaj strip su objavila tri izdavača Zlatna serija, Veseli četvrtak i Libellus.
  • Tex Willer ima rendžersku značku pod rednim brojem tri.
  • Ispod pojedinih tekstualnih vinjeta se mogu vidjeti razni Galepovi crteži tipa pas vozi auto, pas grli svoju dragu, itd. Ti crteži su predstavljali neke njegove želje, snove, uspjehe i ciljeve u stvarnom životu.
  • Xipe Totec (Tlatlauhca, TlatlauhquiTezcatlipoca ili Youalahuan) je astečki vegetacije, poljoprivrede, zlatara i onih koji kuju srebro. Bio je prikazivan s osušenom i straom kožu koje je svake godine mijenjao mladom kožom tako simbolizirajući ponovno rođenje prirode u proljeće.

Svaki početak je težak pa tako i početak sage o Texu Willeru. Početne epizode stripa su nastale u vremenu kada je način pripovjedanja i crtanja vinjeta bio znatno drugačiji nego danas. Na sreću taj stil pripovjedanja je otišao u povijest pa nema straha za našega rendžera. Današnje epizode su puno više dinamičnije i crtači imaju više mogućnosti da pokažu svoj talenat. Ova se epizoda može podijeliti u dvije manje: prva koja se bavi problemom zlatnog idola i druga koja se bavi napadom Meksikanaca na SAD. Cijela prva priča je bazirana oko riješavanja misterija zlatnog idola Xipea. Tex se suočava sa skupinom bandita koji žele iskoristiti taj idol da bi se dokopali blaga, a koriste naivne Indijance koji im pomažu u tome. Kroz priču mi pratimo kako Tex rješava probleme koji mu se nalaze na putu. Može se primjetiti da zbog vremena nastanka priče sam prikaz radnje scenarij je loš, ali priča sama po sebi je kvalitetna i šteta da je ovaj strip nastao u ranoj fazi Texa Willera jer bi sigurno bio puno bolji da je napravljen nešto kasnije.

Najprije imamo lijepo osmišljen uvod s dovoljno mistike da zainteresira čitatelja i da pokrene radnju. Onda na dobar dio stripa otpada nadmudrivanje Tex i negativaca te čitatelj polako upoznaje njegov karakter. Otkriva se Texova tvrdoglavost, hrabrost i neustrašivost. Njegove poruke protivniku kojeg zapravo nije ni vidio odaju prkos i pokazuju da se Tex nikome ne pokorava. Protivnikove prijetnje ga ne straše, nego samo povećavaju razumnu dozu opreza. Ovakva epizoda je dobro balansirala između gradnje Texova karaktera i njegovog korištenja revolvera. Vidimo i naznake budućeg načina rada kada je u pitanju uništenje neprijateljske organizacije. Traženje pomoći od stručnjaka, suradnja sa šerifom, opraštanje kazne negativcu i sl. Sve je to lijepo utkano u ovu priču, ali zbog „kaiš“ formata scenarij nije mogao samu priču provesti u djelo. Akcijske scene su prekratke, događaji se ubrzano odvijaju itd., te zbog toga bi ovaj strip bio puno bolji kao western roman nego kao strip pošto je tekstualni dio toliko dobro napisan i odrađen da se ne bi ništa izgubilo ako bi se izbacio ostatak. Od ostalih likova bi valjalo izdvojiti Yogar koji je prvi pravi samostalni ženski lik u ovom serijalu. Ona sama poduzima akcije i želi držati konce u svojim rukama. Nažalost zbog načina na koji je strip pisan nije se mogla napraviti bolja afirmacija lika. Lik šerifa je napravljen da Tex ima nekog pratioca s kojim može raspravljati o događajima i planovima pošto Kit Carson još nije postao stalni pratioc ovoga junaka.

Navedimo i par loših scenarističkih ili crtačkih riješenja i prikaza u ovom stripu. Prvo, kada je Yogar otišla ubiti Texa u njegovoj sobi ovaj joj je priredio zamku, ali u ključnom trenutku se spotaknuo preko stolice pošto je soba bila u mraku. Kako je Tex bio tako neoprezan. Zar nije mogao urediti teren da mu ništa ne smeta? Nadalje Galep ga najprije prikazuje kako kleči kraj stolice, a u slijedećoj vinjeti je zapletene sa stolicom. Kad mu Tesah dolazi pomoći ona najprije izlazi iz kočije i grli Texa pa je opet u kočiji.

Postoje i stanovite razlike u prijevodu između Libellus izdanja i Zlatne serije. Primjerice Libellus je donju vinjetu preveo: „Ah!... Eno veseljaka koji se zabavlja oponašajući Wilhelma Tella!“, što je po meni puno bolji i zabavniji prijevod.

Druga priča započinje nakon što se sazna da je vođa meksičke bande don Manuel Fuente poginuo u okršaju pa njegov stric, ujedno i predsjednik Meksika, pokreće vojnu operaciju protiv SAD-a. I ovaj dio priče je prilično naporan i dosadan. Imamo par bitaka i gledamo kako se Tex izvalči iz nevolje. Ništa posebno i ništa čak kreativno napredno. Scenarista je zaparavo ovaj dio priče iskoristio kao bazu za postavljanje scene s Mefistom i Montalesom, ali izuzev toga nije samu priču učinio interesantnom i čak je oslabio i sve ono što je do tada stvorio.

Sve u svemu jedna zanimljiva priča s početka serijala koja možda ne zadovoljava visoke standarde koje je serijal postavio, ali zaslužuje pažnju barem zato što se netko ne može smatrati poklonikom Texa Willera bez da pročita i ove početne epizode.

Naprijed

TX ZS 42 Tajanstveni totem

TX LIBKB 2 Junak Meksika

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • goghy

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    20.01.2016
    08:26:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SAVRŠENO. Sve na ovom svijetu, a posebno umjetnost, treba staviti u kontekst i vrijeme nastanka a tek onda se kritički izraziti o tome. Kao klincu, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, najatraktivniji mi je bio Veliki Blek, u svakom pogledu, ali, rijetko tko danas može čitati to štivo pa ni meni baš ne ide ( mislim na ESSEGESSE a kao epizode Bleka koje su zaista izvrsne ističem BESMRTNI BIZON, BLEK U LONDONU, U PRASKOZORJE, PRIČA O VELIKOM BLEKU, makar u ovom zadnjem postoji jedna ogromna pogreška u priči i scenariju ). Slična je situacija i s Kitom Telerom, Kapetanom Mikijem, Timom i Dastijem... Komandant Mark je, npr., uvijek čitljiv i atraktivan iako nije doživljavao nikakve transformacije, ali nije niti opstao. Texa iz onih dana danas teško mogu čitati ako se radi o novim izdanjima prvih epizoda ( posebno ako su u boji ), međutim, ako uzmem u ruke stari LMS ili ZS, osjećaj je drukčiji i postoji užitak čitanja. Bože moj, sve ima svoje zakone. Nitko neće prodavati sladoled s okusom ribe ili bureka, niti će pripremiti fiš paprikaš, fažol, tripice...s okusom čokolade. Da nije bio dobar, Tex bi nestao. Morao se prilagoditi vremenu, novoj publici...isto kao i filmovi s temom DIVLJEG ZAPADA. Vjerujem da bi i Tex ali i film nestali da nije bilo ŠPAGETI VESTERNA i Clinta Eastwooda. Dakle, Tex se savršeno prilagodio i vjerojatno će živjeti VJEČNO. Isto tako će VJEČNO trajati slava onih prvih Bonellijevih epizoda u sjajnom Galleppinijevom crtežu sa, za ono vrijeme, izvrsnim pričama...PRAVA REMEK DJELA, KLASICI STRIP UMJETNOSTI. 

    20.01.2016
    12:08:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vidi pod recenziju Žalosne sove!

    20.01.2016
    15:33:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • Six

    Ukupna ocjena 65%

    8, 5, 6, 8

    Pričamo o 1959/60-oj godini..... samo da se podsjetimo da ga treba tako i sagledati....... U današnjim okvirima strip je velikoj večini bljak.... ali inače je to jako dobar klasik,,,, po mom mišljenju naravno....

    20.01.2016
    19:21:00 sati
    Six
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Strip nije iz 1960., već iz 1949. Tada je izašao u originalnom striscia izdanju, a tek desetak godina kasnije u postojećem Bonelli formatu. Drago mi je da se nastavlja s recenzijama starih epizoda!

    20.01.2016
    20:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanredna prica, izvanredan strip... Galep pocinje razvijati pravu vizuru Texa... Ne znam, meni su ovo prava remek djela... I treba ih se promatrati u kontekstu vremena kada su nastali... Pa valjda su za to vrijeme bili dobri, dapače predobri, kada su uspjeli pridobiti publiku i učiniti da Tex počne živjeti... I evo živi - već 67 godina...

    Isto kao kad uspoređuješ kadetski i seniorski nogomet.. Ne možeš brzinu, udarac i umješnost baratanja loptom jednog 14-godišnjaka ocijeniti jedinicama i dvojkama, samo zato što slabije udara i vodi loptu od seniorskih kolega. Odličnog kadeta ocjenjuješ odličnim ocjenama, kao i naravno seniora.

    20.01.2016
    22:48:00 sati
    kucak
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 2, 8, 8

    Slažem se sa svima predhodnima komentarima, tako negativnima, kao i pozitivnima. Priča je vrlo naivna, da ne kažem glupa na momente. Ipak to je Tex tek u razvoju. Puno bolji mi je direktni nastavak i sukub s meksičkom vojskom oko zlata. Svejedno priča lepo teče a i ovaj Galleppinijev crtež mi je vrlo dobar. Dajem prolazne ocjene.

    21.01.2016
    20:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 27%

    3, 2, 3, 3

    Pocetni naivni period. Skoro pa necitljivo. 

    26.01.2016
    09:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Skoro isti dojam kao i ona epizoda "Heroj Meksika".  Radnja sa Indijankom i onim idolom je stvarno kul, a pogotovo kad se cita u boji (kad sam je za sebe na Engleski prevodio, upotrebliv'o sam kolor skenove).  Ovo nije strip koji ce promjenit historiju icega, ali za italijansku strip scenu, u doba kad je rodjena ova prica, a pogotovo za ovakvog Western junaka, koji je dio Italijanske kulture, ipak je dobro.  Naslovnice su dobre, Galeppini je u ovo doba furo sa crtezom, sigurno je brze crtao nego bilo koji strip-crtac prije ili poslije njega.  A rezultat je citljiv strip junaka koji je ovdje bio svjez, prije nego sto se skroz istrosio.

    20.02.2016
    23:35:00 sati
    acestroke
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Ova epizoda me je poprilično prikovala za strip. Inače mi se čitanje starinskih epizoda razvlači. 

    Misterija zlatnog kipića, indijanski kult, spletke meksičke bande koji su se udružili s Indijancima bi kao ideja i danas dobro djelovala na papiru. Čak su i preokreti pravovremeni. Nego eto, tadašnja moda daje naivni scenarij. S tim se jednostavno treba pomiriti.

    Svidjelo mi se i pojavljivanje Tese koju smo upoznali u prvoj epizodi. Takvim potezima autor stvara kompaktniji svijet, gdje likovi nisu isključivo potrošna roba. Dinamit je i dalje dinamitan. Kako se on fino skriva s Texom iza stijena. Lijepo sagne glavu, čučne, pričeka da opasnost prođe. Pravi je!

    Dio radnje s meksičkom gerilom mi je malo pokvario ukupan dojam, ali to ionako služi pripremi terena za Mefista. Pa ajde, neka toga...

    Što se Galleppinija tiče Estrella i Yogar nalikuju ko jaje jajetu. Čak sam mislila da ćemo imati jedan turbo preokret u kojemu ćemo ostati šokirani kad saznamo da su njih dvije ista osoba. Al to se nije dogodilo, pa sam se iznenadila. Opet dobro za mene!

    Sveukupno gledajući s ovim sam zadovoljna.

    26.07.2018
    12:40:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 51%

    5, 4, 6, 6

    U recenziji je krivo navedeno da se ova epizoda sastoji od dva dijela. Drugi dio s meksičkom invazijom na Teksas pripada slijedećoj epizodi: "Napad na Santa Fe".

     

    Tajna zlatnog idola / Krv na granici
    - šesta epizoda, SA Klasik 2d+3a / LIBKB 2, 10+69=79 str.

     

    Priča zanimljivo započinje, ali kako se radnja razvija, ima i sve više naivnosti i površnosti u scenariju. Kronološki gledano, do sada najlošija priča. Dobra stvar je sami završetak, koji označava početak sage s ratom između Meksika i S.A.D.-a. Dnevnik tu sagu nije objavio, vjerojatno zbog nepodobnog sadržaja.Unatoč lošijim ocjenama za ovu epizodu smatram da su ove početne priče bezrazložno ocrnjene. Možda je tome razlog Dnevnikov suludi način objavljivanja. Kada ih se čita kronološki, dojam je jako dobar jer kontinuitet je jako izražen. S obzirom da su izdavane krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća u striscia formatu, taj kontinuitet me jako pozitivno iznenadio.

    Kao što sam već spominjao, neke stvari su realnije nego u današnjim stripovima (npr. revolveraški obračun bez potezanja pištolja). Razlog tome je što tada perspektiva javnosti nije bila iskrivljena prvenstveno western filmovima, koji su pričali drugačiju - atraktivniju verziju Divljeg zapada.


    Galleppini crta sve žene isto, kao i neke manje bitnije muške likove. Dinamika crteža mu je loša, ali bila su to druga vremena i po pitanju crteža, pa mogu kazati da je i vizualno zanimljivo izdanje. Još kada tome pridodamo boju, uopće ne izgleda loše. Naslovnica prestatična, a u priči je bilo puno atraktivnijih scena od ove salunske tučnjave s početka epizode. Unatoč tome, Klasik izdanje izgleda fantastično!

     

    Zanimljivost:

    - Drugo pojavljivanje Tesah, indijanske djevojke koja se pojavila već u prvoj epizodi.

    25.09.2018
    18:01:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    S obzirom na godinu nastanka, zanimljiva i uzbudljiva priča.. Da, priča je naivna kao i ostale iz tog perioda, ali ne treba sad tu sitničariti, nego treba uzeti u obzir njezino vrijeme nastanka i uživati u čitanju.. Zlatni idoli, naivni indijanci i pokvareni pljačkaši.. Sve su to sastavni dijelovi jedne tipične western priče kojih se neki stripovi ni danas ne bi posramili.. Crtež je ok, nije loš, tipičan Gallepp u svom zamahu.. Originalna naslovnica (koju ocjenjujem) mi i nije baš nešto, ovo žuto nebo mi nekako teško pada u oči.. Dok mi naslovnica Strip - Agent Klasik izdanja izgeda puno bolje i efikasnije..

    31.12.2018
    07:01:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 32%

    3, 3, 3, 5

    Kategorija iznad nečitljivog.Znači, jedva čitljivo.

    27.07.2019
    10:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    17.08.2019
    13:57:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    06.10.2019
    00:16:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    Ako se pogleda u vremenu u kojem se odvija radnja onda je ovo odlično ,Ali previše brzopleto .  Bolja je ispala radnja sa zlatnim kipićem , negoli sa Texovom ulogom u pomoći vojsci .

    Crtež OK za ondašnje standarde .  Naslovnice OK .

    16.11.2020
    10:56:00 sati
    Altairfan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 386
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 744
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 499
  • TOP 10
    Kod: TOP10 FB 1
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 555
  • Mister No - Povratak
    Kod: MN LBNP 1/5
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1051

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1839
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1774
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1716
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1434
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1182

Aukcije

Forum