Zločin na zaleđenom jezeru

Tex Willer

TX ZS 869/872 | 250 str.

Malone, teksaški rendžer mučki je ubijen u Jacksonu, gradiću podno Teton Rangea, planinskog lanca zanosne ljepote u prostranstvima Wyominga. Sam je motiv umorstva nejasan, a na Texa i paklenu trojku pada težak zadatak traganja za ubojicom. No, čini se kako planinski prijevoji očaravajućeg gorja kriju mnogo mračniju tajnu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Zločin na zaleđenom jezeru
  TX LIBKB 20
 • Pinkertonov agent
  TX ZS 869
 • Zločin na zaleđenom jezeru
  TX ZS 871
 • Čovek iza kulisa
  TX ZS 872

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Un ranger del Texas
  TX SR 285
 • I delitti del lago ghiacciato
  TX SR 286
 • L'uomo nell'ombra
  TX SR 287

ZANIMLJIVOSTI

 • epizoda je u Italiji izašla 1984. godine
 • Teton Range po postanku je najmlađe gorje Stjenjaka (Rocky Mountains); te predstavlja poznati nacionalni park Grand Teton, jako blizu još poznatijeg Yellowstona
 • Jackson je mali gradić u Wyomingu, danas poznato turističko središte upravo zbog blizine dvaju velikih nacionalnih parkova
 • pleme Shoshone starosjedioci su Wyominga; dijele se na nakoliko velikih skupina, a u bliskom su srodstvu s plemenima Utes, Paiutes i Comanche, a tradicionalni su neprijatelji plemenima Cheyenne
 • na stranici 25. spominje se ekspedicija Donner koja se zaista iz Springfielda zaputila za Californiju u proljeće 1846. godine, no žestoka zima zaustavila ih je u planinama Sirra Nevade, a kako su bili pri kraju s namirnicama, u nekoliko navrata dolazilo je do slučajeva kanibalizma, sve dok ih napokon nisu pronašli spasioci upućeni iz Californije; od 87 članova ekspedicije 46 ih je preživjelo
 • na prvoj naslovnici očito je Dnevnik sebi dopustio malu izdavačku slobodu: pozadina je iz originalne crne promijenjena u plavu boju
 • slično su napravili i Talijani koji su za svoju Tutto seriju promijenili boju neba na drugoj naslovnici iz tamnije u svijetliju plavu
 • ako vas zanima kako je izgledao Divlji Zapad u Wyomingu svakako pročitajte vrhunski serijal iz pera dvojca Greg-Hermann pod nazivom “Comanche

U blizinu Jacksona, maloga gradića u Wyomingu, Tex i trojica prijatelja nailaze baš na vrijeme da pokvare zabavu razbojnicima koji mlate izvjesnog Larsena. Odvodeći ga liječniku, prijatelji saznaju da je tip u biti izviđač i vodič, no da je nedavno doživio strašnu tragediju predvodeći malu karavanu preko obližnjeg Teton Rangea, planinskog lanca neizmjerne ljepote, ali i jako opasnog u zimskom razdoblju (usporedba sa stvarnom ekspedcijom Donner). Priča kaže kako je Larsen jedini preživjeli; spominje se mogućnost kanibalizma, no čovjek ne želi o tome pričati i tvrdi da je izgubio pamćenje, a kćer mu, Katy Larsen, stoji čvrsto uz svog oca.

Rendžeri su pak došli rasvijetliti slučaj ubojstva prijatelja, rendžera Malona, a tijekom večere sa šerifom u “Blue Moonu” dolazi do obračuna između Texa i Hogarta, lokalnog razbojnika, koji se, izgleda, bio zakačio i s Maloneom, te mu prijetio ubojstvom. U vatrenom okršaju Hogart izvlači deblji kraj, a pretresajući njegovu jazbine šerif Ryan pronalazi Maloneovu značku. No rješenje je prejednostavno. Čini se kao da je netko namjerno podmetnuo nesretnog Hogarta; veliki lutkar, netko tko vodi igru iz sjene.

Uskoro se družini priključuje i simpatični Winfred Macredy, novinar koji radi reportažu o nesvakidašnjim ljepotama Teton Rangea. Ali tijekom noći, nespretni novinar biva otet, a Tex i šerif organiziraju potjeru. Nakon izvjesnog vremena postaje jasno da je sve organizirano s ciljem zasjede. Srećom, nije lako uzeti mjeru prekaljenim rendžerima (pa još s Tiger Jackom i mlađim Willerom), te Macredy biva spašen. U tom trenutku, na sveopće iznenađenje, naizgled bezazleni novinar otkriva pravu istinu: on je Pinkertonov agent! Macredy je tu zbog Larsena, i konačno imamo motiv - zlato (a koji bi drugi bio). Mali karavan prevozio je sto tisuća dolara u zlatu, plijen iz pljačke vlaka u kojemu je bio novac za banku u Cheyennu.

I baš se tada Larsen odlučio progovoriti. Naime nije bilo nikakvog kanibalizma, već je vodič načuo razgovor četvorice kompanjona koji su ga se po završetku putovanja odlučili riješiti. Larsen ih je stoga preduhitrio; dovevši kola na tanak led, odvukao je pljaškaše u ledenu smrt. Ipak, more ga otada nisu napustile.

Na Texov nagovor Larsen pristaje voditi ekspediciju koja bi pošla u potragu za izgubljenim zlatom. Tada konačno na scenu stupaju i protivnici. Butler, direktor hotela u kojemu su rendžeri odsjeli, u dosluhu je s Griffinom, petim saučesnikom pljačkaša koji se s bandom koljača smjestio u blizini Jacksona, ne bi li izvukao štogod od Larsena. Ipak račun ne bi bio potpun bez male i divlje skupine Shoshona, lakomih na alkohol i oružje. A Butler, lukavi hotelijer, ima toga na pretek. Tri skupine ljudi naoružanih do zuba i lakih na okidaču garantiraju vatrenu završnicu, a nagrada nije zanemariva: sto tisuća dolara u zlatu.

Ah, Nizzi u mladim danima nije isto što i Nizzi danas. Živopisna priča s puno manjih podzapleta, prilično je kompleksna i lakoćom vas odvlači iz nastavka u nastavak. Istina, motivi nisu novost; pljačka, zlato, ubojstva, grižnja savjesti i slično, ali ih je scenarist vrlo spretno zapleo u itekako čitljivu priču. Konkretno govoreći ovo je treći Nizzijev scenarij za Texa, a drugi objavljen u Zlatnoj Seriji. Puno je više energije, truda i smislenosti nego u njegovim današnjim uradcima. Priča ne pršti akcijom, više je detektivska, pomalo čak na tragu Nick Raidera, a i to ima svojih draži. Nema nikakvih tajnih sekti, dakle, western, ali s detektivskim elementima, i to je ono što Nizzi radi najbolje.

Likovi kao i obično kod ovog su autora solidno razrađeni, no ne bih detaljno ulazio u karakterizaciju. Spomenut ću samo da je tu morama izmučeni Larsen, mladi i ratoborni Wanekay sa svojim Shoshonima, lukavi Macready, previjani lisci Butler i Griffin, te naša standardna četvorka; dakle ništa prezahtjevno da bi tražilo podrobnu analizu karaktera, ali sve skupa uopće ne djeluje loše.

Guglielmo Letteri nacrtao je mali milijun Texovih epizoda, i bio jedan od najplodonosnijih crtača. Istina, stvorio je čovjek i malu vojsku kritičara, ali neporeciva je njegova važnost u formiranju Texa kao lika. Crtež mu je pomalo statičan, a izrazi lica uglavnom blagi. Katkad čak neprirodno spokojni, toliko da pomislite kako bi svaki od njih mogao biti prikriveni manijakalni ubojica. Letteri je poznat i kao crtač koji je po Bonellijevom predlošku prvi vizualno dočarao El Morisca, jednog od najintrigantnijih likova cijelog serijala.

Ruku na srce, njegovi su posljednji uradci gotovo i degradirajući, ali ovo nije jedan od tih. Ovdje je Letteri u starom dobrom izdanju, stoga ne dozvolite da vas crtež odbije od priče. Isto tako, prvi je to rad odličnog tandema Nizzi-Letteri koji je dao nekoliko jako dobrih epizoda (npr. ZS 906/907 "Iščezli leš"), ali za primijetiti je da ipak nisu baš previše surađivali.

Slika 1: Teton Range u punom sjaju (ma imamo mi atraktivnijih NP-a ;))

Galep je napravio sasvim solidne naslovnice. Nije to ništa neviđeno, ali više nego pristojan uradak iskušanog majstora. Osobno mi se najviše dopala druga naslovnica s finom pozadinom i dobrim odabirom boja. Treća naslovnica je solidna, a ni prva nije za odbaciti.

Kratki osvrt za sam kraj; ukoliko vam se barem malo dopadaju detektivske priče koje se polako odmataju, s više mozganja nego akcije, uvjeren sam kako nećete ostati razočarani ovim stripom. Sve to u western okruženju Wyominga, začinjeno s malom, ali okrutnom indijanskom bandom i pronicavim zločinačkim umom, garantira ugodnu razbibrigu, te moju toplu preporuku.

Naprijed

TX ZS 862/863 Veliki Džeronimo

TX ZS 877/879 Ubojica bez lica

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kapetan

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Meni osobno jedna od dražih Texovih epizoda.
  Letteri standardan za to razdoblje, dok mi je priča u tom trenutku bila pravo osvježenje. Ocjena 10 za naslovnicu ZS 871 "Zločin na zaleđenom jezeru", ostale su ipak slabije
  26.02.2007
  15:11:00 sati
  kapetan
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Svakako jedan od Teksova kojih se rado sjećam iz Zlatne Serije!
  26.02.2007
  17:49:00 sati
  kico
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  26.02.2007
  17:51:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 9, 7

  Priča napeta do samoga kraja, samo šteta zbog nelogičnosti u scenariju. Npr. zašto MacRedy, šef bande, spašava Texu život u saloonu? Crtež jako dobar, ali naslovnice uopće ne prate priču.
  26.02.2007
  19:29:00 sati
  76
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 52%

  6, 5, 5, 4

  Poprililno loše.Dosta nelogičnosti,Tex (opet) riješava slučaj nevjerojatnim slučajnostima, izvlači se iz zasjeda te unaprijed predviđa tijek događaja.Jedino je obrat na kraju zanimljiv ali ruku na srce - kad Butler pogine jedina osoba koja bi mogla biti "veliki šef" je upravo Macready(nema drugog kandidata).Radnja monotona,spora,posebno u planinama gdje se i ne zna tko koga slijedi,napada, itd.Letterija nikad nisam volio,posebno zbog spomenute statičnosti i činjenica da nikad ne crta krv,modrice,rane već su mu likovi uvijek besprijekorno sređeni i čisti.Naslovnice osim one na jezeru za zaborav.Najviše mi se u pamćenje urezala uvodna scena kad nakon što cuju pucnjeve stari Carson dobaci : "Čuje se muzika starog Samuela Colta!".Upravo zbog ovakvih komentara obožavam Texa,ma legendarno!
  02.03.2007
  22:14:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  03.03.2007
  19:06:00 sati
  popaj
  uredi
 • senad7

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Lijepa i napeta prica.Iako se moglo pretpostaviti(u zadnjem nastavku) ko se krije iza kulisa uopste nije umanjilo napetost price.Igra sudbine je pomogla Texu da otkrije ko je VELIKI LUTKAR!!! Kao sto je Mekredi rekao Texu -Ja sam moralni pobjednik iako si ti pobjedio- Ah, nesto u tom stilu...
  Druga naslovnica je za 10 a ostale za 6.
  22.03.2007
  19:46:00 sati
  senad7
  uredi
 • K.G. 21

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Ma nije mi bas neki ovaj Leteri. Likovi mu izgledaju kao neki klaunovi, samo sto nemaju crveni nos, a glavni negativac uopce ne izgleda opasno, nizak i debel. Prica nije nista posebno,nekako dosadna, definitivno predugacka.
  30.04.2007
  14:13:00 sati
  K.G. 21
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 49%

  7, 4, 4, 4

  zašto je Mekredi spasio texu život i povrh svega, bilo je jasno da je on glavni osumnjičeni. I za kraj Nizzijev trademark
  30.06.2007
  20:13:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Stvarno super prica!!! Rijetko kad je netko tako nasamario Texa kao Mekredi!
  26.07.2007
  17:19:00 sati
  tex2
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  neloša priča.
  06.05.2008
  10:33:00 sati
  lwood
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 54%

  7, 3, 6, 6

  Priča je puna nelogičnosti kad se malo bolje pogleda.1)Larsen vodi ekspediciju na planine i vraća se sam,pravi se da je izgubija pamćenje i prodaje priču o nesreći.Zar šerif ne bi triba ispitat situaciju?Ipak su nestale 4 osobe?2)Zašto Mekredi spašava Texa u salunu?Ajde,možda je mislija da će Tex prekinuti istragu sa ponuđenim mamcem,ali kako je moga biti siguran da Hogart neće preživiti i izbrbljati Texu šta zna?3)Bilo je jasno na početku da glavni papet master mora biti ili šerif ili Mekredi a pošto u pravilu na kraju bude "iznenađenje"onda je jasno da će biti Mekredi,manje sumnjiviji od šerifa.4)Zašto se Mekredi nije riješio ortaka Grifina kad je ovaj bio sam,nego je čekao da pođe u planine sa brojnim pomoćnicima i morao da unajmi indijance da ga srede.Ovaj dio je napravljen samo da se produži priča.5)Kad je vlasnik hotela primjećen da špijunira ,Tex inzistira da ga se ostavi na miru.Dobri stari Tex bi ga sredio sa par udaraca i natjerao da ispljune sve šta zna i priča bi bila gotova.Zašto je Nizzi uopće morao ubaciti u priču kako Kit  hvata u špijuniranju Batlera?totalno nepotrebno! 6)Zašto se Larsenu oprostilo hladnokrvo ubojstvo 4 osobe?I naslov druge epizode govori šta je napravija: ZLOČIN na zaleđenom jezeru.Bilo bi bolje da je larsen ispa negativac i kad je sazna da ovi prevoze zlato odlučio se riješiti četvorke i ukrasti zlato. Letteri standardan 6/10. Nizzi loš  3/10 
  21.01.2009
  21:10:00 sati
  jaki
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 8, 7

  Vidim mnogima se ne sviđa ova priča, ali meni je odlična. Ima nekoliko nelogičnosti koje je trebalo malo bolje napraviti. Zanimljivo je kako je bio mudar taj Macredy, zamalo je preveslao Texa, što je gotovo nemoguće! ;-) I opet na kraju, kao u mnogim Nizzijevim pričama, spletom sretnih okolnosti Tex riješava sve. Naslovnice solidne...
  03.02.2009
  00:50:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  7, 5, 8, 7

  Skoro, da mi je bilo pomalo žao što glavnom negativcu nije uspjeo savršeni zločin. Inače meni odlična Texova priča. Samo ima puno nelogičnosti koje joj smanjuju ukupan dojam. Najnelogičnije mi je onaj sukub na početku u salunu. Texu  nasilnik kaže, da če završiti kao njegov prijatelj rendžer, dakle ubijen. Tex odmah trzne na to, jer niko ne zna za to. Počinje ispitivati (tući) tog revolveraša tražeči, da mu kaže kako zna, da je ubijeni bio rendžer. Umiješa se šerif i tog nasilnika tek tako puste. Pa zašto za boga!? Saznali su, da je znao, da je ubijeni zbog kojeg je Tex došao u grad bio rendžer. Glavni osumnjičeni je za njegovo ubojstvo. A oni ga puste? Onda ono prisluškivanje hoteljira...

  21.05.2012
  22:28:00 sati
  tekumze
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Ok za čitanje, niti dosadno niti savršeno. Kad sam bio mali, naslovnica zs 871 bila mi je nevjerojatno privlačna..., a takva je i sad!

  13.08.2012
  12:03:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Veoma dobra epizoda.

  06.10.2014
  10:08:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  01.05.2015
  19:39:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Priča malo propušta u logici po pitanju nekih poteza glavnog šefa, ali ajde nisam se nadao da je šef onaj tko je na kraju bio.

  23.07.2015
  17:20:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  Konačno da sam pročitao i kraj ovog stripa, davno kada je ova epizoda bila aktualna, nikako nisam mogao nabaviti zadnji nastavak. Po meni se radi o zabavnom stripu sa dobrim preokretom i nekoliko nelogičnosti. Letteri mi nikada nije bio među omiljenim crtačima, ali ovdje mi je nekako po mjeri. Naslovnice su mi odlične, pogotovo druga.

  30.08.2016
  20:21:00 sati
  Deki86
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  13.12.2017
  19:06:00 sati
  goghy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 83%

  7, 10, 8, 8

  Standardna, ali lijepo isprepletena priča.

  29.07.2019
  17:10:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Old school.
  17.04.2020
  13:52:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • magnus

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  22.06.2021
  22:05:00 sati
  magnus
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1725
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1667
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1619
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1511
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1500

Aukcije

Forum