Ubojstvo u Corpus Christiju

Tex Willer

TX ZS 921/923 | 282 str.

Tex, Carson, Kit i Tiger dolaze u Corpus Christi, lučki teksaški gradić na obali Meksičkog zaljeva, te su obavješteni od lokalnog šerifa da je žrtva ubojstva na samrti spomenula Texovo ime. Istraga dovodi do intrigantnih činjenica - ubijeni je zapravo svećenik kojeg je Texov stari prijatelj Montales poslao po pomoć! Konci zavjere vode u Meksiko, dok Tex i Carson upadaju u političku spletku kojoj je cilj ubojstvo ministara vanjskih poslova Meksika i SAD-a!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ubistvo u Korpus kristiju
    TX ZS 921
  • Zaverenici
    TX ZS 922
  • Atentatori
    TX ZS 923

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Aquila della notte
    TX SR 304
  • La taverna sul porto
    TX SR 305
  • I cospiratori
    TX SR 306
  • Il giorno della paura
    TX SR 307

ZANIMLJIVOSTI

  • U ovoj se epizodi pojavljuje Montales, stari prijatelj Texa i Carsona, i to u vrijeme kad još nije bio utjecajan u meksičkoj politici kao u kasnijim susretima (vidi "Ljudi jaguari", Tex SD 18-23)

Što reći nego - izvrsna epizoda! Puna akcije, humora, intrige i prevrata. I još izvrstan crtež Fabia Civitellija. Mnogo je razloga što je ovo jedna od najboljih Texovih priča.

Događanja počinju ubojstvom siromašnog seljaka u lučkim uličicama Corpus Christija, a šerif Flaerty stiže točno na vrijeme da čuje posljednje riječi umirućeg, koji traži da obavijesti Texa Willera, i izdahne. Mali kliše, ali u potpunosti služi dobrom zapletu. I dok šerif ide prema brzojavu da javi Texu novosti, na ulici naleti na našu četvorku. Slijedi istraga, gdje doznajemo da je ubijeni, otac Andreas, glasnik Montalesa, koji ranjen leži u nekom meksičkom samostanu. Montales moli Texovu pomoć jer ga traži cijela meksička policija. Naravno da će Tex i Carson pohitati u pomoć prijatelju, i pri tome se sukobiti sa cijelom hrpom neprijatelja.

Kako se priča zahuktava rendžeri shvaćaju da su se uvalili u političku spletku koja zadire do samog vrha policije i vojske Meksika. Izuzetno su dobro portretirani negativci koje Tex i Carson sreću tijekom istrage. Da spomenem najvažnije i najzanimljivije: kapetan Baranko, lukavi i bezkrupulozni krijumčar, koji pokusava "maknuti" naše junake tijekom tučnjave u lučkoj krčmi, zatim Meksikanac Vicente, revolveraš u službi meksickih zavjerenika, tu je još i kapetan Meicroff, koji bi prodao vlastitu majku za 100 dolara. Zanimljivo je da sve ove "sitnije ribe" ostanu žive nakon borbe sa Texom, što daje dozu realnosti u svemu tome. Ali oni koji povlače konce na kraju plate za zločine - atentator Nijemac, sa dva lica i dva imena, nakon sto atentat nije uspio, presudi ljudima koji su ga unajmili, ali i izdali. Major Ruiz, pukovnik Montoja i general Velasco, mozak zavjere, poginu od bombe koju su namijenili ministrima!

Civitellijev crtež je izvrstan, na licima protagonista može se vidjeti svaki osjećaj, svaka emocija. Jak dio priče je i element humora, gdje je najčešće upleten stari Carson. Odmah na početku šerif Flaerty pun briga sreće četvorku rendžera i kaže: "Ovo je prava magija, momci! Znate na koga sam mislio samo trenutak prije nego što sam vas ugledao? Na vas!", a Carson mu odgovara: "Drago mi je što to čujemo, ali više bismo voljeli da smo sreli neku zgodnu djevojku!", ili kad Tex i Carson maskirani u fratre putuju u vlaku prema glavnom gradu, a tijekom kočenja vlaka torba padne na glavu Kitu, koji prenut iz sna opsuje! U tom trenu krinka fratara je gotova! Zaista legendarne scene. To je pravi Carson, a ne kad je samo epizodist koji pomaže glavnom junaku!

Osobno smatram Civitellija najdražim crtačem Texa, čak i boljim od Ville, nekako mi najviše odgovara njegov stil crtanja. Zato epizode koje je on radio smatram najuspjelijim Texovim pričama. Još kad se poklopi da je scenarij zanimljiv, kao u ovoj epizodi ili u "Spletka u Santa Feu" (Tex SD 24-26), rezultat je zaista vrhunski strip.

Naprijed

TX ZS 913-915 Čovjek kostur

TX ZS 949/950 Tajna Crvene ruke

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    sjećam se tog stripa, znam da mi je bio jedan od najboljih, ali mi ga je netko drpio.onda sam još bio mali i nisam pazio kome posuđujem stripove.dobro pa sad gallepini više ne crta naslovnice.tex rules
    06.11.2003
    11:48:00 sati
    nikola
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Prvi strip ove epizode mi je bilo dosadno čitati.Događaji idu presporo i nema ama baš nikakvih uzbuđenja(osim one jako dobre tuče u gostionici)a i Tex po starom dobrom običaju predviđa kako će se stvari razvijati kao da je reinkarnacija Nostradamusa.Međutim,nakon ukrcavanja na brod sve se mijenja.Fantastičan preokret i postepeno(uz velike muke i pehove što baš nije karakteristika Texa) otkrivanje zavjere a legendarna scena je kad se Tex i Kit obuku u fratre i dobacuju smješne komentare.Zanimljiv je i uspon u samostan i kasnije situacija kad Tex pretražuje sobu atentatora a Kit,koji je na straži naleti na meksikance koji ih traže.I sam atentator je dobro osmišljen a sam finale na svečanom ručku dostojan je završetak ovakve priče.O Civitelliju ne treba trošiti tiječi.Izgleda da se specializirao za epizode sa atentatima(Spletka u Santa Feu - u toj epizodi po meni je još bolji nego u ovoj).Izvrsni portreti likova,odlične pozadine,pejzaži,veliki kadrovi..
    12.11.2003
    23:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    13.11.2003
    20:44:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 8, 2

    Prosječno, pomalo mi je bilo dosadno čitati ovu epizodu. Puno bolje je napravljena ona druga priča o političkom atentatu, Spletka u Santa Feu. Ovdje nema onih pravih dijaloga, a Tex čak ni nije onako žestok i ohol, što me često živcira, ali nešto ipak ne štima. Ili mi se jednostavno ova epizoda ne sviđa. Čak ni Civitelli nije ovdje odličan, ko što neko reče, tek se zagrijava. Naslovnice deep shit.
    12.12.2003
    14:34:00 sati
    stinky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Super priča, sve se idealno poklopilo, sjajan scenarij, tema urote i majstor Civitelli. Likovi su odlično okarakterizirani. Slazem se da je ovakav Carson potreban kvalitetnom Texu, kada nije samo sporedan lik. Slazem se da je legendarna scena u vlaku, a ono što je mene još više nasmijalo je stalno Carsonovo ponavljanje nekih latinskoh riječi kojima ni sam nije znao znacenje. Prič sigurno spada u sam vrh Texovih epizoda.
    25.05.2005
    16:35:00 sati
    Koresh
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    odličan civitelli,radnja se odvija u gradu koja mi više leži od divljine...
    17.10.2005
    07:44:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Masterpiece!Za staviti prst na celo i duuuugo razmisljati sta je bolje:crtez ili prica? Odlucujem se za pricu, teska srca. Ali svako po svojim afinitetima...
    14.12.2005
    13:11:00 sati
    Luxor
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jedna od najboljih priča u stripu koje sam pročitao!!!
    03.08.2006
    17:13:00 sati
    76
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Imao sam 10 godina kada su izlazile u zlatnoj seriji.covjece kako su bile dobre te epizode,a i sada su mi isto tako dobre.
    18.01.2007
    10:48:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 9, 5

    Opet priča sa nekoliko nelogičnosti i nekoliko stvari koje me nevjerojatno ljute. A to je da tex Uvijek točno u milimetar predvidi kako će se stvari razvijati! To je Nizzijeva mana. I nervira me puno teksta, moglo se to malo sniziti. Ostaje jedna solidna pričica koja ima vrlo sličnu tematiku kao i "Spletka u Santa fe" i s istim autorskim dvojcem iako mi je ta priča dosta bolja od ove. Civittellijev stil mi se ovdje sviđa, a kasnije će još postati najbolji tex-crtač no.1!!
    02.07.2007
    01:19:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno, jedna od najboljih Texovih epizoda!!! Crtež briljira!
    Napeto,puno akcije, humora, tucnjave, pucnjave...
    A plejada raznovrsnih likova je odlicna, od pokvarenih i podmuklih
    kapetana,i mornara, preko dobrih fratara, vojnika, dobrih i losih vojnika i
    generala, pa sve do pokvarenih politicara...
    26.12.2007
    02:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 8, 4

    jako dobro, ali ipak na momente zamorno, ili je razlog tome što ja stripove čitam prije spavanjacivitelli je moj omiljeni crtač u texu i mister nou, ali ovdje još uvijek nije maestralannaslovnice jako slabe, galep je ovdje star i vrijeme čini svoje, a imao je on sjajnih naslovnica
    09.02.2008
    16:52:00 sati
    ken2
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Napeto i brzo...tako je ustvari najbolje opisati ova tri stripa u izdanju Zlatne Serije. Teks na vrhuncu,majstor Civitelli maestralan....ali imam dojam da je Dnevnik ovde puno izbacio stranica....
    08.09.2008
    13:29:00 sati
    kico
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Vrlo dobra prica, a i Civitelli je odlican u gradskom ambijentu.Ova mi je, uz jos nekoliko drugih, omiljena iz tog perioda.Dajem 9 za naslovnice jer smatram da je 10 rezervirana samo za majstora VILLA.
    08.09.2008
    20:36:00 sati
    bitola
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Zanimljiva avantuta u Mexicu, prijeti atentat na ministre, a Tex i ekipa nikako da nešto otkriju.  Zanimljivo je bilo vidjeti Texa u situaciji gdje je gotovo nemočan. Traži ga cijela vojska, Karson i Montales leže ranjeni,  meksički kapetan, Texov glavni pomagač, je uhićen...Civitelli vrhunski, a u kasnijim epizodama sve bolji i bolji. Naslovnice prosječne...  
    19.01.2009
    18:43:00 sati
    dcopic
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    General Velasco nije poginuo već se ponovo pojavljuje u epizodi koju je izdao Libellus.

    18.03.2010
    00:48:00 sati
    jaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Odlični politički triler ali scenaristički malo lošije razrađeno. Texa imaju na brodu zvezanog ko salamu a na kraju takav uspijeva nokautirati kapitana i ukrasti mu nož. Ovo je stvarno malo previše. Ako ne bi bilo toga ovo bi mogao bit jedan od najboljih Texova a i ovako je dosta dobar.

    21.05.2012
    22:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Na pocetku se malo razvlaci,a onda "leti".Osobno mi nije drago kad se po meksikancima udara .Crtez poprilicno ok. Naslovnice nisu mi nesto. Nekako me sve na James Bonda podsjeca.

    30.07.2012
    10:55:00 sati
    Tutta
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična priča u kombinaciji s ubojitim crtežom je dobitna kombinacija. Humor je odlično doziran i čini priču zanimljivijom.

    21.05.2013
    12:03:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    29.09.2013
    23:08:00 sati
    velka031
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    02.05.2014
    17:08:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sjajna epizoda.

    06.10.2014
    10:17:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    10.06.2015
    23:04:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    09.05.2016
    00:38:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    Sviđa mi se što tek nakon pola stripa doznamo detalje o zavjeri. Taj način pripovjedanja pridonosi napetosti. Najslabiji dio mi je scena na brodu gdje su uspavali Texa i Karsona, i izvukli su se samo uz pomoć sreće. Crtež mi je fenomenalan. Prva naslovnica očajna, druge dvije su mi odlične.

    18.09.2016
    11:30:00 sati
    Deki86
    uredi
  • goghy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    13.10.2017
    07:07:00 sati
    goghy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno, uzbudljivo, pravi TEX

    07.02.2018
    03:23:00 sati
    floki
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 8, 5

    Super! Malo tko će se razočarati.

    29.07.2019
    17:18:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    05.09.2019
    20:10:00 sati
    domegus
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Početak priče neodoljivo podsjeća na jedno prethodno pojavljivanje Montalesa (Tragična opsada), mislim na početak, gdje se teško probiti do Montalesa, kao i ovdje. Odličan strip!

    22.05.2020
    07:40:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gorka istina
    Kod: KM ZS 870
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 28.11.2020. 23:37:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 71
  • Povratak rendžera
    Kod: KT SPEC 1
    Ocjena: 40%
    Vrijeme: 27.11.2020. 19:48:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 439
  • Kuga
    Kod: DD LUSP 19
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 25.11.2020. 19:22:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 512
  • Demoni sjevera
    Kod: TX LIB 69
    Ocjena: 99%
    Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 828
  • Senka i blesak
    Kod: PIBD VCZS 15b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 511

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pipci!
    Kod: ZG VEC 158/159
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1852
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1777
  • Gambit i osveta
    Kod: ZG KOZA 9
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1717
  • Povratak Plavuše
    Kod: ZG VEC 163/165
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1454
  • Koreni Kenebeka
    Kod: KM ZS 820/824
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1184

Aukcije

Forum