Dupli skalp

Umpah Pah

UP MP1 | 32 str.

Francusko osvajanje divljih prostranstava Sjeverne Amerike nije teklo baš onako kako su Francuzi planirali, jer su im se hrabro oduprli vrli ratnici iz plemena Šavašavaha. Borba je bila duga, iscrpljujuća i bez pobjednika, a na kraju su osvojena bila srca mnogih klinaca (i onih ''malo starijih'' klinaca) kroz gotovo pola stoljeća...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crvenokožac
    UMP BG 1
  • Dugi skalp
    UMP MP 1
  • n/a
    ST 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Ostvarenje legendarnog francuskog dvojca Goscinnyja i Uderza, koji su ipak puno bolje upamćeni po svom zajedničkom radu na Asterixu Galu.
  • Prva od ukupno pet epizoda ovog serijala.
  • Radnja se dešava u XVIII. stoljeću, za vrijeme Francuske kolonizacije Sjeverne Amerike, i mislim da je nepotrebno naglašavati da sa stvarnim povijesnim činjenicama nema nikakve veze.
  • Pleme iz kojeg potječe Umpah Pah - Šavašavasi (u francuskom originalu Shavashavas) je izmišljeno.
  • Jelo koje Umpah Pahu daje snagu (kao Popaju špinat) je ''pemikan'' (eng./franc. pemmican), jelo koje zapravo postoji, a kojim su se hranila mnoga nativna plemena Sjeverne Amerike. U ''originalu'' se sastojalo od sasušenog i mljevenog mesa, pomiješanog sa moždinom i mašću raznih šumskih životinja (od jelena do medvjeda) i bobicama koje su rasle po šumama i proplancima Sj. Amerike. Danas, puno godina poslije, pemikan se još uvijek može pronaći po velikim supermarketima, naravno u svojim moderniziranim oblicima. Šuška se da se navodno i Oliver Mlakar osobno interesirao za ovo jelo, ali nažalost svojih pet minuta u ''Malim tajnama velikih kuhara'' (za razliku od famoznog đumbira) pemikan nikad nije doživio...
  • Raznorazni ispiti kojima su se podvrgavali ratnici sjevernoameričkih plemena da bi dokazali svoju hrabrost i veličinu su doista postojali. Međutim, to se ipak dosta razlikovalo od ovog ispijanja vruće čokolade, škakljanja perom po nosu i gađanja (zavezanih očiju) lukom i strijelom udaljenu metu.

Mislim da mogu sa sigurnošću (i ponosom) reći da je Umpah Pah jedan od prvih stripova koje sam držao u ruci, i sigurno prvi kojega sam aktivno ''skupljao''. Bila je to prva kolekcija koja je sjela na moje police, i priznajem, ona na koju sam se uvijek nekako najviše ponosio, bez obzira na to što je brojila samo pet epizoda.

''Gospodo! Ne gubite iz vida da mi tražimo nove kolonije!''

...režao je kapetan francuskog broda, negdje pred istočnom obalom Sjeverne Amerike. Broda koji je došao pokoriti divljake i uspostaviti francusku vlast nad tim golemim (Indijancima nastanjenim) prostranstvom. Negdje na tom brodu nalazi se i nama dobro poznati Hubert (Iber), Vitez od Kisele Štrudle, poznatiji pod svojim indijanskim imenom ''Dupli Skalp'' (taj nadimak je dobio jer je nosio periku na glavi, koja je Indijancima predstavljala dodatni trofej); dvorski kicoš, naivac, dobričina i pravi pravcati nesposobnjaković dobra srca. Upravo će on, u neopisivoj želji da sam pokori stanovnike šuma novog kontinenta upasti u zamku i biti ulovljen od strane Šavašavaha, i prouzročiti čitav niz kaotičnih zbivanja u ovoj prekrasnoj pustolovini.

Umpah Pah je sušta suprotnost našem vitezu, on je pravo oličenje čovjeka iz šume: visok, snažan, pametan, hitar, baš kao i puma njegov totem kojeg u svakoj prilici spomene. On će nakon što je prvo zarobio Duplog Skalpa, osloboditi istog koji se prilikom brutalnog (nečovječnog) škakljanja perom po nosu zauzeo za njega, osloboditi i ponosno proglasiti svojim bratom. Čak će ga i prestati neprestano bubati po glavi veslom odnosno tomahawkom. Nakon što su postali braća pomoći će mu da se vrati do najbliže francuske utvrde, kroz teritorij opasnog protivničkog plemena Ravnih Tabana, koje predvodi poglavica Nisko Čelo, nemilosrdni ratnik i vrsni taktičar.

Od popratnih likova tu se pojavljuju i:
Mamah Pah i Tatah Pah - roditelji Umpah Paha, koji se izgleda vole igrat "izmijenjenih uloga".
Debeli Bizon - mudri poglavica Šavašavaha kojemu često padaju hlače.
Vrač Plačko - čudan tip, neostvareni vrač i spletkaroš, kompa od Jednozubog.
Starac Jednozubi - zlobni starac koji želi smrt Duplog Skalpa, ali ne uspijeva u svom naumu... I gubi i posljednji zub (jer mu ga Plačko u tučnjavi izbije), te postaje Bezubi (Debeli Bizon je rekao!).

Umpah Pah citira dijelove iz ''Leksikona savršenog šumskog čovjeka'' svom bljedolikom prijatelju: ''Treba biti tih kao uspavana zmija, budan kao izgladnjela vjeverica, brz kao puma u trci za plijenom, nevidljiv kao bizon u magli...'' ... na što Dupli Skalp odgovara tipičnom bijelačkom ignorancijom: ''Ja nikada neću moći da ličim na sve te životinje... Kako bi bilo da se ograničimo i da bježimo ko zečevi?''

Naravno da se uz ovakvu momčinu sve prepreke lako savladavaju pa tako Dupli Skalp i Umpah Pah stižu do svog cilja - francuske utvrde između teritorija Indijanaca i Francuza.

Umpah Pah je kao strip (po mom skromnom sudu) uvijek bio na istom nivou kao i Asterix, ali uvijek mi je bio srcu draži. Kao prvo: zato jer je to strip uz koji sam odrastao, prelistavajući ga za marendu, ručak i večeru dok rubovi nisu postali toliko masni da se nije moglo razaznati da li je to prljavština ili dio dizajna. Drugo; zato jer je puno kraći od Asterixa, pa mi je to kao klincu uvijek ostavljalo dosta vremena za maštanje, šta bi bilo da je bilo.... Treće: u Umpah Pahu ima ipak puno manje šovinizma, pa makar i onog bezazlenog. Uostalom ovo mislim da je najbitnije; Umpah Pah je imao tu privilegiju da stane odnosno ode na vrhuncu slave, u naponu snage. Baš kao i pravi sportski velikani; neprikosnoven, nepokoren i jak, na vrhuncu, i da odlazi znajući da je dao sve od sebe. A kolega mu Asterix (i njegovi brojniji obožavatelji) će se ipak morati pomiriti s time da se ispuhao, pa mu ni čarobni napici starog Miraculixa nisu pomogli da podignu kvalitetu kasnijih epizoda.

Naravno, kako sam pokazao zavidnu dozu objektivnosti, morate se složiti (odnosno oprostiti mi) za ove nadasve objektivne ocjene. Nostalgija je zaj... stvar. :)

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Eh....koliko puta sam se ismijao uz ovu nezaobilaznu epizodu.
    11.07.2007
    13:50:00 sati
    kico
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    oplak'o sam od smijeha uz ovo nebrojeno puta, beton od stripa.
    11.07.2007
    13:54:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Nezaobilazna literatura za svakoga ko voli strip. Od priče do crteža svaki segment je izveden do one magične mjere (dobro, magične za mene) kada želim samo da dobijem još i još.E da, odlična recenzija, welcome! 
    11.07.2007
    21:41:00 sati
    Emir Pasanovic
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Vrlo drag strip koji sam čitao bezbroj puta i pohvale recenzentu što je upravo ovo remek-djelo odabrao za svoju prvu recenziju. Iako o tandemu Goscinny-Uderzo ne vrijedi trošiti riječi,ono što Umpah-paha čini posebnim je prijevod. Prvo u starom srpskom izdanju a nedavno i u hrvatskom. Srećom, hrvatski izdavač nije pretjerano mijenjao stari prijevod tako da će i nove generacije moći u potpunosti uživati u njemu. Teško je izdvojiti neku situaciju,ali ona potraga kroz šumu, kad se vuku po zemlji i protivničke strane nalete jedna na drugu je nešto čemu se uvijek iznova nasmijem, baš kao i situaciji kad se Indijanac nasmije zbog golicanja("nervna baza") a zatim se još jednom nasmije jer se sjetio kako ga je trava golicala i to baš usred krda bizona. Ma super. Da o smiješnim imenima (Kisela štrudla, Debeli bizon, Vrač Plačko) i ne govorim.Ukratko-radi se o legendi i klasiku kojeg nijedan stripofil ne bi smio propustiti.
    14.07.2007
    14:18:00 sati
    Aco
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za crknut od smijeha. 
    29.09.2007
    16:24:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Primećujem da nema slike Biser strip-ovog integrala Umapah Paha. Baš dobro zvuči INTEGRAL BISER STRIPA!
    14.01.2008
    23:54:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Jako simpatičan strip, ali mislim da je namijenjen nešto mlađem uzrastu. Ja se nisam baš pretjerano nasmijao, valjda zato što sam stariji ili sam možda cijepljen na humor XO. Ali kao što sam rekao, ovo je jako simpatičan i šarmantan strip koji će kod mnogih izazvati osjećaj nostalgije. Ima par dobrih baza, a izdvojio bih: -"Zar vi uvek kad vam treba parče mesa, ubijate celog bizona?"; -"Bizon nam drukčije ne bi dao mesa!" Ili ono kad Ravni Tabani slijede tragove čak i po stablu:)))). Crtež je isto tako pravi. Kad vidiš one kisele face na usalim žgoljavim figurama moraš se nasmijati. I naslovnica priliči stripu.
    30.03.2008
    17:39:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    nezaboravna epizoda, duhovita u najmanju ruku kao ponajbolje asterix epizodečitajući ovu recenziju odlučio sam ponovo nabavit umpah paha
    19.04.2008
    22:27:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Nezaboravno. Svakako je ovo nešto što bi ljubitelj humorističnog stripa trebao imati ili barem pročitati. Ovaj tandem je vrh što se humora tiče! Samo se ne bi složio s tim da je bolje od Asterixa. Meni je ipak Asterix daleko najbolji i sigurno je više za odrasle od ovoga stripa. Jedva sam čekao da nabavim HC izdanje. Preporuke uglavnom ;)
    26.01.2009
    09:09:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Zanimljiv je Umpah-Pah, ali se ipak ne može mjeriti sa Asterixom. Stvar je u tome što sam Asterixa počeo čitati sa 10 godina i mogao bih ga uvijek iznova čitati, dok Umpah-paha vjerojatno nikad više neću. U svakom slučaju, Umpah-Pah je zanimljivo štivo za pročitati.
    27.03.2009
    20:06:00 sati
    Panon
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ovo je prvi strip album koji sam imao, a sećam se trenutka kada sam ga kupio na kiosku, negde '90. ...Zbog velike doze nostalgije za detinjstvom, ulepšanim "Umpah Pahom", još više volim ovaj strip. I nije preterivanje reći da je bolji od "Asterixa", ili makar: rame uz rame. "Asterix" od 24 epizode tandema Uderzo/Goscinny ima barem deset prosečnih i velika je šteta što energiju nisu još malo usmerili ka ovom serijalu.Pohvale recenzentu i za sjajan tekst o ovom junaku i preporuka forumašima koji isti nisu pročitali da to učine! Baš kao i ovaj kratak serijal. :))
    08.04.2009
    02:42:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    odlično, imam sve tri knjige, a htio bi još Asterixa,znasm da sam osamljen ali...
    08.04.2009
    11:23:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nasmijah se do suza, i 1990. kad sam ga prvi put čitao, a i svaki sljedeći...
    16.05.2009
    06:27:00 sati
    76
    uredi
  • Bachy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za ovakvo šta napraviti zbilja trebaš biti pravi majstor! Jedan od najboljih stripova ikada napravljenih humor za crknut od smijeha, uvijek umirem od smijeha kada čitam dogodovštine najhrabrijeg od hrabrig i plemenitog viteza! Živjeli Umpah Pah i njegov brat! Šteta što serijal kratko traje!
    04.06.2009
    16:17:00 sati
    Bachy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Pa recimo da se ni ja nisam baš valjao od smijeha, ali bilo je dosta dobrih scena a i sam strip i likovi su jako simpatični. Crtež je isto super.

    19.04.2010
    13:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Nije loše,al' mislim da je ovaj strip svojim humorom prvenstveno namjenjen mlađim uzrastima...
    20.03.2012
    22:39:00 sati
    Oki
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Prva knjiga je ipak lošija od 2 i 3 knjige. Inaće, sve šta Goscinny radi valjda imat u kolekciji.

    15.04.2013
    16:27:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 75%

    9, 5, 8, 9

    Meni i nije nešto naročito smiješno, ima i puno boljih humorističnih stripova. Dobre su neke fore kad Dupli Skalp uči živjeti u šumi, ali ne znam, sve u svemu nije ostavilo neki naročit dojam na mene.

    Crtež mi se sviđa. Naslovnice su sve OK.

    31.03.2014
    15:18:00 sati
    Opti
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    vrhunski strip

    03.06.2015
    20:34:00 sati
    vknez
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.04.2017
    19:33:00 sati
    zmarinkovix
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Zabavna epizoda s par legendarnih scena. Ako i nije u rangu Asterixa, definitivno nije ni puno losije! Najbolje mi je bilo kad je Dupli Skalp pitao: "Zar vi uvek kad vam treba parce mesa ubijate celog bizona?", a kaze Umpah-Pah: "Bizon nam drugacije ne bi dao mesa." Ili ono sto je naveo i recenzent kad je Umpah Pah govorio kakve sve osobine zivotinja moraju imati, a Dupli Skalp je smatrao kako bi bilo najbolje da bjeze kao zecevi hahha :)

    02.10.2021
    09:33:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 361
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1549
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1117
  • Smrt filmske zvijezde
    Kod: NR LIB 4a
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1662
  • Mikijeve najluđe avanture
    Kod: MIMA GLE 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 19.11.2021. 0:12:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1120

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2270
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2240
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2236
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2002
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1997

Aukcije

Forum