Crno sunce

XIII

XIII BG 1 | 48 str.

Bračni par Smith pronalazi muškarca bez identiteta na obali zaljeva u američkoj saveznoj državi Maine. Neznanac ima tetovirani broj XIII iznad lijeve ključne kosti i ključ od sefa – dvije stvari koje bi mu trebale pomoći da se sjeti. Ali nažalost... Događaji ga vode do ispitivanja pokvarenih policajaca Eastowna, do pokušaja likvidacije od strane tajanstvenog Faraonovog Miša, te dolazi u konflikt s Pukovnikom Amosom, koji mu otkriva da je glavni osumnjičeni za ubojstvo predsjednika Williama Sheridana. Uspijeva pobjeći Pukovniku i kreće u dugo traganje za istinom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Integral #1
    XIII BGINT 1
  • Covek koga treba ubiti
    GIG 59
  • Dan crnog sunca
    XIII MP 1
  • Čovek kog treba ubiti
    SUP 78

ZANIMLJIVOSTI

  • Strip je izašao 1984. godine i prodao se u 35 000 primjeraka. Od tada broj prodanih primjeraka raste eksponencijalno približavajući neke brojeve prodaji i do 200 000 primjeraka!
  • Scenarista stripa je našim čitateljima dobro poznati Jean Van Hamme, autor koji nam je podario Thorgala i Chninkela (s Rosinskim), Largo Wincha (s Philipeom Franqom), Gospodare ječma (s Francisom Vallesom), a također je radio na 2 albuma Blakea i Mortimera (s Tedom Benoitom).Od prosinca 1992. predsjednik je Belgijskog centra za strip.
  • William Wance crtač je kojeg ne treba posebno predstavljati. Crtač je Brune Brazila (s Luisom Albertom, alias Greg), od 1967. do 1979. radi na Bobu Moraneu (s Henrijem Vernesom), crta Ramira i Bruce J Hawkera (s Jacqesom Stoquartom i Andre-Paulom Duchateom), a osobno mi je najdraži u serijalu Marshall Blueberry (s Giraudom).
  • Dan crnog sunca, naravno, neodoljivo podsjeća na ubojstvo J. F. Kennedyja 22.11.1963. u Dallasu, tj. kad je Lee Oswald pucao i pritom ubio tadašnjeg predsjednika SAD.
  • Scenarista je također bio inspiriran knjigom Bourneov identitet pisca Roberta Ludluma (knjiga je objavljena 1980. godine). Glavnog junaka nalazi ribarski brodić na Sredozemlju, polumrtvog i izrešetanog mecima, te s potpunom amnezijom. Do spoznaje, Jason Bourne prolazi sličnu katarzu kao i naš junak.
  • Postoji i video igra XIII, a zanimljivo je da je glas glavnome liku igrice dao David Duchovny. Zadnje 3 zanimljivosti izvučene su iz Acinog teksta o XIII-ici objavljenog na ovome sajtu. (P.S. Postoji i miniserija "XIII: The conspiracy" iz 2008. rađena po stripu)

Pomrčina crnog sunca

Kako biste se osjećali da u jednom trenutku zaboravite sve što znate o sebi? Da li bi dobili živčani slom, poludjeli, da li biste to smatrali mogućnošću novog života i krenuli dalje bez propitkivanja o bivšem životu i kako je do svega došlo, da li biste to i dalje bili Vi? Naravno, u 21. stoljeću, uz pomoć svih "trista čuda" koji postoje i koji će uskoro doći, put do istine ne bi trebao biti toliko težak, naravno, uz pretpostavku da se ipak nalazite u, barem donekle, domicilnom okruženju (makar ni to nije toliki problem) i da nemate za petama nekoliko izrazito opasnih organizacija koje pošto-poto žele vašu glavu. Naš junak imao je nesreću da mu se amnezija dogodi u tehnološki ne toliko razvijeno vrijeme (naravno, u odnosu na danas), a usput količina neprijatelja po kvadratnom kilometru oko njega prelazi uobičajene granice i raste eksponencijalno.

Pozer glavom i bradom. Još kada bi znali tko je...

Priča počinje lijepim pejzažom kuće na moru, starca i njegovog vjernog prijatelja koji, pripremajući se za još jedan dan uživanja u čarima ribolova, ni ne slute da će njihov život uskoro krenuti drukčijim tijekom. A i crta života će biti kraća... Nepoznati muškarac, gotovo smrtno ranjen leži na obali i jedina nada mu je alkoholičarka Martha, nekada sjajna doktorica, a sada jedina koja mu u krugu od 50 km može ponovo udahnuti život. Martha stiže na poziv Abea i supruge, ni ne znajući koliko će nepoznati muškarac i njoj samoj promijeniti crtu života, ljubavi i poroka. Za vrijeme oporavka naš junak dobiva svoje prvo ime – Alan, prema tragično preminulom sinu od Abea i Sally, sinu koji je poginuo u ratu koji nije bio njegov (vodi li i naš junak bitku koja nije njegova već se tu nameće pitanje...Vidjet ćemo.) I onda – kaos. Akcija. Preokret(i). Izdaja. Borba. Laž. Istina. Nevjerojatan splet svega ovoga u većem ili manjem broju proteže se kroz tih 40+ stranica ostavljajući čitatelja u nedoumici svakih nekoliko kadrova istovremeno gradeći mrežu protkanu najrazličitijim oblicima tragedije, konflikta i sumnje. Naš junak od Alana Smitha ubrzo postaje Jake Shelton, a ono što se čini kao istina, spoznaja je o samom sebi kao najomraženijoj osobi na planetu. Ali, da li je XIII Jake Shelton? Tko mu je urezao taj čudni simbol? Tko su nalogodavci stravičnog zločina? Hoće li crno sunce zaći za obzor Jakeove sudbine ili će svojom tminom zauvijek pokriti jednu tragičnu prošlost?

Ostaje da se vidi...

Scenarij je okretan i brz, baš poput glavnog junaka. Akcija se isprepliće s misterijom, a da opet jedno drugome ni u jednom trenutku ne smeta. Priča teče, ali to nije mirna rijeka nego brzaci, a svaka stranica je nova struja koja nas baca u novi smjer i novu misteriju.

Trenutak istine između Marthe i našeg junaka, saznanje da je potraga neizbježna.

Crtež je na nivou majstora. Bilo pejzaži, bilo urbani krajolici, sve je fino isprepleteno i utočeno u jednu lijepu, nenametljivu cjelinu. Boje se igraju s nama, predočavajući osjećaje junaka stripa. O ukusima se ne raspravlja naravno, ali meni je ovaj strip u boji za klasu bolji nego c/b varijanta. Jednostavno, kao da je drugi strip. Mnogi se, naravno neće složiti sa mnom, a mnogi će reći da im razlika i nije tolika, ali meni je boja ovdje apsolutno neophodna.

Sve u svemu, izvrstan početak serijala koji, osobno, predstavlja jedan od najboljih stripova ikada napravljenih. Ako do sada niste čitali - vjerujte mi, ostavite sve što radite trenutno i kupite svoj primjerak, nećete zažaliti:))

Slika 1: Jones – jedna od ključnih uloga u serijalu upravo je njena.
Slika 2: Ilustracija jedne od ključnih scena prvoga albuma.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Bourne u stripu. Strip je imao odlican pocetak i steta sto nije najkasnije sa brojem 13 i zavrsio, ovako dosta rastegnuta prica koja pocinje u kasnijim epizodama da se ponavlja. Prvio dio je bio izuzetno dobar. Crtez je klasicni, pogotovo za ono vrijeme dobar i detaljan. Ono sto mi nedostaje su prikazane emocije, malo i previse drveni stil. 

    10.03.2010
    12:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • nolo contendre

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 7, 10

    Koliko je ovaj strip briljantan najviše se vidi u činjenici da zapravo nikom ne smeta što je reč o klasičnom ripoffu.Realan i inteligentan strip (kao i svi Van Hammeovi) koji vas tokom čitanja drži "na ivici stolice",ako ga čitate na stolici :)

    Wance sjajan,ali kasnije postaje još bolji pa mu ne mogu ovde dati 10,jer bi mu kasnije morao dati veću ocenu ;)

    Naslovnica-poslastica.

    10.03.2010
    13:26:00 sati
    nolo contendre
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Wanceov crtež u ovom stripu jeste krut, drven - kao što reče King Warrior, ali se meni baš ta hladnoća kojom dočarava ovu - ni malo "slatku" - temu posebno dopada.

     

    Ne bih se složio sa recenzentom ni da je strip lepši u boji, naprotiv - jer taj kolor nije ništa posebno, kao ni kod Blueberryja. Ovako imamo čist crtež, što je i jedan od razloga zbog kojih se uredništvo Stripoteke i pratećih izdanja i odlučilo za izdavanje ova dva stripa u c/b varijanti. Naravno, ukusi su različiti...

     

    A kad smo već kod Marketprinta, fali naslovnica njihovog izdanja ovde! ;)

     

    Što se tiče ideje i scenarija, van Hamme fenomenalan kao i uvek. (Mada mi se recimo Wayne Shelton - iako van Hamme potpisuje samo dve epizode - nije dopao...)

     

    Lepa recenzija, hvala Mlađi na pokretanju recenziranja ovog sjajnog serijala. :))

    10.03.2010
    16:33:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    10, 8, 5, 5

    11.03.2010
    14:41:00 sati
    comicart fan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Jest da je s vremenom izblijedio i da je kvaliteta epizoda drastično pala kao se serijal izmicao kraju. Jest da je Van Hamme kopirao sve i svašta u XIII, jest da Vance nije možda najveći od najvećih, ali i dan danas, nakon stotine i stotine stripova, za mene je XIII zakon.Cijela saga predstavlja klasiku , pravi primjer što znači dobar strip Fra/Bel produkcije. Ovaj prvi album me totalno navukao, sjećam se kad sam ga čitao još u Superu. Tko je taj tip kojeg svi žele ubiti, zašto ga žele ubiti, što je to napravio, tko ga je upucao i možda ključno pitanje - tko je XIII zapravo ? Prvi album me navukao (što je uostalom klasično kad su BD u pitanju) i pričom i crtežom, bio je to Vance u top-formi, i sve dosad me fascinacija XIIi nije nimalo prošla i smatram ga jednim od najboljih stripova uopće.

    19.03.2010
    21:56:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Ovako na prvi pogled mi djeluje sasvim ok. Radnja je dosta dinamična i scene se brzo izmjenjuju, XIII praktički nema predaha od prve stranice, uvik ga neko lovi, tuče, puca po njemu a ta tajanstvenost glavnog lika i svi ti detalji se dobro slažu zasad. Prva epizoda me zainteresirala i svakako ću nastaviti dalje sa čitanjem. Crtež nije loš, ali s ovakvim kolorom mi izgleda prastaro.

    19.03.2010
    23:00:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Solidan serijal. Iako nisam pretjerano lud za urotama ili krimi-pričama, zanimljivo mi je s vremena na vrijeme pročitati nešto što nije Bonelli.

    18.05.2010
    21:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • jova

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Kada bih mogao da se ograničim da ocenjujem samo ovaj prvi album serijala XIII-ice, ocene za priču i scenario bi bile više, a ocena za crtež niža. No, teško je oceniti samo jedan album iz ovog serijala jer uvek posmatram taj serijal kao celinu, više nego kod nekih drugih serijala sličnog tipa. Bilo je tu i uspona i padova, ali je opšti utisak povoljan.

    21.07.2010
    18:41:00 sati
    jova
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 9, 10

    Nisam čitao cb album,pa me je ovaj integral oduševio i opravdao moj aočekivanja i sve sto su mi drugi govorili'moram čitati, moras imati'! Crtež Vancea, odlican, nemam rijeci. Jedina mala zamjerka je sto radnja ipak ide malo prebrzo. >Nakon drugog čitanja, a prošlo je nekoliko godina od prvog, i pročitah 'tonu' stripova, splasnulo je moje oduševljenje s XIII-com. Ok je to, ali užasno komplicirano i nejasno za lijepo opušteno uživanje u stripu. Crtež mi je i dalje odličan, ali izbor boja i samo bojanje mnogih slika nije mi se previše dopalo. Pritom mislim na bojanje cijele plohe identičnom bojom, bez preljeva, sjena, nijansi...

    03.08.2010
    10:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Nije loše, za početak. Jedina zamjerka je efekt dejavu prilikom čitanja i što se ponekad imam osjećaj kao da čitam slikovnicu zbog prebrze radnje i pomalo ukočenog crteža. naslovnice, od već od prvog broja da nemoš bolje...

    17.10.2010
    15:11:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan početak jednog sjajnog serijala.

    10.04.2012
    00:28:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Iako se naslanja na knjige o Bournu i još bi se što moglo nači, zanimljiv i dinamičan serijal. Nikad nije dosadno, uvijek se nešto događa tako, da se ovo čita brez predaha. U ovoj priči mi malo smeta što ono dvoje staraca ne zove policiju kad nađu ranjenika sa strelnim ranama u moru, nego ga sami neguju. Ovo baš i nije najnormalnija reakcija. Ima tu i nekih drugih sitnica ali sve u svemu ovo je dobar strip tako, da neču težiti s njima.

    20.04.2013
    19:27:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Prebrz ulazak u priču. S obzirom na to koliko je stara,ova priča je jako dobra,ali po meni u scenariju ima mnogo kontradiktornosti zbog kojih na trenutke priča djeluje smiješno. Crtež je odličan,a boja ga u i biti kvari jer je loše obojano...
    06.07.2014
    08:03:00 sati
    Oki
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljivo, napeto, uzbudljivo, jednom riječju odlično.. Ovo mi je prvi susret sa XIII i stvarno nisam očekivao ovakvo nešto.. Definitivno ću pokušati nabaviti i ostale epizode..

    Za sve elemente ovog stripa sam ostao bez teksta.. Priča i scenario su vajda jedni od najboljih ikada napisanih i osmišljenih, crtež je maestralan, detaljan, baš kakav mora biti.. A naslovnica (Marketprint) je jednostavna, ali daje naslutiti da se nešto veliko krije iza nje.. Veoma je intrigantna i zbog toga zaslužuje visoku ocjenu..

     

    02.04.2015
    22:16:00 sati
    allessi
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Kao fan Bourne trilogije imao sam vrlo skeptičan pristup prema prvom albumu plašeći se da je strip kompletan rip-off, no na svu sreću jedina sličnost s Ludlumovim knjigama je samo koncept. XIII je puno emocionalnije i zagonetnije djelo bez pretjerano puno akcije, više pažnje posvećeno je dijalogu i razradi glavnog lika.

     

    Ovaj prvi album je više nego solidan uvod u ono što slijedi, na 46 str. jednostavno nema previše prostora za nešto više. Drugi album me već jako zainteresirao za priču, a treći me kupio u potpunosti. William Vance - na njega ne treba trošiti previše riječi. Izvrstan crtač i slikar. Šteta što u osamdesetima nisu imali veći izbor boja, mada je kolor solidan.

    19.04.2015
    15:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Balfa76

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    02.04.2017
    22:53:00 sati
    Balfa76
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odličan početak jednog od mojih omiljenih stripova.

    14.08.2017
    22:59:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Dinamično, smisleno, zanimljivo.

    08.08.2019
    11:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    08.03.2020
    08:58:00 sati
    njofra32
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    05.04.2020
    07:48:00 sati
    mikikiki
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    15.11.2020
    19:04:00 sati
    lwood
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakav gušt! Nisam ovaj strip čitao 25 godina i kada sam ga ugledao u biblioteci u integral izdanju, nisam mogao odoliti. Crtež je takva uživancija da ništa drugo ne bilo bitno. Ali i priča je toliko dobra, da samo želiš čitati daljnje epizode. Možda nerealne ocjene, ali čista desetka je moj doživljaj. Večinu crteža se vrlo dobro sječam i nakon toliko dugo godina.

    03.04.2021
    13:43:00 sati
    Deki86
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 499
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1106
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1094
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1224
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1131

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2716
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2051
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1807
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1756
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1687

Aukcije

Forum