Indijanska magija

Zagor

ZG LUSP 14 | 100 str.

Na 500-tom sastanku velikih poglavica indijanaca, na koji Zagor dolazi u svom redovito spektakularnom stilu, niotkuda se pojavi slomljeno koplje – simbol indijanske osvete. Na povratku kući Chica i Zagora dočeka otmica, a već trenutak kasnije sukobljuje se sa svojim prvim neprijateljem Kanoxenom! Samo što ga muči jedna činjenica, Kanoxen je mrtav, kao i galerija neprijatelja koja slijedi. Sclavija više nema, pa u kakvu je onda to noćnu moru Zagor upao!?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 63%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanska magija
    ZG LUSP 14
  • Indijanska magija
    ZG VEC 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Magia indiana
    ZG SR 500

ZANIMLJIVOSTI

  • Reference na: LMS #39 "Leteći manijak", ZS 460/461 "Čovek koji leti" SDEX 32/33 "Veliki Marcus", "L' Uomo volante" ZG 2b/3 [3] 65.08, by Gallieno Ferri; ZS #664/666 "Demonska maska", "Devil mask" ZG 201/203 [124] 82.04 by Sclavi; ZS #263/264 "Sablasna noć", SD 23 "Molok", "Molok" ZG 76/77 [74] 71.10 by Alfredo Castelli; LMS #29 "Zasjeda u šumi", SDEX #31 "Zasjeda u šumi", "La Foresta degli agguati" ZG 1/2 [1] 65.07 by Nolitta; ZS #482 "Slomljeno koplje", SDEX #36/37 "Slomljeno koplje", "La Lancia spezzata" ZG 6/7 [9] 65.12 by Gian Luigi Bonelli; SD "50/52 "Morska strava", "Il Terrore dal mare" ZG 386/388 [223] 97.09 by Mauro Boselli
  • Uvodna scena je varijacija na prvo Zagovoro pojavljivanje, a 500-to okupljanje je naravno simbolično s obzirom da je ovo 500-ta epizoda.
  • U dodatku je Specijalni kolekcionarski dodatak "Zagor – 40 godina u Hrvatskoj" by Damir Zovko aka Zole
  • Promijenjeni su neki nazivi likovi, Ikarovo pero u Ikar La Plum i Demonska maska u Devil Mask, Četverooki u Mnogo Očiju, Zimska zmija u Winter Snake, itd.

That old magic Zagor feeling...

Svaki 100-ti iliti jubilarni broj neke druge vrste broj treba nečim obilježiti - analizama prošlosti glavnih likova ili ponovnim susretima s rado-viđenim starim protivnicima. Ili, ako ničim drugim, onda simpatičnom bojom! Prva tri jubilarca su više-manje regularne priče (Nolitta, Sclavi, Toninelli) sa zaokruženom radnjom. Četvrti Bosellijev "Dugin most" je mali re-visit Zagorovim najbolnijim događajima iz prošlosti, ali i podsjećanje na razloge zašto je on uopće i postao nepokolebljivi gospodar i zaštitnik Darkwooda. Dakako, spomenimo i da tom prilikom Zagor konačno dobiva oprost od svog oca, tako da je poglavlje knjige "grijesi otaca" ovime zaključeno. Peti jubilarac radio je trenutno glavni čovjek u Zagorom staffu, Moreno Burattini, no on se osim revisita starim događajima, okrenuo i sukobima sa starim neprijateljima. Ne znam da li ste primijetili, no literarni otac svakog prikazanog neprijatelja je drugi autor. Interesira me iz kojeg razloga je Burattini izuzeo Toninellija, a tip jest imao nekolicinu dobrih negativaca (mutant Rendall primjerice)?! Ako se ne varam, sve te likove je potpisao sam Ferri, tako da uzorak u epizodi je ipak hommage majstoru Ferriju i scenaristima serijala koji znaju biti zakinuti kod svojih zasluga!

Lista nemezisa!

Nakawa, Kanoxenov sin – Gianluigi Bonelli
KanoxenGuido Nollita
Veliki MarcusGallieno Ferri
MolokAlfredo Castelli
Barun WolfinghamMauro Boselli
Demonska maska/Devil MaskTiziano Sclavi

Klikni za uvećanje

Kanoxen, poglavica Ottawa

Uvod je zapravo alternativna verzija prvog pojavljivanja Zagora pred Indijancima (vidi "Zagor priča..."), uz pomoć starih kompanjona koji se ovdje pojavljuju tek radi prisustvovanja jubileju. Naglasak epizode stvarno jest stavljen na stare neprijatelje, budući da oni najviše karakteriziraju neki serijal. To se vidi po pitanjima fanovima, koji uvijek ispituju scenariste na konferencijama i očekuju kad će se vratiti neki od Zagorovih starih neprijatelja. U samom uvodu vidim nekolicinu starih Zagorovih prijatelja, obitelj lutajućih zabavljača – Sullivane, letećeg manijaka baruna Ikara La Plume, vrača Mnogo Očiju, indijanske poglavice Winter Snakea, Tonku, Akenata (poglavice Wyandota iz ZS #629/631 "Ludog Hakarama") i ostale minorne poglavice koje je Zagor sreo tijekom svojih pustolovina. Neprijatelji? Makar nedostaje još nekolicina genijalnih negativaca poput Supermikea, Tkača, Hellingena, Mortimera ili Rakosija, mislim da je reprezentativni uzorak panteona Zagorovih nemezisa svakako prisutan. Težište je Burattini stavio na neprijatelje jer se Zagor na njima kalio, oni su bili pokretači fizičkih i psihičkih konfrontacija iz kojih je Zagor izlazi sve jači i jači. Kako zaključuje Burattini - "Sve te bitke, boli, osobne tragedije, naš junak pretvorio je u iskustva" - koja zaista postaju presudna u svakoj sljedećoj bitki koju će započeti u budućnosti. Dakako, svaki obožavatelj stripa voli lik pozitivca, Zagora recimo, no moramo priznati da priča ne bi imala istog šarma kad ne bi postojala mračan strana, negativac, u bilo kakvom obliku. Samo prikaz obadvije strane može dati potpunu sliku i potpun doživljaj. Tako, za razliku od epizoda koje veličaju Zagora i njegova dobra djela, Burattini odaje počast svih palim negativcima...

Klikni za uvećanje

Veliki Marcus – hipnotizer iz Darkwoodske šume!

Klikni za uvećanje

Maliciozni Devil Mask

Klikni za uvećanje

Monstruozni Molok

Klikni za uvećanje

Barun Wolfingham i Dagonovi sinovi

Nisam mogao, a da ne primijetim utjecaj Kingovog "Čovjeka kosilice" i načina uporabe stroja za generiranje virtualne stvarnosti. U Mystereovoj epizodi MM SD #7 "Zarobljenik budućnosti" by Santarelli/Morales možete vidjeti high-tech magijski stroj za generiranje virtualne stvarnosti pa usporedite sa ovoepizodnim Ferrijevom primitivnom magijskom varijacijom na temu generatora VR-a. Boja je uvijek bila pristojna kod svih jubilaraca pa tako ni ovaj put bojači nisu omanuli. Koga je zanimalo kako izgledaju u bojama Veliki Marcus (vidi naslovnicu "Leteći manijak"), ljudi ribe ili sam Devil Mask, sad ima priliku za usporediti svoju mentalnu mapu sa pravim obojanim crtežom. Ferrija je očito neko zaboravio podsjetiti da je ovaj broj jubilarni i da bi možda trebao neki jubilarni motiv, a ne da ubaci generičku naslovnicu tipa "Zagor u močvari". Dodatak stripu je više nego mome znatiželjnom umu ugodan, a eto samo da napomenem da je za to zaslužan Zole koji se potrudio na svoj način elaborirati kronologiju izdavanja Zagora, sakupiti dva teksta od Sergia i Burattinija, te dodati bazu naslovnica na sam kraj.

Klikni za uvećanje

High-tech stroj za VR iz MM-a

Klikni za uvećanje

Primitivni VR generator iz Zagora

Kao što vidimo, Zagor je prevalio svoju 500-tu epizodu, a i još se drži. I sudeći prema posjećenosti ovogodišnjeg CRŠ-a i raspoloženju gosta, nema drugog izbora nego krenuti dalje. Ferri još crta, još nije proglasio svog nasljednika, Sergio Bonelli je dao zeleno svjetlo za polazak za Južnu Ameriku (budući da Mister Noa više nema, barem regularnog), Burattini je u formi, a i koliko sam čuo, novi staff member Ade Capone, dobrano je zagrijao scenaristički stolac! Zato nema brige, bit će još jubilaraca...

Naprijed

ZG VEC 29/32 Povratak mutanta

ZG LU 183/185 Kraljevstvo straha

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Meni je izbor negativaca odlican. Demonska maska je jedan od zescih Zagorovih protivnika (nakon Nolittinog perioda, jedan od retkih neprijatelja pred kojima sam se uplasio za Zagorovu sudbinu), a uzivao sam kad sam ugledao face za koje sam mislio da se nece vise nikada pojaviti u Zagorovim stripovima kao sto su Kanoksen, Markus, i Molok. Ne znam da li je Burattini namerno birao negativce prema autorima koji su ih kreirali, ali ako to nije bilo merilo, onda bih ja jedino Wolfinghama zamenio nekim opasnijim protivnikom, ne treba mnogo pogadjati, ja bih stavio Supermajka ili Helingena. No, posto su njih dvojica vec "zabranjeni" neprijatelji od strane Nolitte, onda bih stavio Kandraxa, posebno sto je on takodje pogodan kad su u pitanju iluzije, hipnoza ili magija.

    Inace, Ferrijev crtez u stripu varira od savrsenstva do uzasa. Pri svemu tome, taj uzas odnosi se samo na Zagora, ostale likove on i dalje fenomenalno crta, kao u najboljim danima. Kad gledam te korektne crteze, skoro da ne bih mogao da razlikujem da li se radi o "Neravnoj borbi" ili "Indijanskoj magiji" (pod uslovom da ih nisam citao pa da ne mogu da pogodim po radnji). S druge strane, ne mali broj crteza je uradjen kad da je u najmanju ruku Ferri bio poluslep dok ih je radio. I to se odnosi iskljucivo na Zagora (i delimicno Cika), skoro sve ostalo, kako sam rekao, Ferri crta savrseno. Kad smo vec kod crteza, mozda je autor recenzije trebao da stavi par tih katastrofalnih slicica na kojima Zagor izgleda kao drveni lutak kome su prisivene ruke ili su mu negde ruke duze i deblje od nogu.
    No, obzirom da je ova prica morala stati na 96 stranica, meni je radnja odlicna.
    27.11.2007
    06:27:00 sati
    ---dp---
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Strip je pravo osvježenje, tako lagano ga pročitaš, ma pravi jubilarac, 500 broj.Malo je ovakvih jednostavnih a dobrih stripova.Ferri na visini zadatka, a tisak u boji na ovom papiru je izvrstan.Sve skupa - odlično.
    27.11.2007
    08:04:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Jednostavna prica za opustanje! Prava galerija likova, za prisjecanje samo dijela Zagorovih pustolovina. A toliko ih je jos ostalo... Premalo stranica da bi se sve obuhvatilo. Ovako smo se prisjetili i prvih brojeva, nesto starijih, koji ce tek doci u extra seriju za koju godinu, a ima i novijih. Glavni negativci nisu ni spomenuti-Helingen, Kandrax. Sve u svemu, ok! Naslovnica-prava za obiljezavanje 500-og broja! Svaka cast za dodatak.
    27.11.2007
    09:24:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Žali Bože boje i lijepog papira.Burattini naporan,Ferri loš(ostario je tata),priča glupa....Jedino šta vridi kod ovog specijalaca je dodatak a posebno neobjavljene,alternativne korice od Ferrija(još dok je bio u formi).
    27.11.2007
    15:03:00 sati
    jaki
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 66%

    8, 6, 6, 6

    Ma nije to toliko loše,boja čini svoje a i jubilarac je....Međutim,Demonska Maska(Devil Mask) se je odavna mogao iskoristiti na bolji i učinkovitiji način.Siguran sam da njegovo ponovno pojavljivanje u regularnoj seriji bi svakako izazvao osjećaj uzbuđenja kod publike.A ovako,odjednom i na ograničenom broju stranica.Hm....zar jubilarci ne bi trebali biti opuštajući,a ne da novi čitatelj sad kopa po prošlim nastavcima tražeći fenomenalnu trilogiju sa Demonskom maskom u Sclavijevoj izvedbi?
    27.11.2007
    17:35:00 sati
    kico
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 52%

    5, 5, 5, 7

    Slabašno. Mislim da se 500. broj trebao i morao obilježiti na spektakularniji i obimniji način. Ovako, Burattini je odabrao nekoliko negativaca iz prošlosti i nasuprot njima postavio Zagora pa sve skupa izgleda ko neka video-igra sa playstationa 2, Zagor ide sa jednoga na drugi level i tako sve do kraja. Što se crteža tiče, treba biti pošten i reći kako je Ferri daleko od najboljih dana i da mu je crtež sve nejasniji ali ipak, još uvijek je podnošljiv i zna bljesnuti što dokazuje i naslovnica koja je OK. Da mogu ocjeniti dodatak, da bih čistu 10, jer Zole nam je ponudio pravu poslasticu za fanove i kolekcionare, sa mnošvom zanimljivih tekstova i ilustracija. Svaka mu čast, ovo smo dugo čekali, ali se ujedno i nadam da neće stati samo na ovome te da nas u budućnosti čeka još ovakvih dodataka. A eto i ja slavim mali jubilej ostavljajući 500. komentar na recenzije i ponosan sam što je to baš na Zagorovoj 500.epizodi ;-))
    27.11.2007
    19:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Što se tiče izdanja FENOMENALNO, a što se tiče stripa,pa...nije toliko loše, ali opet...ima i boljih priča, a i puno,puno njih koje su lošije od ove...zanimljivo mi je bilo vidjeti stare negativce,a i one dobre... Crtež je također osrednji, ali boja popravlja prosjek, pa tako i ocjenu...Naslovnica jubilarna...Još samo da je papir svaki put ovakve kvalitete...
    27.11.2007
    23:32:00 sati
    Akul
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    Prica - kao sto kaze Aco, Playstation.Crtez - Ferriju desetke iz respekta. Zbilja mi je drag taj covjek.
    28.11.2007
    10:05:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Osrednja priča, ali ipak je to jubilarni broj pa i služi da se izvuku neki stari neprijatelji, kao neko prisjećanje itd.  Drugo ograničenje je mali broj stranica pa se događa onakav brzi kraj Demonske Maske koji je stvarno prebanalan za takav jedan lik.  No, crtež i boje su super.  Također i naslovnica koja je jednostavno prekrasna.  Kritike su neutemeljene jer je naslovnica baš ciljano napravljena kao poster.  Ipak je to 500!
    28.11.2007
    20:20:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    ...ideja je dobra,ali mislim da su se za 500. broj mogli malo više potruditi...Ferri se jos drži i crtež je dobar, dok je naslovnica jadna...
    ..što se pri?e ti?e bilo je zanimljivo ponovo sresti kanoxena i ljude ribe,a i saznao sam za devil maska i moloka, jer prije nisam ?itao epizode s njima...ali moglo je i puno bolje..
    ...mislim da je jedino važno što je zagor doživio i taj 500. broj, i iako nije svaka epizoda bila savršena,mi ga obožavamo...
    ...zagor je junak koji je preživio 40 godina i kojeg ljudi iz nekog razloga vole.,zato zagoru sretan rodjendan,autorima pohvale i idemo dalje...
    ...dodatak je cool.,svaka ?ast na ideji...tako?er pohvale organizatorima crša što su doveli tolko ljudi iz zagorova stafa u hrv.,i što je crš ve? doživio 10.g....i za tortu i vino ;)
    28.11.2007
    20:35:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Odličan jubilarac sa plejadom zanimljivih negativaca. Ferri također odličan, unatoč ponegdje lošim proporcijama i izgledom Zagora. Njegov crtež ima dinamiku za razliku od onog kod nekih drugih crtača. Imao sam dojam da gledam film pri čitanju ove epizode zahvaljujući njegovom crtežu, a to je dovoljno za desetku.
    29.11.2007
    21:34:00 sati
    Spock
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Ma nije ovaj broj uopće loš. Istina je da ovo s devil maskom su mogli bolje osmisliti (pogotovo način na koji je preživio onaj pad), ali inače nemam primjedbi na strip. Crtež je odličan, a ni naslovnica nije loša. Sve u svemu solidna epizoda zagora (a i dodatak je odličan).
     
    02.12.2007
    13:05:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Ferriju 6 za naslovnicu?
    02.12.2007
    13:38:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    slabo je to, malo je stripova koji dođu do broja 500 pa je to trebalo biti bolje obilježeno, crtež je tako tako, nije ferri više u top formi, ali boja je sasvim solidna, pa zato ni ocjena nije lošae da, prijevod, nije mi jasno zašto je većina indijanaca s prevedenim imenom, a devil mask i winter snake nisu....pohvale za one veze na prijašnje epizode, konačno da nije ono vidi tutto zagor...
    02.12.2007
    16:12:00 sati
    ken2
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    03.12.2007
    19:44:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Naslovnica je trebala imati malo više veze s pričom ali je po svemu drugome super. Ja sam bio valjda prvi kupac kada ssu ih tek izvadili iz paketa na cršu.
    04.12.2007
    06:50:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 8, 9

    loš strip za takav jubilarni broj - zagor 500 zaslužuje daleko više.. šteta što je legendarni lik demonske maske potrošen u takvoj bezveznoj priči i to samo na 96 strana. trebalo ga je koristiti u nekoj priči sa tri nastavka, sa ratnom pričom između vojske i indijanaca, trgovcima alkoholom - znam da je to već viđeno ali bilo bi mnogo bolje.. osim toga mislim da se ovakav jubilej morao obilježiti barem na 130 strana, ili 160. ferri je ipak još na nivou, neka samo nastavi, naslovnica mi se sviđa, a dobro su nacrtani i stari likovi iz zagora.. ukratko - šteta, ovoj priči fali stotinjak strana, ostavlja dojam da je rađena na silu i nabrzinu.. mi koji čitamo zagora 20 godina to nemožemo prežaliti..
    05.12.2007
    20:50:00 sati
    tomassi
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Ovo je ustvari nekakav 'Super Mario Zagor', pređi level bez previše mudrovanja. Prastari koncept pojavljivanja poznatih neprijatelja u jubilarcima je već pomalo naporan. Dobro da nema previše dijaloga pa relativno brzo pročitaš epizodu, to je plus. A tu je i Ferri; nekonzistentan, ali zablista tu i tamo. Naslovnica lijepa, ali (po običaju) nema nikakve veze sa epizodom.

    Uzevši u obzir da je ovo 500-ti broj jednog legendarnog stripa, stvarno su se trebali više potruditi. Zagor je to zaslužio. Ovako je to jedan slab specijalac...

    P.S. Svaka čast za onaj dodatak. Vjerujem da ga je svaki istinski Zagorov fan pročitao s guštom.
    06.12.2007
    22:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 48%

    2, 2, 9, 9

     Svjestan sam da jubilarac mora biti 'nešto posebno', ali i u tome se pretjeralo.Sjetite se da bi u Zlatnoj seriji za ovakvu Zagorovu priču negdje na prvim stranicama pisalo 'Fantastična priča' i onda bi u principu i dobili nešto specijalno.Ovdje to nikako nije slučaj. To je scenarij za jedno popodne - hajdemo vratiti izgubljenog neprijatelja koji će drogirati Zagora tako da mu se u misli vrate svi neprijatelji kojih ima ili nema i tamo ga unište.Možda sam previše očekivao, ali ovo svakako nije priča za jubilarac.
    08.12.2007
    11:58:00 sati
    Goran
    uredi
  • Ukupna ocjena 37%

    1, 1, 8, 7

    Izgleda da ima nesto sa ovim brojem 500, Mister No je ocito uocio to pravilo te se samoubio na vreme...losa i to bas smesno losa epizoda, neuverljiva, nelogicna, sa zavrsetkom za koji se ne bi moglo odrediti da li pripada tragediji ili komediji. Burattini je pravi majstor da ubode idiotska objasnjenja za krucijelne delove price "Zagor drogiran i pod dejstvom magije - sam se budi iz kosmara", "Devil Mask pao sa velike visine u brzake - spasao se zahvaljujuci moci zadrzavanja daha pod vodom" itd. Uvod je predugacak u odnosu na duzinu price, kraj maksimalno zbrzan. Ako nesto moze da natera citaoca da procita epizodu to je mogucnost da vidi Ferrija jos jednom na delu, za razliku od one Devil Maska, njegova magija traje. Sve u svemu veliko razocarenje, brainless prica koja se zaboravi nakon par sati. Boselli bi verovatno daleko bolje odradio ovako vazan jubilarac. Stavise, cenim da bi i Marko Sunjic to bolje komponovao :)
    11.12.2007
    13:06:00 sati
    Colt
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Uffff...Meni je ova epizoda bas razocaravajuca. Ideja je vrlo dobra, ali je katastrofalno odradjena. Vrlo ugodno iznenadjenje je povratak "Demoske Maske", ali to je tako lose sprovedeno kroz pricu...Toliko zbrzana radnja, toliko konfuzno...Cijelo vrijeme sam imao osjecaj kao da joj fali bar jedno 30 strana. Kraj mi je tek totalno los. Ferri vidljivo podbacio (ali ipak je to Ferri, pa mu je sve oprosteno). Nazalost puno, puno vise sam ocekivao.
    12.12.2007
    08:06:00 sati
    zveky
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 9, 3

    Inače i ne čitam Zagor,ali eto,bilo je u boji,imao sam 25 kn viška,...i baš je super!
    16.12.2007
    12:43:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    17.12.2007
    19:04:00 sati
    ivicarama3
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Ima dosta negativnih komentara ove epizode pa su mi ocekivanja bila smanjena. Kao prvo izdanje stripa je fenomenalno, cak i bez dodatka. Ovaj papir poboljsava dojam Ferrijevog crteza koji je inace dosta ispod njegovog nivoa. A i boja izgleda super jaka i ostra na njemu. Realno gledajuci crtez bi mi bio najvise za 7 da je na obicnom papiru, ali ovako cjelokupni dojam i dozivljaj je puno jaci. Kao sto je cesto kod Burattinija, pocetak je odlican dok su rasplet i kraj nekako zbrzani uz previse objasnjenja kao da crtez nije dovoljan da objasni sto se dogada. Naslovnica mi je jedna od najboljih i najdrazih u cjelokupnoj Zagorovoj seriji. Super!
    03.01.2008
    20:46:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Pavel01

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    za staru gardu iskrenih zagorovaca ovaj strip ukljucujuci dodatak moze dobiti samo jednu mogucu ocjenu: 100% demonska maska, normalna fantasticna pricica, broj 500. nesto lijepo. dodatak zaokruzuje jubilarni broj, ili obrnuto, jos vazem. 
    03.01.2008
    21:32:00 sati
    Pavel01
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    Sranje u koloru.
    08.01.2008
    20:15:00 sati
    76
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Eto, ponovo smo za jubilarac, (nakon brojeva 200 i 400), dobili jednu fantasy priču, u kojoj se Burattini nije baš iskazao. Ubacio je previše likova neprijatelja na tih 100 stranica… Možda bi bilo bolje da se radnja koncentrirala samo na Devil Maska. A sigurno je da je i sam njegov povratak u ovakvoj kratkoj priči loš potez, i da je tribao biti bolje iskorišten njegov lik, a ne da se pojavljuje samo na zadnjih nekoliko stranica. U priči mi se najviše svidjela zamisao o toj magiji u kojem čovjeka ubijaju vlastiti strahovi i mislin da je i to Burattini tribao opširnije razraditi, a ne da Zagor lako sve skuži na brzinu. Izbor neprijatelja koji se pojavljuju je i više nego logičan. Izabrani su oni koji su mrtvi i koji su se malo pojavljivali. Nisu najjači, ali su ipak poprilično atraktivni. Niste valjda očekivali da će za jednu ovakvu, iako jubilarnu, ali ipak bezveznu epizodu iskoristiti najjači repertoar neprijatelja (Hellingen, Rakosi, Kandrax…). Oni su ipak predodređeni za veće stvari. Ferrijev crtež opada u kvaliteti što se najviše vidi u crtežima Zagora; recimo na str.19 zadnja vinjeta, Zagorovo lice je nacrtano užasno loše, rekao bih neprepoznatljivo za Ferrija. U svemu ostalome je Ferri i dalje vrlo dobar pa mu ipak ne mogu zamjeriti nekoliko tih pogrešaka, a malo je pomogla i odlična boja. Znači za crtež vrlo dobra devetka, a naslovnica je pravo remek djelo, jedan od najboljih Ferrijevih radova. I za kraj moram pohvaliti Ludensovo fenomenalno izdanje. Za samo 29 kn dobili smo strip u boji na super kvalitetnom papiru, a svakako se ne smije zaboraviti i fenomenalan dodatak. Bravo, Ludens! ;-)
    17.01.2008
    17:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ismolc34

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    e baš je dobar
    24.01.2008
    21:36:00 sati
    ismolc34
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    uzimajuci sve u obzir najkraće rečeno da je epizoda trebala biti bolja za 500. broj ali isto tako nije bila ni loša da bi je se jako kritiziralo. boja joj daje posebnu draž a i ferrijev crtež je sasvim okej. mislim da nije trebalo takav jubilej napuniti s toliko negativaca, mozda dvojicu udruzenih i  stvarnih osoba slično kao epizoda sa mortimerom i krojacem. ili mozda napravit jednu epizodu bez neprijatelja uopce, nego samo susrete zagora  sa prijateljima iz darkwooda, mozda druzenje uz pecenje i pivo i price iz proteklih 499 brojeva i slično. to bi ispalo po meni odlično a i malo bi odmorili od akcije i vratolomija.mislim da je veci prostor trebalo posvetiti Zagorovim prijateljima nego neprijateljima.
    09.03.2008
    19:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 64%

    8, 4, 7, 7

    Imam utisak da je Buratini počeo pisati priču koja je predviđena za 160 stranica i onda pred kraj shvatio da to mora zbiti na  96 pa je zbrzao kraj. Ideja je dobra ali nemoguće je da izvedba bude kvalitetna na tako malo strana. Ako je već uslov da jubilarni broj mora imati 96 strana onda je trebalo drugačije pristupiti pisanju secenarija. Ferri nije kao u starim vremenima, drhtave rukе čine svoje, neki dijelovi crteža su prilično loši. Nikad ranije nisam dao nižu ocjenu za Ferrijev crtež. Ali činjenica je da je Ferri morao crtati 500. broj, a isto tako je činjenica da to niko ne bi uradio bolje od njega. Naslovnica je trebala biti drugačija, ova nije nešto posebno lijepa. Ludensovo izdanje je kvalitetno, svaka čast. Dobro je što prevod nije radila Ana Gašpar ali Zole je napravio neke nelogičnosti, jer ne vidim razlog da se ne prevede Devil Mask, zašto piše reference na Zagor extra i regularni SD bez te naznake da je SD, a za ZS ne piše nego ostavlja vidi tutto Zagor.
    17.03.2008
    11:09:00 sati
    delboj
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 64%

    8, 5, 6, 7

    Ovo je možda prvi put da color može da prođe nekako na Ferrijevom crtežu.Ideja za priču nije loša, međutim Burattini nije taj nivo, da u 100 stranica napravi dobru priču. To jedino može T. Sclavi.
    17.03.2008
    15:10:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • quaresma

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    20.03.2008
    00:01:00 sati
    quaresma
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 29%

    1, 2, 5, 5

    Petstoti broj zagora... Tristoti je trebao mu biti zadni, jer uz poneku iznimku, sve kasnije epizode kako se zagor primicao tom "čarobnom" broju 500 bile su sve lošije, zamornije i besmislenije. Odrastao sam uz Tonninelijeve priče,za kojeg kažu da je najlošiji zagorov tekstopisac. Ali slabašna tonninnelijeva tristotica uvelike nadmašuje burattinijevu petstoticu. Bosellijev Dugin most, još bi imao prolaznu ocjenu, ali za Indijansku magiju palac dolje. Priča je besmislena, scenarij loš... Čemu ono nasumično gomilanje zagorovih protivnika iz prošlosti...? Ferijev crtež drži vodu i donekle spašava stvar. Naslovnica pak daleko zaostaje za kvalitetom od prije 15-20 godina. Najlošija zagorova jubilarna naslovnica dosad.  
    27.04.2008
    22:08:00 sati
    marcho
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    shta reci..prosecno...za jubilarni broj trebalo je da se uradi mnogo bolje,ne samo prisecanje na stare neprijatelje a i kraj mi se nimalo nije svideo.ocekivao sam neshto bolje,kad ono hop i kraj.....mislim da je zagor zasluzio bolje..
    01.05.2008
    23:33:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    2, 3, 4, 4

    Vrlo slabo u svakom pogledu. Ocjene sve govore.
    21.05.2008
    13:41:00 sati
    mars1
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Bure je se trebao malo više potruditi budući da se radi o jubilarcu. Dobro smišljena ideja, ali nepotrebno ubacivanje Devil Maska (za tako poznatog lika bi trebalo malo više epizoda)...Zar Bure osim Mortimera ne zna smislit ni jednog lika...Da je bar samo to, nego neka barem prestane upropaštavat od ostalih pisaca likove (Krojač, Metrevelic, Verybad,...i sad ovaj). Ali bit će bolje, valjdaFerri podbacuje, al ebiga, stari se, barem se za naslovnicu mogo malo više potrudit... 
    03.06.2008
    23:56:00 sati
    Raga
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 59%

    4, 5, 8, 8

    Sve u svemu, strip napravljen tek toliko da postoji... ova ideja je u biti mogla ispasti prilično dobra da je izašla u regularnoj seriji i da je razrađena u nekoliko nastavaka. Ovako nije baš ispala najbolje.
    25.09.2008
    03:50:00 sati
    DKoor
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    500 broj, ljudi. Kad strip junak poživi ovoliko onda stvarno ovo zaslužuje sve desetke. Neka živi Zagor bar još 500 brojeva...
    15.11.2008
    19:41:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Dobro smišljeno i zanimljivo! Kraj se odvije u dvije stranice što je malo glupo ali ograničen broj stranica je bio u pitanju što je očito. Ferri je u godinama daleko od najboljih vremena ali ipak mi je ovaj ctrež za 10 s obzirom kakvi su ostali crtači Zagora danas u toj gardi.
    08.12.2008
    01:28:00 sati
    supermike
    uredi
  • dnevni boravak

    Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Zabavan prigodničarski broj koji reciklira stare Zagorove neprijatelje...Naslovnica mi se sviđa jer zrači ležerenošću, Zagor se namjestio u iščekivanju nekoga/nečega, a u pozadini je koliba koju rijetko viđamo na koricama. Boje su savršene i unutra i van.
    09.12.2008
    20:22:00 sati
    dnevni boravak
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Iako tako ne izgleda na prvi pogled, Burattini je dobro osmislio ovaj jubilarni broj. Postavio je sebi zadatak da objedini stare i nove elemetne serijala i to pažljivim odabirom likova i narativnog stila. Zagor je tu s nama već 500 mjeseci i kad pogledamo unazad sve te pustolovine i dogodovštine, osjetimo trnce, tj. određenu vrstu poštovanja prema besmrtnom gospodaru Darkwooda. A radnja ove priče je na najbolji mogući način predočila tu životnu snagu i moć Duha Sa Sjekiom (& njegovog serijala) koji i nakon toliko borbi i pustolovina ne posustaje tijelom, a bogami ni duhom! On se i dalje uspješno bori protiv svojih neprijatelja, a najveća njegova pobjeda je u ovom jubilarcu kada se snagom volje odupre malodušju i vlastitim strahovima, odnosno morama, tako svojstvenima svakom čovjeku. A tu snagu crpi iz iskustava koje je sticao sve ove godine, što ga, u neku ruku, čini nadčovjekom, pa rekao bih, i legendom!!! Smatram da je učinjen dobar odabir likova koji su se nanovo pojavili u ovoj epozidi: Devil Mask, Molok, Wolfingham, Marcus i Kanoxen (homage autorima i serijalu u cjelini). Svaki od tih negativaca se odlično uklopio u scenarij i dobro je da nisu ubačeni prenapadni archnemesisi tipa Rakosi, Murdo i Hellingen. Ima tu i ostalih neizostavnih likova poput obitelji Sullivan, Mnogo Očiju, Ikara la Pluma, Tonke, Winter Snakea i ostalih darkwoodskih poglavica koji su se okupili na čistini kod Male Vode u noći crnog mjeseca. Sve to samo upotpunjuje ovaj jubilarac. Ferriju je pripala čast da oslika jubilarni strip o junaku s kojim ga mnogi poistovjećuju, a vjerujem i on sam sebe. I mislim da je obavio jako dobar posao. Čika Ferri crta Zagora već 40 godina i svaki njegov stil je interesantan na svoj način, pa tako i ovaj gdje je vidljivo da su godine uzele danak na tehničkom polju (drhtave linije, žgoljaviji Zagor), ali majstor sve to nadoknađuje detaljnošću i prepoznatljivim kadriranjem. Neke slike stvarno prelijepo izgledaju. Ipak ću uputiti zamjerke na zadnji dio kod crtanja ljudi riba koji djeluju kao gumeni bomboni. Što se tiče Morena, on je na momente preobičan i onda čitatelj ne može prepoznati kvalitet stripa. Trebao bi pisati spektakularnije i upečatljivije scenarije. Onda ne bi mogli za ovu priču reći kako se sve svodi na preskakanje s jednog levela na drugi level; jer je ta borba s negativcima dobro zamišljena, ali je mlako realizirana. Naslovnica je jako dobra, možda zadnja kako treba. Pohvalio bih još izuzetnu @Deecayevu recenziju. Primitivni VR generator, hahaha!
    18.02.2009
    21:00:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Eto, ko mi je kriv kad ne mogu da odolim kupovini domaceg stripa (iako sam se vec jednom prevario sa Tjeskobom). Jedino sto je bilo zabavno ovde je moj pokusaj da se setim svih tih protivnika, jedino se Moloka i ljudi riba ne secam. Za jubilarac ovo je sramotno, mislim borba protiv monstruma sa onom suvom granom, pa onda pad u ono trnje (srecom je Zagi lepo uvideo da je teren strm , hahaha hoho) i na kraju smrt Demonske Maske od koplja suradnika,tek na nesto vise od par strana, jeftinije nije moglo da prodje. Zagore, zbogom zauvek (ili barem dok ne napravim decu :) i dalje je ovo idealan uvod u svet stripa).
    19.02.2009
    08:13:00 sati
    Barker
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Odlično-dostojno jubilarcu,moglo je malčice bolje na više strana(bar 130) al u redu.
    19.02.2009
    13:43:00 sati
    teller
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 6, 8

    Bezveze, uistinu slab jubilarac. Jedino je bojanje lijepo urađeno.
    11.03.2009
    23:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Cretz,boja,prica,sve je fenomenalno.Jedina zamjerka je to da je za ovakav strip premalo 96 stranica,pa je ispalo malo zbrzano.
    01.06.2009
    11:31:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    08.06.2009
    10:24:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Meni je ovo baš dobar jubilarac. Zbrzan je do bola i sliči na video-igricu ali je dobar.Crtež fenomenalan.  Naslovnica prejaka. Najžešća mi je ona zmija u donjem lijevom kutu koja vreba Zagora.
    17.07.2009
    19:15:00 sati
    Opti
    uredi
  • broj jedan

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Izvrstan jubilarac. Puno pohvala recenziji.
    22.07.2009
    15:12:00 sati
    broj jedan
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 47%

    5, 1, 7, 8

    Kako taj Buratini nema dara za pisanje, pa to nije istina.
    09.08.2009
    21:30:00 sati
    Archy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    "...Siguran sam da neće kasniti... ne u noći petstotog mjeseca!..."
     
    Ovaj 500-ti broj u cijelosti odiše velikim gestama, kao što i priliči takvom jubileju. Spektakularno pojavljivanje pred Indijancima, svi važni likovi iz Zagorove povijesti: Tonka, krvni brat Duha sa sjekirom, Zimska zmija, Mnogooki, Ikarovo pero i Sullivanovi. Otvaranje za pamćenje.
    Zagor nije zaslužio ništa manje od toga.
     
    "...Ostat ću uz vas još dugo Crvena braćo... kako bih vam pomogao da živite u miru međusobno i s bijelcima."
     
    Upala mi je u oči središnja vinjeta na 24. stranici gdje detaljno možete vidjeti kućni inventar naših pustolova. Tako na ulazu imaju tepih, stol za kafu na kojem se osim zalutale vjeverice nalaze i knjige kojima naši junaci krate vrijeme između pustolovima. Blizu zida možete vidjeti radni stol, par sjekira, nož i torbu, sve uredno posloženo. :D
     
    Ali, u Darkvudu opasnost uvijek podmuklo vreba, tako ni noć petstotog mjeseca nije iznimka.
     
    Što je poruka ove priče? Koliko god je Zagor snažan u mišićima, spretan u borbama, ništa mu to ne bi koristilo da nema snažan um, jer iz duhovnog i umskog potječe sva naša snaga. On ovoga puta nije morao pobijediti sirovom snagom, to bi bilo previše lako, ne u noći petstotog mjeseca!
     
    "...Jer ja sam Za-gor-te-nay, Duh sa sjekirom... i jači sam od svojih strahova!"
     
    Burattini je prilikom pisanja ovoga scenarija imao više ograničenja nego što se to može na prvi pogled naslutiti.
    Tu je već tradicionalno težak zadatak, ispričati priču na 94 table i to ne bilo kakvu, onu koja će biti dostojna 500-tog broja. Drugo ograničenje je Burattini sam sebi postavio. Odlučio se da će napraviti posvete (skoro) svim glavnim scenaristima proteklih desetljeća. Ali i to je uspio posluživši se halucinacijskim metodama Demonske Maske. Treće ograničenje mu je postavio sam Sergio Bonelli (Nolitta), koji je zahtijevao da priča ne bude kao prošla (br. 400) vezana za Zagorovog oca i obitelj, nego da bude neka akcijska priča. Po riječima samog Burattinija, ponudio je Bonelliju čak 5-6 ideja za ovaj jubilarni broj, a Bonelli mu je odobrio baš ovu.
    Nakon svega, mogu reći da je Burattini zaista uspio i da nam je dao priču koja je usprkos svim njezinim ograničenjima dostojna 500-tog broja Duha sa sjekirom!
    29.08.2009
    19:02:00 sati
    solar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 8, 5

    Nista posebno.
    05.10.2009
    00:17:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Prosecna epizoda, jedino sto se stari prijatelji i neprijatelji pojavljuju... Sareno i prosecno...
    29.10.2009
    13:26:00 sati
    corado
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    1, 1, 9, 9

    Trebalo bi nekim ukazom zabraniti Buretu da prilazi Ferriju.
    29.10.2009
    14:46:00 sati
    kasper
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Za mene ovo је sasvim ok jubilarac!
    22.11.2009
    21:28:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    4, 3, 9, 7

    DOSADNO, SAMO HRPA NEPRIJATELJA NA SILU nagurana u 100 strana.
    23.11.2009
    15:14:00 sati
    adriano
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 3, 7

    "DOSADNO, SAMO HRPA NEPRIJATELJA NA SILU nagurana u 100 strana".

    Potpuno se slažem sa ovim.

    26.01.2010
    15:18:00 sati
    Fergal
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Prica solidna, i savrseno nacrtana!  Sto se tice boje, ovo je najbolja verzija Zagora u Color, a i stranice ovog stripa, kojeg je Ludens izdao kao Specijal, su glatke i bolje nego druge stranice Zagora u boji.  Ova nocna mora u kojoj je Zagor ovdje podsjeca me puno na NOCNE MORE (Demoni Ludila) pricu, onu koju svi ovdje obozavaju, zato sto je puno mijesanja stvarnosti i sna.  Demonska Maska, ili Devil Mask (u stvari, pravo prevodjenje njegovog imena bi trebalo da bude Djavolja Maska, ali hajd, sta ces...) meni nije familiaran tip, zato sto jos uvijek nisam citao tu epizodu, ali strpljivo cekam dog je VC bude izdao ovog ljeta  ;)    Svi kazu da je odlican neprijatelj Zagora, i jedan od najboljih... ovdje u prici nema veliku ulogu, i njegova smrt na kraju je prebrza i malo 'anti-climactic', kako kazu na Engleskom.  Da je i kraj ove price bio dobar kao i prvih 80 stranica, ovo bi bila savrsena prica, ali ovako kako je, ipak je dobar.  Zagor u boji mi nikad nece dosaditi, pa iako te price u coloru nisu bas uvijek savrsene. 

    28.04.2010
    21:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 6, 6

    Nagurano, nepovezano, nedorađeno! Dodatak je zato odličan i koristan!

    14.05.2010
    11:00:00 sati
    konj87
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    iznad prosjeka po meni; crtež odličan što se Ferrijeve dobi tiče; Rasplet priče dobar

    22.06.2010
    20:49:00 sati
    drogsy
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Solidno.

    24.06.2010
    21:55:00 sati
    legaz
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Burattini je imao jako težak zadatak. Naime, kako sam kaže u uvodu trebao je smestiti nešto veliko u 94 stranice, što je za običnu Zagorovu avanturu koja broji 3-4-5 puta više jako nezahvalno. Ne znam zašto priča nije mogla da se produži na 130 ili 160 strana. Ali je očigledno da Burattini tu nije mogao ništa. Dakle, sa onim što je imao na raspolaganju, naš dragi scenarista zaista nije mogao bolje. Ja mu skidam kapu

    Oko odabira negativaca nemam nekih primedbi. Drago mi je što su stavljeni ljudi koji su u serijalu imali samo jedno pojavljivanje- Kanoxen u Foresta degli agguati, Marcus u L'uomo volante, Molok u istoimenoj epizodi (Molokov deo je mogao i bolje, posle fantastičnih scena borbe sa prvom dvojicom) i na kraju meni lično negativac broj jedan Barun Wolfingham i Dagonovi sinovi + mračna atmosfera iz crkve na Republican Hill iz Port Whalea. Ovde sam primetio da je Ferri pre scene u crkvi kao ambijent susreta sa Wolfinghamom koristio ustvari ambijent koji je sam nacrtao na naslovnici i koji u epizodi Morska strava nije bio toliko zastupljen. Čak je ruka koja izlazi iz vode identična onoj na spomenutoj naslovnici. Obračun sa Devil Mask je mogao ipak malo da bude duži ali šta je tu je

    A kako komentarišu kolege gore, za Hellingena, Supermajka ili (nad)vampira Rakosija, ja se ne bih složio da je neko od njih mogao da bude ubačen. Ja lično obožavam svu trojicu: Hellingen je negativac o kojem nema šta da se doda, Supermajk je urnebesan a vampir je...vampir(obožavam priče sa vampirima!) !

    Ali Hellingena smo imali do sada negde pet puta, Rakosija tri puta, Supermajka (koliko se sećam) isto tako. Ako Zagor nakon toliko susreta (koliko god strašni bili) sa spomenutima ima i dalje unutrašnje strahove, a toliko puta  ih savladao, onda stvarno Zagore ajakBUAAAAAAA. A ako već ti likovi treba da se vrate onda im se treba posvetiti cela priča, a ne fleš-bekovi (koji su već bili, ako se sećate, u epizodi Hiljadu lica straha). A, brate, treba nam svima mala pauza od Hellingena, Supermajka i Rakosija. Ne želim da se celi serijal svodi na ta tri lika koji malo malo pa se vrate, na koji god način da su otišli (bilo je i ekstremnih načina) Draže mi je što smo se ponovo vratili na likove tako jake i tako veličanstvene koji su (ajme) bili samo jednom u celom serijalu. Izbor, ponavljam, nije mogao biti bolji.

    Što se Ferrija tiče, naslovnica mi se sviđa iz razloga što ne prikazuje radnju priče. Prvi put u životu sam se iznenadio tokom priče kad sam tek otvorio strip. Taj mi se osećaj svideo pa mu dajem dobru staru desetku.

    Za crtež priče mu dajem desetku sa ćuškom. Puno je i veličanstvenih momenata i onih koje bih rado preskočio. Izgleda da naš Ferri došao dotle da Zagora može crtati žmireći i to sa levom nogom. Zagor mu ide previše mehanički i premalo vremena posveti baš njemu. A sve oko Zagora... FERRI BRATE MAJSTOREEEEEEEEEEEE Negativci, okolina, pećina, močvara (uglavnom zahvaljujući i koloristima) sve je jednostavno tip-top

    Burattiniju ću dati 9. Realna ocena je 8 ali mislim da za dužinu priče nije on kriv, pa ću ga potapšati po ramenu i dati mu 9. 

    01.09.2010
    12:00:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ova je jubilarna epizoda po meni opravdala svoj naziv.. Sve je super, i Zagorovi prijatelji koji se pojavljuju i negativci koji su vraćeni iz mrtvih.. Boja daje neki dodatni šarm stripu.. Ferri je majstor u crtežu, naslovnica mi se također sviđa.. Sve u svemu, još pokoja obljetnica nebi bila loša..  ;)

    02.01.2011
    10:58:00 sati
    allessi
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 60%

    5, 7, 6, 6

    Za jubilarac sasvim dobro. Kolor je dobar, ali Ferri je loš. Naslovnica nema veze s pričom.

    30.01.2011
    11:51:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    04.05.2011
    00:44:00 sati
    jojboli
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bilo bi bolje da su napravili od njega maxi.

    01.06.2011
    21:21:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Dobra tematika, ali malo za 100 strana stripa. Malo je i glup redosled pojavljivanja Zagorovih neprijatelja. Bilo je i puno važnijih koji se nisu pojavili. Kraj zbrzan.

    07.06.2011
    23:57:00 sati
    writer
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    23.06.2011
    18:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Nije malo broj 500! I to treba obeležiti na pravi način i stvarno mislim da su mogli da nas obraduju i iznenade ne samo bojom nego i većim brojem stranica. Jer Zagor i ova priča to zaslužuju!

     

    Ja sam uglavnom zadovoljan ovim brojem. Dobili smo kratak pregled Zagorove prošlosti, izbor neprijatelja mi je potpuno zadovoljavajući, priča i ideja sa Demonskom maskom odlični. Sve to uz vrlo dobar Ferijev crtež (doduše ne toliko dobar kao nekad) i boju i to svakako zaslužuje dobre ocene. Naravno, priča nije neka vrhunska, kraj je očajno odrađen i zato ostaje žal što ovo nije išlo na više stranica. Ali uzevši u obzir ograničenja koja je imao, Buratini je odradio dosta solidan posao.

    15.07.2011
    12:05:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 69%

    3, 8, 9, 9

    ocekivao sam,s obzirom na to da je jubilej,nesto znatno bolje.ovo je zapravo jedna nezanimljiva pricica bez ikakvog zapleta.celu epizodu zagor samo prelazi iz jedne iluzije u drugu,a sve se zavrsi jako brzo,cak se ni ne vidi lice demonskoj masci.

    05.08.2011
    00:08:00 sati
    general war
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Napokon kvalitetan jubilarac (s tehničke strane). Odličan papir i otisak. Napokon boja ima svoju svrhu. Priča i nije toliko loša. Mislim...šta se na toliko strana može ispričati? Malo starih protivnika ( za mlađe čitatelje koji nemaju pojma za tamo neke Kanoxene, Marcuse i Moloke), Zagorova predstava koje dugo nismo vidjeli u regularnoj seriji i to je to...dobitak. Najbolji Zagor u boji.

    25.10.2011
    01:22:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    nije bas jubilarno

    18.01.2012
    22:43:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Zadovoljan sam ovim jubilarcem s obzirom koliko stranica je Bure imao na raspolaganju! Drago mi je sto je vratio Demonsku Maska, steta sto okrsaj izmedju njega i Zagora nije duze trajao! Prica je lijepo ukomponovana, opet ponavljam jedina zamjerka je duzina borbe tj. kraj je dosta zbrzan! Crtez odlican a naslovnica tako-tako...:)

    25.03.2012
    03:54:00 sati
    kandraks
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    slazem se sa bjelolasicom da je Burattini mogao od ovog da napravi dobar maxi na 300 strana da malo vise razradi pricu i da nam otkrije ko je stvarno devil mask posto nisam ukapirao iiz sklavijeve se nije saznalo ko je

    Ferri je maestralno uradio ovu epizodu i nadam se da ce crtati i sledece jubilarce !

    Naslovnica jedna od najboljih ikada

    01.05.2012
    20:47:00 sati
    going going
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odličan strip. Ljepo zamišljeno i realizirano samo premalo je stranica za ovakav strip. Ima puno likova iz zagorovog svijeta tu su Tonka,Winter S.,Kanoxsen,Molok...Odlično mi je bilo uvođenje baruna wolfinghama. Crtež je fenomenalan pogotovo, color fantastičan pogotovo djelovi sa kanoxsenom i Barunom W. I taj fini papir ludens je ovdje stvarno jako puno napravio + dodatak 40 godina u Hrvatskoj. Naslovnica mi nije nešto. Sve u svemu visoke ocjene za ovo i pohvala Ludensu.

    08.05.2012
    23:57:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 23%

    1, 1, 3, 8

    Uf! Hvala Bogu pa samo 94 stranice! Prica,da se moze dati nula,dao bi. Takodjer za scenario. Crtez, nisam ljubitelj boje,al opcenito lose. Naslovnica je ok,najbolje od svih koristenih listova. Jubilarni broj? Nema blage veze. 

    24.06.2012
    21:06:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 43%

    2, 3, 7, 7

    Jednom pročitati i ne približavati se.

    02.03.2013
    20:20:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    Pa, ako će ova epizoda na samome Zagoru, kako kaže na kraju, ostaviti traga, to će svakako biti zbog ponovnoga susreta s legendarnim neprijateljima. I na meni će zasigurno ostaviti traga, ako je to pravi izraz za lijepe uspomene iz Zagreba s CRŠ-a 2007., i također zbog susreta s legendama, ali PRVOG susreta i PRIJATELJSKIH legendi, Morena Burattinija i Galliena Ferrija, za koje sam se, eto, tada i na svoje oči uvjerio, da osim što im se imena često pojavljuju na početcima dogodovština Duha Sa Sjekirom, također i stvarno postoje. Prvi je vatreni ljubitelj ovoga stripa, kojemu nikada niti na trenutak nije palo napamet staviti sebe ispred junaka iz Darkwooda, dok je drugi sam otac lika, neizmjerni zaslužnik i velikan Bonellijeve kuće koji još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ. Baš kao i Zagor u ovoj epizodi, čini se da i oni prolaze kroz slične muke pišući i crtajući nebrojene epizode, suočavajući se s krizama, osobnim problemima i zasićenjem, koje, opet kao i Zagor u odnosu na neprijatelje u ovoj epizodi, zahvaljujući prvenstveno ljubavi prema poslu kojega rade, na koncu uspiju prevladati, dovršiti epizodu, i s umornim, ali i ponosnim licem bez truna umišljenosti, i još jednom baš poput njihova junaka na naslovnici, stati pred svoju publiku. Pravim malim dvostrukim autoportretom, možda i nesvjesnim od strane autorskog dvojca, čini mi se ova epizoda. Prvi put mi njene mane nisu smetale (tko ne voli team-up dobro poznatih likova, a još k tome i negativaca?), drugi put jesu, i to jako, treći put opet nisu i tako dalje. Već činjenica da sam je toliko puta, s raznoraznim utiscima, dosad već pročitao, sama ponešto govori o složenom doživljaju. Nekad se jednostavno ne može biti prekritičan, a s druge strane, nisu ni ove brojke-ocjene i postotci baš toliko važni :-))

    11.08.2013
    04:33:00 sati
    Willer
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 8, 9

    Sviđa mi se kao jubilarni 500 broj. Priča nije baš nešto ali ovdje imamo redosljed nekoliko Zagorovih največih suparnika što se mi čini vrlo dobra ideja za okrugli 500 broj. Crtež i naslovnica standardno dobri.

    11.08.2013
    10:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 49%

    9, 2, 2, 10

    11.04.2014
    21:08:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    06.05.2014
    23:13:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    07.07.2014
    21:27:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni izuzetno drag kolorac 

    26.07.2014
    00:59:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Srećan 500-ti broj Zagore valjda će ih biti još toliko.

    23.09.2014
    17:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Protivnici se nizaju jedan za drugim kao u Mortal Kombatu :)  S obzirom na broj strana, sve je to ispalo prilično dobro. Uvod je tradicionalan Zagorovski i dobro je da ima još inspiracije u Burattiniju za drugačiju varku indijanaca, odnosno Zagorovog teatralnog ulaska na scenu.

    08.03.2015
    13:57:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Ako nas je Sclavi u svojoj priči naveo na krivi trag krenuvši sa indijanskom mistikom a da od magije i mistike nismo vidjeli ni m,Burattini je ubacio u brzinu,dodao gas i ubacio nekoliko starih neprijatelja i sve to upakirao u magiju.
    I to kako,izvadio je Demonsku Masku iz riječnih brzaca,dao mu usta na usta i udahnuo mu život.Dok se Zagor potucao diljem svijeta Maska je trenirao magiju i smišljao osvetu.Na neku foru ovladao je magijom i svoje neprijatelje ubija njihovim najgorim noćnim morama,kao indijanski Freddy Kruger.
    Da budem iskren,sve to skupa mi se sviđa,ali mi ne odgovara izbor za negativaca priče.Nije ga trebalo uskrsavati,trebalo je izmisliti novog za ovu priču i gotovo.Da krenem od početka koji je prepun simbolike koji ukazuju na petstotu epizodu.Svi elementi koji čine Zagora su tu.Sastanak poglavica na Čistini Male vode,Zagorovo mistično pojavljivanje kojima je stekao status poluboga,njegove riječi o miru i suživotu,njegov vjerni frend iz tisuću avantura Čiko,Sullivanovi,idejni kreatori njegova lika.Interesantan je i odabir neprijatelja koji se pojavljuju u njegovoj noćnoj mori.Nisu to bili neki opaki protivnici,bar ne prva dvojica.
    Ali kao što rekoh,priča je prepuna simbolike pa tako i odabir negativaca.Sakem Kanoxen,pojavljuje se u prvoj epizodi.Leteći Markus daje naznake da se serijal neće ograničavati samo na western tematiku,što bi kolokvijalno rekli na kauboje i indijance.Molok sugerira da će tu još biti svakojakih čudovišta,i zadnji barun Wolfingam i njegovi ljudi ribe i jedna od najboljih i najfantastičnijih pustolovina naših junaka

    07.04.2015
    08:57:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Ideja i nije toliko losa ali 96 stranica jednostavno nije dovoljno i na kraju sve ispadne plitko. Uvod je odlican i atmosferican a dio sa baronom Wolfinghamom daleko je najbolje ispao u boji. Ferri je ovdje nejednak i u nekim djelovima cak i veoma los. Ali sve ukupno je prica opet prilicno zabavna i tecna.

    11.04.2015
    09:55:00 sati
    hamzik
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Ovo je bila jedna od prvih epizoda koje sam pročitao 2008. kada sam se nakon puno godina vratio stripovima. Tada mi je bila vrlo dobra a tako je i danas kada sam već jako dobro upoznat sa svim likovima koji se spominju u njoj. Moram priznati da je Burattini sve izvrsno posložio da funkcionira kako treba unutar zadane ideje. Već na početku je povučena paralela između ovog jubilarnog broja sa skupom darkwoodskih poglavica na Čistini Male Vode u noći petstotog mjeseca. Nadalje, kada je Zagor u svojim morama susretao svoje nekadašnje neprijatelje ti susreti su se događali kronološki od najstarijeg do najnovijeg protivnika. Izbor tih protivnika je pun pogodak, pogotovo kada je u pitanju Kanoxen koji je bio aktivan u samo jednoj epizodi na početku serijala. Ovdje je Kanoxen poslužio i kao mala varka za čitatelje jer je također bio prvi u nizu pa ga se lako moglo povezati sa slomljenim kopljem ostavljenim na skupu poglavica. To slomljeno koplje je na kraju pomoglo Zagoru da se izvuče iz more koja ga je zamalo ubila shvativši da Wolfingham i indijanski simbol osvete ne mogu imati ništa zajedničko. Sve je to napravljeno baš onako kako treba uz upotrebu logike ali za sami rasplet ipak imam zamjerku. Devil Mask mi se čini preveliki protivnik da ga se prebrzo potroši na ovako malom broju stranica, to je trebalo ići u nekoj puno opširnijoj priči ali što je tu je. 

    Crtež ima i boljih i lošijih trenutaka a zbog izvrsnog kolora dajem mu ocjenu više. Iako je pozerska naslovnica je kao stvorena da bude iskorištena za ovakav jubilarac. 

    09.12.2015
    14:22:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    10.02.2017
    16:20:00 sati
    suply1
    uredi
  • morski

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.03.2017
    22:35:00 sati
    morski
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Odlicno. Pravi jubilarac. Lako stivo, cita se u dahu, da je duze, bilo bi jos bolje. Mnogo vise akcije nego prazne price, u potpunosti zagorovski, i na kraju obavezna moralna pouka. Vidim, iznad mene, ocene za crtez mahom osmice. Ne razumem, kakav bi to crtez Zagora bio bolji od ovog?

    28.06.2018
    09:34:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    24.08.2018
    12:58:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 64%

    5, 7, 7, 7

    Prigodno nezahtijevno.

    02.06.2019
    14:34:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 45%

    3, 3, 7, 6

    Lose s uzasnim prijelazima...ko ona epizoda star treka next generation kad je sindikat scenarista bio u strajku pa u jednoj epizodi reciklirali snimke iz proslih...isti je takav ovaj zagor

    17.09.2019
    16:48:00 sati
    zeljko
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    22.01.2021
    10:31:00 sati
    mikikiki
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 724
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1049
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1190
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1114
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1675

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2553
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2045
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1776
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1675
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1659

Aukcije

Forum