Indijanska magija

Zagor

ZG LUSP 14 | 100 str.

Na 500-tom sastanku velikih poglavica indijanaca, na koji Zagor dolazi u svom redovito spektakularnom stilu, niotkuda se pojavi slomljeno koplje – simbol indijanske osvete. Na povratku kući Chica i Zagora dočeka otmica, a već trenutak kasnije sukobljuje se sa svojim prvim neprijateljem Kanoxenom! Samo što ga muči jedna činjenica, Kanoxen je mrtav, kao i galerija neprijatelja koja slijedi. Sclavija više nema, pa u kakvu je onda to noćnu moru Zagor upao!?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 63%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Indijanska magija
  ZG LUSP 14
 • Indijanska magija
  ZG VEC 32

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Magia indiana
  ZG SR 500

ZANIMLJIVOSTI

 • Reference na: LMS #39 "Leteći manijak", ZS 460/461 "Čovek koji leti" SDEX 32/33 "Veliki Marcus", "L' Uomo volante" ZG 2b/3 [3] 65.08, by Gallieno Ferri; ZS #664/666 "Demonska maska", "Devil mask" ZG 201/203 [124] 82.04 by Sclavi; ZS #263/264 "Sablasna noć", SD 23 "Molok", "Molok" ZG 76/77 [74] 71.10 by Alfredo Castelli; LMS #29 "Zasjeda u šumi", SDEX #31 "Zasjeda u šumi", "La Foresta degli agguati" ZG 1/2 [1] 65.07 by Nolitta; ZS #482 "Slomljeno koplje", SDEX #36/37 "Slomljeno koplje", "La Lancia spezzata" ZG 6/7 [9] 65.12 by Gian Luigi Bonelli; SD "50/52 "Morska strava", "Il Terrore dal mare" ZG 386/388 [223] 97.09 by Mauro Boselli
 • Uvodna scena je varijacija na prvo Zagovoro pojavljivanje, a 500-to okupljanje je naravno simbolično s obzirom da je ovo 500-ta epizoda.
 • U dodatku je Specijalni kolekcionarski dodatak "Zagor – 40 godina u Hrvatskoj" by Damir Zovko aka Zole
 • Promijenjeni su neki nazivi likovi, Ikarovo pero u Ikar La Plum i Demonska maska u Devil Mask, Četverooki u Mnogo Očiju, Zimska zmija u Winter Snake, itd.

That old magic Zagor feeling...

Svaki 100-ti iliti jubilarni broj neke druge vrste broj treba nečim obilježiti - analizama prošlosti glavnih likova ili ponovnim susretima s rado-viđenim starim protivnicima. Ili, ako ničim drugim, onda simpatičnom bojom! Prva tri jubilarca su više-manje regularne priče (Nolitta, Sclavi, Toninelli) sa zaokruženom radnjom. Četvrti Bosellijev "Dugin most" je mali re-visit Zagorovim najbolnijim događajima iz prošlosti, ali i podsjećanje na razloge zašto je on uopće i postao nepokolebljivi gospodar i zaštitnik Darkwooda. Dakako, spomenimo i da tom prilikom Zagor konačno dobiva oprost od svog oca, tako da je poglavlje knjige "grijesi otaca" ovime zaključeno. Peti jubilarac radio je trenutno glavni čovjek u Zagorom staffu, Moreno Burattini, no on se osim revisita starim događajima, okrenuo i sukobima sa starim neprijateljima. Ne znam da li ste primijetili, no literarni otac svakog prikazanog neprijatelja je drugi autor. Interesira me iz kojeg razloga je Burattini izuzeo Toninellija, a tip jest imao nekolicinu dobrih negativaca (mutant Rendall primjerice)?! Ako se ne varam, sve te likove je potpisao sam Ferri, tako da uzorak u epizodi je ipak hommage majstoru Ferriju i scenaristima serijala koji znaju biti zakinuti kod svojih zasluga!

Lista nemezisa!

Nakawa, Kanoxenov sin – Gianluigi Bonelli
KanoxenGuido Nollita
Veliki MarcusGallieno Ferri
MolokAlfredo Castelli
Barun WolfinghamMauro Boselli
Demonska maska/Devil MaskTiziano Sclavi

Klikni za uvećanje

Kanoxen, poglavica Ottawa

Uvod je zapravo alternativna verzija prvog pojavljivanja Zagora pred Indijancima (vidi "Zagor priča..."), uz pomoć starih kompanjona koji se ovdje pojavljuju tek radi prisustvovanja jubileju. Naglasak epizode stvarno jest stavljen na stare neprijatelje, budući da oni najviše karakteriziraju neki serijal. To se vidi po pitanjima fanovima, koji uvijek ispituju scenariste na konferencijama i očekuju kad će se vratiti neki od Zagorovih starih neprijatelja. U samom uvodu vidim nekolicinu starih Zagorovih prijatelja, obitelj lutajućih zabavljača – Sullivane, letećeg manijaka baruna Ikara La Plume, vrača Mnogo Očiju, indijanske poglavice Winter Snakea, Tonku, Akenata (poglavice Wyandota iz ZS #629/631 "Ludog Hakarama") i ostale minorne poglavice koje je Zagor sreo tijekom svojih pustolovina. Neprijatelji? Makar nedostaje još nekolicina genijalnih negativaca poput Supermikea, Tkača, Hellingena, Mortimera ili Rakosija, mislim da je reprezentativni uzorak panteona Zagorovih nemezisa svakako prisutan. Težište je Burattini stavio na neprijatelje jer se Zagor na njima kalio, oni su bili pokretači fizičkih i psihičkih konfrontacija iz kojih je Zagor izlazi sve jači i jači. Kako zaključuje Burattini - "Sve te bitke, boli, osobne tragedije, naš junak pretvorio je u iskustva" - koja zaista postaju presudna u svakoj sljedećoj bitki koju će započeti u budućnosti. Dakako, svaki obožavatelj stripa voli lik pozitivca, Zagora recimo, no moramo priznati da priča ne bi imala istog šarma kad ne bi postojala mračan strana, negativac, u bilo kakvom obliku. Samo prikaz obadvije strane može dati potpunu sliku i potpun doživljaj. Tako, za razliku od epizoda koje veličaju Zagora i njegova dobra djela, Burattini odaje počast svih palim negativcima...

Klikni za uvećanje

Veliki Marcus – hipnotizer iz Darkwoodske šume!

Klikni za uvećanje

Maliciozni Devil Mask

Klikni za uvećanje

Monstruozni Molok

Klikni za uvećanje

Barun Wolfingham i Dagonovi sinovi

Nisam mogao, a da ne primijetim utjecaj Kingovog "Čovjeka kosilice" i načina uporabe stroja za generiranje virtualne stvarnosti. U Mystereovoj epizodi MM SD #7 "Zarobljenik budućnosti" by Santarelli/Morales možete vidjeti high-tech magijski stroj za generiranje virtualne stvarnosti pa usporedite sa ovoepizodnim Ferrijevom primitivnom magijskom varijacijom na temu generatora VR-a. Boja je uvijek bila pristojna kod svih jubilaraca pa tako ni ovaj put bojači nisu omanuli. Koga je zanimalo kako izgledaju u bojama Veliki Marcus (vidi naslovnicu "Leteći manijak"), ljudi ribe ili sam Devil Mask, sad ima priliku za usporediti svoju mentalnu mapu sa pravim obojanim crtežom. Ferrija je očito neko zaboravio podsjetiti da je ovaj broj jubilarni i da bi možda trebao neki jubilarni motiv, a ne da ubaci generičku naslovnicu tipa "Zagor u močvari". Dodatak stripu je više nego mome znatiželjnom umu ugodan, a eto samo da napomenem da je za to zaslužan Zole koji se potrudio na svoj način elaborirati kronologiju izdavanja Zagora, sakupiti dva teksta od Sergia i Burattinija, te dodati bazu naslovnica na sam kraj.

Klikni za uvećanje

High-tech stroj za VR iz MM-a

Klikni za uvećanje

Primitivni VR generator iz Zagora

Kao što vidimo, Zagor je prevalio svoju 500-tu epizodu, a i još se drži. I sudeći prema posjećenosti ovogodišnjeg CRŠ-a i raspoloženju gosta, nema drugog izbora nego krenuti dalje. Ferri još crta, još nije proglasio svog nasljednika, Sergio Bonelli je dao zeleno svjetlo za polazak za Južnu Ameriku (budući da Mister Noa više nema, barem regularnog), Burattini je u formi, a i koliko sam čuo, novi staff member Ade Capone, dobrano je zagrijao scenaristički stolac! Zato nema brige, bit će još jubilaraca...

Naprijed

ZG VEC 29/32 Povratak mutanta

ZG LU 183/185 Kraljevstvo straha

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Meni je izbor negativaca odlican. Demonska maska je jedan od zescih Zagorovih protivnika (nakon Nolittinog perioda, jedan od retkih neprijatelja pred kojima sam se uplasio za Zagorovu sudbinu), a uzivao sam kad sam ugledao face za koje sam mislio da se nece vise nikada pojaviti u Zagorovim stripovima kao sto su Kanoksen, Markus, i Molok. Ne znam da li je Burattini namerno birao negativce prema autorima koji su ih kreirali, ali ako to nije bilo merilo, onda bih ja jedino Wolfinghama zamenio nekim opasnijim protivnikom, ne treba mnogo pogadjati, ja bih stavio Supermajka ili Helingena. No, posto su njih dvojica vec "zabranjeni" neprijatelji od strane Nolitte, onda bih stavio Kandraxa, posebno sto je on takodje pogodan kad su u pitanju iluzije, hipnoza ili magija.

  Inace, Ferrijev crtez u stripu varira od savrsenstva do uzasa. Pri svemu tome, taj uzas odnosi se samo na Zagora, ostale likove on i dalje fenomenalno crta, kao u najboljim danima. Kad gledam te korektne crteze, skoro da ne bih mogao da razlikujem da li se radi o "Neravnoj borbi" ili "Indijanskoj magiji" (pod uslovom da ih nisam citao pa da ne mogu da pogodim po radnji). S druge strane, ne mali broj crteza je uradjen kad da je u najmanju ruku Ferri bio poluslep dok ih je radio. I to se odnosi iskljucivo na Zagora (i delimicno Cika), skoro sve ostalo, kako sam rekao, Ferri crta savrseno. Kad smo vec kod crteza, mozda je autor recenzije trebao da stavi par tih katastrofalnih slicica na kojima Zagor izgleda kao drveni lutak kome su prisivene ruke ili su mu negde ruke duze i deblje od nogu.
  No, obzirom da je ova prica morala stati na 96 stranica, meni je radnja odlicna.
  27.11.2007
  06:27:00 sati
  ---dp---
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Strip je pravo osvježenje, tako lagano ga pročitaš, ma pravi jubilarac, 500 broj.Malo je ovakvih jednostavnih a dobrih stripova.Ferri na visini zadatka, a tisak u boji na ovom papiru je izvrstan.Sve skupa - odlično.
  27.11.2007
  08:04:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 79%

  8, 6, 9, 10

  Jednostavna prica za opustanje! Prava galerija likova, za prisjecanje samo dijela Zagorovih pustolovina. A toliko ih je jos ostalo... Premalo stranica da bi se sve obuhvatilo. Ovako smo se prisjetili i prvih brojeva, nesto starijih, koji ce tek doci u extra seriju za koju godinu, a ima i novijih. Glavni negativci nisu ni spomenuti-Helingen, Kandrax. Sve u svemu, ok! Naslovnica-prava za obiljezavanje 500-og broja! Svaka cast za dodatak.
  27.11.2007
  09:24:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 44%

  4, 4, 4, 8

  Žali Bože boje i lijepog papira.Burattini naporan,Ferri loš(ostario je tata),priča glupa....Jedino šta vridi kod ovog specijalaca je dodatak a posebno neobjavljene,alternativne korice od Ferrija(još dok je bio u formi).
  27.11.2007
  15:03:00 sati
  jaki
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 66%

  8, 6, 6, 6

  Ma nije to toliko loše,boja čini svoje a i jubilarac je....Međutim,Demonska Maska(Devil Mask) se je odavna mogao iskoristiti na bolji i učinkovitiji način.Siguran sam da njegovo ponovno pojavljivanje u regularnoj seriji bi svakako izazvao osjećaj uzbuđenja kod publike.A ovako,odjednom i na ograničenom broju stranica.Hm....zar jubilarci ne bi trebali biti opuštajući,a ne da novi čitatelj sad kopa po prošlim nastavcima tražeći fenomenalnu trilogiju sa Demonskom maskom u Sclavijevoj izvedbi?
  27.11.2007
  17:35:00 sati
  kico
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Slabašno. Mislim da se 500. broj trebao i morao obilježiti na spektakularniji i obimniji način. Ovako, Burattini je odabrao nekoliko negativaca iz prošlosti i nasuprot njima postavio Zagora pa sve skupa izgleda ko neka video-igra sa playstationa 2, Zagor ide sa jednoga na drugi level i tako sve do kraja. Što se crteža tiče, treba biti pošten i reći kako je Ferri daleko od najboljih dana i da mu je crtež sve nejasniji ali ipak, još uvijek je podnošljiv i zna bljesnuti što dokazuje i naslovnica koja je OK. Da mogu ocjeniti dodatak, da bih čistu 10, jer Zole nam je ponudio pravu poslasticu za fanove i kolekcionare, sa mnošvom zanimljivih tekstova i ilustracija. Svaka mu čast, ovo smo dugo čekali, ali se ujedno i nadam da neće stati samo na ovome te da nas u budućnosti čeka još ovakvih dodataka. A eto i ja slavim mali jubilej ostavljajući 500. komentar na recenzije i ponosan sam što je to baš na Zagorovoj 500.epizodi ;-))
  27.11.2007
  19:28:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Što se tiče izdanja FENOMENALNO, a što se tiče stripa,pa...nije toliko loše, ali opet...ima i boljih priča, a i puno,puno njih koje su lošije od ove...zanimljivo mi je bilo vidjeti stare negativce,a i one dobre... Crtež je također osrednji, ali boja popravlja prosjek, pa tako i ocjenu...Naslovnica jubilarna...Još samo da je papir svaki put ovakve kvalitete...
  27.11.2007
  23:32:00 sati
  Akul
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 73%

  5, 6, 10, 10

  Prica - kao sto kaze Aco, Playstation.Crtez - Ferriju desetke iz respekta. Zbilja mi je drag taj covjek.
  28.11.2007
  10:05:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  6, 6, 10, 10

  Osrednja priča, ali ipak je to jubilarni broj pa i služi da se izvuku neki stari neprijatelji, kao neko prisjećanje itd.  Drugo ograničenje je mali broj stranica pa se događa onakav brzi kraj Demonske Maske koji je stvarno prebanalan za takav jedan lik.  No, crtež i boje su super.  Također i naslovnica koja je jednostavno prekrasna.  Kritike su neutemeljene jer je naslovnica baš ciljano napravljena kao poster.  Ipak je to 500!
  28.11.2007
  20:20:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  ...ideja je dobra,ali mislim da su se za 500. broj mogli malo više potruditi...Ferri se jos drži i crtež je dobar, dok je naslovnica jadna...
  ..što se pri?e ti?e bilo je zanimljivo ponovo sresti kanoxena i ljude ribe,a i saznao sam za devil maska i moloka, jer prije nisam ?itao epizode s njima...ali moglo je i puno bolje..
  ...mislim da je jedino važno što je zagor doživio i taj 500. broj, i iako nije svaka epizoda bila savršena,mi ga obožavamo...
  ...zagor je junak koji je preživio 40 godina i kojeg ljudi iz nekog razloga vole.,zato zagoru sretan rodjendan,autorima pohvale i idemo dalje...
  ...dodatak je cool.,svaka ?ast na ideji...tako?er pohvale organizatorima crša što su doveli tolko ljudi iz zagorova stafa u hrv.,i što je crš ve? doživio 10.g....i za tortu i vino ;)
  28.11.2007
  20:35:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Odličan jubilarac sa plejadom zanimljivih negativaca. Ferri također odličan, unatoč ponegdje lošim proporcijama i izgledom Zagora. Njegov crtež ima dinamiku za razliku od onog kod nekih drugih crtača. Imao sam dojam da gledam film pri čitanju ove epizode zahvaljujući njegovom crtežu, a to je dovoljno za desetku.
  29.11.2007
  21:34:00 sati
  Spock
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Ma nije ovaj broj uopće loš. Istina je da ovo s devil maskom su mogli bolje osmisliti (pogotovo način na koji je preživio onaj pad), ali inače nemam primjedbi na strip. Crtež je odličan, a ni naslovnica nije loša. Sve u svemu solidna epizoda zagora (a i dodatak je odličan).
   
  02.12.2007
  13:05:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Ferriju 6 za naslovnicu?
  02.12.2007
  13:38:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 47%

  4, 4, 6, 5

  slabo je to, malo je stripova koji dođu do broja 500 pa je to trebalo biti bolje obilježeno, crtež je tako tako, nije ferri više u top formi, ali boja je sasvim solidna, pa zato ni ocjena nije lošae da, prijevod, nije mi jasno zašto je većina indijanaca s prevedenim imenom, a devil mask i winter snake nisu....pohvale za one veze na prijašnje epizode, konačno da nije ono vidi tutto zagor...
  02.12.2007
  16:12:00 sati
  ken2
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 88%

  9, 7, 10, 10

  03.12.2007
  19:44:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Naslovnica je trebala imati malo više veze s pričom ali je po svemu drugome super. Ja sam bio valjda prvi kupac kada ssu ih tek izvadili iz paketa na cršu.
  04.12.2007
  06:50:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  5, 4, 8, 9

  loš strip za takav jubilarni broj - zagor 500 zaslužuje daleko više.. šteta što je legendarni lik demonske maske potrošen u takvoj bezveznoj priči i to samo na 96 strana. trebalo ga je koristiti u nekoj priči sa tri nastavka, sa ratnom pričom između vojske i indijanaca, trgovcima alkoholom - znam da je to već viđeno ali bilo bi mnogo bolje.. osim toga mislim da se ovakav jubilej morao obilježiti barem na 130 strana, ili 160. ferri je ipak još na nivou, neka samo nastavi, naslovnica mi se sviđa, a dobro su nacrtani i stari likovi iz zagora.. ukratko - šteta, ovoj priči fali stotinjak strana, ostavlja dojam da je rađena na silu i nabrzinu.. mi koji čitamo zagora 20 godina to nemožemo prežaliti..
  05.12.2007
  20:50:00 sati
  tomassi
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 7, 6

  Ovo je ustvari nekakav 'Super Mario Zagor', pređi level bez previše mudrovanja. Prastari koncept pojavljivanja poznatih neprijatelja u jubilarcima je već pomalo naporan. Dobro da nema previše dijaloga pa relativno brzo pročitaš epizodu, to je plus. A tu je i Ferri; nekonzistentan, ali zablista tu i tamo. Naslovnica lijepa, ali (po običaju) nema nikakve veze sa epizodom.

  Uzevši u obzir da je ovo 500-ti broj jednog legendarnog stripa, stvarno su se trebali više potruditi. Zagor je to zaslužio. Ovako je to jedan slab specijalac...

  P.S. Svaka čast za onaj dodatak. Vjerujem da ga je svaki istinski Zagorov fan pročitao s guštom.
  06.12.2007
  22:08:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 48%

  2, 2, 9, 9

   Svjestan sam da jubilarac mora biti 'nešto posebno', ali i u tome se pretjeralo.Sjetite se da bi u Zlatnoj seriji za ovakvu Zagorovu priču negdje na prvim stranicama pisalo 'Fantastična priča' i onda bi u principu i dobili nešto specijalno.Ovdje to nikako nije slučaj. To je scenarij za jedno popodne - hajdemo vratiti izgubljenog neprijatelja koji će drogirati Zagora tako da mu se u misli vrate svi neprijatelji kojih ima ili nema i tamo ga unište.Možda sam previše očekivao, ali ovo svakako nije priča za jubilarac.
  08.12.2007
  11:58:00 sati
  Goran
  uredi
 • Ukupna ocjena 37%

  1, 1, 8, 7

  Izgleda da ima nesto sa ovim brojem 500, Mister No je ocito uocio to pravilo te se samoubio na vreme...losa i to bas smesno losa epizoda, neuverljiva, nelogicna, sa zavrsetkom za koji se ne bi moglo odrediti da li pripada tragediji ili komediji. Burattini je pravi majstor da ubode idiotska objasnjenja za krucijelne delove price "Zagor drogiran i pod dejstvom magije - sam se budi iz kosmara", "Devil Mask pao sa velike visine u brzake - spasao se zahvaljujuci moci zadrzavanja daha pod vodom" itd. Uvod je predugacak u odnosu na duzinu price, kraj maksimalno zbrzan. Ako nesto moze da natera citaoca da procita epizodu to je mogucnost da vidi Ferrija jos jednom na delu, za razliku od one Devil Maska, njegova magija traje. Sve u svemu veliko razocarenje, brainless prica koja se zaboravi nakon par sati. Boselli bi verovatno daleko bolje odradio ovako vazan jubilarac. Stavise, cenim da bi i Marko Sunjic to bolje komponovao :)
  11.12.2007
  13:06:00 sati
  Colt
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Uffff...Meni je ova epizoda bas razocaravajuca. Ideja je vrlo dobra, ali je katastrofalno odradjena. Vrlo ugodno iznenadjenje je povratak "Demoske Maske", ali to je tako lose sprovedeno kroz pricu...Toliko zbrzana radnja, toliko konfuzno...Cijelo vrijeme sam imao osjecaj kao da joj fali bar jedno 30 strana. Kraj mi je tek totalno los. Ferri vidljivo podbacio (ali ipak je to Ferri, pa mu je sve oprosteno). Nazalost puno, puno vise sam ocekivao.
  12.12.2007
  08:06:00 sati
  zveky
  uredi
 • Lucy Liu

  Ukupna ocjena 90%

  10, 10, 9, 3

  Inače i ne čitam Zagor,ali eto,bilo je u boji,imao sam 25 kn viška,...i baš je super!
  16.12.2007
  12:43:00 sati
  Lucy Liu
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  17.12.2007
  19:04:00 sati
  ivicarama3
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 76%

  8, 6, 8, 10

  Ima dosta negativnih komentara ove epizode pa su mi ocekivanja bila smanjena. Kao prvo izdanje stripa je fenomenalno, cak i bez dodatka. Ovaj papir poboljsava dojam Ferrijevog crteza koji je inace dosta ispod njegovog nivoa. A i boja izgleda super jaka i ostra na njemu. Realno gledajuci crtez bi mi bio najvise za 7 da je na obicnom papiru, ali ovako cjelokupni dojam i dozivljaj je puno jaci. Kao sto je cesto kod Burattinija, pocetak je odlican dok su rasplet i kraj nekako zbrzani uz previse objasnjenja kao da crtez nije dovoljan da objasni sto se dogada. Naslovnica mi je jedna od najboljih i najdrazih u cjelokupnoj Zagorovoj seriji. Super!
  03.01.2008
  20:46:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Pavel01

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  za staru gardu iskrenih zagorovaca ovaj strip ukljucujuci dodatak moze dobiti samo jednu mogucu ocjenu: 100% demonska maska, normalna fantasticna pricica, broj 500. nesto lijepo. dodatak zaokruzuje jubilarni broj, ili obrnuto, jos vazem. 
  03.01.2008
  21:32:00 sati
  Pavel01
  uredi
 • Ukupna ocjena 39%

  2, 2, 7, 6

  Sranje u koloru.
  08.01.2008
  20:15:00 sati
  76
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 73%

  7, 5, 9, 10

  Eto, ponovo smo za jubilarac, (nakon brojeva 200 i 400), dobili jednu fantasy priču, u kojoj se Burattini nije baš iskazao. Ubacio je previše likova neprijatelja na tih 100 stranica… Možda bi bilo bolje da se radnja koncentrirala samo na Devil Maska. A sigurno je da je i sam njegov povratak u ovakvoj kratkoj priči loš potez, i da je tribao biti bolje iskorišten njegov lik, a ne da se pojavljuje samo na zadnjih nekoliko stranica. U priči mi se najviše svidjela zamisao o toj magiji u kojem čovjeka ubijaju vlastiti strahovi i mislin da je i to Burattini tribao opširnije razraditi, a ne da Zagor lako sve skuži na brzinu. Izbor neprijatelja koji se pojavljuju je i više nego logičan. Izabrani su oni koji su mrtvi i koji su se malo pojavljivali. Nisu najjači, ali su ipak poprilično atraktivni. Niste valjda očekivali da će za jednu ovakvu, iako jubilarnu, ali ipak bezveznu epizodu iskoristiti najjači repertoar neprijatelja (Hellingen, Rakosi, Kandrax…). Oni su ipak predodređeni za veće stvari. Ferrijev crtež opada u kvaliteti što se najviše vidi u crtežima Zagora; recimo na str.19 zadnja vinjeta, Zagorovo lice je nacrtano užasno loše, rekao bih neprepoznatljivo za Ferrija. U svemu ostalome je Ferri i dalje vrlo dobar pa mu ipak ne mogu zamjeriti nekoliko tih pogrešaka, a malo je pomogla i odlična boja. Znači za crtež vrlo dobra devetka, a naslovnica je pravo remek djelo, jedan od najboljih Ferrijevih radova. I za kraj moram pohvaliti Ludensovo fenomenalno izdanje. Za samo 29 kn dobili smo strip u boji na super kvalitetnom papiru, a svakako se ne smije zaboraviti i fenomenalan dodatak. Bravo, Ludens! ;-)
  17.01.2008
  17:40:00 sati
  mpavin
  uredi
 • ismolc34

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  e baš je dobar
  24.01.2008
  21:36:00 sati
  ismolc34
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 70%

  6, 7, 8, 7

  uzimajuci sve u obzir najkraće rečeno da je epizoda trebala biti bolja za 500. broj ali isto tako nije bila ni loša da bi je se jako kritiziralo. boja joj daje posebnu draž a i ferrijev crtež je sasvim okej. mislim da nije trebalo takav jubilej napuniti s toliko negativaca, mozda dvojicu udruzenih i  stvarnih osoba slično kao epizoda sa mortimerom i krojacem. ili mozda napravit jednu epizodu bez neprijatelja uopce, nego samo susrete zagora  sa prijateljima iz darkwooda, mozda druzenje uz pecenje i pivo i price iz proteklih 499 brojeva i slično. to bi ispalo po meni odlično a i malo bi odmorili od akcije i vratolomija.mislim da je veci prostor trebalo posvetiti Zagorovim prijateljima nego neprijateljima.
  09.03.2008
  19:15:00 sati
  Koresh
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 64%

  8, 4, 7, 7

  Imam utisak da je Buratini počeo pisati priču koja je predviđena za 160 stranica i onda pred kraj shvatio da to mora zbiti na  96 pa je zbrzao kraj. Ideja je dobra ali nemoguće je da izvedba bude kvalitetna na tako malo strana. Ako je već uslov da jubilarni broj mora imati 96 strana onda je trebalo drugačije pristupiti pisanju secenarija. Ferri nije kao u starim vremenima, drhtave rukе čine svoje, neki dijelovi crteža su prilično loši. Nikad ranije nisam dao nižu ocjenu za Ferrijev crtež. Ali činjenica je da je Ferri morao crtati 500. broj, a isto tako je činjenica da to niko ne bi uradio bolje od njega. Naslovnica je trebala biti drugačija, ova nije nešto posebno lijepa. Ludensovo izdanje je kvalitetno, svaka čast. Dobro je što prevod nije radila Ana Gašpar ali Zole je napravio neke nelogičnosti, jer ne vidim razlog da se ne prevede Devil Mask, zašto piše reference na Zagor extra i regularni SD bez te naznake da je SD, a za ZS ne piše nego ostavlja vidi tutto Zagor.
  17.03.2008
  11:09:00 sati
  delboj
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 64%

  8, 5, 6, 7

  Ovo je možda prvi put da color može da prođe nekako na Ferrijevom crtežu.Ideja za priču nije loša, međutim Burattini nije taj nivo, da u 100 stranica napravi dobru priču. To jedino može T. Sclavi.
  17.03.2008
  15:10:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • quaresma

  Ukupna ocjena 75%

  6, 6, 10, 9

  20.03.2008
  00:01:00 sati
  quaresma
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 29%

  1, 2, 5, 5

  Petstoti broj zagora... Tristoti je trebao mu biti zadni, jer uz poneku iznimku, sve kasnije epizode kako se zagor primicao tom "čarobnom" broju 500 bile su sve lošije, zamornije i besmislenije. Odrastao sam uz Tonninelijeve priče,za kojeg kažu da je najlošiji zagorov tekstopisac. Ali slabašna tonninnelijeva tristotica uvelike nadmašuje burattinijevu petstoticu. Bosellijev Dugin most, još bi imao prolaznu ocjenu, ali za Indijansku magiju palac dolje. Priča je besmislena, scenarij loš... Čemu ono nasumično gomilanje zagorovih protivnika iz prošlosti...? Ferijev crtež drži vodu i donekle spašava stvar. Naslovnica pak daleko zaostaje za kvalitetom od prije 15-20 godina. Najlošija zagorova jubilarna naslovnica dosad.  
  27.04.2008
  22:08:00 sati
  marcho
  uredi
 • weljko94

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  shta reci..prosecno...za jubilarni broj trebalo je da se uradi mnogo bolje,ne samo prisecanje na stare neprijatelje a i kraj mi se nimalo nije svideo.ocekivao sam neshto bolje,kad ono hop i kraj.....mislim da je zagor zasluzio bolje..
  01.05.2008
  23:33:00 sati
  weljko94
  uredi
 • Ukupna ocjena 31%

  2, 3, 4, 4

  Vrlo slabo u svakom pogledu. Ocjene sve govore.
  21.05.2008
  13:41:00 sati
  mars1
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 72%

  7, 8, 7, 6

  Bure je se trebao malo više potruditi budući da se radi o jubilarcu. Dobro smišljena ideja, ali nepotrebno ubacivanje Devil Maska (za tako poznatog lika bi trebalo malo više epizoda)...Zar Bure osim Mortimera ne zna smislit ni jednog lika...Da je bar samo to, nego neka barem prestane upropaštavat od ostalih pisaca likove (Krojač, Metrevelic, Verybad,...i sad ovaj). Ali bit će bolje, valjdaFerri podbacuje, al ebiga, stari se, barem se za naslovnicu mogo malo više potrudit... 
  03.06.2008
  23:56:00 sati
  Raga
  uredi
 • DKoor

  Ukupna ocjena 59%

  4, 5, 8, 8

  Sve u svemu, strip napravljen tek toliko da postoji... ova ideja je u biti mogla ispasti prilično dobra da je izašla u regularnoj seriji i da je razrađena u nekoliko nastavaka. Ovako nije baš ispala najbolje.
  25.09.2008
  03:50:00 sati
  DKoor
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  500 broj, ljudi. Kad strip junak poživi ovoliko onda stvarno ovo zaslužuje sve desetke. Neka živi Zagor bar još 500 brojeva...
  15.11.2008
  19:41:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 91%

  10, 8, 10, 7

  Dobro smišljeno i zanimljivo! Kraj se odvije u dvije stranice što je malo glupo ali ograničen broj stranica je bio u pitanju što je očito. Ferri je u godinama daleko od najboljih vremena ali ipak mi je ovaj ctrež za 10 s obzirom kakvi su ostali crtači Zagora danas u toj gardi.
  08.12.2008
  01:28:00 sati
  supermike
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 62%

  7, 4, 7, 8

  Zabavan prigodničarski broj koji reciklira stare Zagorove neprijatelje...Naslovnica mi se sviđa jer zrači ležerenošću, Zagor se namjestio u iščekivanju nekoga/nečega, a u pozadini je koliba koju rijetko viđamo na koricama. Boje su savršene i unutra i van.
  09.12.2008
  20:22:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Iako tako ne izgleda na prvi pogled, Burattini je dobro osmislio ovaj jubilarni broj. Postavio je sebi zadatak da objedini stare i nove elemetne serijala i to pažljivim odabirom likova i narativnog stila. Zagor je tu s nama već 500 mjeseci i kad pogledamo unazad sve te pustolovine i dogodovštine, osjetimo trnce, tj. određenu vrstu poštovanja prema besmrtnom gospodaru Darkwooda. A radnja ove priče je na najbolji mogući način predočila tu životnu snagu i moć Duha Sa Sjekiom (& njegovog serijala) koji i nakon toliko borbi i pustolovina ne posustaje tijelom, a bogami ni duhom! On se i dalje uspješno bori protiv svojih neprijatelja, a najveća njegova pobjeda je u ovom jubilarcu kada se snagom volje odupre malodušju i vlastitim strahovima, odnosno morama, tako svojstvenima svakom čovjeku. A tu snagu crpi iz iskustava koje je sticao sve ove godine, što ga, u neku ruku, čini nadčovjekom, pa rekao bih, i legendom!!! Smatram da je učinjen dobar odabir likova koji su se nanovo pojavili u ovoj epozidi: Devil Mask, Molok, Wolfingham, Marcus i Kanoxen (homage autorima i serijalu u cjelini). Svaki od tih negativaca se odlično uklopio u scenarij i dobro je da nisu ubačeni prenapadni archnemesisi tipa Rakosi, Murdo i Hellingen. Ima tu i ostalih neizostavnih likova poput obitelji Sullivan, Mnogo Očiju, Ikara la Pluma, Tonke, Winter Snakea i ostalih darkwoodskih poglavica koji su se okupili na čistini kod Male Vode u noći crnog mjeseca. Sve to samo upotpunjuje ovaj jubilarac. Ferriju je pripala čast da oslika jubilarni strip o junaku s kojim ga mnogi poistovjećuju, a vjerujem i on sam sebe. I mislim da je obavio jako dobar posao. Čika Ferri crta Zagora već 40 godina i svaki njegov stil je interesantan na svoj način, pa tako i ovaj gdje je vidljivo da su godine uzele danak na tehničkom polju (drhtave linije, žgoljaviji Zagor), ali majstor sve to nadoknađuje detaljnošću i prepoznatljivim kadriranjem. Neke slike stvarno prelijepo izgledaju. Ipak ću uputiti zamjerke na zadnji dio kod crtanja ljudi riba koji djeluju kao gumeni bomboni. Što se tiče Morena, on je na momente preobičan i onda čitatelj ne može prepoznati kvalitet stripa. Trebao bi pisati spektakularnije i upečatljivije scenarije. Onda ne bi mogli za ovu priču reći kako se sve svodi na preskakanje s jednog levela na drugi level; jer je ta borba s negativcima dobro zamišljena, ali je mlako realizirana. Naslovnica je jako dobra, možda zadnja kako treba. Pohvalio bih još izuzetnu @Deecayevu recenziju. Primitivni VR generator, hahaha!
  18.02.2009
  21:00:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 28%

  1, 1, 5, 7

  Eto, ko mi je kriv kad ne mogu da odolim kupovini domaceg stripa (iako sam se vec jednom prevario sa Tjeskobom). Jedino sto je bilo zabavno ovde je moj pokusaj da se setim svih tih protivnika, jedino se Moloka i ljudi riba ne secam. Za jubilarac ovo je sramotno, mislim borba protiv monstruma sa onom suvom granom, pa onda pad u ono trnje (srecom je Zagi lepo uvideo da je teren strm , hahaha hoho) i na kraju smrt Demonske Maske od koplja suradnika,tek na nesto vise od par strana, jeftinije nije moglo da prodje. Zagore, zbogom zauvek (ili barem dok ne napravim decu :) i dalje je ovo idealan uvod u svet stripa).
  19.02.2009
  08:13:00 sati
  Barker
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Odlično-dostojno jubilarcu,moglo je malčice bolje na više strana(bar 130) al u redu.
  19.02.2009
  13:43:00 sati
  teller
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 44%

  3, 3, 6, 8

  Bezveze, uistinu slab jubilarac. Jedino je bojanje lijepo urađeno.
  11.03.2009
  23:08:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Cretz,boja,prica,sve je fenomenalno.Jedina zamjerka je to da je za ovakav strip premalo 96 stranica,pa je ispalo malo zbrzano.
  01.06.2009
  11:31:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  08.06.2009
  10:24:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Meni je ovo baš dobar jubilarac. Zbrzan je do bola i sliči na video-igricu ali je dobar.Crtež fenomenalan.  Naslovnica prejaka. Najžešća mi je ona zmija u donjem lijevom kutu koja vreba Zagora.
  17.07.2009
  19:15:00 sati
  Opti
  uredi
 • broj jedan

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Izvrstan jubilarac. Puno pohvala recenziji.
  22.07.2009
  15:12:00 sati
  broj jedan
  uredi
 • Archy

  Ukupna ocjena 47%

  5, 1, 7, 8

  Kako taj Buratini nema dara za pisanje, pa to nije istina.
  09.08.2009
  21:30:00 sati
  Archy
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 85%

  7, 8, 10, 10

  "...Siguran sam da neće kasniti... ne u noći petstotog mjeseca!..."
   
  Ovaj 500-ti broj u cijelosti odiše velikim gestama, kao što i priliči takvom jubileju. Spektakularno pojavljivanje pred Indijancima, svi važni likovi iz Zagorove povijesti: Tonka, krvni brat Duha sa sjekirom, Zimska zmija, Mnogooki, Ikarovo pero i Sullivanovi. Otvaranje za pamćenje.
  Zagor nije zaslužio ništa manje od toga.
   
  "...Ostat ću uz vas još dugo Crvena braćo... kako bih vam pomogao da živite u miru međusobno i s bijelcima."
   
  Upala mi je u oči središnja vinjeta na 24. stranici gdje detaljno možete vidjeti kućni inventar naših pustolova. Tako na ulazu imaju tepih, stol za kafu na kojem se osim zalutale vjeverice nalaze i knjige kojima naši junaci krate vrijeme između pustolovima. Blizu zida možete vidjeti radni stol, par sjekira, nož i torbu, sve uredno posloženo. :D
   
  Ali, u Darkvudu opasnost uvijek podmuklo vreba, tako ni noć petstotog mjeseca nije iznimka.
   
  Što je poruka ove priče? Koliko god je Zagor snažan u mišićima, spretan u borbama, ništa mu to ne bi koristilo da nema snažan um, jer iz duhovnog i umskog potječe sva naša snaga. On ovoga puta nije morao pobijediti sirovom snagom, to bi bilo previše lako, ne u noći petstotog mjeseca!
   
  "...Jer ja sam Za-gor-te-nay, Duh sa sjekirom... i jači sam od svojih strahova!"
   
  Burattini je prilikom pisanja ovoga scenarija imao više ograničenja nego što se to može na prvi pogled naslutiti.
  Tu je već tradicionalno težak zadatak, ispričati priču na 94 table i to ne bilo kakvu, onu koja će biti dostojna 500-tog broja. Drugo ograničenje je Burattini sam sebi postavio. Odlučio se da će napraviti posvete (skoro) svim glavnim scenaristima proteklih desetljeća. Ali i to je uspio posluživši se halucinacijskim metodama Demonske Maske. Treće ograničenje mu je postavio sam Sergio Bonelli (Nolitta), koji je zahtijevao da priča ne bude kao prošla (br. 400) vezana za Zagorovog oca i obitelj, nego da bude neka akcijska priča. Po riječima samog Burattinija, ponudio je Bonelliju čak 5-6 ideja za ovaj jubilarni broj, a Bonelli mu je odobrio baš ovu.
  Nakon svega, mogu reći da je Burattini zaista uspio i da nam je dao priču koja je usprkos svim njezinim ograničenjima dostojna 500-tog broja Duha sa sjekirom!
  29.08.2009
  19:02:00 sati
  solar
  uredi
 • Solid Snake

  Ukupna ocjena 59%

  4, 6, 8, 5

  Nista posebno.
  05.10.2009
  00:17:00 sati
  Solid Snake
  uredi
 • Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Prosecna epizoda, jedino sto se stari prijatelji i neprijatelji pojavljuju... Sareno i prosecno...
  29.10.2009
  13:26:00 sati
  corado
  uredi
 • Ukupna ocjena 42%

  1, 1, 9, 9

  Trebalo bi nekim ukazom zabraniti Buretu da prilazi Ferriju.
  29.10.2009
  14:46:00 sati
  kasper
  uredi
 • PJ24MKD

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Za mene ovo је sasvim ok jubilarac!
  22.11.2009
  21:28:00 sati
  PJ24MKD
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  4, 3, 9, 7

  DOSADNO, SAMO HRPA NEPRIJATELJA NA SILU nagurana u 100 strana.
  23.11.2009
  15:14:00 sati
  adriano
  uredi
 • Fergal

  Ukupna ocjena 22%

  1, 1, 3, 7

  "DOSADNO, SAMO HRPA NEPRIJATELJA NA SILU nagurana u 100 strana".

  Potpuno se slažem sa ovim.

  26.01.2010
  15:18:00 sati
  Fergal
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Prica solidna, i savrseno nacrtana!  Sto se tice boje, ovo je najbolja verzija Zagora u Color, a i stranice ovog stripa, kojeg je Ludens izdao kao Specijal, su glatke i bolje nego druge stranice Zagora u boji.  Ova nocna mora u kojoj je Zagor ovdje podsjeca me puno na NOCNE MORE (Demoni Ludila) pricu, onu koju svi ovdje obozavaju, zato sto je puno mijesanja stvarnosti i sna.  Demonska Maska, ili Devil Mask (u stvari, pravo prevodjenje njegovog imena bi trebalo da bude Djavolja Maska, ali hajd, sta ces...) meni nije familiaran tip, zato sto jos uvijek nisam citao tu epizodu, ali strpljivo cekam dog je VC bude izdao ovog ljeta  ;)    Svi kazu da je odlican neprijatelj Zagora, i jedan od najboljih... ovdje u prici nema veliku ulogu, i njegova smrt na kraju je prebrza i malo 'anti-climactic', kako kazu na Engleskom.  Da je i kraj ove price bio dobar kao i prvih 80 stranica, ovo bi bila savrsena prica, ali ovako kako je, ipak je dobar.  Zagor u boji mi nikad nece dosaditi, pa iako te price u coloru nisu bas uvijek savrsene. 

  28.04.2010
  21:53:00 sati
  acestroke
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 48%

  4, 4, 6, 6

  Nagurano, nepovezano, nedorađeno! Dodatak je zato odličan i koristan!

  14.05.2010
  11:00:00 sati
  konj87
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  iznad prosjeka po meni; crtež odličan što se Ferrijeve dobi tiče; Rasplet priče dobar

  22.06.2010
  20:49:00 sati
  drogsy
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 8, 10

  Solidno.

  24.06.2010
  21:55:00 sati
  legaz
  uredi
 • PijaniPatak

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Burattini je imao jako težak zadatak. Naime, kako sam kaže u uvodu trebao je smestiti nešto veliko u 94 stranice, što je za običnu Zagorovu avanturu koja broji 3-4-5 puta više jako nezahvalno. Ne znam zašto priča nije mogla da se produži na 130 ili 160 strana. Ali je očigledno da Burattini tu nije mogao ništa. Dakle, sa onim što je imao na raspolaganju, naš dragi scenarista zaista nije mogao bolje. Ja mu skidam kapu

  Oko odabira negativaca nemam nekih primedbi. Drago mi je što su stavljeni ljudi koji su u serijalu imali samo jedno pojavljivanje- Kanoxen u Foresta degli agguati, Marcus u L'uomo volante, Molok u istoimenoj epizodi (Molokov deo je mogao i bolje, posle fantastičnih scena borbe sa prvom dvojicom) i na kraju meni lično negativac broj jedan Barun Wolfingham i Dagonovi sinovi + mračna atmosfera iz crkve na Republican Hill iz Port Whalea. Ovde sam primetio da je Ferri pre scene u crkvi kao ambijent susreta sa Wolfinghamom koristio ustvari ambijent koji je sam nacrtao na naslovnici i koji u epizodi Morska strava nije bio toliko zastupljen. Čak je ruka koja izlazi iz vode identična onoj na spomenutoj naslovnici. Obračun sa Devil Mask je mogao ipak malo da bude duži ali šta je tu je

  A kako komentarišu kolege gore, za Hellingena, Supermajka ili (nad)vampira Rakosija, ja se ne bih složio da je neko od njih mogao da bude ubačen. Ja lično obožavam svu trojicu: Hellingen je negativac o kojem nema šta da se doda, Supermajk je urnebesan a vampir je...vampir(obožavam priče sa vampirima!) !

  Ali Hellingena smo imali do sada negde pet puta, Rakosija tri puta, Supermajka (koliko se sećam) isto tako. Ako Zagor nakon toliko susreta (koliko god strašni bili) sa spomenutima ima i dalje unutrašnje strahove, a toliko puta  ih savladao, onda stvarno Zagore ajakBUAAAAAAA. A ako već ti likovi treba da se vrate onda im se treba posvetiti cela priča, a ne fleš-bekovi (koji su već bili, ako se sećate, u epizodi Hiljadu lica straha). A, brate, treba nam svima mala pauza od Hellingena, Supermajka i Rakosija. Ne želim da se celi serijal svodi na ta tri lika koji malo malo pa se vrate, na koji god način da su otišli (bilo je i ekstremnih načina) Draže mi je što smo se ponovo vratili na likove tako jake i tako veličanstvene koji su (ajme) bili samo jednom u celom serijalu. Izbor, ponavljam, nije mogao biti bolji.

  Što se Ferrija tiče, naslovnica mi se sviđa iz razloga što ne prikazuje radnju priče. Prvi put u životu sam se iznenadio tokom priče kad sam tek otvorio strip. Taj mi se osećaj svideo pa mu dajem dobru staru desetku.

  Za crtež priče mu dajem desetku sa ćuškom. Puno je i veličanstvenih momenata i onih koje bih rado preskočio. Izgleda da naš Ferri došao dotle da Zagora može crtati žmireći i to sa levom nogom. Zagor mu ide previše mehanički i premalo vremena posveti baš njemu. A sve oko Zagora... FERRI BRATE MAJSTOREEEEEEEEEEEE Negativci, okolina, pećina, močvara (uglavnom zahvaljujući i koloristima) sve je jednostavno tip-top

  Burattiniju ću dati 9. Realna ocena je 8 ali mislim da za dužinu priče nije on kriv, pa ću ga potapšati po ramenu i dati mu 9. 

  01.09.2010
  12:00:00 sati
  PijaniPatak
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Ova je jubilarna epizoda po meni opravdala svoj naziv.. Sve je super, i Zagorovi prijatelji koji se pojavljuju i negativci koji su vraćeni iz mrtvih.. Boja daje neki dodatni šarm stripu.. Ferri je majstor u crtežu, naslovnica mi se također sviđa.. Sve u svemu, još pokoja obljetnica nebi bila loša..  ;)

  02.01.2011
  10:58:00 sati
  allessi
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 60%

  5, 7, 6, 6

  Za jubilarac sasvim dobro. Kolor je dobar, ali Ferri je loš. Naslovnica nema veze s pričom.

  30.01.2011
  11:51:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 8, 8

  04.05.2011
  00:44:00 sati
  jojboli
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Bilo bi bolje da su napravili od njega maxi.

  01.06.2011
  21:21:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  Dobra tematika, ali malo za 100 strana stripa. Malo je i glup redosled pojavljivanja Zagorovih neprijatelja. Bilo je i puno važnijih koji se nisu pojavili. Kraj zbrzan.

  07.06.2011
  23:57:00 sati
  writer
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 71%

  6, 6, 9, 8

  23.06.2011
  18:03:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 77%

  8, 6, 9, 8

  Nije malo broj 500! I to treba obeležiti na pravi način i stvarno mislim da su mogli da nas obraduju i iznenade ne samo bojom nego i većim brojem stranica. Jer Zagor i ova priča to zaslužuju!

   

  Ja sam uglavnom zadovoljan ovim brojem. Dobili smo kratak pregled Zagorove prošlosti, izbor neprijatelja mi je potpuno zadovoljavajući, priča i ideja sa Demonskom maskom odlični. Sve to uz vrlo dobar Ferijev crtež (doduše ne toliko dobar kao nekad) i boju i to svakako zaslužuje dobre ocene. Naravno, priča nije neka vrhunska, kraj je očajno odrađen i zato ostaje žal što ovo nije išlo na više stranica. Ali uzevši u obzir ograničenja koja je imao, Buratini je odradio dosta solidan posao.

  15.07.2011
  12:05:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • general war

  Ukupna ocjena 69%

  3, 8, 9, 9

  ocekivao sam,s obzirom na to da je jubilej,nesto znatno bolje.ovo je zapravo jedna nezanimljiva pricica bez ikakvog zapleta.celu epizodu zagor samo prelazi iz jedne iluzije u drugu,a sve se zavrsi jako brzo,cak se ni ne vidi lice demonskoj masci.

  05.08.2011
  00:08:00 sati
  general war
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Napokon kvalitetan jubilarac (s tehničke strane). Odličan papir i otisak. Napokon boja ima svoju svrhu. Priča i nije toliko loša. Mislim...šta se na toliko strana može ispričati? Malo starih protivnika ( za mlađe čitatelje koji nemaju pojma za tamo neke Kanoxene, Marcuse i Moloke), Zagorova predstava koje dugo nismo vidjeli u regularnoj seriji i to je to...dobitak. Najbolji Zagor u boji.

  25.10.2011
  01:22:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  nije bas jubilarno

  18.01.2012
  22:43:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Zadovoljan sam ovim jubilarcem s obzirom koliko stranica je Bure imao na raspolaganju! Drago mi je sto je vratio Demonsku Maska, steta sto okrsaj izmedju njega i Zagora nije duze trajao! Prica je lijepo ukomponovana, opet ponavljam jedina zamjerka je duzina borbe tj. kraj je dosta zbrzan! Crtez odlican a naslovnica tako-tako...:)

  25.03.2012
  03:54:00 sati
  kandraks
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  slazem se sa bjelolasicom da je Burattini mogao od ovog da napravi dobar maxi na 300 strana da malo vise razradi pricu i da nam otkrije ko je stvarno devil mask posto nisam ukapirao iiz sklavijeve se nije saznalo ko je

  Ferri je maestralno uradio ovu epizodu i nadam se da ce crtati i sledece jubilarce !

  Naslovnica jedna od najboljih ikada

  01.05.2012
  20:47:00 sati
  going going
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Odličan strip. Ljepo zamišljeno i realizirano samo premalo je stranica za ovakav strip. Ima puno likova iz zagorovog svijeta tu su Tonka,Winter S.,Kanoxsen,Molok...Odlično mi je bilo uvođenje baruna wolfinghama. Crtež je fenomenalan pogotovo, color fantastičan pogotovo djelovi sa kanoxsenom i Barunom W. I taj fini papir ludens je ovdje stvarno jako puno napravio + dodatak 40 godina u Hrvatskoj. Naslovnica mi nije nešto. Sve u svemu visoke ocjene za ovo i pohvala Ludensu.

  08.05.2012
  23:57:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 23%

  1, 1, 3, 8

  Uf! Hvala Bogu pa samo 94 stranice! Prica,da se moze dati nula,dao bi. Takodjer za scenario. Crtez, nisam ljubitelj boje,al opcenito lose. Naslovnica je ok,najbolje od svih koristenih listova. Jubilarni broj? Nema blage veze. 

  24.06.2012
  21:06:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 43%

  2, 3, 7, 7

  Jednom pročitati i ne približavati se.

  02.03.2013
  20:20:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 6, 9, 10

  Pa, ako će ova epizoda na samome Zagoru, kako kaže na kraju, ostaviti traga, to će svakako biti zbog ponovnoga susreta s legendarnim neprijateljima. I na meni će zasigurno ostaviti traga, ako je to pravi izraz za lijepe uspomene iz Zagreba s CRŠ-a 2007., i također zbog susreta s legendama, ali PRVOG susreta i PRIJATELJSKIH legendi, Morena Burattinija i Galliena Ferrija, za koje sam se, eto, tada i na svoje oči uvjerio, da osim što im se imena često pojavljuju na početcima dogodovština Duha Sa Sjekirom, također i stvarno postoje. Prvi je vatreni ljubitelj ovoga stripa, kojemu nikada niti na trenutak nije palo napamet staviti sebe ispred junaka iz Darkwooda, dok je drugi sam otac lika, neizmjerni zaslužnik i velikan Bonellijeve kuće koji još uvijek nije rekao svoju posljednju riječ. Baš kao i Zagor u ovoj epizodi, čini se da i oni prolaze kroz slične muke pišući i crtajući nebrojene epizode, suočavajući se s krizama, osobnim problemima i zasićenjem, koje, opet kao i Zagor u odnosu na neprijatelje u ovoj epizodi, zahvaljujući prvenstveno ljubavi prema poslu kojega rade, na koncu uspiju prevladati, dovršiti epizodu, i s umornim, ali i ponosnim licem bez truna umišljenosti, i još jednom baš poput njihova junaka na naslovnici, stati pred svoju publiku. Pravim malim dvostrukim autoportretom, možda i nesvjesnim od strane autorskog dvojca, čini mi se ova epizoda. Prvi put mi njene mane nisu smetale (tko ne voli team-up dobro poznatih likova, a još k tome i negativaca?), drugi put jesu, i to jako, treći put opet nisu i tako dalje. Već činjenica da sam je toliko puta, s raznoraznim utiscima, dosad već pročitao, sama ponešto govori o složenom doživljaju. Nekad se jednostavno ne može biti prekritičan, a s druge strane, nisu ni ove brojke-ocjene i postotci baš toliko važni :-))

  11.08.2013
  04:33:00 sati
  Willer
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 5, 8, 9

  Sviđa mi se kao jubilarni 500 broj. Priča nije baš nešto ali ovdje imamo redosljed nekoliko Zagorovih največih suparnika što se mi čini vrlo dobra ideja za okrugli 500 broj. Crtež i naslovnica standardno dobri.

  11.08.2013
  10:17:00 sati
  tekumze
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 49%

  9, 2, 2, 10

  11.04.2014
  21:08:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 6, 8, 8

  06.05.2014
  23:13:00 sati
  goldengaidin
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  07.07.2014
  21:27:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Meni izuzetno drag kolorac 

  26.07.2014
  00:59:00 sati
  Dylan-Forever
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Srećan 500-ti broj Zagore valjda će ih biti još toliko.

  23.09.2014
  17:47:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 81%

  7, 9, 8, 9

  Protivnici se nizaju jedan za drugim kao u Mortal Kombatu :)  S obzirom na broj strana, sve je to ispalo prilično dobro. Uvod je tradicionalan Zagorovski i dobro je da ima još inspiracije u Burattiniju za drugačiju varku indijanaca, odnosno Zagorovog teatralnog ulaska na scenu.

  08.03.2015
  13:57:00 sati
  caramba
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 68%

  6, 5, 9, 8

  Ako nas je Sclavi u svojoj priči naveo na krivi trag krenuvši sa indijanskom mistikom a da od magije i mistike nismo vidjeli ni m,Burattini je ubacio u brzinu,dodao gas i ubacio nekoliko starih neprijatelja i sve to upakirao u magiju.
  I to kako,izvadio je Demonsku Masku iz riječnih brzaca,dao mu usta na usta i udahnuo mu život.Dok se Zagor potucao diljem svijeta Maska je trenirao magiju i smišljao osvetu.Na neku foru ovladao je magijom i svoje neprijatelje ubija njihovim najgorim noćnim morama,kao indijanski Freddy Kruger.
  Da budem iskren,sve to skupa mi se sviđa,ali mi ne odgovara izbor za negativaca priče.Nije ga trebalo uskrsavati,trebalo je izmisliti novog za ovu priču i gotovo.Da krenem od početka koji je prepun simbolike koji ukazuju na petstotu epizodu.Svi elementi koji čine Zagora su tu.Sastanak poglavica na Čistini Male vode,Zagorovo mistično pojavljivanje kojima je stekao status poluboga,njegove riječi o miru i suživotu,njegov vjerni frend iz tisuću avantura Čiko,Sullivanovi,idejni kreatori njegova lika.Interesantan je i odabir neprijatelja koji se pojavljuju u njegovoj noćnoj mori.Nisu to bili neki opaki protivnici,bar ne prva dvojica.
  Ali kao što rekoh,priča je prepuna simbolike pa tako i odabir negativaca.Sakem Kanoxen,pojavljuje se u prvoj epizodi.Leteći Markus daje naznake da se serijal neće ograničavati samo na western tematiku,što bi kolokvijalno rekli na kauboje i indijance.Molok sugerira da će tu još biti svakojakih čudovišta,i zadnji barun Wolfingam i njegovi ljudi ribe i jedna od najboljih i najfantastičnijih pustolovina naših junaka

  07.04.2015
  08:57:00 sati
  igor 12
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Ideja i nije toliko losa ali 96 stranica jednostavno nije dovoljno i na kraju sve ispadne plitko. Uvod je odlican i atmosferican a dio sa baronom Wolfinghamom daleko je najbolje ispao u boji. Ferri je ovdje nejednak i u nekim djelovima cak i veoma los. Ali sve ukupno je prica opet prilicno zabavna i tecna.

  11.04.2015
  09:55:00 sati
  hamzik
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 85%

  7, 9, 9, 10

  Ovo je bila jedna od prvih epizoda koje sam pročitao 2008. kada sam se nakon puno godina vratio stripovima. Tada mi je bila vrlo dobra a tako je i danas kada sam već jako dobro upoznat sa svim likovima koji se spominju u njoj. Moram priznati da je Burattini sve izvrsno posložio da funkcionira kako treba unutar zadane ideje. Već na početku je povučena paralela između ovog jubilarnog broja sa skupom darkwoodskih poglavica na Čistini Male Vode u noći petstotog mjeseca. Nadalje, kada je Zagor u svojim morama susretao svoje nekadašnje neprijatelje ti susreti su se događali kronološki od najstarijeg do najnovijeg protivnika. Izbor tih protivnika je pun pogodak, pogotovo kada je u pitanju Kanoxen koji je bio aktivan u samo jednoj epizodi na početku serijala. Ovdje je Kanoxen poslužio i kao mala varka za čitatelje jer je također bio prvi u nizu pa ga se lako moglo povezati sa slomljenim kopljem ostavljenim na skupu poglavica. To slomljeno koplje je na kraju pomoglo Zagoru da se izvuče iz more koja ga je zamalo ubila shvativši da Wolfingham i indijanski simbol osvete ne mogu imati ništa zajedničko. Sve je to napravljeno baš onako kako treba uz upotrebu logike ali za sami rasplet ipak imam zamjerku. Devil Mask mi se čini preveliki protivnik da ga se prebrzo potroši na ovako malom broju stranica, to je trebalo ići u nekoj puno opširnijoj priči ali što je tu je. 

  Crtež ima i boljih i lošijih trenutaka a zbog izvrsnog kolora dajem mu ocjenu više. Iako je pozerska naslovnica je kao stvorena da bude iskorištena za ovakav jubilarac. 

  09.12.2015
  14:22:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  10.02.2017
  16:20:00 sati
  suply1
  uredi
 • morski

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  03.03.2017
  22:35:00 sati
  morski
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Odlicno. Pravi jubilarac. Lako stivo, cita se u dahu, da je duze, bilo bi jos bolje. Mnogo vise akcije nego prazne price, u potpunosti zagorovski, i na kraju obavezna moralna pouka. Vidim, iznad mene, ocene za crtez mahom osmice. Ne razumem, kakav bi to crtez Zagora bio bolji od ovog?

  28.06.2018
  09:34:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 71%

  6, 6, 9, 8

  24.08.2018
  12:58:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 64%

  5, 7, 7, 7

  Prigodno nezahtijevno.

  02.06.2019
  14:34:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • zeljko

  Ukupna ocjena 45%

  3, 3, 7, 6

  Lose s uzasnim prijelazima...ko ona epizoda star treka next generation kad je sindikat scenarista bio u strajku pa u jednoj epizodi reciklirali snimke iz proslih...isti je takav ovaj zagor

  17.09.2019
  16:48:00 sati
  zeljko
  uredi
 • mikikiki

  Ukupna ocjena 72%

  6, 6, 9, 9

  22.01.2021
  10:31:00 sati
  mikikiki
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ljudi Urijela
  Kod: KM ZS 369
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 724
 • Kafa Zombo
  Kod: MIMA GLE 4
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
  Autor: Lord Vader89
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1049
 • Veliki Džeronimo
  Kod: TX ZS 862/863
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1190
 • Novi Kanton
  Kod: KT VG 39/40/41
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1114
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1675

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zombiji u Darkwoodu
  Kod: ZG VCZS 28
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2553
 • Bez budućnosti
  Kod: NN LIBSP 19
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2045
 • Otmica Ikara La Plumea
  Kod: ZG KOZA 11
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1776
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1675
 • Witiko!
  Kod: ZG KOZA 10
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1659

Aukcije

Forum