Pax Vobis

Alan Ford

AF SAEX 01 | 122 str.

Izvanredno je stanje na ulicama New Yorka! Val nasilja i mirohuškača zavladao je ulicama! I dok vladajuće Tri svinje zabranjuju uporabu riječi "mir" na javnim mjestima, grupa TNT pokušava stati na kraj sekti širitelja mira i pokajanja... Pax vobiscum, čovječe!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 45%

Priča 5

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 37%

P*3

S*2

C*5

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pax Vobis
    AF SAEX 1
  • Pax Vobis
    AF SV 179

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pax Vobis
    AF SR 424

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi broj Alana Forda u izdanju Strip Agenta. Paralelno sa ovom edicijom, u RH izlazio je i Borgisov AF koji je objavljivao epizode koje su prethodile ovima. Borgis je u trenutku pisanja ove recenzije stao na #422 "Gusari u napad", te ga još jedan broj dijeli do ovog broja.
  • Izašlo u Italiji u listopadu 2004., a u RH 2006. 1.8. Druga izdanja su bila na sljedećim brojevima - AF BO 147 "Ubojica je ostavio svoj trag", AF SA 34 "Vesela dolina" (31.7.2006.), SAT BG 1 "Zakon zla" (3.8.2006) i KR BG 1 "Kralj zločina".
  • Prijevod radi Mihaela Perković, prevoditelj novijeg datuma u SA.
  • Bomba U22 možda je dobila naziv po grupi U2?!
  • Pax Vobis (ili Vobiscum) latinski je izraz za frazu "Mir s tobom".
  • Povratak starog neprijatelja Kroizera (prvi put u #3 "Operacija Frankenstein", te u #36 "Centurion" #84 "Narednik Gruber", #195 "U hibernaciji"). Brixy je lik Kroizera prevodio sa Kreutzer!
  • Str. 4. – McHolland umjesto McDonaldsa.
  • Kombinacijom prezimena dvojice generala, Hulissa i Granta iz epizode dobivamo H(iram) Ulysses Grant iliti poznatog američkog generala iz vremena građanskog rata (na strani Unije) odnosno 18. predsjednika SAD-a.

Mir... Ali vječni!

Alan Ford Extra Strip Agenta jedno je od mnogobrojnih izdanja Alana Forda koje trenutno izlazi na kioscima širom bivše Juge. Nastavljajući se na Borgisova izdanja (kojemu btw trenutno fali još samo jedan broj pa da zatvori krug), SA je startao ediciju s jednom prigodnom epizodom koja je napisana u duhu globalnog vjerskog terorizma. Jednako tako, izašao je skoro pa uoči CRŠ-a 2006., kojemu je glavni gost bio Max Bunker glavom i bradom (i s cviksama). I to nije sve! Tih dana izašle su i druge Bunkerove "zloglasne" kreacije – Satanik i Kriminal! Istodobno, SA Klasik edicija Alana Forda kao i Borgisov AF polagano su izlazili. Najednom nam je Bunkera bilo puna kapa, dakako, s vrhuncem 29. 11. 2006. kad je legenda počastio Zagreb svojim prisustvom.

Bunker je danas strašno kritiziran od alanfordovske publike i većina koja ga kupuje, kupuje ili po inerciji nove redovne brojeve ili kupuje stare kultne epizode. No, svi se slažu da Alan Ford nije ni približno ono što je nekad bio. Nije to običan strip, on je koncipiran kao kombinacija satire, tragikomike i špijunskih romana. Zadatak satire je da se ironično i sarkastično osvrne na političko-društvene situacije i probleme današnjice i da na humorističan način opisuje negativne karakteristike pojedinca ili masa. To je isprva funkcioniralo savršeno, te smo bili svjedoci kako je jedna ekipa odrpanaca iz Cvjećarnice, u miljeu sive ekonomije, siromaštva i eksploatiranih uspješno rješavala slučajeve međunarodne špijunaže na zavidnoj razini.

Sukladno principima satiriziranja, Bunker je ovu epizodu posvetio svim teroristima koji u ime mira šire svoju krvavu propagandu diljem svijeta i koji kroz nasilne i krvave napade počinjavanju svoje činove kajanja. Kao naslov epizoda odabran je latinski naziv za liturgijsku frazu "mir s tobom" – Pax Vobis – i on kao takav odlično funkcionira u skladu sa tematikom. Dakako, iza tih vjerskih kulisa stoji jedan složeni vojni mehanizam s manijom obožavanja oružja masovnog uništenja. Taj milje prikazan je kroz trojicu nostalgičnih ratoholičara generala (Hangst, Grant, Huliss) koji umjesto kućnih ljubimaca drže bombe. Kroizerova opsesija bombama i nacističkim navikama poznata nam je već iz prijašnjih epizoda, no ovdje ona prerasta u globalni fenomen. Izvor vjerskog terorizma u rukama je istočnjačkog Gurua kojim nas Bunker podsjeća na sveti rat Talibana protiv zapadnjačkih nevjernika. Da li je terorizam vođen sa svrhom propagacije vjerskih ideja ili pak ekonomske dominacije, nasilje naspram nevinih žrtvava se ničim ne može opravdati.

Poanta je izostala, a i sam kraj je pomalo nedovršen; odnosno podzaplet o sekti je kako-tako završen, no priča o bombi i generalu Hangstu ostala je visjeti. No kako to našim junacima nije važno, nećemo to uzimati u obzir. Kako neko već reče, ovu epizodu treba malo izdvojiti jer uz more slabih epizoda potonja barem ima svoj potkontekst koji se ipak osvrće na tekuće svjetske probleme – globalni vjerski terorizam i oružja masovnog uništenja.

Humoristični moment:
General Hangst: "Bomba U22 je alat globalnog uništenja... Jedna ova bomba može uništiti cijelu Kinu. "
General Huliss: "Može li sredit Arabiju? "
General Grant: "A Rusiju ne? Nostalgičar sam... "

Naprijed

AF BO 146 Tuča

AF SAEX 02 Zamorac

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    Tih nekoliko prvih brojeva (extra) Alana Forda sam dobio na poklon od jednog ogorčenog HC AF fana, tako da sam ih nažalost morao pročitati (prije nego sam ih proslijedio dalje). Needless to say, ne sjećam se ničega, osim da su sramotno loši. Ja neznam zašto ovo ljudi kupuju (ustvari jasno mi je, zbog tradicije), ali ja za ovo nebi platio ni 50 lipa. Žalosno.
    09.10.2008
    00:16:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 44%

    3, 3, 8, 2

    Koliko samo Alan Ford nisko pada da se dopuštaju i ovakve epizode.....
    09.10.2008
    12:48:00 sati
    kico
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Radnja ovog stripa je potpuno nebitna, iako (ubrzano) procitam sve te AF Extra. Svi su jednako glupi i svima redom dajem jedinice jer vecu ocjenu iskreno ne zasluziju. Perucca ne crta lose, ali njemu sam takodjer dao jedinice jer si jos nije pronasao bolji posao i gubi vrijeme na ovim glupostima.
    09.10.2008
    14:48:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    narvno da nisam čitao ovo, niti držao u rukama, dvojke samo zato što nitko ko se bavi stripovima ne zaslužuje 1a ti dikej, nemoj rasipat energiju i talent na ovakve stvari, ako doma nemaš više ništa za recenzirat, moja ti je kolekcija na raspolaganju, ozbiljno
    14.10.2008
    12:32:00 sati
    ken2
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 23%

    2, 1, 3, 5

    Ova prica je jos i podnosljiva kakve su poslije broja 6, sve gore od goreg.
    16.10.2008
    15:00:00 sati
    delboj
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 42%

    3, 1, 8, 6

    Već izlizana tema o lakovjernoj masi, koja se uvlači u svakojake sekte i sotonjare, a iza svega se krije to da im se samo izvuku pare.
    22.02.2009
    15:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • Wicked

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 6, 4

    Vidjeno vec milion puta. Zbrzan kraj bez ikakve poente i veoma zamorno za citanje.
    22.02.2009
    16:36:00 sati
    Wicked
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Kupio sam prva tri broja ovog ni A od Alan Forda. Ovo je dno dna. Propast.
    22.02.2009
    17:10:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Ne znam ni odakle početi. Prvo, luđaci koji kolju ljude okolo vičući "Mir! Mir!" već su iskorišteni u epizodi Oh moj Bože (prikladan naslov). Drugo, scena mučenja onog gurua je užasno debilna i potpuno nepotrebna. Treće, upis teksta u SA izdanju je sranje, interpunkcijski  znakovi kao da su neki stran pojam (ali prijevod nije loš). Četvrto, radnja je užasno dosadna, i jedina dobra fora je ona s kraja recenzije. Peto,otkuda Br. 1, gen. War i Bert znaju za bombu kada je to najtajnija vojna tajna za koju znaju samo dvojica?
    Peruccin crtež je stvarno dobar, ali nije za 10-tku. Naslovnica je prilično maštovita, ali nekako čudna.  Ne znam, nije mi baš oku ugodna.
    11.07.2009
    21:24:00 sati
    Opti
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 55%

    5, 3, 8, 7

    Da, ovo je sve jadno ali, vjerovali ili ne, ipak je ovo jedna od najboljih epizoda kad je u pitanju SA extra serija. One kasnije epizode su sve lošije i besmislenije, a vraćanje starih likova (Kroizer u ovoj) je postalo naporno. Crtež je korektan. Prijevod je slabašan pa i to može dodatno srozati epizodu. Tek sad primjećujem da je prevoditeljica ista(?) kao i u nekim Libellus izdanjima, heh... tko bi rekao...

    30.12.2009
    09:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Prvih nekoliko AF-a extra nisu baš tako loši kao ostatak edicije, a čak uspijevaju i prodati nekoliko pristojnih laughsa, to Bunkers credit.

    18.02.2010
    18:54:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Priča i scenarij bezveze. Crtež je solidan, naslovnica ok.

    23.08.2010
    20:57:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Što je Max Bunkeru zadnjih godina?Perucca je tako loš za Alana Forda.

    23.12.2010
    13:28:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 54%

    4, 3, 8, 9

    Laganini Alan Ford-ništa posebno.
    14.12.2012
    20:49:00 sati
    Oki
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Prvi broj extra serije je prilično dobar.
    Ustvari, dovoljno da je grupa TNT na okupu i da scenarij slijedi kakvu-takvu logiku i već si na pola puta. Ako slučajno epizoda i nema neku posebnu radnju sa puno humora, Perucca je tu da spasi stvar jer komedija zrači iz svih njegovih kadrova.
    Kao što rekoh, ovo je bilo zaista pristojno jer je u pozadini svega bila ideja šprdancije sa guruima, lakovjernim masama, zaluđenim idealistima, bolesnicima u vojsci itd.

    p.s.
    Čak sam se malo i iznenadio koliko crnila je bilo na samom početku, ubijanje na svakom koraku... ali neka, volim crni humor.

    26.03.2017
    14:59:00 sati
    solar
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 32%

    2, 2, 5, 5

    Loše:Bez smisla i bez kraja.

    01.07.2019
    20:54:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Kila Banana

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Sramota. Bunker hoće nešto da poruči, ali čini to nevješto.

    30.12.2020
    21:49:00 sati
    Kila Banana
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 26%

    2, 2, 3, 5

    Jedva iscitano. Vidi se kada je pisano, reference na terorizam, arape, vozdisanje za rusijom... Smeta mi to novo prevodjenje krojcera kao i misitarstav za istrazivanje ruda i gubljenje vremena, ali to su sitnice u odnosu na njesra izmedju korica...

    03.03.2021
    22:24:00 sati
    prozirna senka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 812
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1056
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1197
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1121
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1698

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2606
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2045
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1789
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1698
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1667

Aukcije

Forum