Tamna staza

Magični Vjetar

MV LIB 13a,b | 192 str.

Putujuća glumačka družina koja izvodi predstave po utvrdama na granici stigla je u utvrdu majora Ecclesa. I Magični Vjetar je pozvan pogledati predstavu, ali ne samo zbog toga da se kulturno uzdiže. Naime, udarna glumica putujuće družine, Norma Snow, tvrdi da joj je Magični Vjetar muž!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mračna staza - Crna zavesa - Četiri šamana
    MV GOLC 13
  • Tamna staza - Crni zastor - Četiri šamana
    MV LIB 13

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La via oscura
    MV SR 37
  • Sipario nero
    MV SR 38

ZANIMLJIVOSTI

  • Originali su izašli u srpnju i kolovozu 2000. godine.
  • U stripu možemo vidjeti izvođenje Shakespeareovih predstava „Antonije i Kleopatra“ i „Macbeth“, te Racineovu „Fedra“.
  • Ned će opet sresti Normu u 48. epizodi po originalnoj kronologiji „Aiwassova tajna“ (Libellus 16c)
  • Aiwass je preuzeo mjesto Kadosha u Crnom obratu. Njega i doktora Kernana opet ćemo vidjeti za koji broj u priči „Bitka na rijeci

Dio sage o Magičnom vjetru u kojoj je glavni cilj bio lov na Howarda Hogana, završio je „velikim finalom“ u epizodi Čikaški požar. Vrijeme je za nove zaplete koji će natjerati čitatelje da prate kontinuitet serijala. I prije požara u Chicagu, Manfredi je u epizodi Hoganova neman predstavio novog moćnog neprijatelja s kojima će naši junaci imati posla – Crni obrat ili kako sami sebe zovu - Centurija.

Pojava Crnog obrata i Hoganova povezanost s njima može nam dati odgovore na pitanja od kud Hoganu tolike političke veze, kako to da taj može nanjušiti svaku dobru priliku da obrne novac, kako to da bez problema upravlja tolikim sudbinama... Svi teoretičari zavjera, obožavatelji tajnih društava koja upravljaju svijetom u sjeni, mogu biti zadovoljni.

No, vratimo se na priču. Nije lako našem Nedu, pati za Ritom koja je otišla, Ona Koja Odbija Prestati ljubomorno puše za vratom i na sve to, eto i Norme Snow koja tvrdi da mu je žena. Dobro da nije sam sebi pucao u glavu! Po priči Norme Snow njih dvoje su se vjenčali u Pittsburgu dok je Ned bio pobočnik pukovniku Grishamu. Grisham je danas general, želi ostvariti političku karijeru i pikira na mjesto senatora. U svom političkom djelovanju igra na sklonost i podršku graditelja pruge kojima smetaju Siouxi. Dakle, ratni je huškač.

Međutim, autor je odmah ubio u pojam sve one romantičare koji su zagrizli na ideju kako se Ned susreo sa svojom ženom. Stvar s Normom Snow odmah smrdi na 100 km. Kao prvo ona je glumica, a jedini svjedoci vjenčanja su također glumci – njezin brat Wesley i Flora. Tu je još svjedok i smutljivi novinar Dan Ripley. Osim toga Ned u svojim vizijama ne doživljava nikakve događaje s Normom, sve vizije tog doba vezane su za njegov vojnički život pod palicom Grishama i poručnika Lomaxa dobro nam poznatog iz epizode Fort Ghost. U želji da bolje rasvijetli događaje u vezi Norme (a i Grishama), Ned odlazi s njom u Pittsburg.

Norma i Magični u sitne noćne sate…

Za to vrijeme Poe se nalazi u Chicagu s Markom Twistom, kojeg smo upoznali u epizodi Čikaški požar. Tamo istražuje Hoganov nestanak. Interesantno je kako Poe kao jedan „vjerni pratioc“ ima uistinu mnogo posla i zbilja odrađuje veliku ulogu u ovom serijalu. U Chicagu će sresti i Dicka Carra koji je ovaj put u ulozi vladinog inspektora Davida J. Butlera. I on također istražuje Hoganov nestanak.

Što se tiče Crnog obrata, trebalo bi naglasiti da i oni također žele rat s Indijancima, ali bi ga radije suptilno provocirali tako da Indijanci napadnu prvi. Glava Crnog obrata ima titulu „uzvišeni Kadosh“, a ta titula je trenutno u rukama Norminog brata Wesleya. On se, unatoč tome što je glavni, dobrano preznojava kada stvari ne idu na ruku Crnom obratu, što nas navodi na zaključak da i Kadosh nekom mora odgovarati. Jedan od najupečatljivijih likova u tajnom društvu je svakako Aiwass, karizmatični vještac koji je u stanju prizivati nadnaravna bića i sile. Navela bi još doktora Kernana kao bitnu figuru vezanu za Crni obrat.

Kod Magičnog često možemo vidjeti da jednu priču od više epizoda crtaju različiti crtači. U ovom slučaju, „Tamnu stazu“ nacrtao je Goran Parlov, a „Crni zastor“ Pasquale Frisenda. Oba su mi jako dragi, pa kako Ortiza više nema radujem su upravo njima dvojici.

U ovim epizodama Manfredi nije otkrio sve karte ali nam je uspio demonstrirati koliko je Crni obrat uistinu moćan. Dao nam je odgovor što se dogodilo s Hoganom i doznali smo neke interesantne detalje iz Nedove prošlosti poput momenta u kojem je upoznao Ludog Konja. Također nam je dano na znanje da je i samgeneral Custer igrač Crnog obrata.

Štivo je bilo teško za čitanje, puno detalja i novih informacija koje treba zapamtiti, traži punu koncentraciju kod čitanja, pa i prevrtanje po stranicama. Na momente je bilo i dosadno zbog pustih dijaloga. Međutim, sve je to potrebno za kontinuitet i razumijevanje budućih epizoda. Prema tome, ovo obavezno morate pročitati ako želite biti u toku s događajima.

Naprijed

MV LIB 12c Bjegunica

MV LIB 13c Četiri šamana

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobra epizoda. U to vrijeme željno sam iščekivao nove epizode s Crnim obratom i dijaboličnim tajnim društvom. Nije uopće teško za čitanje, politički zapleti i zakulisne igre još više pojačavaju šmek epizode, barem po mom ukusu.

    31.05.2013
    23:09:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako bi me netko usred noči probudio i pitao da nabrojim pet priča Magičnog Vjetra ova bi definitivno bila u njima.

    Vidim da je grofica krenula po redu recenzirati Magičnog. Samo tako dalje možda će se tako naći novi fanovi. :)

    31.05.2013
    23:10:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Ovako ja zamisljam Zagora za 20 godina. Meksička odiseja. Iz bolničkog kreveta 104 godišnji Montales upravlja nekom provincijom, Zaogor pustio kosu. Intrige. Žene. Jedna stvarno velika epizoda.

    01.06.2013
    09:20:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ovo se čita skoro kao knjigu. Dobra priča iz razdoblja u kojem praktično nema loše priče. Svejedno ima tu i puno dosadnih, nategnutih dijelova. Ali opet i puno zanimljivih, recimo ljubomora One koja odbija prestati, glumačka družina i dobra uvodnik o razvoju i povijesti kazališta na divljem zapadu, nove spoznaje o Crvenom obratu, nove spletke... Razplet sa pukovnikom Grishamom kada pukne i prolupa mi je svejedno neuvjerljiv. Ali svejedno priča je na nivoju i drži neki kontinuitet.

    01.06.2013
    11:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Vrlo dobra epizoda, odlična kao uvod u Aiwassovu sagu. Magični mi je ovdje najslabiji, ali zato Poe vodi igru. Lik Shermana je također odličan, a kraj kad totalno poludi je stvarno upečatljiv.

    01.06.2013
    13:25:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Nakon tri po meni lošije epizode konačno jedna bolja. Ne znam koliko ovdje možemo govoriti o priči pošto sve ima svoj tijek i redosljed koji jednostavno glatko pratim i čitam,ali koliko je kvalitetna ova priča-ne znam! Jednostavno....najprije sam se čudio kako je Parlov odlično nacrtao prvu polovicu priče,a nakon toga me je Frisenda dotukao! Savršeno nacrtana epizoda!
    06.08.2013
    20:25:00 sati
    Oki
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična dvodjelna priča! S odličnim crtežom i naslovnicama. Toliko 'bogata' priča stolikom likovima, odličnim karakterima. Ne sjećam se jesam li se ikad toliko iznenedaio u stripu nego kad sam ovdje saznao tko je Kadosh!

     

    24.09.2013
    23:54:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedina sitna mana je što se odmah vidi da "žena nije žena" i to blago vodi ka raspletu priče...inače jedna od boljih epizoda u jurnjavi sa bratstvom i hogartom...

    27.11.2013
    22:36:00 sati
    Villain
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Zanimljiv početak priče o Crnom obratu. Kao i uvik male zamjerke idu na previše priče i prepričavanja, ali ovdi to ipak nije izraženo u tolikoj mjeri. Likovi su dobro napravljeni, Normin lik je pomalo proziran jer se odma vidi da mu nije žena... Frisenda je ponovno oduševio, atmosfera je fantastična u drugom dijelu. Parlov je korektan ali me posebno nerviralo kako crta Normu s  glupim izrazom i uvik otvorenim ustima. Razlika između crteža Norme u prvom i drugom dijelu su ko nebo i zemlja. Zato ukupna ocjena za crtež nije desetka.

    21.03.2014
    08:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    04.07.2015
    14:12:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Početak nove sage!

    27.10.2016
    01:34:00 sati
    Wayto
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    S ovom epizodom Manfredi potvrdjuje ne samo da je jedan od najboljih strip scenarista sirom svijeta, nego da i zna (skoro) uvijek odabrati najbolje crtace za svoj legendarni serijal. Ova prica ima sve sto odlican krimi-western-drama treba da ima: zanimljiv ljubavni trokut (Ned, Norma i Ona koja odbija prestati), veliku politicku urotu, sjajne dijaloge, sjajne vizije sa Nedom i Sepavim Konjom, a pogotovo par razlicith radnji koje se razvijaju sirom Amerike (Chicago i Pittsburgh). Norma je odlican lik, i ta misterija u vezi nje i njene proslosti sa Nedom je to sto daje dusu ovoj epizodi. Crtez sa Pavlove i Frisendine strane su legendarni: u citavom Boneliju nema ovakve kombinacije super scenarija i fantasticnog crteza kao sto ima u ovom serijalu. U neku ruku, ovaj serijal je Western verzija Game of Thrones-a (moguce i bolje). Savrsenstvo od epizode, pogotovo jer ubacuje i nezaboravljivog Dick Carra u citav mix, koji je jedan od najboljih likova u Bonelli univerzumu.
    13.05.2017
    01:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Nakon duže pauze sam nastavio sa čitanjem ovog serijala i odmah sam naletio na vrhunsku priču. Umotano je ovdje dosta zanimljivog materijala, politika, ljubav, sekta ... Scenarij jako dobro izveden, fluidan, jednostavan za pratiti, moram priznati da nisam u samom startu bio siguran je li lažna Nedova žena, naravno kako priča odmiče to postaje očigledno, ali nemam nijednu zamjerku s obzirom da je sve tako dobro posloženo. Crtež je odličan, ne znam da li mi ima ijedan loš crtač u MV staff-u generalno, ali Frisenda mi je najgenijalniji ...

    03.07.2017
    09:02:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.09.2020
    13:29:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 694
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 933
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 990
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 916
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1838

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2405
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2300
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2259
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2025
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2010

Aukcije

Forum