Uzumaki - Spirala užasa 2

Starman

UZU DRKW 2 | 194 str.

Prokletstvo spirale se nastavlja, sa sve morbidnijim i strašnijim stvarima za žitelje malog japanskog grada. Jezovitije od prvog dijela, a odlična uvertira za poslednji dio serijala. Pripremite se na užas - Uzumaki 2!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Spirala užasa
    UZU DRKW 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi dio Uzumaki serijala sadrži epizode od 7-12. Radnja se dešava u japanskom gradu Kuruzou, koji je obavijen prokletstvom spirale. Iz epizode u epizodu pratimo u najmanju ruku čudne i morbidne događaje u koje upada glavni lik Gošima Kire, koja zajedno sa momkom Suičijem biva svjesna užasa koji izazivaju spirale.
  • U Japanu se serijal prvi put pojavio u sedmičnom manga magazinu Big Comics Spirits u izdanju izdavačke kuće Shogakukan, i izlazi u razdoblju od 1998. do 1999. godine.
  • U svojim intervjuima Junji Ito naglašava da je prilikom stvaranja Uzumaki serijala jedna od snažnih inspiracija bio i H. P. Lovercraft, te navodi: „Njegov ekspresionizam s obzirom na atmosferu, uvelike inspirira moj kreativni impuls.“
  • Horor mangu Uzumaki u Sjevernoj Americi objavljuje Viz media u jeftinim sedmičnim tzv. pulp magazinima od februara 2001, do augusta 2002. godine. Serijal je preveden i na druge jezike kao što su: francuski, portugalski (Brazil), švedski, mandarinski, korejski i srpski.

Priča u drugom dijelu Uzumakija nastavlja se na prvi dio serijala. Radnja je smještena u Kuruzou, malom japanskom gradiću koji je obuzet prokletstvom spirale. U tom pravcu nižu se priče jedna za drugom, počevši od Pajac iz kutije pa do Tajfuna broj 1. Da ne bi bilo previše spojlera bazirat ću se na dvije priče koje su se meni najviše svidjele, a to su Stub komaraca i Pupčana vrpca, koje su radnjom povezane jedna na drugu. U prvoj priči imamo čudnu najezdu komaraca i hrpu leševa u bolnici u kojoj leži naš glavni lik Kiri. Glavni razlog pojave leševa leži u tome da mlade trudnice ubijaju pacijente u bolnici, svrdlima i sišu im krv, kako bi nahranile svoje nerođene bebe. Komarci nisu krivci za pojavu leševa kako se prvobitno mislilo. Zanimljivo je kako nam autor pokazuje svoje znanje iz zoologije, koristeći činjenicu da samo ženke komaraca i to one koje nose jaja sišu krv. To mi je ostalo upečatljivo jer sam i sam diplomirani zootehničar.

Slika 1. Tabla iz epizode Pupčana vrpca

Druga priča koja slijedi je Pupčana vrpca, u kojoj se govori o već spomenutim trudnicama i njihovim potomcima, koji su sve samo ne nevine male bebe. Iz njihovih stomaka neprestano raste pupčana vrpca, koja se u međuvremenu nađe na jelovniku bolnice, izaziva ovisnost pacijenata i njihovo neracionalno ponašanje. Bebe komuniciraju jedna sa drugom i imaju za cilj da se vrate u utrobe svojih majki po svaku cijenu. Crtež ima nevjerovatno mnogo uznemirujućih detalja, mračan je i zastrašujući baš onakav kakav i treba da bude u jednom horor manga serijalu.

Meni je kao zakletom Bonelijevcu ispočetka izgledalo glupo, ali poslije par stranica bivate uvučeni u prokletstvo spirale, te u jednom dahu čitate do kraja. Što se tiče ostalih priča, tu su još Ljudi mekušci, Crni svjetionik, Pajac iz kutije i Tajfun broj 1. koje bih zaobišao da vam ne pokvarim užitak čitanja spojlerima.

Itove kratke priče su veoma inspirativne i ostavljaju snažan dojam na čitaoca. Bizarne, a u isto vrijeme i primamljive. Inspiraciju za spiralni oblik autor pronalazi u prirodnim pojavama kao što su npr. puževi (ljudi mekušci), vrtlozi ali i druge verzije spiralnih oblika bivaju kreativno iskorištene u seriji događaja koji se dešavaju u malom gradu. Na kraju dovoljno je reći da je to bilo divno, intenzivno čitanje i zaista Junji Ito pokazuje umjeće kada iz naizgled bezazlenog oblika spirale, koji se stalno javlja u prirodi, napravi glavni subjekt jedne horor priče. U svakom slučaju ako ste u potrazi za nečim drugačijim pročitajte ove šizofrenične horor priče majstora mange Junjija Ita. Preporučujem za sve ljubitelje horora i fantastike.

Naprijed

UZU DRKW 1 Uzumaki - Spirala užasa 1

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • anto

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    29.05.2014
    06:30:00 sati
    anto
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Zadovoljan sam sa drugom sveskom, mnogo bolji utisak je ostavio ovaj drugi broj.

    Sada je vec jasan koncept price, tj. raznih prica koje su povezane zajednickom temom i sa dva glavna lika.
    Mislim da je upravo to bio najveci problem kod prvog broja, nije se moglo odmah razaznati koji tok ima prica, tako da su likovi i epizode nasumice izredani, otprilike ono sto nisam ocekivao, pa je sve izgledalo pomalo zbunjujuce.

    U ovoj knjizi "trudnice" i "momak saljivdzija" su price koje imaju nekoliko dobrih sokerskih scena. 

    Odlicna atmosfera, tek sa drugim brojem je Uzumaki opravdao kult status koji uziva. 

    29.05.2014
    08:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Cromwell

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Uvrnute i napete priče ispričane nekakvim umjerenim i staloženim tonom. Prilično posebno i drugačije od onoga na što smo mi europljani navikli. Crtež sjajan. Izdanje savršeno. Već sada znam da ću se ovoj "triologiji" često vratiti.

    29.05.2014
    08:26:00 sati
    Cromwell
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 6, 10, 8

    Kako je to drugi deo triologije, ja sam već u ovom nastavku očekivao pravi zaplet, pokušaj nalaženja rešenja ili uzroka spirala ili tako nešto. Prvi deo mi je bio fantastičan kao uvod, ali sam očekivao malo više od ovog. Ali kao zasebno izdanje, sve priče u kolažu, kao i crtež, fantastično jezivo i užasno.

    29.05.2014
    10:35:00 sati
    -Dule-
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 92%

    8, 10, 10, 8

    Mene je osvojila priča "Pajac iz kutije"...pravi trash horror,šokantnih scena ne fali:) ...ljigavost ovih priča doslovno održavaju "puževi",a trudnice daju začin pun straha...
    29.05.2014
    16:03:00 sati
    Oki
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 2, 1

    29.05.2014
    16:14:00 sati
    sergej773
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 8, 3

    katastrofa sve osim crteza

    29.05.2014
    23:24:00 sati
    krem
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Vise i nego prvi dio, ovaj je vise strasljiv i stravican, pogotov u momentima je i gadan, ali to je ipak ono sto pravi ovaj strip fenomenalnim.  Nocna mora u strip verziji, to je jedino sto se moze reci o Itovom remek djelu.  Scene s puzevima su stvarno bile jezive, i jos uvijek mi stoje u mozgu.  Kad zatvorim oci, vidim i to, i onog djecaka koji se zaljubio u Kiri, i onda se bacio ispred kola, pa onako polomljen lezi izmedju guma kola... stvarno strasno.  Citaco kojima se ovaj strip ne svidja, a pogotovo oni koji ga mrze, ocito ne kontaju o cemu je stvar.  Ne citajte ovo kao strip za zabavu; naprotiv, ovo je jedan veoma zao san, ultimatna nocna mora koju ni Dylan Dog ne bi mogao da rijesi.  Jeste jezivo, jeste gadno, ali ipak, tesko je ovo ne procitat u jednom dahu.

    13.06.2014
    04:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Unngenant

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    Nema šta meni je ovo bilo najprijatnije iznanađena sa onu stranu sveta. Čak šta više dosta mi se dojmilo dobro pogotovo zbog priče i atmosfere u celoj seriji. Nema neke suštinske razlike između prve dve sveske. Nijanse u pitanju su...

    13.02.2015
    12:09:00 sati
    Unngenant
    uredi
  • Mali_Mate

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Nije ovo loše.

     

    Drug Ito sjajno gradi atmosferu, iako ista ima samo kozmetičkih veza s Lovecraftom.

     

    Što se sadržaja tiče ima tu svega - tipičnih hiperbola japanskoga horora, neke bizarne melankolije, konkretiziranih metafora i pomaknutoga humora. Neke priče su cijepljene od smisla, ali dobro funkcioniraju unutar svijeta kojega je Ito do sad izgradio.

    Veselim se trećem broju.

     

    02.11.2015
    17:06:00 sati
    Mali_Mate
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    6, 4, 8, 7

    Lošije od prve sveske. Ovdje valjaju samo dvije priče, one s komarcima i trudnicama (jaka i uznemirujuća ideja). Ostale priče su ili komične ili ne jako maštovite. A i epizodna priroda radnje me počela smetati ovdje. Nije prisutan nikakav build-up, nema tog osjećaja kao da radnja vodi nekud. Umjesto toga je tu formula koja glasi: likovi sretnu nešto čudno > to nešto čudno postaje čudnije > to nešto čudno napadne likove > likovi pobjegnu > gotovo, iduća priča. Kao na pokretnoj traci.

    22.03.2017
    19:07:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Jedan problem sa spiralama je to što postoji ograničen broj primera u prirodi i okruženju pa onda prelaz od roja komaraca i zaposednutih trudnica do botanike i uzgajanja gljiva deluje poprilično nategnuto i udaljava se od originalne premise. Ali kao međuigra između prve i poslednje celine fino ovo funkcioniše jer ako ništa drugo bar sadrži dve najjezivije priče koje Uzumaki ima da ponudi sa onim mekušcima koji se pare i bebama koje hoće da se vrate natrag u utrobu.. Ovaj drugi tankobončić definitivno nikada ne bih dao na čitanje nijednoj osobi lepšeg pola

    06.10.2021
    12:03:00 sati
    naker
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    ...

    Pročitao najzad i Uzumaki 2. Jak mi je gotovo podjednako kao kec. Bolnička ''saga'' (''Stub komaraca'' i ''Pupčana vrpca'') mi je odmah uz prve dve priče iz keca, dok mi je možda bolja i od treće priče, ''Ožiljak''. To su mi ujedno dve najbolje priče u dvojci. Za njima idu sablasni ''Crni svetionik'' i odvratno-genijalni ''Ljudi mekušci''. Prva priča, ''Pajac iz kutije'' je brutalna (+ uvek je lepo videti zombije), ali i pomalo jednostavna, nešto joj nedostaje. Poslednja priča ''Tajfun broj 1'' mi je najgora do sada, i potpuno odudara nekvalitetom od svih ostalih, a naročito mlako deluje uzevši u obzir da se nastavlja na pomenutu bolničku sagu. Objašnjenje da se tajfun zaljubio u Kirie je toliko glupo da se može uporediti sa Dilanovom Pobunom automobila. Dno dna i težak filer od priče.
    Najbolji momenti: bebe-pečurke koje pričaju, noćne avanture krvožednih trudnica, transformacija dečaka u puža, lutanje svetionikom, raspadanje zombija... Svi momenti su super, osim pomenutog Tajfuna.
    Iskreno, ne da mi ne smeta odsustvo reakcije građana Kurozua, već naprotiv, njihova uzdržanost daje neki šmek i dodatnu jezu ovom stripu.
    Od trojke očekujem puno, nadam se da će ova priča kvalitetno završiti, glupo bi bilo da ne bude tako.

    06.10.2021
    17:16:00 sati
    Jocko
    uredi
  • udarnik007

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 8, 6

    Malo bolji od prvog.

    19.10.2021
    21:19:00 sati
    udarnik007
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 129
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 781
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 808
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1732
  • Dva života Drim
    Kod: DD VEC 14
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1160

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2341
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2281
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2246
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2015
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2004

Aukcije

Forum