Blekovo porijeklo

Veliki Blek

VB LMS 358/362 | 150 str.

Veliki Blek, profesor Occultis i Roddy osuđeni su na smrt vješanjem. Čekajući izvršenje kazne jadni dječak Roddy padne u tešku depresiju, pa mu Blek da ga oraspoloži odluči ispripovijedati svoju životnu priču. Od sina kraljevskog kartografa do heroja trapera nije lagan put...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Blekovo poreklo
  VB HOSP 1
 • Priča o Velikom Bleku
  VB LMS 358
 • Zlatna munja
  VB LMS 362
 • Priča o Velikom Bleku
  VB LU 56
 • Blekovo porijeklo
  VB POSP 1

ZANIMLJIVOSTI

 • Jean-Yves Mitton, crtač ovog stripa je, između ostalog, pod pseudonimom John Milton radio na nekoliko superherojskih stripova uključujući Silver Surfera, The Fantastic Four & Spider-mana.
 • Marcel Navarro, autor scenarija, potpisao je strip svojim pseudonimom J. K. Melwyn-Nash
 • ovaj broj izašao je kao specijalni broj izdavača Porin i Horus
 • na naslovnici Porinovog izdanja naziv epizode je "Blekovo porijeklo", dok je u samom stripu prevedeno kao "Blekovi korijeni"
 • Blek je rođen 27. studenog 1749. godine kao Yannick Leroc
 • ne saznajemo prvo ime Blekovog oca, uvijek se spominje samo kao Leroc
 • također ne znamo kada je i kako naš junak počeo koristiti omiljenu mu uzrečicu "Jelenskih mi rogova". To je valjda neka šumska fora.
 • otac i sin Leroc otplovljavaju u potragu za Sjeverozapadnim prolazom, kojeg će u stvarnosti uspješno prijeći Norvežanin Roald Amundsen 1903. godine (ranije su isto pokušavali istraživači poput Kristofora Kolumba, Johna Cabota i Henrya Hudsona)
 • Zagor se također na početku takozvane druge odiseje našao na putu Sjeverozapadnog prolaza (vidi epizodu SD 9 "Nestali istraživač" i nastavke)
 • saznajemo kako je Blek upoznao starog prijatelja odvjetnika Connollya. Spasio je njegovu ženu i kćer iz ruku Engleza, nakon čega ga Connolly proglašava vođom trapera u borbi za slobodnu i nezavisnu Ameriku
 • Bleka proglasi plemićem nitko drugi do kralj Luj XVI. muž Marije "neka jedu kolače" Antoanete (op. ur. navodno tu frazu Antoaneta nije nikad izgovorila)

Veliki Blek jedan je od onih stripova koje sam kao klinac čitao tek kada ništa novog ne bih pronašao na kiosku (u tu kategoriju ulazili su i Komandant Mark, Kapetan Miki, Kit Teller). Dylanova čudovišta, Zagorovi šaroliki neprijatelji, pa čak i Texovi revolveraši bili su miljama ispred zločestih Engleza. Slučajno sam nedavno u ormaru uočio par zaboravljenih Blekova u Porinovom izdanju velikog formata (kao što i priliči ovom junaku) i odlučio se prisjetiti kako je imati deset godina.

Avantura počinje 5. srpnja 1777. godine kada srećemo Bleka, Occultisa i Roddya u isčekivanju pogubljenja. Pošto su Occultisovi pokušaji da oraspoloži ogorčenog Roddya propali, profesor zamoli Bleka da klincu ispriča svoj životni put. Blek jedva dočeka prijedlog i započinje svoju nevjerojatnu priču. Čini se da je Veliki Blek u samo 28 godina okusio sve što život pruža. Robijao je u najstrožem zatvoru, bio vođa gusara, proglašen plemićem, živio s Eskimima, postao poglavica indijanaca. To znači živjeti punim plućima! Čitajući neke epizode iz pera trojca EsseGesse (Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto) činilo mi se da avanturi, nažalost, nema kraja. Iste situacije ponavljane iznova i iznova dok ne zaspiš. Tu kritiku ne mogu uputiti Navarru koji svakih desetak stranica u potpunosti mijenja scenografiju, zanimanje i kostim junaka. Radnja se odvija munjevitom brzinom te se strip lako i brzo pročita. To je ujedno i najveća kvaliteta "Blekovog porijekla". Nelogičnosti i nevjerojatne situacije su prisutne, što je uostalom trademark Velikog Bleka. Tako dobivamo dvije varijacije kako je mladi Yannick Lerock prekršten u Bleka. Prema prvoj verziji Englezi su ga samoinicijativno bez očitog povoda tako nazvali, dok je prema drugoj i smislenijoj verziji ime dobio kada se pridružio indijancima koji su ga tako nazvali pošto na njihovom jeziku Blek znači "zlatne kose". Prizori u kojima Blek balavac od jedanaest godina sredi kraljeve lihvare ili dvije godine kasnije punu krčmu prekaljenih moreplovaca su prava znanstvena fantastika. No takva je bit, sama srž, Bleka. On je jednostavno nepobjediv, njegove pesnice teže su od maljeva, njegova okretnost bolja je od šumske vjeverice, dobročudan je poput morža. Osim pokvarenih gusara, zatvorskih čuvara i naduvenih plemića Blek se mora braniti i od nemoralnih ponuda pariških dama. Dokaz da je i Blek bio frajer, prije nego je odlučio obući krzneni prsluk na goli torzo i stavio krepanog dabra na glavu. No, da to nije učinio gdje bi Amerika bila danas?! Osim raznoraznih ništarija Blek je pronašao nekoliko vrijednih prijatelja poput malog Piroueta, kapetana Kernanna, kažnjenika Julesa de Bretagne, "Kokošje noge" koji će mu pomoći u rijetkim situacijama u kojima Bleku treba tuđa pomoć.

Kao što je praksa kod ovakvih priča upoznajemo i junakove roditelje. Dok većina stripovskih heroja ima zamršeni odnos s roditeljima kod Bleka su stvari puno jednostavnije. Majka Maria bila je divna žena koja je većinu vremena provodila tiho predeći u kutu stana sve dok nije umrla prirodnom smrću. Otac (čije ime na saznajemo) većinu života provodi u službi kralja kao kartograf sve dok sa sinom ne krene na ekspediciju prolaska kroz sjeverozapadni prolaz i završi kao hrana morskim psima. Na početku stripa imamo emotivan prizor otac-sin odnosa u kojem mali Yannick donosi kući pet zlatnika koje je dobio na dar od kapetana Kernanna kao zahvalu što mu je spasio život. Otac Leroc ne vjeruje sinu i optužuje ga za krađu te mali Blek razočarano odjuri u krčmu. Autor ipak ne pretvara Bleka u alkoholičara koji će zamrziti oca, nego ga šalje u zatvor gdje će naučiti važnu lekciju o životu i dobiti nekoliko centimetara veće bicepse. Nakon bijega iz zatvora svjedočimo i poznatoj Blekovoj naivnoj vjeri u ljudsku dobrotu. Prvog kovača zamoli za pomoć uz objašnjenje da je nevin, a ovaj ga sa ženom prijavi mundirima. Pravi strip junaci nemaju braće, pa u tom slučaju ni Blek nije izuzetak. Ako se možda pomislili da je Blek tek običan snagator bez trunke mozga grdno ste se prevarili! Kad je boravio u Versaillesu jedan uobraženi plemić izazvao ga je na dvoboj i Blek, iako je imao pravo prvenstva, nije pucao u suparnika što je ovog toliko izbezumilo da je promašio iako je bio izvrstan strijelac. E to ja zovem psihološkom igrom! Jedna stvar upada u oči: kada Blek kao indijanski poglavica rasturi tvrđavu Churchill ugleda svoj odraz u zrcalu i pomisli nešto tipa: "Postao sam priprosti čovjek. Zaboravio sam svoje društvo. " I onda se odluči civilizirati postavši traper i odjevajući medvjeđe krzno. Meni se čini da je spao s konja na magarca (ali valjda su šumski ljudi u ono doba bili veće face od poglavica).

Momenat za sjećanje iz Blekove prošlosti

Crtež je najsvjetlija točka ovog stripa. Jean-Yves Mitton je obavio izvrstan posao. Čist crtež, jasnih linija i adekvatno sjenčanje ugodni su oku. Posebno se ističu crteži van standardnog okvira tri vinjete po stranici. Autor bi sigurno briljirao crtajući Conana Barbara. Kvaliteta crteža dolazi do punog izražaja na A4 formatu Porinovog izdanja. Naslovnica je u duhu epizode. Vidimo Bleka u svih pet faza (buntovni klinac, gusar, plemić, eskim, indijanac) prije evolucije u trapera kamenog lica.

Nažalost, pošto je epizoda fokusirana prvenstveno na glavnog junaka ostali smo uskračeni za Ocultisove štoseve i lovačke priče. Ovaj strip meni osobno ne znači ništa. Odrastao sam u devedesetima tako da nisam vezan za vođu trapera nostalgijom, niti me priča previše oduševila, jedino je crtež iznad sive prosječnosti. Na kraju ipak valja reći da je "Blekovo porijeklo" sa svim manama najsmislenija epizoda tog junaka i ako baš izgarate od želje da vidite dobroćudnog, zgodnog i visokog trapera u akciji ovo je strip za vas.

Naprijed

VB LMS 340 Blek u Londonu

VB LU 71b Neobičan Božić

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 7, 4

  Već se sedmicu dana natjeravam da odem do prijatelja i (ponovno) posudim ovaj strip. Mislio sam i ja napisat recenziju, a nije mi se dalo ić po njega. I Vega svojim paranormalnim sposobnostima uočava priliku i pred nosom mi odnosi plijen, nevjerojatno. Jelenskih mi rogova, tako mi i treba kad sam ljenčina. :))

  Davno sam čitao ovu epizodu, i bila mi je tada više-manje solidna. Naravno sjećam se da je bila prepuna tih klasičnih Blek gluposti i besmislica, omnipotentni Blek i slične pizdarije, što ne znači da nije jedna od najboljih. Svejedno je ovo miljama daleko ispred ostalih epizoda. Čak je i crtež korektan, što nije slučaj u većini ostalih epizoda. Naslovnice ipak ne dobijaju prolaznu ocjenu, loše su mi. Ajde nek' je barem jednom plavokosi šumski golijat dobio pozitivne ocjene.
  25.09.2007
  19:08:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 7, 6

  Ovo je Blek koji nije uspavanka,ovo je Blek zanimljive priče i još boljeg crteža.Imam ga u Porin izdanju kao A4 format i osim što mi je epizoda rekla i konačno pravo ime Velikog Bleka,saznao sam i samu povijest borbe protiv engleza.Možda i najbolja blekova epizoda ikada!
  25.09.2007
  19:56:00 sati
  kico
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 7, 6

  čitao u porin stripu u onom ogromnom formatu (možda bi trebalo dodati naslovnicu tog izdanja). nije toliko loša priča osim onog dijela sa indijancima. U ovoj epizodi vidimo zašto je Blek, osim zato jer je puno jeo, postao superjunak, jer je u životu prošao sve i svašta. Prije svega zabavna epizoda. Crtež na razini.
  25.09.2007
  21:14:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 72%

  8, 6, 8, 6

  EsseGesse Blekovi su užasni stripovi, a njihovo opravdavanje da je taj Blek rađen za mladu publiku do 10 godina je neutemeljeno jer i ja sam bio mali i već tada mi je išlo na živce to cikličko, repetativno, naivno i predvidljivo prepričavanje. Uvijek je sve bilo isto i uvijek je bio neki izdajica kojeg skužimo na 1. stranici. E, moj crni Blek. Međutim, ovaj noviji period se razlikuje od prijašnjeg kao nebo i zemlja. Došli su novi autori s novim idejama, nema više dosade i pristup je postao dosta ozbiljniji premda su i dalje ostale neki naivni i jednostavni elementi Blekovog svijeta. Taj noviji period je pomakao dobnu granicu svoje publike na jedno 15-16 godina. "Blekovo podrijetlo" je, ako ne najbolji Blek, a onda sigurno ulazi u top-5 listu. Blekova prošlost je sasvim solidno i interesantno ispričana. Crtež je maestralan, nema više onih tupih, identičnih kadrova. Imao sam ovaj strip u Porinovu debelom A4 izdanju, ali očito mi ga je netko maznija. Dobre su i druge epizode oko ovog broja; npr. "Njihalo strave." Šteta što nema više strip-serijala iz ovog perioda, naravno, volio bih da je pristup ozbiljan i moderan te da se radnja zbiva u Europi.
  25.09.2007
  21:18:00 sati
  Inferno
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 8, 6

  nedavno sam u jednoj gomili skeniranih stripova pronašao i ovu epizodu (lms izdanje) i ne mogu reći da je loša. bleka, marka, mikija i ostale sa gutao kao 9to godišnjak, ali ova priča odskače iz onog standardnog klišea kada su u pitanju ovi junaci.
  27.09.2007
  16:12:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • senad7

  Ukupna ocjena 72%

  7, 6, 9, 6

  Napomenuo bi jednu nelogicnost-Sve pocinje 5 januara 1777 god. u zatvoru.Blek sahranjuje oca 1776 god. Blek postaje indijanac i sa njima zivi nekoliko godina???????Ovi podaci su iz Horusovog specijalca"Blekovo poreklo"Nadprosjecna Blekova epizoda.
  01.10.2007
  18:40:00 sati
  senad7
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 62%

  6, 6, 7, 5

  u davna vremena najdraže su nam bile epizode o djetinjstvu naših junaka, vjerojatno je da bi nam tada legao neki dječak-junak, mislim, kao serijal, ali tada izdavačke kuće nisu otkrile taj potencijal, trebalo je dosta vremena pa da to krene s mangama...hm, kad promislim, i bolje je da nam to tada nisu nudili, ko zna kakvi bi ispaliali, vratim se na sami strip, sjećam ga se onako, maglovito, ali dojma se sjećam kristalno jasno, a on kaže da je ova epizoda nešto što ima malo dodirnih točaka s uobičajenim blek(ov) trash štivom
  16.04.2008
  21:29:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  18.04.2008
  05:34:00 sati
  Ferri
  uredi
 • zoemis

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Od Bleka bolje do sad nisam pročitao! A i neki drugi serijali nemaju ovako nešto! Posebno me se dojmio crtež, a scenarij mi je fenomenalan! Iako više volim Zagora, ovo je bolje od "Zagor priča..."!
  24.11.2008
  18:44:00 sati
  zoemis
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

   Najbolji Blek ikad objavljen, volim i one esse-gesse, nostalgija radi, ali za mladi uzrast ko bog.Da nije bilo Bleka,Marka,Mikija nebi se navukli ni na Kena, Texa i Zagora.Ovo od Ludensa je pravipogodak u sridu, za nostalgičare i djecu,nadam se dobrom izlaženju Wizarda, sve u svemu Blekov uzvik Jelenskih mi rogova opet odzvanja exYugom.Opravdano.
  28.12.2008
  15:47:00 sati
  teller
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 8, 6

  Kao klinac uvijek sam volio više stare originalne brojeve, ovi noviji su mi se manje sviđali. Možda pročitam koji da se prisjetim djetinjstva.
  27.01.2009
  02:02:00 sati
  supermike
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 61%

  5, 5, 8, 7

  Ovu sam epizodu u izdanju Porinovog Specijala dobio na poklon, pa sam ju pročitao bez neke obaveze, jer ne čitam Bleka. Iako epizoda nije ništa posebno, uvijek je lijepo pročitati epizode ovog tipa i saznati kako je neki junak to postao.
  28.03.2009
  15:27:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 75%

  8, 6, 9, 6

  Svaki junak ima svoj pocetak, tako i Blek. 
  11.06.2009
  16:16:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 22%

  1, 2, 3, 4

  Karson ima proslost Blek ima poreklo... Mislim da imam 7 Blek stripova u kolekciji, juce sam bio kod jednog tipa koji svrsava na Bleka, a snimio sam jedno 15 Ken Parkera odlicno ocuvanih LMS... Dobra trampa?

  22.05.2010
  12:06:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  30.04.2011
  14:51:00 sati
  Villain
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Definitivno najbolji Blek. Jedan od retkih koje sam pročitao kad sam bio tinejdžer i koji mi je ostao u pamćenju kao najbolji.

  01.02.2012
  20:52:00 sati
  writer
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 87%

  9, 7, 10, 9

  Kad sam bio mali najvise sam voleo stripove sa Blekom, da sam ovaj tad citao voleo bih ga jos vise :)

  15.07.2012
  18:13:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip sam zadnji puta pročitao pred nekih 25 ili možda i više godina,te mu na osnovu toga dajem sve 10-ke. Ne znam dali bi to isto uradio da ga pročitam danas,al' ovako mogu reći da se radi o jednom od najupečatljivijih stripova koji su mi uljepšali djetinjstvo...
  15.07.2012
  22:02:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 6, 9, 8

  Vrlo dobar Blek. Crtež fenomenalan, naslovnica odlična.

  07.09.2012
  21:26:00 sati
  tekumze
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovaj je strip odličan. Blek zaista ima nevjerojatnu prošlost. Kad je ovaj strip izašao nisam se ni rodio tako da sam presretan što ga imam. Crtež odličan. Naslovnica je slična kao i kod stripa "Priča o komandantu Marku, pa naizgled strip izgleda neorginalno. Sve ostalo čini ovaj strip jednim od najboljih blekova ikad.

  05.04.2014
  18:17:00 sati
  brancika
  uredi
 • Six

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  15.04.2014
  20:20:00 sati
  Six
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 69%

  6, 6, 8, 9

  14.04.2016
  20:25:00 sati
  luxi68
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  10, 1, 10, 10

  08.05.2016
  15:07:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 6, 7

  Dosta dobra istorija o Velikom Bleku, tj. Yannick Leroc, i njegovim pustolovinama kao gusar i kao avanturista prije nego sto je postao borac za nezavisnost Amerike i neprijatelj crvenih mundira.  Kadrovi u ovoj epizodu su prilicno veliki, i zato se ova prica cita puno brze nego ostale Blek epizode, jer imaju vise kadrova a i gomile teksta.  Imam osjecaj da smo ovdje uglavnom dobili akciju i pustolovinu, dok je pricanja sve manje i manje.  Naslovnica je zanimljiva, pogotovo jer pokazuje Bleka kao djecaka.  Definitivno jedna od boljih prica ovog serijala, jer su uglavnom sve iste.  

  30.04.2017
  15:50:00 sati
  acestroke
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Kakva burna prošlost. Mladi, buntovni i idealima opijeni Yannick postaje mornar, uznik, gusar, plemić, istraživač Sjeverozapadnog prolaza, eskim, punopravni pripadnik indijanske zajednice, lovac, ratnik, poglavica, i na kraju vođa trapera i borac protiv crvenih rakova. Legendarno. Čitao sam sve priče o prošlostima junaka, ali ovu sam tek s Ludensom, danas pročitao. Odlično.

  08.04.2018
  12:21:00 sati
  igor 12
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 74%

  7, 6, 9, 8

  Kao dijete rođeno krajem 80-tih, nikad nisam bio posebno vezan uz Bleka i zapravo i ne pamtim onih par Blekovih stripova koje sam nekad davno čitao.. I onda godinama ništa, sve do ove epizode, neki dan, u Porin specijal izdanju.. Ne mogu potvrditi da li je ova epizoda nešto najbolje od Velikog Bleka, ali poznavajući naivnost epizoda ovog junaka, vjerujem da je tako.. Nije jednostavno moj fah, prebanalna je radnja, prenaivni su neki Blekovi postupci i previše su nevjerojatna neka scenaristička rješenja (da sad ne nabrajam, već je sve rečeno).. Bez obzira na sve to, Veliki Blek u velikom, A4 izdanju, djeluje impozantno i poželjno za čitanje i posjedovanje u kolekciji.. Veliki plus ovoj epizodi daje odličan crtež koji vrhunski dočarava Blekovu priču.. Naslovnica je također veoma lijepa, sa istaknutim svim bitnim elementima..

  08.05.2019
  08:10:00 sati
  allessi
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Solidna epizoda.

  01.12.2019
  17:47:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 10, 3

  Smislena priča, dovoljo zanimljiva da privuče pažnju čitatelja. Jedna od boljih priča u kategorijama prošlosti glavnih junaka.

  28.03.2020
  17:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Put za raj
  Kod: ZG VCSP 32
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
  Autor: Djole
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2759
 • Povratak Zimske Zmije
  Kod: ZG VCZS 20
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1848
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1379
 • Plamen nad Merivelom
  Kod: ZG VEC 143/144
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1265
 • Proteus
  Kod: TX ZS 33/984/985
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1190

Aukcije

Forum