Blekovo porijeklo

Veliki Blek

VB LMS 358/362 | 150 str.

Veliki Blek, profesor Occultis i Roddy osuđeni su na smrt vješanjem. Čekajući izvršenje kazne jadni dječak Roddy padne u tešku depresiju, pa mu Blek da ga oraspoloži odluči ispripovijedati svoju životnu priču. Od sina kraljevskog kartografa do heroja trapera nije lagan put...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

  • N/A

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 65%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Blekovo poreklo
    VB HOSP 1
  • Priča o Velikom Bleku
    VB LMS 358
  • Zlatna munja
    VB LMS 362
  • Blekovo porijeklo
    VB POSP 1
  • Legenda o Velikom Bleku
    STRZ 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Jean-Yves Mitton, crtač ovog stripa je, između ostalog, pod pseudonimom John Milton radio na nekoliko superherojskih stripova uključujući Silver Surfera, The Fantastic Four & Spider-mana.
  • Marcel Navarro, autor scenarija, potpisao je strip svojim pseudonimom J. K. Melwyn-Nash
  • ovaj broj izašao je kao specijalni broj izdavača Porin i Horus
  • na naslovnici Porinovog izdanja naziv epizode je "Blekovo porijeklo", dok je u samom stripu prevedeno kao "Blekovi korijeni"
  • Blek je rođen 27. studenog 1749. godine kao Yannick Leroc
  • ne saznajemo prvo ime Blekovog oca, uvijek se spominje samo kao Leroc
  • također ne znamo kada je i kako naš junak počeo koristiti omiljenu mu uzrečicu "Jelenskih mi rogova". To je valjda neka šumska fora.
  • otac i sin Leroc otplovljavaju u potragu za Sjeverozapadnim prolazom, kojeg će u stvarnosti uspješno prijeći Norvežanin Roald Amundsen 1903. godine (ranije su isto pokušavali istraživači poput Kristofora Kolumba, Johna Cabota i Henrya Hudsona)
  • Zagor se također na početku takozvane druge odiseje našao na putu Sjeverozapadnog prolaza (vidi epizodu SD 9 "Nestali istraživač" i nastavke)
  • saznajemo kako je Blek upoznao starog prijatelja odvjetnika Connollya. Spasio je njegovu ženu i kćer iz ruku Engleza, nakon čega ga Connolly proglašava vođom trapera u borbi za slobodnu i nezavisnu Ameriku
  • Bleka proglasi plemićem nitko drugi do kralj Luj XVI. muž Marije "neka jedu kolače" Antoanete (op. ur. navodno tu frazu Antoaneta nije nikad izgovorila)

Veliki Blek jedan je od onih stripova koje sam kao klinac čitao tek kada ništa novog ne bih pronašao na kiosku (u tu kategoriju ulazili su i Komandant Mark, Kapetan Miki, Kit Teller). Dylanova čudovišta, Zagorovi šaroliki neprijatelji, pa čak i Texovi revolveraši bili su miljama ispred zločestih Engleza. Slučajno sam nedavno u ormaru uočio par zaboravljenih Blekova u Porinovom izdanju velikog formata (kao što i priliči ovom junaku) i odlučio se prisjetiti kako je imati deset godina.

Avantura počinje 5. srpnja 1777. godine kada srećemo Bleka, Occultisa i Roddya u isčekivanju pogubljenja. Pošto su Occultisovi pokušaji da oraspoloži ogorčenog Roddya propali, profesor zamoli Bleka da klincu ispriča svoj životni put. Blek jedva dočeka prijedlog i započinje svoju nevjerojatnu priču. Čini se da je Veliki Blek u samo 28 godina okusio sve što život pruža. Robijao je u najstrožem zatvoru, bio vođa gusara, proglašen plemićem, živio s Eskimima, postao poglavica indijanaca. To znači živjeti punim plućima! Čitajući neke epizode iz pera trojca EsseGesse (Pietro Sartoris, Dario Guzzon i Giovanni Sinchetto) činilo mi se da avanturi, nažalost, nema kraja. Iste situacije ponavljane iznova i iznova dok ne zaspiš. Tu kritiku ne mogu uputiti Navarru koji svakih desetak stranica u potpunosti mijenja scenografiju, zanimanje i kostim junaka. Radnja se odvija munjevitom brzinom te se strip lako i brzo pročita. To je ujedno i najveća kvaliteta "Blekovog porijekla". Nelogičnosti i nevjerojatne situacije su prisutne, što je uostalom trademark Velikog Bleka. Tako dobivamo dvije varijacije kako je mladi Yannick Lerock prekršten u Bleka. Prema prvoj verziji Englezi su ga samoinicijativno bez očitog povoda tako nazvali, dok je prema drugoj i smislenijoj verziji ime dobio kada se pridružio indijancima koji su ga tako nazvali pošto na njihovom jeziku Blek znači "zlatne kose". Prizori u kojima Blek balavac od jedanaest godina sredi kraljeve lihvare ili dvije godine kasnije punu krčmu prekaljenih moreplovaca su prava znanstvena fantastika. No takva je bit, sama srž, Bleka. On je jednostavno nepobjediv, njegove pesnice teže su od maljeva, njegova okretnost bolja je od šumske vjeverice, dobročudan je poput morža. Osim pokvarenih gusara, zatvorskih čuvara i naduvenih plemića Blek se mora braniti i od nemoralnih ponuda pariških dama. Dokaz da je i Blek bio frajer, prije nego je odlučio obući krzneni prsluk na goli torzo i stavio krepanog dabra na glavu. No, da to nije učinio gdje bi Amerika bila danas?! Osim raznoraznih ništarija Blek je pronašao nekoliko vrijednih prijatelja poput malog Piroueta, kapetana Kernanna, kažnjenika Julesa de Bretagne, "Kokošje noge" koji će mu pomoći u rijetkim situacijama u kojima Bleku treba tuđa pomoć.

Kao što je praksa kod ovakvih priča upoznajemo i junakove roditelje. Dok većina stripovskih heroja ima zamršeni odnos s roditeljima kod Bleka su stvari puno jednostavnije. Majka Maria bila je divna žena koja je većinu vremena provodila tiho predeći u kutu stana sve dok nije umrla prirodnom smrću. Otac (čije ime na saznajemo) većinu života provodi u službi kralja kao kartograf sve dok sa sinom ne krene na ekspediciju prolaska kroz sjeverozapadni prolaz i završi kao hrana morskim psima. Na početku stripa imamo emotivan prizor otac-sin odnosa u kojem mali Yannick donosi kući pet zlatnika koje je dobio na dar od kapetana Kernanna kao zahvalu što mu je spasio život. Otac Leroc ne vjeruje sinu i optužuje ga za krađu te mali Blek razočarano odjuri u krčmu. Autor ipak ne pretvara Bleka u alkoholičara koji će zamrziti oca, nego ga šalje u zatvor gdje će naučiti važnu lekciju o životu i dobiti nekoliko centimetara veće bicepse. Nakon bijega iz zatvora svjedočimo i poznatoj Blekovoj naivnoj vjeri u ljudsku dobrotu. Prvog kovača zamoli za pomoć uz objašnjenje da je nevin, a ovaj ga sa ženom prijavi mundirima. Pravi strip junaci nemaju braće, pa u tom slučaju ni Blek nije izuzetak. Ako se možda pomislili da je Blek tek običan snagator bez trunke mozga grdno ste se prevarili! Kad je boravio u Versaillesu jedan uobraženi plemić izazvao ga je na dvoboj i Blek, iako je imao pravo prvenstva, nije pucao u suparnika što je ovog toliko izbezumilo da je promašio iako je bio izvrstan strijelac. E to ja zovem psihološkom igrom! Jedna stvar upada u oči: kada Blek kao indijanski poglavica rasturi tvrđavu Churchill ugleda svoj odraz u zrcalu i pomisli nešto tipa: "Postao sam priprosti čovjek. Zaboravio sam svoje društvo. " I onda se odluči civilizirati postavši traper i odjevajući medvjeđe krzno. Meni se čini da je spao s konja na magarca (ali valjda su šumski ljudi u ono doba bili veće face od poglavica).

Momenat za sjećanje iz Blekove prošlosti

Crtež je najsvjetlija točka ovog stripa. Jean-Yves Mitton je obavio izvrstan posao. Čist crtež, jasnih linija i adekvatno sjenčanje ugodni su oku. Posebno se ističu crteži van standardnog okvira tri vinjete po stranici. Autor bi sigurno briljirao crtajući Conana Barbara. Kvaliteta crteža dolazi do punog izražaja na A4 formatu Porinovog izdanja. Naslovnica je u duhu epizode. Vidimo Bleka u svih pet faza (buntovni klinac, gusar, plemić, eskim, indijanac) prije evolucije u trapera kamenog lica.

Nažalost, pošto je epizoda fokusirana prvenstveno na glavnog junaka ostali smo uskračeni za Ocultisove štoseve i lovačke priče. Ovaj strip meni osobno ne znači ništa. Odrastao sam u devedesetima tako da nisam vezan za vođu trapera nostalgijom, niti me priča previše oduševila, jedino je crtež iznad sive prosječnosti. Na kraju ipak valja reći da je "Blekovo porijeklo" sa svim manama najsmislenija epizoda tog junaka i ako baš izgarate od želje da vidite dobroćudnog, zgodnog i visokog trapera u akciji ovo je strip za vas.

Naprijed

VB LMS 340 Blek u Londonu

VB LU 1 Pobuna trapera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 7, 4

    Već se sedmicu dana natjeravam da odem do prijatelja i (ponovno) posudim ovaj strip. Mislio sam i ja napisat recenziju, a nije mi se dalo ić po njega. I Vega svojim paranormalnim sposobnostima uočava priliku i pred nosom mi odnosi plijen, nevjerojatno. Jelenskih mi rogova, tako mi i treba kad sam ljenčina. :))

    Davno sam čitao ovu epizodu, i bila mi je tada više-manje solidna. Naravno sjećam se da je bila prepuna tih klasičnih Blek gluposti i besmislica, omnipotentni Blek i slične pizdarije, što ne znači da nije jedna od najboljih. Svejedno je ovo miljama daleko ispred ostalih epizoda. Čak je i crtež korektan, što nije slučaj u većini ostalih epizoda. Naslovnice ipak ne dobijaju prolaznu ocjenu, loše su mi. Ajde nek' je barem jednom plavokosi šumski golijat dobio pozitivne ocjene.
    25.09.2007
    19:08:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    Ovo je Blek koji nije uspavanka,ovo je Blek zanimljive priče i još boljeg crteža.Imam ga u Porin izdanju kao A4 format i osim što mi je epizoda rekla i konačno pravo ime Velikog Bleka,saznao sam i samu povijest borbe protiv engleza.Možda i najbolja blekova epizoda ikada!
    25.09.2007
    19:56:00 sati
    kico
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    čitao u porin stripu u onom ogromnom formatu (možda bi trebalo dodati naslovnicu tog izdanja). nije toliko loša priča osim onog dijela sa indijancima. U ovoj epizodi vidimo zašto je Blek, osim zato jer je puno jeo, postao superjunak, jer je u životu prošao sve i svašta. Prije svega zabavna epizoda. Crtež na razini.
    25.09.2007
    21:14:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 8, 6

    EsseGesse Blekovi su užasni stripovi, a njihovo opravdavanje da je taj Blek rađen za mladu publiku do 10 godina je neutemeljeno jer i ja sam bio mali i već tada mi je išlo na živce to cikličko, repetativno, naivno i predvidljivo prepričavanje. Uvijek je sve bilo isto i uvijek je bio neki izdajica kojeg skužimo na 1. stranici. E, moj crni Blek. Međutim, ovaj noviji period se razlikuje od prijašnjeg kao nebo i zemlja. Došli su novi autori s novim idejama, nema više dosade i pristup je postao dosta ozbiljniji premda su i dalje ostale neki naivni i jednostavni elementi Blekovog svijeta. Taj noviji period je pomakao dobnu granicu svoje publike na jedno 15-16 godina. "Blekovo podrijetlo" je, ako ne najbolji Blek, a onda sigurno ulazi u top-5 listu. Blekova prošlost je sasvim solidno i interesantno ispričana. Crtež je maestralan, nema više onih tupih, identičnih kadrova. Imao sam ovaj strip u Porinovu debelom A4 izdanju, ali očito mi ga je netko maznija. Dobre su i druge epizode oko ovog broja; npr. "Njihalo strave." Šteta što nema više strip-serijala iz ovog perioda, naravno, volio bih da je pristup ozbiljan i moderan te da se radnja zbiva u Europi.
    25.09.2007
    21:18:00 sati
    Inferno
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    nedavno sam u jednoj gomili skeniranih stripova pronašao i ovu epizodu (lms izdanje) i ne mogu reći da je loša. bleka, marka, mikija i ostale sa gutao kao 9to godišnjak, ali ova priča odskače iz onog standardnog klišea kada su u pitanju ovi junaci.
    27.09.2007
    16:12:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • senad7

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 9, 6

    Napomenuo bi jednu nelogicnost-Sve pocinje 5 januara 1777 god. u zatvoru.Blek sahranjuje oca 1776 god. Blek postaje indijanac i sa njima zivi nekoliko godina???????Ovi podaci su iz Horusovog specijalca"Blekovo poreklo"Nadprosjecna Blekova epizoda.
    01.10.2007
    18:40:00 sati
    senad7
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    u davna vremena najdraže su nam bile epizode o djetinjstvu naših junaka, vjerojatno je da bi nam tada legao neki dječak-junak, mislim, kao serijal, ali tada izdavačke kuće nisu otkrile taj potencijal, trebalo je dosta vremena pa da to krene s mangama...hm, kad promislim, i bolje je da nam to tada nisu nudili, ko zna kakvi bi ispaliali, vratim se na sami strip, sjećam ga se onako, maglovito, ali dojma se sjećam kristalno jasno, a on kaže da je ova epizoda nešto što ima malo dodirnih točaka s uobičajenim blek(ov) trash štivom
    16.04.2008
    21:29:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    18.04.2008
    05:34:00 sati
    Ferri
    uredi
  • zoemis

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Od Bleka bolje do sad nisam pročitao! A i neki drugi serijali nemaju ovako nešto! Posebno me se dojmio crtež, a scenarij mi je fenomenalan! Iako više volim Zagora, ovo je bolje od "Zagor priča..."!
    24.11.2008
    18:44:00 sati
    zoemis
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

     Najbolji Blek ikad objavljen, volim i one esse-gesse, nostalgija radi, ali za mladi uzrast ko bog.Da nije bilo Bleka,Marka,Mikija nebi se navukli ni na Kena, Texa i Zagora.Ovo od Ludensa je pravipogodak u sridu, za nostalgičare i djecu,nadam se dobrom izlaženju Wizarda, sve u svemu Blekov uzvik Jelenskih mi rogova opet odzvanja exYugom.Opravdano.
    28.12.2008
    15:47:00 sati
    teller
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    Kao klinac uvijek sam volio više stare originalne brojeve, ovi noviji su mi se manje sviđali. Možda pročitam koji da se prisjetim djetinjstva.
    27.01.2009
    02:02:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Ovu sam epizodu u izdanju Porinovog Specijala dobio na poklon, pa sam ju pročitao bez neke obaveze, jer ne čitam Bleka. Iako epizoda nije ništa posebno, uvijek je lijepo pročitati epizode ovog tipa i saznati kako je neki junak to postao.
    28.03.2009
    15:27:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 75%

    8, 6, 9, 6

    Svaki junak ima svoj pocetak, tako i Blek. 
    11.06.2009
    16:16:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 22%

    1, 2, 3, 4

    Karson ima proslost Blek ima poreklo... Mislim da imam 7 Blek stripova u kolekciji, juce sam bio kod jednog tipa koji svrsava na Bleka, a snimio sam jedno 15 Ken Parkera odlicno ocuvanih LMS... Dobra trampa?

    22.05.2010
    12:06:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    30.04.2011
    14:51:00 sati
    Villain
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Definitivno najbolji Blek. Jedan od retkih koje sam pročitao kad sam bio tinejdžer i koji mi je ostao u pamćenju kao najbolji.

    01.02.2012
    20:52:00 sati
    writer
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 87%

    9, 7, 10, 9

    Kad sam bio mali najvise sam voleo stripove sa Blekom, da sam ovaj tad citao voleo bih ga jos vise :)

    15.07.2012
    18:13:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip sam zadnji puta pročitao pred nekih 25 ili možda i više godina,te mu na osnovu toga dajem sve 10-ke. Ne znam dali bi to isto uradio da ga pročitam danas,al' ovako mogu reći da se radi o jednom od najupečatljivijih stripova koji su mi uljepšali djetinjstvo...
    15.07.2012
    22:02:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    07.09.2012
    21:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovaj je strip odličan. Blek zaista ima nevjerojatnu prošlost. Kad je ovaj strip izašao nisam se ni rodio tako da sam presretan što ga imam. Crtež odličan. Naslovnica je slična kao i kod stripa "Priča o komandantu Marku, pa naizgled strip izgleda neorginalno. Sve ostalo čini ovaj strip jednim od najboljih blekova ikad.

    05.04.2014
    18:17:00 sati
    brancika
    uredi
  • Six

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    15.04.2014
    20:20:00 sati
    Six
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    14.04.2016
    20:25:00 sati
    luxi68
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    10, 1, 10, 10

    08.05.2016
    15:07:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Dosta dobra istorija o Velikom Bleku, tj. Yannick Leroc, i njegovim pustolovinama kao gusar i kao avanturista prije nego sto je postao borac za nezavisnost Amerike i neprijatelj crvenih mundira.  Kadrovi u ovoj epizodu su prilicno veliki, i zato se ova prica cita puno brze nego ostale Blek epizode, jer imaju vise kadrova a i gomile teksta.  Imam osjecaj da smo ovdje uglavnom dobili akciju i pustolovinu, dok je pricanja sve manje i manje.  Naslovnica je zanimljiva, pogotovo jer pokazuje Bleka kao djecaka.  Definitivno jedna od boljih prica ovog serijala, jer su uglavnom sve iste.  

    30.04.2017
    15:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Kakva burna prošlost. Mladi, buntovni i idealima opijeni Yannick postaje mornar, uznik, gusar, plemić, istraživač Sjeverozapadnog prolaza, eskim, punopravni pripadnik indijanske zajednice, lovac, ratnik, poglavica, i na kraju vođa trapera i borac protiv crvenih rakova. Legendarno. Čitao sam sve priče o prošlostima junaka, ali ovu sam tek s Ludensom, danas pročitao. Odlično.

    08.04.2018
    12:21:00 sati
    igor 12
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 985

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 396
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 250
  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 409
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 343
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 868

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 985

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2989
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2452
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 22
    Broj pogleda: 2282
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2282
  • Duhovi u tami
    Kod: SIR DRKW 4
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 29.11.2018. 23:53:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1965

Aukcije

  • ZS 13
    Vrijeme: 01.03.2019 19:55:32
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 3862 kn
    Broj ponuda: 19
    Broj pogleda: 450
  • LMS 4
    Vrijeme: 01.03.2019 19:50:44
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1753 kn
    Broj ponuda: 20
    Broj pogleda: 371
  • ZS 39
    Vrijeme: 01.03.2019 19:52:13
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 905 kn
    Broj ponuda: 19
    Broj pogleda: 288
  • ZS 95 IZAZOV SMRTI_MARK (5)
    Vrijeme: 23.02.2019 20:35:07
    Prodavač: lmszs
    Cijena: 124 kn
    Broj ponuda: 16
    Broj pogleda: 259
  • ZS 256 CRNI ŠEIK - ZAGOR (5)
    Vrijeme: 23.02.2019 20:31:45
    Prodavač: lmszs
    Cijena: 94 kn
    Broj ponuda: 8
    Broj pogleda: 228

Forum