Mohikanac Jack

Zagor

SD EXT 2/4 | 160 str.

Na poziv kapetana Middeltona, Zagor i Chico kreću na put prema Fort Libertyju. Putem nailaze na krvave tragove indijanske pobune. Zapaljene kuće, pobijene čitave porodice, iseljeno stanovništvo… Iza sveg tog nasilja stoji jedan potpis – Jack Mohikanac…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 92%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kralj Darkwooda
    ZG EXT 2
  • Jack Mohikanac
    ZG EXT 3
  • Jack Mohikanac
    ZG KL 2
  • Zagor priča...
    ZG LIBKB 23
  • Jack Mohikanac
    ZG LZKL 2
  • Zagor priča... - Gospodar Darkvuda - Džek Mohikanac - Samoubilački zadatak
    ZG VCBZ 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il re di Darkwood
    ZG SR 56
  • Mohican Jack
    ZG SR 57
  • La carica suicida
    ZG SR 58
  • Il re di Darkwood
    ZG TT 56
  • Mohican Jack
    ZG TT 57
  • La carica suicida
    ZG TT 58

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova je epizoda prvi puta objavljena u extra izdanju Slobodne Dalmacije
  • Chico upada u probleme rješavajući problem ručka, ovaj puta u mjestu Twenty Roofs (Dvadeset krovova)
  • Jack Elworth, poznatiji kao Jack Mohikanac, pojavljuje se (mnogo) kasnije u jubilarnom 400-tom broju "Dugin most"
  • Prvo pojavljivanje Drunky Ducka

Nejasno je zašto je Slobodna Dalmacija krenula sa izdavanjem Extra Zagora od talijanskog broja 55. Vjerojatno je jedan od razloga bio taj što su htjeli započeti sa pričom o Zagoru kroz Zagor priča, a nakon toga su nastavili po originalnom redoslijedu. Međutim, ono što je jasno je da Extra Zagor sve do broja 30 nema loše epizode. Tako da se taj period svakako može nazvati zlatnim. Istu je politiku primijenio Ludens u svome Klasik izdanju. Priča sa Jackom Mohikancem je bila neobjavljena na ovim prostorima sve do extra izdanja Slobodne Dalmacije. U LMS-u su ovu priču preskočili, a ni Zlatna serija je nije uključila u svoj konfuzni raspored. Nije jasno zašto, ali politika LMS-a i ZS mi nije previše jasna, tako da se time ne bih previše zamarao.

Ovo je jedna od onih priča. Ovo je razlog zašto se čita Zagor i zašto se nestrpljivo očekuju nove epizode i zašto se novi Zagor ide kupiti u Stripove na kvadrat jedan dan prije nego što izlazi na kioske ?. Svi znaju da je Nollita majstor u pričanju priča, a ovo pokazuje razmjer njegovog majstorstva. Bit priče se zapravo može svesti na prikazivanje nepravde prema indijancima i na borbu za indijanska prava. Međutim, fantastičan scenarij otkriva čitatelju sloj po sloj i priča postaje sve dublja i dublja. Počevši od Chicovih vratolomija u gradiću čudnog imena Twenty Roofs, preko otkrivanja masakra nad lokalnim stanovništvom, da bi nas tek onda Nollita upoznao sa Jackom Elworthom i indijanskim pitanjem, pa nas čak i naveo da shvatimo njegove postupke. U toj je slojevitoj priči uključeno sve: od pristojne doze humora, preko akcije do srži problema – političkih spletki koje upravljaju javnim mišljenjem. Kraj je pomalo netipičan za Zagora, ali vrlo efektan i rekao bih realan. Za svaku je pohvalu objektivno gledanje na stvari i izostanak, rekao bih tipičnog, Nollitinog idealiziranja. Ovdje nema onih šema odvest ću zločinca šerifu na pošteno suđenje iako je šerif glavni kompanjon zlikovca i iako u to vrijeme niti jedan sudac ne bi sudio u korist indijanca, a protiv bijelaca.

Takvu radnju ima Bijes ratnika Osaga, gdje Zagor idealistički ide uhapsiti Billy Boya iako je cijelo mjesto protiv njega i iako je pošteno suđenje iluzija. Ovdje je Nollita ipak puno realističniji. General Fulton u maniri najpodmuklijeg političara prijetnjom novinarima kontrolira dozu informacija koju će javnost saznati. Na taj način, indijansko pitanje ne postaje ništa interesantnije na razvijenom istoku te se politika istrebljivanja može nastaviti.

Ipak, Zagor jest idealist. Vjeruje u promjene i vjeruje da ih može ostvariti. Odlično opisuje sam sebe u razgovoru sa generalom Fultonom.

Fulton: „Ali… Kako se usuđujete postavljati uvjete Vladinu predstavniku? Što mislite tko ste vi?
Zagor: „Pa… Samo čovjek… Čovjek koji želi shvatiti svog bližnjeg… Čovjek koji više vjeruje u snagu zdravog razuma nego u topove, generale. I čovjek koji je ovaj put bio u pravu!

Što više reći?

Povratak Jacka Elwortha u Duginom mostu je bio jako efektan. Iako je imao samo kratku epizodnu ulogu i rekao je tek nekoliko riječi, sama njegova pojava je vrlo emotivna. Ipak je nakon svih zločina koje je nesumnjivo počinio, završio na nebeskim livadama uz indijance do kojih mu je toliko stalo.

U ovoj prilici mogu napisati pravi hvalospjev na račun Donatellijevog crteža. Ovo mu je jedna od početnih epizoda koje je crtao, mislim da je negdje deseta. To je taman da izgradi svoj stil, a da istovremeno ostane dovoljno svjež. U Blagu Crvene planine bio još malo nesiguran, ali se ovdje već vidi potpuna sigurnost. Zagor i Chico izgledaju perfektno, crte lica su im gotovo bolje nego u Ferrijevom crtežu. Jako mu leže komične situacije, jer mu crtež malo sliči na karikaturu, pa Chicove vratolomije ispadnu još bolje. Crtež mu doduše nije tako detaljan kao kod nekih drugih crtača, pogotovo modernih, ali je jako pitak i u potpunosti u službi priče. Sve u svemu, u to je vrijeme uz Ferrija bio najbolji crtač u Zagor Staffu. Bignotti i tako nije često crtao za Zagora, koji mu i nije legao tako dobro kao Mister No. Čisti užitak za čitanje i gledanje.

Uvjetno najlošiju ocjenu je dobio Ferri. Naslovnice mu nisu baš nešto maštovite, prilično su jednostavne i osim glavnih likova dominira jednobojna fasada. Mislim da naslovnica originalne serije Čisto samoubojstvo može ući u top deset najgorih naslovnica. Od kad to Zagor ima zelene hlače i žutu majicu sa crvenim krugom. Inače su proporcije OK, ne vidim neku veću zamjerku.



Doviđenja Jack, do sljedećeg susreta…

Naprijed

ZG EXT 1/2 Zagor priča

ZG EXT 4/6 Tajna služba

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Panon

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Slažem se sa recenzentom u svemu. Zanimljiva priča sa neočekivanim završetkom. I sam lik Jack Mohikanac mi se svidio i podupirem njegova djela. Treba biti na stani slabijih, bez obzira na cijenu. Ferrijeve naslovnice su koma, kada je u pozadini samo nebo i nema ničega čime bi ispunio taj prostor.
    09.06.2009
    16:43:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Potresna prica. U sustini Jack je jedan obicni ludjak i krvolok, ali u tom posljednjem jurisu mi ga je bilo zao. Bez sumnje on ima dobre namjere, ali nacin na koji to sprovodi je za svaku osudu. Nije birao koga ce da ubije, pa cak je masakrirao i jednu malu neduznu djevojcicu. On, kao novinar, sigurno je imao i drugih nacina kako da se bori protiv nepravde. Odlicna epizoda koja nam stavlja do znanja da nije sve crno i bijelo i da mocnici iskrivljuju istoriju i prezentuju je narodu onako kako to njima najvise odgovara. 
    09.06.2009
    23:06:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    10.06.2009
    08:45:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Jedna od epizoda u kojoj negativac zapravo i nije negativac već samo čovjek koji se bori za prava indijanaca. Kraj je nepredvidljiv i tragičan. No svakako najtužniji dio je svakako onaj na kraju gdje Zagor čita novine i gdje otkriva da je napisano samo to da se radilo o nekom luđaku koji je iznenada počeo pucati na vojnike u utvrdi. Donattelli je vrlo dobro odradio posao, ali se to isto ne bi moglo reći za Ferrija.
    10.06.2009
    09:44:00 sati
    Death
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Zanimljiva priča s efektim završetkom koji se ne zaboravlja tako lako. S prve četiri priče objavljene od strane SD se svakoga može navući na Zagora. Za razliku od Ferrija, Donateli ne crta Winchesterke već puške koje odgovaraju razdoblju u kojem se radnja dešava.
    10.06.2009
    15:43:00 sati
    Spock
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    zato volim starog Zagora više od novog,imo je više šmeka.
    10.06.2009
    18:54:00 sati
    teller
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    solidno,ali ništa više.
    11.06.2009
    03:11:00 sati
    jaki
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Kao što reče recenzent - ovo je jedna od onih priča - zbog kojih se kupuje Zagor.
    11.06.2009
    13:51:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 4, 6

    Sjećam se prvog dodira sa ovom epizodom - i pokušaja sjećanja na njeno mjesto u Dnevnikovoj povijesti. Ne mogavši se sjetiti gdje je bila objavljena, prelistao sam sve popise koje sam imao( uključujući i onaj koji je izlazio jedno vrijeme na zadnjim stranicama Zlatne serije), te sam na kraju sa radošću zaključio - OVA JE NEOBJAVLJENA!! E, to je bila vijest(mladje čitatelje podsjećam - bilo je to razdoblje "kamenog doba", odnosno nije bilo neta;))Međutim, treba reći da ova epizoda nije ništa posebno. Light priča za posle ručka.Ili za ujutro, uz jutarnju kavicu, dok se još niste razbudili. Jedino postoji bojazan da će vas ova epizoda vratiti natrag u san:))
    23.06.2009
    15:04:00 sati
    mladjo
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Priča koja zaslužuje pohvale, zaista, jako dobro odrađena i jako dobro postavljena,ide, ide, sve pohvale za scenarij, ali crtež mi nije legao nikako!
    01.07.2009
    18:08:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Donattelli u formi a Nolitta brilijantan. Među najboljim epizodama iz tog vremena, dobro meni nije toliko dobro kao "BIJES RATNIKA OSAGA" ali nije jako daleko. 
    05.07.2009
    12:58:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    9, 9, 4, 8

    Ah, taj Donatelli... :(Priča vrlo solidna s obzirom na dob!
    05.07.2009
    19:11:00 sati
    velka
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Ova priča mi i nije ostala baš u sjećanju. Sjećam se jedino početka s Drunkyjem Duckom (koji se ovdje prvi put pojavljuje), onog pokolja s početka i kraja gdje Jack pogiba. Ali sjećam se da je ova priča bila zabavna pa zato više ocjene. E da, i onaj "Filozof" je sjajan! :D
    Donatellijev crtež volim. Prva naslovnica dobra, iako nema baš prevelike veze s radnjom. Druga dobra, ali ajme kako je ovaj orig. talijanski kolor loš.
    08.07.2009
    09:51:00 sati
    Opti
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 54%

    5, 7, 4, 6

     Meni je osobno epizoda loša. Prvo ona glupost s filozofom. Kasnije je Nollita uveo Jacka Mohikanca kao novinara koji se bori za Indijance. To je dobra ideja, ali na kraju se malo pretjeralo s ludilom. Donatelli... Ah, Donatelli je Donatelli. Ferrijeve naslovnice prosječne. Da zaključimo; ovo je naivna epizoda kao i večina iz tog SDEX 1/30 perioda, ali sjedne dobro kad je čitate ujutro uz kavicu, sretni jer ispiti su prošli.  
    17.07.2009
    09:19:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 5, 7

    Daleko je to od dobre epizode. Posebno ta ideja Jack MOhikanca,koji kolje bijelce i onda uredno pošalje izvještaje svojim prijateljima novinarima u Pariz,London i Chicago kako bi pokazao u kakvim uvjetima žive Indijanci je pomalo bezvezna. I taj njegov napad na utvrdu..bah. Jedna od onih epizoda kad se od Zagora pokušavalo napraviti nešto dublje,ono kao nekakva poruka čitateljima,ali mislim da nije uspjelo.Ipak,ako ništa drugo nije preduga i može se brzo pročitati,mada ima nekoliko epizoda sa sličnom temom koje su za klasu bolje(Bijes Osaga,npr.).  
    30.07.2009
    08:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Zapravo je nevjerojatno kako nam nekad simpatije osvoje likovi ili stvarne osobe koji se za prave ciljeve bore krivim sredstvima. Ono, svjesni smo njihovih apsolutno neoprostivih grešaka, (u ovom slučaju strašnog zločina kao što je masakr obitelji itd.), apsurda akcije, a opet si nekako ne možemo pomoći. To naravno uglavnom držimo za sebe, pa često čak ni za sebe, tabu misli, jel? Nijedan se masakr ne može opravdati ničim, cilj sredstvo ne opravdava, poruke su dobroćudnog (u nedvosmisleno pozitivnom smislu) moralista Nolitte. Složio bih se s nekim komentarima da je ovo moglo i bolje ispasti, no s obzirom na datum izlaska stripa, kao i na emotivnu vezanost s ovom epizodom (jedan od mojih prvih Zagora) ne mogu biti previše kritičan. Glede ranog Donatellija, nekad mi je bio posebno drag, puno više nego onaj kasniji, konkretniji i razrađeniji, da bi mi poslije svojevrsna jednostavnost i naivnost, kojih nije pošteđena ni ova epizoda, počinjale ići na živce. Sad, par godina kasnije, ovakav mi je Donatelli opet, što se kaže, beskrajno simpatičan :-)
    06.08.2009
    15:18:00 sati
    Willer
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    "-Međutim, ono što je jasno je da Extra Zagor sve do broja 30 nema loše epizode. Tako da se taj period svakako može nazvati zlatnim." U ovom se slažem 100% s Archyjem, ovo je jedan od najboljih perioda u Zex-u. Ova epizoda mi nije sam vrh ali zbog svoje inventivnosti ima zagarantirane visoke ocjene. Pogotovo zbog drugačijeg Nolittinog pristupa, realističnijeg pristupa u kojem nema sretnog kraja i u kojem su razni muljatori, vojska i političari pobijedili i odnijeli završnu riječ na kraju. Prikazana je Zagorova nemoć u borbi protiv jedne takve mašinerije i jedan suludi pokušaja Jacka koji je morao stvari napraviti na drugačiji način. Također, ima i dobrog humora s filozofom i proizvodnjom čačkalica. Toga nikad ne fali kad je Nolitta u pitanju. Karakterizacija likova je također odrađena odlično, to je sudaranje dviju suprotnosti - s jedne strane imamo gradske mekušce, novinare i vojnike a s druge čvrste šumske ljude (trapere, indijance) Donatelli je odradio posao savršeno, Ferrijeve naslovnice izgledaju prazno i bez detalja ali ipak su lipo nacrtane, pogotovo ova za broj 3.
    01.10.2009
    12:31:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.12.2009
    19:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 54%

    4, 6, 6, 6

    Ustvari nije bilo potrebe da ponovno izvlačim i prelistavam ovu epizodu, ali gotovo uvijek to učinim prije nego što pustim komentar, iz principa. Šta reći, da nema onog nasilnog početka i suludog kraja bila bi ovo jedna sasvim (ispod)prosječna epizodica na standardni kalup (pobuna podivljalih Indijanaca). Donatelli mi se ovdje učinio mrvicu bolji.

    02.01.2010
    23:57:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 48%

    6, 3, 5, 6

    nešto se htjelo, a malo napravilo

    da je ova epizoda bila objavljena u lmsu, bila bi među opjevanima, ovako je možemo realnije ocijeniti

    17.02.2010
    21:44:00 sati
    ken2
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 77%

    8, 9, 6, 8

    Ova epizoda ima svoju težinu i poantu! Vrlo dobro i realno, posebice ishod priče.

    14.05.2010
    10:44:00 sati
    konj87
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Meni jedna od dražih epizoda.........

    19.05.2010
    10:10:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    29.06.2010
    14:42:00 sati
    jojboli
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Mislilo se od Jacka Mohikanca napraviti nekog ko je na crti između negativnog i pozitivnog lika. Drugim riječima kompleksnu i realnu osobu. Nije im to uspilo, on je običan smrad. On je netko ko je odlučio žrtvovati par stotina ljudi da bi njegove kolege piskarala objavile cijelom svijetu kako se prema indijancima postupa loše. Mrzim te spike oko viših ciljeva. Život svakog pojedinca i dobro zdravlje je br. 1, sve drugo je goli k. Za menje je on negativac, ljudi su mu bili sredstvo da bi došao do nekog cilja. Nebitno je o kakvom je cilju riječ, i zato mi je drago što je završio tako kako jest. Na tu melodramu oko scena u kojima pada mrtav ostala sam hladna. Izuzev toga priča mi je dobra, ipak je bilo napeto.

    30.06.2010
    11:19:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    06.07.2010
    19:04:00 sati
    alanford
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ok prica pamtim tragican zavrsetak trgovca walpolea.Nije mi jos uvijek jasno zasto je jack napao utvrdu sam kad je vec vidio da plan propada?!Ferri se zaista mogao malo vise podrzditi kod naslovnica kao da kopira Donatellija.

    22.12.2010
    21:45:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    17.02.2011
    20:59:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Tih prvih nekoliko brojeva su vrhunac vrhunca.

    11.03.2011
    14:10:00 sati
    Patrix
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 7, 8

    Konceptualno, jedna od najboljih priča u serijalu, a ni izvedba ne zaostaje. Upravo ideja o bijelcu novinaru koji kani žrtvovati stotine indijanskih ratnika nebi li probudio savjest svjetske javnosti je ono što pogađa u sridu, a i negova karakterizacija i način na koji stječe povjerenje mohikanaca, ubijanjem nevinih bijelih doseljenika jedna je od nakboljih u cijelom serijalu. Remek-djelo.

     

     

    30.04.2011
    21:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Vrlo dobra epizoda, u svemu se slažem sa recenzentom. Nolita je ovde stvarno ubo temom i raspletom, pa i tragičnim krajem i nemoći Zagora pred političkim moćnicima. Jedna realistična priča uz odlično izdanje Donatelija. Mogla je možda priča da se razvije više, da se napravi neka legendarna epizoda, ali i ovako je sasvim dobra.

    03.05.2011
    02:21:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlicna epizoda, i nekako previse ambiciozna za ovaj serijal.  Ovaku duboku temu ocekujem u Birardijevom Ken Parkeru, a ne u Nolitinom Zagoru.  Prica je duboka, mudra i ozbiljna, tako da kad sam ovo procito, nisam mogo vjerovat da je ovo Zagor.  Kako su neki forumasi vec rekli, linija izmedju dobra i zla je ovdje vrlo tanka, i stvari su puno vise komplikovane nego sto izgledaju.  Crtez je prilicno dobar, dok su prica i scenarij odlicni.  Naslovnice takodje odlicne.  Mislim da mi sada potpuno jasno zasto ovo nije objavljeno u Zlatnoj Seriji: ovakva prica je jednostavno bila previse pametna i ostra da bi je Dnevnik objavio, kao i u slucaju "Zagor Protiv Vampira" epizode.  Jos uvijek ne mogu da vjerujem koliko sam bio iznenadjen ovom epizodom.  Isto tako, prva pojava Drunky Duck-a je super scena, gdje Chico pita Zagora, "Ma ko li je to onaj?".  Chico ga od toga dana sigurno nece zaboravit, a ni ja isto tako necu zaboravit ovu pricu.  Odlicno!

    15.05.2011
    18:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča za malo ozbiljniju publiku.

    03.06.2011
    23:25:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobra epizoda sa nešto ozbiljnijim tonom. 

    18.06.2011
    13:38:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Loki

    Ukupna ocjena 78%

    8, 9, 8, 3

    Nije loše, ima odličnih ideja (filozof, onda onaj kamikaza, pa novinari a naravno i sam "Mohikanac" Jack koji je nešto poput prosvjetitelja)... Na kraju sve završi bez nasilja kako bi i trebalo. Jedino je ova naslovica Ludensa totalno smeće, na njemu je s Zagorom neki lik koji izgleda poput grbavca...

    04.11.2011
    10:47:00 sati
    Loki
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    21.05.2012
    10:56:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Solidna epizoda, dobra recenzija.

    16.06.2012
    17:17:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nisam ocekivao ovako odlicnu epizodu odmah posle Zagor price... Odusevila me je ova epizoda.

    Situacija ide iz loseg u gore i cak pomislis da nije Mohikanac Dzek u pravu? Da li  bi ovako radikalan pokret mogao da opameti americku vojsku da se ne ponasaju tako genocidno prema narodu koji je tu oduvek i koji ima najvise prava na tu zemlju?

     

    Volim ovakve epizode gde Zagor stane na stranu Indijanaca i hoce da ih odbrani.

    Nolitta je genijalan scenarista, moze da napise obicnu western pricu, a moze i da napise pricu ko iz Kena Parkera, a i naucna fantastika mu odlicno lezi!

     

    Svidja mi se ovaj Donatelijev rani period, nije na nivou kao u epizodama Sloboda ili Smrt ili kao u Tropical Corpu ali je dosta dobar.

     

    I Ferijeve naslovnice su odlicne samo ne znam zasto je na prvoj naslovnici sneg na kuci i onaj prodavac iz stripa uopste ne lici na sebe.

     

    PS odlicna recenzija!

    30.08.2012
    19:39:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Solidna prica.Na racun "Super-Zagora",scenario pada razocarajuci na dole.Izostala je velika bitka.Bolje bi bilo da su kraj sa bitkom izkombinirali.Crtez dobar. Samo kod lica Zagora, Donatelli je sebi pustio dosta slobode.Naslovnica(Klasik) je ok.

    19.10.2012
    10:30:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.01.2013
    16:29:00 sati
    sergej773
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Zagora sam počeo skupljati i čitati kada je izašla SD3 Kapetanova tajna. Svidio mi se crtež koji je bio drugačiji od epizoda koje su sljedile, da bi se ponovo vratio taj crtež u SD8 Opsjednuti. I više ga nije bilo (do dalekog SD38). Slijedile su epizode sa nekim novim crtačima (uz jednu Ferrijevu). I onda negdje oko 20 i nekog broja SD izbacuje extra ediciju, te ubrzo stiže ova epizoda sa Donatellijem. Eh, kako sam se tome obradovao. Znam da baš i nije Donatelli omiljen među nekim čitateljima, ali meni je strašno drago kada čitam epizode koje je on crtao. Smatram da on od svih Zagorovih crtača, najbolje i najsmješnije crta Čikove gegove i grimase. Sama epizoda je vrhunska. Najviše mi se sviđa prvi dio epizode, gdje Zagor i Čiko polako nailaze na pokolje koje su napravili Mohikanci - zašto su to pobogu učinili??? - te onaj okršaj u Walpolovoj trgovini i njegova žrtva. Predobro. Jack Mohikanac je jedan od najboljih likova koji se pojavio u Zagorovom serijalu iako je živio svega par stranica, baš zbog te njegove neobične i luđačke misije.

    19.01.2013
    00:56:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Solidna priča. Sviđa mi se crtež. Nisam čitao možda i više od 15 godina, ali sjećao sam se kraja, pa mi je utisak vjerojatno malo izmjenjen, nego da sam sad čitao prvi puta.

    24.04.2013
    12:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    14.05.2014
    21:54:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Shvatam šta se sa ovom epizodom htelo postići no moglo se to puno bolje napraviti, bolji primeri su "Osage","Seminole","Krv Apača"...

    17.09.2014
    19:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Dobra priča, vrlo originalna, jer tu imamo na jednog, nego dvojicu koji staju na stranu Indijanaca. Mada je Mohikanac Jack to radio za svoju korist. Početak sa pokoljem one porodice i napadom na kolibu je misteriozan i napet. Malo mi je predug dio s novinarima, ali ipak i to ima važno mjesto u svojoj priči. Jack Mohikanac je vrlo interesantan lik, i zapravo nije klasični "villain" kakvih ima gotovo u svakoj Zagorovoj priči. Donatelli je odradio dobar posao, crtež mu je čist i jasan. Naravno, nije to vrhunac njegove crtačke karijere. Naslovnice su dobre, ali prva nekako odudara od teme, a druga i nije tako loša, ali je prejednostavna.

    13.10.2014
    14:07:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Ko kaže da je pero jače od mača?Taj izgleda nije čuo za politiku i cenzuru.
    U gorljivoj želji da senzibilizira američku i europsku javnost prema indijancima i indijanskim problemima i genocidu koji se provodi nad njima,bostonski novinar Jack Elworth neumorno piše članak za člankom.
    Cenzura,politički i vojni pritisak a i dobrim dijelom nezainteresiranost i ignoriranje građana za takvu temu dovode Elwortha do psihičkog sloma i on odustaje od pisanja i nestaje.
    Nekoliko mjeseci kasnije,krvavi trag masakriranih doseljenika i spaljena ognjišta sa zlokobnom porukom ispisanom krvlju žrtava dovode naše darkwoodske junake u utvrdu Liberty.
    Što reći o Mohikancu...
    Ha,tu je Nolita nabacio neku dvoslojnu karakterizaciju Elworth-Mohikanac lika.Na početku nam je Nolitta bacio mamac...bijeli otopadnik koji je nekim čudom postao vođa indijanaca,masakri doseljenika.Što bi se reklo,još jedna klasična..ali onda nam otkriva karte u potpunosti i nudi nam je slojevitu karakterizaciju glavnog lika.Novinar,koji se ranije borio perom,zamjenjuje to pero puškom.i odlično funkcionira..E,ali tu nam Nolitta servira još jedno iznenađenje. Podvojenu,psihički bolesnu,iskompleksiranu ličnost.Koja će povesti nekoliko stotina indijanaca u smrt,sve u njegovoj vlastitoj tajnoj režiji,da bi konačno uspio otvoriti oči javnosti.Šteta što mu njegovi ratnici nisu skinuli skalp kad su shvatili obmanu.
    Donateli odličan,jedan od njegovih najboljih uradaka.Prava ugoda za oči.Volim te njegove rane radove.Odlično je prikazao Mohikance i oružje iz onog vremena.

    11.01.2015
    10:53:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    12.10.2015
    18:20:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Na početku se činilo da će ovo biti jedna obična priča o pobunjenim indijancima koji su zbog nekog razloga uzeli oružje i krenuli ubijati koga stignu. Ali s vremenom je to poprimilo neki dublji smisao a scenaristička izvedba je pokazala kako jedna ovakva svakidašnja priča može biti dovoljno inovativna i zanimljiva za čitanje, čak i nakon toliko godina od njezinog nastanka. Istina da se Jack borio za ispravnu stvar na pogrešan način ali ako su oni masakri na nedužnima trebali podići tenzije na jedan viši nivo onda se može reći da se uspjelo u tome. Ovo je priča o zakonu jačega i političkoj moći zbog koje su mnoge nepravde diljem svijeta ostale skrivene od očiju javnosti, kako onda tako i danas. Kao što je rekao general Fulton; politika i diplomacija su hobotnica sa jako puno ticala i mogu dosegnuti vrlo daleko, to se na kraju pokazalo točnim kada je u novinama izašla iskrivljena istina onoga što se stvarno dogodilo. Novinari su se zalagali za to da iznesu pravu verziju događaja ali se moglo unaprijed pretpostaviti da to neće biti tako. Bez obzira da li se to kome sviđalo ili ne, ovdje je Nolitta ponudio realno stanje stvari bez imalo uljepšavanja, baš kao što se to može pronaći na mnogim primjerima u stvarnom životu. Mali čovjek se jednostavno ne može boriti protiv političkih moćnika a ako to pokuša brzo će mu biti zavezana usta. Možda je ovdje i Zagor ispao malo naivan kada je u prisutnosti generala Fultona išao novinarima predavati one dokumente, ali da je to napravio u ''četiri oka'' svejedno bi se našlo načina da se uguši istina. Ovo je tužna priča o ljudskoj nepravdi, ne toliko zbog same nepravde već zbog činjenice da krivci za nju redovito ne snose nikakve posljedice. 

    Od drugih stvari treba izdvojiti prvo pojavljivanje Drunky Ducka, malo mi je čudno da se za njega čekalo čak 58 brojeva a vidljivo je da ga Zagor poznaje već od ranije. Crtež i naslovnica su vrlo dobri.

    17.12.2015
    20:27:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    Uvod u ovu priču je obećavao mnogo, ali rasplet je toliko sulud da je neuvjerljiv.
    02.05.2016
    18:46:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    23.01.2017
    17:45:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je ono kad uzmes i pocmes citati i nezelis da zavrsi
    07.04.2017
    15:10:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 6, 9

    Ovo je jedna meni jako draga epizoda koja mi se usjekla u pamćenje još dok sam ju prvi put pročitao s nekih desetak godina. Nolitta je često znao obrađivati ovakve teme u Zagoru i gotovo uvijek bi napravio vrlo snažne priče. U Jacku Mohikancu postoji brdo motiva koje se mogu analizirati unedogled. Od samog "antagonista" Jacka, preko vojnog generala Fultona pa sve do ušminkanih novinara iz gradske sredine (tu je jasno kao dan što je Nolitta low-key kritizirao), nijedan važan lik ove priče osim Zagora, Chica i možda kapetana Middletona nije potpuno pozitivan ili negativan, već su, u vremenu kada su likovi u ovakvim stripovima većinom bili klasično koncipirani po "crno/bijelo" šabloni, negdje u sredini - sivi. To je velik plus za ovu epizodu koji odmah čini likove kompleksnijima i ozbiljnijima. Takav je i Elworth, iako mu je plan glup k'o stup, ali lijepo ga je bilo vidjeti u "Duginom mostu" gdje ga je Boselli doveo na nebeske pašnjake. Uz to, pohvale za napeti početak gdje Zagor i Chico idu od kuće do kuće koje su sve redom uništene i njihovi stanari ubijeni, a Mohikanci vrebaju iz svakog grma. Jedna tjeskobna atmosfera koju ne zna svatko ostvariti. Naravno, ova epizoda, kao i sve, ima 2-3 cheesy trenutka, ali čitajući ove epizode u Ludensovom klasik izdanju skužite kako su i Zagor priča i Jack Mohikanac snažne Zagorove epizode na relativno malo stranica i kako se ono nepisano pravilo "Zagor ne može imati dobru epizodu ako to nije epopeja od tri-četiri epizode" pokazuje kao običan mit. Za kraj spomenimo još odličnu Ferrijevu naslovnicu za prvi svezak, koja je jednostavno bila i ostala badass.

    25.06.2017
    10:19:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    SDX 002. Kralj Darkwooda (od 69 str.)
    SDX 003. Jack Mohikanac
    SDX 004. Čisto samoubojstvo (do 36 str.)

    Dobra priča o "ludom" novinaru koji je imao dobre namjere, ali potpuno pogrešan način da ih ostvari. I onaj njegov samoubilački napad na kraju.. Mislim da smo ovdje po prvi put vidjeli onog šašavog poštara Drunky Ducka (na samom kraju priče), pošto se Čiko pita tko je to bio. Još jedna naslovnica sa snijegom, a ni "S" od snijega u stripu.

    17.01.2018
    17:12:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 75%

    8, 9, 6, 6

    Nakon još jednog u nizu Chicovih pokušaja ostvarivanja ideje kruha bez motike, dolazimo do također već viđene teme- sukob indijanaca i vojske. Riječ je zapravo o sukobu slabih i jakih u magli nepravde, a u magli svatko može da strada. Priča ipak ima i svoju dublju komponentu, naime razmatra se ideja samoubojstva. Ovdje nalazimo dva tipična slučaja, često obrađivana u literaturi- junačka smrt koja direktno spašava bližnjeg, i smrt iz ideala koja indirektno postiže efekt promjene društvene svijesti. U ovoj epizodi se nalazi suština Nolittinog prikaza Zagora, Zagor u potpunosti razumije bit ideala, on je inkarnacija njegovog efekta.

    06.10.2018
    01:18:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    21.10.2018
    22:04:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    10.02.2019
    10:08:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Ovo je svakako epizoda za odraslu publiku.. Epizoda ima duboku priču i smisao, nosi pouku.. Osobno ju ne mogu svrstati u sam vrh Zagora, jer jednostavno nije ostavila toliko duboki dojam na mene, ali da je kvalitetna priča, to svakako je.. Šteta što je Nolitta odlučio ubiti Jacka, bio bi to kvalitetan povratak u budućnosti, da je ostao živ.. No, pretpostavljam da drukčije nije moglo završiti.. U suprotnom, epizoda ne bi izazvala željeni efekt.. Crtež je solidan, Donatelli u svom svojem sjaju.. Bez zamjerke.. Naslovnice su tako, jednolične.. Ništa posebno..

    16.05.2019
    08:58:00 sati
    allessi
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ima nešto u sebi taj Jack Mohikanac s čime se poistovjećuje svatko tko barem malo voli Zagorov svijet.

    07.06.2019
    16:13:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Odlicna epizoda sa lunatikom od negativca. 

    16.09.2019
    11:22:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Odlična priča. Mnogo puta se Zagor susretao sa političkim spletkama u kojima su političari i generali prikazivani kao loši ljudi, negativci teškog kalibra. Jack Mohikanac je jedan od brojnih idealista koji su prodefilovali stranicama ovog stripa i stazama Darkvuda. Upravo sukobi ovakvih ekstrema čine okosnicu najlepših i najtužnijih priča o Zagoru Te Neju. Crtež odličan, druga naslovnica je mogla biti mnogo bolja.

     

    Usput, prva naslovnica je zalutala iz neke druge epizode, a baš nju su odabrali da stave na izdanje "Klasik"... Naime, u ovoj priči nema snega i lik na slici nije Walpole vec neki drugi Zagorov prijatelj (ne mogu sad da se setim koji).

    19.09.2019
    09:47:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Jack Mohikanac je nemilosrdni neznanac bijele rase koji je nekim čudom uspio spojiti više mohikanskih plemena u cilju koji im lažno predstavlja. I dok ga još ne upoznamo zgrožava nas a dobiva simpatije Indijanaca ubijanjem nevinih bijelaca, običnih stanovnika. Dakle, Nolitta radi sve kako bi ga čitatelji zamrzili. No poslije nas malo stavlja u dilemu jer je, gledano iz prve, Jack Mohikanac zapravo neka verzija Zagora. Nastupa za isti cilj - zaštitu Indijanaca - ali na svoj nemilosrdni način, način koji odgovara Mohikancima koji sve više postaju svjesni teške budućnosti. 

    Ipak, kasnije saznajemo da je Jack Mohikanac samo poluludi novinar koji je spojio više plemena itekako svjestan da je misija u koju idu samoubilačka no vjeruje da će pokolj pred kojim su plemena nekako senzibilizirati javnost na istoku i donijeti bolju budućnost ostalim plemenima. Tako je svaka moguća usporedba Zagora i Jacka kao zaštitnika Indijanaca  nerealna jer se zaštita ne radi opisanim žrtvovanjem i na kraju imamo završnicu u kojoj Zagor Mohikancima dokazuje Jackove planove i sprječava pokolj te tako uspijeva donijeti pobjedu svom načinu rada, koliko god bio samo jedna velika iluzija, koja će vremenom trpjeti brojne udarce. Završnica je u skladu s povijesnim trenutkom u kojem se sve zbiva: cenzura i "istina" koja je po volji moćnijih, tj. američkog  državnog vrha. 

    Donatelli dosta dobar, naslovnice izgledom ispod Ferrijeva nivoa a ni njihov motiv nije blizak radnji. Sjećam se da sam prije prvog čitanja mislio da je Jack Mohikanac Zagorov partner.

    27.12.2019
    21:19:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 331
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 778
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum