Lažni markiz

Zagor

SD EXT 51 | 95 str.

Nakon što Chico dobije batina od aristokratske ruke Zagor šakama pokušava istjerati pravdu. No zaludu, jer aristokrati su zapravo prerušeni lopovi i prevaranti spremni da izvedu pljačku stoljeća! Nakon te avanture spašavaju "Bijelog vrača" koji ima probleme s Indijancima, da bi zatim opet spašavali "Malog" Sullivana od pijanih Indijanaca! Mali im nakon borbe samo pobjegne, umjesto da izrazi svoju zahvalnosti! Postoji li ikakva mogućnost da je Zagor krivo procijenio?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 53%

Priča 4

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 59%

P*5

S*5

C*7

N*5

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bijeli vrač
    ZG EXT 51
  • Grad u opasnosti
    ZG LMS 77
  • Okrutni Runok
    ZG LMS 78
  • Lažniot džentlmen
    ZG MP33 19
  • Stara vetrenjača - Sablasni momci - Gvozdeni čovek - Lažni markiz - Beli vrač - Bimbo Saliven - Vrata straha
    ZG VCBZ 6
  • Lažni markiz
    ZG ZS 860

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I padroni del fuoco
    ZG SR 16
  • I padroni del fuoco
    ZG TT 16

ZANIMLJIVOSTI

  • Treća priča iz ovog broja, ona s Bimbom Sullivanom objavljena je u LMS 78 "Okrutni Runok"; također je objavljena i u ZS 860 "Lažni markiz" s naslovnicom koju je crtao Yu autor (Plavšić možda?).
  • Originalni naslovi priča su: "Gentleman – ali ne previše", "Zagorov bijes" i "Dvije izdajice". Prvi put izašli u rujnu i listopadu 1966. Prvom pričom iz ovog niza započinje 3. edicija striscia Zagora, a nadovezuju se i na striscije #2 i 3.
  • Prvo pojavljivanje Bimba Sullivana, a sljedeći susret s njima je zakazan u ZG EXT #53/54 "Sjene"!
  • Chico recitira monolog Marka Antonija iz tragedije W. Shakespeara "Julije Cezar" (za citat vidjeti ispod).

"Zlo koje ljudi čine živi i nakon njih, dok dobro često bude pokopano zajedno s njihovim kostima..."
William Shakespeare, Julius Caesar Act 3, scene 2, 74–77

Pred nama je niz od čak 3! priče spojene u jednu, bez doticaja jedna s drugom. Kod nas su priče objavljene u više varijanti i pod više naziva (da ne pričamo naslovnica!). Prva je duža, originalni naziv joj je "Džentlmen… no ne previše", dok si je ZS dopustila živopisniji naziv "Lažni markiz" koji nam direktno otkriva radnju priče. Druge dvije su kratke pričice. Naslov izdanja "Bijeli vrač" dolazi od druge priče, a odnosi se na zarobljenog doktora Jima Gallowaya. Treća je nazvana "Dvije izdajice", a naslov se očito odnosi na dva vojnika krijumčara. Čak nijedna naslovnica koja je objavljena kod nas nema veze s niti jednom od priča! Tako da zapravo niti nemate neku naslovnicu za ocjenjivanje, možda da uzmete onu od Mikice/Plavšića (tkogod ju crtao)? ;)

Kako priča počinje? Chico je gladan, a Zagor mu opet uskraćuje slasne porcije mesa! Vidi, vidi, slasna purica odlutala je nekome iz dvorišta u šumu. Što mu preostaje? Uzeti pretpotopnu pušku i goniti vraga sve dok ne padne pokošen puščanim zrnima. Rezultat? Chico, potomak predaka plave krvi, biva pretučen od tjelohranitelja napuhanog aristokrata. Zagor, zaprepašten takvih ponašanjem, zahtijeva ispriku na jedini način kako to jedan poludivljak iz darkvudske šume zna – šakama! Sve ostalo je povijest, kako se zna reći…

Klikni za uvećanje

Marko Antonije iliti Chico?

Nevolja nikad ne dolazi sama, zlatno je pravilo koje koristi Nolitta. Kreiraj skupinu živopisnih negativaca čija će kolektivna snaga možda biti ravna Zagoru. Na sličan način to je uradio u svojoj prvoj odličnoj priči ZG EXT 44/45 "Čudnovati violinist", da bi to opet napravio uskoro u EXT #53/54 "Sjene". Družinu otkačenih negativaca čine sljedeći: sirovina bez mozga s podobnim imenom Platon, Buddy Fox zvani "Lija" (Lisica ili Lija, vjerojatno zbog svojih lukavih prevarantskih planova i moći prerušavanja), Tom Sanders – majstor obijanja i pljačke, Ben Tekučof – princ oružane pljačke, jednonogi Pepeljuga ili "Badža" (izgubio cipelicu na plesu) idr. Kako bih Zagor naziva, družina puna crnog humora (no on bi rađe da se svi smiju u zatvoru).

Vickaste priče što u likovima, što u zgodama, puna interesantnih likova i njihove interakcije (gdje možda malo Zagor gubi na dominantnosti), kao i način izvedbe oružane pljačke. Sofisticirana, poput aristokrata zločina koji je izvode... Puno bolje!

* U časovima odmora * Zlatna serija "izlazi nedeljno" *

Razlike između raznih izdanja jedne te iste epizode su najviše u kvaliteti dijaloga, a najvjerojatnije i u samom prijevodu. Razina dijaloga (kvaliteta i kvantiteta) između likova npr. u LMS 77 "Grad opasnosti" je zaista očajna, Zagor zaista zvuči ko neobrazovani divljak. Replike i dosjetke su kratke i nelogične, a niti Dnevnik se bome u najstarijem izdanju uopće nije potrudio da likove zvuče normalno. To su vjerojatno bile epizode iz prvotnih talijanskih izdanja, jer je talijanska Tutto serija reprinata uvelike poboljšana. Doživjela je i reprint ova epizoda puno kasnije u Zlatnoj seriji, u kombou s epizodom "Iron-man/Turnir u Darkvudu". Stavio sam stranicu iz tri razna izdanja iste priče na kraj recenzije, pa možete usporediti razinu dijaloga.

Druga priča bavi se idejom vlastite žrtve radi dobrobiti drugih, pouku koju je stari doktor Jim Galloway na kraju shvatio, a treća se bavi temom krijumčarenja raznih ilegalnih stvari poput alkohola Indijancima. Po prvi put srećemo i "Malog" Sullivana (ZS), koji kasnije dobiva i druge iteracije svog imena poput "Dečko" Salivan (LMS/ZS) ili "Bimbo" Sullivan (SD/Ludens). Bimbo Sullivan je jedan od likova koji su se često vraćali, posebno u ovim prvih epizodama. Svoj kraj dočekao je u 5. susretu sa Zagorom u epizodi LU #148/151 "Močvara robijaša" (u kojoj možete pročitati kronologiju Zagorovih susreta s Bimbom). Prvi susret samo je odgoda sukoba na nekoliko brojeva, jer uskoro ćemo mi njega opet sresti…

LMS 77, ZS 860, SD EXT 51

* Dvaput mesečno "LUNOV MAGNUS STRIP" * Uvek za vas *

Naprijed

ZG EXT 50 Iron Man

ZG EXT 52/53 Specijalna misija

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    Epizoda ima nekoliko dobrih Chicovih fazona. Mislim da je dobro sto su kratke price Bijeli vrac (30 stranica) i Bimbo Sullivan (14 stranica) strpane u ovu recenziju. 

    05.03.2010
    16:32:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Zbog subjektivnih razloga i s obzirom na vrijeme izlaska ove priče dajem joj za 10 % veće ocjene, inače nešto kvalitetnija priča iz početnog perioda, ali ipak, kao i gotovo sve priče tog doba, vrlo loša za današnje standarde i očekivanja.

    05.03.2010
    17:50:00 sati
    jasa
    uredi
  • rgorgiev

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    E prica me podsjeca na jedan veoma lep period.
    Jedan od prvih stripova koji mi je zbog tog vremena ostao u dobrom sjecanju.

    Upravo sbog toga (mada subjektivno) sve 10 :-))

    05.03.2010
    18:15:00 sati
    rgorgiev
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    S obzirom da je priča iz 60tih, solidno je!

    08.03.2010
    01:13:00 sati
    supermike
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    To je samo okay.  Rani Zagor, kao i svi ostali prije "Zarobljenici Crvene Vjestice", su bili prave limunade.  Sluzili su samo da mi imamo sansu da bolje upoznamo Zagora, njegov karakter, da saznamo ko su njegovi prijatelji a ko i neprijatelji, i tako.  Ali price su tanke, crtez je onaj rani Ferri, i sve je to samo djetinasto.  Ovu pricu se moze procitati jednom i nikad vise; zasto bi je iko procito ponovo?  

    Onaj markiz nije los neprijatelj, i Chico je smijesan nekoliko puta, ali ako se ovo uporedi sa najboljim Zagorovim episodama (Americka Odiseja, Ocean, Teror Seste Planete), onda se vidi kako je sve ovo slabo.  

    09.03.2010
    21:45:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 59%

    7, 6, 5, 5

    Prvi dio ove priče (onaj s, dakako, lažnim markizom) je presmiješan, puko sam od smijeha na scenu kad su se oni negativci predstavljali Zagoru u tamnici. Druga priča (s doktorom) je nepotrebna a kraj je glup, on se samo tako odluči vratiti natrag u njihovo pleme. Bezveze. Treća priča nije ni vrijedna spomena, osim možda pojave Bimba Sullivana i Zagorovog krika "AYAHAK".

    Crtež OK... Valjda. Od naslovnica imamo samo ovu Mikičinu koja je blagi užas.

     

    Smiješno je da je pravi naslov ove priče (u Libellus izdanju barem) nešto kao "Treba biti gospodin... Ali ne previše!"

    12.03.2010
    18:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    jedan od boljih perijoda Zagora i par super priča unutar jednog stripa, vrijeme kad su zagor i chico lutali okolo i rješavali brojne problemčiće i nevolje u koje je upao chico, period početnih epizoda koje je uvijek nakon nekog vremena zadovoljstvo pročitati

    30.03.2010
    14:36:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    6, 4, 6, 2

    Nakon odličnog Iron mana dolazi nam dosta slabiji skup nepovezanih pričica u stilu kapetana Mikija. Nije toliko loše, ali veliki je pad u odnosu na prošlu epizodu.

    14.07.2010
    21:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Meni je interesantna prica nista vise posebno chicovi gegovi :)) Dobro je netko rekao na komentarima zagor rijesava problemcice.Naslovnica extra je iz vinjete,također extra serije DEČKO PIK!

    06.12.2010
    14:21:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 6, 3

    Ne pašu mi epizode u kojima je više manjih, nepovezanih priča spojeno u jednu.

    10.12.2010
    05:58:00 sati
    konj87
    uredi
  • mladjo

    Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    Priča je izrazito komplicirana, da nema teškog spoilera u naslovu nikad je ne bih shvatio:))

    Klasični Zagor iz tog perioda. A Bimbo je Bimbo:))

    05.06.2011
    12:27:00 sati
    mladjo
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 40%

    3, 2, 5, 10

    Malo su pretjerali s tom maskaradom.

    30.09.2011
    22:35:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Još jedfna odlična priča koji pruža pravi mix humora i pustolovine. Čiko na vrhuncu.

    21.05.2012
    10:26:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 54%

    6, 4, 7, 3

    Platon je zakon!!!

    Lakše se čita nego većina epizoda prije ali i dalje to nije to. Spomenula bi i činjenicu iz treće priče, gdje je  Bimbo uhvatio maglu pa se po prvi put susrećemo sa situacijom da Zagor ima nesređenih računa.

    08.11.2012
    23:49:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 66%

    8, 5, 8, 3

    25.12.2012
    20:48:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Ova priča sa lažnim markizom mi je oduvjek bila simpatična. Ova sa doktorom mi je banalna...a zadnja sa Bimbovim šeširom je dokazala da je Chico magnet za nevolje...
    27.03.2013
    18:49:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 8, 5

    Prva priča je uvjerljivo najbolja (ima humora, smiješne likove, Chica kao glumca!), druge dvi su blago bezvezne.

    26.10.2013
    10:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 6, 8

    Jedino dobro u ovoj priči (ili pričicama) jesu Čikine zajebancije

    11.09.2014
    16:40:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 39%

    3, 2, 7, 3

    Sve je to loše kada se zbroje ove 3 priče ali ne zbog toga što nemaju međusobne povezanosti već zato što su prepune nebuloza. Na početku Zagor upada u vilu onoga markiza zbog potpuno glupog razloga tražeći ispriku što je Chico izbačen na neljubazan način. Jest da je nekako trebalo srediti da dođe u priliku otkriti bandu lopova ali način je potpuno promašen. Unutar vile se nije odigralo ništa što bi posebno privuklo moju pažnju, sve klišej do klišeja a i doza humora je skoro zanemariva. 

    Nastavak priče sa zarobljenim doktorom u indijanskom selu je još bezvezniji, najprije su se trebali dobro izubijati da bi doktor došao do spoznaje da želi svojevoljno liječiti indijance i živjeti s njima. 

    Zadnji dio sa Bimbom Sullivanom je najzanimljiviji ako zbog ničega drugoga onda zbog situacije kada je Chico nagrabusio jer je u nezgodan trenutak stavio na glavu onaj nesretni šešir: To je pravi magnet za privlačenje nevolja, bilo je dovoljno da ga minutu držim na glavi pa da umalo ostanem bez nje.

    Kako nema originalne naslovnice koja se odnosi na priče ocijenit ću ovu Dnevnikovu a ona jedva zaslužuje da se spomene.

    09.10.2014
    22:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 7, 1

    Bijeli vrač - naziv epizode koji ću uvijek pamtiti po (ne)umjeću Slobodne Dalmacije da uveća kadar iz stripa i od toga napravi naslovnicu. Ocjena naslovnice i ide njima na račun.

    15.11.2014
    18:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 5, 2

    prolazno loše

    01.01.2015
    11:04:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Vrlo zabavan strip sa nekoliko nepovezanih priča. Baš za opuštanje. okosnica radnje su teme mnogih kasnijih epizoda. Crtež sve bolji.

    02.01.2015
    11:15:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    05.04.2015
    15:52:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    Za zezanciju i opuštanje. Ništa posebno.

    11.07.2016
    16:31:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    06.01.2017
    16:54:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Slažem se s Dodsferdom. Način "uvlačenja" Zagora u dvoboj s lažnim markizom je zaista promašen i moja glavna zamjerka ovoj "3 u 1" epizodi. Kasnije u serijalu će biti milijun puta kad se smijao Chicovim modricama i govorio mu da je sam tražio nevolje dok ovdje pokaže zainteresiranost i ide na silu tražiti pravdu što ga, vidi čuda, dovede do razbojnika. Propust u toj pustolovini je što na kraju nismo vidjeli pravog markiza za kojega je Fox rekao da je u susjednoj 'ćeliji'. Drugi dio stvarno jadno i žalosno, vjerojatno je sukob uzeo i žrtve da bi bio riješen prihvaćanjem doktora da obavlja službu u plemenu. Najbolja scena se krije tu, kad mu je Chico rekao da je odluku mogao donijeti 10 minuta ranije jer tad ne bi zaradio modrice :).

    Uglavnom, neke manje zahtjevne pustolovine, kakvih Zagor i treba imati ali moglo je bolje. Ocijenio sam naslovnicu "Bijeli vrač" koliko god nema puno veze s radnjom.

    13.01.2017
    22:28:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 6, 3

    Čitljiva priča.

    08.06.2019
    12:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 17
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 505
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 603
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 740
    • Prijatelj u opasnosti
      Kod: KT VG 4
      Ocjena: 53%
      Vrijeme: 26.6.2020. 23:44:00
      Autor: ReemCP
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 403

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2531
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2425
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1557
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1376
      • Dame sumnjiva morala
        Kod: FB KP 41
        Ocjena: 96%
        Vrijeme: 23.4.2020. 22:05:00
        Autor: luxi68
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1230

      Aukcije

      Forum