Indijanski teritorij

Zagor

SD EXT 55/56 | 96 str.

Što?! Pokvareni trgovci oružjem uvaljuju oružje Indijancima Naskapima, služeći se prljavim trikovima? E pa da! Naime, uvjeravaju poglavicu Žutu Sjekiru da Plave Košulje potajno kreću u pohod na njegovo pleme. Ali Duh Sa Sjekirom ne bi bio pravi gazda kad ne bi znao što se trulog zbiva u njegovom samoproglašenom kraljevstvu Darkwooda! Pokušat će uvjeriti poglavicu mirovnim pregovorima, te će pokušati dovesti do logora Naskapija pukovnika Clarka iz obližnje utvrde. No, prljavi trgovci oružjem svim silama pokušavaju zaustaviti malu družbu kroz indijanski teritorij…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 48%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nesretni sporazum
    ZG EXT 55
  • Indijanski teritorij
    ZG EXT 56
  • Žuta sekira
    ZG LMS 85
  • Žuta Sekira - Ruka pomirenja - Zagorov gnev - Žive mumije
    ZG VCBZ 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ombre!
    ZG SR 18
  • Territorio indiano
    ZG SR 19

ZANIMLJIVOSTI

  • Četvrti susret s Trampyjem (ovaj put se kreće pod krinkom profesora Trampoffa!); i prvi susret s pukovnikom Clarkom.
  • Upoznajemo pleme Naskapija i njihovog poglavicu – Žutu Sjekiru.
  • Objavljeno 1967., siječanj i veljača. Naslovi striscia SI_3 su redom: #20 Profesor Trampoff, #21 Tajanstveni napad, #22 Zasjeda na rijeci, #23 Izazov u sumrak.

"Došao nam je Duh Sa Sjekirom!
Haugh! Gledajte kako je visok i jak!
Tata, je li on doista nepobjediv?
Ugh… Ugh, sinko, ni najoštrija naša koplja njemu ne mogu ništa!“


Možete li vi vjerovati kakvo je oduševljenje i kakve divne osjećaje izazvao Zagorov dolazak u skromni logor plemena Naskapa, ponositih i mudrih crvenih ratnika? Slično divljenje u stvarnom životu definitivno je mogao izazvati samo neprikosnoveni Alija Sirotanović zvani "Čovjek od željeza", nekada davno u staroj Jugi pred masom bezličnih proletera. A što je Aliji bila njegova lopata, to je Zagoru njegova sjekira! Priča, sigurno se pitate?! Ah, rekli bi danas, trgovci oružjem i Indijanci tik pred iskapanjem ratne sjekire… Stara priča, dakako, no u ono vrijeme još se i mogla zvati "originalnom".

Kad Zagor pobjesni…

Grupa trgovaca oružjem pod vodstvom jednookog, no poduzetnog Blacka Jordana na sve mile i nedrage načine pokušava zakuhati ratni kotao, štono jeftinom trikovima, štono prljavim podvalama. Oružarska družba "Crnog Kvržice" se sastoji od raznih negativnih karaktera koji graniče s karikaturalnim, pa ćemo tako susresti divljenje manjeinteligentnih u grupi naspram supersnalažljivog šefa. Uglavnom, vrlo maliciozna, no s druge strane vrlo zabavna grupica likova. Poimence znamo samo za Sama Gordona i Waltera, ostali su manje važni.

"Black" Jordan

Na čelu Indijanaca Naskapija stoji poglavica Žuta Sjekira. Lik kakav i priliči mudrom indijanskom poglavici. Neće srljati bez dokaza u rat, no lako se zavara i ponos mu naravno ne dopušta da tek tako odbaci mogućnost poraza od strane Bljedolikih! Ako je vjerovati Zagoru, navodno su se već prije susreli i momak je dobio lekciju poštenja koja mu je ostala u pamćenju. Zagor već svojom pojavom izaziva divljenje u hrabrim ratnicima koji su čuli za njegove hrabre podvige, ali i pobuđuje otpor kod onih koji se žele dokazati.

Chico dobiva svog alter-ega, fizički dakako - pukovnika Clarka! A kako će proći zamjena identiteta, provjerite sami! Što nam još humorističkoga ima u stripu? Otkvačena ekipa pod vodstvom debeljka Chica, vesela družina šumskog Crnog Kvržice, a povremeno se uključuje i sam Zagor pod omiljenim pseudonimom Zagorskyjem. Sve nedaće prebrodit će se humorom, pa će čak i nadolazeća prijetnja rata izgledati kao igra.

Plemenito porijeklo malog Meksikanca

Sve u svemu, solidna scenarističko-crtačka igra uvaženog nam tandema Nolitta/Ferri, a nekako već prema prijašnjim komentarima, te jednolične priče s Indijancima i trgovima oružjem nitko ne pamti. Ima da pročitate priču i da se podsjetite, no bez podcjenjivanja molim! ;)

Naprijed

ZG EXT 52/53 Specijalna misija

SD EXT 54/55 Sjene

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Zagor u ovoj epizodi pokazuje mnostvo svojih negativnih osobina: Bijes, nervoza, bahatost, nestrpljivost. Nedozvoljivo je na koji nacin ulijece u tvrdjavu spreman da ujeda, ne razmisljajuci o tome da je mozda okrivio neduzne ljude, kako se kasnije ispostavilo. Da je Zagor ipak samo covjek, ovo je jedna od epizoda koje to najbolje pokazuju.

    Chico u top formi, nekoliko zaista dobrih gegova.

    13.04.2010
    14:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 4, 1

    Ajde neka netko recenzira Američku odiseju

    13.04.2010
    14:57:00 sati
    Opti
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    jako dobra priča,ovdje se već vidi napredak nolitte od početnih epizoda.ovo je jedan jako dobar period sa puno priča koje vrijede da se pročitaju više puta.ovi koji daju jedinice za priču budimo realni ili nisu pročitali priču opće il isu je pročitali kad je izašla pa se ne sjećaju a ne bi bilo loše da si nađu malo vremena za ove zabavne i dobre epizode

    13.04.2010
    17:03:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Vidi se napredak.

    13.04.2010
    20:30:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 51%

    5, 5, 5, 6

    Pa, priča nije toliko ni loša

    13.04.2010
    21:06:00 sati
    split85
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 7, 9

    Pa prica kao sto je recencija rekla: stara, i nista originalno, ne u ono doba kad je prvi put izasla, a najmanje sada.  Ne vjerujem da ce mi ovo ostati u sjecanju, ali moram reci da je ona naslovnica Zag EX 56 / LMS 79 (Zlatni Mac) prava Klasika.  Ovo sam vec rekao, ali sjecam se te naslovnice, otkad sam je prvi put vidio (bilo mi je mozda 5 godina), i ne vjerujm da cu je ikad zaboravit.  Jedan od Ferrijevih najboljih, pogotovo zato sto u njoj, od razlike sa sve ostale, Zagor udara bijelca, a ne Indijanca.  Ona druga je 'bastard' stranica - nije nikad bila crtana da bi jednog dana bila naslovnica, zato sto u Italiji nikad nije izasla; pa zasto onda ovdje?  Zato sto je Ludens pogresno stampo neke Zagor EXTRA epizode sa manje stranice nego sto su Italijani?  Pa ok, neka, nije to bas najgora stvar; makar nisu masakirali price, kao sto su oni idioti iz Dnevnika, pa im se moze lako oprostiti. 

    20.04.2010
    23:54:00 sati
    acestroke
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    21.04.2010
    18:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 63%

    5, 5, 8, 9

    Ipak je ovo solidna epizoda za ono razdoblje...

    23.04.2010
    20:26:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    15.05.2010
    15:44:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Nije loše, ali nema ni ništa posebnog za pamćenje.

    16.08.2010
    17:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Jedino cega se sijecam prerusavanje chica u pukovnika clarka predobro hahah.Prica je ok nista posebno ali ni katastrofalno....naslovnica za mene jednostavna :)

    01.12.2010
    16:10:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Chicovi preci su najjači. Prosula sam se od smijeha kada sam to vidjela. sve drugo je blesavo i plitko ali zabavno. Naslovnica je shit. Ne toliko zbog samog crteža nego zato što su u ovom periodu sve na isti kalup.

    12.01.2011
    12:49:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 8, 9

    Da me netko pita o čemu se okvirno radi u Zagorovim stripovima, rekao bi mu da pročita ovu epizodu. Prodaja oružja indijancima je prečesta tema. Strip je kombinacija ozbiljnih i humorističnih djelova. S guštom sam se prisjetio ovog stripa.

    26.07.2011
    00:39:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    21.05.2012
    10:16:00 sati
    tekumze
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 46%

    2, 6, 7, 1

    26.12.2012
    09:24:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Mislim da je u ovoj epizodi upotrebljena trostruka doza humora koja čak i nije naštetila glavnoj radnji ove simpatične epizodice.
    05.07.2013
    21:25:00 sati
    Oki
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    6, 10, 8, 9

    Smija san se ko nikad kad san ovo čita. Ovo je najsmješnija epizoda u povijesti serijala i ovako su tribali izgledati Chico specijalci. Ovdi je baš sve smišno. I Chico, i Zagor, i razbojnici. Jedino su Indijanci namrgođeni. I za kraj nezaboravna rečenica: "Ne žali se, sinko...povijest Sjedinjenih Država sjedi ti na ramenima!"

    26.10.2013
    11:50:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Za nijasu bolje od epizoda iz toga vremena.

    13.09.2014
    09:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    Baš volim početak koji ide ovako nekako: Ovaj škrtac Zagor ostavio mi je samo jedan dolar jer tada znam da počinje komedija. Odmah na samom početku sam se pokidao od smijeha kada je Chico ubacio novčić u usta žabe a ona pobjegla u vodu. Ubrzo nakon toga se nastavilo u istom tonu u komediji sa Trampyjem a šlag na tortu je došao u vojnoj ambulanti gdje je Zagor na duhovit način htio kazniti Chica zbog iznuđivanja hrane izmišljenom bolešću. U sjeni tih komičnih situacija je ostala tematika priče koja naravno nije donijela ništa novo i neviđeno ali to nije bilo ni potrebnu uz svu ovu dozu humora. Zagor je opet pokazao da brzo plane što je bio čest slučaj u ovom razdoblju bez obzira da li to pokazivao prema prijateljima ili protivnicima.

    Naslovnica za Indijanski teritorij je vrhunska, tu mislim na prerađenu verziju gdje je ono silno zelenilo zamijenjeno puno realnijom svijetloplavom bojom neba.

    11.10.2014
    22:00:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 8, 9

    Uvijek je ugodno naletjeti na starog lisca Trampyja, iako se Čiko ne bi složio s tim.

    15.11.2014
    18:03:00 sati
    caramba
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 55%

    4, 4, 7, 10

    osrednja epizodica o trgovcima oružjem

    naslovnica iako nema veze sa epizodom odlična

    01.01.2015
    17:50:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Na razini ostalih iz tog doba!

    10.02.2015
    20:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Klasika tog doba, epizodu pamtim po zgodi sa Trampyjem i obrtanju uloga Chica i pukovnika.

    Ferri loš. Ne crtež kao crtež već, hajmo reći, kontinuitet. Recimo, jednom se nešto čini na dohvat ruke a u narednom prozoru je jako daleko, ili u ovoj slici je na tom mjestu bila široka rijeka, sad neki plitak potočić i slično tome. Pa je čak bilo Trampyja bez brade na par mjesta. Kao da je crtajući ovu epizodu gucnuo, pokoj mu duši.

    23.01.2017
    19:14:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    31.01.2017
    17:05:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Kad pročitaš jednu epizodu iz ovog razdoblja, kao da si ih pročitao sve.

    09.06.2019
    21:46:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    El classico svoga doba. Humor, akcija, nadmudrivanje sa protivnicima, krljanje sa sefom bande. Sve stalo na 100 stranica.

    15.08.2019
    17:33:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 514
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 790
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 461
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 607
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 613

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1890
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1755
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1643
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1382
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum