Sjene u noći

Zagor

SD EXT 58/59 | 108 str.

Mumije dolaze! Zagor, spasivši doktora Olbonesa od zasjede drumskih pljačkaša, postaje sudionik neobičnih napada egipatskih mumija. U želji da sazna što više o nemilom događaju i krađama arheoloških artefakata, uputi se u pustinju u potragu za tajanstvenim "faraonom" koji sebe naziva Novim Akhenatonom!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 59%

Priča 4

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 64%

P*5

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zagorov gnjev - Strvinar - Duga noć
    ZG BBZG 6
  • Zagorov gnjev
    ZG EXT 58
  • Sjene u noći
    ZG EXT 59
  • Sjene u noći
    ZG LIBKB 11
  • Žive mumije
    ZG LMS 93
  • Žuta Sekira - Ruka pomirenja - Zagorov gnev - Žive mumije
    ZG VCBZ 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La furia di Zagor
    ZG SR 21
  • L'Avvoltoio
    ZG SR 22
  • La furia di Zagor
    ZG TT 21
  • L'Avvoltoio
    ZG TT 22

ZANIMLJIVOSTI

  • Nolittina posveta horror filmu pedesetih. "The Mummy" (1932.) Karla Freunda s Borisom Karloffom i "The Mummy" Terencea Fishera iz 1959. s Christopherom Leejem koji će kasnije uprizoriti grofa Draculu u nizu filmova. Prema nekim izvorima spominje se i priča o mumiji iz stripa Mandrake! Tu je još i komedija "Abbot and Castello meet the mummy" iz 1955. godine.
  • Prvi susret sa šeprtljavim detektivom Batom Battertonom, sljedeći susret u (ZS 21, SDZEX 70-72 "Kuća užasa"). Isto tako je prvi susret s profesorom Oldbonesom kojeg ćemo opet vidjeti puno kasnije u ZG LU 152/154 "Tajna Sumerana" (kao i Battertona).
  • Lik Vincenta Krebsa inspiriran je glumcem Vincentom Priceom, također kultnim glumcem iz horror miljea.
  • Str. 22. - piramide iz Kaira, Sfinga, Abu Simbel, hram faraonke Nefertiti (Akhenatonove žene) u Dolini Kraljeva.
  • Str. 68., Akhenaton i kult Sunca čest je motiv u epizodama Martina Mysterea, a možemo ga naći i u Mr. Nou. Naime, Akhenaton je bio faraon osnivač monoteizma u Egiptu, a prema nekim teorijama Mojsije je jedinstvenog Boga preuzeo od njega.
  • Naslovnica SDEXT #59 samo je povećana vinjeta iz stripa.
  • Uspoređujući izdanje LMS #93 i od SD, u dva navrata možemo vidjeti kako su u Tutto seriji izbacili Zagorovo iživljavanje odnosno šamaranje po Chicu (LMS #93 str. 16 i 28 – vidi slike niže).

Sergio Bonelli: "Kad sam bio dječak, u mraku kinodvorane gledao sam jednu mumiju kako oživljava. Bio je to film "Mumija" Karla Freunda, a glumio je Boris Karloff, s licem koje se činilo starim na tisuće godina onako izbrazdano borama…"

U podužem nizu Zagorovih epizoda Nolitta crpi inspiraciju iz velikih klasika kinematografije, stripa i književnosti – toga smo mogli biti svjedoci svih ovih godina. Tako su se na repertoaru našli i zli znanstvenici, svemirci, ali i najveće horror ikone poput mumija, vampira, vukodlaka, Frankensteina, zombija i duhova. Prva nadnaravna stvorenja koja će Nolitta pokušati uprizoriti biti će mumije (ili barem ljudi prerušeni u mumije). Doduše, epizode je lišena nadnaravnog, i ostaje u okviru megalomanije pojedinaca koji su svojim opsesijama dali maha. A kako će Nolitta uprizoriti susret naših junaka s mumijama i njihovim gospodarom, pročitajte i sami (naravno, da možete i baciti koji komentar niže).

Vincent Krebs - nazovifaraon

Doktor Olbones

Naracija i ritam pripovijedanja u potpunosti je u vještim rukama scenarista te ležerno i s nekolicinom komičnih (do nivoa ne baš ugodne grubosti naspram Chicu) situacija dolazi se do velikih otkrića i poetskog i tragičnog kraja. Za razliku od prijašnjih epizoda Chicove geg situacije skoro da prestaju nakon što radnja počinje poprimati ozbiljniji ton. Chico i šeprtljavi detektiv Bat Batterton su poput likova iz filma Abbota i Castella kad sreću mumiju ("Abbot and Castello meet the mummy" iz 1955.) Gegovi fizičkog šamaranja, poput onih Stanleya i Olivera na pokretnoj vrpci mogu donekle biti smiješni, no tijekom epizode Zagor jest pretjerao. Stoga je talijanska tutto serija reizdanja u potpunosti maknula tih par "oštrih" šamara (možete ih vidjeti niže). Bat Batterton izokrenuta je verzija Sherlocka Holmesa, majstor neprerušavanja, a siguran sam da su on i dedukcija dva različita svijeta. Lik je to poput svojih drugih inkarnacija u serijalu - Digging Billa, Drunkyja Ducka, grofa od Lapalette ili lutalice Trampyja; svi oni doprinose ukupnom humorističkom dojmu serijala.

Nolitta koristi slične mehanizme i zaplete koje možemo vidjeti u raznim pustolovnim/horror filmovima s čudovištima i manijakalnim zlim genijalcima koji žele izgraditi svoje kraljevstvo u kojem će oni biti Bog. Glavni negativac je Vincent Krebs, no vjerojatno ćete se složiti sa mnom kad kažem da izgleda kao Vincent Price u filmovima s Dr. Phibesom. Krebs je megaloman opsjednut idejom o povratku stare slave egipatskih faraona, a posebice faraona Akhenatona, faraona koji je stvorio monoteističku religiju i postao možebitan izvor Mojsijeve religije. Također, koliko je lud toliko ima i istine u njegovim idejama. Naime, on bi želio izvući na svjetlo dana iz mraka muzeja sve te muzejske eksponate i postaviti ih u svakodnevan život. Takav način suživota dandanas je prisutan u Egiptu gdje Arapi bez neke grižnje savjesti žive i eksploatiraju sve ono što je nekad davno slavni egipatski narod stvorio. Sama profesorova anegdota o obitelji Arapa koja živi u neotkrivenoj grobnici već desetak godina zaista je točna. Npr., Kairani su skidali obloženi kamen s površina piramida da bi gradili sebi kuće. Sva blaga egipatske civilizacije spavala su zaboravljena zakopana pod pijeskom 2-3000 godina, ispod nogu nesvjesnih novih generacija…

Chico & Bat Batterton meet the mummy

Htio ili ne htio, Nolitta može reći jedno ogromno hvala horror ikonografiji, posebice onoj kinematografskoj, jer su ga one oblikovale kao punokrvnog autora koji se ne stidi izaći iz okvira običnog westerna (kojeg je preferirao stari Gianluigi). Dodavši likovima i notu tragičnosti, približava se antičkim uzorima. Vidi se i utjecaj Sergia pustolova, koji voli povijest, putovanja, avanturu, te tako koristi razne termine i staroegipatske motive. U današnjem kontekstu možda malo previše naivna priča o građenju piramida i obnavljanju egipatske civilizacije u srcu Amerike, no u to vrijeme dovoljno intrigantna da ozari dječačka lica željna priča iz daleke i mistične prošlosti, iz dalekih i fascinantnih zemalja…

Izbačene vinjete iz originalne serije – šamaranje Chica

Naprijed

ZG EXT 57/59 Pakao živih

ZG EXT 60a Ranjeni jelen

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • legaz

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    01.07.2010
    20:50:00 sati
    legaz
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 66%

    6, 4, 9, 9

    Dobra Battertenova premijera, on i Chico u odlicnoj formi.

    Sto se tice ove epizode, pomalo razvucena, negativac Krebs ne bas toliko harizmatican kao Vincent Price.

    Vinjete gdje Zagor udara Chica u dva navrata nisu izbacene, vec prepravljene.

    01.07.2010
    20:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrlo dobro!

    01.07.2010
    21:18:00 sati
    14act3
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    01.07.2010
    22:17:00 sati
    Koresh
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Zagor se tu počinje malo stabilizirati što se tiće Ferrijevog crteža i kvalitete priča, a i pristigao je konačno i jedan od najglavnijih sporednih likoa u serijalu. Šteta jedino što ova priča u originalu nije dobila svoju naslovnicu iako je duža od Strvinara.

    02.07.2010
    00:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Još da sam znala koju naslovnicu ocjeniti... Indiana Jones u Zagoru. Volim drevni Egipat ( i igricu Pharaoh, bolja mi je od Cezara 3. ) U ovom dijelu se Zagor iz tih traljavih i naivnih epizoda počeo pretvarati u "normalnog".

    02.07.2010
    12:38:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    Prosječna stara priča, uz odličnu drugu naslovnicu.

    02.07.2010
    15:25:00 sati
    velka031
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Ma sta ima da se kaze, sve ove ranije epizode su puno slabe, ko sto sam prije reko, procitas ih jednom i onda nikad vise.  Ako ocjenjujem naslovnice, onda dajem osmice onim originalnim Italijanskim, ali ako ocjenjujem one nase is SD Extra izdanja (pogotovu onu drugu vinjetu, gdje Zagor dira mumiju), onda mozda dvicu.  Nije bilo tako dugo odkad sam procito ovu epizodu, a da me sad neko pita o cemu se radila, stvarno ne bi mogo da odgovorim.  To je sve sto se moze reci o ovoj prici.

    02.07.2010
    19:00:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Slazem se s amerikancem povise, jedanput pročitaš i nikad više...al istina je i da epizoda ima neku atmosferu, nije da nema, odma se vidi pomak u kojem smijeru Nollita gura Zagora i koju viziju za njega ima u budućnosti.

    04.07.2010
    17:03:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    Jedan od prvih Zagora kojeg sam pročitao u LMS izdanju i tada mi se činila kao fantastična epizoda. No tada sam imao samo 8 godina.

    06.07.2010
    15:35:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    06.07.2010
    21:33:00 sati
    Svarog
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Osim što ne volim crtež iz samog stripa vidjeti kao rastegnutu naslovnicu, što je SD nekoliko puta napravila, ostalo stvarno i nije preloše! "klasična epizoda"

    12.07.2010
    00:38:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 7, 5

    Dvojac Nolitta & Ferri ovdje je vec solidno uigran. Tako da je vidljiv napredak u odnosu na prve epizode. Takodjer imamo dva elementa koja ce igrati dosta vaznu ulogu u serijalu. Susret s egipatskom civilizacijom, Nolitta ce kasnije Zagora upoznati sa svim mogucim i nemogucim etnickim skupinama/narodima. I mislim da prvi put prelaze pustinju. U buducnosti ce nas dvojac cesto prakticirati putovanja kroz nepregledna pustinjska prostranstva.

    25.07.2010
    21:26:00 sati
    Manetola
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 8, 4

    Legendarna prva pojava Bata! Zagor se razvija ali nije još to ono zbog čega ga volimo! 

    26.07.2010
    01:40:00 sati
    supermike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    4, 6, 6, 5

    Nije loše, ali puno je tu još mjesta za napredak i Nolitte i Ferrija. Veliki plus je prva pojava Bata Batertona. Priča nema orginalnu naslovnicu, a ovu našu "nazovi naslovnicu" je bolje ne ocjenjivati, pa ocjena ide ukupnom dojmu.

    03.09.2010
    17:42:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 86%

    10, 8, 8, 8

    Neznam zasto svi kritiziraju naslovnicu ali meni je sasvim u redu.Ova prica po meni je jako dobra, jedino malo sto me smeta previse glupiranja onog Bata B.I vinjete samaranja chica, stvarno su me rastuzile dobro je da ih upce nisu stavili....mislim tko god je kreirao te dvije ŽALOSNE vinjete pretjerao je dosta i odlican je potez izbacivanja.

    01.12.2010
    01:24:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 6, 2

    "Nikad u životu nisam vidio toliko ludosti."

    03.07.2011
    20:42:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    20.05.2012
    23:15:00 sati
    tekumze
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    04.12.2012
    19:03:00 sati
    macca1985
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 9, 5

    Nisan zna za ove izbačene vinjete, srića da su to napravili jer je ovo triskanje Chica idiotarija teža. Epizoda je prosječna, početak u muzeju sa Batom je puno bolji od ovih natezanja po pustinji i piramidi.

    27.10.2013
    09:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Baš listam libellusovu 11.knjigu i tražim ovu naslovnicu sa mumijom,pa tek ovdje u recenziji vidim da je to bila samo uvećana vinjeta za SD59...inače još jedna pričica za djecu.
    13.02.2014
    22:39:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    Meni je ovo jedna od najglupljih epizoda Zagora koje sam dosad pročitao. Osvetoljubivi inženjeri koji projektiraju divovske piramide usred Amerike, pa ih Indijanci grade, pa onaj ludi profesor koji radi kraljevstvo novih Egipćana od otetih Indijanaca... Katastrofa, Chico je sve sjajno sažeo na kraju:"Nikad u životu nisam vidio toliko ludosti."

    Jedina naslovnica koju mogu ocijenit je ova VČ-ova, i ta je dosta dobra.

    15.07.2014
    12:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 9, 5

    Priča je bila dobra sve do dolaska u palaču Vincenta Krebsa, od tada pa nadalje počeli su se redati svi mogući klišeji rađeni po strogo zacrtanoj šabloni; ludi znanstvenik/profesor koji smatra da je neshvaćen od ostatka svijeta pokušava osnovati neko svoje carstvo gdje će pri tome iskorištavati i tlačiti druge, Zagor dolazi kao zarobljenik u to carstvo, Zagor uspijeva osloboditi robove, potlačene i napraviti pobunu koja rezultira svrgavanjem moćnika, glavni negativac čak ako i pogine to neće biti od Zagorove ruke već će ga ubiti netko drugi ili će se umiješati viša sila... previše je tu već viđenih stvari da bi moglo biti zanimljivo. A počelo je zabavno sa Chicovim smiješnim situacijama a posebno mi se dopala ona kada ga je glad natjerala da ide čak i raditi pa je tako iscijepao drva koja nije trebao. Nije loš bio ni susret sa profesorom Oldbonesom, njihov zajednički dolazak kod prijatelja Kennetha i onaj događaj sa lažnim mumijama ali kada je trebalo priču usmjeriti u nezaboravnu pustolovinu ponuđeno je premalo elemenata za nešto ozbiljnije. U sjećanju će mi ostati prvo pojavljivanje Bata Battertona i njegovi neuspješni pokušaji odrađivanja detektivskog posla po kojima će biti poznat i u svojim kasnijim pojavljivanjima, ona situacija kada ga je Chico nosio u bačvi misleći da je voda ostaje jedan od boljih trenutaka epizode. 

    Ferrijev crtež postaje sve bolji a kako nema originalne naslovnice koja se veže za priču uzet ću u obzir ovu izmišljenu iz SD koja može poslužiti ali nije to ono što bi trebalo biti.

    13.10.2014
    18:37:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 49%

    4, 5, 6, 4

    jedino po čemu vrijedi upamtiti je prvo pojavljivanje smotanog i simpatičnog detektiva,mada mu je Nolitta dao malo prostora

    01.01.2015
    18:13:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 8, 3

    Solidno za pročitati. Šteta što nema pravve naslovnice.

    20.02.2015
    06:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Osrednje sve skupa. Početak obečavajuć, kraj izbrzan i predvidiv, Baterton prekratko u ulozi. Crtež Ferria još se traži, naslovnica u Dnevniku kako - tako.

    09.10.2015
    15:10:00 sati
    dudo1
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    5, 5, 9, 10

    09.01.2017
    18:03:00 sati
    suply1
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Kasnijim Bosellijevim epizodama, Dumuzijevim dijademama i mumijama, mi je zagađena ova tematika pa mi je i ovdje sve bilo pomalo mučno posebno od trenutka kada su Zagor, Chico i profesor zarobljeni jer postaje prilično jasno što slijedi, od toga da Zagor vodi efikasnu pobunu do toga da Krebs mora umrijeti. 

    Najbolje stvari su, naravno, Chicove zgode s početka epizode i premijerno pojavljivanje Bata Baterttona iako je bilo kratko i Chico ga je "istjerao" iz epizode. Uglavnom, epizoda kojoj se nema potrebe vraćati.

    Naslovnica "Slobodne Dalmacije" mi je baš ok, solidna 7-ica. 

     

    30.01.2017
    16:28:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Vrlo dobro. Sviđa mi se kako Zagor funkcionira u pričama koje imaju i najmanji dodir s bilo kakvim mitologijama.

    09.06.2019
    21:52:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Skoro identicno kao prethodna avantura: dobar pocetak, dobar zaplet, zbrzan rasplet. Crtez sasvim zadovoljavajuci.

     

    Dopada mi se premijera Bata Batertona i prof.Oldbounsa, a kada ponovo citam ovu pricu hronoloski (nakon procitanih svih stripova o Zagoru) deluje mi jos bolja.

    17.08.2019
    20:54:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 58%

    6, 6, 6, 4

    Pomalo spaljenica radnja. Jedino sto malo dize epizodu od totalnog zaborava i copy paste rabojnici vs zagor eopizoda tog perioda je sto se ovdje radnja bavi egiptomi tematikom piramida, faraona itd.

    31.08.2019
    23:34:00 sati
    karuro
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    Ova radnja je bila meni žešča idiotarija .

    Još je to nekako izgledalo na početku sa mumijama , ali nakon što su došli na mjesto gdje je glavni negativac je postalo jako loše . Imali smo jako zbrzan završetak . Nismo imali gotovo nikakve radnje na tom mjestu , nego se je odmah krenulo u završni obračun .  

    Dobro je bilo barem prvo pojavljivanje Bata Battrertona , iako je postao zamoran do kraja sa svojim lošim skrivanjem i prerušavanjem .  

    23.08.2020
    08:47:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    31.03.2021
    21:03:00 sati
    Salkan
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2155
  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2133
  • Uz rijeku
    Kod: ZG MX 40
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1986
  • Očeva sablja
    Kod: KM ZS 236
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1730
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1718

Aukcije

Forum