Demonski otok

Zagor

ZG ALM 10 | 96 str.

Kada se sretnu dvojica starih morskih vukova kao što su Honest Joe i Fishleg, a k tome imaju i zajedničkog prijatelja – Zagora - uvijek se nađu teme za razgovor. I tako se nakon nekoliko rundi ruma otkriva priča o demonskom otoku.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 79%

Priča 9

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 66%

P*7

S*6

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Demonski otok
    ZG ALM 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L`isola dei demoni
    ZG AL 2001

ZANIMLJIVOSTI

  • Gledano prema originalnom redoslijedu Honest Joea smo prije ove epizode sreli u priči Tajna Jednoroga, a prvi put se pojavio u priči Aljaska. Fishleg & company su se prije ove epizode pojavili u Morskoj stravi , a prvi put kapetana srećemo u epizodi Mržnja, posadu upoznajemo u priči Odlazak u nepoznato dok se Virginia premijerno pojavljuje u Zlatnom pečatu. Ujedno ta priča vremenski prethodi Demonskom otoku. U trenutku dok se odvija ovaj susret između ove dvojice kapetana Zagor i Chico šalabajzaju po Africi, tako da Virginia može s pravom biti ljubomorna jer će Zagor pokleknuti pred čarima zamamne Madame Marie Laveau. Ista ekipa je osim ovog almanaha radila i na epizodi, koja se odvija istovremeno, Kraljica mrtvoga grada.
  • Otok demona (Isle of Demons) je legendarni otok za kojeg se vjerovalo da postoji u blizini Newfoundlanda. No, na tom djelu Atlantika ne postoji nikakva vulkanska aktivnost jer je blizu kanadska ploča jedna od geoloških najstarijih područja na Zemlji te je gotovo nemoguće da vulkani i potresi tu nastanu.
  • Brendan je svetac podrijetlom iz Irske koji se otisnuo na putovanje u potragu za otokom Blaženstava.
  • Lov na tuljane se odvija i dan danas. Lovci ne rade razlike u dobi i spolu među ovim slatkim i nevinim životinjama.
  • Sea wolf je naziv pripovijetke Jacka Londona objavljene 1904. Jedini književni lik koji se preziva Heep je iz priče David Copperfield dok je Erik Rasmussen ime i prezime nekoliko danskih sportaša.
  • Martin Frobisher je bio engleski kapetan koji je traži prolaz na sjeverozapad jer su Portugalci i Španjolci kontrolirali do tada poznate prolaze pa se Engleska, Francuska i druge zemlje pokušale preko SI i/ili SZ doći do Kine. Zagor se bavio ovim problemom na početku svoje druge američke odiseje (Nestali istraživač).
  • Na str. 128 na četvrtoj vinjeti se može vidjeti Mauro Boselli dok crtača sami potražite.
  • Fishleg se na str. 35 referirao na Saveznu državu Virginiju. Koja je tada obuhvaćala i teritorij današnje Zapadne Virginije jer se ta država odcijepila 1861., a 1863. ušla u Uniju.
  • U uvodu stoji tekst o Legiji stranaca.

Nakon što je „žuta opasnost“ u Norfolku uspješno anulirana, Zagor i Chico su se odlučili baciti na pecanje. Chico je upecao francuskog soma, a Zagor zlatnu ribicu. Sve bi bilo divno i krasno da olujni vjetar nije donio zlokobno glasanje koje praznovjerni mornari odmah povezuju s ukletim dušama i demonima koji stoljećima žive na tom području Atlantika. Boselli ovdje reže priču te uništava dramsku napetost jer Zagor odmah shvaća svojom nepogrešivom intuicijom da demoni ne postoje. Zna čovjek što govori; pa on se borio protiv Kandraxa, Rakosija i sličnih likova iz zone mraka, a Ramath da zabije posljednji čavao u lijes potvrđuje Zagorovu pretpostavku.

Za negativce se odabrala zemaljska posada kapetana Rasmussena. Dotični kapetan je pokvareni, beskrupulozan i zao čija desna ruka Heep nimalo ne zaostale za njim kao ni ostatak posade Sea Wolfa. Zapravo kroz cijeli strip se proteže opis da je posada zla, ali nigdje nije primjereno objašnjena njihova krivnja. Daje se naznaka da je kriv za prijevaru osiguranja, no bilo bi bolje da se išlo na kartu švercera ili pirata. Ovako se dobilo teško sotoniziranje posade kojima još i face izgledaju pokvareno, a pravo lice pokažu tek u zadnjoj trećini priče. Momci su inače teški kapitalisti dok je naš Fishleg pravi marksista pa mora provesti sedam ofenziva protiv buržoazije koja uništava proletarijat (tuljane).

Sada Boselli bespotrebno vraća demone koje je na početku priče prekrižio kao mogućnost da se pojave u priči jer ekipa s Wolfa otkriva da postoji mogućnost da legendarno blago zbilja postoji. Zagorovo šesto čulo odmah shvaća da se radi o prevari, ali kao naivna ovca ipak ide u zamku. Dragi naš Mauro ako si već na početku priče razbio svaku iluziju u vezi demona onda nas nisi trebao silovati s njima nanovo, ipak se iskupio na kraju priče jer je složio par dobrih akcijskih sekvenci. Kojih? To otkrijte čitajući strip.

Svakako je za pohvalu što Boselli nije u almanahu pokušao spojiti u priču Honest Joea, Fishlega i Zagora jer bi zbog broja stranica takva priča bila teški promašaj. Ovako smo u uvodu dobili jednu lijepu navlakušu i sasvim solidnu epizodu. Ipak bi bilo bolje da je uključio neke demone, a ne otmicu koja nije imala nikakvog smisla jer se do blaga moglo doći bez pomoći posade s Golden baby i gubljenja života. Pomalo smiješna je bila scena borbe između posada jer Fishlegovi momci poput šeste ličke uskliknu: „Za Virginiju!“ I jurnu na protivnike, a i objašnjenje zašto ne treba ubijati tuljane je za osnovnu školu. Sve u svemu, onim pravim Zagorovim fanovima kod nas je ovaj almanah pobudio sjećanje na dobra stara vremena koja će se jednom ponoviti, ako Bog da. U Italiji je to bilo prisjećanje prošle odiseje dok su Zagor i Chico u Africi. Dobro možda će čitatelji biti razočarani s pričom jer je dotični scenarista u većini slučajeva znao napraviti epizode do jaja dok je ovdje previše otišao u predvidljivost radnje i poneku naivnu scenu. Laurenti je dobar crtač za ovakve epizode nabijene akcijom jer njegov Zagor ima lice osobe koja se spremna boriti do zadnjeg daha, ali opet bi možda malo trebao prilagoditi crtež za mirnodopsko vrijeme.

Naprijed

ZG ALM 3 Utrka na rijeci

ZG ALM 4 Krvavi očnjaci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Svidja mi se prica. Laurenti slab. 
    Posebno interesantno je to sto se radnja odvija u flesbeku neposredno poslije prvog susreta Zagora i Virginije.
    Dakle, Zagor je poslije okrsaja sa Kinezima posao sa posadom GB u lov na kitove.
    Fishleg: "Ne mogu vam reci jesu li ga vise zanimali kitovi ili moja necakinja Virginia."
    Jos jedan biser:
    Zagor: " Ne brini se Fishleg. Cura je spretna i ne pati od vrtoglavice. A tu sam i ja."
    Fishleg: "Upravo zato se i brinem."

    Samo mi je zao sto se Boselli na kraju nije vratio jos malo vezi izmedju Zagora i Virginije.
    Virginija razmislja da li Zagor trenutno u Africi ima nesta sa lijepim domorotkinjama. Eh, kad bi samo znala da se on tamo cak ozenio sa Marie Laveau.

    13.09.2012
    15:02:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • djule

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    13.09.2012
    16:48:00 sati
    djule
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Solidna priča. Boselli je nepotrebno stvarao napetost i neku nadnaravnu atmosferu jer je sve upropastio predvidljivim raspletom sa zlom posadom. Zanimljiv mi je bio uvod sa Zagorom i Virginijom. Iskreno me iznenadilo prikazivanje Zagora kao nekog frajera ševca, plus tu je i Laurentijev crtež koji dodatno Zagora prikazuje takvog. Na crtež sam se morao najviše naviknuti. Scena sa obaranjem ruku je legendarna i po njoj ću najviše pamtiti epizodu. Almanah je edicija konstantno na istom nivou.

    13.09.2012
    18:18:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    13.09.2012
    20:25:00 sati
    velka031
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Ne svidjaju mi se odnosi izmedju Zagora i Fishlega u oboj epizodi, nekako su mi cudni.

    Imali smo i mnogo gore almanahe tako da ovaj i nije toliko strasan, Laurenti je mogao bolje ali kao da ga mrzi.

    Ferri 10

    14.09.2012
    13:23:00 sati
    going going
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Pa onako... Laurenti loš, naslovnica dosta dobra,kolor loš, priča onako...nije loša

    14.09.2012
    14:11:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Svaka čast na dobroj recenziji! Lako sam uočio autore u stripu.

    Za kvalitetu Almanaha priča je i više nego soldina.

    Laurenti bolji nego u "otočkoj skupini", ali dosta slabiji nego u npr. "Aljasci" ili "Ratnicima noći.

    Naslovnica bezveze kao i uvijek u ovom izdanju.

    16.09.2012
    13:50:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 55%

    6, 5, 5, 7

    Prolog obecaje mnogo,slijedi malo razocarenje.Scenario uzasan. Crtez katastrofa.Laurenti je htio stvoriti atmosferu "Demonskog otoka",al uzasno je likove crtao.Jedino Virginiju je lijepo nacrtao. Zensko, sta ces.Tuljani,blago...ma lose izvedeno. Ona otmica nema logike. Dvije posade, sad se mlate, sad se vole.Sa mornarima u lavu,a sa zlocestim kapetanom, sa sazaljenjem. Naslovnica,promasaj.

    Prilog o legiji stranaca: 10. P.S., prvi put vidim jednog balkanca u Zagorovoj prici,Orsovic(Albanac).

    21.09.2012
    18:49:00 sati
    Tutta
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Lagano razočaranje što se raspleta tiče ali ukupno gledajući sasvim dobro je ispalo ako uzmemo u obzir da se Boselli bolje snalaži na većim pričama. Ima par zanimljivih scena i dijaloga ali likovi su pomalo prosječni i neupečatljivi. Crtež na nekim mjestima traljav a opet u nekim scenama briljira. Kapetan Rasmussen je genijalno nacrtan a i Virginia (u što nisam nimalo sumnja :D).

    31.10.2012
    08:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    Kao i 9 od 10 almanaha, loše. Pročitati samo iz respekta prema novcu

    02.03.2013
    18:43:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Slabo. Ne znam da postoji lošija priča Bosellija. Naslovnica najjača strana ovog izdanja.

    03.05.2013
    13:12:00 sati
    ivang
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 26%

    1, 2, 4, 5

    nečitljivo

    03.09.2013
    01:21:00 sati
    kucak
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 19%

    2, 1, 3, 1

    Većina ostalih "komentatora" ove epizode je istoj dala nerealno predobre ocjene. Ovo je loše u potpunosti!
    18.10.2013
    10:07:00 sati
    Oki
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Vrijedan almanah za kolekcionare jer odlično nadograđuje odnos Virginie i Zagora i odlično sjeda pri pravom kronološkom čitanju serijala. Dakle, ta priča najbolje paše ako je se čita tamo negdje nakon afričke "Atlantide" ili "Kraljice mrtvog grada" jer je tada u Italiji i izašla. Največi plus mi je za(jebancija) Zagora i Virginie i sad je jasnije zašto Virginia još uvijek pomalo pati za našim junakom u "Krakenu", tj. prvom Kainu. Ona jedna scena u čamcu na kraju "Careva pečata" nije dovoljna. Sad znamo da su se Zagor i Virgina tada "družili" malo duže. Zbog toga Boselliju ovdje plus. Također, nije mu loša fora sa onim napuštenim mornarom na otoku i potencijalnim blagom. Takve stvari volim. Crtež bi mogao biti bolji. Laurenti fušari, ali opraštam mu jer kod Virginie brijilira. Virigina ovdje stalno spominje kako bi jednog dana htjela imati svoj brod... hmm, pa ne može Fishleg živjeti vječno. Drag mi je Fishleg, ali opasno je more, a Virginia mi djeluje kao puno zanimljiviji kapetan posade Golden Baby, ali o tom potom.

    01.11.2013
    20:30:00 sati
    nagor
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    08.05.2014
    15:12:00 sati
    Ante90
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 72%

    9, 8, 4, 9

    Zanimljiva priča i fina napeta i jezovita atmosfera,Fišleg i Honest Joe kako pričaju i druže se ta mi je slika fantastična uprkos odvratnom crtežu.

    25.09.2014
    12:11:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 54%

    8, 4, 5, 3

    Crtež uvelike kvari ukupan dojam ionako nepretenciozne priče. Sve je ovdje površno odrađeno - scenarij, crtež i naslovnica.

    15.10.2014
    08:56:00 sati
    Spock
    uredi
  • nightman36

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 6, 7

    ...sve u svemu, u rangu čitave edicije..niš' posebno za istaknuti, priča koja se pročita i brzo zaboravi.

    30.01.2015
    09:13:00 sati
    nightman36
    uredi
  • sinian

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    20.06.2015
    17:42:00 sati
    sinian
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 9, 5, 8

    Laurenti opet nacrtao tarzana.

    01.07.2015
    09:29:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Naslovnica malo kvari ocjenu al strip je odlican,cudo mi je vidjet dobrog Zagora na ovako mali broj stranica!!

    19.08.2015
    02:00:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 10, 2

    02.09.2015
    10:54:00 sati
    tinton
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    jako dobra epizoda uz odličnog laurentija,mrvicu slabijeg nego u osveti vudu.

    14.07.2016
    07:49:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    15.03.2017
    19:18:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 64%

    7, 7, 5, 7

    17.08.2018
    10:49:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    8, 7, 5, 4

    Ideja nije losa, scenario moze da prodje, ali crtez i naslovnica su za plakanje...

    09.03.2019
    23:18:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 7, 4

    Odlična priča sa starim likovima.

    30.05.2019
    18:51:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Onako, solidna priča, ali crtež mi se ne sviđa, likovi su previše karikaturalni, kao u crtanom filmu. A i oni dijamanti su nevješto nacrtani.

    09.06.2019
    10:27:00 sati
    delboj
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    28.06.2020
    22:06:00 sati
    brancika
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1492
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 581
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 630
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 696
    • Pero Komanča
      Kod: TX ZS 581/582
      Ocjena: 72%
      Vrijeme: 27.6.2020. 17:44:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 853

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2545
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2431
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1559
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1492
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1379

      Aukcije

      Forum