Čovjek koji je došao s kišom

Zagor

ZG ALM 6 | 96 str.

Našli su ga u šumi, čovjeka koji ne može ničega da se sjeti, pa čak ni svog imena. Indijanci Shawnee primili su ga kao jednog od svojih, započeo je novi život i našao ljubav svoga života. Ali, od prošlosti se ne može pobjeći! Ko je neznanac kojeg su Indijanci našli ranjenog i bez pamćenja? Zašto je vješt sa revolverom i ko su ljudi koji se raspituju o njemu? Mnogo pitanja na koje Zagor pokušava da nađe odgovor.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čovjek koji je došao s kišom
    ZG ALM 6
  • Čovek koji je došao s kišom - Čovek u bekstvu
    ZG VCZS 48
  • Čovek koji je došao s kišom - Čovek u bekstvu
    ZG ZSR 48

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L’uomo venuto dalla pioggia
    ZG AL 2005

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj almanah je izašao u Italiji 2005. godine, kao sedmi po redu. Kod nas je kod Ludensa izašao 2009., kao šesti broj.
  • Ovo je bila prva Zagorova epizoda koju je napisao Diego Cajelli.
  • Za Rubinija je ovo bila takođe premijera na Zagoru.
  • Shawnee (Shawano, Shawnese), pleme američkih Indijanaca jezične porodice Algonquian čiji se kao najraniji poznati dom (Swanton), navodi dolina rijeke Cumberland, a možda još ranije dolina Ohio, odakle su protjerani u dolinu Cumberlanda, a kasnije se sele kroz mnoge države u kojima se zadržavaju duže ili kraće vrijeme: Tennessee, Alabama, Georgia, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Maryland, District of Columbia, Missouri, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Južna Karolina, Teksas, Virginia. Kroz svoju istoriju Shawnee su se dijeli u pet glavnih skupina: Chillicothe, Hathawekela, Kispoko (Kispokotha), Mequachake i Piqua, koje su se nakon ratova koje su vodili Tecumseh i Tenskwatawa u ranom 19. stoljeću okupile u tri razne skupine poznate kao Absentee Shawnee, Cherokee Shawnee i Eastern Shawnee, danas nastanjene u Oklahomi.Ime Shawnee (izg. šoni), dolazi iz Algonquianskog "shawun" (shawunogi) u značenju "southerners." Shawnee su poznati i pod sličnim imenima koja vuku porijeklo iz istog korijena. Rani Francuzi zvali su ih Chaouanons, kod Seneca su nazivani Chiouanon, isto tako Oshawanoag kod Ottawa Indijanaca, Ontwagana (Iroquois "one who stutters" ili "one whose speech is unintelligible,") i kod Indijanaca Cherokee Ani-Sawanugi. Ostali nazivi su Shawala (Teton), Touguenha (Iroquois); Cumberland Indijanci, popularni naziv po lokaciji. Rijeka Savannah dobiva ime po njima, to (Savannah ili Savannuca) je bio još jedan naziv za njih koji su koristili kolonisti iz Južne Karoline. Jezik Shawnee pripada porodici Algonquian, a prvi srodnici su mu jezici Indijanaca iz područja velikih jezera: Fox, Sauk ili Sac, Mascouten i Kickapoo.
  • U ovoj epizodi se pojavljuje doktor Sand, lik koji je imao premijeru u almanahu “Bijeli vrač”.
  • Dodatni tekst u ovom stripu nema nikakve veze sa samom pričom. Tekstovi o Indiji, Himalajima pa sve do gusara.

Opa! Ovo se zove jedno prijatno iznenađenje. Iskreno rečeno, već sam almanahe otpisao što se tiče kvalitetnih i dobrih priča, tako da je ova epizoda jedno pravo osvježenje, ne samo kada se radi o ovom serijalu, već uopšte o Zagorovim pričama. Početak epizode je napravljen na najbolji mogući način kako je to moglo da se uradi: glavni likovi stoje jedan naspram drugog u pozi revolveraškog dvoboja. To mi je bilo iznenađenje jer sam navikao na drugačije otvaranje epizoda, bilo da su to Chicove nezgode u darkwoodskoj močvari ili nešto što se dešava na nekom drugom mjestu pa Zagor se lagano integrira u priču. Ne, ovoga puta kraj je ujedno i početak. Prve scene zbunjuju i postavljaju na samom početku mnogo otvorenih pitanja, ali onda polagano u retrospektivi saznajemo kako je došlo do dvoboja. Za mene je ovo nešto novo, nešto na šta u Zagorovim stripovima nisam navikao i mogu da kažem – sviđa mi se. Sve što je novo ne mora biti automatski dobro, najbolji primjer je dolazak novog vala crtača u devedesetim godinama, međutim ovo je upravo jedna od stvari kada pomislim da je osvježenje dobro, pogotovo ako se izvede na pravi način. Promjene su u svakom slučaju dobro došle jer poslije 600 epizoda sve postaje pomalo monotono, pogotovo ukoliko se priče otvaraju uvijek na isti način i uzimaju uvijek isti tok radnje i kraj. Pitam se samo zašto smo uopšte trebali decenije da se jedna nova i svježa ideja kao što je ova, sprovede u stvarnost. Diego Cajelli i Maurizio Colombo su ovdje napravili pravi pogodak.

Lik Askenaya (čovjek bez uspomena) je odlično razrađen. Kao što se u toku priče ispostavilo, radi se o plaćenom ubici, međutim moglo je da se vidi da se neki ljudi ne rađaju zli već da ih život pretvori u ono što su postali sa vremenom. On je htjeo novi život, novi početak daleko od svih problema i nevolja, ali nije mogao da pobjegne od svoje prošlosti i svega što je uradio prije amnezije. Da li je pravda zadovoljena? Da li je u redu da čovjek mora da plati za svoje grijehe, iako se pokaje i odluči da promijeni život? Teško reći. U slučaju Askenaya, on nije imao izbora. Tragični događaji u toku priče su ga naveli da ponovo postane ono što je nekad bio, hladnokrvni ubica. Ipak, imam osjećaj da kad je došlo do dvoboja da je on htjeo da se završi kako i jeste, htjeo je da se okonča život kojeg više nije želio da živi, htjeo je da ode jedinoj pravoj ljubavi koju je imao, možda jedinoj osobi u životu kojoj je stvarno nešto značio. Zagor je to shvatio, što se najbolje vidi kod nezaboravnih scena na posljednjoj stranici kada gleda u nebo i govori koliko je čudna sudbina, pri čemu nije baš sasvim jasno da li plače ili mu se sliva kiša niz lice.

Rubini iznenađujuće dobar u svojoj prvoj epizodi na Zagoru

Strip ima 94 stranice, što je po mom mišljenju malo da bi se napravila jedna dobra priča, ali u ovom slučaju napravljen je pun pogodak. Imam osjećaj da je svaka vinjeta na svom mjestu i da jedna stranica manje ili više bi bila suvišna. Scenaristi su prilagodili i razradili priču u najmanje detalje, što se rijetko dešava u stripovima koji imaju ograničen broj stranica. Vjerovatno je i Cajelli htjeo u svojoj prvoj priči da ostavi što bolji utisak i može se mirno reći da mu je to na najbolji način pošlo za rukom.

Rubini je u svojoj prvoj epizodi nadmašio sva očekivanja. Fantastično je kadrirao vinjete, pogotovo kada se radi o prikazanim emocijama na licu. To je upravo ono što mi nedostaje kod većine drugih Zagorovih crtača, ne mora anatomija biti perfektna, ali ono najvažnije, pričati priču slikama, to je nešto što samo mali broj crtača ima pod kontrolom. Na čemu Rubini treba još da poradi, to su pokreti koji u nekim scenama izgledaju kruti i drvenasti. Mislim da je crtač sa velikim potencijalom i ako nastavi ovim pravcem biće jednog dana jedan od najboljih, što možda već i sada jeste.

Malo je čudno ako ovo kažem, ali najslabija karika u ovom stripu je Gallieno Ferri. Naslovnica je solidna, odlična perspektiva, ipak daleko od njegovih najboljih. Kada malo bolje pogledam možda je za tu prosječnost kriv kolor, koji mi izgleda kao bezosjećajno nabacivanje boja bez neke posebne logike.

Sve u svemu, ovo je jedna od najboljih Zagorovih epizoda posljednjih godina, malo drugačija po načinu pripovjedanja, odličan crtež, divna i emotivna priča koja ima sve elemente što jedan dobar strip treba da ima.

Naprijed

ZG ALM 5 Sveta puma

ZG ALM 7 Blago Digging Billa

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • velka031

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Odlična priča, stvarno da čovjek ne povjeruje da nakon serije glupavih priča u tim almanasima bude i ovakva priča... Rubini, samo naprijed...

    09.07.2010
    17:12:00 sati
    velka031
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Šesti po redu... Uobičajena kvaliteta. Ovaj Almanah mi je možda čak i najgori od svih koje sam pročitao. Priča je tako užasno zaboravljiva, ne sjećam se ničega iz nje osim ponovne pojave doktora Sanda iz prijašnjih brojeva.

    Crtež također zaboravljiv. Naslovnica prosjek.

    09.07.2010
    17:21:00 sati
    Opti
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 70%

    5, 7, 9, 7

    je, solidna priča. Nepretenciozna i lagano gotovo neprimjetno stavlja crtež u prvi plan. pravo zadovoljstvo je vidjeti da  u Zagorovom stafu od novih crtača nema samo ferriklonova nego i nekog ko zna crtat. Recenzetove opaske o crtežu također stoje ali i dalje je to crtež koji je miljama dalje od nekih drugih crtača. priča škripi na više mjesta ali ipak ne razočarava. Colombo možda ne zna pisati remek djela ali sigurno se neće spustiti na razinu koju se prečesto spušta Bure.

    09.07.2010
    17:42:00 sati
    Deers
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 3, 2

    Bljak... bljak... bljak...

    09.07.2010
    19:41:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 7, 7

    nista posebno.rubini solidno odradio poso.

    malo vise precenjen strip.

    09.07.2010
    19:43:00 sati
    cronos six
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Pristojna priča uz odličnog Rubinija, koji stilom baca na sjajnog neprežaljenog Anreučija:D Najbolji almanah uz onaj koji je crtao Laurenti:D

    09.07.2010
    20:43:00 sati
    jasa
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Vrlo dobar Almanah, pravo osvjezenje medju ovim novijim epizodama! Prica jeste kratka ali je odlicno osmisljena i postavljena tj. nema nepotrebnih kilometarskih objasnjavanja i ostalih debilizama! Rubini odlican, iako moze jos dosta da napreduje! Ferri solidno dobar sa naslovnicom!

    10.07.2010
    00:28:00 sati
    kandraks
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Skoro savrsen Almanah, i definitivno jedna od boljih Zagorovih prica iz zadnjih par godina.  Slazem se sa recentatom - crtez i scenario su odlicni, ovaj Rubini je fantastican, totalno me podsjeca na onog Castellinija, koji je nacrto dvije epizode Dylana, broj 30 "Opsjednuta Kuca" i 48 "Horror Paradise", pa onda je tuzio Bonelija za neka prava, ili nesto slicno.  Covjekov still je stvarno famozan, i da on crta vise epizoda, to bi bila prava stvar za sve Zagorovce.  Sto se tice price, podsjeca me malo na film "Bourne Identity/Supremacy/Ultimatum", gdje se jedan profesionalac/ubica nalazi bez svog pamcenja, i onda polako sazna da mu je najbolji talenat ubijanje ljudi.  Strip ima odlican pocetak, dvoboj na kisi, i onda nas polako nosi unazad, gdje upoznajemo Akenaya i vidimo kako se polako pocne sjecat svoje proslosti i svog 'zanata'.  Sve ovo ima utisak jednog dobrog filma, sa super kinematografijom i rezijom, kao Western koji je snimio David Fincher.  Stvarno ne razumijem kako neki ljudi mogu mislit da je ovo jedan od najgorih Almanaha; u stvari je jedan od najboljih, a mozda i najbolji od svih.  Odlicno!

    10.07.2010
    13:42:00 sati
    acestroke
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 38%

    4, 4, 3, 5

    Dosadno.

    10.07.2010
    21:17:00 sati
    manhunter
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    ZA temu ove priče moglo bi se reći da je neuobičejena za Zagora, premda nsmo baš puno viđali ljude bez prošlosti u Zg serijalu.

    11.07.2010
    11:37:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Na kraju nisam znali je li ili nije dobro što je Zagor kopao po njegovoj prošlosti. Volim kada me priče ostave u tim nekakvim dilemama... Bravo za recenziju i ove informacije o Shawneeima. Naslovnica mi se jako sviđa

    12.07.2010
    10:07:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidno, ali ništa posebno. Nema potrebe za tolikim hvalisanjem ove epizode. Sam format almanaha u Hrvatskoj mi je odvratan, a ova priča je sigurno jedna od boljih u toj promašenoj ediciji. Za ovakve pričice s idiotskim dodatcima ne isplati se dati niti 10, a kamoli 25 kuna.

    12.07.2010
    21:58:00 sati
    Spock
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 81%

    7, 10, 7, 9

    Premisa priče već dosta puta viđena, ali na nov način ispričana. Pripovijedna struktura podsjeća na Bosellija, prva stranica i odmah u glavu, i onda od te točke radnja ne mora nužno biti vremenski linearna. Askenay nije negativac kao u većini slučajeva, pokazuje suosjećanje i savjest.

    Andreucciev "učenik" Rubini obećava, još samo da poboljša odnos crno-bijelo, tako da likovi i pozadina ne izgledaju prazno. U noćnim je scenama puno bolji. Dinamika, kadriranje i emocije - vrlo dobri.

    24.08.2010
    17:01:00 sati
    solar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Veoma drukčija i jako dobra epizoda. Mislim da mi je ovo najbolji almanah dosad. Jaka priča, sa klasičnim elementima i uvjerljiv kraj sa mnogo akcije, dilema i osjećaja. Na prvo čitanje epizoda mi nije bila ništa posebno, ali promijenio sam mišljenje. Ovakve epizode tribaju Zagorovom serijalu. Što se tiče crteža, dobili smo i više nego dostojnog Andreuccijevog nasljednika. Još samo malo triba poraditi na nekim detaljima i na atmosferi i to će biti to. Naslovnica bi bila upečatljivija da pola naslovnice ne prekriva zelena traka sa natpisom.

    16.09.2010
    17:58:00 sati
    mpavin
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Jako dobar Almanah, cita se u dahu! Da je kraj bio malo manje nagal, pala bi i 9-ka za scenarij :)) Rubini je stvarno odlican. nije bas kao na Bisijevom nivou u slijedecem Almanahu, ali da su svi Zagorovi crtaci kao njih dvojica gdje bi nam bio kraj!

    01.10.2010
    23:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    super priča i još bolji crtež. malo me čak podsjeća na crtež iz novijeg alan forda.

    17.11.2010
    13:30:00 sati
    adriano
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Perfektna prica...uvod i zavrsetak fenomenalni sto reci vise.Pojavljuje se ponovno doktor Nicolas iz AL 2 sviđa mi se odnos askenaya i leilani.Super razraden lik askenaya.Crtez odlican Rubini me iznenadio ugodno perfektno crta zagora vinjeta druga po redu na stranici 94 mislim da ovakvo nesto cak ni veliki ferri nije nikada nacrtao izvrsno.Sve pohvale za ovaj almanah.Naslovnica za ferrija cista desetka.

    20.01.2011
    19:40:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fenomenalno ... u svakom pogledu.

    08.02.2011
    23:09:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 8, 10

    Mene strip nije oduševio mada ima dobrih trenutaka. Malo mi je glup kraj ali zato je početak dosta dobar. Crtež je dobar.

    25.05.2011
    01:08:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji almanah dosad.

    13.08.2011
    22:06:00 sati
    Patrix
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Ugodno iznenađenje svakako.. Nešto na što u almanasima nismo navikli.. Priča je super ispričana, to retrospektivno pričanje priče me pomalo podsjeća na Nathana Nevera.. Crteža neću nešto jako puno nahvaliti, ali ni kuditi.. Rubini je dobar, dobro je odradio svoj posao i nadam se da će s vremenom postati još bolji.. Definitivno je puno bolji od nekih drugih crtača u Zagorovom staffu.. A naslovnica, ha super to izgleda, ali vidi se da je ovo ipak samo neki prosjek.. Ali ja bi iskreno rađe slabiju naslovnicu, a da je dobro odrađena i nacrtana priča, nego da je naslovnica fenomenalna, a priča katastrofa  :)

    23.08.2011
    08:40:00 sati
    allessi
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Takve su priče potrebne u Zagoru.

    03.09.2011
    15:27:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Priča nije nešto originalno jer se odmah znalo da će Askenay bit neki negativac. No ipak me ugodno iznenadila, jer nisam očekivao da je poslan da kokne Zagora.Crtež fenomenalan!!! Ajmo Rubini!!!

    Naslovnica...hm...ok. Ferri nije imao inspiracije.

    08.09.2011
    11:21:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Početak odličan, kiša, blato, munje sijevaju, dva čovjeka s ozbiljnim namjerama u nečemu što izgleda kao revolveraški duel. "Zagore, znam da si maher s drvenom sjekirom, ali uvijek sam se pitao koliko si brz s revolverom!!" Hej, i ja sam se to uvijek pitao, jel zaista brži od profesionalnog revolveraša! Čak sam se i malkice zabrinuo na početku. ;) Malo je neobično što s gubitkom pamćenjem čovjek gubi i svoje cjelokupni identitet i nagon, no vrlo je efektivno kao mehanizam u službi priče. Lik Askenaya čak je zasjenio i gospodara Darkwooda, te sam u sebi priželjkivao da bude Zagorov sidekick u nekoj u sljedećim epizodama. Iz ovoga možete zaključiti da sam skloniji sretnijim završecima, a ponekad je dobro da te priča malo potrese. Zagor se našao u još jednoj ulozi provokatora, idući prema nekoj svojoj iluziji pravde i istine, ponovno je dovukao zlog osvetnika iz Askenaya koji se već primirio u idiličnom životu s Indijancima. Colombo i Cajelli su ipak malo scenarij osvježili nezagorovskih preokretima, za razliku od Mignacca ili Burattinija koji se izgube u šablonizaciji. Rubini jako dobar, kao i Bisi epizodu kasnije...

    10.10.2011
    16:56:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 35%

    1, 2, 7, 5

    Toliko predvidljivo, dosadno, joooooj, rijetko rijetko koji Zagorov strip me može iznervirati (mogu ih nabrojiti na prste jedne ruke), ali ovo je živi očaj. I ne, nikako se nije moglo predvidjeti da je glavni lik u prošlom životu bio razbojnik i da će se na kraju boriti sa Zagorom. Užas. Nije mi običaj kritizirati Zagora, uistinu nije, ali ovoga puta sam bio prisiljen. Palac dolje ovoj epizodi.

    12.10.2011
    20:57:00 sati
    kucak
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Možda i najbolji almanah. Čudno je što ga već nisam prije komentirao. Rubini čista desetka. Ferri je malo pokvario tu naslovnicu.

    27.11.2011
    11:14:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 50%

    4, 5, 5, 8

    17.01.2012
    05:06:00 sati
    Ferri
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji almanah !

    18.01.2012
    19:52:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Stvarno zanimljiva i dobra priča !!!

    23.07.2012
    09:22:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ugodno iznenađenje u almanahu!! Rubini odličan u svom prvom radu na Zagoru.

    Jedino mi je žao što su ubili jadnu Indijanku :( Ali to je bilo važno za razvoj priče.

    03.08.2012
    01:45:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    ODLICNA prica,odlican scenario,odlican crtez,vrlo dobra naslovnica!!! U jednome dahu sam procitao strip i zao mi je sto nije 300 stranica. Lik Askenay (Ragland) mi je se toliko svidio da cu Zagora od sad gledati-  "Onaj koji je ubio Askenaya".Rubini je majstorski obavio posao.

    Dodatak-5

    21.08.2012
    21:41:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    94% za ovo sranje? Bože pomozi... samo je 1 od dosadašnjih 10 almanaha zanimljiv (onaj s Diggingom). Crtež pokušava spasiti st(r)anje

    02.03.2013
    19:59:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Odlican strip, lijep nacin prepricavanja radnje, neuobicajen, ne mogu shvatit ovako loše ocjene nekih čitatelja, ubjedljivo najbolji almanah, mada i nema neku konkurenciju sto se tice kvalitete prica

    01.09.2013
    00:38:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    vrlo vrlo dobra prica,nakom drugog citanja,rubini na zadatku

    26.02.2014
    14:09:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    Pristojna priča i čitljiv strip al ipak lako zaboravljiv!!

    26.03.2014
    20:15:00 sati
    Wayto
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Drugi ili treći najbolji almanah.

    28.06.2014
    17:36:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    Moram priznati neuobičajna priča koja mi ostavlja gorak okus u ustima.

    25.09.2014
    11:47:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    26.02.2015
    19:43:00 sati
    Onedin
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Rubini će kasnije biti još bolji. Priča dobra, dinamična, puna akcije, ali ništa za pamćenje, dosta joj odmaže ograničen broj stranica što se vidi u raspletu. Uglavnom, almanah je jedan od najboljih jer, osim onog Rauchovog "U oluji", zapravo ni nema konkurencije, sve u rangu osrednje-solidno. Također, jedan od rijetkih almanaha za koje je Ferri napravio dobru naslovnicu.

    02.08.2015
    21:05:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Nema što, odličan scenarij, dobre akcijske scene, malo domišljatosti i to je to, ali ovo je više zasluga Colomba nego Cajelija, jer se ovaj poslije i nije iskazao. Početak fenomenalan, otvara nam dva pitanja: tko je čovjek u dvoboju i zašto se to događa, a sudbinska ironična nit otkrit će nam priču o čovjeku koji nije shvatio jednu važnu stvar. Nije shvatio da je poznavanje njegove prošlosti polazna točka za izgradnju njegove nove budućnosti. Nije shvatio da će ga, ako zaista želi promijeniti svoj život, saznanje o njegovoj prošlosti dovesti u položaj prednosti, nije shvaćao da će mu Zagor ionako pomoći ako zaista želi promijeniti svoj život, pa je pokušao iskaliti svoj bijes na pogrešnom čovjeku. Došao je i otišao s kišom. Format Almanaha idealan za ovu frenetičnu i i brzu priču, nije trebala niti jedna dodatna stranica, jer da je više, sve bi se razvodnilo i otišlo u banalnost. Ovako je naglasak dan na Raglanda, ubojicu koji je izgubio pamćenje, a spašasva ga onaj koji je trebao biti njegova sljedeća žrtva, Zagor. Priča koja nema klasični happy end, i neobično je da jedna ovakva priča puna akcije i preokreta ostavlja toliko sumornosti i gorčine, a sve zahvaljujući odličnoj karakterizaciji svih likova, pogotovo Raglanda i mlade Indijanke, i ironičnom uplitanju sudbine.

    15.07.2016
    07:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Najbolji almanah!

    05.11.2016
    21:01:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    24.02.2017
    16:40:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    25.07.2018
    11:10:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Letnji lagani.

    25.01.2019
    18:56:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Odlična priča.Uvod kao u najboljim filmovima atmosfere.

    30.05.2019
    18:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Dobrodošao Rubini! I budući da ovo pišem nakon što je prošao na Texa, zbogom Rubini! Priča, koju ćemo pamtiti po debiju vrhunskog Rubinija. Nije to još na razini maestralnog »Žezla Tin-Hinan«, ali i ovako je to odličan crtež. Priča također OK, prije svega zbog tog »memento« stila pripovijedanja kroz te flashbackove. Ne viđamo to često, tako da je to bilo zgodno čitati. Nije bilo zgodno gledati kako pogiba ona jadna indijanka. Nekako baš prebrzo i prebrutalno. Nismo na to navikli. Vjerojatno bi to sve bilo i još bolje da je priča duža. Askenay tragičar. Da nije naletio na Zagora vjerojatno bi bezbrižno proživio svoje dane uz svoju novu ljubav. Jebiga, nije mu bilo suđeno.

    13.07.2019
    17:50:00 sati
    nagor
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Zagor u okršaju sa plaćenim ubicom, koji nakon amnezije zaboravlja da mu je Zagor meta.

    Odličan kocept, efikasno obavljena priča praćena fenomenalnim i do sada najboljim crtačkim debijem na serijalu, čast Priscu i Russou. Dokaz da ne glavni scenarista ne mora biti zadužen kako bi na kraju dobili odličnu epizodu. Colombo i Cajeli se ne mogu nazvati ljudima koji su ostavili značajan trag na serijalu, za to je potrebno ipak malo više rada i objavljenih epizoda. Međutim, ovo je rijedak slučaj gdje podcijenjeni scenaristi (u ovom slučaju čak dvojica) udruže snage i stvore prekrasnu epizodu koja prekrije čitav nesretni almanah serijal. Po mom skromnom mišljenju, ova epizoda ne samo da prekriva čitav almanah serijal praveći od ostalih epizoda male seka peke, već se može uvrstati među najboljim pričama, pa čak boreći se rame uz rame sa nekim najboljim, modernim epizodama.

     

    Rubini se kao Andreuccijev "potomak" pokazao odličnim, njegov crtež odiše akcijskom dinamičnošću, vrcavim detaljima, finim sjenčenjem i malo amerikaniziranim pristupom kada dolazi do prikaza likova. Ovo će se najbolje primijetiti na "Kamenom divu" gdje Zagor ima nenormalno izražene trbušne mišiće. Naslovnica je pak najslabija strana priče. Jest da je dramatična i puna neizvjesnoti, ali su mi likovi nekako previše strpani te djeluju uskraćeno naspram čitavog formata. Moglo se ovo sve fino riješit da je Bonelli odlučio malo predati pažnje oko formata povećavajući ga umjesto što su se držali starog formata. Al uglavnom, sve u svemu dobro je ovo za almanah.

     

     

    14.08.2019
    01:07:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Ovo je stvarno bilo zabavno. Pojavio se neki lik koji se ničega ne sjeća. Indijanci ga primaju u svoje pleme kao jednog od njih. Ipak, tko je on i koji je njegov cilj?

    Zaplet podjeća na jednog drugog čuvenog Bonelli junaka - Magičnog Vjetra. On je također bijelac nejasne prošlosti koji živi među Indijancima. 

    Ovdje saznajemo se on ne sjeća ničega, ali otkrivamo i da je imao jednu misiju - ubiti Zagora. Sjajno je pripovijedanje u stripu i postavljanje kraja stripa na njegov početak. Jako inovativna tehnika. Sviđa mi se. 

    Strip nije dosadan, ima složenu kompoziciju događaja u kojoj se izmjenjuju sadašnje i prošlo vrijeme. Gubitak pamćenja je odličan detalj, a scene s dvobojom na kiši su stvarno vrhunske. Priča i scenarij zato dobivaju desetku jer se na malom broju stranica razvila kvalitetna radnja.

    Rubinijev crtež je ovdje sjajan, unatoč tome što je u početnoj fazi. Mogli se pretpostaviti da će u budućnosti postati pravi majstor.

    Naslovnica je solidna, atmosfera je dobra, ali Zagorov lik ne izgleda baš sjajno na njoj.

    15.02.2022
    17:15:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • Altairfan

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Jako dobar almanah.Posebice mi se je svidio način pripovjedanja sa početkom koji je ujedno i završetak priče.I onda još poneki dio sa završetkom kako upoznajemo polako tog Raglanda, tako da možemo dobiti uvid u sve osobine lika.
    Završni dio i obračun Zagora i Raglanda je odličan.Crtež je dobar, dok je naslovnica vrhunska.

    31.07.2022
    10:13:00 sati
    Altairfan
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Ispodprosječna epizoda.

    28.07.2023
    15:21:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    31.07.2023
    17:20:00 sati
    benx40
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    Uz par sitnih zamjerki koje bi se ticale razvlačenja scene obračuna i prepričavanja priče o Reglandu, mogu reći da je ovo ipak dobar broj. Toliko dobar da sam potpuno zanemario loše iscrtan Zagorov lik (glavu, crte lica). Čiko je nacrtan katastrofalno loše, ali to je očekivano. Dobra strana crteža su pozadine i nekoliko zanimljivih mijenjanja perspektiva. Dakle, Rubini ima prolaznu ocjenu, a bio bi i čak vrlodobar da ne crta ružne glavne junake. Naslovna je takođe vrlo efektna.

    Najstrašnije od svega je, kad sam pročitao ovu epizodu, okrenem i par sranica na dodatnoj Buratinijevoj Čovjek u bjekstvu i smuči mi se život.

    06.09.2023
    23:24:00 sati
    Salkan
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Dirljiva priča. Nažalost, crtački to nije na jednakom nivou. Naslovna je nešto bolja.

    20.09.2023
    20:50:00 sati
    delboj
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno najbolji Zagorov almanah. Ovo je prica koja ostaje u sjecanju, ponajvise zbog toga sto je napravljena na malo drugaicji nacin. Odmah na samom pocetku price, scenaristi su nas istodobno bacili i na njen kraj, tj u odlucujuci dvoboj izmedu Zagora i Covjeka koji je dosao s kisom/Askenaya/Raglanda. Dok stoje sucelice jedan ispred drugoga, njih dvojica se prisjecaju kako je prica uopce i zapocela. Veoma originalan pocetak! Svidjelo mi se to sto smo kroz pricu mogli vidjeti kako odredene odluke mogu utjecati na zivot ljudi, kao i dilema koju je imao Askenay. Mogao je ostati u indijanskom selu i zivjeti potpuno novim zivotom, a mogao je i krenuti u potragu za svojom proslosti. On je krenuo u tu potragu na Zagorov nagovor, no cak i kasnije kad je otkrio tko je on ustvari, mogao je svejedno sasjeci sve veze sa starim zivotom i zivjeti kao druga osoba. Ipak, tragicni dogadaj je odredio kojim putem ce krenuti i tako se vratio svom starom zivotu - onom placenog ubojice. Bas zanimljivo koncipirana prica, a uz to i na interesantan nacin ispricana. Pogotovo je bilo dobro to sto je osoba koju je trebao ubiti bila upravo ona koja ga je spasila i omogucila mu novi zivot. Kako se to sudbina zna nasaliti s nama? :)

     

    Crtez fantazija, Rubini sisa 95 posto crtaca danasnjice! Uvijek mi je drago kad vidim njegov crtez. Bilo je kasnije jos par njegovih radova na Zagoru, ali vec neko vrijeme nije clan Zagorovog staffa sto je prava steta. Ali dobro, Tex je na dobitku, a znam i da je kojeg Dampyra odradio tako da ima njega u Bonelliju, ali na drugim serijalima. :) Naslovnica u skladu s pricom i crtezom. :)

    02.04.2024
    22:13:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Planina tajni
      Kod: TX ALM 3b
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 49
    • Odjeci iz prošlosti
      Kod: JU DRKW 9/10
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
      Autor: Dwayne_Looney
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1359
    • Granica
      Kod: SRVL 33
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1180
    • Svjetlucanje zvijezde
      Kod: LL SD 3
      Ocjena: 93%
      Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1250
    • Leteći Holanđanin
      Kod: KT VG 132/133
      Ocjena: 84%
      Vrijeme: 14.6.2024. 9:38:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 1382

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1939
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1781
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1710
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1680
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1615

      Aukcije

      Forum