Čiko pračovjek

Zagor

ZG CI 9 | 130 str.

Na poziv poglavice Arvaca, Zagor i Chico stižu u pleme Tutelosa na njihovu godišnju proslavu. Dok čekaju «znak s neba» Chico priča o svojim prapovijesnim precima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 23%

Priča 1

Scenarij 2

Crtež 2

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 48%

P*4

S*4

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Chico pračovjek
    ZG LCB 9
  • Chico pračovjek
    ZG LUCI 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cico cavernicolo
    ZG CC 9

ZANIMLJIVOSTI

  • sa Tutelosima se Zagor već susreo u epizodi «Vrata straha» (SDEX 52.)
  • Troglochicusovi zakoni prirode poput «ako nešto ne može poći ukrivo ipak će poći» preuzeti su iz knjige «Murphyev zakon»

«Detektiv Chico» i nije bio toliko loš. Imao je barem kakvu-takvu radnju i to ga je učinilo solidnim. Kada sam godinu poslije kupio «pračovjeka» očekivanja mi nisu bila prevelika ,ali sam barem očekivao nešto ravno «detektivu». Gadno sam se prevario. Dobro, i nije tako loše počelo. Klasično Chicovo prepiranje s Drunky Duckom te poziv od starih prijatelja Tutelosa No,onda je Chico počeo pričati… Njegov predak je prvi sišao sa drveća, unuk tog pretka (majmuna!!!) Troglochicus je bio prvi izumitelj u povijesti, dok je njegov pomoćnik Buzdovan prvi umjetnik. Bah. Teško je reći što je besmislenije bilo-kada je Troglochicus davao imena voću i povrću, kada je izumio toljagu i kotač, kada je pripitomio psa, kada je glumio božanstvo ili kada se s Aghoom borio za Lucy, ljepoticu plemena. Posljednja glupost (možda i najveća) se dogodila na samom kraju. Dugoočekivani «znak s neba» je bio vodoskok na kojem se, gle slučaja našao Chico. I dok Gamba redovito crta loše, od jednog ,više nego korektnog autora kao što je Burattini se ovako nešto nije očekivalo. Sjetimo se samo epizoda «Tajanstveni samostan» (SD 3-5), «Zmajevi gusari» (SD 14-16), «Vještica iz Sierre» (SD 21-23), pa odličnih epizoda s Mortimerom…Nakon toga svega stvarno ne znam što mu ovakve brljotine «Chico specijali» trebaju. Jedina svijetla točka (koliko svijetla može biti) je naslovnica. Ali ipak se jasno vidi da je Ferri platio danak slabom tekstu, jer je uz ovako lošu priču gotovo nemoguće napraviti realnu naslovnicu. Ovo je svakako jedan od 10 najgorih (ili bolje rečeno najglupljih) stripova koje sam ikad pročitao. Štivo za predškolce u svakom slučaju.

Naprijed

ZG LUCI 9 Chico konkvistador

ZG LUCI 5 Chico kopač zlata

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 44%

    4, 2, 6, 8

    Radnja nista posebno ali moram priznati da sam se par puta dobro nasmijao na Chicove sale.
    Pozdrav svima!!!!
    19.08.2003
    11:30:00 sati
    benx40
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 12%

    1, 1, 1, 3

    Stivo za punoglavce.
    23.08.2003
    20:10:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Zbija bezvezna epizoda, ali Chicove šale su dobre, ali previše blesave da bi bile smiješne i djetinaste su.
    24.08.2003
    18:27:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    4, 4, 3, 8

    Ništa nisam ni očekivao od ovog stripa, tako da me nije ni razočarao. Naravno da je blesav, no u skladu je sa samim sobom. Možda će se svidjeti dječici, za prije spavanja.
    27.08.2003
    15:45:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    1, 3, 4, 9

    ipak je to Ciko
    18.08.2003
    15:51:00 sati
    comicman
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 4, 9

    Lose kao i vecina Chico specijalaca. Naravno prvih 5 je genijalno ali ovo...Jedina vrijednost je imati ga u kolekciji da se popune rupe.
    18.08.2003
    16:05:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 14%

    1, 1, 1, 5

    Najgori Bonellijev strip koji sam procitao u zadnjih 20 godina!
    18.08.2003
    17:10:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Zagore ne kupujem, ali ih zato redovito čitam kod susjeda. Ne mogu dati tako niske ocjene poput ostalih jer strip nije baš tako glup. U pitanju su Chicove šašavosti, a to i ne može biti nešto pametno. A mislim i da scenaristima nije bila ni namjera napraviti neki zagorovski strip s pravom pričom. Po meni možda i bolji od prošlogodišnjeg "Chico detektiv".
    18.08.2003
    17:42:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 6, 8

    Glup Chicov specijalac.Kako več kaže Zagor, Chico je sve izmislio pa onda zbilja ne znam zašto sam tratio dragocjeno vrijeme na jedni veliki laži.A šteta je upletati i ono indijansko pleme gdje su Zagor i Čiko u posjetu za nešto takvo glupo.
    18.08.2003
    18:54:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 35%

    2, 3, 5, 5

    debilan broj koji se kupuje cisto kolekcionarski,eto da se ima.Ocekivao sam vise ali sam se razocarao,crtez i naslovnica popravljaju ocjenu to e to sve u svemu lose
    30.08.2003
    17:28:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 3, 7

    Najiskrenije se divim svima koji su ovaj "strip" uspjeli pročitati do kraja.Meni taj podvig ni kod trećeg pokušaja nije uspio.Nevjerojatno debilno.
    15.09.2003
    16:28:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Očekivao sam očaj... Ma može se reći da sam se i oduševio. Nije to toliko ni loše. Simpatično.
    25.09.2003
    02:50:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 38%

    2, 2, 6, 8

    Prica apsolutno nedostojna da se nadje u jednoj ovakvoj ediciji. Jasno mi je da se renome prvih 5 brojeva ne moze dostici ali ovo je smesno. Mislim da je bolje da se radnja u stripovima ove edicije desava u, uslovno receno, sadasnjosti jer je ocigledno Ciko ispricao sve zivotne storije. Ako ce se ovo vec izdavati, bolje je izdati stripove poput River Ciko ili Ciko kopac zlata jer oni imaju tezinu i za one fanove koji citaju godinama. Zeleo bih da upoznam nekog starijeg od 9 godina kome se ovaj strip svideo. Ali, pohvalio bih Gambu jer mislim da njegov crtez savrseno odgovara ovoj ediciji posto je u njoj akcanat na humoru a ne na avanturi a njegov crtez prosto pase. Dragi Ciko, Kenozoik nije za tebe!
    21.10.2003
    13:03:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    smeće!!! Nije vrijedno ni pola cijene kod preprodavača na Trešnjevačkom!!!
    21.10.2003
    21:55:00 sati
    gordan
    uredi
  • Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    12.11.2003
    12:03:00 sati
    Brdar
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    Za ovaj strip se treba biti potpuno opusten da bi se moglo uzivjeti i citati :)
    Bolji mi je od puno ranih Zagorovih epizoda pa i nekih novijih. Da je malo kraci (96 stranica) bio bi jos bolji. Malo je otegnuto, ali dobro. Gambin crtez mi bas pase za ovakvu neozbiljnu pricu :)
    11.02.2004
    22:50:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Što ste ga tako ogadili,epizoda je OK za nasmijat se.
    Čiko detektiv je dosta bolji.
    27.02.2004
    18:10:00 sati
    Mate
    uredi
  • mradje11

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    Priča je za predškolski uzrast ali čiko je dosta smiješan(kao i uvijek) pa ne bih do kraja sasjekao ovu epizodu
    05.07.2004
    02:16:00 sati
    mradje11
    uredi
  • darkwoodski kralj

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Meni je Specialac na mjestu, ima djelova kada sam se nasmijao iako je moglo biti i bolje...Sve u svemu zazelim se ponekad pa ga otvorim i procitam...
    02.10.2004
    05:39:00 sati
    darkwoodski kralj
    uredi
  • crta

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    ma ja sam se valjao od smjeha uz ovaj roman...obavezno ga procitati,ako nista radi smjeha
    05.12.2004
    18:49:00 sati
    crta
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Ako nista dobar da se malo izvaljate od smijeha!!!!
    08.12.2004
    09:58:00 sati
    Car-kolekcionar
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 43%

    5, 3, 4, 7

    Nasmijao sam se par puta.
    08.12.2004
    21:57:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hehe!Od svih Chico specijalaca-ovaj mi je nekako najbolji.
    Doduše se pitam koliko istinitosti je Chico rekao..Ali ja se
    tim ne zamaram.

    Važno je da se dobro nasmiješ!
    21.05.2005
    21:34:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Nasmija san se do suza.
    15.07.2005
    13:49:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    Definitivno najgori Zagor kojeg sam u životu pročitao,a pročitao sam gotovo sve objavljene na ovim prostorima!
    15.07.2005
    16:44:00 sati
    fantom
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 56%

    4, 4, 8, 8

    gamba je zakon,priča jadna...
    03.10.2005
    02:00:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 43%

    2, 4, 7, 4

    Najlošiji chico specijal koji je izašao od Ludensa, loša tema za strip i nezanimljiva. Drugi se Čiko specijali još daju procitati, ali ovo je jako loše. Gamba na svojoj razini za Chico specijale, vrlo solidnoj i ide mu najviša ocjena od svih ostalih elemenata. jako loša ferrijeva naslovnica
    17.11.2005
    20:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Crtež nije loš jer je Gamba baš namijenjen za ovakve gluposti
    24.02.2006
    19:23:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 22%

    1, 5, 1, 1

    Jadno...
    14.04.2006
    17:01:00 sati
    jack 50
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    10, 7, 9, 8

    ...ima i boljih Chico specijala...mislim nasmijo sam se par puta al nije to to...što se tiče Gambe on je odličan za ovakvu vrstu stripa, jedimo me smeta kad crta u regularnoj seriji...naslovnica ok...
    11.06.2006
    17:59:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 25%

    1, 1, 4, 7

    Ubjedljivo najgori Chico specijal. Stvarno mi nije jasno kako je neko u Italiji mogao doci na ovakvu ideju da izmisli nesto ovako glupo.
    13.08.2006
    11:06:00 sati
    delboj
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 29%

    2, 2, 4, 5

    O boze,kud bacih ovih 25 kuna u vjetar!
    22.09.2006
    22:50:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 6, 8

    Svrha jednog ovakvog stripa je da zabavi i nasmije čitatelje, pa ne vidim baš razloga za davanje ovako slabih ocjena. Naravno, ne mislim sad da je ovo zaslužilo neku veliku ocjenu, ali mene je uspjelo nasmijati nekoliko puta. Chico je izmislio brdo gluparija koje nemaju veze s ničim, a uostalom to je rekao i Zagor pri kraju stripa. Mislim da su za ovo dovoljne nekakve šestice i sedmice, kao i za crtež. Naslovnica solidna.
    29.09.2006
    00:08:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne znam čemu ovako slabe kritike. Ljudi, pa to je ipak Chico i njegove gluposti. Treba ga shvatit neozbiljno. a za razliku od većine Čikinih dogodovština, ovdje su baze originalne i duhovite. Recenzent očito nema nekog smisla za humor, a većina komentara se povodi za lošim ocjenama u recenziji kao nekom mjerilu, ne razmišljajući vlastitom glavom. Svima koji su već loše ocjenili ovaj strip savjetujem da ga ponovno pročitaju i onda poprave ocjenu pod teretom novih saznanja.
    Da zaključim; jedan od najboljih Čiko specijalaca i za inat dajem sve desetke iako Gamba to nikako ne zaslužuje!
    26.12.2006
    19:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Koja glupost od stripa! Zasto je ovo nekomu trebalo?!
    20.07.2007
    18:30:00 sati
    supermark
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 19%

    2, 2, 1, 4

    Mozda i najlosiji Zagor svih vremena. Crtez ovog Gambe je nesto sto m daje nadu da bi i ja moga crtat kod Bonellia
    08.08.2007
    17:30:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 6, 5

    Hahaha! Koja sprdačina! Treba ipak uzet u obzir da ovo nije strip koji se čita, pa koliko god to ludo zvučalo, ovo je strip koji se ležerno prelistava dok se gleda neki film na televiziji. Jest da je malo skup, ali lijepo izgleda na polici među ostalima, stoga ispunjava svoju ulogu. Drago mi je za gospodina Gambu, koji teško da bi mogao (pošteno) nacrtati neku "ozbiljnu" epizodu bilo kojeg Bonellijevog junaka, ali za crtanje Chica i njegovih gluposti je majstor.Mogao bi ja jednu Chicovu recenziju, sad si razmišljam, pa barem da se nasmijemo od srca. ;)))
    15.08.2007
    00:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 3, 1

    štivo za vrtić
    25.08.2007
    22:11:00 sati
    lwood
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    U potpunosti se slažem sa spockom.
    17.09.2007
    18:46:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Ukupna ocjena 16%

    1, 1, 2, 4

    Očaj, osim naslovnice.
    21.04.2008
    19:47:00 sati
    mars1
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 26%

    2, 1, 3, 8

    loše...loše..osim ako imaš manje od devet godina. onda je super. u tom slučaju u svakoj kategoriji ocjena za bar šest  više 
    24.04.2008
    23:00:00 sati
    marcho
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Predjetinjasta i zamorna priča... Sigurno najlošiji Chico specijal!
    07.07.2008
    01:17:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ma, dajte ljudi pa ja ovim Čikama dajem desetke iz čiste zajebancije. Inaće, jedan od najboljih stripova koje sam ikad pročitao.
    15.11.2008
    17:27:00 sati
    cibalia
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 7, 10

    Nije uopće toliko loš niti može biti gori od "Čiko detektiv" epizode ali nakon prvih 5 originalnih brojeva dua Nollita/Ferri znamo da neće to biti više ponovljeno. Zato treba biti realan pa tako gledati na ovo kao jednu od onih nakon prvih 5 i među njima mi je ovo solidna priča koja me je uspijela nasmijati nekoliko puta.
    04.01.2009
    15:16:00 sati
    supermike
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Da sam 10-godišnjak, ova epizoda bi mi bila pravi urnebes, ali ovako osim par dobrih gegova u priči, ništa drugo ne valja. Priča ima kakvu-takvu klimavu radnju, koja je previše potrošena na razna otkrivanja izuma Chicovog pretka, a jedino konkretno je bila potraga za vatrom.
    24.04.2009
    11:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    8, 5, 5, 10

    prica je super,problem je u realizaciji a i Gamba je pogresan covjek da sprovede tako nesto da bi ispalo dobro
    01.06.2009
    11:40:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 8, 6

    09.06.2009
    04:41:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 48%

    2, 2, 9, 9

    he he
    18.07.2009
    08:29:00 sati
    Opti
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 19%

    1, 1, 1, 10

    S R A NJ E

    08.04.2010
    22:47:00 sati
    legaz
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 3, 5

    NE!

    09.02.2011
    09:45:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Chico je Chico i uvjek će to ostati.

    30.05.2011
    19:50:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 36%

    3, 3, 4, 6

    Dobra ideja,poprilicno i totalno slabo izvedena. Steta.

    25.02.2012
    09:40:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Gamba , bože moj............

    15.04.2012
    08:30:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 75%

    6, 9, 7, 9

    Dobra priča za čitati ako je dosadno

    16.07.2012
    11:53:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 6, 10

    Lose
    21.08.2014
    10:06:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 46%

    4, 3, 6, 7

    Kakav drlog.

    24.09.2014
    10:48:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    30.11.2014
    13:07:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 2, 8

    Dnoooooooo!!!

    19.04.2016
    20:17:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    21.03.2018
    23:34:00 sati
    suply1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 13%

    1, 1, 1, 4

    Možda i najgore iz ove edicije...

    05.10.2019
    11:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 512
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 792
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 537
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1870
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 707

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2564
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1870
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1311

      Aukcije

      Forum