Odlazak u nepoznato

Zagor

ZG EXT 08/11 | 295 str.

Na poziv starog prijatelja, kapetana Fishlega, Zagor i Chico odlaze u Port Whale kako bi mu pomogli u rješavanju misterija nestalih brodova kitolovaca. Naime, otkako veliki brodovi odlaze u lov nešto sjevernije od uobičajene rute, nekolicina ih je nestala, što ozbiljno zabrinjava vlasnike. Na Chicovo nezadovoljstvo, prijatelji se ukrcavaju na Fishlegov brod Golden Baby te kreću na put prema sjeveru. Na nepoznatom području vlada vrlo kompleksna situacija. Indijanska plemena ratuju sa robovlasničkim plemenom Vikinga, koje pod vodstvom opakog princa Sigfrieda želi podčiniti indijance, a uz to sustavno napada i pljačka bijele došljake. Stvari se dodatno kompliciraju, a Zagor postaje nemoćan učiniti bilo šta…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Smrtonosna strijela
    ZG EXT 8
  • Odlazak u nepoznato
    ZG EXT 9
  • Fakir Ramath
    ZG EXT 10
  • Odlazak u nepoznato
    ZG KL 5
  • Izazov kitolovcima
    ZG LMS 115
  • Okršaj sa Vikinzima
    ZG LMS 116
  • Piratski brod
    ZG LMS 119

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La freccia mortale
    ZG SR 62
  • Sfida all' ignoto
    ZG SR 63
  • Ramath il Fakiro
    ZG SR 64
  • La nave pirata
    ZG SR 65
  • La freccia mortale
    ZG TT 62
  • Sfida all' ignoto
    ZG TT 63
  • Ramath il Fakiro
    ZG TT 64
  • La nave pirata
    ZG TT 65

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje posade Golden Baby i drugo pojavljivanje Fishlega. Prije toga, Fishleg se pojavio u epizodi Mržnja (LU Extra 77-79; LMS 45-46) kada su se zajedničkim snagama borili protiv ludog znanstvenika Hellingena. Nakon ove epizode, Fishleg i njegova posada su se pojavili još mnogo puta: Kapetan zmija (ZG Extra 103-107; ZS 296-299), Naivčine iz Elkinsa (ZG Extra 164-168; ZS 464-467); Nestali istraživač (SD 9-12); Morska strava (SD 50-52); Otočka skupina (SD 53-55); Noćna mora na moru (ZG MX 5); Otok demona (neobjavljeno u nas); a kao sporedni likovi se pojavljuju i u epizodi Thugsi! (ZG LU 127-129)
  • Poveznice na epizodu Zarobljenici Crvene vještice (ZG Extra 79-81; LMS 7), u kojoj su Zagor i Chico po prvi puta se otisnuli brodom na more i pri tome doživjeli brdo nevolja. Na kraju te epizode dali su si obećanje da više neće nogom stupiti na neki brod. Međutim, Zagor nije mogao odoljeti da pomogne prijatelju, a Chico nije mogao odoljeti Gastonovoj kuhinji
  • Od poznatih likova na početku se javlja Drunky Duck u kratkoj epizodi, a vikinški kralj Guthrum postaje veliki Zagorov prijatelj i pojavljuje se još dva puta: U epizodi Džinovski kraken (ZS 550-552) te u epizodi Posljednja Thula (ZG LU 162-165; ZG VČ 11-14)
  • Ovo nije prvi put da Zagora pozivaju u pomoć prilikom nestanka brodova. Prvi puta je to bilo u epizodi Sjene (SD Extra 54-55), kada ga lokalni trgovac kožama moli da otkrije što se krije iza nestanka brodova. U tome slučaju nije bilo riječi o Vikinzima, nego o kinezima. Međutim, te dvije epizode imaju vrlo malo zajedničkog
  • Zanimljiva je Zarkoffova sudbina. On je jedan od glavnih likova među posadom kapetana Fishlega, međutim u epizodi Kapetan zmija, ispada da su ga ubili, da bi se kasnije ponovno vratio. Iako u epizodi nije izričito rečeno da se radi o njemu, lik koji je poginuo je vrlo sličan Zarkoffu
  • Izdanje Lunov Magnus stripa je izbacilo prvih 50-ak stranica, tako da priča počinje od isplovljavanja Golden Baby iz Port Whalea. Tek sa izdanjem Slobodne Dalmacije fanovi su mogli pročitati početak priče
  • Veći dio priče koju Guthrum priča Zagoru i Chicu u vezi nastanka Winelanda je zapravo točan. Naime, Erik Crveni je protjeran sa Islanda zbog ubojstva te je otišao do Grenlanda. Danas je dokazano da je njegov sin Leif Ericsson otplovio dalje na zapad te je otkrio zemlju koju su nazvali Vinland. Međutim, Vinland nema veze sa vinom, na što se Guthrum žali, već je to naziv za travnatu dolinu. Naselje je nakon nekoliko godina napušteno iz nepoznatih razloga. Materijalni ostaci vikinških kuća pronađeni su na prostoru Newfoundlanda, a zanimljivo je da je i na području Maina pronađena norveška kovanica iz razdoblja između 1067. i 1093. Detaljnije vidi na Vikinzi.
  • Prikaz brodova je vjerodostojan, jer su vikinški brodovi bili poznati po kvadratnom jedru i pramcu na kojemu je bila izrezbarena glava nekog čudovišta (zmaja, zmije ili nekog vodenog čudovišta). Razlog tomu je bilo zastrašivanje neprijatelja. Međutim, kacige s rogovima, koje su danas zaštitni znak Vikinga, su zapravo zabluda. Vikinzi nisu nosili rogate kacige, već su ih samo u rijetkim prilikama koristili svećenici u obredima. Vidi isto.
  • Ruta kojom je Golden Baby plovila prikazana je na slici u recenziji.

Iako ima nekoliko krupnijih grešaka koje pozorni čitatelj može primijetiti, ova je epizoda tako genijalna, da joj se ne može oduzeti ocjena od 100%. Ne samo da je to prava, čistokrvna avantura, nego je ova epizoda neobično važna za daljnji razvoj Zagora. Upoznajući nas sa posadom Golden Baby, Nollita udara temelje za još mnogo pomorskih avantura, od kojih su sve redom bile naprosto fantastične. Osim toga, kod Fishlega i njegove posade je puno više materijala nego recimo kod Honest Joea, jer je posada mnogo bolje karakterizirana te se ističe mnogo više likova. Dok se kod Honest Joea ističe tek njegov nostromo Noah, posada Golden baby je mnogo bogatija likovima. Tu su Zarkoff, Orsovic, Ramath, Tarawa, Hammen Dick, Gaston i još neki drugi.

Scenarist nam izlaže priču na svoj tipičan način. Priča započinje vrlo sporo, ne nagoviješta ništa o daljnjim događajima, a začinjena je dobrim humorom. U ovome se dijelu vidi velika razlika između Nollite i modernih scenarista, koji ne gube previše vremena na uvod, a pogotovo si ne mogu dopustiti da uvod nema nikakve veze sa daljnjom radnjom. Ovo nije nikakav minus, jer je brža, sažetija i napetija priča postala imperativ zbog zahtjeva fanova, a mogao bih reći i zbog drugačijeg načina života. Čak je i sam Nollita kasnije pisao brže priče sa puno manje uvoda i nepovezanih događaja.

Kit koji se oblizuje, pa ja ću poludit

Isplovljavanjem iz Port Whalea započinje zaista odlazak u nepoznato. Duh avanture se osjeća zahvaljujući odličnom scenariju i atmosferi koja se gradi, ali također i fantastičnom Ferrijevom crtežu. Napetost, neizvjesnost, strepnja…, sve su to elementi koji se provlače kroz priču. Epizoda je po nekim narativnim osobinama slična Zarobljenicima Crvene vještice, ali opet potpuno različita. Tako u ovome slučaju posada ne nailazi na nevolju za nevoljom, već su događaji puno bolje osmišljeni, a sve je prožeto s mnogo akcije i neizvjesnosti. Ipak, ne može se reći da je priča za stupanj bolja od prethodnih, već se može reći da je naprednija i da je vidljivo svojevrsno scenarističko sazrijevanje. Priča tako snažno uvlači čitatelja u radnju da se čita u jednome dahu i svaki se novi broj pohlepno uzima i čita.

Za razliku od primjerice Američke odiseje gdje su mjesta zbivanja u potpunosti izmišljena, ovdje se kao podloga uzima stvarno mjesto i stvarni događaj, koji su jednostavno prilagođeni i nadopunjeni kako bi odgovarali liku i vremenu. Tako Nollita šalje posadu Golden baby na stvarno mjesto, Lawrenceov prolaz, gdje su zaista pronađeni tragovi vikinškog naselja. Put koji su likovi prevalili su prilično detaljno prikazani i na mapi u stripu, a čak se i kasnije spominje, u epizodi Nestali istraživač .

U epizodi ima nekoliko slabih točaka koje variraju od naivnih rješenja do nepotrebnog scenarija. Tako bih izdvojio način na koji su Zagor i Chico ušli u vikinško naselje. Ne samo da su se savršeno maskirali pomoću listova kukuruza (?!), nego obojica super govore istim jezikom kao i Vikinzi. Druga stvar koja mi je zapela za oko je lov na kitove i ucjena njemačkog broda u epizodi Gusarski brod. Čovjek si pomisli – zašto? Zašto ti događaji koji više nemaju veze ni sa Vikinzima ni sa nestalim brodovima. Očigledno je Nollita htio malo produžiti cijelu tu priču sa jednim dodatnim nevezanim događajem, koji sve u svemu ne ispada loš, iako je na znatno nižoj razini od prethodnih brojeva. Međutim, ako se u obzir uzme vrijeme u kojemu je priča nastala i manja zahtjevnost fanova, tada se ti sitni propusti mogu u potpunosti zanemariti.

Oštri protivnici za šahovskom pločom

Put koji su prošli Zagor i Fishleg

Sami likovi su dobro okarakterizirani, ali vidljivo je da se posada Golden baby u ovome broju tek treba bolje upoznati. Dok u kasnijim nastavcima Zarkoff, Tarawa, Orsovic i ostali imaju iznimno bitnu ulogu, često važniju od samog Fishlega, ovdje se pojavljuju tek kao sporedni likovi. U ovome su slučaju glavni igrači Fishleg, princ Sigfried, kralj Guthrum i Ramath, uz standardni tandem Zagor i Chico. O Fishlegu ne treba mnogo govoriti. On je uvijek manje-više isti u svim brojevima. Osim u prvom pojavljivanju gdje mu je dana uloga komičnog i nespretnog lika, u svim ostalim nastavcima Fishleg je mudar i dobar kapetan. Ramath je ovdje kako bi spasio stvari kada su prevelike čak i za Zagora. Princ Sigfried je tipična „usijana glava“, a Guthrum… Šta je Guthrum? Najbolje bi bilo reći veseljak.

Zagor: Hmm… Radije mi obećaj da ćeš rjeđe podizati lakat nego dosad.
Guthrum: Uh… Obećavam da ću piti samo u svete dana naših bogova. Ponedjeljkom, koji je svetac Božice neba… Utorkom u čast Bogova rata… Srijedom za počast i slavu šumskih Božanstava… Četvrtkom za ljubav…

Pomalo je nejasan odnos između kralja Guthruma i princa Sigfrieda. Je li to stvar propusta u scenariju ili ne odlučite sami. Ako je Guthrum kralj, a Sigfried princ, ne bi li oni onda trebali biti otac i sin?! Takvo se što uopće ne spominje. Niti u jednoj prilici Guthrum nije spomenuo svoju povezanost sa Sigfriedom, iako se u nekoliko navrata moglo vidjeti da održavaju privid prijateljstva. Primjerice dok igraju šah ili na obali prilikom Zagorovog ulaska u selu obojica se pretvaraju da poštuju jedan drugoga.

Od ostalih likova mogu se spomenuti indijanci iz plemena Naskapi koji pomažu posadi Golden Baby u napadu na selo, odnosno njihov poglavica Sawar. Iako on sam nema neku važnu ulogu, vješto je ubačen u priču kada rasvjetljava Fishlegu i Zagoru šta se to događa na dalekom sjeveru.

Ramathu je ovom epizodom za svagda dana uloga dežurnog spasitelja. Kad stvari postanu prekrupne čak i za Zagora, fakir je tu da spasi dan. Od ove epizode pa nadalje, Ramath uvijek upotrebljava svoje fakirske moći da raspetlja klupko koje se previše zamrsilo. Bilo da je riječ o prenošenju obične poruke ili pronalaženju nestale osobe, Ramath je uvijek uključen u veliko finale. Mislim da je jedina epizoda u kojoj nije koristio svoje moći Otočka skupina.

Za crtež se naravno može reći sve najbolje. Ne zaslužuje ništa osim ovacija i aplauza. Ferri crta detaljno, precizno, vodi računa skoro o svakoj liniji. Rekao bih da je to onaj klasični Zagor. Njegov crtež dodatno naglašava mistiku i neizvjesnost nepoznatog područja. Dobro mu leže i humoristične sekvence. Ma zapravo mu sve dobro leži. Treba napomenuti kako je u nekoliko „poglavlja“ Donatelli uskočio kao pomoć, ali se ta razlika slabo primijeti. Surađivao je sa Ferrijem na dva predzadnja poglavlja u kojima se razrješava situacija sa Vikinzima i slijedi lov na kitove. Nakon pobjede nad gusarskim brodom, Ferri se vraća kako bi sam osigurao dobru završnicu. Crtež, dakle, zaslužuje čistu desetku!

Trenutak zebnje…

Naslovnice su korektne, mada u ovom periodu još uvijek prevladava prazna slika sa Zagorom u sredini bez puno posvećivanja okolini i okolnim objektima. Tako je prva naslovnica vezana za ovu priču – Odlazak u nepoznato, za dva koplja bolja od preostale dvije na kojima imamo motiv Zagora i motiv Fill with Color. Pogotovo je bez veze naslovnica drugog broja – Fakir Ramath, gdje uz sliku borbe imamo onu ružnu zelenu boju. Stvarno mi nije jasno zašto Ludens za naslovnicu Klasika nije odabrao prvu naslovnicu koja je toliko bolja.

Ovo je priča koju bi svaki Zagoroljubac MORAO imati u svojoj kolekciji. Nije bitno koje izdanje, bitno je uhvatiti dašak te izvrsne priče i prave avanture. Svakako, najpotpunije je izdanje Slobodne Dalmacije, jer osim što je kompletno, ima i sve naslovnice. Međutim, Klasik je svakako jeftinija varijanta, koju treba uzeti u obzir. Nakon što nabavite, možete se prepustiti uživanju i nekoliko puta, jer ovo nikako nije priča koja se čita samo jedanput.

Naprijed

ZG EXT 7/8 Crveni strijelac

ZG EXT 11/12 Magic-bat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Svakako odlicna prica, pravi klasik. Mora se reci da je ova epizoda nesto kao mini-odiseja, u sustini se sastoji od dvije povezane price: prvi dio sa Vikinzima i drugi dio sa lovom na kita i njemackim gusarima. Prvi dio je perfektno konstruisan, sadrzi sve dijelove koji krase Zagora i serijal, od humora do avanture vece od zivota. Drugi dio je vise epilog i dodatak Zagorovoj avanturi. Treba napomenuti da imamo i nekolko likova sa odlicnim karakterizacijama. Donatelli je djelimicno uskocio da pomogne Ferriju, i to je uradio na fantastican nacin. Skoro da se ne primijeti razlika u crtezu izmedju njih dvojice. Donatelli nije ovdje crtao svojim poznatim stilom, vec je prilagodio crtez Ferriju. Kamo srece da je on bio taj, umjesto Bignottija, koji je odradio zavrsnicu Svemirske brace i Zimske Zmije. Ovaj dio gdje se kit oblizuje je zezancija u mornarovom pretjeranom pripovjedanju, nema razloga da se toj sceni pridodaje ozbiljna crta. Ljudi koji su citali epizodu shvatice. 
    30.06.2009
    18:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ultras

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Ne bih imao sta da dodam, Archy je sve rekao.
    Jedna od najslikovitijih Zagorovih avantura.
    Sa današnje tačke gledišta (omatorilo se) mogao bih reći dosta naivna priča, ali u duhu vremena kada sam je čitao bila je spektakularna :)
    30.06.2009
    18:30:00 sati
    Ultras
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Vrlo dobra priča, duhovita, sa daškom nekog drugog vremena. Pohvale za recenziju.:)
    30.06.2009
    19:12:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 47%

    3, 4, 7, 5

    Loše, prozirno, naivno, dosadno. Tema lova na kitove je sto puta bolje obrađena u Kenu Parkeru. Osobno ne vidim što Zagor fanovi vide u ovom 1/30 SD periodu. Za mene sve redom naivne i glupe epizode. Ali simpatične...
    30.06.2009
    19:12:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Slažem se s Cibaliom, ovo su sve naivne i dosadne price. Samo nostalgija i simpatija ocjene dižu gore.
    30.06.2009
    19:31:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    5, 5, 10, 8

    Pre 30 godina procitao sam Izazov kitolovcima i ocjene bi tada bile sve 10. Okrsaj sa vikinzima uspio sam da procitam tek pre 10 godina i sve skupa je sada.... malo naivno.
    30.06.2009
    19:53:00 sati
    14act3
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 73%

    7, 5, 9, 10

    Naivno i blesavo.  Greške na kioje ukazuje recenzet ne samo da nisu zanemarive nego i kardinalane. Epizoda kao punokrvna pustolovni  savršeno funkcionira ali središnji dio me nije previše dojmivo. Uvod je odličan kako ga zna samo Nolitta napisati i čak i epilog sa lovom na kitove mi je dobar i zanimljiv ali viukinzi... Vikinzi su mi bili super kad sam kao mali prvi put pročitao epizodu u izdanju Slobodne ali i tada mi je zasmetala ta zagorova poliglotnost...
    Dobra pustolovina koja ne zaslužuje 100%
    30.06.2009
    20:13:00 sati
    Deers
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    To su bila vremena, kako li sam samo voleo i čuvao ovu priču u izdanju LMS Da se ne bi ponavljao, ali bravo Archy, naročito za deo Zanimljivosti!!!
    30.06.2009
    22:30:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Na pocetku cestitke autoru na recenzij,izneseno je dosta podataka i mislim da su svi na mjestui!!!Sto se same price tice iako izuzetno volim ovu epizodu jednostavno nisam mogao dati vise od 8 za pricu i scenario jer kao sto je i sam recezent primjetio Nollita ima neko propusta koji u konacnici umanjuju vrijednost iste!!!U pojedinim trenutcima sve mi djeluje naivno i to je razlog zasto ne kotira visoko na Zagoroj listi TOP epizoda ali uzimajuci u obzir kada je radjena mislim da i dan danas moze zadovoljiti cak i probirljivijeg citaca!!!Za crtez i naslovnice smatram da su za 10 posto se ovdje vec osjeti Ferrijev strahoviti napredak u crtezu,prosto je milina pratiti ,,maestrovo,, crtanje!!!Na kraju jos jednom ponavljam da je ovo ipak VRLO DOBRA prica ali ipak fali joj malo da bude ODLICNA(tako blizu a tako daleko)!!!
    30.06.2009
    23:13:00 sati
    kandraks
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    ako ćemo bit realni, onda je zaključak da gutrum nije imao sreće, nijednom se nije pojavio u dobroj priči, a zanimljiv lik jeovdje je sve prenaivno, s puno čikovih više-manje blesavih forajedino su mi naslovnice dobre, pogotovo ove lms, koje me nepogrešivo vode u jedno vrijeme bez briga
    01.07.2009
    00:17:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spookey

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlicna prica..... svidja mi se kad Zagor odlazi u neke zabacene krajeve..... samo sto je ubaceno i nekih malo djetinjastih stvari.... kao sto je Archy primjetio da se kit oblizuje...... mislim sve u svemi dobra prica......... A za Archyja sve pohvale... bravo care........ 8-)
    01.07.2009
    01:02:00 sati
    Spookey
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaka cast za recenziju, par opazanja su me zaista odusevila ,a ovo pogotovo"Priča započinje vrlo sporo, ne nagoviješta ništa o daljnjim događajima, a začinjena je dobrim humorom. U ovome se dijelu vidi velika razlika između Nollite i modernih scenarista, koji ne gube previše vremena na uvod, a pogotovo si ne mogu dopustiti da uvod nema nikakve veze sa daljnjom radnjom"U potpunosti se slazem, i upravo jedan od elemenata Zagor serijala koji mi se najvise svidjao jesu upravo te ala "James Bond" vignete kada imas dug komicni uvod, koji nema nikakce veze sa pricom, ali ti daje takav zalet, da si mnogo otvoreniji prema daljoj radnji stripa. Upravo ovo je sto novi ljubitelji zagora ne mogu da shvate. Bila je recenzija prvog susreta sa Knadraxom, kada su ovi novaci, pricali kako je strip spor, kako cikove debilane ubijaju radnju, kako je sve to mnogo sporo, a potom bi rekli najvecu glupost ikada, kako je pravi primer dobre epizode Boselijeva bljuvotina od price. Kao sto rekoh jednom, ovi novokompanovani ljubitelji Zagora, treba da se vrate korenima i da nauce sta je u stvari zagor, a tek onda da komentarisu, njegove avanture. A tebi svaka cast na recenziji potpisujem 100% sve sto si napisao.Ziveo:) 
    01.07.2009
    06:20:00 sati
    tiberije
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 58%

    6, 2, 9, 7

    Uvod je genijalan, ali sve nakon susreta s Vikinzima katastrofa. Recenzent je spomenuo njemu nebitne propuste, koji su, za mene, kardinalni i apsolutno nedopustivi. Ferri odličan kao i uvijek.
    01.07.2009
    06:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 61%

    6, 2, 10, 7

    Prepisujem od barba Spocka jer je on stručnjak na polju prvih Zagorenih epizoda,a ja nisam :)
    01.07.2009
    15:45:00 sati
    kico
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prilično dobra epizoda, takođe i vrlo popularna u ono doba pre 20-ak godina.Recezent se potrudio poprilično(za njega takođe ocena 9)
    01.07.2009
    16:01:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Priča jednostavna, ali jako dobro provedena, lagani uvod, smijao sam se Chicu više puta. Dakako, jednostavna je, lagana priča, možda i nije nešto posebno, ali čemu uvijek od stripa tražiti nešto više, nekad je dobra zabava sjajna stvar!
    01.07.2009
    17:53:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Recenzija je za 10,odavno ovakvu nisam citao. To je ono sto recenzija treba sadrzati a ne prepricavanje radnje. Bravo Archy nadam se da ces i dalje nastaviti. A sto se price tice meni je vrlo draga iako ta naivnost i greske stoje ipak meni je za 10! 
    02.07.2009
    06:57:00 sati
    Ferri
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    naivna ali ljubko naivna, volim takve cure a i Zagorove priče,kad se doda dašak nostalgije rosno oko i dobra ocijena je tu.
    02.07.2009
    19:26:00 sati
    teller
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Prilično naivna i transparentna epizoda, ali laka za čitanje upravo zbog te jednostavnosti. Dio sa gusarima i otmicom Fishlega je potpuno nepotreban, tako da je to jedini veliki minus ovoj epizodi. Ferri bolji nego obično, a isto se ne može reći i za njegove naslovnice.
    03.07.2009
    17:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Tesko je ocijeniti ovako staru epizodu. Mozda je tada bila pravi bum, a danas moze samo naivno da izgleda, nista vise. Zato uvijek vise volim ocijeniti strip koji je barem poslije 2000-e izdan :)
    03.07.2009
    22:49:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 77%

    8, 6, 9, 8

    Priča je u redu, vikinzi i njihov kralj pijandura, luda ekipa s Golden Babya, itd., ali scenarij pomalo šteka. Najveća bedastoća je kraj s Njemcima na gusarskome brodu. To je trebalo samo popuniti predviđeni broj stranica i nepotrebno je. Ljudi s Fishlegovog broda i vikinzi samo tako za razbibrigu rasture zločeste gusare radi vježbe, ne radi Fishlegove otmice, a da o onoj sceni s kukuruzom i ne pričam... :))
    Crtež izvrstan,  Ferri i Donatelli u najboljem izdanju, i osjeti se taj avanturistički ugođaj. Naslovnica za Odlazak u nepoznato je izvrsna, jedna od najboljih Ferrijevih, jedino mi nije jasno zašto je Zagora smjestio u tu špilju, kakve veze ima ta špilja sa stripom. Druga naslovnica jadna, treća mi je pak super.
    06.07.2009
    23:30:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Recenzija za desetku, serijal za ‚‚nešto‚‚ manju ocenu. Ipak, kao što Archy reče, ovo je jedna od epizoda koja je definisala mogućnosti Zagora kao žanra za sebe.
    07.07.2009
    10:20:00 sati
    Rick
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Ferri odličan, Nollitin još jedan odličan uvod kakve ih samo on zna napisati a nažalost samo dnevnik zna izbaciti, koliko se sjećam oko 80setak stranica. Priča je dobra i legendarna ali meni iskreno je drugi susret sa vikinzima puno bolji. Ovo je jedna od priča koju bi svaki fan trebao znati. 
    14.07.2009
    22:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    22.07.2009
    10:39:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Čitaš za cili život. i vračaš se...ma klasika...
    28.07.2009
    14:09:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    Još jedna u nizu neuspjelih komičnih Nolitinih uradaka.Mislim, Zagor se pomoću listova kukuruza tako dobro maskira u Šveđanina s bradom da ga ni pokojna majka ne bi prepoznala, Vikinzi koji savršeno govore engleski te gađaju lukom i strijelom, kralj Guthrum koji je pravi veseljak i smije se sa Zagorom i CHicom dok mu pred očima kolju Indijance i ostale zarobljenike, kit koji se oblizuje (Ferri,legendo!!!!!), Chico kao dvorska luda (konačno je našao svoje idealno zanimanje) , desant na njemački brod u bačvama itd. Sve biser do bisera..Crtež solidan, posebno u scenama borbi Zagor-Sigfried, ali ukupno gledano, kilometrima je ovo daleko od najboljih Zagorovih epizoda..
    02.08.2009
    19:49:00 sati
    Aco
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Jes' da je ovo iz današnje perspektive naivno, ali meni je ovo jedna od top 10 najdražih epizoda koje sam pročitao. I mislim da je tu sa vikinzima možda i trebalo završiti; npr. ovaj zadnji susret, kada putuju na Island i pobiju se sa "rođacima", mi je nekako 10 puta banalniji i gluplji od ovog prastarog, prvog... Ovde mi se sviđa i to što sami vikinzi koji su u vreme svoje najveće moći bili omraženi duž cele Evrope gde god da su se pojavili - od Vizantije do Britanskih ostrva, deluju nekako satirično pa mnoge gluposti (već navedeno maskiranje u vikinge kukuruzom i sl.) samim tim i ne smetaju toliko... 
    02.08.2009
    23:23:00 sati
    ViKing
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    06.08.2009
    17:26:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Zagor se kad tad trebao susresti i s Vikinzima. Simaptični klasik kojeg ćemo ponajviše pamtiti po uvođenju novih likova kao što su Fishleg, posada i Gutrum. Najveći plus je svakako humor. Ima desetak Chicovih štoseva za krepat od smija.
    15.08.2009
    17:54:00 sati
    Inferno
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Stvarno odlično!
    30.08.2009
    01:30:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Velka avantura, al sa mnogo tupavih delova.
    03.09.2009
    09:58:00 sati
    kasper
    uredi
  • Keltoslav

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantazija. Po meni najbolji Zagor ikad.
    09.09.2009
    20:00:00 sati
    Keltoslav
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neka ocjene govore umisto mene, samo zamislite da san napisa gomilu pohvala na račun ovoga. Ferri je opet genijalan, druga naslovnica malo slabija ali ne smanjuje prosjek. Također, jedna od najboljih recenzija sa puno detalja i dobrih zanimljivosti. Archy je zaslužio ocjenu 10.
    01.10.2009
    13:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 9, 7

    26.12.2009
    19:31:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Andrej

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Super priča,iako je scena sa kukuruzom stvarno smiješna:)

    17.05.2010
    21:39:00 sati
    Andrej
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Malo naivno,ali zanimljivo

    05.06.2010
    19:10:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    29.06.2010
    14:39:00 sati
    jojboli
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Super recenzija. Baš onako kako ja volim, slikice, dobro prepričana, brdo informacija u zanimljivostima. I još mi je ovo jedan od dražih zagora

    01.07.2010
    11:53:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za ovu epizodu sam jednostavno morao dati cistu desetku...:)

    06.07.2010
    19:08:00 sati
    alanford
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Uglavnom je sve već spomenuto u recenziji ili komentarima, a ja ću nadodati samo ovo;

    Zašto naslovnica epizode koja se zove 'Fakir Ramath' ne prikazuje istog, već borbu Zagora i vikinga? - puno me to više smeta od zelene boje na koju se neki žale.

    Netko tko 1. puta vidi strip, bez da je prethodno čitao, iščuđavao bi se na pomisao da i među vikinzima ima fakira ili pak da su oni jedno te isto. - sugestivnost naslovnice: 0

    07.12.2010
    02:28:00 sati
    konj87
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Archy je napisao recenziju za cistu desetku stvarno svaka cast.Prica je odlična i dosta maratonska ja sam je procitao jednu 9-10 puta.Crtež je odličan zadnje dvije naslovnice su odlične.

    18.12.2010
    17:57:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od najboljih epizoda. Sigurno Nolitta u najboljoj formi.

    17.02.2011
    20:53:00 sati
    split85
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Prilično dobro s obzirom na to koliko je još epizoda preostalo do zlatnog perioda.

    30.04.2011
    21:37:00 sati
    drogsy
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    L U D I L O !!!

    20.05.2011
    21:31:00 sati
    velka031
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ni sam ne znam kako mi je do sada promakla ova recezija. Komplet priču sam pročitao kao LUD klasik, ali mi je LMS draži(čitaj nostalgija). Druga i četvrta naaslovnica odlična. Za ostalo, dovoljno reći ZLATNO DOBA i Zagora i stripa na ovbim prostorima.

    20.05.2011
    22:51:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ono s gusarima na kraju je već bilo pretjerivanje, ali neka i to Zagor sredi.

    03.06.2011
    23:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Razvučeno ali izvrsno.

    18.06.2011
    13:42:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.06.2011
    22:53:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    15.09.2011
    13:55:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    13.01.2012
    19:14:00 sati
    Fran
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.04.2012
    15:38:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    21.05.2012
    10:44:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odlično

    03.06.2012
    19:06:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča uistinu izvrsna. Ima puno chicovih gegova od kojih sam se od srca nasmijao. Ferriju čista 
    10-setka. Naslovnice odlične.  

    20.10.2012
    12:11:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 89%

    10, 8, 9, 8

    Odlicana RECENZIJA!!! Odlicna prica, scenario dobar. Crtez vrlo dobar,naslovnica (Klasik) , ok.

    25.10.2012
    12:54:00 sati
    Tutta
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Oduševljen sam ovom pričom. Prisutni su svi elementi koji čine Nolittu najboljim Zagorovim scenaristom ikada. On tolikom lakoćom uspijeva spojiti tolike naizgled nespojive elemente. Vikinška naseobina na sjeveru Amerike, indijski fakir koji se služit telekinezom, posada sastavljena od najčudnijih spodoba. Izvaredno tankoćudna veza između komedije i napete akcije. Nolitta lakoćom prebacuje iz jedne "brzine" u drugu. Komični dijelovi priče s Čikom u glavnoj ulozi su genijalni. One scene kada je bio dvorska luda ili njegov strah od Tarawe su neizmjerno simpatični.

    Nolitta uza sve to uspijeva priču načiniti grandioznom, jer u srži svega jest pitanje mira ili rata. Vikinzi bi pod vodstvom ratobornog princa napali nedužno indijansko pleme i vjerovatno posijali smrt po okolici.

    Ovako Zagor uz pomoć legendarne posade Golden Baby spriječava najgori scenarij i stječe jednog od najneobičnijih ali i najkarizmatičnijih prijatelja - Guthurma.

    Možemo otići i korak dalje pa kazati da su ove "morske priče" i općenito one koje se događaju na raznim proputovanjima posebno interesantne. Ljudska egzistencija, kroz putovanje i svladavanje teškoća koje pri tom nalazi, dolazi do veće razine samoostvarenja i napretka. Siguran sam da Zagor ne bi bio ovo što je danas da nije imao svoje odiseje koje su ga odvele daleko od Darkvuda.

    p.s.

    Vrlo dobra recenzija.

    23.01.2013
    10:12:00 sati
    solar
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Stari morski vuk Fishleg sa svojom novom posadom. Završetak priče s gusarima nikako ne bih smatrao slabom točkom, već odličnim dodatnim epilogom jedne fantastične priče. Odlična ideja s buradima.

    23.03.2013
    20:01:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Prava avantura bez obzira na sve velike nedostatke koji su već spomenuti. Kad se krene s čitanjem, ne ostavlja se do kraja.

    29.06.2013
    15:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 84%

    10, 8, 8, 6

    Odlicno bas kako recezent rekao osjeca se duh pustolovine mozda mi malo smeta onaj kraj jer s njime pada i kvaliteta price al nema veze.Crtez mi je ok imo je feri i boljih dana,naslovnice su prosjecne!!

    01.08.2013
    00:56:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 71%

    4, 9, 8, 8

    13.06.2014
    12:46:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Neću se baviti ni obazirati na par propusta u ovoj priči jer nam se ona itekao odužuje dajućinam odlične likove dobre i loše, misteriju, humor, avanturu i akciju. Jedno od najboljih Zagorovih priča koje se drže i dandanas.

    17.09.2014
    20:24:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična Zagorova epizoda, koja u sebi ima pravi Nolittanski šarm; humor, napetost i avanturu. Fishleg je opet uvukao Zagora u pravu pustolovinu. Drago mi je da su ovaj put vikinzi stupili na scenu, što i nije često u svijetu stripa. Ovdje imamo dva rivala - veselog pijanca, koji nije ništa manje nego kralj Zemlje vina i koji je miroljubiv i misli i na neke životne vrijednosti, a ne samo na tu čast da bude vladar, dok s druge strane, princ Sigfried je njegova totalna suprotnost - surov, hvalisav i ratoboran. Ovdje imamo i fantastičnih elemenata u stripu, mislim na Ramathovo transportovanje duha. Zadnji dio s gusarima je vjerovatno dodan jer je možda scenarist mislio da je sama priča prebrzo završila i da treba dodati još, no i to je dobro obavio. Legendaran mi je skeč sa Tarawom i zečevima. Nisam se odavno toliko nasmijao kad sam čitao neki strip. Hahaha! :D. Ferrijev crtež je još u razvoju i pri samom vrhuncu, nema se tu šta puno reći, osim da je i Donatelli pripomogao i da je pokušao imitirati Ferrija. Ipak, bolji je onaj njegov klasični stil crtanja. Naslovnice su vrlo dobre, a pogotovo zadnja sa zarobljenim kapetanom.

    13.10.2014
    19:06:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 80%

    10, 7, 7, 8

    Simpatično,naivno,blesavo,prožeto dobrim humorom,glupastom akcijom i dijalozima osnovni su elementi ove kultne epizode.
    Zaplet počinje odlično,misterioznim nestancima brodova na sjeveru koje će pokušati raspetljati naši junaci i posada sa Golden Baby.
    Početak je klasičan,Nolittin,u kojem je objedinjen humor kroz Čikove i Drunckyjeve gluparije i podjebavanja i tajanstvenom,prijetećom atmosferom koja se da iščitati iz šturog Fishlegovog pisma.
    Zatim nas Nolitta živopisno upoznaje sa Phort Whaleom,bazom naših kitolovaca,mjestom za odmor tijela i duše nakon napornog lova.
    Ovdje i prvi put upoznajemo internacionalnu ekipu koja čini kičmu posade.Divovski Albanac Orsovic,a ovdje je nazvan i Orlovic,Rus Zarkoff,Indijac Ramath,Francuz Gaston,Škot Hammendick i Tarawa,valjda Polinežanin,ako se ne varam?Prava multi kulti ekipa,svaki je od njih neki svoj štih domovine unio u pojavljivanja,pomalo i stereotipno,na simpatičan način.
    Nisu loša neka Nolittina scenaristička rješenja,osjeti se šmek onog davnog vremena i Zagora,pogotovo onih simpatičnih Čikovih gegova u koje su uključeni razni protagonisti,od trgovaca do starih morskih vukova ali sa današnje distance neki elementi u epizodi doista djeluju naivno i olako se pristupilo nekim detaljima.
    Ne znam od kuda početi?Možda od Zagorove savršene poliglotije koja je bila neizostavni dio tih starih naivnih epizoda.Jedna izolirana zajednica kao ova vikinška ne vjerujem da je baratala engleskim jezikom već staronordijskim,kojeg Zagor naravno ne govori.Ili gle čuda Odinova,govori.
    Ili ona parada sa maskiranjem od kukuruzne svile u narodu poznatiji kao kukuruzni brkovi.I mi smo kao klinci pravili brkove od njih i zajebavali se,ali baš izraditi savršenu periku i bradu…
    Ipak da ne bude sve tako crno pobrinuo se simpatični Guthrum i njegovi istrenirani ali opaki kerovi koji su rastrgali zločestog i častohlepnog princa.
    Čak je dao i Zagoru da okreće veliki mlinski kamen,odmah sam se sjetio Conana dok još nije bio razarač.Fino je Nolitta odradio zbivanja u vikinškom selu,podijeljene stanovnike i finalnu borbu.
    Vikinzi su solidno okarakterizirani i fizionomijom i psihološkim prikazom.i Ratnički narod koji živi u zajednici sa strogim hijerarhijskim ustrojem,snažni i odlučni,visoki i jaki,držali su robov,nisu se bojali smrti…Ferri je odlično skinuo opremu,oružje i brodovlje vikinga.
    Čiko ko Čiko,varira od potpunog debila do odlične dvorske lude sa odličnim humorom.Primjer:fajt na brodu protiv vikinga,Zagor upita Čika gdje mu je revolver a ovaj odgovara neku potpunu idiotariju u smislu gađao je sa njim nekog konobara u nekom lokalu ili tako nešto.To mi naročito smeta kad ga debilom Nolitta napravi,a počesto ga je znao zdebilirati.
    A humor je odličan,pogotovo dok glumi dvorsku ludu i odabire dvoboj do puštanja prve krvi ili najbolji šahovski potez kojim izbacuje protivnika iz partije.
    Sviđa mi se u drugom dijelu prikaz lova na kitove,na koncu konca Golden Baby i posada su namijenjeni i istrenirani upravo za lov na te ogromne sisavce pa mi je izuzetno drago što je Nolitta taj dio ubacio.I nikad nitko poslije njega.
    Što reći više?Nekad je ovo bila jako popularna i jedna od najboljih avantura,ali su danas odlazak u nepoznato,misteriozni nestanci,tajanstvene zajednice dignuti na puno veći nivo razrade radnjom,akcijom i misterijom tako da ova simpatična, naivna i nadasve stara priča ostaje u njihovom debelom zaleđu.

    12.01.2015
    14:40:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    12.10.2015
    18:18:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Svakako da ovdje ima i nekih naivnosti ali u jednoj takvoj avanturi ne treba previše zamjeriti zbog toga. Dodatan razlog je i taj što priča odiše hrpom duhovitih scena pa se ne smije ni očekivati da sve bude rađeno po nekoj logici. Posebno sam se nasmijao situaciji kada je Chico bio protiv toga da se maskira u ženu a Zagor mu odvratio; ovo nije trenutak da budemo izbirljivi i ako bude potrebno morat ćeš se prerušiti i u konja. Priča je posebna po mnogo toga a ne treba ni podsjećati na susret sa Fishlegovom posadom i koliko će ona biti važna u budućnosti. Ramathova projekcija je jedan od najboljih trenutaka, u toj sceni se baš osjeti uzbuđenje koje je Ferri svojim crtežom dodatno podignuo na viši nivo. Nakon odlaska iz sela Vikinga malo pada tempo ali je svejedno bilo zanimljivo vidjeli potjeru posade za kitom koja nije urodila plodom. Na kraju je Zagor tražio raniji iskrcaj s broda da ne bi sudjelovao na proslavi, što pokazuje kako ga je Nolitta uvijek prikazivao kao skromnog lika, a sličnih slučajeva je bilo dosta u serijalu. 

    Zbog laganog uplitanja Donatellija crtežu neću dati maksimalnu ocjenu, bez obzira što se on potrudio da imitira Ferrijev stil ipak to nije na toj razini. 

    29.12.2015
    18:25:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:48:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ovo je baš zabavna epizoda u kojoj je predstavljeno podosta novih likova iz Zagorovog svijeta. Djelovi epizode koje je crtao Ferri su za čistu 10-ku, ali gdjegod su se u crtanje uplitali Donatelli ili neki drugi crtači nije ispalo dobro...
    12.05.2016
    23:30:00 sati
    Oki
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Avantura, avantura, avantura. Zagor, Zagor, Zagor. Nolitta, Nolitta, Nolitta. Ferri, Ferri, Ferri.
    08.01.2017
    17:40:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    23.01.2017
    17:49:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obozavam Fishlega,pa poslije otkrivamo Vikinge,Ferri i Nollita ubitacni
    07.04.2017
    15:08:00 sati
    markotamara
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 008. Smrtonosna strijela (od 47 str.)
    SDX 009. Odlazak u nepoznato
    SDX 010. Fakir Ramath
    SDX 011. Gusarski brod (do 54 str.)

    Ova epizoda mi se zaista svidjela. Ponovni, drugi susret sa Fishlegom, ali treba posebno naglasiti, prvi susret sa njegovom legendarnom posadom - Tarawa, Albanac Orsovic, Zarkoff, onaj kuhar, ali možda najveću i najvažniju ulogu od njih svih je ovdje imao fakir Ramath.

    A sve je počelo opet sa porukom, poštom Drunky Ducka, ovaj put je strijelu izbacio kraj Čikine glave :D Poziv od Fishlega da mu dođu pomoći.. Super mi je što čitam ovako kronološki, jer kako su Zagor i Čiko došli u taj Port Whale gdje Fishleg živi, upravo je Čiko spominjao tu "Crvenu vješticu" i ono neugodno iskustvo na moru puno avantura što su imali, pa kako mi to svježe, svega sam se sjetio i tako uživao automatski u ovoj priči :)

    Onaj Guthrum isto zakon lik, a jedino možda slabiji dio priče je ovo na kraju sa onim Njemcima koji su na trenutak na prijevaru zarobili Fishlega, ali nije toliko ni to bilo loše. Zagor se na kraju oprostio s njima svima prije samog pristajanja broda, ostao je skroman i nije htio ostati na slavlju, želio je odmah nastaviti put prema svom Darkwoodu.

    17.01.2018
    17:20:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Odlicna recenzija za veoma dobru avanturu, samo bih dao nešto nižu ocenu za scenario zbog gore navedenih zamerki. Crtež i naslovnice je Archy lepo okarakterisao, da ne ponavljam.

    18.07.2018
    14:57:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    14.12.2018
    13:42:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična priča kroz super avanturu.

    07.06.2019
    16:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Jedna od onih epizoda koje mi s novim čitanjem izgledaju manje dobre nego prije. U svakom slučaju simpatična avantura. Epizode s Guthrumom možda nisu posebno dobre, ali su zabavne.

    28.07.2019
    17:44:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Volim ovu epizodu i kako su vikinzi ukomponirani u zagorov svijet. Malo je komicno kako zazivaju Odina kad je fajt. Podsjecaju na one arape sta se deru alahu akbar dok pucaju iz kalasa. Epizoda je također puna naive

    16.09.2019
    11:55:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 287
  • Bliski susreti
    Kod: DD SD 34
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 28.3.2020. 20:10:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 419
  • When In Rome
    Kod: CTW DC 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 23.3.2020. 0:03:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 504
  • Farma Jane Russell
    Kod: KT VG 2/3
    Ocjena: 44%
    Vrijeme: 21.3.2020. 23:45:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 587
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1184

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1877
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1742
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1491
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1307
  • Stroj za snove
    Kod: AA LIB 18c
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 1.1.2020. 20:07:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1224

Aukcije

Forum