Odlazak u nepoznato

Zagor

ZG EXT 08/11 | 295 str.

Na poziv starog prijatelja, kapetana Fishlega, Zagor i Chico odlaze u Port Whale kako bi mu pomogli u rješavanju misterija nestalih brodova kitolovaca. Naime, otkako veliki brodovi odlaze u lov nešto sjevernije od uobičajene rute, nekolicina ih je nestala, što ozbiljno zabrinjava vlasnike. Na Chicovo nezadovoljstvo, prijatelji se ukrcavaju na Fishlegov brod Golden Baby te kreću na put prema sjeveru. Na nepoznatom području vlada vrlo kompleksna situacija. Indijanska plemena ratuju sa robovlasničkim plemenom Vikinga, koje pod vodstvom opakog princa Sigfrieda želi podčiniti indijance, a uz to sustavno napada i pljačka bijele došljake. Stvari se dodatno kompliciraju, a Zagor postaje nemoćan učiniti bilo šta…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Smrtonosna strijela
  ZG EXT 8
 • Odlazak u nepoznato
  ZG EXT 9
 • Fakir Ramath
  ZG EXT 10
 • Odlazak u nepoznato
  ZG KL 5
 • Izazov kitolovcima
  ZG LMS 115
 • Okršaj sa Vikinzima
  ZG LMS 116
 • Piratski brod
  ZG LMS 119

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • La freccia mortale
  ZG SR 62
 • Sfida all' ignoto
  ZG SR 63
 • Ramath il Fakiro
  ZG SR 64
 • La nave pirata
  ZG SR 65
 • La freccia mortale
  ZG TT 62
 • Sfida all' ignoto
  ZG TT 63
 • Ramath il Fakiro
  ZG TT 64
 • La nave pirata
  ZG TT 65

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvo pojavljivanje posade Golden Baby i drugo pojavljivanje Fishlega. Prije toga, Fishleg se pojavio u epizodi Mržnja (LU Extra 77-79; LMS 45-46) kada su se zajedničkim snagama borili protiv ludog znanstvenika Hellingena. Nakon ove epizode, Fishleg i njegova posada su se pojavili još mnogo puta: Kapetan zmija (ZG Extra 103-107; ZS 296-299), Naivčine iz Elkinsa (ZG Extra 164-168; ZS 464-467); Nestali istraživač (SD 9-12); Morska strava (SD 50-52); Otočka skupina (SD 53-55); Noćna mora na moru (ZG MX 5); Otok demona (neobjavljeno u nas); a kao sporedni likovi se pojavljuju i u epizodi Thugsi! (ZG LU 127-129)
 • Poveznice na epizodu Zarobljenici Crvene vještice (ZG Extra 79-81; LMS 7), u kojoj su Zagor i Chico po prvi puta se otisnuli brodom na more i pri tome doživjeli brdo nevolja. Na kraju te epizode dali su si obećanje da više neće nogom stupiti na neki brod. Međutim, Zagor nije mogao odoljeti da pomogne prijatelju, a Chico nije mogao odoljeti Gastonovoj kuhinji
 • Od poznatih likova na početku se javlja Drunky Duck u kratkoj epizodi, a vikinški kralj Guthrum postaje veliki Zagorov prijatelj i pojavljuje se još dva puta: U epizodi Džinovski kraken (ZS 550-552) te u epizodi Posljednja Thula (ZG LU 162-165; ZG VČ 11-14)
 • Ovo nije prvi put da Zagora pozivaju u pomoć prilikom nestanka brodova. Prvi puta je to bilo u epizodi Sjene (SD Extra 54-55), kada ga lokalni trgovac kožama moli da otkrije što se krije iza nestanka brodova. U tome slučaju nije bilo riječi o Vikinzima, nego o kinezima. Međutim, te dvije epizode imaju vrlo malo zajedničkog
 • Zanimljiva je Zarkoffova sudbina. On je jedan od glavnih likova među posadom kapetana Fishlega, međutim u epizodi Kapetan zmija, ispada da su ga ubili, da bi se kasnije ponovno vratio. Iako u epizodi nije izričito rečeno da se radi o njemu, lik koji je poginuo je vrlo sličan Zarkoffu
 • Izdanje Lunov Magnus stripa je izbacilo prvih 50-ak stranica, tako da priča počinje od isplovljavanja Golden Baby iz Port Whalea. Tek sa izdanjem Slobodne Dalmacije fanovi su mogli pročitati početak priče
 • Veći dio priče koju Guthrum priča Zagoru i Chicu u vezi nastanka Winelanda je zapravo točan. Naime, Erik Crveni je protjeran sa Islanda zbog ubojstva te je otišao do Grenlanda. Danas je dokazano da je njegov sin Leif Ericsson otplovio dalje na zapad te je otkrio zemlju koju su nazvali Vinland. Međutim, Vinland nema veze sa vinom, na što se Guthrum žali, već je to naziv za travnatu dolinu. Naselje je nakon nekoliko godina napušteno iz nepoznatih razloga. Materijalni ostaci vikinških kuća pronađeni su na prostoru Newfoundlanda, a zanimljivo je da je i na području Maina pronađena norveška kovanica iz razdoblja između 1067. i 1093. Detaljnije vidi na Vikinzi.
 • Prikaz brodova je vjerodostojan, jer su vikinški brodovi bili poznati po kvadratnom jedru i pramcu na kojemu je bila izrezbarena glava nekog čudovišta (zmaja, zmije ili nekog vodenog čudovišta). Razlog tomu je bilo zastrašivanje neprijatelja. Međutim, kacige s rogovima, koje su danas zaštitni znak Vikinga, su zapravo zabluda. Vikinzi nisu nosili rogate kacige, već su ih samo u rijetkim prilikama koristili svećenici u obredima. Vidi isto.
 • Ruta kojom je Golden Baby plovila prikazana je na slici u recenziji.

Iako ima nekoliko krupnijih grešaka koje pozorni čitatelj može primijetiti, ova je epizoda tako genijalna, da joj se ne može oduzeti ocjena od 100%. Ne samo da je to prava, čistokrvna avantura, nego je ova epizoda neobično važna za daljnji razvoj Zagora. Upoznajući nas sa posadom Golden Baby, Nollita udara temelje za još mnogo pomorskih avantura, od kojih su sve redom bile naprosto fantastične. Osim toga, kod Fishlega i njegove posade je puno više materijala nego recimo kod Honest Joea, jer je posada mnogo bolje karakterizirana te se ističe mnogo više likova. Dok se kod Honest Joea ističe tek njegov nostromo Noah, posada Golden baby je mnogo bogatija likovima. Tu su Zarkoff, Orsovic, Ramath, Tarawa, Hammen Dick, Gaston i još neki drugi.

Scenarist nam izlaže priču na svoj tipičan način. Priča započinje vrlo sporo, ne nagoviješta ništa o daljnjim događajima, a začinjena je dobrim humorom. U ovome se dijelu vidi velika razlika između Nollite i modernih scenarista, koji ne gube previše vremena na uvod, a pogotovo si ne mogu dopustiti da uvod nema nikakve veze sa daljnjom radnjom. Ovo nije nikakav minus, jer je brža, sažetija i napetija priča postala imperativ zbog zahtjeva fanova, a mogao bih reći i zbog drugačijeg načina života. Čak je i sam Nollita kasnije pisao brže priče sa puno manje uvoda i nepovezanih događaja.

Kit koji se oblizuje, pa ja ću poludit

Isplovljavanjem iz Port Whalea započinje zaista odlazak u nepoznato. Duh avanture se osjeća zahvaljujući odličnom scenariju i atmosferi koja se gradi, ali također i fantastičnom Ferrijevom crtežu. Napetost, neizvjesnost, strepnja…, sve su to elementi koji se provlače kroz priču. Epizoda je po nekim narativnim osobinama slična Zarobljenicima Crvene vještice, ali opet potpuno različita. Tako u ovome slučaju posada ne nailazi na nevolju za nevoljom, već su događaji puno bolje osmišljeni, a sve je prožeto s mnogo akcije i neizvjesnosti. Ipak, ne može se reći da je priča za stupanj bolja od prethodnih, već se može reći da je naprednija i da je vidljivo svojevrsno scenarističko sazrijevanje. Priča tako snažno uvlači čitatelja u radnju da se čita u jednome dahu i svaki se novi broj pohlepno uzima i čita.

Za razliku od primjerice Američke odiseje gdje su mjesta zbivanja u potpunosti izmišljena, ovdje se kao podloga uzima stvarno mjesto i stvarni događaj, koji su jednostavno prilagođeni i nadopunjeni kako bi odgovarali liku i vremenu. Tako Nollita šalje posadu Golden baby na stvarno mjesto, Lawrenceov prolaz, gdje su zaista pronađeni tragovi vikinškog naselja. Put koji su likovi prevalili su prilično detaljno prikazani i na mapi u stripu, a čak se i kasnije spominje, u epizodi Nestali istraživač .

U epizodi ima nekoliko slabih točaka koje variraju od naivnih rješenja do nepotrebnog scenarija. Tako bih izdvojio način na koji su Zagor i Chico ušli u vikinško naselje. Ne samo da su se savršeno maskirali pomoću listova kukuruza (?!), nego obojica super govore istim jezikom kao i Vikinzi. Druga stvar koja mi je zapela za oko je lov na kitove i ucjena njemačkog broda u epizodi Gusarski brod. Čovjek si pomisli – zašto? Zašto ti događaji koji više nemaju veze ni sa Vikinzima ni sa nestalim brodovima. Očigledno je Nollita htio malo produžiti cijelu tu priču sa jednim dodatnim nevezanim događajem, koji sve u svemu ne ispada loš, iako je na znatno nižoj razini od prethodnih brojeva. Međutim, ako se u obzir uzme vrijeme u kojemu je priča nastala i manja zahtjevnost fanova, tada se ti sitni propusti mogu u potpunosti zanemariti.

Oštri protivnici za šahovskom pločom

Put koji su prošli Zagor i Fishleg

Sami likovi su dobro okarakterizirani, ali vidljivo je da se posada Golden baby u ovome broju tek treba bolje upoznati. Dok u kasnijim nastavcima Zarkoff, Tarawa, Orsovic i ostali imaju iznimno bitnu ulogu, često važniju od samog Fishlega, ovdje se pojavljuju tek kao sporedni likovi. U ovome su slučaju glavni igrači Fishleg, princ Sigfried, kralj Guthrum i Ramath, uz standardni tandem Zagor i Chico. O Fishlegu ne treba mnogo govoriti. On je uvijek manje-više isti u svim brojevima. Osim u prvom pojavljivanju gdje mu je dana uloga komičnog i nespretnog lika, u svim ostalim nastavcima Fishleg je mudar i dobar kapetan. Ramath je ovdje kako bi spasio stvari kada su prevelike čak i za Zagora. Princ Sigfried je tipična „usijana glava“, a Guthrum… Šta je Guthrum? Najbolje bi bilo reći veseljak.

Zagor: Hmm… Radije mi obećaj da ćeš rjeđe podizati lakat nego dosad.
Guthrum: Uh… Obećavam da ću piti samo u svete dana naših bogova. Ponedjeljkom, koji je svetac Božice neba… Utorkom u čast Bogova rata… Srijedom za počast i slavu šumskih Božanstava… Četvrtkom za ljubav…

Pomalo je nejasan odnos između kralja Guthruma i princa Sigfrieda. Je li to stvar propusta u scenariju ili ne odlučite sami. Ako je Guthrum kralj, a Sigfried princ, ne bi li oni onda trebali biti otac i sin?! Takvo se što uopće ne spominje. Niti u jednoj prilici Guthrum nije spomenuo svoju povezanost sa Sigfriedom, iako se u nekoliko navrata moglo vidjeti da održavaju privid prijateljstva. Primjerice dok igraju šah ili na obali prilikom Zagorovog ulaska u selu obojica se pretvaraju da poštuju jedan drugoga.

Od ostalih likova mogu se spomenuti indijanci iz plemena Naskapi koji pomažu posadi Golden Baby u napadu na selo, odnosno njihov poglavica Sawar. Iako on sam nema neku važnu ulogu, vješto je ubačen u priču kada rasvjetljava Fishlegu i Zagoru šta se to događa na dalekom sjeveru.

Ramathu je ovom epizodom za svagda dana uloga dežurnog spasitelja. Kad stvari postanu prekrupne čak i za Zagora, fakir je tu da spasi dan. Od ove epizode pa nadalje, Ramath uvijek upotrebljava svoje fakirske moći da raspetlja klupko koje se previše zamrsilo. Bilo da je riječ o prenošenju obične poruke ili pronalaženju nestale osobe, Ramath je uvijek uključen u veliko finale. Mislim da je jedina epizoda u kojoj nije koristio svoje moći Otočka skupina.

Za crtež se naravno može reći sve najbolje. Ne zaslužuje ništa osim ovacija i aplauza. Ferri crta detaljno, precizno, vodi računa skoro o svakoj liniji. Rekao bih da je to onaj klasični Zagor. Njegov crtež dodatno naglašava mistiku i neizvjesnost nepoznatog područja. Dobro mu leže i humoristične sekvence. Ma zapravo mu sve dobro leži. Treba napomenuti kako je u nekoliko „poglavlja“ Donatelli uskočio kao pomoć, ali se ta razlika slabo primijeti. Surađivao je sa Ferrijem na dva predzadnja poglavlja u kojima se razrješava situacija sa Vikinzima i slijedi lov na kitove. Nakon pobjede nad gusarskim brodom, Ferri se vraća kako bi sam osigurao dobru završnicu. Crtež, dakle, zaslužuje čistu desetku!

Trenutak zebnje…

Naslovnice su korektne, mada u ovom periodu još uvijek prevladava prazna slika sa Zagorom u sredini bez puno posvećivanja okolini i okolnim objektima. Tako je prva naslovnica vezana za ovu priču – Odlazak u nepoznato, za dva koplja bolja od preostale dvije na kojima imamo motiv Zagora i motiv Fill with Color. Pogotovo je bez veze naslovnica drugog broja – Fakir Ramath, gdje uz sliku borbe imamo onu ružnu zelenu boju. Stvarno mi nije jasno zašto Ludens za naslovnicu Klasika nije odabrao prvu naslovnicu koja je toliko bolja.

Ovo je priča koju bi svaki Zagoroljubac MORAO imati u svojoj kolekciji. Nije bitno koje izdanje, bitno je uhvatiti dašak te izvrsne priče i prave avanture. Svakako, najpotpunije je izdanje Slobodne Dalmacije, jer osim što je kompletno, ima i sve naslovnice. Međutim, Klasik je svakako jeftinija varijanta, koju treba uzeti u obzir. Nakon što nabavite, možete se prepustiti uživanju i nekoliko puta, jer ovo nikako nije priča koja se čita samo jedanput.

Naprijed

ZG EXT 7/8 Crveni strijelac

ZG EXT 11/12 Magic-bat

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • King Warrior

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Svakako odlicna prica, pravi klasik. Mora se reci da je ova epizoda nesto kao mini-odiseja, u sustini se sastoji od dvije povezane price: prvi dio sa Vikinzima i drugi dio sa lovom na kita i njemackim gusarima. Prvi dio je perfektno konstruisan, sadrzi sve dijelove koji krase Zagora i serijal, od humora do avanture vece od zivota. Drugi dio je vise epilog i dodatak Zagorovoj avanturi. Treba napomenuti da imamo i nekolko likova sa odlicnim karakterizacijama. Donatelli je djelimicno uskocio da pomogne Ferriju, i to je uradio na fantastican nacin. Skoro da se ne primijeti razlika u crtezu izmedju njih dvojice. Donatelli nije ovdje crtao svojim poznatim stilom, vec je prilagodio crtez Ferriju. Kamo srece da je on bio taj, umjesto Bignottija, koji je odradio zavrsnicu Svemirske brace i Zimske Zmije. Ovaj dio gdje se kit oblizuje je zezancija u mornarovom pretjeranom pripovjedanju, nema razloga da se toj sceni pridodaje ozbiljna crta. Ljudi koji su citali epizodu shvatice. 
  30.06.2009
  18:08:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ultras

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Ne bih imao sta da dodam, Archy je sve rekao.
  Jedna od najslikovitijih Zagorovih avantura.
  Sa današnje tačke gledišta (omatorilo se) mogao bih reći dosta naivna priča, ali u duhu vremena kada sam je čitao bila je spektakularna :)
  30.06.2009
  18:30:00 sati
  Ultras
  uredi
 • Mhejl

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Vrlo dobra priča, duhovita, sa daškom nekog drugog vremena. Pohvale za recenziju.:)
  30.06.2009
  19:12:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 47%

  3, 4, 7, 5

  Loše, prozirno, naivno, dosadno. Tema lova na kitove je sto puta bolje obrađena u Kenu Parkeru. Osobno ne vidim što Zagor fanovi vide u ovom 1/30 SD periodu. Za mene sve redom naivne i glupe epizode. Ali simpatične...
  30.06.2009
  19:12:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Slažem se s Cibaliom, ovo su sve naivne i dosadne price. Samo nostalgija i simpatija ocjene dižu gore.
  30.06.2009
  19:31:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  5, 5, 10, 8

  Pre 30 godina procitao sam Izazov kitolovcima i ocjene bi tada bile sve 10. Okrsaj sa vikinzima uspio sam da procitam tek pre 10 godina i sve skupa je sada.... malo naivno.
  30.06.2009
  19:53:00 sati
  14act3
  uredi
 • Deers

  Ukupna ocjena 73%

  7, 5, 9, 10

  Naivno i blesavo.  Greške na kioje ukazuje recenzet ne samo da nisu zanemarive nego i kardinalane. Epizoda kao punokrvna pustolovni  savršeno funkcionira ali središnji dio me nije previše dojmivo. Uvod je odličan kako ga zna samo Nolitta napisati i čak i epilog sa lovom na kitove mi je dobar i zanimljiv ali viukinzi... Vikinzi su mi bili super kad sam kao mali prvi put pročitao epizodu u izdanju Slobodne ali i tada mi je zasmetala ta zagorova poliglotnost...
  Dobra pustolovina koja ne zaslužuje 100%
  30.06.2009
  20:13:00 sati
  Deers
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  To su bila vremena, kako li sam samo voleo i čuvao ovu priču u izdanju LMS Da se ne bi ponavljao, ali bravo Archy, naročito za deo Zanimljivosti!!!
  30.06.2009
  22:30:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Na pocetku cestitke autoru na recenzij,izneseno je dosta podataka i mislim da su svi na mjestui!!!Sto se same price tice iako izuzetno volim ovu epizodu jednostavno nisam mogao dati vise od 8 za pricu i scenario jer kao sto je i sam recezent primjetio Nollita ima neko propusta koji u konacnici umanjuju vrijednost iste!!!U pojedinim trenutcima sve mi djeluje naivno i to je razlog zasto ne kotira visoko na Zagoroj listi TOP epizoda ali uzimajuci u obzir kada je radjena mislim da i dan danas moze zadovoljiti cak i probirljivijeg citaca!!!Za crtez i naslovnice smatram da su za 10 posto se ovdje vec osjeti Ferrijev strahoviti napredak u crtezu,prosto je milina pratiti ,,maestrovo,, crtanje!!!Na kraju jos jednom ponavljam da je ovo ipak VRLO DOBRA prica ali ipak fali joj malo da bude ODLICNA(tako blizu a tako daleko)!!!
  30.06.2009
  23:13:00 sati
  kandraks
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 56%

  5, 4, 7, 8

  ako ćemo bit realni, onda je zaključak da gutrum nije imao sreće, nijednom se nije pojavio u dobroj priči, a zanimljiv lik jeovdje je sve prenaivno, s puno čikovih više-manje blesavih forajedino su mi naslovnice dobre, pogotovo ove lms, koje me nepogrešivo vode u jedno vrijeme bez briga
  01.07.2009
  00:17:00 sati
  ken2
  uredi
 • Spookey

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlicna prica..... svidja mi se kad Zagor odlazi u neke zabacene krajeve..... samo sto je ubaceno i nekih malo djetinjastih stvari.... kao sto je Archy primjetio da se kit oblizuje...... mislim sve u svemi dobra prica......... A za Archyja sve pohvale... bravo care........ 8-)
  01.07.2009
  01:02:00 sati
  Spookey
  uredi
 • tiberije

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svaka cast za recenziju, par opazanja su me zaista odusevila ,a ovo pogotovo"Priča započinje vrlo sporo, ne nagoviješta ništa o daljnjim događajima, a začinjena je dobrim humorom. U ovome se dijelu vidi velika razlika između Nollite i modernih scenarista, koji ne gube previše vremena na uvod, a pogotovo si ne mogu dopustiti da uvod nema nikakve veze sa daljnjom radnjom"U potpunosti se slazem, i upravo jedan od elemenata Zagor serijala koji mi se najvise svidjao jesu upravo te ala "James Bond" vignete kada imas dug komicni uvod, koji nema nikakce veze sa pricom, ali ti daje takav zalet, da si mnogo otvoreniji prema daljoj radnji stripa. Upravo ovo je sto novi ljubitelji zagora ne mogu da shvate. Bila je recenzija prvog susreta sa Knadraxom, kada su ovi novaci, pricali kako je strip spor, kako cikove debilane ubijaju radnju, kako je sve to mnogo sporo, a potom bi rekli najvecu glupost ikada, kako je pravi primer dobre epizode Boselijeva bljuvotina od price. Kao sto rekoh jednom, ovi novokompanovani ljubitelji Zagora, treba da se vrate korenima i da nauce sta je u stvari zagor, a tek onda da komentarisu, njegove avanture. A tebi svaka cast na recenziji potpisujem 100% sve sto si napisao.Ziveo:) 
  01.07.2009
  06:20:00 sati
  tiberije
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 58%

  6, 2, 9, 7

  Uvod je genijalan, ali sve nakon susreta s Vikinzima katastrofa. Recenzent je spomenuo njemu nebitne propuste, koji su, za mene, kardinalni i apsolutno nedopustivi. Ferri odličan kao i uvijek.
  01.07.2009
  06:30:00 sati
  Spock
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 61%

  6, 2, 10, 7

  Prepisujem od barba Spocka jer je on stručnjak na polju prvih Zagorenih epizoda,a ja nisam :)
  01.07.2009
  15:45:00 sati
  kico
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Prilično dobra epizoda, takođe i vrlo popularna u ono doba pre 20-ak godina.Recezent se potrudio poprilično(za njega takođe ocena 9)
  01.07.2009
  16:01:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • prop_ovednik

  Ukupna ocjena 94%

  8, 10, 10, 10

  Priča jednostavna, ali jako dobro provedena, lagani uvod, smijao sam se Chicu više puta. Dakako, jednostavna je, lagana priča, možda i nije nešto posebno, ali čemu uvijek od stripa tražiti nešto više, nekad je dobra zabava sjajna stvar!
  01.07.2009
  17:53:00 sati
  prop_ovednik
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Recenzija je za 10,odavno ovakvu nisam citao. To je ono sto recenzija treba sadrzati a ne prepricavanje radnje. Bravo Archy nadam se da ces i dalje nastaviti. A sto se price tice meni je vrlo draga iako ta naivnost i greske stoje ipak meni je za 10! 
  02.07.2009
  06:57:00 sati
  Ferri
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  naivna ali ljubko naivna, volim takve cure a i Zagorove priče,kad se doda dašak nostalgije rosno oko i dobra ocijena je tu.
  02.07.2009
  19:26:00 sati
  teller
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 8, 6

  Prilično naivna i transparentna epizoda, ali laka za čitanje upravo zbog te jednostavnosti. Dio sa gusarima i otmicom Fishlega je potpuno nepotreban, tako da je to jedini veliki minus ovoj epizodi. Ferri bolji nego obično, a isto se ne može reći i za njegove naslovnice.
  03.07.2009
  17:05:00 sati
  Panon
  uredi
 • Elderane84

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Tesko je ocijeniti ovako staru epizodu. Mozda je tada bila pravi bum, a danas moze samo naivno da izgleda, nista vise. Zato uvijek vise volim ocijeniti strip koji je barem poslije 2000-e izdan :)
  03.07.2009
  22:49:00 sati
  Elderane84
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 77%

  8, 6, 9, 8

  Priča je u redu, vikinzi i njihov kralj pijandura, luda ekipa s Golden Babya, itd., ali scenarij pomalo šteka. Najveća bedastoća je kraj s Njemcima na gusarskome brodu. To je trebalo samo popuniti predviđeni broj stranica i nepotrebno je. Ljudi s Fishlegovog broda i vikinzi samo tako za razbibrigu rasture zločeste gusare radi vježbe, ne radi Fishlegove otmice, a da o onoj sceni s kukuruzom i ne pričam... :))
  Crtež izvrstan,  Ferri i Donatelli u najboljem izdanju, i osjeti se taj avanturistički ugođaj. Naslovnica za Odlazak u nepoznato je izvrsna, jedna od najboljih Ferrijevih, jedino mi nije jasno zašto je Zagora smjestio u tu špilju, kakve veze ima ta špilja sa stripom. Druga naslovnica jadna, treća mi je pak super.
  06.07.2009
  23:30:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  5, 5, 8, 8

  Recenzija za desetku, serijal za ‚‚nešto‚‚ manju ocenu. Ipak, kao što Archy reče, ovo je jedna od epizoda koja je definisala mogućnosti Zagora kao žanra za sebe.
  07.07.2009
  10:20:00 sati
  Rick
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Ferri odličan, Nollitin još jedan odličan uvod kakve ih samo on zna napisati a nažalost samo dnevnik zna izbaciti, koliko se sjećam oko 80setak stranica. Priča je dobra i legendarna ali meni iskreno je drugi susret sa vikinzima puno bolji. Ovo je jedna od priča koju bi svaki fan trebao znati. 
  14.07.2009
  22:12:00 sati
  supermike
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  22.07.2009
  10:39:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Čitaš za cili život. i vračaš se...ma klasika...
  28.07.2009
  14:09:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 6, 7

  Još jedna u nizu neuspjelih komičnih Nolitinih uradaka.Mislim, Zagor se pomoću listova kukuruza tako dobro maskira u Šveđanina s bradom da ga ni pokojna majka ne bi prepoznala, Vikinzi koji savršeno govore engleski te gađaju lukom i strijelom, kralj Guthrum koji je pravi veseljak i smije se sa Zagorom i CHicom dok mu pred očima kolju Indijance i ostale zarobljenike, kit koji se oblizuje (Ferri,legendo!!!!!), Chico kao dvorska luda (konačno je našao svoje idealno zanimanje) , desant na njemački brod u bačvama itd. Sve biser do bisera..Crtež solidan, posebno u scenama borbi Zagor-Sigfried, ali ukupno gledano, kilometrima je ovo daleko od najboljih Zagorovih epizoda..
  02.08.2009
  19:49:00 sati
  Aco
  uredi
 • ViKing

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Jes' da je ovo iz današnje perspektive naivno, ali meni je ovo jedna od top 10 najdražih epizoda koje sam pročitao. I mislim da je tu sa vikinzima možda i trebalo završiti; npr. ovaj zadnji susret, kada putuju na Island i pobiju se sa "rođacima", mi je nekako 10 puta banalniji i gluplji od ovog prastarog, prvog... Ovde mi se sviđa i to što sami vikinzi koji su u vreme svoje najveće moći bili omraženi duž cele Evrope gde god da su se pojavili - od Vizantije do Britanskih ostrva, deluju nekako satirično pa mnoge gluposti (već navedeno maskiranje u vikinge kukuruzom i sl.) samim tim i ne smetaju toliko... 
  02.08.2009
  23:23:00 sati
  ViKing
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  06.08.2009
  17:26:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Zagor se kad tad trebao susresti i s Vikinzima. Simaptični klasik kojeg ćemo ponajviše pamtiti po uvođenju novih likova kao što su Fishleg, posada i Gutrum. Najveći plus je svakako humor. Ima desetak Chicovih štoseva za krepat od smija.
  15.08.2009
  17:54:00 sati
  Inferno
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 84%

  7, 9, 9, 9

  Stvarno odlično!
  30.08.2009
  01:30:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 7, 9, 9

  Velka avantura, al sa mnogo tupavih delova.
  03.09.2009
  09:58:00 sati
  kasper
  uredi
 • Keltoslav

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fantazija. Po meni najbolji Zagor ikad.
  09.09.2009
  20:00:00 sati
  Keltoslav
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Neka ocjene govore umisto mene, samo zamislite da san napisa gomilu pohvala na račun ovoga. Ferri je opet genijalan, druga naslovnica malo slabija ali ne smanjuje prosjek. Također, jedna od najboljih recenzija sa puno detalja i dobrih zanimljivosti. Archy je zaslužio ocjenu 10.
  01.10.2009
  13:11:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 76%

  6, 8, 9, 7

  26.12.2009
  19:31:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Andrej

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Super priča,iako je scena sa kukuruzom stvarno smiješna:)

  17.05.2010
  21:39:00 sati
  Andrej
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Malo naivno,ali zanimljivo

  05.06.2010
  19:10:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  29.06.2010
  14:39:00 sati
  jojboli
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Super recenzija. Baš onako kako ja volim, slikice, dobro prepričana, brdo informacija u zanimljivostima. I još mi je ovo jedan od dražih zagora

  01.07.2010
  11:53:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za ovu epizodu sam jednostavno morao dati cistu desetku...:)

  06.07.2010
  19:08:00 sati
  alanford
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Uglavnom je sve već spomenuto u recenziji ili komentarima, a ja ću nadodati samo ovo;

  Zašto naslovnica epizode koja se zove 'Fakir Ramath' ne prikazuje istog, već borbu Zagora i vikinga? - puno me to više smeta od zelene boje na koju se neki žale.

  Netko tko 1. puta vidi strip, bez da je prethodno čitao, iščuđavao bi se na pomisao da i među vikinzima ima fakira ili pak da su oni jedno te isto. - sugestivnost naslovnice: 0

  07.12.2010
  02:28:00 sati
  konj87
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Archy je napisao recenziju za cistu desetku stvarno svaka cast.Prica je odlična i dosta maratonska ja sam je procitao jednu 9-10 puta.Crtež je odličan zadnje dvije naslovnice su odlične.

  18.12.2010
  17:57:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Jedna od najboljih epizoda. Sigurno Nolitta u najboljoj formi.

  17.02.2011
  20:53:00 sati
  split85
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  Prilično dobro s obzirom na to koliko je još epizoda preostalo do zlatnog perioda.

  30.04.2011
  21:37:00 sati
  drogsy
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  L U D I L O !!!

  20.05.2011
  21:31:00 sati
  velka031
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ni sam ne znam kako mi je do sada promakla ova recezija. Komplet priču sam pročitao kao LUD klasik, ali mi je LMS draži(čitaj nostalgija). Druga i četvrta naaslovnica odlična. Za ostalo, dovoljno reći ZLATNO DOBA i Zagora i stripa na ovbim prostorima.

  20.05.2011
  22:51:00 sati
  legaz
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ono s gusarima na kraju je već bilo pretjerivanje, ali neka i to Zagor sredi.

  03.06.2011
  23:28:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Razvučeno ali izvrsno.

  18.06.2011
  13:42:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  27.06.2011
  22:53:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  15.09.2011
  13:55:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  13.01.2012
  19:14:00 sati
  Fran
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  14.04.2012
  15:38:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  21.05.2012
  10:44:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  Odlično

  03.06.2012
  19:06:00 sati
  zagor2805
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča uistinu izvrsna. Ima puno chicovih gegova od kojih sam se od srca nasmijao. Ferriju čista 
  10-setka. Naslovnice odlične.  

  20.10.2012
  12:11:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 89%

  10, 8, 9, 8

  Odlicana RECENZIJA!!! Odlicna prica, scenario dobar. Crtez vrlo dobar,naslovnica (Klasik) , ok.

  25.10.2012
  12:54:00 sati
  Tutta
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Oduševljen sam ovom pričom. Prisutni su svi elementi koji čine Nolittu najboljim Zagorovim scenaristom ikada. On tolikom lakoćom uspijeva spojiti tolike naizgled nespojive elemente. Vikinška naseobina na sjeveru Amerike, indijski fakir koji se služit telekinezom, posada sastavljena od najčudnijih spodoba. Izvaredno tankoćudna veza između komedije i napete akcije. Nolitta lakoćom prebacuje iz jedne "brzine" u drugu. Komični dijelovi priče s Čikom u glavnoj ulozi su genijalni. One scene kada je bio dvorska luda ili njegov strah od Tarawe su neizmjerno simpatični.

  Nolitta uza sve to uspijeva priču načiniti grandioznom, jer u srži svega jest pitanje mira ili rata. Vikinzi bi pod vodstvom ratobornog princa napali nedužno indijansko pleme i vjerovatno posijali smrt po okolici.

  Ovako Zagor uz pomoć legendarne posade Golden Baby spriječava najgori scenarij i stječe jednog od najneobičnijih ali i najkarizmatičnijih prijatelja - Guthurma.

  Možemo otići i korak dalje pa kazati da su ove "morske priče" i općenito one koje se događaju na raznim proputovanjima posebno interesantne. Ljudska egzistencija, kroz putovanje i svladavanje teškoća koje pri tom nalazi, dolazi do veće razine samoostvarenja i napretka. Siguran sam da Zagor ne bi bio ovo što je danas da nije imao svoje odiseje koje su ga odvele daleko od Darkvuda.

  p.s.

  Vrlo dobra recenzija.

  23.01.2013
  10:12:00 sati
  solar
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Stari morski vuk Fishleg sa svojom novom posadom. Završetak priče s gusarima nikako ne bih smatrao slabom točkom, već odličnim dodatnim epilogom jedne fantastične priče. Odlična ideja s buradima.

  23.03.2013
  20:01:00 sati
  caramba
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Prava avantura bez obzira na sve velike nedostatke koji su već spomenuti. Kad se krene s čitanjem, ne ostavlja se do kraja.

  29.06.2013
  15:33:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 84%

  10, 8, 8, 6

  Odlicno bas kako recezent rekao osjeca se duh pustolovine mozda mi malo smeta onaj kraj jer s njime pada i kvaliteta price al nema veze.Crtez mi je ok imo je feri i boljih dana,naslovnice su prosjecne!!

  01.08.2013
  00:56:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 71%

  4, 9, 8, 8

  13.06.2014
  12:46:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Neću se baviti ni obazirati na par propusta u ovoj priči jer nam se ona itekao odužuje dajućinam odlične likove dobre i loše, misteriju, humor, avanturu i akciju. Jedno od najboljih Zagorovih priča koje se drže i dandanas.

  17.09.2014
  20:24:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlična Zagorova epizoda, koja u sebi ima pravi Nolittanski šarm; humor, napetost i avanturu. Fishleg je opet uvukao Zagora u pravu pustolovinu. Drago mi je da su ovaj put vikinzi stupili na scenu, što i nije često u svijetu stripa. Ovdje imamo dva rivala - veselog pijanca, koji nije ništa manje nego kralj Zemlje vina i koji je miroljubiv i misli i na neke životne vrijednosti, a ne samo na tu čast da bude vladar, dok s druge strane, princ Sigfried je njegova totalna suprotnost - surov, hvalisav i ratoboran. Ovdje imamo i fantastičnih elemenata u stripu, mislim na Ramathovo transportovanje duha. Zadnji dio s gusarima je vjerovatno dodan jer je možda scenarist mislio da je sama priča prebrzo završila i da treba dodati još, no i to je dobro obavio. Legendaran mi je skeč sa Tarawom i zečevima. Nisam se odavno toliko nasmijao kad sam čitao neki strip. Hahaha! :D. Ferrijev crtež je još u razvoju i pri samom vrhuncu, nema se tu šta puno reći, osim da je i Donatelli pripomogao i da je pokušao imitirati Ferrija. Ipak, bolji je onaj njegov klasični stil crtanja. Naslovnice su vrlo dobre, a pogotovo zadnja sa zarobljenim kapetanom.

  13.10.2014
  19:06:00 sati
  AmW1
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 80%

  10, 7, 7, 8

  Simpatično,naivno,blesavo,prožeto dobrim humorom,glupastom akcijom i dijalozima osnovni su elementi ove kultne epizode.
  Zaplet počinje odlično,misterioznim nestancima brodova na sjeveru koje će pokušati raspetljati naši junaci i posada sa Golden Baby.
  Početak je klasičan,Nolittin,u kojem je objedinjen humor kroz Čikove i Drunckyjeve gluparije i podjebavanja i tajanstvenom,prijetećom atmosferom koja se da iščitati iz šturog Fishlegovog pisma.
  Zatim nas Nolitta živopisno upoznaje sa Phort Whaleom,bazom naših kitolovaca,mjestom za odmor tijela i duše nakon napornog lova.
  Ovdje i prvi put upoznajemo internacionalnu ekipu koja čini kičmu posade.Divovski Albanac Orsovic,a ovdje je nazvan i Orlovic,Rus Zarkoff,Indijac Ramath,Francuz Gaston,Škot Hammendick i Tarawa,valjda Polinežanin,ako se ne varam?Prava multi kulti ekipa,svaki je od njih neki svoj štih domovine unio u pojavljivanja,pomalo i stereotipno,na simpatičan način.
  Nisu loša neka Nolittina scenaristička rješenja,osjeti se šmek onog davnog vremena i Zagora,pogotovo onih simpatičnih Čikovih gegova u koje su uključeni razni protagonisti,od trgovaca do starih morskih vukova ali sa današnje distance neki elementi u epizodi doista djeluju naivno i olako se pristupilo nekim detaljima.
  Ne znam od kuda početi?Možda od Zagorove savršene poliglotije koja je bila neizostavni dio tih starih naivnih epizoda.Jedna izolirana zajednica kao ova vikinška ne vjerujem da je baratala engleskim jezikom već staronordijskim,kojeg Zagor naravno ne govori.Ili gle čuda Odinova,govori.
  Ili ona parada sa maskiranjem od kukuruzne svile u narodu poznatiji kao kukuruzni brkovi.I mi smo kao klinci pravili brkove od njih i zajebavali se,ali baš izraditi savršenu periku i bradu…
  Ipak da ne bude sve tako crno pobrinuo se simpatični Guthrum i njegovi istrenirani ali opaki kerovi koji su rastrgali zločestog i častohlepnog princa.
  Čak je dao i Zagoru da okreće veliki mlinski kamen,odmah sam se sjetio Conana dok još nije bio razarač.Fino je Nolitta odradio zbivanja u vikinškom selu,podijeljene stanovnike i finalnu borbu.
  Vikinzi su solidno okarakterizirani i fizionomijom i psihološkim prikazom.i Ratnički narod koji živi u zajednici sa strogim hijerarhijskim ustrojem,snažni i odlučni,visoki i jaki,držali su robov,nisu se bojali smrti…Ferri je odlično skinuo opremu,oružje i brodovlje vikinga.
  Čiko ko Čiko,varira od potpunog debila do odlične dvorske lude sa odličnim humorom.Primjer:fajt na brodu protiv vikinga,Zagor upita Čika gdje mu je revolver a ovaj odgovara neku potpunu idiotariju u smislu gađao je sa njim nekog konobara u nekom lokalu ili tako nešto.To mi naročito smeta kad ga debilom Nolitta napravi,a počesto ga je znao zdebilirati.
  A humor je odličan,pogotovo dok glumi dvorsku ludu i odabire dvoboj do puštanja prve krvi ili najbolji šahovski potez kojim izbacuje protivnika iz partije.
  Sviđa mi se u drugom dijelu prikaz lova na kitove,na koncu konca Golden Baby i posada su namijenjeni i istrenirani upravo za lov na te ogromne sisavce pa mi je izuzetno drago što je Nolitta taj dio ubacio.I nikad nitko poslije njega.
  Što reći više?Nekad je ovo bila jako popularna i jedna od najboljih avantura,ali su danas odlazak u nepoznato,misteriozni nestanci,tajanstvene zajednice dignuti na puno veći nivo razrade radnjom,akcijom i misterijom tako da ova simpatična, naivna i nadasve stara priča ostaje u njihovom debelom zaleđu.

  12.01.2015
  14:40:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  12.10.2015
  18:18:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Svakako da ovdje ima i nekih naivnosti ali u jednoj takvoj avanturi ne treba previše zamjeriti zbog toga. Dodatan razlog je i taj što priča odiše hrpom duhovitih scena pa se ne smije ni očekivati da sve bude rađeno po nekoj logici. Posebno sam se nasmijao situaciji kada je Chico bio protiv toga da se maskira u ženu a Zagor mu odvratio; ovo nije trenutak da budemo izbirljivi i ako bude potrebno morat ćeš se prerušiti i u konja. Priča je posebna po mnogo toga a ne treba ni podsjećati na susret sa Fishlegovom posadom i koliko će ona biti važna u budućnosti. Ramathova projekcija je jedan od najboljih trenutaka, u toj sceni se baš osjeti uzbuđenje koje je Ferri svojim crtežom dodatno podignuo na viši nivo. Nakon odlaska iz sela Vikinga malo pada tempo ali je svejedno bilo zanimljivo vidjeli potjeru posade za kitom koja nije urodila plodom. Na kraju je Zagor tražio raniji iskrcaj s broda da ne bi sudjelovao na proslavi, što pokazuje kako ga je Nolitta uvijek prikazivao kao skromnog lika, a sličnih slučajeva je bilo dosta u serijalu. 

  Zbog laganog uplitanja Donatellija crtežu neću dati maksimalnu ocjenu, bez obzira što se on potrudio da imitira Ferrijev stil ipak to nije na toj razini. 

  29.12.2015
  18:25:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  08.05.2016
  14:48:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Ovo je baš zabavna epizoda u kojoj je predstavljeno podosta novih likova iz Zagorovog svijeta. Djelovi epizode koje je crtao Ferri su za čistu 10-ku, ali gdjegod su se u crtanje uplitali Donatelli ili neki drugi crtači nije ispalo dobro...
  12.05.2016
  23:30:00 sati
  Oki
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Avantura, avantura, avantura. Zagor, Zagor, Zagor. Nolitta, Nolitta, Nolitta. Ferri, Ferri, Ferri.
  08.01.2017
  17:40:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  23.01.2017
  17:49:00 sati
  suply1
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Obozavam Fishlega,pa poslije otkrivamo Vikinge,Ferri i Nollita ubitacni
  07.04.2017
  15:08:00 sati
  markotamara
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  SDX 008. Smrtonosna strijela (od 47 str.)
  SDX 009. Odlazak u nepoznato
  SDX 010. Fakir Ramath
  SDX 011. Gusarski brod (do 54 str.)

  Ova epizoda mi se zaista svidjela. Ponovni, drugi susret sa Fishlegom, ali treba posebno naglasiti, prvi susret sa njegovom legendarnom posadom - Tarawa, Albanac Orsovic, Zarkoff, onaj kuhar, ali možda najveću i najvažniju ulogu od njih svih je ovdje imao fakir Ramath.

  A sve je počelo opet sa porukom, poštom Drunky Ducka, ovaj put je strijelu izbacio kraj Čikine glave :D Poziv od Fishlega da mu dođu pomoći.. Super mi je što čitam ovako kronološki, jer kako su Zagor i Čiko došli u taj Port Whale gdje Fishleg živi, upravo je Čiko spominjao tu "Crvenu vješticu" i ono neugodno iskustvo na moru puno avantura što su imali, pa kako mi to svježe, svega sam se sjetio i tako uživao automatski u ovoj priči :)

  Onaj Guthrum isto zakon lik, a jedino možda slabiji dio priče je ovo na kraju sa onim Njemcima koji su na trenutak na prijevaru zarobili Fishlega, ali nije toliko ni to bilo loše. Zagor se na kraju oprostio s njima svima prije samog pristajanja broda, ostao je skroman i nije htio ostati na slavlju, želio je odmah nastaviti put prema svom Darkwoodu.

  17.01.2018
  17:20:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Odlicna recenzija za veoma dobru avanturu, samo bih dao nešto nižu ocenu za scenario zbog gore navedenih zamerki. Crtež i naslovnice je Archy lepo okarakterisao, da ne ponavljam.

  18.07.2018
  14:57:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  14.12.2018
  13:42:00 sati
  Gris
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odlična priča kroz super avanturu.

  07.06.2019
  16:31:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Jedna od onih epizoda koje mi s novim čitanjem izgledaju manje dobre nego prije. U svakom slučaju simpatična avantura. Epizode s Guthrumom možda nisu posebno dobre, ali su zabavne.

  28.07.2019
  17:44:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Volim ovu epizodu i kako su vikinzi ukomponirani u zagorov svijet. Malo je komicno kako zazivaju Odina kad je fajt. Podsjecaju na one arape sta se deru alahu akbar dok pucaju iz kalasa. Epizoda je također puna naive

  16.09.2019
  11:55:00 sati
  karuro
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  11.07.2020
  00:45:00 sati
  brancika
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 3008
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2519
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1542
   • Gradske bande
    Kod: NN LIB 57/c-58/a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1244
   • Rendžeri, zbogom!
    Kod: KT LMS 690/691
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1155

   Aukcije

   Forum