Zagor priča

Zagor

ZG EXT 1/2 | 162 str.

U Darkwoodu ponekad pada kiša. Tada se sakriju svi odmetnici i zlobnici, a naš se junak izvali na krevetu, čekajući bolje dane kada će moći presuditi nekom zlikovcu koji remeti mir na njegovom području. Tih dana, može se dogoditi i da Čiko pronađe staru sliku, koja će uznemiriti Duha sa Sjekirom, i on će tada početi pričati…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 7

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*9

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Crna božica - Božić kalibra 45 - Zagor priča... - Kralj Darkwooda - Jack Mohikanac - Samoubilački juriš
  ZG BBZG 13
 • Zagor priča...
  ZG DELUX 1
 • Zagor priča...
  ZG EXT 1
 • Kralj Darkwooda
  ZG EXT 2
 • Zagor priča...
  ZG KL 1
 • Zagor priča
  ZG LEX 1
 • Kralj Darkwooda
  ZG LEX 2
 • Zagor priča...
  ZG LIBKB 23
 • Zagor priča
  ZG LMS 99
 • Gospodar Darkvuda
  ZG LMS 100
 • Duh sa sjekirom
  ZG LUGG 3
 • Zagor priča...
  ZG LZKL 1
 • Zagor priča... - Gospodar Darkvuda - Džek Mohikanac - Samoubilački zadatak
  ZG VCBZ 18

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il re di Darkwood
  ZG BOLIB 1
 • Zagor racconta...
  ZG SR 55
 • Il re di Darkwood
  ZG SR 56
 • Zagor racconta...
  ZG TT 55
 • Il re di Darkwood
  ZG TT 56

ZANIMLJIVOSTI

 • Sa ovom pričom, Slobodna Dalmacija započinje reprizirati starije brojeve Zagora i tako nastaje (popularna) edicija pod nazivom Zagor extra
 • Saznajemo Zagorovo prezime, ali ne i ime. Saznajemo ime Zagorovog oca, majke, učitelja (skrbnika, tutora, mentora itd), Skitnicu Fitzyja. Upoznajemo Zagorove prijatelje, porodicu Sullivan
 • Saznajemo (djelomično) kako je sve počelo, mladi dani i postanak Duha sa Sjekirom
 • Prvi neprijatelji, Salomon Kinsky i Oga-Ito
 • Otkrivamo da Zagor čuva sliku roditelja (ZG extra 1, str. 9)
 • Svjedoci smo elementarnog Zagorovog obrazovanja, kućni satovi kod majke (ZG extra 1, str.16)
 • Totalna nelogičnost i veliki propust scenarija oko jednog vrlo značajnog predmeta, po kojem je, uostalom, Zagor i dobio ime; radi se o sjekiri, prepoznatljivom oružju Duha sa Sjekirom, koja «odjednom», bez ikakvog povoda, iskrsne u Zagorovoj ruci prilikom sukoba sa Abenakima (ZG extra 1, str. 80)
 • U ovoj epizodi, Zagor je ubio 15 Indijanaca (jednog već kao dječak) i nijednog bijelca
 • Epizode koje se bave Zagorovom prošlošću, znači, svojevrsni nastavci: orig. jubilarni #400 ili LU SP #6 "Dugin most", LU SP#9 "Legenda o Wandering Fitzyju", LU SP#1 "Nulta godina Darkwooda"

Bile su to dobre 80-te. Prijatelj iz ulice je nabasao na «stotku», strip o Zagorovom djetinjstvu. Tada sam prvi put čuo da je Zagor uopće bio klinac. Ta činjenica je bila dovoljna da spomenuti strip, LMS 100 Gospodar Darkvuda, postane legenda, nešto posebno, nešto jako vrijedno. Osim toga, već je i u to vrijeme bio jako star, bio je broj 100, a stripove sa 100, i 200, i 300, i 400, smatrali smo starima i vrijednima. Na žalost, ta «vrijednost», bila je u prijateljevoj kolekciji, ja sam se morao zadovoljiti s «bum ti posudil». To je bio moj prvi susret sa Zagorovim djetinjstvom, poslije sam nabavio i nekakav potrgani Zagor priča, no toga se više ne sjećam tako dobro. Ipak, ono čega se sjećam dobro, Gospodar Darkvuda i Zagor priča, ostali su kotirati visoko među ljubiteljima, bili su među najrazvikanijim i najtraženijim stripovima i nije bilo onog tko ih ne bi poželio u svom ormaru. Zanimljivo je, da je i danas slična situacija, iako izašli u extra seriji, ova dva stripa su cijenjeni i traženi, sve teže nabavljivi (unatoč, vjerojatno, velikom tiražu SD), tako da onaj tko si nije osigurao primjerak, morat će iskrcati sve više i više para.

Međutim, sada, godinama poslije, sama ta priča, ne oduševljava me ni približno kao nekad i čini m se da je slava, fama koja prati ove stripove, samo jarko svjetlo koje onemogućava da se vidi jasno iza, u bit, sam sadržaj. Jer, kvaliteta priče i razvikanost iste, nisu baš u skladu, kvaliteta je ipak nešto skromnija od glasa koji bije čuvene stripove o Zagorovom djetinjstvu.

Pa što nam to Zagor priča? Ništa posebno, njegovo se djetinjstvo ne razlikuje mnogo od djetinjstva bilo kojeg drugog živahnog klinca. Mislim, koga nije napala puma kad je bio mali, koga nisu napali Indijanci, kome nisu ubijeni roditelji, ko nije živio u šumi itd. Sve klasično, to se podrazumijeva. Cijela priča je koncipirana u dva dijela, koji kao da su zasebni, kao da imamo dvije priče koje su stavljene u kontinuitet cjeline, no, ne moraju nužno biti i prirodan slijed jedne priče. U prvom dijelu, imamo Zagorovo djetinjstvo, tragičan događaj koji će ga obilježiti, imamo mržnju, potragu i na kraju osvetu. Tu saznajemo da je njegovo prezime Wilding, da mu se otac zvao Mike, a majka Betty. Saznajemo da je dječaka nakon smrti roditelja odgajao izvjesni pustolov, Nathaniel Fitzgerladson, zvani Skitnica Fitzy. Saznajemo da je mladi Zagor očajnički tragao, i mrzio čovjeka, odgovornog za smrt roditelja, propovjednika po imenu Salomon Kinsky. Ovdje imamo jednog surovog Zagora, koji nemilosrdno ubija, koji je vođen mržnjom, i koji zapada u jedno psihičko rastrojstvo, mučen grižnjom savjesti. Zatim počinje drugi dio, odluka o iskupljenju i svojevrsnom samozvanom mesijanstvu. Upoznajemo porodicu Sullivan, putujuće akrobate, glumce, iluzioniste, koji će dati finalni štih rođenju mita o Duhu sa Sjekirom. Vidimo prvi nastup pred crvenokošcima i sukob sa buntovnim Oga-Itom (koji je odmah eliminiran), te uvođenje reda u Darkwoodu i dovođenje stvari u normalan zagorovski tijek.

Jedna od najzanimljivijih stvari, i najneobičnijih, netipičnih za Zagorov svijet, je saznanje da je mali Zagor primio osnovno obrazovanje, i to od majke. O ovome nema puno podataka, ali za pretpostaviti je, da je naučio čitati i pisati, i vjerojatno, osnove matematike i nekih društvenih predmeta. To nam pokazuje zašto Zagor, često, mudro rezonira u različitim situacijama i kako to da je, recimo, čitao Robinsona Crusoa (saznajemo u epizodama Divovi dobra i zla, u raspravi sa Hellingenom). Slijedeća zanimljiva stvar je, zašto ne saznajemo Zagorovo pravo ime??? Dobijemo prezime, Wilding, a na ime će se morati čekati mnogo godina, sve dok u specijalcu br. 7 Legenda o Skitnici Fitzyju, i taj detalj ne bude otkriven: Patrick. Ni zaštitni znaci Zagorove pojave nisu obrađeni, tako da pažljivijem čitaocu neće promaći detalj u sukobu sa Abenakima, kamena sjekira koja se odjednom nađe u njegovim rukama, premda je cijelo vrijeme imao samo nož i luk i strijele. Sjekira, predmet po kojem je dobio ime, nije spomenuta i nije objašnjeno zašto takav oblik. Donekle je razumljivo da je vještinu baratanja sjekirom naučio od Skitnice Fitzyja i tu ostao opčinjen ovim oružjem, ali zbog čega takav oblik, zaobljenog kamena, budući je i sam Fitzy koristio klasični tomahawk. Daljnja neobjašnjena stvar je karakteristično kretanje po lijanama. Zagor jednostavno, izrastanjem u mladića, ovladava Tarzanovom tehnikom, i nema o tome nekih posebnih napomena. I tu se moglo malo bolje uraditi scenarij, osvrnuti se na to kako, zašto, otkud mu ideja da se kreće na taj način (budući se ni njegov otac a ni njegov tutor nisu koristili takvim načinom kretanja). Jedino imamo sitno objašnjenje poznatog kostima, s tim da je znak objašnjen znatno kasnije, u specijalcu Nulta godina Darkwooda (iako ja imam drugačiju ideju o znaku, budući se može povući paralela sa jednim drugim znakom:))

I tako, Zagor nam otkriva svoju prošlost, ali površno. Između čina (osvete) i kajanja (izrastanje u Kralja Darkwooda), prevelike su rupe da bi se to samo tako prihvatilo. Odgovor na Čikovo mudro pitanje «Tko si ti zapravo? Što se krije iza te tvoje žeđi za pravdom?», leži upravo u tim nedorečenim stvarima. Preobraćenje ne dolazi preko noći, već ima svoju pozadinu. Neki objašnjavaju tu «pozadinu» ovako.

Mladi Wilding, mučen je tragičnim događajem iz djetinjstva, u kome mu stradavaju oba roditelja. Potresenog dječaka, prihvaća pustolov sumnjivih svjetonazora, Skitnica Fitzy. Ovaj izopćenik, fantast, gnostik, filozof i heretik, metodički uvađa dječaka u vlastiti svijet. Nadograđuje dječakovo obrazovanje svojim bogatim iskustvom, prikupljenim u krstarenju kontinentom. Također prenaša raskošno znanje, posebno u domeni tajnih doktrina i učenja. Vrlo vješt i vičan životu u šumi, upoznaje dječaka sa mnogobrojnim životinjskim i biljnim vrstama, a naročito sa jednom, posebno mu dragom, biljčicom. Peyote, maleni kaktus s kojim se susreo na Jugu, i pod budnim okom šamana spoznao njegovu moć. Stoga će često koristiti ovaj stimulans, da bi «skitao» nepoznatim razinama svijesti, što mu donosi nadimak Skitnica. Iz tih izmijenjenih stanja, crpi fantastične ideje, kojima kljuka mladog Wildinga. I ovaj će postepeno pribjegavati magičnom kaktusu, naročito u težim psihičkim traumama, uzrokovanim događajem u djetinjstvu. A nakon čina osvete, nakon pokolja crvenih i saznanja istine o autoritativnom ocu, i dodatnim udarcem uzrokovanim smrću svog tutora, potpuno će izgubiti duševni mir i u akutnom rastrojstvu, redovito će bježati od stvarnosti u svijet kemijski induciranih fantazija. Wilding će još produbiti znanje o halucinantnim biljkama, pa će, ponekad metodom pokušaja i pogrešaka, a ponekad saznanjima od vračeva i šamana, otkriti i razne vrste trava, pojedine vrste gljiva, čak će koristiti kožu nekih žaba i sasušena trupla određenih kukaca. Ipak, budućem Duhu sa Sjekirom, favorit ostaje peyote, za pola koplja ispred drugog ljubimca, psihoaktivne gljive Psilocybe Darkwoodas. Meskalne vizije nadograđuje psilocibinskim halucinacijama i u jednom trenutku doživljava katarzu, preobraćenje čuveno po stupanju Zagora Te-Naya, Duha sa Sjekirom, na scenu. Sada je jasnija ta pojava čuvenog junaka, ne odjednom, ne naprasitom odlukom, već magičnim delirijom i vizijom lika i uloge Kralja Darkwooda, otkrivenog u dubinama svemira izmijenjenih stanja svijesti. Finalni čin u nastanku legende (rođenju tragedije), odigravaju Sullivanovi, dijabolična porodica vještaca i magičara. Ovi praktikanti okultnog, potpuno razbuktavaju strast za magičnim i opsjenarstvom, razbuđuju spiritualnost mladog Wildinga. Tajna i zabranjena znanja, čarobne formule i rituali, zazivanja i prizivanja, sve to postaje sastavni dio lika i djela Duha sa Sjekirom. Moć kojom djeluje na skupovima (pretežno crvenokožaca), biva jasnija ako je dovedemo u vezu sa natprirodnim elementima. To je odgovor na pitanje, što se krije iza te snage uvjeravanja, jer očito je da energija te prirode nije ljudska. Zagor vlada infernalnim silama i demonskim pojavama, u skladu sa svojom parolom – koristiti sva sredstva za postizanje cilja. Zadnji adut koji je doveo do savršenstva je demagogija, snažno govorništvo kombinirano sa šarlatanstvom, u trenucima kad ne može stupiti u kontakt sa demonskim elementima. I ovo je pokupio od svih pomalo, da bi mu završni glanc dali Sullivanovi, upoznati dobro s psihologijom mase. Zbirom svih tih vještina i znanja, potpomognut vizijama, nastaje neustrašivi junak iz Darkwooda, Zagor Te-Nay, čiji silazak započinje jednog lijepog dana na Velikom proljetnom vijeću.

«Od danas pa nadalje, ja ću ostati u ovoj šumi, i neko vrijeme ću biti vaš branitelj i vaš sudac

U ovoj epizodi, «sudac» je ubio 15 (petnaest) crvenih + 5 (pet) nedefiniranih crvenih (ranjeni, udareni) i nijednog bijelca. Rasno osviještena osoba, otac bi bio ponosan.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

ZANIMLJIVOSTI

 • Na UBC top 10 Zagorovih priča svih vremena, ova epizoda trenutno ima 5. mjesto. Na listi Zagorovih crteža svih vremena, sjedi na 2. mjestu, a što se tiče naslovnica, UBC stavlja prvu naslovnicu ove priče, “Zagor Racconta” na 8. mjesto među najboljim Zagorovim naslovnicama ikad.
 • Ludens Gigant izdanje ove priče je u boji, ali ta boja ne daje ništa novo ovoj priči. Štaviše, možda i ugrožava crtež koji je u neku ruku i bolji u originalnom crno-bijelom stilu.
 • Izdanje ove priče u Zagor Klasik broj 1 Hard Cover ediciji je jedna od najtežih izdanja za nabaviti trenutno u Hrvatskoj.

Smrt roditelja Brucea Waynea u stripu Boba Kanea i Billa Fingera stvorila je Batmana od dječaka koji se zakleo da će čitav svoj život posvetiti borbi protiv nepravde. Isto se desilo u Nolittinom western stripu. Guido je sigurno bio inspiriran herojima koji su odlučili da obuku kostim super heroja puno ranije nego što je taj kostim mogao da stane na njih. Dodajmo ovdje tragediju, gdje roditelji umiru pred sinom, i imamo klasičan razlog za ovaj novi alter-ego. Ovaj dječak ne samo da ne razumije šta je u stvari nepravda, nego ne može ni da zamisli kako se to upravo moglo dogoditi njegovim roditeljima, od svih ljudi na svijetu. Rezultat ovih kombinacija je recept za snažnog čovjeka koji jednostavno žeđa za osvetom. Ovo je, naravno, samo jedan način upoređenja dva klasična i legendarna stripa iz dva različita svijeta: Amerike i Evrope (Italije). “Zagor Priča” je epizoda kojoj ne treba puno predstavljanja. Pravi Zagorovci u našim krajevima je već sada sigurno znaju i napamet; a i oni koji mrze Zagora do smrti je isto tako pamte, iako radije to ne bi priznali.

Sitni detalji, kao Zagorovo obrazovanje kad je bio mali, nisu baš toliko važni. U par scena vidimo kako ga majka školuje, i to je to. Previše stranica posvećenih ovoj temi bi bile nepotrebne. Zagora čitamo zato što nas njegova crvena majica - sa crnim orlom - vraća u stare dane kad smo bili mladi, i kad smo svi mi htjeli da odrastemo pa da budemo isti kao on. Ja još uvijek ponekad sanjam o tome.

To što saznamo Zagorovo prezime (Wilding), a ne ime, isto tako nije negativan elemenat ove priče. I bolje je ovako: morat ćemo čekati malo duže da se i mi sami malo više obrazujemo o Zagorovom svijetu. Tek onda će Nolitta smatrati da smo dosta mudri o njegovom omiljenom junaku da dobijemo i zadnji dio ove zagonetke. Zagor upotrebljava sjekiru zato što je njegov staratelj, Wandering Fitzy, nosio sjekiru i sigurno ga je naučio kako da se sa njom bavi. A okrugao kamen upotrebljava (umjesto oštrog kamena) da ne bi previše povrijedio svoje protivnike. Na ovaj način ih ne ubije, nego samo onesvijesti.

Darkwood (regija u američkoj Pennsylvaniji) više je nalik tisućljetnoj prašumi koja ne postoji u našem realnom svijetu, ali je veoma živa u Nolittinoj divljoj mašti. To je divlja močvara, gdje svako drvo ima dosta lijana, i gdje Zagor upotrebljava ove lijane da bi se brže kretao. Naravno, da čovjek živi u modernom svijetu u kojem mi živimo, sigurno bi i on vozio kola. Ali on je u Darkwoodu, u prvoj polovini 19-og vijeka, i lijane su sve što ima za brzo kretanje. I zato što je atletski talentovan, on može da skače s jednog na drugo drvo brže i lakše nego što bi većina ljudi mogla.

Pretpostavke da je Zagor drogeraš, i da je u jedno doba bio pod utjecajem nekih divljih biljaka, stimulanata, ili halucinogenih kaktusa zvanih Peyote, su nekako ekstremne. Ovo je velika optužba koja, ako ćemo je uzeti u obzir, treba da ima dosta dokaza da bi se podržala. Nikad u čitavom serijalu nismo vidjeli Zagora da osobno i voljno uzima droge zbog stimulacije (u "Užasu šeste planete" je uzeo neke tablete da bi otkrio gdje se Hellingen skriva) ili nekog zadovoljstva. Nolitta nam nije dao ni jedan jedini detalj, hint ili dokaz da bi Zagor ikad mogao da bude narkoman. Pretpostavljati takve činjenice je doista neispravno.

Zagor isto tako nije ‘ubica crvenokožaca’. U ovoj epizodi on je to uradio zbog mržnje koja mu je pomračila zdrav razum, i osvete koja mu nije dozvolila da misli na logičan način. Kad je na kraju saznao istinu o svom ocu, i shvatio koliko je pogriješio i kakav masakr je napravio, pao je u duboku tugu. Žaljenje i pokajanje su brzo preuzeli njegovu dušu, i u tim danima posle njegovog grijeha on je odlučio da se bori protiv nepravde, bez obzira kakvu boju kože ta nepravda ima. Svima kojim smatraju da je Zagor ubica Indijanaca, savjetujem vam da bacite pogled na epizode gdje je Zagor jedini koji se bori za indijanska prava (Bijes Osaga, Sloboda ili smrt, Poklič Sauka, Vuk Samotnjak, itd.).

Na kraju, još uvijek nam ostaju Duh Sa Sjekirom i Mračni vitez. Oba su simboli pravde, i u njihovom životu posvećenom borbi protiv nepravde oba su motivirana i inspirirana smrću svojih roditelja. A i njihovi simboli – Zagorov orao i Batmanov šišmiš – ne razlikuju se baš u velikoj mjeri. U oba slučaja njihove namjere su ponekad nerazumne i pogrešno protumačene, pa ih se čak i optužuje kao neprijatelje naroda. Ali to je ipak poenta super heroja, ili regularnog heroja kao što je Zagor: neće ga svi voljeti i poštovati, a biće i puno njih koji će ga mrziti. To je cijena herojstva u bilo kojem svijetu i planetu, bio to Gotham City u 20. stoljeću ili Darkwood u 19.

Naprijed

ZG LEX 91/92 Crna božica

SD EXT 2/3 Mohikanac Jack

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Godinama sam cekao da nabasam na ovu pricu,s obzirom da kao klinac nigde nisam mogao da je nadjem.U Pristini sam jedino ja iz celog mog drustva citao stripove,bio sam kao bela vrana.I da nije bilo stripklub Darkvuda,verovatno bih i dalje cekao da vidim kako je Zagor postao Duh sa sekirom.Odlicna prica,nemam nikakve zamerke.10 za crtez i naslovne jer je za mene Feri genije.Jedino sto mi je bilo cudno je sto se nigde ne spominje Zagorovo ime.Zbog toga 9.Long live king ZAGOR
  11.10.2004
  15:10:00 sati
  Vili Garvin
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Koliko god puta da sam pročitao ovu "famoznu" Zagor-priču, uvijek mi se dogodi jedna te ista stvar. Čitam prvi dio i sve je sasvim uredu, priča se lijepo razvija i sve je super... ali kada onda uzmem "Kralja Darkwooda" u ruke, brzo me savlada dosada dok već polako zijevajući pročitam epizodu do kraja. I stvarno... početak priče je jako dobar, tragični kraj Zagorovih roditelja je efektan i dirljiv, susret sa skitnicom Fitzijem i odrastanje uz njega te upijanje njegove životne filozofije... tu se priča sasvim dobro razvija. Takodjer i susret sa Solomonom Kinskijem, ubojicom Zagorovih roditelja, i saznanje da njegov otac kojega je obožavao kao dijete, baš i nije za života bio svetac; sve ovo mi se svidja. Ali... nakon okršaja sa Solomonom, kvaliteta priče, po mom mišljenju dosta opada. Susret sa Sullivanovima, te "magična prezentacija" Duha sa Sjekirom za indijance, kratak okršaj i priča gotova. Ne kažem da je sve moglo u ovom dijelu priče biti malo spektakularnije, ali je moglo biti ipak malo više razradjenije. Stoga je moj dojam o ovoj epizodi taj da se ovdje radi o relativno pristojnoj storiji, ali ništa više od toga. Moglo je to i bolje...
  11.10.2004
  19:30:00 sati
  kiky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Možda se neki neće složiti da je ovo najbolja recenzija do sada ali jedno je sigurno : nitko nikad nije ovako detaljno i duboko analizirao Zagora!Jedna od rijetkih epizoda iz početnog perioda koja može dobiti prolaznu ocjenu.Eto,i Duh sa sjekirom je napokon otvorio dušu i progovorio o svojoj prošlosti.U biti,sve priče o prošlosti nekog od junaka su zanimljive pa tako i ova.Dio o tragičnoj smrti roditelja je sasvim OK i tu nemam nekih većih zamjerki,baš kao i završni obračun sa Kinskym gdje mladi Patrick dolazi do prave istine.Također,sam Fitzy i Zagorov život sa njim je dobro prikazan tako da saznajemo tko je Zagora učio zanat.Zanimljivo kako je Zagor od malih nogu htio živjeti sa muškarcem(prvo Fitzy pa onda Chico)i mislim da je taj podatak poprilično bitan za razumijevanje njegove ličnosti i sklonosti koje ima..Međutim,odabir kostima i naziv Duh sa sjekirom je nekako dosta neuvjerljiv,prejednostavan i površan.Mislim da su to shvatili i u Bonelliju pa su kasnije u drugim epizodama koje je Stinky naveo pokušavali cijelu situaciju popravaljati ubacivanjem mitoloških elemenata i sl. što je(ber meni)samo pogoršalo situaciju.Pohvalno je što je Zagor odlučio boriti se za mir,pravdu itd.,međutim ono što me nervira kod njega je njegovo samo-proglašavanje gospodarom Darkwooda.Od kud mu pravo da on postavlja zakone i pravila?Zašto bi ljudi slušali polu-pismenog divljaka?Odkud on zna što je dobro a što loše?Da o njegovom učestalom mijenjanju momčadi(čas ubija bijelce,čas crvenkošce)te o odnosu sa Chicom i ne govorim..
  14.10.2004
  22:18:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ma sta reci nego sve najbolje//desetka u svim pogledima//
  pokusali su i sa markom ali ipak nije ni blizu ispalo kao sa zagorom.
  16.10.2004
  18:21:00 sati
  galan
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 8, 10, 10

  Jedne od najboljih naslovnica za mene, takođe crtež, onaj pravi Ferrijanski. Prića i scenarij Kralj Darkwooda su zaista lošiji od Zagor prića. Stvarno bi bilo bolje, da Zagor umjesto da sretne Sullivane, mu pomaže neki stari indijanski vrač sa meskalinom in psilocibinom.
  ''u svojim natprirodnim vizijama mladi Wilding je čuo kako ga Manitu zove sa čudnim imenom Zagor-Tenay, i tomahawk u njegovoj desnoj ruci počeo je primati obliku jajeta...''
  26.10.2004
  11:16:00 sati
  marvin
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Za zadovoljstvom sam pročitao tu epizodu, jer mi je nadopunila ostatak Zagorova početka. Tu smrt njegovih roditelja sam već davno doznao, u orignalnoj epizodi Strah s tisuću lica, ali nisam doznao tko je taj Fritz, jer je na njegovom mjestu bio indijanac. Sudeći po recenziji, izgleda da ima nekih rupa u priči, ali meni je i ovo dosta, da doznam nešto o njegovu početku. Dobra epizoda koja je najavila remake starih epizoda.
  31.10.2004
  20:18:00 sati
  hellblazer
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  godinama sam tražio ovu epizodu i o njoj zaista sve najbolje...bravo stinky!
  06.11.2004
  01:13:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nista za dodati niti oduzeti...legendarni strip sa najboljim ocjenama,bilo o kojoj ediciji se radi...
  06.11.2004
  11:48:00 sati
  A.Hodzic
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 63%

  5, 6, 8, 6

  Djetinjstvo nasih omiljenih junaka oduvjek je bilo primamljivo,pogotovo kad smo bili mladji,i pogotovo kad je u pitanju Zagor,ali....
  ....zamjeram na vrlo sturom i nemastovitom scenariju(po meni cak su se i kod Bleka vise potrudili),koji je ovu epizodu ucinio nadasve prosjecnom!
  Ipak smo od malog Zagorcica ocekivali pricu punu zavrzlama i raspleta koji su iznjedrili ovakovu junacinu!Ili mozda samo ja od stripa ocekujem previse...
  06.11.2004
  20:56:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odličan stari Zagor.
  20.11.2004
  12:07:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • fishleg

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Ovu epizodu mora po mojem misljenju imati svaki Zagorov fan. Zanimljiva tema zbog koje je ova prica meni uvijek bila ona koju moram navabiti, i nije mi zao sto sam to i ucinio (hvala Mamlaz).
  22.11.2004
  11:18:00 sati
  fishleg
  uredi
 • darkwoodski kralj

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ovo mi je jedna od najmilijih gdje zapravo doznajemo kako je zagor postao duh sa sjekirom i zbog cega...vrlo zanimljiva epizoda koja se uvik dade procitati....
  30.11.2004
  05:29:00 sati
  darkwoodski kralj
  uredi
 • PAJDO

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za mene ovo je jedna od pet najboljih epizoda o Zagoru! Prica, crtez, ma sve je savrseno!!
  Takodjer svaka cast stinkyu na recenziji!!
  30.11.2004
  10:44:00 sati
  PAJDO
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Citajuci ovu izvrsnu Stinkyjevu recenziju,bas sam se prisjetio onih starih dobrih dana kad je "Zagor prica" bio jedan od najvrijednijih stripova i sto su sve ljudi nudili nebi ga dobili!Sjetite se samo "kutka za kolekcionare" na zadnjim stranama i gotovo 90% oglasa bilo je vezano upravo za taj broj!Kad sam ga napokon dobio(bio sam jos uvijek klinac i osjecao sam se kao da sam usao u elitu :))bio sam fasciniran pricom!Danas,dosta godina kasnije Zagor prica mi je i dalje jedna od "jacih" epizoda,ali slozio bi se sa Kikyem i Acom da ima i nekoliko nedostataka.Prvi je,kompletan nastavak,odnosno "Gospodar Darkvuda" koji definitivno puno pada u kvaliteti!Prica postaje plitka,naivna i nekako "previse obicna"!Ne znam ni ja sto sam trebao ocekivati u nastavku,ali ono sto je,nije po mom ukusu.Crtez je fenomenalan(Ferri...sto dalje pricati:)),naslovna jedna od najboljih!Generalno za Zagor pricu cista desetka,a Gospodar(Kralj) Darkvuda,sedmica.
  BTW,vlasnici obe verzije Zagor price (LMS i SD)neka pogledaju razliku na 96. stranici(polozaj tijela Kinskyja kad ga pogadja sjekira i izgled kolibe)pa jel moze neko da mi objasni u cemu je fora.
  Stinky svaka cast za recenziju!
  01.12.2004
  01:51:00 sati
  zveky
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Jedna od deset najboljih epizoda, mada je njen nastavak "Gospodar darkvuda" po mom mišljenju dosta plitak i naivan. Ipak prva Zagorova pojava i samo njegovo ime zaslužuju dublju priču i veću pažnju od obične pozorišne predstave.
  07.05.2005
  13:24:00 sati
  hakaram
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Super strip, super prikaz Zagora u mladim godinama, priča, scenarij, crteži sve super.
  24.07.2005
  12:23:00 sati
  Star Wars
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršeno-ovu epizodu san pročita više od deset puta.
  25.07.2005
  01:43:00 sati
  vice
  uredi
 • Ukupna ocjena 62%

  9, 5, 4, 8

  ova epizoda je nekako jadna ali je prva pa se mora čitat
  07.09.2005
  07:23:00 sati
  apokalips
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Jedna od najtraženijih epizoda za vrijeme SFRJ! Ja sam je imao a drugovi su mi crkavali od zavisti. Ovaj strip svaki Balkanac mora da ima u svojoj kolekciji.
  16.02.2006
  09:26:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Tek sa izdanjem Zagor klasika uspio sam pročitati ovu priču. Najbolji od svega je ipak Ferrijev crtež, i druga naslovnica, a osim loše prve naslovne, ostalo je više manje osrednje. Što se tiče sjekire nije se pojavila slučajno kod Zagora nego ju je uzeo trenutak prije od jednog abenaki indijanca, jer se ta sjekira vidi za njegovim pasom. Priča je bolja u prvo dijelu, tu se slažem, ali nije ni drugi loš kako neki govore. Osobno mi je bilo zanimljiv susret sa Sulivanima i pripreme za sastanak. Inače su mi epizode sa tim glumcima mađioničarima među najboljima u seriji.
  19.03.2006
  16:41:00 sati
  Koresh
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

  Uglavnom su epizode koje pričaju o prošlosti junaka najbolje, pa tako i ova spada u sam vrh. Sve je dobro smišljeno od početka do kraja: Zagorova osveta, saznali smo kako je dobio kostim, naučio baratati sjekirom itd…Ferri je zaslužio desetku; s naslovnicama nisam baš impresioniran...
  01.04.2006
  00:07:00 sati
  mpavin
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Nije baš najbolja,ali mora se pročitat.
  23.04.2006
  10:28:00 sati
  jack 50
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlicna i jako zanimljiva epizoda.Sve super.
  23.04.2006
  13:52:00 sati
  zagorovac
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Legendarna epizoda u kojoj sve otkrivamo o zagoru! Jedva čekan "legendu o skitnici Fitzyu"
  23.05.2006
  22:25:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • asmojver

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 6, 10

  07.07.2006
  20:09:00 sati
  asmojver
  uredi
 • mladen13

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  jedna od dražih priča o Zagoru, uglavnom ono što svaki stripoman mora imati
  18.07.2006
  20:14:00 sati
  mladen13
  uredi
 • sed1

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  jedan od najboljih stripova uopste...
  02.10.2006
  13:47:00 sati
  sed1
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  klasik
  12.01.2007
  22:17:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor priča...sjećam se, kao dijete, da su, u onoj rubrici u LMS i ZS stripovima, svi tražili: «Zagor priča». Da mi ga je tada bilo imat, spasio bih se! Taj strip je već tada bio najpopularniji Zagor. Pet-šest godina poslije toga Slobodna Dalmacija je odlučila extra seriju početi s tom epizodom i tada sam je konačno i pročitao. Prošle godine, Ludens je počeo klasik seriju opet s tom epizodom. S tom epizodom započinje Zagorovo zlatno razdoblje i ona obilježava prelazak Zagora na viši nivo. Nakon ove epizode Zagor se odvaja od ostalih strip junaka na našim prostorima i postaje simbolom stripa. Mislim da je više ljudi na ovom dijelu Balkana čulo za riječ «Zagor» nego za «strip».
  Ova priča, iako je napisana prije 37 godina, još uvijek je zanimljiva i orginalna, sa dubljom tematikom nego je to običaj u Zagoru. Govori nam da istina i pravda nisu uvijek na jednoj strani, a osveta uvijek ima gorak okus. Istina da Zagor licemjerno odlučuje biti sudac i krvnik, ali sve u dobroj namjeri, pa mu se može progledati kroz prste.
  Zbog svega navedenog ovoj priči (možda sam subjektivan) dajem sve desetke. Zagor priča je ipak antologija!!
  09.02.2007
  15:17:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 9, 7

  Dobra epizoda, ima sve što treba imati...  Malo lošije naslovnice po meni, posebno prva mi se ne sviđa pretjerano.
  20.05.2007
  16:29:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  priče o djetinjstvu naših junaka imale su posebnu težinu, i priča o komandantu marku je bila vrijedan strip, ali zagor priča je bio trofej za kojeg se davalo sve, i ne, nije nam očuvanost bila važna, samo da se uvalimo u fotelju, da je nad darkvudom kiša i da zagor počme priču...dakle, jasno je da su ocjene visoke na račun nostalgije, jer mana ima puno, ali pustimo to, inače, odlična i zabavna recenzija i nemam pojma zašto je prije nisam komentirao
  09.07.2007
  22:11:00 sati
  ken2
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Prvi pravi Zagor. Moze se rec da je od ovog broja pocelo uzdizanje Zagora. Losije ocjene za pricu zbog puno nedostataka koji su kasnije ipak ispravljeni s nekim specijalima
  18.08.2007
  14:06:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  ka ditetu ovo mi je bilo super.sada čisti prosjek
  25.08.2007
  17:36:00 sati
  lwood
  uredi
 • Poncho

  Ukupna ocjena 87%

  9, 7, 10, 9

  Jedna od boljih epizoda prvog perioda... legendarna zbog objašnjenja zagorovog porijekla... inače puna rupa... naprimjer kažu da ga je majka obrazovala. Mora da je bila genij, jer ga je svačemu naučila...
  01.09.2007
  14:30:00 sati
  Poncho
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Lijepa priča o Zagorovom djetinjstvu, i tragediji koja ga je transformirala u borca za pravdu. Moglo je i bolje naravno, međutim nije tako loše. Prvi dio je odličan, dok je u drugom dosta slabija/jednostavnija priča. Wandering Fitzy i njegove životne lekcije, po mračnim zakucima divljih sjeverno-američkih šuma. Sullivani su OK, mada ništa posebno. Ferri uvijek kvalitetan crtač ali može on i bolje. Naslovnice dosta dobre.Recenzija je interesantna, ali opća kultura je znati da je Zagorova sjekira zaobljena iz jednostavnog razloga - zato jer ona prvenstveno ne služi za ubijanje, nego za ošamučivanje neprijatelja. Zagor je pacifist, ali ne trpi previše tuđa sranja, i razbije svakog ko mu stane na put, pa bio on crven, žut ili bijel. Zagor nije pičkica koja unaprijed bira stranu i miri se sa sudbinom. Zato je Zagor - Zagor; kod njega nema I'm just doing my job! proseravanja, i koliko god izlizano i prožvakano izgledao, uvijek je bio i bit će najveći od najvećih.
  19.09.2007
  20:09:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ZAKON!!!!!!!!!!!!!!
  20.09.2007
  18:47:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Poput većine i ja mislim da je prilično dobro opisana Zagorova prošlost. Ne smetaju mi te neke površnosti i nelogičnosti jer je Zagor sam po sebi takav i takav treba biti. Recite mi da slučajem Zagor ima curu, kojem bi ratobornom klincu taj junak bio uzor. Šteta što su Wandering Fitzya poslje pošteno zakenjali.
  07.10.2007
  23:25:00 sati
  Inferno
  uredi
 • senad7

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Fantasticna epizoda...Prvi put vidimo majku Patrika Wildinga.
  12.10.2007
  08:00:00 sati
  senad7
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve ispod 100 % je uvreda!
   
   
   
   - apdejt - 23.11.2010.
   
  Ova recenzija je otvorila novi prostor, stoga želim iskoristiti priliku i dati svoj mali doprinos razmišljanjima koja promatraju Duha sa sjekirom iz drugog kuta.
   
   
  Pročuo se glas Darkvudom, na kraju dođe dan kada ga upoznaju, stari poglavica pomisli:
     - "Da, došao je dan da i moj narod osjeti slast pobjede, došao je mesija koji će ispraviti sve nepravde koji su bljedoliki dovukli sa sobom, sa svojim poganim običajima. Nebo se otvorilo i darovalo nam poslanika koji će uzeti pravdu i narod indijanski u svoje ruke i njedra i voljeti ga kao što majka voli dijete svoje i odvest će ga u slavnu budućnost. Došao je trenutak kada nam se Manitu smilovao i blagonaklono pogledao svoj ispaćeni narod i uslišao ga."
   
  Možete zamisliti kojeg li neugodnog iznenađenja, šoka, kad tamo, pred mladim očima starog poglavice stoji bijelo lice, jedan obični bljedoliki u šarenoj majici, a sjekira mu, simbol nasilja stoji o pojasu. Orao mu krasi grudi. Lice koje im govori: 
     - "Od sada ćete poštovati mene, samo ja mogu određivati dobro i zlo, pravdu i nepravdu, ja ću biti vaš sudac i porota. Odgovarate samo meni."
   
  Tog dana, sjećaju se oni, sručila se velika, najveća muka i jad, koji bole više od čeličnog konja bljedolikih, osmišljenog da oskvrnjuje svetu zemlju predaka.
   
     - "Istina, do sada smo se morali povlačiti pred bijelcima i prepuštati im svoj teritorij, ali još gora nas je sudba zadesila, postali smo zatočenicii u vlastitoj zemlji."
   
  "Veliko oko" Duha sa sjekirom je stalno budno. On je uvijek tu, kada dolazi u svoje redovite posjete i ispoljava svoju nadmoć, nerijetko ne samo nad običnim članovima plemena, on se usuđuje izazvati poglavice, osporiti njihov autoritet kojeg su sticali godinama: bivajući najbolji u lovu, najhrabriji u ratu, spašavajući nemoćne skvo i djecu pred naletima pijnih bljedolikih užarena lica i pomućenih očiju. Te i takve istinske heroje i vođe crvenog, ali prije svega ponosnog naroda ON samoprozvani djeljitelj pravde i nepravde osporava. Kako ćemo se čuditi kada mladi ratnici uzavreli od bijesa naivno uzmu svoj tomahawk u ruke i s pravom pokažu svoju hrabrost ispred Duha sa sjekirom, koji jedva dočeka takvu priliku da nahrani svoj ego.
   
     - "Sada je došao trenutak kada ćemo se svi dignuti kao jedan i pokazati im da je bolje umrijeti nego podržavati lažni mir, koji polako ubija sinove crvenog naroda. Radije ćemo umrijeti kao ljudi, boreći se kao i naši stari koji su slobodno jahali prerijama i gledali velikog orla na nebeskom svodu, a ne onoga na prsima lažnoga proroka. Ja kažem NE VIŠE, došao je čas, kucnuo je trenutak istine.
  Mi radije biramo život u smrti, nego ropstvo u životu."
  20.11.2007
  15:08:00 sati
  solar
  uredi
 • bora81

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Po meni odlican strip.Jeste vec vidjena prica ali lepo je sto je ludens odlucio da napravi ovakvu seriju stripova.Naslovnica manje vise me i nije nesto odusevila ali sam dao visoku ocenu zato sto je strip odlican.Sto se tice crteza ja sam vise ljubitelj ovakvog crteza nego onog sto nam pruza ludens u svojim najnovijim izdanjima u redovnoj seriji.Po meni kada se procita ovaj strip vidi se da je Zagor na neki nacin prevario indijance kad sebe naziva duh sa sekirom.Takodje u mnogim stripovima on je protivnik ako se neko sveti a on prvi je bas to uradio kad je osvetio svog oca ubicu indijanaca.Prica je dosta puna akcije i emotivnih momenata Zagora.Citao sam ovde da su neki ljudi rekli da je ovo bledo i dosadno.Ja ne znam sta je neko ocekivao od ovog stripa kad naslov jasno govori o cemu se radi.Oni koji su ljubitelji kao ja klasicnog crteza zagora i oni koji su zaboravili detinjstvo Zagora preporucujem da procitaju ovaj strip i verujem da ce im se svideti.
  10.06.2008
  19:56:00 sati
  bora81
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Dugo sam tražio ovu priču i moram priznat da je moglo i bolje budući da se radi o najpoznatijem Bonellijevem junaku...Drugi dio je malo lošiji, al ipak brate, zadovoljan sam... A maximalna cijena koju sam ikad dao za neki strip je baš " Zagor priča" (50kn)...
  10.06.2008
  23:42:00 sati
  Raga
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  klasik...
  14.11.2008
  23:57:00 sati
  cibalia
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolja priča o nekom strip junakovom djetinjstvu uopće. Perfekcija
  30.11.2008
  21:09:00 sati
  supermike
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  Lijepa i zanimljiva epizoda. Stvarno je dobro opisano Zagorovo djetinjstvo, pa sve do toga kako je postao kralj Darkwooda, iako je priličan klišej.
  20.03.2009
  15:43:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zagor prica...svaki junak ima svoj pocetak. KULT!
  05.06.2009
  00:03:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Zbog takvij je pričas i Zagor kralj.Perfektno.
  05.06.2009
  18:23:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Ovo je strip koji se jednostavno mora pročitati (pravi klasik). Sjećam se još kao klinac kakva se fama podigla oko LMS 99 i 100. Bilo ih je teško pronaći, a i bili su preskupi za moj tadašnji džeparac. Priča i nije baš nešto naročito, ali manje ocjene od ovih je grijeh dati. Potez da se uvede serija extra bio je i više nego izvrstan (a pogotovo s ovom epizodom kao prvom). U svakom slučaju sve pohvale.
  06.06.2009
  06:09:00 sati
  mars1
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  09.06.2009
  04:13:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Cista klasika!
  08.07.2009
  16:24:00 sati
  14act3
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 85%

  10, 8, 8, 7

  Odlična ideja i lijepo ispričana pričica o Zagorovom podrijetlu. Ima tu nezaboravnih likova i scena, kao kad Kinsky otkriva Zagoru istinu o njegovom ocu ili kad se Zagor po prvi put pojavljuje na sastanku poglavica i suočava se s Oga-Itom. Upitna je motivacija iza njegove odluke da bude sudac i branitelj Indijanaca, mislim kad se bolje razmisli on samo iskorištava njihovo praznovjerje ne bi li se miješao u njihove poslove. :)))) Primjedba u vezi sjekire je dobro objašnjena u Aceovoj kontrarecenziji.
  Crtež sjajan, iako mu dajem manju ocjenu jer je na nekim stranicama preblijed (možda je do tiska). Prva naslovnica dobra (osim Zagorove lijeve ruke koja izgleda malo čudno), druga prosječna.
  17.07.2009
  21:25:00 sati
  Opti
  uredi
 • broj jedan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savršeni uvod u Zagorove avanture.Puno pohvala recenziji.
  22.07.2009
  15:03:00 sati
  broj jedan
  uredi
 • tiberije

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dobro stotka naravno, ipak je to prica o detinjstvu najpopularnijeg strip junaka na prostorima Balkana pa i malo sire. Nego da li je neki primetio kako je dnevnik postavljanjem naslova preko pola strane prekrio deo naslovnice gde mali Zagor cuci pored krsta na grobu svojih roditelja. Pih sta ti je komunizam:) ne voli krst pa to ti je.

  14.01.2010
  05:06:00 sati
  tiberije
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Zagorov origin nije uzalud među najcijenjenijim epizodama serijala. Koncept o dječaku koji ostane bez roditelja, da bi kad odraste pobio cijelo jedno pleme veoma je jak i emocionalan, i svakako je napredan za vrijeme u koje je ova epizoda izašla, barem za strip. U drugom dijelu osjeti se pad kvalitete i zbrzanost priče. Zagor samo dođe i indijanci ga prihvate za boga. Imalo bi više smisla da je zagor prije napravio nekoliko pothvata kao duh sa sjekirom da napravi suspens među indijancima, no dobro.
  20.02.2010
  10:44:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Вероватно најбољи Загор икада. Имам овај број и чувам га ко очи у глави а кад год га читам увек се расплачем... Све је одрађено максимално добро. Свака част ауторима

  10.03.2010
  16:21:00 sati
  misa
  uredi
 • Bob Rok

  Ukupna ocjena 35%

  2, 2, 6, 5

  17.03.2010
  16:31:00 sati
  Bob Rok
  uredi
 • PijaniPatak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Od citavog niza prica o Zagoru, ova je jedna od onih kultnih, dan danas najtrazenijih i najkvalitetnijih, zbog toga joj dajem sve desetke! Imam samo par stvari za dragogo recenzenta (sjajna recenzija ali se malo izgresio, bez uvrede)

  Prvo - u 70-im (ili kada je vec prica nastala) bilo je nezamislivo napraviti jaku psiholosku pricu o akcionom junaku cija je svrha bila samo da zabavi, raznonodi i opusti. Zagor nije moderna prica sa komlikovanom psihloskom podlogom kakve su danas Lazarus Ledd iz 90-ih, Nathan Never takodje iz 90-ih, Dampyr ili Dylan Dog (koji je jos uvek ''mlad'' strip) vec je jednostavna akciona prica koja je nastala u vreme kada su samo takve price i isle (Alan Ford je, kao strip iz tog vremena, cisti izuzetak, pa je i zbog toga tako genijalan). Nollita je, tek kada je video da je Zagor postigao ogromnu popularnost, dosao na ideju da pricu malo produbi. Ali tako jednostavna, ali pomalo produbljena, prica nije mogla imati skrivene poruke tipa halucinogena biljka ili nesto slicno. Setimo se samo da je Zagor ipak od onih savrsenih ratnika bez MANE i straha. Prica o drogama, dakle, ne dolazi u obzir.

  Drugo-okrugla sekira se nije "odjednom stvorila" u njegovoj ruci, vec je uzeo od indijanca kojeg je trenutak pre toga oborio. Pogledaj samo malo bolje crtez.

  Daleko je od savrsenosti, u tome se slazem, i zaista je odradjeno s brda s dola, ali jakih momenata ipak ima, kao i neko razumno opravdanje Zagorove zadace. Pohvale Nolliti za ideju griznje savesti zbog mahnito izmasakriranog plemena koje ni za sta nije bilo krivo.

  Dakle, malo gledajuci kroz prste i razumevajuci vreme i okolnosto pod kojima je nastala Zagor Prica, dajem sve desetke!

  26.04.2010
  10:43:00 sati
  PijaniPatak
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  Kultno i neizbježno! Crtež je solidan na početku, ali kreće silaznom putanjom u drugom dijelu priče.

  14.05.2010
  12:01:00 sati
  konj87
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  29.06.2010
  14:33:00 sati
  jojboli
  uredi
 • alanford

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  06.07.2010
  19:03:00 sati
  alanford
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovo je jedna od najboljih Zagorovih prica, garant je u Top 20, ali mozda i u Top 10.  Nostalgija je ovdje sve, i sjecam se kao djete ovo sam svugdje trazio u LMS izdanju 99 i 100 (Zagor Prica & Gospodar Darkvuda), i jedva sam ih naso, skoro poderane, ali sam ih ipak procito nekoliko puta, u jednoj noci, bez spavanja.  To je meni bilo ko da sam otkrio novi svijet, svijet kojeg su Nolita i Feri izgradili.  Tema i radnja ove price me puno podsjecaju na "Batman Begins": Zagor je ovdje originalna vrsta Bruce Wayne-a, zato sto obadvojica vide kako su im roditelji ubijeni pred njima, i onda zive sledecih 10 ili nesto godina misleci o osveti.  Kad narastu, onda saznaju da osveta nista ne rijesi, i onda Zagor i Bruce Wayne skacu u nove kostime i postaju protivnici nepravde i simboli pravde - Patrick Wilding postaje Duh Sa Sjekirom, ili Zagor Te Nay, dok Bruce Wayne postaje Batman, i vlada nad Gotham Citijem ko sto Zagor vlada nad Darkvudom.

  Sa ovom recenzijom se nikad nisam slago, i jos uvijek predlazem da neko napise kontra-recenziju ove epizode, zato sto ovako legendarna epizoda sazluzuje bolju ocjenu, a ne pisljivih 67 procenata.  Stvarno nije fer da recentat kuka o puno stvarima koja nisu tako vazna, pogotovo ono pitanje "zasto Zagor upotrebljava okruglu sjekiru, a ne obicni Tomahawk?".  Meni je odgovor jasan: kad Zagor napadne Abenake i Kinskija, i onda posle kad su svi ubijeni, i Fitzy zajedno s njima, vidi se da covjeka grize savjest, i da mu je zao zato sto je ubio ovoliko nevinih ljudi.  Od toga momenta, on jednostavno ne zeli nikoga da ubije, mozda samo u samo-odbrani, a sa ovakom okruglom sjekirom koja nije preveliko ostra nije moguce da se niko odjednom ubije.  Umjesto smrti, Zagorovi protivnici su onesvjesteni prvo, pa onda zarobljeni, i predani pravdi.  Da ima ostriju sjekiru, svako na koga je on baci ce odmah da umre, i to vise nije njegova zelja, niti njegov 'style'.

  U vezi onog drugog komentara ovog recentata, sto se tice "zasto Zagor putuje drvecom sa lijanama, poput Tarzana?".  Pa majko mila, covjek zivi u mocvari, ima drveca i lijana gdje god se okrenes, pa naravno da je to najbolji i najbrzi nacin da se okrece - ovdje covjek ne treba da bude geniju da bi ovo ukopco.  Da Zagor zivi u modernom New York City-ju, sigruno bi vozio auto, ali sta ces, covjek je u 19-om vijeku u Sjevernoj Americi, u mocvari, pa je normalno o ovom slucaju da se krece drvecem 'kao Tarzan'.

  Prica kao prica je dobra, ali iako nije savrsena kao "Ocajnicko Putovanje" ili "Bijes Osaga", to je ipak ok, zasto sto nam "Zagor Prica" daje mini-istoriju naseg omiljenog i naj-popularnijeg junaka Bonelijevog kraljevstva, i zato treba da spada u strip legende.  Crtez savrsen, jedino mi ona druga naslovna "Gospodar / Kralj Darkvuda" nije 10 za naslovnu, zato sto nije nista posebno, ali eto ipak joj dajem 9.  Sve u svemu, legendarna epizoda, kultna prica, i strip koji svaki Zagorovac mora da ima u makar jednom izdanju, ili sva 3 izdanja iz Hrvatske, kao sto ja imam!  ;)

   

  19.07.2010
  02:02:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Stvarno šteta za ovakvu priču da je ovako loše ocijenjena. Jer ovo je od onih kultnih, među top 5 najpoznatijih Zagorovih priča. Ko hoće dubinu i kompleksne psihološke zaplete, nek čita Dostojevskog, a ne Zagora. Ja sam imao ova dva stripa (LMS izdanja), ali sam ih prodao zajedno sa ostatkom svoje kolekcije krajem osamdesetih, i sjećam se da sam za ova dva primjerka dobio baš lijepe pare za ono doba. Sad nakon toliko godina, žalim za mnogim primjercima koje sam imao u toj svojoj kolekciji, a pogotovo za ovom pričom.

  Obavezna literatura za sve ljubitelje Zagora.

  12.09.2010
  23:31:00 sati
  Galis
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Ovo definitivno ima puno nedostataka. Ne sviđa mi se što je Zagor pobio cijelo selo i što ga u principu grižnja savjesti tjera da bude ovo što je. S druge strane epizoda ima kultni status i ne mogu se otarasiti svega onog što dolazi u paketu s nostalgijom. Osim toga je napeta, zabavna i dobro ispričana. Svoju svrhu ispunjava bolje nego mnoge koje su nastale kasnije.

  21.01.2011
  08:57:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Čitao toliko puta da mi je već zlo :O).

  Legendarna epizoda!!! No glupo je što Zagor tako kolje indijance pa se onda odlučuje štititi ih.

  Naslovnice dobre, posebno prva, a crtež maestralan.

  10.02.2011
  20:32:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • jimy1968

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ne mogu da verujem da je ova prica tako lose ocjenjena,ne znam sto fali ovoj prici,po meni in top 10

  16.04.2011
  04:18:00 sati
  jimy1968
  uredi
 • skuby

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična epizoda!

  02.05.2011
  10:23:00 sati
  skuby
  uredi
 • Rocknroll

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovu priču treba uvesti u škole kao obaveznu lektiru!!!

  02.05.2011
  11:01:00 sati
  Rocknroll
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  E ovako se radi strip. Ovakvog Zagor voim, i zbog ovakvog crteža je Feri NAJBOLJI crtač Zagora. Svi ostali su rekli već sve o ovom stripu tako da ja neću ponavljati.

  02.05.2011
  12:05:00 sati
  legaz
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  02.05.2011
  13:37:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip je najtrazeniji od svih (naravno sa nastavkom) 80-tih i kasnije, nikad ga nisam imao, a oni koji jesu, nisu davali ni na citanje, vec ljubomorno cuvali. Sve u svemu CLASIK.

  02.05.2011
  15:09:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • Bruce Springsteen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svako ima svoju priču, Zagorova priča je Klasik, povratak u detinjstvo i tako željeni LMS 99-100, za sva vremena!

  02.05.2011
  21:52:00 sati
  Bruce Springsteen
  uredi
 • Mummy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Epizoda koju svaki ljubitelj Zagora mora da ima u svojoj kolekciji.

  Čista desetka!

  02.05.2011
  23:23:00 sati
  Mummy
  uredi
 • Krunoslav

  Ukupna ocjena 51%

  2, 4, 8, 9

  02.05.2011
  23:48:00 sati
  Krunoslav
  uredi
 • pknezevic

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  crni krunoslave nemoj da preskačeš terapiju ,nije dobro

  03.05.2011
  00:49:00 sati
  pknezevic
  uredi
 • Lastsioux

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  A True Classic!

  05.05.2011
  01:13:00 sati
  Lastsioux
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Chuck Norris pobije na kraju tjedna 14 bjelaca. Da mu nitko ne kaže da je rasista.

  03.06.2011
  23:23:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovu priču imam u tri izdanja (LMS, klasik i gigant). Gigant mi se ne sviđa kako je obojen, prva dva su bila odlično obojena a ovaj mi je sav nekako šuntav.

  01.07.2011
  01:54:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Tonka24

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Prva recenzija je super sve do dijela kada autor lupeta gluposti da se zagora trpa hašišom! Zato sve pohvale kontrarecenziji. Loše ocijene dobro je netko rekao prije mene ako želite komplikacije, zaplete bla bla čitajte dostojvskog za to je savršen vjerujte. Ovaj Krunoslav vjerovatno čovjek zaboravio popiti tablete pa ono...

  Napokon da malo napišem o priči koja je prvi dio super a drugi malo pada... a u kasnijim epizodama vidjet ćemo da zagor nije samo običmni prevarant na razini iron mana ili obojenog čovjeka...nego istinski borac za pravdu. Crtež je vrh i naslovnice su također vrh. ovu priču iman u klasik zagoru, extra, gigantu i iman lms 100.

  09.07.2011
  15:53:00 sati
  Tonka24
  uredi
 • Argus

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  90%

  25.07.2011
  21:14:00 sati
  Argus
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 75%

  10, 5, 7, 9

  Kultna epizoda. Nije savršena, ali jedna od boljih ranijih epizoda.

  10.08.2011
  13:45:00 sati
  Deki86
  uredi
 • zagor fan

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Sve je super osim što nije objašnjeno otkud zagoru sjekira i njegov način kretanja po drveću

  18.08.2011
  10:50:00 sati
  zagor fan
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Početak Zagorove Ere...Sviđa mi se.

  28.10.2011
  16:33:00 sati
  Patrix
  uredi
 • Loki

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Moglo je biti i bolje, ali moglo je biti i gore stoga dajem ovakvu ocjenu. 

  01.11.2011
  13:37:00 sati
  Loki
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  13.01.2012
  19:33:00 sati
  Fran
  uredi
 • zagor_22

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  BEZVREMENSKI KLASIK

  18.01.2012
  22:05:00 sati
  zagor_22
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nekim epizodama ništa ispod svih desetki bez obzira na sve. Ako ništa zbog sreće u djetinjstvu pojavom extra serije s ovom epizodom na kiosku :-)

  29.02.2012
  18:31:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Dovoljno je reci "Zagor Prica"...

  25.03.2012
  04:07:00 sati
  kandraks
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 7, 10, 9

  Moj prvi Zagor koji sam kupio.

  26.04.2012
  18:41:00 sati
  Onedin
  uredi
 • Duje Belak

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Super Klasik.

  27.04.2012
  07:27:00 sati
  Duje Belak
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  21.05.2012
  12:36:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  03.06.2012
  19:20:00 sati
  zagor2805
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ne mogu da zamislim da dam bilo koju drugu ocenu ovoj priči. Nastanak legende

  24.08.2012
  15:48:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sramota je dati ispod 10. Bes, nepravda, osveta, pokajanje sve ide logicnim redosledom i pokazuje nam kako se rodio nas omiljeni junak!

  29.08.2012
  12:28:00 sati
  going going
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Ovu pricu sam procitao prvi put pri godinu i po.Sve je odlicno. Lijepo je se vratiti u proslost,da poneke detalje saznamo.Al razocaran sam najvise bio,kako je Zagor postao Zagor. Uz pomoc Sullivana. To je tako jeftino,ispod svake cijene.Uz to jos onaj masakar na neduznim Indijancima. Sve to je poljuljalo moje simpatije prema Zagoru. Davnih 80'tih je sve bilo ok. Citao sam Zagora,a ova mi je prica bila nepoznata. Pravi heroj. Zagorova "prepotencija" me je smetala cak i na pocetku mog citanja romana. Al navika je ucinila svoje. Crtez ok,naslovnica (Klasik),odlicna.

  18.10.2012
  16:10:00 sati
  Tutta
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  04.12.2012
  18:12:00 sati
  macca1985
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična recenzija, a za tih par nelogičnosti nikad se nisam zapitao, niti sam baš obračao pažnju. Ali, u svakom slučaju legendarna epizoda koju sam prvi puta čitao u izdanju Slobodne Dalmacije, sav sretan što je krenula sa novom edicijom starih Zagorovih priča - za mene - (tada) jedina mogučnost da ih pročitam.

  Skoro sve naredne epizode koje su dolazile od SD extra za mene su bile jedna velika nepoznanica. Sve priče iz ZS koje sam uspio nabaviti u djetinjstvu, bile su uglavnom iz Toninellijevog perioda, a za koje tada nisam imao pojma kojem razdoblju pripadaju zbog neposjedovanja ikakvog popisa originalnih epizoda pa sam uvijek prvo kod kupnje novog extra broja gledao najavu za slijedeći broj - odnosno, prepoznajem li naslovnicu - prva koju sam prepoznao i jedina koju sam imao od Nolittinih priča je epizoda Zlatna kapija.

  19.01.2013
  00:28:00 sati
  caramba
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Konačno se sve saznaje...tko je taj Zagor! Kao mali nisam imao Lms, smao sam maštao , i o priči i o naslovnicama - čitajući sve one potražnje iz kutka za kolekcionare.

  24.04.2013
  12:33:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Klasik priča kakva treba svakom junaku; samo mi je glupo da se Talijani odlučuju da put od Patricka (šta, nije mu spomenuto ime! LOL) Wildinga do Zagora- Duha sa sjekirom prikažu tek u 55. broju. Ali to je njihov propust. Naslovnica najgora... ali opet kakva bi trebala biti za ovakav naslov?! Na to je trebao odgovoriti Ferri

  23.05.2013
  10:53:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 86%

  10, 7, 9, 8

  Ok moramo se sloziti da ovdije prica dobiva cistu desetku(proslost jednog strip junaka je sigurno nesto najbolje sto serijal moze ponuditi).No isto tako moramo se sloziti da je ovdije Nolita malo podbacio,buduci da je napisao pricu na samo 160 stranica koja je mogla ici na dobrih tristotinjak stranica mozda je Nolita mogao malo da nas uvede u svijet Zagorova dijetinstva(sto bi meni osobno bilo najdrazi dio stripa)a ne samo preskociti sa par slikica!!Sto se tice lutanja zagora i fitziya i tu je mogao da se raspise,medutim nista od toga nismo dobili.Kraj dobar mozda je mogao malo bolje poraditi na prvom pojavljivanju duha sa sjekirom pred indijance al ok.Makar ima dosta mana ovo smatram jednom od najboljih epizoda serijal uopce!!Razlog tome je nije lagano napisat proslost strip junaka pogotovo ne takvog kakav je Zagor(zastitnik indijanaca borac za pravdu)uz to ide naravno gubitak roditelja(nesto slicno smo vidjeli i u batmanu)zelja za osvetom i na kraju strasna istina o njegovom ocu i pokolju indijanaca abeneka sto zagora ipak osvijestava i na neki nacin ga uvodi u njegov svijet borca za pravdu i zastitnika indijanaca!!Naj zanimljiviji lik u ovoj prici je definitivno lutalica wandering fitzy(steta sto tako brzo umre jer je jedan od najznacajnijih likova u cijelom serijalu a pojavljuje se tek u par epizoda).On je dobar covijek koji je napustio civilizaciju jer mu se vise svida zivot u sumi kao i mladom Patricku Wildingu koji odlucuje ostati s njim.Fitzi je dobar uzor Zagoru i vjerojatno je od njega zagor mogao da nauci ono vijesanje po lijanama,rukovanje sjekirom i sve te Zagor fore,makar nam Nolita to nije pokazao.Prica malo rastuzuje(ipak je to nas Zagor)!!Crtez odlican ferri kao uvijek za svaku pohvalu.Naslovnica takoder sjajna.

   

   

   

  27.07.2013
  19:16:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalna Zagor epizoda u kojoj saznajemo zašto je Zagor postao Zagor.

  09.09.2013
  20:21:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  01.11.2013
  16:10:00 sati
  HEJZI1
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovaj strip ima mnogo grešaka. Jedna od njih je velika nelogičnost. Kada indijanci napadnu Sullivane, Zagor čuje pucnjeve, skoči te se uhvati za granu. "Svojim putem" nastavi do indijanaca koji napadaju Sullivane te ga umalo pogodi metak. Kako je Zagor mogao ondje doći ako kao što kasnije objašnjava su ga tim akrobacijama naučili Sullivani?

                                                      Strip je mogao imati puno više stranica. Npr. mogle su se prikazati avanture Zagora i Fitzya, više avantura iz Zagorovog djetinjstva isl.  

                                                                                      Također se ovaj strip našao na krivom mjestu u krivo vrijeme u Hrvatskoj. Slobodna Dalmacija ga je izdala kao broj 1, iako je u Italiji tek kasnije izašao. Kada već nije krenula po orginalnoj numeraciji, mogla je "Zagor extra" proglasiti posebnim izdanjem koje će rijetko izlaziti. Ali je učinila veliku pogrešku. Nakon 30. broja nastavila je po orginalnoj numeraciji, tako da je naš broj 30. , u Italiji zapravo bio broj 1, te su brojevi prije 30. , sada nikad neće pojaviti pod svojim orginalnim brojem u Hrvatskoj. Ludens je poslije nastavio po orginalnoj numeraciji, ali nikad neće moći  nadoknaditi gubitke Sobodne Dalmacije.  

                                                                                                                                                   Izuzev svega toga, tih svih grešaka, ovaj će mi strip uvijek biti jedan od najboljih koji je ikada postojao i koji će ikada postojati.

  04.04.2014
  17:15:00 sati
  brancika
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  jedna od boljih epizoda u to vrijeme.

  05.09.2014
  15:53:00 sati
  adriano
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 82%

  7, 7, 10, 10

  Legendarna epizoda koja je zagolicavala maštu svima klincima koji su čuli za ovu epizodu a nisu je nikako uspeli nabaviti. Budući da je u moje vreme bilo samo LMS izdanje i bilo je jako teško nabavljivo, i ja sam ostao zakinut za Zagorovo detinjstvo dok kod poznanika nisam našao neku pokidanu Zagor priču i kada sam je pročitao kod njega bio sam oduševljen njome no danas 16 godina posle kada sam je poročitao u extra izdanju i kada sam pročitao nastavak nisam ni izbliza oduševljen kao tada, ali ipak reč je o jednoj odličnoj epizodi koja zaslužuje svačiju pažnju.

  17.09.2014
  11:35:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Epizoda je legenda mada stoji da je velika rupa između spaljenog seoceta i pojave pred poglavicama kako je naveo prvi recenzent. Ali to je jedina mana. Priča je emotivna, uvjerljiva, dosta krvava ali zato je upečatljiva. Značajnije od usporedbe s Betmenom, na naše grubo iznenađenje saznali smo da je Zagor prešao put od Savla do Pavla i da je preobraćenik u pravom kršćanskom smislu riječi. Nije postao "svetac" Indijanaca rođenjem. Niko osm Nolitte nebi ovo mogao sklepat!!

  21.09.2014
  19:52:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • raic1922

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 9, 4

  04.10.2014
  19:18:00 sati
  raic1922
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Svaki junak mora imati svoju priču o djetinjstvu, pa tako i Zagor. Dakle, ovo je odlična ideja za priču, scenario dosta dobar. Prvi me dio doista dojmio, smrt Zagorovih roditelja, tužni trenuci kada Zagor prilazi svojoj rodnoj kući koja je spaljena. Zagorova žeđ za osvetom je glavna tema prvog dijela. Tu vidimo i Zagorovo kajanje zbog svega što je učinio indijancima koji su ubili njegove roditelje. Drugi dio sa Sullivanima je malo zamoran, ali zato utiske popravlja Zagorovo pojavljivanje na sastanku Indijanca, gdje donosi odluku da će biti na strani pravde i da će štititi svakoga, bez obzira na boju kože. Dakle, dobro ispričana priča, koja  za Zagora ima kultni status. Ferrijev crtež nije loš, ali je nekako čudan u pojedinim kadrovima gdje likovi ne izgledaju kao da ih je on crtao. Njegov crtež je još u razvoju. Naslovnice su dobre. Prva je simbolična, ali mi se na drugoj ne sviđa što Zagor napada Indijanca iako je trebalo biti suprotno. Dakle, sve u svemu, priča koju svaki Zagor fan mora imati u kolekciji.

  13.10.2014
  14:00:00 sati
  AmW1
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  odlična priča.recenzija je promašena,ko sivonjić kad fula zicera sa metra.ovakva epizoda,junak našeg djetinjstva,heroj,branitelj potlačenih,advokat pravde,sveden,marginaliziran na jednog običnog đankija.ne znam otkud recenzentu poveznica zagora i nekakvih halucinogenih droga,biti će prije da se recenzent napušio ko motorka.

  što se tiče same epizode nema se puno za reći osim odlična.pokazala nam je i drugo,okrutno i osvetoljubivo lice našeg junaka.gonjen osvetom masakrira cijelo selo indijanaca,baš kao i otac mu nekada davno.doduše onda još nije bio zagor te-nej,gospodar darkwooda,nego mladac prezimena wilding.ni ime mu tu ne saznajemo,tek kasnije,u idućim epizodama.ali za razliku od oca,shvaća tragičnu zabludu osvete i pravde.i to mu,otkad ga je spasio iz hladne rijeke,govori njegov drugi otac,lutalica fitzy koji ga vodi i usmjerava kroz život.ali žeđ za osvetom je prevelika.i legenda je rođena.

   

  11.01.2015
  10:48:00 sati
  igor 12
  uredi
 • markotamara

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  predobra stvar

  15.01.2015
  22:10:00 sati
  markotamara
  uredi
 • Darkwood Monty

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Legendarna epizoda koja iz današnje perspektive možda i nije za čistih 4x10, ali zbog njenog kultnog statusa i nostalgije... Svakako obavezna lektira za svakog fana.

  21.01.2015
  21:48:00 sati
  Darkwood Monty
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  Nema se sta puno reci. Legendarna prica koja gradi temelj naseg junaka. Svida mi se naivnost mladog Wildinga, i pretjerano nasilje sto tumaci o tome kako je mladic sto kasnije postaje Zagor neispoliran. Njegovo gorivo je mrznja i zed za osvetom koja se kasnije pretvori u griznju savjesti zbog krvoprolica sto je napravio. Paralele sa njegovim ocem su ocigledne i daju jos vecu tezinu Zagorovom moralnom kompasu.

  Ferri je ovdje naso svoj stil i ulazi u zlatni period. Crtez je jednostavno odlican. Detaljan, atmosferican i emotivan. Naslovnice dobre ali Kralj Darkwooda zasluzuje nesto vise ikonski.

  23.04.2015
  00:16:00 sati
  hamzik
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nekad davno, jedna od najboljih epizoda svih vremena.. Danas, jedna od najboljih epizoda svih vremena, ali koja više i nije baš tako super.. S vremenom čovjek uoči nedostatke, od kojih je većina spomenuta u recenziji.. Crtež je odličan, naslovnice malo manje, ali su upečatljive..

  I sad, dok zbrojim sve navedeno, a s obzirom na status ove epizode, dajem sve 10  :)

  29.09.2015
  19:48:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  10, 8, 8, 8

  12.10.2015
  18:20:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  14.11.2015
  20:47:00 sati
  wele
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Iako ne spada među najbolje, ova epizoda je svakako jedna od najznačajnijih na serijalu. Trebalo je duboko zakopati u njegovu prošlost da saznamo da je i Zagor samo običan čovjek koji može pogriješiti. Mladost, neiskustvo i želja za osvetom potpuno su ga zaslijepili, a čak i oglušili pa nije uzeo na ozbiljno razmatranje riječi svog prijatelja Fitzyja kako istina i pravda nikad nemaju samo jedno lice. Na kraju je to ipak i sam shvatio ali na gorak način koji se mogao izbjeći da je poslušao starijeg i iskusnijeg. No, svi ti događaji iz prošlosti su pomogli da Zagor postane ono što danas jest, da se bori za poštenu stvar i da ne donosi sudove prije nego što svaki slučaj ispita do kraja. Scena kada Zagor razgovara s umirućim Fitzyjem o putovanjima koja će skupa napraviti je jedna od emotivnijih na serijalu. Drugi dio sa Sullivanima je općenito nešto slabiji iako stoji da je nekako trebalo objasniti Zagorovu majicu i njegov utjecaj na indijance. Dvoboj sa Oga-Itom pred okupljenim mnoštvom je nekakav logičan slijed događaja prvog pojavljivanja na skupu poglavica. 

  Sreća da sam nakon dugo vremena ovo pročitao u Libellus izdanju gdje je Ferrijev vrhunski crtež potpuno došao do izražaja, ne toliko zbog boje već zbog otiska koji je neusporedivo bolji nego u Ludens klasiku. Ovo je Ferrijev zlatni period a takvo nešto mora dobiti maksimalnu ocjenu, s druge strane naslovnice su previše obične za jednu ovakvu priču.

  17.12.2015
  19:32:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 9, 10, 9

  25.03.2016
  19:14:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Zagor-te-nay

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  Sramim se šta još nisam ovo komentira. Šta reć...da amerikanci snimaju film po Zagoru, neki amo reć 3-4 po redu film, ovo bi bilo je*bački...Zagorova mržnja...iskonska...i iskupljenje...prošlost dostojna darkwoodskoj i balkanskog junaka...

  Broj je granica...starta zlatno doba...idućih 130-ak epizoda Nollita vlada s svima. Klasik nad klasicima, Ferri rastura napokon.

  19.04.2016
  19:03:00 sati
  Zagor-te-nay
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Kultna epizoda i meni jedna od najdražih naslovnica...
  01.05.2016
  20:31:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.05.2016
  00:44:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Mali Vuk

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih epizoda. Zagorovo djetinjstvo i odrastanje. Obavezna lektira za sve obožavatelje i one koji to planiraju postati.

  25.05.2016
  16:39:00 sati
  Mali Vuk
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  20.01.2017
  18:40:00 sati
  suply1
  uredi
 • Gris

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  07.02.2017
  19:49:00 sati
  Gris
  uredi
 • Golub

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Svaki junak ima svoje porijeklo, pa tako i Zagor. U moru stripovske siročadi on je tek jedna kap, ali njegova se priča pamti. Govoreći iz pozicije nekoga tko je ovu epizodu pročitao barem jedno deset, petnaest puta, mogao bih reći da se radi o jako snažnom origin storyju za vrijeme kada je priča nastala. Mnogi zaboravljaju da je jedna ovako rana Zagorova epizoda svjetlo dana ugledala davne 1970. godine kada su stripovi još smatrani naivnim štivom za djecu i one koji se tako osjećaju. Nolitta je ovom pričom dodao novi sloj junaku kojega je stvorio nekoliko godina ranije, dajući mu jednu potpuno novu i kompleksniju dimenziju. Vještina njegovog pripovijedanja sve više poprima oblik one kakvu je imao za vrijeme zlatnog doba Zagorovih epizoda. Nekad samo valja stati i diviti se stilu kojega je imao Bonelli, a kojega sasvim sigurno nikakvi Boselliji i posebice Burattiniji nikada neće dostići. Dodajmo tome šarmantni Ferrijev crtež koji je također u ovim epizodama počeo cvjetati i dobit ćemo jedan istinski Zagorov klasik.

  25.06.2017
  00:32:00 sati
  Golub
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  SDX 001. Zagor prica
  SDX 002. Kralj Darkwooda (do 68 str.)


  Legendarna epizoda koju svaki fan mora imati. 

  Vjerujem da vam je svima poznata ova prica. Dosta dirljiva i emotivna, ali prica gdje se dosta sazna stvari iz Zagorove proslosti, te kako je i dobio naziv, ali i u konacnici kako je osmisljen taj kostim sto ga ima i po kom je prepoznatljiv.

  Ovo je sigurno epizoda koja se ne zaboravlja, a i naslovnica mi super.

  17.01.2018
  17:07:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  27.07.2018
  12:37:00 sati
  Klanfi99
  uredi
 • Rock Bob

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Priča legendarna. Recenzija stroža no što bi trebala biti.

  15.11.2018
  00:20:00 sati
  Rock Bob
  uredi
 • LordFreemanuel

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Odlična priča o Zagorovoj prošlosti.

  19.01.2019
  13:51:00 sati
  LordFreemanuel
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovako je sve počelo: retrospektiva strip legende.

  07.06.2019
  16:09:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Paco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve osim čiste desetke je uvreda za ovaj epski strip. Najbolji su mi komentari u stilu dok sam bio klinac bio mi je super sad mi je bezveze...

  Recenzija jedna od najgorih u povijesti...pa ljudi ne mozete secirati pricu na taj nacin. Nije ovo Tolstoj pa sad pisemo lektiru. To je prica stara 50 godina i njoj se ne pristupa na takav kritički način jer po tome doslovno svaki strip svakog junaka bi bio glupost. Autor recenzije je uzasnut jer nismo doznali zasto je sjekira takvog oblika?

  Prijatelju dragi biraj strip koji zelis ja cu ti na taj nacin u roku 5 minuta popljuvati 10 cinjenica vezano za scenarij, pricu ili crtez

  09.07.2019
  20:25:00 sati
  Paco
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  LMS 99 i LMS 100 su bili silno važni mojoj generaciji i osječaj sreće kad sam ih nabavio bio je nevjerojatan. Bez obzira na nostalgiju Zagor priča mi je i nakon nedavnog čitanja u top 5 Zagorovih epizoda. I priča i crtež za 10.

  27.07.2019
  15:00:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Odlicna  prica.  Zahvaljujuci zagor klasik ediciji sam ju uspio kupit. 

  16.09.2019
  11:17:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 10, 6

  Prvi deo odličan, drugi dosta slabiji. Ne volim patetiku u stripovima o Zagoru. Crtež veoma dobar, naslovnice skoro pa nikakve, značajno ispod nivoa priče.

  17.09.2019
  18:52:00 sati
  Batacele
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  28.11.2019
  14:53:00 sati
  LL1986
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Ponovit ću hrpu drugih kolega: ovo je klasik, priča koja je morala nastati kako bismo imali predstavu o prošlosti glavnog junaka serijala. Bilo je tu materijala i za 100 stranica više jer imam dojam da to prepričavanje ide vrlo brzo, ali Nolitta opet ništa nije propustio, pogotovo ako pojmimo iz perspektive da ovo što smo čitali izlazi iz Zagorovih usta, a nije lako pričati o bolnoj prošlosti. Koliko god to on učinio silom, da sam sebe izbavi duhova prošlosti, napravi neko iskupljenje, rođen je mit o Duhu sa sjekirom, Manituovom poslaniku. Istina, poslije je sve to otišlo k vragu no na duže staze nije ni moglo opstati jer bi tematika serijala bila dosta uska. Doduše, nije se ni morala ovoliko raširiti kao danas pa da se ubacuju Kiki Manitu, Atlantida i Mu te pravi edicija o Zagorovim korjenima, ali lova je čudo. 

  21.12.2019
  11:01:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kultna prica,među top 10 svakome ko obožava Zagora.

  31.03.2020
  16:48:00 sati
  Liverpool
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ocjenama sve rekao.

   

  Da se osvrnem i na recenziju: čisti promašaj. Za odstraniti.

  02.09.2020
  19:00:00 sati
  shizma
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  17.02.2021
  18:43:00 sati
  benx40
  uredi
 • Beren

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 8, 7

  Iznenađujuće brutalna origin priča, pogotovo za "naivno" doba od prije 50 godina, koja i danas funcioniše kao skroz dobar uvod u legendu o Duhu sa sjekirom.

  23.05.2021
  21:57:00 sati
  Beren
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Odlična priča, klasik

  19.07.2021
  14:16:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Svaki junak ima epizodu koja prica o njegovoj proslosti i ono sto je zajednicko vecini tih epizoda je to da su sjajne! Nekako kad autori odluce upoznati nas s prosloscu glavnih junaka i odgovoriti time na neka pitanja kao na primjer koja je svrha tog serijala, uvijek se posebno potrude i dobijemo ovakve klasike. Svaka cast Nolitti na ovome. Zagorova prica je tragicna, ali jednostavno je morala i biti takva. Moralo je postojati nesto zbog cega je odlucio odrzavati mir u Darkwoodu. Tako da u kontekstu toga svida mi se i sto je napravio pokolj u onom selu sto je atipicno, ne samo za Zagora nego i za vecinu drugih strip junaka. Ali da nije bilo tog pokolja i te osvete koju je zelio sprovesti nad Salomonom i njegovim indijancima, ne bi se nikad ni rodio mit o Zagoru. Zagora su u ovoj prici pokretale brojne emocije, kao sto je osveta i mrznja, ali na kraju griznja savjest je ta koja je od njega napravila borca za pravdu.

   

  Simpatican mi je bio i drugi dio price sa Sullivanovima. Nakon pocetnih tragedija u kojima je ostao bez roditelja i bez jedinog prijatelja, evo jedan opusteniji dio epizode. Sada znamo i otkuda Zagoru ideje za onakve izlaske na scenu buduci da su mu upravo Sullivanovi rezirali prvi izlazak.

   

  Ferri briljira sa crtezom, a sto se tice naslovnica, prva mi je odlicna, a druga nesto losija, ali ne kanim kvariti ocjene zbog nje. Da zakljucim, epizoda koju svi Zagorovi fanovi moraju procitati. 

  04.09.2021
  23:19:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Kultna priča.

  26.11.2021
  18:21:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ova epizoda nema nikakvu radnju sama po sebi. Sve su prepričavanja i flashbackovi. 162 stranice nemaju nikakvu aktivnu radnju. Mislili ste da pljujem po ovoj priči? U krivu ste. Zbog kiše naši prijatelji ne mogu raditi ništa, ne mogu u lov, ne mogu u šetnju, ne mogu posjetiti Indijance. Tako se Zagor bacio na odmaranje, a Chico na čišćenje. Pri tom čišćenju nailazi na staru sliku Zagora i neke djevojke.

  Slika izaziva snažne emociju u Zagoru koji se isprva razbjesni na Chica kao nikad do tada. No, uskoro se smiruje i otkriva mu da su na slici njegovi roditelji. Tada Zagor otvara branu bujici emocija i prisjećanja te Chicu, ali i nama počinje pričati priču. Zagorovo pravo prezime je Wilding (ime mu saznajemo tek kasnije), njegovi su roditelji doseljenici irskog porijekla. Živjeli su u kolibi u šumi kod Clear Watera, mladi Patrick je imao djetinjstvo koje svaki dječak može poželjeti. Živio je u prirodi, učio loviti, komunicirao je s Indijancima i upijao očevu mudrost i majčinu pamet koju mu je prenosila čitanjem. Sve je izgledalo tako lijepo, ali onda...

  ...TRAGEDIJA. Bila je to večer kao svaka druga, činilo se da je ista kao one koje su već prošle i da nalikuje onima koje će tek doći. Ali, za nekoliko sati, cijelo djetinjstvo mladog i nevinog dječaka postaje obilježeno traumatičnim tragedijom.                                      Ubijte, zapalite, neka nitko ne preživi!!

  Te, ili slične riječi čule su se one noći, kobne moći u kojoj su Patrickovi roditelji nemilosrdno ubijeni i koliba im je spaljena. Patrick se spasio kada ga je otac bacio u rijeku. Ta rijeka zapravo simbolizira i nepredvidivu životnu rijeku za koju nikada ne znamo gdje će nas odvesti. Nasreću, mladog Patricka rijeka je odvela do Wandering Fitzija. Čovjeka koji je, zgrožen modernim svijetom, odlučio živjeti skitničkim načinom života, hraneći se samo onime što ulovi. Fitzy postaje Patrickov skrbnik, mentor, uzor i očinska figura koja je izgubljena smrću njegovog biološkog oca. 

  Patrick i Fitzy tako provode vrijeme zajedno i stvara se nešto što će kasnije postati jedan od glavnih Zagorovih zaštitnih znakova. Sjekira. Upravo ta sjekira predstavlja Fitzijev prijezir prema modernom svijetu, on odbija vatreno oružje i koristi samo tu sjekiru. Posebno je upečatljiva scena u kojoj se Patrick na gorbu svojih roditelja zaklinje na osvetu. Upravo je u toj točki došlo do kulminacije priče i Patrickov karakter je dobio novu, osvetničku crtu. Idućih nekoliko godina, mladi Patrick imao je samo jedan jedini cilj. Pronaći i ubiti Salomona Kinskog, čovjeka koji je predvodio ubojstvo njegovih roditelja. Fitzy to nije podržavao i smatrao je da nije dobro da mlad čovjek cijelog sebe usmjeruje na osvetu, ali nije htio ništa učiniti po tom pitanju. Nakon nekog vremena, Patrick napokon saznaje gdje je Kinsky.

  Zagora preuzima bijes i on napušta Fitzija, priprema oružje i odlazi u naselje Indijanaca koje Kinski vodi. Iako se Kinski promijenio i sada živi miran život te daje sve od sebe da poboljša živote svoji Indijanskih prijatelja, Patrick ne đarinza to. Tada počinje njegov krvoločni osvetnički pohod. Nemilosrdno je oduzeo živote brojnim nedužnim Indijancima, ne razmišljajući da čini istu, odnosno mnogo goru stvar od one koja se njemu dogodila u djetinjstvu.

  Tada saznaje bolnu istinu - njegov otac je odgovoran za smrt mnogih Indijanaca, žena, djece, staraca... Saznajemo da je zapovjedio pokolj i da je kasnije nečasno otpušten iz vojske. Kinski koristi Patrickovu mentalnu rastrojenost kao priliku da ga ubije, ali prije nego je povukao okidač, Fitzy spašava Patricka, ali morao je platiti veliku cijenu. I on je ubijen.

  Patrick tada, potpuno izgubljen, bez Fitzija, sam samcat, luta šumom. Izgubio je svoj smisao i jedinu stvar koja ga je vodila. Izgubivši uspomenu na oca, izgubio je i samog sebe. Bespomoćno i besciljno lutajući šumom, Patrick otkriva svoj smisao i poziv. Od sada će štititi sve ljude koji su na strani pravde, sve one koji su u opasnosti, bez obzira na rasu. Uskoro počinje voditi karavane kroz okolna područja te ih brani od napada bandita, ratobornih Indijanaca i sl. Kada tako jednom od napada spasi karavanu obitelji Sullivan. Patrick ih spašava i oni pstaju zadivljeni njime.

  Tada se rađa ideja o Zagoru. Patrick predlaže ime Za-gor-te-nay, nakon što su mu rekli da bi se mogao nazvati Duh sa sjekirom . Ipak, pošto je taj Indijanski naziv malo predug, skraćuju ga samo na ZAGOR. Zatim odabiru kostim i tako se, dame i gospodo rodio Zagor.

  Uskoro, uz pomoć Sullivanovih, spektakularno se pojavljuje na sastanku poglavica i oduševljava sve poglavice. Zapravo, većinu njih. Jedino Oga-ito nije djelio entuzijazam ostalih poglavica. Njega Zagor pobjeđuje u dvoboju i održava srcedrapajući govor o suradnji, borbi za pravdu i jednakosti koju će provoditi Zagor - novi zaštitnik Darkwooda.

  Sjajan strip koji na 160 stranica donosi mnoge nove informacije i u mnogim segmentima utječe na naše emocije. Napokon saznajemo što vodi Zagora u njegovim postupcima i zašto se odlučio biti zaštitnikom Indijanaca. Nolitta je sjajno osmislio priču, a Ferri nije zaostao s likovnom interpretacijom. Mislim da je ovaj strip točka prekretnica u kojoj se Ferri oblikovao u onog majstora koji je autor najboljih priča našeg junaka. Naslovnice su malo lošije od crteža u stripu, ali ipak odišu posevnom atmosferom. Prva je prekrasna, s scenama iz stripa ukomponiranima u naslovnicu.

  Mislim da je jako važno da svaki junak ima nekakvu origin epizodu kako bi ga dodatno i dublje oblikovala. Za Zagora je to upravo ova epizoda. U ovoj epizodi saznajemo kako je i zašto Zagor ono što jest. Možda nije najbolja epizoda, ali je jedna od najljepših i zato svim komponentama dajem čistu desetku, osim naslovnicama, jer ipak, Ferri je kasnije imao puno boljih naslovnica.

  Ovo je strip koji svaki pravi Zagorov fan mora pročitati!!

  05.02.2022
  16:22:00 sati
  Qwertz
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jednostavno klasik...

  28.02.2022
  06:08:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Siljak66

  Ukupna ocjena 62%

  6, 5, 7, 8

  22.07.2022
  12:07:00 sati
  Siljak66
  uredi
 • Altairfan

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  A što reći o ovome klasiku, jednostavno priča koja se uvijek može čitati i koju bi svaki strip ljubitelj trebao imati u svojoj kolekciji bez obzira da li je Zagorov fan ili ne.Ovdje ne postoji neka ultra kvalitetna priča ili neki ludi, dinamični scenarij nego jednostavno upoznjemo Zagora prije Zagora.Ako bi se nekad snimila neka serija ili film o junaku onda bi ovo bio savršeni materijal za početak prepričavanje.Duboki naklin Nolitti na ovome. 

  24.07.2022
  11:44:00 sati
  Altairfan
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  30.08.2022
  14:20:00 sati
  milandog
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 7, 6

  Vrlo dobra priča o osveti i pravdi, no prvenstveno je ovo ipak priča o ranom periodu Zagorovog života. Kao takva, nije ništa posebno izvanredna da bi joj dao desetke. Solidno je to sve, ali ništa više. Ipak, faktor nostalgije igra svoju ulogu, bilo je lijepo pročitati ovo opet. Crtež i naslovnica su solidni, može to i bolje.

  30.11.2022
  00:18:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  10.02.2023
  06:31:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 85%

  9, 7, 9, 10

  16.04.2023
  12:39:00 sati
  Cero
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Smrtonosna pesnica
  Kod: NR GOLC 14b
  Ocjena: 71%
  Vrijeme: 27.9.2023. 9:07:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 868
 • Za-Te-Nejeva senka
  Kod: MM VEC 57
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 25.9.2023. 0:37:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1212
 • Avantura u Utahu
  Kod: TX SAGK 19b/20a
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 23.9.2023. 9:17:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1211
 • Bijeli vrač
  Kod: TX SAK 3
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 21.9.2023. 19:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1283
 • Znak pantere
  Kod: TX SAGK 17b/18a
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 19.9.2023. 8:43:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1297

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Inkal
  Kod: JD STKON 13/14
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 5.7.2023. 9:27:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1713
 • Napad u Montezumi
  Kod: TX SAGK 41b/42a
  Ocjena: 66%
  Vrijeme: 15.8.2023. 0:03:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1657
 • Tajanstveno brdo
  Kod: TX SAGK 18c/19a
  Ocjena: 56%
  Vrijeme: 17.7.2023. 1:20:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1606
 • Junaci iz utvrde Kearny
  Kod: TX LIB 86
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 1.8.2023. 10:02:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1475
 • Jahači iz Wyominga
  Kod: TX LU 117/118/119
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.9.2023. 8:38:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1470

Aukcije

Forum