Kralj Orlova

Zagor

ZG EXT 12/14 | 178 str.

Mračna sjena Kralja Orlova nadvila se nad malo pleme Indijanaca Munseeja! I dok poglavica Miwok strepi nad životom otetog mu sina Bijelog Jelena, Zagor i Chico kreću u akciju spašavanja ne znajući da ih na litici Velikog Plamena čeka smrtonosni izazov. Ali i tragična priča jednog izmučenog čovjeka…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 72%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*7

S*7

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kralj orlova - Sablast - Šestorica s "Plave zvijezde" - Plamen u noći - Cvijet koji ubija
    ZG BBZG 16
  • Magic-bat
    ZG EXT 12
  • Kralj orlova
    ZG EXT 13
  • Sablasti
    ZG EXT 14
  • Kralj orlova
    ZG KL 7
  • Kralj orlova
    ZG LIBKB 27
  • Car orlova
    ZG LMS 123
  • Poslednji let
    ZG LMS 124
  • Kralj orlova
    ZG LUGG 2
  • Kralj orlova
    ZG LZKL 7
  • Kralj orlova - Duh - Šestorica s Plave zvezde - Plamenovi u noći - Izazov
    ZG VCBZ 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Magic-Bat
    ZG SR 66
  • Il re delle aquile
    ZG SR 67
  • Lo spettro!
    ZG SR 68
  • Magic-Bat
    ZG TT 66
  • Il re delle aquile
    ZG TT 67
  • Lo spettro!
    ZG TT 68

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo pojavljivanje Bena Stevensa, samoprozvanog Kralja orlova, a vratit će u epizodi ZG LEX 174/176 "Krilati osvetnik".
  • Prema Nolittinim riječima, inspiraciju za Kralja Orlova dobio je od jednog starog stripa kojeg je preveo i objavio njegov otac Gianluigi Bonelli 1950. u Edizioni Audace. Radi se o serijalu Red Carson, album #15 "Sangue sulla Sierra", western seriji Warrena Tuftsa.
  • Pojavljuju se Indijanci Munsee.
  • Epizode koje čine priču izlazile su od prosinca 1970. do veljače 1971.
  • Brojevi SD Extra serije imaju razne dodatke: #12 uvodni tekst je o Snoopyju iz Peanutsa Charlesa M. Schultza, a lik iz Zagorovog svijeta je Alan Stanford, #13 Zekoslav Mrkva i lik majordoma Davida; #14 Archibald i Petronila Georga McManusa i lik Priscille. Sva tri spomenuta lika pojavljuju se u epizodi "Kuća užasa".

Zagor i Nolitta.

Sve su podijelili zajedno. Trnoviti počeci, stvaralačke krize, manjak nadahnuća; kraći, nepraktični formata striscia; no sve je to dio puta neophodnog za autorovu evoluciju. Sve duže iskustvo u strip industriji, ali i sve veće nadahnuće iz broja u broj sad je već Nolittu popratilo kroz nekih sedamdesetak priča. Zapravo, ovo bi trebala biti točno sedamdeseta priča o Zagoru prema talijanskom izvoru. Sjetimo se ne tako davnog, rekao bi čak i prijelomnog broja "Zagor priča" u kojem se Nolitta "usudio" razgaliti Zagorovu životnu priču punu tragedije, bola, osvete i iskupljenja. To je bio početak Zagorovog puta iskupljenja koji traje i dandanas. No, vratimo se mi našoj priči.

Oni koju su pročitali knjižicu koja je izašla kao dodatak 482. jubilarnom talijanskom broju Zagora (Tisuću Zagorovih svjetova), ali i kod nas usporedno s Ferrijevoj posjeti CRŠ-a, mogli su naći pregršt informacija vezanih uz teme, motive i likove iz kojih je Nolitta crpio svoju beskrajnu inspiraciju. Za njega film, knjiga, strip i putovanje svijetom nije bilo samo razbibriga, njegova podsvijest je pažljivo pohranjivala sve te silne informacije - te ih je njihovim procesuiranjem jednostavno inkorporirala u predložak Zagorovog svijeta mašte koji se širio svakom novom epizodom, svakom novom informacijom koju je Nolitta izvukao iz podsvijesti. Priču o Benu Stevensu, slikovito nazvanom Kralj orlova, preuzeo je od Čovjek Orla, neprijatelja lika Reda Carsona iz stripa kojeg je davno izdao njegov otac Gianluigi Bonelli (više u zanimljivostima, ali i u odjeljku koji slijedi).

Kralj Orlova: "Naprijed… Plemeniti branitelji ubojica… I ti indijanski šmrkavče, pogledaj dobro moje lice…"

Ben Stevens aka Kralj orlova

Sa stranica "Tisuću Zagorovih svjetova"…
"Među stranicama petnaestoga albuma Reda Carsona", prisjeća se Nolitta, "otkrio sam uznemirujuću, ali i romantičnu priču o Čovjeku Orlu, o dvadesetogodišnjem mladiću kojega su u dječačkoj dobi oteli orlovi pa je i sam postao grabežljivac obdaren kandžama i krilima. Živi na visokim liticama Sierre. Carson se sukobljava s njim i sa strašnom dramom Čovjeka Orla, a dječakova majka, već izvan sebe od boli, mora gledati kako, pretvoren u neljudsko, krvoločno čudovište, umire voljeni sin kojega je davno već izgubila."

Red Carson

Vizualni identitet krinke Kralja orlova i njegovih ljudi jest pomalo smiješan, jer izgledaju kao pijevci na dvije noge. No otkrićem izmučenog, fizički izobličenog i ožiljcima išaranog lica Bena Stevensa momentalno otkrivamo potencijalni užas tragedije koja ga je mogla zadesiti. Iznenađenje na Zagorovom licu otkriva istovremeno užas i znatiželju što se desilo tom čovjeku? Možda je na trenutak pomislio da gleda sliku sebe samog? Naravno, Stevens dobiva svoje ispovjedni moment (kao i svi veliki negativci u svim boljim stripovima), te tako čujemo i njegovu priču o krvavom nasilju i boli i osveti koja ga tjera dalje. Na nama je hoćemo li ga osuditi ili ipak naći koju riječ u njegovu obranu, s obzirom da smo podijelili njegovu tragičnu sudbinu. Indijanci su mu poubijali prijatelje, a njega skalpiranog ostavili da umre u mukama. Ta fizička i duševna bol iznjedrila je tešku mentalnu transformaciju i pretvorila ga u životinju žednu osvete.

Nije li se nešto slično desilo i Zagoru jednog davnog dana u logoru Abenakija, kad se je mladi Patrick Wilding izmučen željom za osvetom obrušio na "ubojice"? Zagor to shvaća, i on je mogao postati poput Kralja Orlova, no pomoću dobrih ljudi shvatio je pogrešku i od onog dana je pokušava popraviti. I jednog i drugog povezuje slična tragedija, ali i nešto više - simbol ptice orla, Zagora stilizirani orao na njegovoj majici, a Stevensa njegovi pripitomljeni orlovi. Dokaz da nas tek malo dijeli da postanemo ono najgore od čovjeka…

Od samoga početka, jednostavno nas mora zapljusnuti ta svježina Chicovih uvaljivanja u nevolje, ta tako nevino komična kreatura koja svojom glupošću mete sve pred sobom. U svakoj situaciji, pa čak i u tragičnim trenucima, Chicov "comic-relief" trenutak već nas odvuče u neki bolji i vedriji moment. Posjet cirkusu na samom početku, pa do završnih scena među kolibama ljudi Kralja Orlova. Naracija i izgradnja priča izvedena je s lakoćom, borbe i dijaloške scene maštovite su i spretno nacrtane. Mala zamjerka je ponovno korištenje Zagora kao povratnika iz mrtvih koji svojom pojavom plaši praznovjerne zločince.

Vidjeli smo to u puno manjem omjeru u starijoj priči "Razbesnela zver", a siguran sam da ni ovo nije posljednji put. Sjetimo se i lika zavijenog u crno - "Strvinara" ili "Lešinara" (kako je nazvan u LMS izdanju) koji je također krenuo krivim putem osvete, nakon tragičnog pokolja njegove obitelji. Svi su oni zajedno sa Zagorom tragični karakteri, no Zagor je vjerojatno jedini izašao kao pobjednik.

Jedna od mojih omiljenih priča iz djetinjstva, no naravno teško je onda bilo shvatiti drugačiji potkontekst ove priče. No, ni tu toj priči nije kraj, a kako bi sam Stephen King rekao, svi se oni vraćaju, te je tako bilo i s našim Kraljem orlova. Vratit će se i dalje vršiti svoju osvetu uz malu pomoć anđeoskog Prometeja, briljantnog znanstvenika koji Indijance pretvara u Leteće ljude… ;)

Naprijed

ZG EXT 08/11 Odlazak u nepoznato

ZG EXT 14/16 Šestorica s Plave zvijezde

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • acestroke

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Pa ovo je malo prelosa ocjena za ovu epizodu, koju ja nebi stavio u top 20, ali ipak nebi ni u najgori 30, da budem iskren.  Ima ovdje puno dobri stvari, i Ben Stevens je jedan od moji omiljenih Zagorovih protivnika: ljut, pun mrznje, i sa licem u kojoj mi mozemo da osjetimo njegov bol.  Istina, i Zagoru se isto desilo, da su mu roditelji poginuli na rukama Indijanaca, ali ipak moramo razumiti da svi ljudi nistu isti.  Neki nauce od tih pokolja, i odluce da zive samo da bi pravili mir, a drugi su toliko puni mrznje da ce na osvetu doci bilo kakvim mjerama.  Stevensov pad u provaliju je, u nasim krajevima, bila njegova poslednja predstava, zato sto je Dnevnik, zbog nekih cudnih razloga, preskocio epizodu "Krilati Osvetnik" u kojoj se on vraca, a za citaoce iz stare Jugoslavije to je bio veliki gubitak.  Danas ova prica je objavljena u 3 razlicite edicije - SD Extra, Klasik i Gigant.  Gigant je sigurno najbolja verzija ove epizode, sa ogromnim stranicama, velikim tekstom i savrsenom bojom, pravom onom koju Zagor zaslusuje.  'Kralj' izdanje za Kralja Orlova, jednog pravog Klasika Zagorove serije.

    06.05.2010
    16:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 72%

    6, 6, 9, 9

    06.05.2010
    17:05:00 sati
    Ferri
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    odlicna epizoda,crtez kao i legendarna naslovnica.

     

    06.05.2010
    17:21:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Nije ni blizu nekog TOP izbora, ali vrlo dobra priča.

    06.05.2010
    17:24:00 sati
    velka031
    uredi
  • ViKing

    Ukupna ocjena 75%

    6, 6, 10, 9

    Sasvim dobra epizoda, ne vrhunska, ali jedna od onih iznad proseka. Crtež perfektan kao i naslovne, možda je eto ona treća za nijansu slabija. Isto tako mislim da je ovo bio OK izbor za Gigant.

    06.05.2010
    18:13:00 sati
    ViKing
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Feri u naponu. Odličan crtež. Skoro sam ga opet nabavio i po ko zna koji put pročitao. Odlično.

    06.05.2010
    18:15:00 sati
    legaz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 86%

    10, 7, 10, 5

    Istina, početak je pomalo dosadan, a ono sa sirenom užasno neduhovito, ali, naravno, stvari se popravljaju. Opet naravno, sve vrvi od nelogičnih scena, Čiko ulijeće s praćkom baš kad je orao htio zadati smrtonosan udarac Zagoru, Zagor opet naivčina u vezi one vrećice sa zlatom pred kraj, i naravno, NARAVNO, nezaobilazan klišej - negativca nikad ne ubije junak, već nešto sasvim deseto, i tako dobri junak, nakon što je pobio tri tisuće ljudi, nije okrvavio ruke zlikovcem. Ono s "dva lijepa cvijeta" je užasno nepotrebno i vjerujem da je to kamen temeljac kruženja gay priča o Zagoru i Čiku. Osim toga, zabavna je ovo epizoda. I dobro je što je Ayala preživjela (otkriveno u "Krilati osvetnik").

    Ferrijev stari crtež je super. Naslovnice prosječne.

    06.05.2010
    18:42:00 sati
    Opti
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    priča koja je zasluživala svoju recenziju,i napokon ju dobila.valjda sada deecay nastavljaš gdje si stao kod Pakla živih:)) Mislim da je sljedeća epizoda ona sa egipćanima i bat batertonom

    06.05.2010
    19:45:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Riječ je o jednoj od najboljih epizoda iz Zagijevog ranijeg perioda i o pojavljivanju jednog od najupečatljivijih neprijatelja koji je odigrao značajne u uloge u nekim kasnijim epizodama, a od kojih je posljednja sa Helingenom vjerovatno u top 10 Zagijevih priča. Lijepo koncipirana epizoda sa dobrim trenucima, crtežom za  pamćenje i, recimo, legendarnim naslovnicama. Predstavlja i jednu od epizoda koje su učinile Zagora onim što jeste i koje su odigrale važnu ulogu u probijanju Zagija i omogućile mu ovu dugovječnost. Za današnja očekivanja priča nije vrhunska, ali za doba kad je izašla definitvno predstavlja kvalitetan i vrlo zabavan uradak :D Sve pohvale, Ferri u cvatu!

    06.05.2010
    20:14:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

     Fina priča. Zlatna sredina.

    06.05.2010
    20:15:00 sati
    muamerc
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlična priča

    06.05.2010
    20:46:00 sati
    split85
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Zagorov prosjek! Niti je dno dna, niti je ludilo od epizode! Sasvim zanimljiva pricica sa jednim od upecatljivijih Zagorovih protivnika!

    07.05.2010
    16:18:00 sati
    kandraks
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    ma nije moguće da je deecay dovršio onaj najgori period, ovo je već priča koja se ne zaboravlja

     a i puno je uspomena uz ta dva stripa, tako da su ocjene više nego što bi trebale biti

    08.05.2010
    09:31:00 sati
    ken2
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ovaj je strip po meni među najboljima, jer priča pokazuje što se moglo dogoditi Zagoru da je nastavio svoj put mržnje. Ben je zapravo jedna od Zagorovih alter ega

    08.05.2010
    14:58:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedna od najboljih priča koje su pisane 60-tih! Klasik

    08.05.2010
    16:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarna epizoda sa odličnim likovima, mnoštvom nezaboravnih scena i genijalnim Ferrijevim crtežom. Evo joj ocjena koju itekako zaslužuje.

    12.05.2010
    13:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 55%

    5, 4, 7, 7

    Prosječna epizoda. Maske 'ljudi-orlova' su smiješne, kao i fora da se Zagor pojavljuje iz mrtvih.

    12.05.2010
    18:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 58%

    3, 3, 10, 10

    Preblaga ocjena recenzenta, iako je crtež izvrstan. Što se priče tiče, od kralja orlova, goriji je samo njegov povratak u epizodama krilati osvetnik...

    14.05.2010
    22:10:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    15.05.2010
    15:38:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    22.05.2010
    15:27:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Kralj orlova je odlican lik

    05.06.2010
    19:06:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Početni geg s sirenom ne samo da nije smiješan, nego je odvartno loš i neduhovit. To odmah daje ocjenu manje scenariju. Zatim, maske ljudi orlova, kako je netko spomenuo, su stvarno smiješne. Izgledaju kao pijetlovi, a ne orlovi. U suštini, ova je priča većinu vremena običan klišej, jedna od milijun takvih, netko ucjenjuje jadne Indijance, Zagor sredi bandu. Jedino to pojavljivanje orlova. Onda, na kraju, otkrivamo tragičnu sudbinu Bena Stevensa, te to daje novi pogled na epizodu. Čovjek koji se osvećuje za pokolj svojih prijatelja. Također, smiješna je i naivna nevinost Indijanaca po pitanju pokolja, kao pokolj je predložio zli poglavica, koji je baš jedini poginuo, i ostali su naučili lekciju i postali su dobri. Moš mislit.

    Ferri je ovdje vrlo dobar, crtež je odličan, prva naslovnica (Kralj orlova) super, druga (Sablasti) bezveze.

    10.06.2010
    11:15:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • alanford

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    06.07.2010
    19:01:00 sati
    alanford
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetno!

    17.09.2010
    13:32:00 sati
    14act3
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Ovo je najbolje citati u gigant izdanju savrsen crtez boje ma sve vrhunski jednom rijecju.Prica odlicna samo mi se nesvida zasto zagor odma kani B.S. strpat u zatvor mislim da i nije puno zlocina napravio...dapace mislim da svatko od nas da mu se desi sudbina B.S. ne da bi ucinio isto nego jos2 puta gore.B.S. se pojavljuje tri puta koliko ja znam kralj orlova krilati osvetnik(iman ga ali nije dosao na red da procitam-cujem da je odlican) i sjene nad darkvudom gdje je sigurno najbolji od ta tri pojavljivanja isto tako da nije bilo kralja orlova nebi bio ni zanimljiv sjene nad darkvudo nista nemoze zamijeniti onu draz kad se skuzi da je to stari zagorov neprijatelj dosao iz Mrtvih!!!

    01.12.2010
    15:43:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Ben Stevens je zanimljiv negativac. Jedino malo smiješno u ovoj epizodi je to kako se strašan ološ boji Zagorovog duha. LOL I nikad da se nađe neki skeptik pa da jednostavno isprazni pištolj na njemu.

    12.01.2011
    12:38:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    Simpatično, ali Opti je sve rekao. Ferrijev crtež sjajan kao i naslovnice.

    30.04.2011
    21:34:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    Kralj orlova je meni jedan od dražih negativaca, ali ovoj priči nešto fali u scenariju.

    18.06.2011
    13:44:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Dio s pripitomljavanjem orlova je, po mom mišljenju, neuvjerljiv i nerazrađen.

    30.06.2011
    22:28:00 sati
    konj87
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 82%

    6, 8, 10, 10

    01.07.2011
    00:50:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dobro za Zagorove početke.Nolitta je smislio finu priču,koju Ferri pokriva svojim crtežom.

    03.08.2011
    22:18:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    16.09.2011
    13:55:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    super epizoda iako ima nedostataka

     

    18.01.2012
    22:02:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Klasik

    22.04.2012
    13:59:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    21.05.2012
    10:10:00 sati
    tekumze
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Dobra epizoda, ali po meni je 2.pojavljivanje Bena Stevensa dosta bolje

    15.09.2012
    10:09:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Ok prica.Da se procitatit. Scenario,Zagoru je sve prelako uspjevalo,ocekivano,ide na zivce. Crtez vrlo dobar. Naslovnica (Klasik) malo smijesna, meni vise na kokosi lice nego na orlove.

    28.10.2012
    13:07:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    KLASIK!

    02.03.2013
    19:22:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što se tiče samog Kralja Orlova smatram da je to lik čija je čarolija uspela samo u prvoj pojavi. Nolitta je bio odličan besednik. Njegove priče nisu bile priče koje vodi autorovo pero, već njegove priče pričaju uglavnom sami likovi. Šta hoću da kažem? U "Kralju Orlova" čitaocu nije direktno predstavljena prva pojava tog slikovitog lika u indijanskom selu, niti smo lično svedočili masakru tragača za zlatom, već smo ustvari slušali druge likove kako nam pričaju o tome-poglavica o prvoj pojavi Kralja Orlova, Ben Stevens o samom masakru koji je proživeo. Danas, tok naracije bi išao previše obično. Ništa ne bi bilo sećanje nego jednostavan razvoj događaja. Ovako, Zagorova avantura je krojena pričama likova, one čine bitne elemente celokupnog čitalačkog doživljaja zato što ne dozvoljavaju toliko čitaocu da donese sopstveni sud o izloženom, nego sve sluša iz druge perspektive. Pojava Kralja Orlova u selu indijanaca ne bi mu dala toliko sočan pečat da je mi nismo čuli od praznovernog indijanca kojem ne treba mnogo da svemu da božansku notu. Masakr tragača za zlatom ne bi imao toliko tragičan ton da nam ga nije prepričao jedini koji tu grozotu skoro platio svojom kožom.

    To sve daje autentični Nolittin pečat na serijal. Tajanstvenost,uzvišenost, apstrakcija konkretnog, emocija. Ben Stevens Bosellijevog pera je čisto zlo, podstaknuto osvetom, dok je Nolitta ipak sagradio jednog lika u čiju kožu možemo da se uvučemo. Iako je negativac, razlozi njegovog gneva imaju debelo opravdanje, onog tipa da se čovek zapita kako bi se on ponašao da se našao u sličnoj situaciji. Takav je i dr. Stubb iz prethodne teme, i mnoštvo drugih likova.

    "Ja, Ben Stevens, jedini sam preživeo tu strašnu noć...Još uvek na licu nosim njene grozne tragove (pokazuje lice). Napred, plemeniti branioci tih prljavih ubica...i ti, indijanski šmrkavče, pogledaj dobro moje lice...Pogledajte kako su sekire i noževi Munsea kopali po mom mesu, nakon što su otrgli od života sve moje prijatelje! Šta je...Sada ste nemi, ha? U šatoru kog plemenitog indijanskog ratnika visi skalp koji mi je skinut u neizrecivim mukama?"

    I tu se postavlja suprotnost sa samim Zagorom, isticanje njegove jedinstvenosti i veličine. Opet Nolittin prikriveni način stvaranja naše simpatije prema tom liku. 

    "Već sam dobio sva objašnjenja o tom strašnom događaju, Stevens... Onaj koji ga je bio izazvao sada je već mrtav, a pleme Munsee sada žive u miru, ako to već nisi do sada znao."

    "Da...ali ja više ne živim u miru! Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče a sami pogled na moje lice je dovoljan da stalno povećavam svoju želju za osvetom"


    Deo "Slike iz tog masakra proživljavam u svojim košmarima skoro svako veče" ima pravo da kaže i sami Zagor, obojica su produkt košmara svoje prošlosti. Samo što je mladi Wilding posle čina osvete došao do čina pokajanja i iskupljenja, dok je Ben Stevens izjeden svojim gnevom. I obojica su se nakon gorkog ukusa ljudskog čina mržnje nekako sjedinili sa prirodom, koja u serijalu predstavlja beg od izopačenog ljudskog društva (Darkwoodska šuma/Orlovi).Ali mala razlika u uticaju svirepe smrti voljenih na njihovu psihu ih je postavila jednog nasuprot drugom, u samoubilačkoj borbi koja je morala da završi nečijom smrću. Naravno, kako to obično u fikciji biva, prosvećenje pobeđuje ogorčenost. Ali Nolitta ne dopušta da prva Stevensova smrt prođe tek tako: nakon što je suočen sa čistim primerom ljudskog morala i nepobitnošću trijunfa istoga nad njegovim delima on se uzda da će ga priroda opet prigrliti i spasiti totalnog ludila njegovog unutrašnjeg konflikta. No sjedinjenje je ovaj put na sebičnoj, slepoj bazi, traži onoliko koliko priroda ne može da ponudi isto kao što nikakvo sažaljenje nije bilo u stanju da ogorčenom čoveku ponudi pomilovanje od strane morala i pravde. Mislim, naravno, na pokušaj da pređe liticu (par metara dužine unutrašnjeg ponora) i dosegne spasenje. Veličanstvena priroda tu pada pod težinom ljudskog nesavršenstva. 

    Prava Nolittanska čarolija

    Naslovnice i crtež uopšte su besprekorni

    13.03.2013
    15:27:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Potpuno pogrešan Zagorov pristup i stav. On je poslije Munseeja najveći krvnik i licemjer u ovoj epizodi. Stevens je jedan od ''zlikovaca'' kojeg je okrutna sudbina natjerala na nečasne radnje u životu. Inače u ovoj epizodi ima čak i previše Čikovog nestašluka. Ali ipak, usprkos nekim nelogičnostima, ovo je epizoda koja se pamti, htio ne htio.

    23.03.2013
    20:14:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 81%

    9, 6, 10, 6

    Super tema, ali s previše neoprostivih grešaka- kako nijedan metak Zagora ne pogađa ni s 2 metra...

    29.06.2013
    15:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    zanimljiva prica i zanimljiv lik kralj orlova,crtez dobar naslovnice su ok!!

    11.08.2013
    19:48:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Dobra karakterizacija glavnog negativca, odličan način, kao i nevjerojatna lakoća pripovijedanja priče s komičnim predasima u Chicinoj režiji izdižu ovu epizodu iznad prosjeka. Istina, ima tu dosta scenarističkih nelogičnosti, ali bilo je to i drugo vrijeme.

    10.12.2013
    15:37:00 sati
    Spock
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    13.06.2014
    13:09:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Legendarna epizoda!

    13.07.2014
    17:09:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična klasična priča od Nolitte najboljeg Zagorovog pisca ikad.

    17.09.2014
    20:36:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Jedan od prvih Zagora koje sam čitao. Lagana epizoda, nije ni preduga ni prekratka, s vrlo zanimljivim negativcem, koji je u neku ruku doživio nešto slično kao Zagor, samo što su njemu stradali prijatelji. Želio je osvetu, zato je pripitomio orlove, koji su oteli poglavičinog sina. Zanimljivo je da je i Chico ovdje u ulozi raskrinkavanja bande. On je još jednom Zagoru spasio život od užasne i gotovo neizbježne smrti. On se čak prije toga nešto malo svađao sa Zagorom, ništa ozbiljno, a onda odjednom, ko dođe spasiti Zagora? Liči mi malo na američke filmove. Ferri OK, jasan i detaljan crtež. Naslovnice su odlične. Prva u kojoj je Zagor zarobljen i muče ga izaziva u nama nemir i zebnju. Uopšte nisam pojma imao kako će sve teći, dok nisam vidio drugu naslovnicu, koja je malo previše odala detalja, ali je ipak cool zbog Zagorovog spektakularnog "ustajanja iz mrtvih".

    13.10.2014
    19:18:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Dobar stari klasik

    15.01.2015
    07:35:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    lepa epizoda

    15.01.2015
    16:56:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    12.10.2015
    18:16:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od najdražih epizoda a za nju me veže i moj povratak stripovima; nakon puno godina pauze prvi strip kojega sam kupio bio je Ludens Klasik sa ovom pričom a privukla me naslovnica koja još iz vremena Dnevnika budi nostalgiju. Nema ovdje nikakve spektakularne avanture a opet je sve posloženo kako treba sa izraženom poukom na kraju. Opet se radi o ideji bijelca da pomoću indijanaca dođe do bogatstva ali ovdje je to napravljeno na puno produbljeniji način nego na prethodnoj priči. Magic Bat je bio jednodimenzionalni lik kojega je vodio samo jedan osjećaj dok je Ben Stevens ipak drugačiji jer se iza njegovog lika skriva mučna pozadina iz prošlosti. On u ovoj situaciji čak i nije zaslužio pretešku osudu, velika većina ljudi bi vjerojatno postupila jednako. Kada se uzme u obzir da nije počinio teške zločine poput ubojstava možda je postojao način da izbjegne prestrogu kaznu. To je čak i Zagor na kraju ustvrdio nakon Stevensovog pada u provaliju; možda bi tvoja užasna priča i sve patnje koje si prošao naišli na milosrđe pred zakonom. Prošlost kralja orlova je u neku ruku potresna pa je teško ne suosjećati s njime barem malo. 

    O crtežu ne treba trošiti puno riječi jer je to Ferri iz najboljih dana a naslovnice su također odlične, pogotovo prva koja mi spada u top 10 cijelog serijala.

    30.12.2015
    21:36:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    14:40:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    A što reći...iako je priča kvalitetnija od nekih prethodnih koje su rađene na istu foru, u konačnici i nije baš nešto. Naslovnica za "Blago crvene planine" bi komotno mogla poslužiti i za ovu epizodu;)
    21.05.2016
    22:13:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    23.01.2017
    17:50:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obozavam ovu pricu,a posto i sam imam grabljivice i sokolar sam ovo je fenomenalno kako je Nollita i Ferri napravili posa
    07.04.2017
    15:06:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Ovo je jedna od onih priča koje su većini zagorovaca drage, ali meni nikada nije posebno sjela. Koncept i sličnost između Kralja orlova i Zagora izuzetno je interesantan, kao i cijela pozadina njegovog tragičnog lika, ali cijeli strip narativno je pregažen vremenom. Od uvoda s Chicom koji je, ajde, simpatičan, do Zagorovog upoznavanja s Munseejima i odlaska u stožer Kralja orlova te velikih borbi, dosta je toga u ovoj priči, nažalost, pljesnivo i neinspirativno, što se ne može reći za sve priče iz ovog Zagorovog perioda (nikako!). Klasična krimi-priča s osvetničkom crtom. Duh sa sjekirom i u ovoj je epizodi napravio nekoliko vrlo glupih odluka (sam ide k'o muha bez glave u logor neprijatelja), a band Kralja orlova je sastavljena od idiota koji podsjećaju na naivne likove iz EsseGesse stripova. Ferri korektan, naslovnica je cool.

    03.01.2018
    11:34:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    SDX 012. Magic-bat (od 91 str.)
    SDX 013. Kralj orlova
    SDX 014. Sablast (do 76 str.)

    Ovo je ona priča koji se mnogi sa radošću sjete, teško da netko tko je Zagorov fan da ne zna za ovu priču. Možda nešto lošiji početak sa onom sirenom, ali poslije je to puno bolje. Ta sudbina Bena Stevensa je strašna i čovjek se pita na kraju, da li je zaslužio oprost jer nije neke velike zločine napravio (dobro, otmica djeteta sigurno nije mali zločin), doživio je nešto gadno gdje je jedva ostao živ, a i s kojim posljedicama..

    I Zagor je sam komentirao nakon što Ayala nije uspjela odnijeti Bena na drugi dio stijene i kako su zajedno pali u odron, komentirao je u slučaju da se Ben predao, možda bi vlasti imali razumijevanja za sve što se dogodilo.

    Dobra mi je ovo priča, ali koliko sam skužio, ovo nije zadnje što smo vidjeli od Bena i živo me zanima kako je ono preživio :) i da li je Ayala uspjela preživjeti..

    Sjetio sam se jedne naslovnice, pogotovo kad sam vidio Zagora da onako leži i svezan, a ptice ga napadaju, sjetio se naslovnice od Extra 76, reko baš bi pasala u ovoj epizodi..

    17.01.2018
    17:25:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    14.12.2018
    13:44:00 sati
    Gris
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    10.02.2019
    10:27:00 sati
    Hrvojek
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Na trenutke mračno, ali odlično.

    07.06.2019
    16:36:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Meni nije toliko vrh epizoda kao vecini ekipe, ali nije niti losa. Naprotiv dobra je epizoda. Zbog kraja je valjda na cijeni kod citatelja. Naslovnica upecatljiva

    16.09.2019
    12:05:00 sati
    karuro
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Crtez odlican, naslovnice neprivlacne. Akcija dobra, ali moralna osnova price mi se nije dopala. Malo me asocira na modernu automatsku krivicu belog coveka uz iskonsku dobrotu indijanaca.

    01.10.2019
    16:55:00 sati
    Batacele
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 349
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum