Šestorica s Plave zvijezde

Zagor

ZG EXT 14/16 | 140 str.

Banda Digging Billa otima stare mornarske veterane s "Plave zvijezde" da bi saznali lokaciju potopljenog broda koji je prevozio vojničke plaće. Zagor ga sprečava u naumu i sprema u zatvor, no njegovi suučesnici ne odustaju, vade ga iz zatvora i prisiljavaju na ekspediciju. Zagor i Chico kreću njihovim tragom u zlokobnu močvaru…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 71%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sablasti
    ZG EXT 14
  • Šestorica s »Plave zvijezde«
    ZG EXT 15
  • Vatra u noći
    ZG EXT 16
  • Šestorica s “Plave zvijezde”
    ZG KL 8
  • Kralj orlova
    ZG LIBKB 27
  • Noćni osvetnik
    ZG LIBKB 28
  • Plava zvezda
    ZG LMS 127
  • Šestorica s “Plave zvijezde”
    ZG LZKL 8
  • Kralj orlova - Duh - Šestorica s Plave zvezde - Plamenovi u noći - Izazov
    ZG VCBZ 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lo spettro!
    ZG SR 68
  • I sei della "Blue Star"
    ZG SR 69
  • Fiamme nella notte
    ZG SR 70
  • Lo spettro!
    ZG TT 68
  • I sei della "Blue Star"
    ZG TT 69
  • Fiamme nella notte
    ZG TT 70

ZANIMLJIVOSTI

  • Drugi susret s Digging Billom. Prvi put susreli smo se s njim u SD EXT 61/63" Morske hijene". Sljedeći susret zakazan u LEX 103/107 "Kapetan Zmija".
  • Prvi broj koji nije izašao u izdanju striscia (veljača 1971.). Novi broj nove serije, nakon što se zadnja epizoda striscia izdanja poklopila s novim izdanjima Zenitha, nove epizode izlazi kao dio Zenith numeracije.
  • Indijanci koje srećemo u ovom broju su Malečite.
  • Chico se perfektno prerušava u vremešnog Solomona, kapetana "Plave zvijezde".
  • Mjesto radnje: Kingston, gradić na obali jezera Ontario, sjeverno od Darkwooda. Potopljeni brod nalazi se negdje u kanalima rijeke St. Lawrence, nedaleko od jezera.
  • #16., iako je već sljedeća epizoda, možemo vidjeti na str. 36 mapu Darkwooda! Nevjerojatno! Nisam znao da je Nolitta egzaktno odredio lokaciju Darkwooda.
  • #16 Cico & Company predstavlja "Neustrašivog Fosdicka". "Fearless Fosdick" je dugoročni serijal-parodija na strip "Dick Tracy" Chestera Goulda. Pojavio se kao strip unutar stripa, u satiričkom seljačkom stripu Ala Cappa - "Li'l Abner" (1934.–1977.). Likovi iz Zagorovog svijeta: grof od Lapalette, jedan od dragih nevaljalaca popu jima ili Digginga. Posvetio se umjetnosti krađe.
  • #14 Cico & Company predstavlja "Archibald i Petronila" Georgea Mcmanusa s početka 20. stoljeća. Likovi iz Zagorovog svijeta: Priscilla, nastala na uzoru Morticije Addams iz "Addams family" stripa/serije, a mi je poznajemo iz epizode "Kuće užasa".
  • #15 Cico & Company predstavlja "Ujko Tvrdica". Stvorio ga je Carl Barks po uzoru na Scroogea, mrguda iz Dickensove "Božićne priče". Likovi iz Zagorovog svijeta: Ghiro (Puh) Sanderson iz epizode EXT #72/73 "Šumski šakali".

Hm... Već dugo nismo krenuli u potragu za nekakvim tajnim i skrivenim blagom, a potrage za blagom okosnica su prave pustolovine. Zar ne? Ovaj put na početku nema standardnog uvodnog Chicovog gega, već je on umjesto toga uklopljen u integralni dio priče - tajanstvenu otmicu staraca, pomorskih veterana. Iako je u pozadini tih kriminalnih djela naš stari poznanik, otmice su mogle završiti i tragično. Nolitta ovaj put hoda na ivici britve, u svakom času komedija se mogla pretvoriti u tragediju. Na scenu ponovno stupa, neočekivano, stari poznanik…

Digging Bill

Digging Bill!

Tragač za izgubljenim blagom, nezaustavljiv i nepokoren. Za njega je izgubljeno blago poput nedostižnog ideala, svetog grala, uvijek u potrazi za njim, ali mu uvijek i izmakne, koliko god mu bio blizu. Rastresen i otkačen poput mnogih drugih Nolittinih likova, Bata Battertona ili grofa od Lapallete, pa čak i baruna Ikarovo Pero ili genijalnog prof. Verybada. Upoznali smo ga u jednoj od prijašnjih epizoda "Morske hijene", prve prave od niza "odiseja" koje je Zagor poduzeo. Zaista, nalazimo ga u vrlo neobičnoj situaciji, udružuje se s kriminalcima koji otimaju i muče starce, a ne ustručavaju se ni ubiti ukoliko to situacija zahtijeva. Doduše, sam dijalog između Zagora i Billa sumira njegov modus operandi…

Zagor: "Pa dobro uvrnuti čovječe, može li se znati na čijoj si ti zapravo strani? "

Digging Bill: "Pa, ja sam, naravno, na strani blaga… Ali ne sviđa mi se ubijati ljude da bih došao do njega."

Skoro savršena Chicova krinka!

Lov na blago…

Drugi dio epizode, nakon što se naš tragač udružuje sa skupinom bezobzirnih ubojica, vodi nas niz zabačene kanale rijeke St. Lawrence u pravu pustolovinu! Otmičari u službi Digging Billa su: Jim Bradford (beskrupulozni lider grupe, vojnik), Xalibu (indijanski vodič), Laroche (traper), Bobby Cabanas (vojnik), pa čak i on sam. Glavna prepreka na putu do blaga su ratoborni Indijanci Malecite. Svi ovi navedeni ljudske su prepreke koje će se ispriječiti Zagoru na putu. Završi dio odigrava se na palubi broda "Plava zvijezda". Finalno okruženje je izvanredno postavljeno, polupotonuli brod pun zlata usred zabačenog rukavca rijeke, paluba puna nasilno oduzetih života odnosno kostura. Stavimo sve to puno rijetkim svjetlom Ferrijevog opskurnog Mjeseca. Nakon samo jedne epizode, "Cara orlova", kao i niza prijašnjih, Zagor opet koristi sličnu strategija igranja na kartu praznovjerja. Naravno, taktika je odlična, no čitatelju izgleda da Nolitta nije znao kako uvesti Zagora na scenu u tim posljednjim momentima. Zagor je odličan glumac, skoro fantastični improvizator, izaziva strah svojim neprijateljima, jednom riječju - iluzionist, čarobnjak opsjene!

"Plava zvijezda"

Zadnjih desetak priča prelazilo je iz žanra u žanra, od westerna, pustolovine, superheroja, tragičnih ljudskih priča i nadnaravnih putovanja u nepoznato. Ovo je klasična pustolovna priča, potraga za blagom, potopljeni i izgubljeni brod u močvari, kosturi, divlji Indijanci. Ferri je u fazi zagrijavanja, no primijeti se mračnija atmosfera, posebno kad se među junake uvuče jeza i strah. Mračnu atmosferu koju je Ferri postigao pomalo je potisnuo presvijetli otisak Slobodne, ali ona se i dalje bez obzira na taj propust fino nazire. Ovdje je čak bila kritična jezovita atmosfera u crtežu, jer Zagor iskorištava baš taj moment u svom planu iznenađenja za zlikovce. Vegetacija na obali rijeke nekako mi je izgledala previše tropski, ipak se nalazimo gore skoro na kanadskoj granici! Uživao sam u priči skoro do kraja, sve do ne baš inspirativnog napada Indijanaca i borbe do smrti. Usprkos nekim repeticijama i odugovlačenjem u drugom dijelu, prvi dio priče Nolitta je napisao vrlo inspirativno i zabavno. Što reći za kraj? Nekim blazima očito nije suđeno da ih se pronađe, a posebice kad za njima traga nesuđeni tragač Digging Bill. E pa želimo mu puno više sreće drugi put!

Za kraj pogledajmo kako pojedini likovi gledaju na Zagorov lik i djelo:
Zlikovac: "Tko je taj Zagor, neki policajac? "

Digging Bill: "Čovjek kojega bi trebali izbjegavati poput kuge… Istodobno je i policajac, sudac, a ponekad i krvnik… Doista osoba s kojom je najbolje nemati ništa. Najbolje je to što nikad nitko nije shvatio zbog čega, dovraga, stalno trati vrijeme braneći zakon, uf! "

Ekspedicija "Plave zvijezde

Zagor iluzionist

Savršeni osmijesi za savršeni i sretan kraj…

Naprijed

ZG EXT 12/14 Kralj Orlova

ZG SD EXT 16/18 Smrtonosni cvijet

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • solar

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    U ovoj epizodi se već može nazrijeti buduće zlatno razdoblje Duha sa sjekirom. Nolittin Zagor ima šarm, vedrinu vječnog dječaka koju Ferri maestralno prenosi na papir. Današnji scenaristi, pored tu i tamo odličnih ostvarenja, nikada nisu uspjeli kopirati i ponovno oživjet duh Nolittinog Zagora.

    Ovo je uistinu klasik iz nekog drugog, minulog vremena.

    14.03.2011
    23:38:00 sati
    solar
    uredi
  • emirem

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Crtez tropske vegetacije je dalo cari i atmosferu neke nerealnosti za to podrucje SAD-a, ali kao dijete nisam tako razmisljao dok sam citao.

    Gledao sam tada "Udaljeni bubnjevi" sa Gary Cooperom sa ocem i uvijek su mi bile scene Evergladesa u sjecanju ( iako je podlozak za "Sloboda ili smrt") podsjecalo me na taj film, pa mi je atmosfera u crno-bijelom davalo ozracje starih horror filmova.

    Kad se sve izmijesa dobijem  prisjecanje na lijepe uspomene iz djetinjstva okruzen stripovima i filmovima western tematike.

    15.03.2011
    00:11:00 sati
    emirem
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Zlatna epizoda iz zlatnog perioda
    15.03.2011
    00:23:00 sati
    poison
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Sa danasnje tacke gledista znamo ko je Digging Bill, medjutim u to vrijeme nije bilo bas najjasnije kojoj strani pripada, tako da nije bio apsolutni pozitivac koji je kasnije postao, vec vise nesto kao "tweener", slicno kao Supermike. Dobra i atmosfericna prica.

    15.03.2011
    07:51:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Jedna od najboljih priča.
    Naslovnice su umjetnost.

    15.03.2011
    08:46:00 sati
    split85
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    jedna od najboljih priča o Zagoru!

    15.03.2011
    10:54:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično.

    15.03.2011
    11:31:00 sati
    14act3
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ono što je najbolje jest da bi Cabanas zapravo bio ubio Zagora za stvarno da se Kopač nije umješao. Šteta na tome, trebao ga je upucati, bilo bi to nešto šokantno. :) A ostatak je izvrstan, pogotovo onaj mornar koji jedri na suhome. :)) Ta njegova kopnena jedrilica mi je prejebena. Ova cijela epizoda mi je jedna od najboljih uopće, počevši od kidnapiranih starčića, svađi između vesele skupine tragača za blagom, ono kad se Zagor pravi da je kostur, i naposlijetku cijela atmosfera. Jedina mana je sam kraj kad Bill izljubi Zagora, čija faca u tom trenutku izgleda malkice sumnjivo... Ali nećemo sad o tome.

    Crt je super, naslovnica malo manje.

    15.03.2011
    12:01:00 sati
    Opti
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična priča,crtež fenomenalan a priča je opuštajuća.

    15.03.2011
    12:11:00 sati
    Leonid
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlična priča iz odličnog perioda. S Digging Billom strip ne može biti loš. Taj nas je odveo u hrpu pravih avanturističkih priča u kojima se traži blago. A kad se traži blago onda to ima poseban štih, barem meni koja sam odrasla na Gooniesima, Pet prijatelja i Otoku s blagom. Bravo za Ferrija i u crtežu i na naslovnicama.

    15.03.2011
    13:14:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dosta dobra prica...

    15.03.2011
    13:51:00 sati
    dabraka
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Nekim blazima nije suđeno da ih se pronađe, ali blaga ustvari ovdje nije niti bilo. Što reći, izvrsna priča. Odličan početak sa onim starim senilnim mornarima, susret s Digging Billom pa taj ne baš blistavi kraj. Ferri je odličan mada mu dajem devetku jer to nisam mogao baš najbolje vidjeti zbog lošeg otiska SD-a, a naslovnice na razini. Inače, ovaj period prije zlatnog je dosta dobar.

    15.03.2011
    14:48:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Rocknroll

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Prestroga recenzija!!!

    15.03.2011
    16:58:00 sati
    Rocknroll
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    15.03.2011
    19:25:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Odlična nostalgična priča!

    15.03.2011
    19:49:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča, Feri razbija.

    15.03.2011
    20:27:00 sati
    legaz
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedna od boljih epizoda ovoga perioda. Ferri odličan.

    17.03.2011
    14:00:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Jedna odlična priča koje se uvijek rado sjećam. Digging bill me tu oduševio, kako mi je to prvi susret s njim nije mi baš bilo jasno na čijoj je strani. Odličan balans između tragedije i komedije. Ugođaj savšren...

    17.03.2011
    20:09:00 sati
    Deers
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 82%

    9, 5, 10, 10

    Iako će na kraju moja ocjena biti prilično visoka, imam nekoliko velikih primjedbi. Međutim, prvo pohvale.

    - priča je genijalno osmišljena i ima puno novotarija. Mislim da je ovo prvi broj gdje je Digging Bill došao do nekog stvarnog blaga

    - fora sa kosturom za 10

    - likovi odlični

    Međutim, kao i obično, Nollita je (valjda u nedostatku inspiracije) završio radnju zbrzano, razočaravajuće i tipično za sebe. Dok 'Šestorica sa plave zvijezde' završavaju super napeto, u 'Plamenu u noći' se Zagor u tri vinjete obračuna sa indijancima i onda svi sretni i zadovoljni pohitaše doma. Ma daj.... Najbolje je: Nemam više municije! Pa, snaći ću se uobičajnim metodama! Smack, tres, pras, bum... :-/

    18.03.2011
    16:28:00 sati
    Archy
    uredi
  • kingleoric

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Vrlo dobar, no meni daleko od odličnog Zagora!

    20.03.2011
    15:52:00 sati
    kingleoric
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    sasvim solidna priča koju sam volio kao mali, a diging bil mi je od ovih stalnih sporednih likova / prijatelja najsimpatičniji

     

    20.03.2011
    20:44:00 sati
    ken2
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Gotovo je sve na najvišoj razini. Druga naslovnica mi je za 10. Ferri je gotovo ušao u najbolje dane ovdje.

    23.03.2011
    21:08:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ne znam što je ovdje bolje: Chicove ludorije i prerušavanje, fenomenalna močvarna atmosfera ili nezboravne scene obrasle raslinjem i tajnovite Plave zvijezde. Možda ipak ovaj dio s Chicom, hahaha. Više vridi ovakva jedna Nolittina nego 100 novijih epizoda što danas izlaze. Zamjerka ide zbrzanom kraju, ali to nije ni važno. Važna je pustolovina. ;)

    30.03.2011
    17:21:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Solidna epizoda sa klasičnom radnjom, ali lijepim prikazima krajolika i olupine 'Plave zvijezde'. Druga naslovnica je kultna.

    04.04.2011
    20:53:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    03.05.2011
    00:27:00 sati
    jojboli
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 9, 10

    Prica od Nolite i Ferrija, sa odlicnim crtezom, i legendarnom naslovnicom.  Prica je ok, i od svih Zagorovih pustolovina gdje se pojavljuje Digging Bill, ovo mi je jedna od zaboravnih.  Nije da je losa, nego ima puno boljih avantura sa Digging Billom i lovom na blago, da ovu pricu ne bi stavio u istu ligu kao, na primjer, "Ocean", "Prokleto Blago", ili "Zmajevo Grotlo".  Vidi se da Nolitta i Ferri jos uvijek nisu spremni da nad daju vrhunce ovog serijala, nego se polako zagrijavaju za ono prvo Zlatno Doba Duha sa Sjekirom.  Atmosfera u mocvari je dobra, i isto tako onaj brod "Plava Zvijezda".  Indijanci mi nekako ne gode ovdje; onaj napad u mocvari mi ne djeluje sa ovom pricom.  Ali sve u svemu, prilicno dobro zato sto Nolitta + Ferri = super zabava!

    14.05.2011
    13:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda kod koje si nasmješen od početka do kraja.

    05.06.2011
    20:41:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ova epizoda uistinu ispunjava sve uvjete da bude pravi pravcati Klasik.. Neka davno minula vremena, kombinacija Nolitta - Ferri koj su to savršeno uradili.. Crtež mi je maestralan, tipičan Ferrijevski na kojem sam odrastao, a priča je poprilično zanimljiva i dobro odrađena.. Sve u svemu, lijepo se prisjetiti ovih epizoda.. Naslovnice predobre..

    10.06.2011
    07:38:00 sati
    allessi
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 8, 10

    Epizoda ima duhovitih momenata, ali sve u svemu je slaba. Digging Bill mi je užasno išao na živce u ovoj epizodi.

    18.06.2011
    13:45:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.06.2011
    13:36:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Završni dio ove priče je odličan. Naslovnice kultne također i crtež.Puno dobrih scena...Visoke ocjene za drugo pojavljivanje digging billa.

    20.07.2011
    15:31:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    16.09.2011
    14:07:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    04.10.2011
    15:06:00 sati
    maddox031
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    13.01.2012
    19:03:00 sati
    Fran
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    18.02.2012
    01:00:00 sati
    vknez
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.04.2012
    20:32:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Zbog Chica ocjena više. Kad su on i Digging Bill u glavnoj uilozi priča je uvijek zabavna.

    20.05.2012
    22:30:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    03.06.2012
    19:02:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Zabavna i lako čitljiva priča sa duhovitim elementima u Nolittinom stilu. Odlična karakterizacija likova,a posebna je scena u kojoj uhvate Chica pa je Zagor primoran predati se i izaći na otvoreno. Stvarno je dobro osmišljena njegova dvojba i neodlučnost i naravno bijes na šeprtljavog Chica. Ferri je zaista dobar; mnogi hvale njegovu mračnu atmosferu, ali meni je on najbolji u humorističnim scenama. Čovjek ima smisla za geg, a njegov Chico je najsmješniji jer on uspijeva te fore prenjeti na papir.

    20.09.2012
    12:10:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Ciko cista 10'tka! Prica ok, pracena sa malo nelogicnosti,al dobro je. Crtez i naslovnica, vrlo dobri. 

    28.10.2012
    13:12:00 sati
    Tutta
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Atmosfera odlična tokom cijelog stripa, pogotovo kod početka potrage za brodom i ulaskom u šumu. Naslovnica jedna od najljepših u čitavom serijalu.

    23.03.2013
    20:18:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Lijepa avantura, lagani western. Posebno mi se dopalo Chicovo prerušavanje. Odnos Chico-zagor-Digging Bill bitno drugačiji neo što će biti kasnije. Crtež odličan.

    31.08.2013
    16:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    07.05.2014
    14:36:00 sati
    goldengaidin
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    14.06.2014
    18:42:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Zabavna, pustolovna i humoristička epizoda.

    17.09.2014
    20:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Uprkos mišljenju mnogih, mene ova epizoda i nije nešto dojmila. Drago mi je da je Digging Bill ponovo na sceni, sve to stoji. Mislim da je bilo nepotrebno uplitati indijance u ovaj strip jer to i ne odgovara baš ovoj temi - stari izgubljeni brodovi. Ono Chicovo prerušavanje je malo glupo, jer me čudi kako nije niko uspio shvatiti da to nije pravi kapetan. Prosječna epizoda, sve u svemu. Ferri odličan ovdje. Naslaovnice su OK. Prva mi je malo bolja, ali nije ni druga loša.

    14.10.2014
    13:46:00 sati
    AmW1
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ferri maestralan, naslovnica legendarna, priča opuštajuće vrlo dobra. Klasik!

    10.01.2015
    22:09:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    U Kingstonu,gradiću na obalama jezera Ontario slavi se dan mornaričkih veterana.Sakupili su se stari veterani,evociraju se uspomene na stare avanture,dijele se medalje i gosti se ićem i pićem.Ali i kidnapira ljude.
    Netko nepoznat oteo je šestoricu starih veterana i gle slučajnosti, svi su bili članovi posade Plave zvijezde,broda koji je potonuo prije četrdesetak godina.
    Zagor kuje plan kako da razotkrije otmičare i baca udicu.Sa povećim mamcem.Našeg meksičkog debeljka.Na mamac se hvata jedan stari poznanik,luckasti tragač za blagom Digging Bill.Upoznali smo ga u epizodi Morske hijene a fanovi o njemu znaju sve.Strastveni tragač za nestalim blagom,da dobije informacije o blagu ne libi se malo i skrenuti sa one strane zakona ali mu to naši junaci uvijek oproste.
    No ovaj puta je otišao predaleko.Ipak je otmica nekoliko ljudi u pitanju.
    Zagor je nepopustljiv i trpa ga u ćeliju.Ali snalažljiv kakav je,bježi uz pomoć nekoliko vojnika kopji su načuli priču o teretu Plave zvijezde..I Zagor kreće za njima. Ferri je odlično prikazao lutanja kroz močvarne kanale,Malečite u zasjedi,polupotopljenu Plavu zvijezdu prekrivenu riječnom travom,kosturi na pramcu.Majstorski u čitatelja zna stvoriti osjećaj jeze i neočekivanog

    15.01.2015
    07:37:00 sati
    igor 12
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.03.2015
    21:27:00 sati
    velka031
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Prava klasika! Ovo je Zagor iz jednog drugog vremena koji se, za razliku od mnogih ranih radova, idalje procita sa osmjehom na licu. A veliki razlog tome je izvanredan tempo i ravnoteza izmedu ozbijnosti i humora. Nema tu pretjeranih gegova u uvodu, avantura pocinje odma ali opet polagano i vedro. I tako sve do samog kraja. Prica jednostavno tece a bas ta vedrost je tako tipicna za Nolittinog Zagora. 

    Sama radnja je klasicna avantura sa dodirom (uvjerljive) misterije, a atmosfera je da ti srce pukne od nostalgije. Za to je najvise zasluzan Ferrijev crtez, koji je ovdje prosto maestralan. Tako bogat i prepun detalja i dinamike.

    Tacka iznad i je karakter Digging Billa, koji ovdje i dalje nije onaj dragi prijatelj nasih junaka. Srce mu je na pravom mjestu, ali on je ipak sebican i pohlepa za blagom ga tjera u kriminal. Citaoucu ga je tesko plasirati do samog kraja ove price sto daje avanturi jos jednu niansu a i vaznost u istoriji Zagora. Nije to bila ljubav od prvog pogleda ali pravo prijateljstvo rijetko i jeste.   

    15.03.2015
    20:28:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    12.10.2015
    18:16:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Iako je Digging Bill imao i boljih trenutaka ovo također zaslužuje pohvalu, najviše zbog toga jer je do samoga kraja ponuđena neizvjesnost po pitanju njegove sudbine. Dugo je plesao na granici između pozitivca i negativca da bi to razriješio jednim udarcem u glavu kojim je spasio Zagora iz teške situacije. To je samo potvrdilo kako Zagor zna dobro procijeniti ljude jer je već ranije, nakon što ga je strpao u zatvor, ustvrdio kako Digging nije zao već samo nespretan. Bilo bi nepošteno da jedan takav lik ostane čamiti u zatvoru pa se Nolitta dobro dosjetio kako da ga izvuče van a da to ne bude klasičan bijeg. Neki događaji na olupini broda su me ipak razočarali; indijanci su se prelako počeli povlačiti nakon prvog napada i to u situaciji kada su se riješili polovine svojih protivnika. Imam dojam da je to ubačeno na silu samo da bi se dobilo prostora za situaciju u kojoj tragač za blagom spašava Zagora. Vrlo dobra epizoda iako se ne može ni približno mjeriti sa slijedećim pojavljivanjem Digginga u avanturi s Kapetanom Zmijom.

    Crtež je odličan, pogotovo prikaz divljih dijelova i olupine broda gdje je Ferri dao ono najbolje od sebe.

    31.12.2015
    21:55:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    02:37:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 9, 9

    Prevrtljiv je Digging Bill u ovoj prosječnoj priči...
    23.05.2016
    07:00:00 sati
    Oki
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 10, 7

    Odlična epizoda,jedina mana mi je sto su na kraju nekako pre lako sredili Indijance,Ferri jednostavno briljira,na naslovnicama nešto lošiji!!
    24.10.2016
    02:25:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    23.01.2017
    17:51:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema se sto puno filozofirati,prica koju pamtis za cili zivot
    07.04.2017
    15:03:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 60%

    6, 4, 7, 9

    Simpatična i duhovita, ali sve u svemu vrlo slabašna pričica o kojoj ne možemo mnogo toga ni kazati. Grupa tragača za ostacima Plave zvijezde osebujna je i šarolika, ali se, po tko zna koji put, radi o totalnim naivčinama. Sviđa mi se produbljavanje lika Digging Billa. Chico je ne znam koliko puta nazvan budalom i kretenom u ovoj epizodi, a bilo je tu i puno glupljih od njega. Ferri korektan, naslovnice odlične.

    04.01.2018
    22:19:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 014. Sablast (od 77 str.)
    SDX 015. Šestorica s plave zvijezde
    SDX 016. Vatra u noći (do 24 str.)

    Ovo je epizoda koju sam prije nekih 20 godina pročitao, tako da mi je definitivno draga, sve desetke :) Pojavljuje se Digging Bill kod kojeg čovjek ovdje nije siguran da li je protiv Zagora ili je s njim Lol. Čiko se odlično prerušio u onog admirala i ima humorističnih situacija kad priča sa tim starcima. Uglavnom, lijepo se bilo sjetit ove epizode koju sam prije čitao.

    17.01.2018
    17:27:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Lepo ispricana prica. Cikovi gegovi su odlicni tokom cele avanture, ali je zaista trulo citati kako Zagor sipa uvrede na njegov racun. Takodje, nije mi jasno cemu neobuzdani bes na licu dok Zagor razgovara sa Cikom? To je veliki promasaj epizode. Sa druge strane, Digging Bil je mnogo zanimljiviji lik ovde nego sto je bio kasnije, posle su ga prilicno razvodnili.

    13.07.2018
    23:38:00 sati
    Batacele
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Ova epizoda je bogme jako dobra. Kad je diging bill u epizodi, nemre biti lose. Naslovnica super.

    16.09.2019
    12:10:00 sati
    karuro
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvanredno! Jedna od mnogih Zagorovih priča kojima se uvijek rado vraćam.

    05.10.2019
    11:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    11.04.2020
    15:18:00 sati
    Gris
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 98
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 299
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum