Čudni gospodin Smith

Zagor

ZG EXT 18/19 | 111 str.

Pickensova žena je oteta, i onda Zagor, zajedno sa Chicom i Trampijem, pokušava da je spasi…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 4

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*5

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zemlja bezakonja - Čudni gospodin Smith - Limena zvijezda - Alahova ruka - Crni šeik - Molok
    ZG BBZG 17
  • Zemlja bezakonja
    ZG EXT 18
  • Čudni gospodin Smith
    ZG EXT 19
  • Čudni gospodin Smith
    ZG KL 10
  • Noćni osvetnik
    ZG LIBKB 28
  • Limena zvijezda
    ZG LIBKB 29
  • Čudni gospodin Smith
    ZG LZKL 10
  • Cvet koji ubija - Zemlja bez zakona - Čudni gospodin Smit - Limena zvezda
    ZG VCBZ 22
  • Zlatna kapija
    ZG ZS 251

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Terra senza legge
    ZG SR 72
  • Lo strano mister Smith
    ZG SR 73
  • Terra senza legge
    ZG TT 72
  • Lo strano mister Smith
    ZG TT 73

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u junu i julu 1971 godine, u staroj Jugoslaviji ova epizoda je objavljena u Zlatnoj Seriji, broj 251, pod naslovom “Zlatna Kapija”; pojma nemam zašto, jer u prici nema ni ‘kapije’ ni ‘zlata’.
  • Sa samo 111 stranica, ovo je jedna od kraćih Zagorovih epizoda, i sa malo editiranja, mogla bi da stane u jedan kompletan 100 stranica pun strip, kao “Indijanski Cirkus”.

“Čudni gospodin Smith” je epizoda upravo istog kvaliteta kao naslov: čudna. Puno bolji naslov bi bio “Chicova avantura sa Trampijem u Boat Cityju”, a Zagor je sporedni lik koji se uopšte ne pojavljuje do 26-e stranice u ovoj prici koja je samo 111 stranica duga. Ovo bi skroz mogao biti Chico Specijalac, i ni jedan Zagorovac ne bi primijetio razliku.

Kao većina Zagorovih epizoda, i ova počinje u malom gradiću, zvanom Boat City, gdje Chico ponovo (sto i pedeseti put, ja mislim) sreće Trampija, što mene stvarno počinje da čudi: ima li neki gradić u Americi gdje se ova dvojica nisu slučajno sreli makar jednom? Nećemo nikad znati jel Trampi prati Chica i Zagora od grada u grad, ali novi čitalac ovog serijala bi mogao lako da postane sumnjiv; ali ipak, ovo bi mogla da bude tema za kompletnu drugu recenziju, i zato hajdemo dalje.

Trampi je otvorio novi ‘biznis’, takozvanu putničku agenciju, gdje mu ljudi plaćaju da ih on odvede na ‘avanture’ Divljeg zapada. Ove avanture se sastoje od trikova, gdje lažni ‘razbojnici’ napadaju i pljačkaju Trampijeve klijente, uzbuđujući ih strahom i napetostima. Kad se jedna ova ‘predstava’ slučajno pretvori u realan napad, žena Trampijevog klijenta Pickensa bude kidnapovana, i onda počinje prava avantura gdje Zagor sad po prvi put igra glavnu ulogu.

Zajedno sa Chicom i Trampijem Zagor pomaže Pickensu da oslobodi svoju ženu, i eventualno se sukobi sa kidnaperima, gdje upoznaje naslovnog Mr. Smitha, čudnog čovjeka koji je u stvari pravi razlog sve ove komplikacije. Saznajemo da je Smithov motiv bio da uništi Trampijevu agenciju, koju on krivi za uništavanje biznisa svog hotela, gdje mu se posao skroz raspao (zbog Trampijeve agencije, naravno). Ali Zagor je milosrdan čovjek, i opračta Smithu sve grijehove, pod uslovom da ovaj ostavi Trampijevu agenciju na miru, i da pokuša da se pomiri se njenom egzistencijom.

I onda? Ništa. To je sve. Mislio sam da ćemo imati više opasnosti, više napetih situacija, ili makar susret sa zanimljivim protivnikom, ali na žalost to je sve što ova epizoda nudi. Ne znam što je Nolitta u stvari mislio kad ju je pisao; možda je čovjek jednostavno bio umoran, i zaključio da između klasika kao “Smrtonosni cvijet” ili “Limena zvijezda” može staviti slabu limunadu, nadajući se da niko neće primijetiti njenu osrednjost. Ali makar nam nije lagao u naslovu: stvarno je “čudna”.

Naprijed

ZG SD EXT 16/18 Smrtonosni cvijet

ZG EXT 19/20 Limena zvijezda

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 10, 5

    Jedna prelazna i solidna epizoda koja se gubi u nizu legendarnih iz perioda u kojem je nastala.

    Dnevnik je po obicaju brljao sa naslovnicama, tako da je naslovnica na kojoj je Smtih izasla u sklopu epizode "Metalna zvijezda", dok je ova prica kod nas u ZS objavljena kao ZS 264 "Skroviste sakala". 

    07.07.2010
    18:43:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 52%

    4, 4, 7, 7

    priča je dosta plitka, crtež solidan

    07.07.2010
    21:03:00 sati
    split85
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Nije ništa posebno u odnosu na neke iz ovog perioda ali je onako... fora. Cijela je posvećena Trampyju i njegovim zavrzlamama pa mi je draga i simpatična. Zato sam joj dala ovako visoke ocjene.

    07.07.2010
    21:05:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Meni se priča neobično svidila. Nekako je lagana, onako Nollitovski, pa nemože svaka Zagorova epizoda bit epska, triba i ovakvih, A tata Nollita je u tome broj 1.

    07.07.2010
    23:01:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 7, 4

    Koji zagorovci;)niko nije vidija grešketinu.naime u zs je ova epizoda izašla u broju 264.skrovište šakala.

    08.07.2010
    09:41:00 sati
    jaki
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 50%

    2, 3, 9, 8

    Loše sve osim Ferrija...

    08.07.2010
    10:57:00 sati
    velka031
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    08.07.2010
    11:26:00 sati
    Koresh
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Meni je sve ok

    08.07.2010
    12:04:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Priča je nekako klasična. Lagani uvod, neočekivani zaplet, iznenadni obrat i smiješni kraj.

    Solidno.

    08.07.2010
    13:22:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Niti su Čikove šale smiješne, niti su "napeti" trenutci napeti, ali simpatična je kao neka kratka zajebantska epizodica. Mr. Smith mi je među najdražim negativcima u cijeloj Zagor sagi. Odstupi, Hellingenu, predstavljam vam čovjeka koji je pridobio Zagora na svoju stranu spomenuvši samo svoje tabletice za srce- ... Mr.Smith!

    Ferri standardan, i na crtežu i na naslovnici.

    08.07.2010
    14:10:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 33%

    1, 1, 7, 6

    Besmisleno. Nit smiješno, nit napeto.

    09.07.2010
    14:54:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 60%

    2, 7, 8, 9

    lagana i odlična zabava. kao klincu mi je to bilo puno bolje ali ni sada nije baš loša. 

    09.07.2010
    17:44:00 sati
    Deers
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 72%

    5, 7, 9, 9

    Meni nekako simpatična pričica, mada su mi ,zapravo, sve Zg epizode iz tog predzlatnog perioda od Epizode Zagor priča dobre. Jeste nešto jednostavna priča, ali i kratka. Ferri odličan , kako na naslovnicama , tako i unutar korica.

    11.07.2010
    11:48:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 9, 7

    12.07.2010
    19:25:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Simpaticna i zabavna epizodica, na mahove cak i smijesna. Opcenito ove Zagijeve kratke epizode su mi sasvim opustajuce (Bozic kalibra 45) i zato (mozda) malo vise ocjene. Da su barem ovakvi Chico specijalci, ja bi ih sigurno kupovao

    17.07.2010
    16:49:00 sati
    Manetola
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Priča koja se lako čita. 

    12.08.2010
    19:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Ovo je jedna jako dobra zajebancija. Cijela epizoda ima nekakav humoristični ton, pa da se to ne naruši je čak i Zagor oslobodio one zločince na kraju. Nakon ovog slijede dvije neponovljive epizode, Limena zvijezda i Crni šeik, pa bi bilo dobro da i to netko recenzira.

    16.09.2010
    16:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 7, 8

    Epizoda za zaborav pamti je po naslovnici jedino ferri ok ali slazem se da nemoze svaki zagor bit bas naj naj treba malo i odahuti uz ovakve stvari :))

    30.11.2010
    17:11:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 68%

    2, 8, 10, 8

    Tako loša priča, a tako simpatična realizacija! Strip za razbibrigu.

    18.06.2011
    13:47:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    16.12.2011
    01:24:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Priča mi se sviđa zbog toga što je zabavna.

    20.05.2012
    23:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 68%

    5, 6, 9, 8

    Naslovnica (Klasik) i naziv "Cudni gospodin Smith" obecavaju vrlo dobru pricu. Al ovo kao Ciko specijal neki.

    Prica plitka,scenario dosta posvecen salama od Cka i Trampija. Nit za baciti nit za imati. Crtez vrlo dobar.

    12.11.2012
    12:18:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Još jedna lagana priča koju sam čitao u Klasiku, dopala mi se, nema toliko tenzija, Trampy igra skoro pa glavnu ulogu, zašto da ne? za ugodnih sat vremena.

    28.02.2013
    18:46:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 79%

    6, 7, 10, 10

    Najslabija epizoda od prvih 30 extra Slobodne Dalmacije, ali i pamtljiva po najvećoj ulozi Trampyja. Najsmješniji dio stripa mi je u stvari Zagorova faca kada "testira" Trampyjev zadah. Hhehe, pijandura stara prevarantska.

    23.03.2013
    20:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    7, 8, 10, 10

    Nije ovo toliko niti loše. Lagana western pustolovna komedija. Naslovnice su mi se oduvijek sviđale

    31.08.2013
    16:08:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Slažem se sa recezentom da bi ovo mogao biti Čikin specijal, puno je smešniji nego ostali Čikini SP osim legendarne petorke.

    18.09.2014
    16:50:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Pa dobro, ne znam baš kakva je ovo vrsta priče, i šta je ona predstavljala. Nije loša za čitanje na plaži ili kad je ekstremno dosadno. Zanimljivo je da je ovo možda i jedina (ili jedna od rijetkih) epizoda u kojim nema ubijanja. Sve se svodi na otmicu radi velike sume novca. Negativci su šeprtljavi, a kad sam otkrio ko je "misteriozni" g. Smith, nisam se iznenadio. Između ostalog, ne vidim ko bi drugi to mogao biti. Priča je vrlo neozbiljnog karaktera za Zagora, u kojem smo navikli na pustolovine i ratne epizode. Ferrijev crtež je možda i predobar za ovakvu epizodu, ali eto, neka bude. Prva naslovnica je doslovno prikazala šta se dešava u priči, i ne znam zašto se zove "Zemlja bezakonja". Druga je odlična, sa puškom uperenom u Zagora. Geg na kraju mi je malo popravio utiske o ovoj epizodi.

    14.10.2014
    13:59:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Dnevnikova Skrovište šakala, kao klincu draga kratka epizoda, ni danas ne gubi na šarmu. Smještena između odličnih priča tog vremena, ne pršti toliko akcijom i pustolovinom, nema opakih negativaca, čak nitko ne pogiba tijekom radnje, ali će ostati zapamćena kao prva i zadnja priča u kojoj Trampy aktivno sudjeluje u avanturi zajedno sa Zagorom, i primjer je kako se može uključiti sporedni lik poput Trampyja a da ga se nužno ne ograničava u gegovima s Čikom samo na početku priče.

    15.01.2015
    07:42:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    12.10.2015
    18:14:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 58%

    3, 5, 9, 7

    Ovo je vjerojatno najslabija Nolittina priča gledajući period Zagor priča - Tigar. Mogla se bez problema spakirati u nekakav Chico specijal a nisam siguran da bi čak i kao takva funkcionirala dobro. Treba izdvojiti tek nekoliko smiješnih situacija; kada Chico traži posao u putničkoj agenciji pa mu ona dvojica navuku medvjeđu kožu.

    - Ne... Ni ovako mi ne izgleda dobro.

    - Hmm... čuj, i među životinjama ima pretilih primjeraka.

    Ili ona na samom kraju kada Trampy kaže da ne treba brinuti za indijanskog vrača, kojeg juri ljutita skupina, jer ipak se zove Brza Noga.

    Iako je gotovo cijela priča posvećena njemu Trampy mi ovdje nije ni približno dobar kao u nekim drugima gdje samo na početku ima svoju ulogu pa nakon neuspjelog poslovanja bude prisiljen pobjeći. 

    Crtež Ferrija je standardno dobar, rekao bih čak i previše za jednu ovakvu nebitnu epizodu.

    22.01.2016
    16:10:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Jedna dobra ozbiljno/humoristična zajebancija.
    26.05.2016
    21:24:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 8, 8

    Kao što neko naprijed reče, dobra lagana zajebancija. Jedna od rijetkih Zagorovih priča u kojoj nema mrtvih. Moram napomenuti da je recenzent pogriješio kada je naveo da je ova priča objavljena u ZS 251. U tom broju je samo objavljena naslovna strana ove epizode, vjerovatno greškom izdavača. U Zlatnoj seriji ova priča je objavljena u broju 264. pod nazivom Skrovište šakala.

    22.08.2016
    21:42:00 sati
    miljacka
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 77%

    6, 7, 10, 8

    Kao što recenzent reče čudna priča. Valjda se veliki Nolitta išao malo našaliti sa čitateljima i malo dao sebi oduška. Početak najboljega Ferrijevog crteža.
    08.01.2017
    17:44:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 5, 10, 10

    27.01.2017
    16:37:00 sati
    suply1
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Vrlo dobra prica
    07.04.2017
    15:01:00 sati
    markotamara
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Sviđa mi se koncept ovakve kratke epizode u kojoj Zagor ne drži glavnu riječ. Vrlo je light-hearted i duhovita, a hvala Bogu pa razbojnici jednom u ovom serijalu nisu obični glupani, već imaju dobro razrađen plan s kojim uspiju nadmudriti Zagora. Nekoliko dobrih gegova, a Ferri je fino odradio posao u komičnim situacijama, jedino je naslovnica slabašna. Meni je ovo bolje i zabavnije od nekolicine epizoda iz ovog perioda.

    05.01.2018
    12:11:00 sati
    Golub
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 67%

    6, 5, 8, 10

    SDX 018. Zemlja bezakonja (od 17 str.)
    SDX 019. Čudni gospodin Smith (do 31 str.)

    Jedna kraća priča koju nisam imao prilike prije čitati. Trampy nam je opet u akciji, ovaj put ima putničku agenciju i dosta ga dobro ide. Dok ne dođe do otmice..Na kraju i zločinci nisu kažnjeni što je nekako ispalo ok, svi zadovoljni.

    17.01.2018
    17:32:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 68%

    6, 8, 6, 8

    Jedna u nizu priča koje znate kako će završit, samo je sad pitanje što će se do tamo desit. Zagor u vrlo miroljubivom i opraštajućem izdanju je osvježenje. Crtež i naslovnica prepoznatljivi i prihvatljivi.

    25.03.2018
    14:57:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    Pa dobro, Zagor je covek koji ima i redovna desavanja... ne moze stalno juriti za Helingenom, Rakosijem i ekipom... Prica je otprilike na nivou "Novogodisnje noci" :)

    14.11.2018
    18:34:00 sati
    Gris
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 10, 7

    Solidna, nezahtjevna epizoda s uspjelim dionicama koje su gradile zanimljivost.

    07.06.2019
    16:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Jedna od priča u kojima je glavni akcenat bačen na humor, slično kao "Gospodar reke". Zanimljivo da je Trampi ovaj put glavni protagonista zapleta, što je prava retkost u stripovima o Zagoru. Trampi uglavnom služi kao ispomoć Čiku u uvodnim budalaštinama "praznog stomaka". Sve u svemu, nije loše.

    08.10.2019
    10:51:00 sati
    Batacele
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni se ova epizoda iznimno svidjela. Usporedio bih je s "Bozic kalibra 45". Obje epizode su iznimno kratke, u prvi plan je stavljen humor i zavrsavaju na veoma atipican nacin. Ovu epizodu sam prvi put citao kad sam je kupio u klasik izdanju jos pred 12-13 godina. Otada sam je citao vise puta i svaki put bi mi bila vrhunska! Ovo je prva i mislim cak i jedina prica u kojoj Trampy ima neku veliku ulogu, dosad se samo pojavljivao na pocetku epizode u kratkim gegovima s Chicom. Definitivno je dobro da ima par ovakvih epizoda u serijalu koje su za cisto opustanje. 

    12.09.2021
    20:27:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    6, 6, 10, 7

    26.09.2021
    14:42:00 sati
    chico50
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodar noći
    Kod: KT LMS 346/347
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 26.10.2021. 2:04:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1001
  • General Ruiz
    Kod: MI LU 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 24.10.2021. 0:23:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1045
  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1201
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1253
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1184

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum