Limena zvijezda

Zagor

ZG EXT 19/20 | 163 str.

Zagor i Chico se na putu u novoizgrađeni boomtown sprijateljuju s kopačem zlata Frankiejem Ellisom, nakon čega ih on časti ručkom. No nakon obilnog jela i pila Chico nenamjerno izazove tučnjavu u salunu, za što ga zatvore u zatvor na tri dana. Zagor nema druge doli pričekati druga. Da stvar bude gora, Ellis biva okrutno ubijen od strane lokalne bande, a Zagor se zaklinje da će osvetiti svog prijatelja. Nakon što rane i šerifa, Zagor stavlja limenu zvijezdu na prsa i kreće u borbu protiv lokalnog moćnika Wilsona Mac Kaya!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 84%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Čudni gospodin Smith
    ZG EXT 19
  • Limena zvijezda
    ZG EXT 20
  • Limena zvijezda
    ZG KL 11
  • Zlatna kapija
    ZG ZS 251
  • Metalna zvezda
    ZG ZS 252

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lo strano mister Smith
    ZG SR 73
  • La stella di latta
    ZG SR 74
  • Lo strano mister Smith
    ZG TT 73
  • La stella di latta
    ZG TT 74

ZANIMLJIVOSTI

  • Šerif James Hilton je bivši Zagorov prijatelj iz Clevelanda, otkud se preselio nakon smrti svoj žene.
  • Zlikovac Wilson Mac Kay ima donekle slično ime kao i autor jednog od prvih strip-junaka "Malog Nema" Winson McCay.
  • Većinu epizode nacrtao je Donatelli, da bi na stranicama #41-71 (onako odoka procjena) crtao Bignotti..
  • Naslovnica #20, "Limena zvijezda" promijenjena je u odnosu na originalno izdanje.
  • #19 Cico & Company predstavlja "Kapetana Haddocka" lik iz Hergeova serijala Tintin. Likovi iz Zagorovog svijeta: Ontaka, suradnik Jednookog Jacka iz epizode "Blago Crvene planine".
  • #20 Cico & Company predstavlja "Betty Boop" (Boop oop a doop!) lik iz istoimenog crtanog serijala Grima Natwicka. Likovi iz Zagorovog svijeta: Tikvin cvijet, ne baš prelijepa Indijanka koja se ludo zaljubi u Chica.
  • Neki kadrovi definitivno su kao posveta talijanskim špageti-westernima (Sergio Leone, Sergio Corbucci, itd.)

Špageti "Nolitta" western

Pomalo atipična tema za Nolittu, klasični western u talijanskom spaghetti stilu, s lokalnim moćnicima koji zajedno sa svojim revolverašima drže monopol nad gradićem Divljeg Zapada. Tu je i motiv bivšeg šerifa pijanice koji godinama šuti, no odlučuje se suprotstaviti gradonačelniku. Dodajmo tome i lik stranca, osvetnika ili čovjeka u potrazi za iskupljenjem koji će ispraviti stvari. Zagorov obrazac ipak nije osvetnički tip, odnosno pištoljima i nasiljem skrojiti pravdu i završiti pobunu ubijanjem protivnika. Njegova želja je privođenje zlikovaca pravdi, pred suca i u zatvor. Opekao se jednom s plemenom Indijanaca Abenaka, i odonda zazire od grubog linča, istodobne uloge suca i krvnika.

Pogledajmo realizaciju zapleta… Na putu za Harrisburg, Chica i Zagora navede put u mali "boomtown" gdje otkriva da stvari nisu onakve kakve bi trebale biti. Gradićem vlada lokalni gangster Mac Kay uz pomoć svoje bande ubojica i zastrašivača. Sprijateljuju se s lokalnim kopačem zlata Frankiejem Ellisom i jednostavno ih osvoji taj priprosti čovjek dobre duše. Kako je nađena žila u okolnim brdima, mnoštvo ljudi došlo je u grad u potrazi za boljim životom. No, kako Mac Kay uzima postotak od svih, teško da će netko profitirati. Nakon što jedan od revolveraša hladnokrvno ubije Frankieja, Zagor odlučuje ispuniti njegovu posljednju želju, kao i provesti pravdu i kazniti krivce. Za Frankieja!

Šerif Zagor

Zagor: "Tvoj će sin dobiti zlato koje si spremio svojim znojem i svojom krvlju, ali i ti ćeš nešto dobiti, dobri čovječe. Dobiti ćeš pravdu, to ti Zagor obećava!"

Wilson Mac Kay je napravljen po klasičnom obrascu negativca, beskrupuloznog, inteligentnog i poslovnog čovjeka. Okružen je brzim i okrutnim revolverašima koji ga podržavaju u svemu, a istodobno se i brinu i za reketarenje i kažnjavanje neposlušnih neplatiša. Zahvaljujući njegovim vještinama i lukavstvu, praktički je postao vlasnik grada! A pravim prijateljstvima i potplatama na pravim mjestima mogao je dobiti najbolje koncesije. Usto, drži svu trgovinu namirnicama i ostalim potrepštinama. Uzima postotak za zaštitu, a istodobno je gradonačelnik.

Šerif Hilton i Mac Kay

Jedan drugi važan lik je i šerif James Hilton, lik koji je nakon smrti svoje žene postao ruina sklona pijanstvu, sve dok mu Mac Kay ne pruži drugu priliku i unajmljuje ga kao svog šerifa marionetu. Hilton djeluje kao šerif, ali samo dok ne dođe u konflikt s Mac Kayom, tu onda prestaje njegova nadležnost. Zagorov dolazak dođe mu kao poziv za buđenje, da se konačno trgne i odupre Mac Kayu. U igru ulazi i potencijalni kandidat za gradonačelnika William Howens, jedini intelektualac, kao i pošten čovjek kojeg Mac Kayove tehnike zastrašivanja neće zaustaviti. Hoće li šerif smoći snage i suočiti se s opasnim moćnikom, i hoće li i grad stati na njegovu stranu, skupiti konačnu snagu za borbu? Sve to i još više, pročitajte sami…

Donatelli, Nolittin čovjek za westerne

Nije ovu priču slučajno crtao Donatelli, Nolitta je uvijek povjeravao njemu priče karakteristične za western. Donatelli će također odraditi tematiku osvete, jednog pravednika protiv svih, u kasnijoj epizodi "Bijes ratnika Osaga" (ZG LEX 126/129). Poput filmova Sergia Leonea, Nolitta i Donatelli pokušavaju uhvatiti atmosferičnost njegovih filmova nizanjem vremenski dužih i usporenijih kadrova bez riječi (vidi slike niže). Neke table ovog broja radio je i Franco Bignotti, a primijetit ćete ih bez problema. Grublji, zrnatiji crtež, koji se uopće ne uklapa s početnim stilom, a vidljivo je čak da ga pokušava oponašati da epizoda ipak bude usklađena. Njegov crtež jedina je slaba karika ove epizode! Samo da napomenem da mi je osobna originalna naslova puno bolja, što se tiče odabira boja i razmještaja motiva po naslovnici (Mjesec nad Zagorom kao aureola ;)).

Zakletva je ispunjena…

Kako sam već i spomenuo, konačno smo dočekali i pravi talijanski western u Zagoru, broj koji su možda lijepo dočekali i Texovi fanovi. U ulozi Zagora ili šerifa možete zamisliti Clinta Eastwooda, Garyja Coopera ili Johna Waynea, i ne bi bili daleko od istine. Priča o neznancu koji dolazi u korumpirani grad s propitim šerifom i "docom", i čisti grad od ološa stavljajući limenu zvijezdu na grudi. A kad obavi svoj posao, kazni sve krivce i sprovede pravdu, ode bez pozdrava kako je i došao. I uđe u legendu! ;) Jedina slaba točka jest Bignottijev crtež, pokušava čak neuspješno imitirati Donatellija. Chicovo komedijaško ponašanje ne jenjava ni u ovoj epizodi, spomenimo samo Chicov geg u pijanom stanju u salunu ili povremene izljeve otkačenih izjava… Bit ću jako darežljiv i dodijeliti bolje ocjene epizodi. Siguran sam da je i tata Bonelli, Texov otac, nakon što ga je brižno potapšao po ramenu - podario koju dobru riječ Bonelliju junioru – "Vidiš da si i ti sposoban napisati odličnu western priču…"

Oproštaj…

Chico Rambo

Naprijed

ZG SD EXT 16/18 Smrtonosni cvijet

ZG EXT 21/22 Crni šeik

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Paka01

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Epizoda koja me u svom Klasik izdanju nakon par godina ponovo navukla na stripove i jedan od glavnih razloga zašto ih ponovo skupljam :) Baš mi je odlična. Nollita vrlo dobar, crtež također!

    28.03.2011
    17:35:00 sati
    Paka01
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Odlična western epizoda. Nimalo pretenciozna, maestralni Donatelli i vrhunska naslovnica Limene zvijezde.

    28.03.2011
    17:53:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Jedna od onih epizoda kada junak uzima zvijezdu i provodi red i mir u nekom gradicu. Ken i Tex znaju kako je to. Donatelli odlican, pojedinacne scene su odlicno kadrirane.  Crtez je, nazalost, djelimicno  upropascen uskakanjem Brnjotija. Njih dvojica su u drugom dijelu podijelili posao, tako da ne cudi ako je jednu vinjetu nacrtao jedan a vec narednu drugi, i tako naizmjenicno.

    28.03.2011
    18:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Ovo mi je jedna od dražih epizoda. Naslovnica od "Limena zvijezda" je odlična.

    28.03.2011
    18:09:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Zabavna, draga i lako čitljiva priča! Donatelli odličan, Bignotti malo pokvario sveukupni utisak o crtežu! U svakom slučaju priča koja uvek može da se ponovo pročita uz lep i nostaligčan doživljaj!

    28.03.2011
    19:16:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Baš sam ovo neki dan čitao u Ludens klasik izdanju, odlično!

    28.03.2011
    19:18:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    28.03.2011
    19:41:00 sati
    Brdar
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Još jedna priča iz doba u kojem sam se tek počeo susretati sa stripom i jedna od onih koje se pamte. Ovaj rani Zagijev period je dao dosta dobrih priča, koje nisu remek djela gledajući današnje standarde, ali se prosto uživa čitajući ih:) Pravi western sa zanimljivim likovima i odličnim crtežom rahmetli Donatelija. Naslovnice su no comment, svaka čast Ferriju, vječno ostaju u memoriji i to onom dijelu gdje su dobre stvari:P

    28.03.2011
    19:44:00 sati
    jasa
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Vrlo dobra prica, kojoj se uvjek sa radoscu iznova vracam! Efikasno, brzo, jednostavno, prava milina za citanje! Klasicni vestern sa odlicnim crtezom i za razliku od vecine meni je ovdje Bignotti odlicno uradio svoj dio posla! Naslovnica maestralna, Ferri je to...:)

    28.03.2011
    22:14:00 sati
    kandraks
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Sve kako valja. Pravi Zagor, Može se čitati nebrojeno puta a da ne dosadi.

    29.03.2011
    07:31:00 sati
    legaz
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Nolitta je bio među rijetkim scenaristima koji su uspješno uspjeli obraditi vestern-elemente kroz zagorovsku prizmu. Likovi su ovdje upečatljivi, Chicova pjesmica o krvničkom poslu predobra :D, i ozračje napetosti je prisutno kroz cijelu priču.

    Donatelli je sjajan, Ferri baš i ne.

    29.03.2011
    14:24:00 sati
    Opti
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Izvrsno! Među najdražim epizodama. Sve je dobro: i zaplet i kraj. Nollita na visini.

    29.03.2011
    15:23:00 sati
    Archy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovime je Nolitta ispunio želju meni, a vjerujem i mnogim fanovima, a to je da vidimo Zagora u ulozi šerifa. Najjača karika ove epizode su likovi, koliko god ih ima i koliko god se činili nevažni svi oni imaju važnu ulogu (Frankie Ellis npr.), i svi su odlično okarakterizirani a u tome prednjači kompleksni lik šerifa pijančine. Radnja se odvija bez greške; najjači su dijelovi u kojima nemilosrdni Zagor provodi pravdu, a kraj je i više nego logičan. Ne fali ni humora. Zaključak: legendarna i nezaboravna epizoda kojoj se uvijek rado vraćam.

    29.03.2011
    15:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Pravi western.

    30.03.2011
    22:09:00 sati
    split85
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    31.03.2011
    14:54:00 sati
    14act3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    Nevjerojatno je koliko su ove stare Zagorove western priče bolje od novijih. Naslovnica je odlična.

    01.04.2011
    00:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    To me zabavlja, samo bonelli, Zagore igraj igraj, šerif i masa.

    01.04.2011
    16:07:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 6, 9

    Koliko klišeja i več viđenog na jednom mjestu. To samo Zagor može. Strip za uzrast do 12 godina. I tu mislim na dvanaestogodišnjake rođene između 1945 i 1960. Prenaivno i zastarjelo.

    02.04.2011
    09:27:00 sati
    marcho
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    02.04.2011
    23:53:00 sati
    dabraka
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    03.04.2011
    18:01:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    03.05.2011
    00:29:00 sati
    jojboli
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 7, 10

    Ova prica me malo podsjeca na Ken Parkerovu epizodu "Krvava Zvijezda", gdje slicno kao u ovoj epizodu, nas glavni junak postaje serif malog grada, da bi vratio mir i pravdu protiv zlocinaca kojim se niko drugi ne usudjuje suprostavit.  Prica je nekako klisej: veliki gazda je prakticno skroz naskroz bandit, i krade od svakog u gradu dokle god oni nemaju nista, a on ima sve, i onda bi htjeo da kontrolira i serifa; ali ipak, ovo je Nolitino djelo, i sa Zagorom u glavnoj ulozi tog heroja, ipak je veoma zabavno.  Donatelijev crtez je nekako osrednji; puno vise mi se svidjo kasnije u serijalu nego u ovo doba.  Naslovnica je odlicna, podsjeca me na onu "Crna Zastava" naslovnici iz epizode "Ocean".  Nije medju najboljim Zagorovim pustolovinama, ali je dosta zabavna, i kratka, tako da ne uspije dosadit nikako, zato sto se zavrsi prije nego sto ima sansu da dosadi: to je uvijek najbolja kriterija bilo kakvog stripa.

    ;)

    14.05.2011
    17:27:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobri stari Westerni.

    05.06.2011
    20:38:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Zanimljivo, ali pomalo dosadnjikavo. Naslovnica genijalna.

    18.06.2011
    13:33:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Priča koju sam proćitao 5-6 puta i svaki put mi ostavi dobar utisak. Chicovi gegovi, zagor postaje šerif...zauvijek ostaje u pamčenju ovakve stvari. Srećom uopće nisam zapazio rad i djelo F.Bignottija, što se tiće naslovnica/ce za mene malo više od prosjeka.

    22.07.2011
    11:43:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • nemesis

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    jedna od dražih epizoda

    25.07.2011
    20:05:00 sati
    nemesis
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    04.10.2011
    15:08:00 sati
    maddox031
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Nije lose, Ferri majstor!

    09.11.2011
    08:31:00 sati
    cercil
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    zakon

    18.01.2012
    21:08:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Da mi je Zagor top-strip, ova epizoda bi me sigurno oduševljavala, ali ovako mi je ovo čisti prosjek -samo jedna od epizoda Zagorovog  "naivnog perioda".

    02.02.2012
    22:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    5, 6, 9, 8

    20.05.2012
    22:28:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Full moon  is on the rise, glowin down on the tin star.... red , yellow and eagle of black on chest of Zagor -Te-  Nay!!

    20.07.2012
    18:03:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Lijepa prica,kao u klasik western-filmu . Scenario ok,Ciko legenda! Crtez i naslovnica su ok. Al u pamcenju ce mi ostati ovaj strip pogotovo radi Cika i "njegovih Meksikanaca".

    13.11.2012
    13:32:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Sjajna epizoda, jučer sam "obnovio gradivo", i pogotovo sad nakon nedavno pročitanih sranja s prvom pojavom Krojača i povratkom Hagota, ova epizoda je melem za oči i dušu. Nema fantastike, sve je jednostavno, čitljivo, naravno ima humora, ono baš gušt. I slažem se: Zagor u ulozi šerifa- super ideja.

    04.03.2013
    15:43:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Imao sam davno Zlatnu kapiju, ali nikada i nastavak pa kad sam pročitao ostatak u SD extra, bio sam veoma zadovoljan krajem. Čikove nezgode na početku su mi jedne od njegovih najboljih. Šerif Hilton također zbilja odličan lik i šteta što se nikad više nije pojavio. Naslovnica za limenu zvijezdu je genijalna, Donatelli bezprijekoran. Ukratko, obožavam ovu priču.

    17.07.2013
    15:53:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Komentar koji je u recenziji sve govori –kao da se gleda neki špageti-western iz 60/70-tih. Crtež odličan Donatellijev, naslovnice također. Malo je Bignotti pokvario dojam, ali ipak dajem 10-tku.

    31.08.2013
    16:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 66%

    5, 7, 7, 9

    Ne bih ovu priču previše uzdizao u nebesa. OK je, ali određenim scenama fali emocija, a i nekako je prekratka, plus traljav konačni obračun. 

    Donatelli i, pogotovo, Bignotti još u razvoju. sve u svemu, čitljivo.

    03.09.2013
    17:45:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Simpatičan strip, upečatljiva zadnja scena.

    15.11.2013
    01:02:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Upravo sam je pročitao ponovo u Knjizi od VČ. Dobri stari šmek iz djetinjstva, a Zagor krade posao Teksu Vileru, koji je inače zadužen da neki Town očisti od lokalnog moćnika i njegovih revolveraša. Solidna priča, Zagor šerif. Donateli dobar, naslovnice ne naročito upečatljive, vidite kako se jadni Zagor samo snuždio na Metalnoj zvezdi.

    21.11.2013
    14:27:00 sati
    Galis
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.12.2013
    22:17:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Zagor kao Clint Eastwood zanimljiva ideja koja je poprilično dobro realizirana.

    18.09.2014
    16:55:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Napokon jedna malo ozbiljnija priča. Ovo je nekako baš western karaktera. Dvoboji pištoljima, nepravda, ubistvo koje je povod za pobunu građana. MacKay nije loš negativac, dobro je i vrlo simbolično prikazan. Oni revolveraši su mi malo smiješni, ali to ne remeti harmoniju ove priče koja je, ponavljam, nešto drugačija od pojedinih Zagorovih epizoda. Dvoboj na kraju je malo prekratak. Sviđa mi se što je na kraju Howens, pravedan čovjek, preuzeo sve u svoje ruke kao predsjednik. Crtež nije 10 zbog očiglednog Bignottijevog uskakanja koji nije baš sjajno nacrtao likove. Ponekad mu izgledaju kao karikature. Donatelli je dotle bio za 10ku. Naslovnica je legendarna i liči na one spaghetti western filmske plakate. Jedna od najboljih naslovnica bez sumnje.

    14.10.2014
    14:04:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    e ovoj ću epizodi dati sve desetke

    jednostavno obožavam takve epizode u kojima se

    Zagor suprotstavlja lokalnim moćnicima

    Rio Bravo na Zagorov način

    15.01.2015
    07:46:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    12.10.2015
    18:12:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • RadioClash

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Bignotti bolji nego inače

    22.11.2015
    22:02:00 sati
    RadioClash
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Lokalni moćnik koji terorizira građane nije baš originalna ideja ali se može zažmiriti na to s obzirom na vrijeme kada je priča nastala. Meni je ovdje više zasmetalo što su neki dijalozi odrađeni naivno pa je smanjena ozbiljnost situacije u kojoj su se našli Zagor i ekipa. A čudno mi je to kako Hilton nije zadobio niti jednu ozbiljniju ranu iako su razbojnici u njega ispalili nekoliko hitaca (ako je vjerovati Strakerovoj priči) i još ga bacili u provaliju. Pozitivna stvar je lik Hiltona i njegova unutrašnja borba sa samim sobom, pogotovo u situaciji kada je saznao da ga je Mac Kay postavio za šerifa samo da ima marionetu kojom će manipulirati po potrebi. Na kraju je Mac Kay izvukao svoju kožu što mnogima možda nije po volji, ali time je Nolitta htio prikazati nepravdu koja inače okružuje ljude u stvarnom životu i kako onaj tko ima novac pronađe način da zamaskira kriminalne radnje pošto ne prlja osobno svoje ruke. 

    Opet se Bignotti morao uplesti tamo gdje ga ne treba i malo pokvariti vizualni dojam, sam Donatelli bi dobio 9 ali ovako mora ići ocjena niže. 

    26.01.2016
    15:35:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Priča u maniri starih dobrih westerna, pomalo neobičajeno za Zagorov svijet, kao što je neuobičajena bila i ona Zagorova reakcija u zatvoru kada je umalo zadavio zatvorenika, ali sve u svemu ta scena je bila efektna kao uteg koji prevaguje za pravedno. Koliko su god crtači nespretni u nekim vinjetama, u kompletu mi djeluje da su se maksimalno potrudili.
    29.05.2016
    08:31:00 sati
    Oki
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    pročitao sam ovu priču u sjajnoj domačoj ediciji ZAGOR KLASIK i mogu vam reći da je ovo upravo jedna od onih epizoda koja s ponosom može nositi tu titulu i nazvati se pravim klasikom. moraću pročitati još puno zagora da bih mogao sastavljati neke valjane liste omiljenih priča, ali imam osječaj da će upravo ova biti visoko na rang listi TOP 10 epizoda. zašto? sadržaj možda klišeiziranog, stereotipnog settinga, ali sjajno iskorištenog s ciljem da nam pokaže zašto volimo Zagora, to jest, zašto bismo trebali voljeti Zagora. jednadžba je ovdje sasvim jasna i linearna; LIMENA ZVIJEZDA = ZAKON = ZAGOR. ne igra se Zagor ovdje šerifa samo tako bezveze, sve to ima svoju svrhu opisivanja dotičnog mu karaktera. kako Zagor funkcionira u svijetu mita, nepravde i korupcije? kao beskompromisni (emotivni) lovac na pravdu, koji će u svrhu ostvarivanja i dosezanja iste protiv prljavih igrati strastveno i isto takoreći prljavo i lukavo, ali će bez obzira na sve do kraja ostati "legalist" i tako istjerati pravdu, zločin i kaznu na vidjelo. funkcija Zagorova dolaska u gradić simbolična naziva Paradise Gate (Rajska Vrata) nije samo osloboditi ga iz ruku lokalnog moćnika nego ga i cijeloga preodgojiti, izbaviti iz okova vlastitih inhibicija i primordijalnih nagona, uspostaviti red duha i tijela, a prema vlastitom obrascu ponašanja. u svakom slučaju, zbog svega ovog nabrojanog, upečatljivo djelce. čak štoviše i dapače. 

    27.12.2016
    20:11:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    27.01.2017
    16:39:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 59%

    5, 4, 8, 8

    21.03.2017
    13:35:00 sati
    Gris
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor šerif,uff kako mocno,nesto novo,pa onda ono malo komedija sa dva zeca gdje su svedoci da Zagor postane serif Odlicno
    07.04.2017
    15:00:00 sati
    markotamara
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    SDX 019. Čudni gospodin Smith (od 32 str.)
    SDX 020. Limena zvijezda

    Još jedna epizoda koju se sjećam iz djetinstva. Zapravo, isto nisam imao uvodni dio priče, samo ovaj dr. strip gdje je kraj epizode u biti na samom kraju stripa.

    Dobra epizoda u kojoj je Zagor nakratko imao ulogu šerifa :) Naslovnica mi je odlična, razvaljuje.

    17.01.2018
    17:33:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Zagor sa nekontrolisanim izlivima besa je pravi Gospodar Darkvuda. Ko bi se joste uplasio modernog, svilenog Zagora koji samo palamudi o univerzalnom miru, razume svakoga i prasta svima?

    15.07.2018
    11:31:00 sati
    Batacele
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Zagor-western. Čitljivo.

    06.09.2018
    12:52:00 sati
    logo111
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zagor protiv korumpiranog sustava, poimanje pravde za sve, a ne za odabrane. Odlično!

    07.06.2019
    16:45:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 122
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 224
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

  • Tex VC br 15 Dug put
    Vrijeme: 28.09.2020 19:21:00
    Prodavač: Argus
    Cijena: 10 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • Oko Ciklus vode II
    Vrijeme: 28.09.2020 19:21:00
    Prodavač: Argus
    Cijena: 50 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • Agramtida
    Vrijeme: 28.09.2020 19:20:59
    Prodavač: Argus
    Cijena: 65 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • Stripoteka br 95
    Vrijeme: 28.09.2020 19:20:59
    Prodavač: Argus
    Cijena: 10 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • Stripoteka br 109
    Vrijeme: 28.09.2020 19:20:59
    Prodavač: Argus
    Cijena: 10 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1316
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum