Crni šeik

Zagor

ZG EXT 21/22 | 147 str.

Drski kradljivac Jim Gitara otme dragocjenu "Alahovu ruku" ponosnom šeiku Muhamedu El Kabiru. Pozivajući se na osvetnički zakon svoje zemlje, "crni šeik" kreće u krvavi pohod Darkwoodom u potrazi za kradljivcem…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Alahova ruka
    ZG EXT 21
  • Crni šeik
    ZG EXT 22
  • Alahova ruka
    ZG KL 12
  • Sultanova ruka
    ZG ZS 255
  • Crni šeik
    ZG ZS 256

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La mano di Allah
    ZG SR 75
  • Lo sceicco nero
    ZG SR 76
  • La mano di Allah
    ZG TT 75
  • Lo sceicco nero
    ZG TT 76

ZANIMLJIVOSTI

  • Treća pojava Jima Gitare. Zadnji put smo ga vidjeli u ZG EXT 72/72 "Šumski šakali", a sljedeći susret desio se u epizodi "Moj prijatelj Jim Gitara". Četvrti susret s Drunkyjem Duckom.
  • Prvo izdanje bilo je u listopadu 1971. g.
  • Bonelli senior također je suočio svog lika Texa s Arapima. Vidi epizodu knjiga #10 "Sablasti u pustinji" (Bonelli/Nicolo).
  • Crnog šeika stvorio je i Floyd Gottfredson u svome stripu "Miki Maus agent tajne službe". Ovo je možebitna inspiracija za šeikov lik koju spominju neki talijanski izvori.
  • "Chico & company" predstavlja u ovom broju "Obitelj Addams", kao strip Charlesa Addamsa iz 30-ih, ali i kao tv serija 60-tih. Lik iz Zagorovog svijeta je: "Morska zvijer" aka kapetan Nilsen, kapetan broda Crvena vještica. Sreli smo ga u tragičnoj pustolovini "Zarobljenici Crvene vještice".
  • Šeik se poziva na "zakon kaleda paše", odnosno na krvnu osvetu kradljivcima.
  • Jim Gitara opet skida prave klasike iz svog repertoara: "Kapetan Kidd"; "Felix the soldier", stara škotska balada; i "Away down south where i was born".

Došljaci s Orijenta

S Orijenta, točnije s Bliskog Istoka, dolazi nova nevolja u Darkwood. Ako ste mislili da ste vidjeli sve nakon indijskih thuga ili kineskih ubojica koje žele zavladati Amerikom, prevarili ste se (u biti, svako malo Zagor će se suočiti s egzotičnim neprijateljima). Pod pokroviteljstvom američkog kongresa, ovlašten da provodi svoju pravdu odriješene ruke, u priču ulazi bagdadski šeik Mohamed El Kabir. Zaslijepljen tradicionalnim provođenjem pravde svog naroda i krvnom osvetom, slijedeći "zakon kaleda paše", tzv. "crni šeik" pustoši Darkwood u potrazi za kradljivcem koji je nitko drugi doli Zagorov stari poznanik Jim Gitara. Iako prikazan kao nemilosrdni negativac, crni šeik zapravo je primjer strogog i tradicionalnog vladara arapskih zemalja. Da bi uspostavili red i mir u zemlji, vladari su se morali strogo obračunavati s kradljivcima i kriminalcima, osakaćivanjem ili utamničenjem pa sve do kazni smrću. Jer ipak je došlo do napada na samog vladara! Zapravo, čak je i svjetovna kazna za običnog konjokradicu na samom Divljem Zapadu nerijetko završavala vješanjem.

Jim Gitara opet u akciji

Crni šeik: "Nema što, sveti dragulj mog naroda ostavio je krvav trag u vašoj zemlji. A prolit će se još krvi dok se ne ispere mrlja oskrnavljenja."

Kako je sve započelo? Zagoru u posjet poziva kapetan Paul Bendix iz tvrđave Fort Glory i obavještava ga da u Darkwood dolazi strani moćnik s vrlo vrijednom amajlijom zvanom "Alahova ruka". To je platinasti predmet u obliku ruke, optočen dragim kamenjem. Jadni i priprosti (oprostio mu Bog) Chico odmah reagira na spomen: "Tko je bio tako okrutan da otkine ruku gospodinu Alahu? " ;) Posljedice tog posjeta osjetit će cijelo područje. Svi će se kriminalci iz okoline dovući u blizinu da bi se domogli vrijednog blaga. Već se na samom ulazu u gradić Zagor sukobljava s bandom Prljavog Mulligana, ali nije mogao očekivati da će baš njegov stari "neprijatelj" Jim Gitara pokušati ukrasti od šeika. Jimov preprodavač ukradene robe je Kinez Li-Tung zvan "Žuta pijavica". Prva velika greška bila mu je ukrasti od šeika, a druga što je išao igrati opasne igre s podmuklim Kinezom – sve će ga to skoro koštati glave.

Jim Gitara

Jim Gitara kompleksni je lik, nalazi se na granici između dobrog i lošeg, a njegov karakter balansira između njegove urođene pohlepe i nekog simpatičnog altruizma. Pjesme koje izvodi (country kojeg izvodi Woody Guthrie, poznati folk-pjevač, otac američkog "folk revivala" iz sedamdesetih godina 20. stoljeća) su neka vrsta zvučne kulise priče. Šteta što su nakon Nolittinog odlaska sa serijala njegovi nasljednici lik Jima Gitare koristili sve manje i lošije. Pravog Jima Gitaru vidjet ćemo možda tek u priči "Pjesma za Kimberly" iz specijala #8.

Šeikov dolazak u Darkwood

Summa summarum

Nolittin osjećaj za tragikomično opet dolazi do izražaja u ovoj epizodi više nego ikada! Završnu scenu čitatelj doslovno provodi u zapanjujućoj neizvjesnosti, situacija je dovedena do samih granica pucanja. Hoće li Zagor uspjeti ili ne? Zagor se trudi spriječiti krvoproliće i nevine žrtve, no teško će se izboriti ispred tradicionalnog zakona osvete bjesomučnih Orijentalaca. Iako pobijedi šeika sabljom jedan na jedan, robovi nemaju taj osjećaj časti poput svog vođe, te svejedno pokušavaju ubiti naše junake. No, u zadnji čas stiže spasilačka "konjica" s Chicom na čelu.

Lik Crnog šeika (kao i Jima Gitare) malo je kompleksnije okarakteriziran, usprkos njegovim ubilačkim bijesom i slijepim fanatizmom provođenja osvete, u zadnjim momentima spoznaje uzaludnost svog ubilačkog pohoda. Čak je voljan i predati Alahovu ruku u čast velikom ratniku Zagoru. Zakon jačeg i časti s Orijentalcima nikad ne omane. S druge strane i Jim Gitara doživljava katarzu i parcijalno preobraćenje, pa kad spozna koliko je nevine krvi izazvao, naizgled se skrušeno pokaje i predaje zakonu. "Znao sam da taj smutljivac ipak ima dobro srce…" – sigurno će reći svaki čitatelj koji ga je pratio u ove tri epizode koliko se dosad pojavljivao. Kad se sjetimo Jimovih prijašnjih podvala i Zagorove prijetnje iz "Šumskih šakala" ovo je u biti obrat pair-excellence. Uz dobar Nolittin scenarij i Ferrijev crtež i naslovnice, ovo je tipično dobra epizoda u ovo razdoblju. No, spomenimo za kraj još i to da rešetke Jima Gitaru neće dugo zadržati, budući da ćemo ga opet sresti u epizodi "Moj prijatelj Jim Gitara". Pa do sljedećeg susreta Jime – živio!

Zagor protiv Crnog šeika

Zagor: "Ipak ti moram nešto priznati. Iako sam krenuo u potjeru za tobom i htio te uloviti, uvijek si mi bio drag. "
Jim Gitara: "Pa, to vrijedi i za mene, Zagore. Kune ti se Jim Gitara! Ti si jedini podnošljivi pandur! "

Naprijed

ZG EXT 19/20 Limena zvijezda

ZG EXT 22/23 Molok

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Meni je ovo super. Opuštajuće, ma odgovor zašto strip služi.

    26.04.2011
    13:52:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Interesatna i zabavna prica iz vremena kada su vecina epizoda bile odlicne.

    26.04.2011
    14:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Odlična epizoda.

    26.04.2011
    14:59:00 sati
    split85
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Top 20 ikada...

    26.04.2011
    15:40:00 sati
    velka031
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Draga epizodica s dobrim scenarijem i općenito dobrom temom. Zadovoljavajuće.

    26.04.2011
    15:51:00 sati
    drogsy
    uredi
  • skuby

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ovo mi je bio prvi Zagor kojeg sam pročitao.Odlična priča i odličan crtež!

    26.04.2011
    17:13:00 sati
    skuby
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jedan od Zagorovih Klasika! Ferri fenomenalan, u svojim najboljim crtačkim godinama!

    26.04.2011
    17:33:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.04.2011
    17:36:00 sati
    teller
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    LEPO, JEDNOSTAVNO, OPUŠTAJUĆE. JEDNOM REČJU NOLITA-FERI

    26.04.2011
    20:04:00 sati
    legaz
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Dinamična priča, i jedan od onih negativaca za kojeg jednostavno navijaš da ga Zagor dohvati što prije i pošteno istuče. Crtež vrlo dobar, na granici odličnog. Naslovnice su mi nešto manje dopadljive. Prva prestatična, dok je druga opravdala renome priče. 

    26.04.2011
    20:24:00 sati
    kucak
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ferri u najboljim danima,prica kratka ali interesantna,prva naslovnica 7 a druga 9

    26.04.2011
    21:09:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Dobra priča.

    26.04.2011
    21:27:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 7, 5

    Ono zbilja nevjerojatno je kako glavni negativac ne umire na kraju. Možda ga je Nolitta poštedio zato jer nije bio zao kao većina drugih negativaca nego je nesvjesno slijedio truli moralni kodeks.

    Crtež solidan. Druga naslovnica odlična, a prva vrhunac bezidejnosti i disproporcija.

    27.04.2011
    07:28:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    27.04.2011
    14:07:00 sati
    14act3
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Stvarno je rijetko vidjeti ovakve negativce koji na kraju shvate da su pogriješili.

    27.04.2011
    23:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Najbolji kraj bi bio da je i Šeik došao kod Kineza pa da se napušio opiuma skupa sa Jimom. I da su svi skupa otišli u neku birtiju dobro se zarakijati.

    Šalu na stranu, odlična epizoda, super likovi, dobar crtež sve štima i ovo svaki ljubitelj Zagora i avanture mora pročitati.

     

    29.04.2011
    08:34:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Dugo sam trazio ovu pricu i kad sam je pronasao i procitao, bio sam prezadovoljan.

    01.05.2011
    12:13:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    03.05.2011
    00:29:00 sati
    jojboli
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Moglo je i bolje. Zaplet mi se nije baš svidio. No svejedno, epizoda je u redu.

    14.05.2011
    10:29:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    23.05.2011
    19:08:00 sati
    tc 82
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča. Šteta da nema više Arapa u Zagoru.

    05.06.2011
    20:36:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.06.2011
    13:15:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    Lepa epizoda, ocene malo vece zbog nostalgije. <- stari komentar

     

    posle 20 i kusur godina, ponovo sam ovo citao. gomila nabacanih gluposti, najgora Nolita Feri epizoda uz povratak Cara orlova

    08.07.2011
    19:21:00 sati
    kasper
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jako dobra priča šeici i arapi su mi punooo poželjnji u zagoru od dosadnih indijaca. Jako dobro osmišljen lik crnog šeika i njegovih pomočnika. Sječam se jednog ispucano je u njega 8 metaka i tek tada je umro, prava životinja. Također dobar je lik žute pijavice kineza.

    Ovdje ostaje prostora za vračanje crnog šeika,kako se dobre stvari mogu napraviti sa ovim likom strašno.Npr zagor odlazi u arabiju i pridružuje se šeikovoj vojsci u borbi protiv francuskih legionara...Da se bar malo vrate bure i ekipa unatrag pa neke likove vrate.

    O crtežu ne trebam trošiti riječi, prva naslovnica nešto slabija ali zato druga za čistu desetku.

    22.07.2011
    12:11:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    12.08.2011
    19:22:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 32%

    1, 2, 6, 5

    Ovaj strip je namijenjen djeci od 6 godina, s tim što se meni ni s 6 godina ne bi ovako nešto svidjelo. Od loše ideje, do kraja gdje svi budu super sretni i najbolji prijatelji, a prije toga se klali kao životinje. Bezveze.

    30.08.2011
    20:57:00 sati
    Deki86
    uredi
  • konj87

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Dobra epizoda sa pre sladunjavim krajem za moje ukuse.

    13.09.2011
    02:28:00 sati
    konj87
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 9, 9, 8

    Jednostavna i dinamicna epizoda. Dobro je sto se svako malo pojavi neki egzoticni lik, razbije monotoniju u serijalu. Nolitta odlicno vodi radnju, Ferri je isto na visokom nivou. Ovaj period ima dosta dobrih epizoda i ova je svakako jedna od njih.

    25.09.2011
    10:54:00 sati
    Manetola
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Jim Gitara je ponešto dosadan lik ali zato je epizoda dinamična i donekle nepredvidljiva. Obračun Zagora sa šeikom je jedan od najboljih u čitavom serijalu.

    28.09.2011
    18:07:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    04.10.2011
    15:04:00 sati
    maddox031
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    13.01.2012
    18:06:00 sati
    Fran
    uredi
  • vknez

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    18.02.2012
    00:56:00 sati
    vknez
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna prica, uvijek sam volio dobro okarakterisane negativce! "Crni Seik" jest okrutan i nemilosrdan ali isto tako zna kada je porazen te se na kraju iskreno pokaje jer shvati da je pogrijesio! Dzim Gitara je dodatni plus ovoj prici! Ferri odlican i u crtezu i u naslovnicma!

    26.03.2012
    20:46:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Američni lav je ostao bez oružija! Dokrajči ga naš gospodaru! Nekoliko stranica kasnije...

     

    Uh El Kabir je bio lud kad je prihvatio njegov izazaov! Ova životinja će raskomadati našeg gospodara! haha nemi je ova epizoda super

    15.04.2012
    14:14:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    20.05.2012
    22:17:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    03.06.2012
    18:58:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Prica poprilicno dobra,bila bi na vrhu da je duza, jer scenario bi se mogao bolje i opsirnije izvesti. A mozda bi i nagore krenulo . Zagor je opet bio Super-Zagor . Takvi potezi scenaria djeluju negativno i na samu pricu. Sve u svemu interesantni likovi. Jim Gitara, cool lik.Crtez vrlo dobar.Naslovnica (Klasik) ,ok.

    14.11.2012
    02:06:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Daleko je ovo od klasika, ali zanimljivo jest. Ništa više od toga. Naslovnice su mogle biti bolje

    04.03.2013
    15:27:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Solidna epizoda, ali uvijek kada sam je čitao jedva sam čekao da završi. Nelogičnost je kraj gdje su svi ravnodušni na pokolj što je šeik izazvao za sobom da bi na kraju i razlog svog pokolja poklonio ko karitas. U stvari, uopće mi se ne sviđa lik tog šeika. Ferri odličan, ali njegovo vrijeme tek dolazi.

    17.07.2013
    15:59:00 sati
    caramba
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Sasvim solidna epizoda. Lagana za čitanje. Eto, i Zagor se susreo s okrutnim islamistima.

    02.09.2013
    22:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Kada sam prvi put čitao ovu priču i video da će u njoj biti Jimi Gitara hteo sam da prestanem sa čitanjem jer stvarno nevolim tog lika. Ono što me je nateralo da pročitam priču do kraja je Crni Šeik njegov dvoboj sa Zagorom na kraju je fenomenalan i da budem iskren čak mi se nekao i Jimi  svidio u ovoj epizodi pogotovo zbog rečenice na kraju kada su on i Zagor svezani i čekaju da muslimani završe molitvu a on kaže zagoru da nebi škodilo da im se pridruže u molitvi.

    18.09.2014
    17:02:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Zabavna epizoda, koja je dobro prikazala nametanje moći doseljenika (ili barem gostiju) s orijenta, i inozemstva uopšte. Naravno, tu je i simpatični gitarista lopuža Jim Gitara, bez kojeg ova priča ne bi imala draž kakvu ima. El Kabir je surov lik, i bio je bespoštedan prema nedužnim građanima koji mu nisu rekli gdje se sakrio Jim Gitara. Pravi sadista, u svakom slučaju. Vrlo sam iznenađen El Kabirovim kajanjem zbog smrti njegovih plaćenika. Btw, jednog od njih su sredili s 9 metaka, pa nije Chuck Norris. Ferrijev crtež je ovdje odličan, bez ijedne zamjerke. Mislim da tu počinje njegov vrhunac. Naslovnice ništa specijalno, ali ipak vrlo dobre. Prva je prikazana radi simbolike, a druga je kadar iz stripa.

    14.10.2014
    14:09:00 sati
    AmW1
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    dobro

    15.01.2015
    07:48:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    12.10.2015
    18:11:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 10, 6

    Nema tu neke velike filozofije, sasvim jednostavna priča koja se svojom tematikom malo udaljila od standardnih darkwoodskih avantura. Rekao bih da je ovo najbolje pojavljivanje Jima Gitare, čak i bolje nego u prvom jubilarcu iako je u oba slučaja taj lik plesao između pozitivca i negativca što donosi određenu dozu neizvjesnosti. Crni šeik je pokazao obje strane ljudske duše; i tamniju i svjetliju, pohvalna je njegova odluka da pokloni vrijednu Alahovu ruku ali se ipak mora priznati da se na kraju izvukao jeftinije nego je trebao jer je bilo i ljudskih žrtava koje novac više ne može sanirati. Kako je na tom osvetničkom pohodu poginula i cijela njegova pratnja, recimo da se može zažmiriti na jedno oko zbog dobivenog oprosta. 

    Crtež je odličan ali sa naslovnicama nisam zadovoljan, pogotovo prvom koja je stvarno nemaštovita. Zanimljiv je podatak da se u izdanju Dnevnika prvi dio zove Sultanova ruka što je još jedna u nizu od gomile cenzura koje su krasile ondašnja strip izdanja.

    30.01.2016
    16:36:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    02:27:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Šeikova metamorfoza u pokajnika za kraj ne drži vodu.
    29.05.2016
    11:53:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    27.01.2017
    16:41:00 sati
    suply1
    uredi
  • Gris

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    21.03.2017
    13:35:00 sati
    Gris
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prica koja se ne zaboravlja,Jimmy Gitara,predobro smisljeno ,jednostavno desetka
    07.04.2017
    14:57:00 sati
    markotamara
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    SDX 021. Alahova ruka
    SDX 022. Crni šeik (do 53 str.)

    Ovo mi je bila baš dobra epizoda, nisam je imao prilike prije čitati. Stvarno mi se svidjela. Sve je počelo još jednom šašavom isporukom pošte Drunckya Ducka gdje su Zagor i Čiko bili pozvani u jednu utvrdu, ali ne zbog toga da je bilo nekakvih problema, više onako radi preventive.

    I akcija, ono pravo počne kad se pojavi taj legendarni gitarist, tko drugi nego Jimi Gitara :D Nakon što ukrade tu stvar šeiku, krene potjera šeika i njegovih koji sve uništavaju za sobom, a uskoro i Zagor kreće za njima.

    Jako mi je to sve bilo zanimljivo i nisam imao pojma kako bi se sve to moglo završiti na kraju. Dobar mi je bio i dvoboj Zagora i šeika, a primjetio sam da na naslovnici Zagor slomi šeikovu sablju sa sjekirom, dok u stripu šeik sabljom slomi Zagorovu sjekiru.

    17.01.2018
    17:35:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Golub

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Ovo je zapravo vrlo zabavno postavljena priča koja bi u teoriji mogla poslužiti kao zanimljiv predložak za nekakav vestern film. Kraj je jedino pomalo usran, predaja Crnog šeika je u službi priče i kuži se što je tu Nolitta želio napraviti, no izvedeno je ofrlje i blesavo. Sve u svemu, prihvatljiva Zagorova epizoda.

    17.06.2018
    11:20:00 sati
    Golub
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Izvrsno!

    07.06.2019
    16:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Od početka do kraja sve je majstorski urađeno. Prvo pojavljivanje Dzima Gitare u epizodi "Lovci na ljude" je bilo veoma traljavo, ali dalji razvoj lika iz epizode u epizodu je više nego dobar. Ovakve priče su Zagora učinile junakom naše mladosti.

     

    Usput, koliko me Čikove dogodovštine sa Trampijem redovito smore, toliko me uvodi sa Dranki Dakom uvek razvesele.

    09.10.2019
    18:36:00 sati
    Batacele
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 8, 8

    Popunjavam par rupa neprocitanih epizoda od #1 do #100, medju tim pricama je i Crni seik.

    Dobra pocetna Nolitina zamisao je nazalost nekim banalnim i nelogicnim situacijama (Zagorova rana je prvo samo ogrebotina a posle zbog nje ne moze da ustane iz kreveta danima i ne moze da intervenise kada treba) spustena na nizi nivo, tu pogotovo mislim na Seikovu katarzu i pokajanje koje je potpuno van lika i suludo, najvise to sto je predao Alahovu ruku Zagoru i sto su mu svi oprostili za zlocine koje je napravio na svom pohodu. Dobro je pa ce Nolitta vremenom u potpunosti izbaciti ovakve banalnosti i naivnosti pa cemo imati prave tragicne krajeve nekih likova i epizoda bez ovakvog isforsiranog hepi enda.  Steta sto i finalni okrsaj, dvoboj, seika i Zagora nije potrajao malo duze. 

    Ferri jako dobar, ali njegovo vreme tek treba da dodje mada se ovde vec nazire ono sto nas ocekuje kroz samo par epizoda. Prva naslovna strana staticna i neinventivna,a druga je odlicna i stekla je kultni status zasluzeno.

    Solidna epizoda, naivnija nego sto sam ocekivao ali svakako dobra zabava. Najbolje Zagorove price tek slede, a i pre ove smo imali par legendarnih (Zagor prica, tajna sluzba, Kralj orlova ... itd.) 

    18.04.2020
    00:00:00 sati
    going going
    uredi
  • brancika

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    13.07.2020
    14:03:00 sati
    brancika
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 108
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 302
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1315
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum